美國燒扒屋

美國燒扒屋 (已結業)

American Grilled Steak House
美國燒扒屋 (已結業)
cakelicious
良心街坊小店😋
cakelicious
2020-06-11
关注
係禾輋商場呢度有好多唔同菜式嘅餐廳🍴同屋企人黎到呢個屋邨商場發現在林林種種既餐廳 係門口見到呢個餐牌就比佢吸引左價錢由$15起至$30幾冇大肆宣傳廣告 只有低調嘅價錢同人情味 驟眼看起來一啲都唔起眼 但係係好多街坊、老人家嘅聚腳地雖然款式唔係太特別 但係就係好傳統既香港美食呢個餐只係需要$15 先唔講食物質素都係非常抵食 普通去一間茶餐廳叫一杯奶茶都唔止$15 厚多士面層塗上牛油烘得香口 加埋煉奶 簡單又好味嘅下午茶❤️我係點左紅豆西多士 $28 但係見到呢個心入面都覺得奇怪 呢個明明係厚多士於是問左店員原來係比錯左 呢個係紅豆吐司$15 因為我都食左一啖 所以同店員講改單就算 但佢都堅持換返比我 服務唔錯 誤打誤撞都比我試左呢個紅豆吐司 哈哈😄煉奶係我額外問店員加既(免費)本身係冇跟既 其實同奶油厚多士一樣 多左紅豆 紅豆本身自帶甜味 而且好淋 $15 黎講係超級推薦 呢個就係紅豆西多士真身啦 $28 紅豆內餡代替花生醬 但因為紅豆本身比較甜 配埋額外嘅糖漿就會感覺太甜 西多士都比較油膩 不過呢個價錢來講都算唔錯紅豆餡料都算幾多呢杯奶茶算係幾唔錯 奶嘅份量係比較多所以唔會太澀 好滑好香濃 食物既質素唔會唔會令你非常之驚喜 但係街坊生意來講係好有良心 下午茶時間都見到好多老人家光顧 為佢地提供一個休憩、閒聊既地方 反而呢啲小店食得出額外嘅人情味 默默地喺屋邨商場入面發揮自己既角色 查看更多
+ 4
6pm
中日韓台美店
6pm
2020-05-27
关注
有次運動🏃🏾‍♂️之後,忘記了瀝源邨原來下邊的日式超市已經變了領展街市🤦🏾‍♀️,於是看看瀝源邨還有什麼東西,結果就發現這港式台式及港式西式合成的餐廳。這可以包括美式鋸扒以及台式食品,但吃完之後外出看看,才發現原來只是兩間餐廳相通。看到餐牌,亦都因為不想吃太大份,於是點了個鹽酥雞拼迷你牛肉麵,然後加錢點了杯珍珠奶茶。鹽酥雞來到,外型的確嚇死人😨定是那麼小粒的鹽酥雞,又瘦弱,亦都細細粒,呈幻條型🤨的狀態,外皮雖然不好,但這麼細件的鹽酥雞,相信雞肉多極有限。牛肉麵的份量亦都是相當之尷尬,那個碗子,好像平時到餐廳送例湯那種碗,湯底還是有點味精😯吧,牛肉有兩三件,雖然賣相不錯,但是吃落是相當之堅硬😨的,幾乎咬不開牛筋,沒有什麼味道。面對這個細細碟的鹽酥雞,以及細細碗的牛肉麵,大大個男子坐在餐廳裏面吃兩款像道具一樣的食品,🙄給別人看到也挺尷尬的感覺。反而珍珠奶茶也不錯,因為茶味可能比起一般台式飲品店的茶味濃郁😀珍珠的份量亦相當多,口感硬得來不會太過假,味道不算太甜,使用好像大大杯的啤酒杯,因此份量相當多,可以說整個下午茶有一半的果腹感是來自這杯珍珠奶茶。🤣但貴在在這間餐廳裏邊,亦都離奇地發現,兩間餐廳都尚算有點空位,這些對我來講還算有點兒特色的餐廳,住客竟然不太喜歡,反而寧願到旁邊的麥當勞等位落單,吃完才發現,原來真是有點伏的查看更多
+ 6
抵食下午茶
2020-05-09
关注
又到下午茶時間啦!我的選擇:吉列豬扒配薯皇&雜果沙律,熱奶茶$30。雜果薯仔沙律,薯仔有澱粉質,雜果夠醒胃,也是懷舊的味道。熱騰騰的吉列豬扒與薯皇,是好吃的先决條件,豬扒肉質腍滑可口。今晚得自己一個人吃晚飯,懶得煑晚飯,順便買外賣回家吧!我的晚餐:乾炒牛河$35,薄切牛肉片份量雖然不多,但有肉味,頗不錯的!炒河味道比較清淡,我在翻熱的時候加少許豉油,味道就剛剛好了!下午茶的價錢,份量算是多!抵食了!查看更多
吉列豬扒配薯皇&雜果沙律
乾炒牛河
mansonboss
清明午餐
mansonboss
2020-04-04
关注
清明時節雨芬芬,今日一樣都下著毛毛雨,但我跟媽媽依然去探爸爸及祖先們。因為防疫关係,不可多於四人聚集,所以大家分頭行事。見過祖先後,媽媽介紹禾輋一間好餐廳,好似叫美國扒房之類。佢話啲扒好好食。我點左个牛扒意粉試下,真係唔錯,牛肉味特別香濃的,不像平時香港快餐廳的牛扒。你們都可以去試下。查看更多
牛扒
Mekoking
衛生情況欠佳
Mekoking
2019-12-22
关注
抵食!好食!食物質素ok!不過衛生吾太好,曇下個碟邊!我會認為係只碟冇洗過囉!午,晚餐,宵夜都吾錯!扒亦好抵食,宵夜嘅鴨胸意粉超好食,成日利息好似飯堂咁,不過今次見到隻碟魚污糟成咁!查看更多
鴨胸意粉
西冷扒
下午茶餐
下午茶炒麵炒米
2019-10-18
关注
記得曾經到過美國燒扒屋吃晚飯,記憶中這間店舖晚餐不錯,今日經過燒扒屋感覺有點兒肚餓,就進入吃個下午茶!燒扒屋的下午茶款式十分多,四頁餐牌都是介紹下午茶款式,不過,五點鐘飲下午茶,不如就當吃埋晚飯,所以揀嚟揀去都係揀返炒麵炒米,襟飽的!乾炒豬扒公仔和星洲炒米份量不少,感覺都滿意,味道也唔錯,炒得好乾爽冇乜油份,星洲炒米有齊蝦仁、蛋、芽菜、洋蔥絲、辣椒絲、韭菜。餐飲加五蚊轉珍珠奶茶,奶茶份量都係大大杯! 街坊價錢都算抵食!查看更多
+ 1
扒屋早餐
WahWah1819
2019-06-04
关注
來到禾輋,隨意找間食店吃個早餐。途經美國燒扒屋,店內座位充足,我倆便入內試試。餐牌選擇亦多,有三文治、粉麵餐、炒滑蛋等等。我選了一個雪菜肉絲米粉配餐肉煎蛋,牛油方包及熱阿華田。同行者選了雞扒公仔麵配餐肉煎蛋,牛油方包及熱檸茶。不久,服務員卻説雪菜已售清,我只好加二元改選沙爹牛肉湯米。但改單後,我發覺單上仍打著雪菜肉絲湯米,服務員只在什項寫上二元。食物來到的時候又沒出錯,是我另選的沙爹牛肉湯米粉。沙爹牛肉味道不辣,但有點韌,這湯米還過得去,最愛還是湯內的甜甜粟米粒。但無論是牛肉或米粉,份量也不少,一個女士一定吃不完。據同行者說,雞扒公仔麵味道還好,雞扒皮脆肉仍滑,麵質就較淋。餐肉煎蛋和飲品亦是一般。牛油包若轉成多士便理想了。總括而言,以價錢來說,這兩個早餐還是中規中矩。查看更多
+ 7
hi.felix
大份但低質素
hi.felix
2019-05-16
关注
禾輋 美國燒扒屋 晚市美國穀飼牛排 $75 晚市等候時間0 等餐時間20min羅宋湯有一股死鹹味道不夠番茄香湯頭無厚度故水汪汪然後等餐時間偏耐鐵板初上台視覺效果一流蒜蓉汁仍在滾擺盤很有心思配菜多並色彩鮮艷先講牛排外表不錯 份量也對得住非常加錢比手掌大 比十蚊銀厚可是質素偏差無牛味 也無鹽/胡椒味只有微鹹牛排有用鬆肉粉處理過肉質一般 看來有點似海綿(見圖)餐具另外切牛排用的刀不夠鋒利据齒紋變波浪紋据手指都無感覺另外挑剔的是刀尖太尖不適合小朋友使用薯角味道不過不失因為有醬汁和鐵板蒸氣的關係也不苛求要脆皮了粟米建議切粒好過原條上真的原條上的話麻煩刀要鋒利否則不能切粟米另外粟米冇甜味也冇粟米汁可言不是因為鐵板煎乾而是本身已經由上而下地乾西蘭花普通百烚 軟硬適中車厘茄無番茄應有的微酸洋蔥爽脆 有汁 有甜味 佳白飯個人認為珍珠米不太適合但最後補充一點以75元一個set來說如此質素叫做不過不失服務服務不錯查看更多
+ 2
beyip
地獄早餐
beyip
2019-04-22
关注
今早叫左個芝士蛋治追加火腿通粉黑松露炒蛋追加蕃茄湯米粉,其實個米粉來到時,個賣相都已經好嚇鬼,見到都唔想食,好彩個火腿通粉都叫正常,係個通粉淋左D啫,點知其他D簡單野等左半個鐘都未到,終於先見到個黑松露炒蛋,D油多到浸左塊火腿,當其時真心無諗住寫呢個食評,但當我等左九個字見到個芝蛋治,個蛋D油已經由裏邊滲到出去包的外面,將個包輕輕打側D油仲滴出來,咁都攞得出來比客食,真係好想叫個師傅同樓面一人一件食來睇下查看更多
检举
想不到現在要食一個簡單的早餐都唔容易.
2019-05-10
Daishingchan
香烤雞扒飯配蒜茸汁及紐西蘭西冷牛扒意粉配黑椒汁
Daishingchan
2019-01-05
关注
前兩三個月還不敢過來禾輋這個商場, 因為自從一個大型百貨公司結業後, 它就大動土木重新裝修一番. 雖然在裝修時有圍板亦有帆布, 但仍無法防止那些裝修用化學品的氣味四散. 知道其裝修已進入尾聲, 就再過來吃中午飯. 這間西餐廰的午餐價錢大約HKD50起, 款式很多, 餐飲亦有很多選擇.    香烤雞扒飯配蒜茸汁有兩塊雞扒, 肉嫩. 蒜茸汁香濃. 飯較軟身. 紐西蘭西冷牛扒意粉配黑椒汁有一大塊牛扒, 肉質鬆軟入味. 黑椒汁微香辛. 意粉爽口. 下次再來時, 可以試試其台式飲品或重量級特飲, 跟餐的收費相對便宜. 查看更多
+ 3
cherry_fung001
真心好評!
cherry_fung001
2018-11-07
关注
呢間餐廳其實已經食過幾次, 每次都係食晚餐, 通常平日去都有位,唔需要點等,因為餐廳都頗大~晚餐選擇豐富,有出名嘅扒餐之外,仲有蛋包飯,想輕食啲嘅都有蕃茄湯螺絲粉餐等等~今日我地就叫咗一個煎雞扒拼番茄螺絲粉嘅田園餐,一個穀飼牛扒餐仲有燒羊架餐根扒餐嘅羅宋湯蔬菜好多,而且面頭唔會好多油,番茄嘅酸味啱啱好之後呢嘅田園餐雜菜沙律好大碗,鮮茄螺絲粉入面仲有香菇同埋粟米同一兩棵西蘭花最開心嘅係雜菜沙律係用麻雀唔係沙律醬 螺螄粉因為有香菇同粟米一齊食唔會好寡, 同埋成碗都係滿滿的螺絲粉,好大碗好夠飽 而且好有口感雞扒煎好香,鷄肉仲算嫩唔乾穀飼牛扒配薯菜黑椒汁, 牛扒好淋而且好有牛味! 一路切都有啲肉汁滲出嚟 薯菜都好夠食,有車厘茄,西蘭花,粟米同薯角,仲有一大堆洋蔥燒羊架配白飯, 羊架有四隻,四隻都燒得好淋,一啲都唔靱,而且帶有少少羊嘅騷味,係好食嘅最後凍飲加五蚊仲有得加大一百蚊都唔使嘅一個扒餐,咁豐富,質素又唔差,其實真係好抵食!查看更多
+ 8
kapo0422
宵夜超抵食
kapo0422
2018-10-29
关注
週日飯堂,通常星期日都同阿媽去禾輋食,貪佢有免費泊車,之前呢度有宵夜經常黎,但突然無左所以去左一排意樂食,食嫌左今日又返黎lu因為都比較夜,黎到已經9點,只剩好幾枱客人,一坐底就比左宵夜餐牌我地,竟然有返宵夜!而且以前係要問先會比,就好似隱藏餐牌咁宵夜真係好抵食,如果平日$40都唔洗,凍飲要加$3我叫左703,配料超多 一直食到最後都啖啖有,不過好似唔覺有蛋黃味阿媽叫左什扒,有蝦豬扒牛扒腸仔,可以揀飯意粉薯菜,要左薯菜黑椒汁,薯角本身都超咸,加上黑椒汁 更咸,不過整體都ok有返宵夜我應該就少去意樂了查看更多
MandyCheung1125
但求塞飽個肚就算🤣
MandyCheung1125
2018-09-06
关注
今日落雨,懶得出門,所以叫外賣啦牛扒薄身,牛味不重,肉質一般,但就大大塊。而蛋包飯份量超多,加上茄茸汁,酸酸甜甜的,十分開胃。一旁的雜菜和西蘭花很生。這個脆皮雞脾超大隻,啖啖肉,但脆皮已謝皮🤣🤣🤣 一點都不脆。蛋包飯份量也是很大份,配上茄茸汁味道都不錯。一樣,配菜也是超級生,不好吃。至於薯角看起來就像快收檔賣剩的,份量不算多,也不太香脆。而且有幾塊薯角粘在一起。這個精選忌廉湯不外乎也是罐頭湯,裡面有一些粟米粒和蘑菇。味道一般,但求暖暖胃。熱杏霜和熱檸水是跟餐附送的,正常水準,不過不失,不過杏霜甜了點。下雨天叫外賣不能要求太多,不過這間試一次便可了查看更多
laukaren868
地方雖小,食物有驚喜
laukaren868
2018-08-08
关注
話說上星期放工後要去禾輋買野,之後去醫肚老公話想据扒,所以就即管試下呢間(其實之前行過睇過好多次架喇,不過都冇去到食)今次試下啦入到去,可能早,唔太多人,開頭冇卡位,之後有張卡位走,侍應姐姐就即刻行埋嚟話有卡位,坐唔坐?我地就即刻轉枱原先我地見到門口是日晚餐有牛扒,想食果個嘅,平平地,跟住侍應姐姐話,如果想食牛,就食餐牌果啲款啦,大件啲,好食好多喎即管信下佢,雖然比晚餐果個貴啲~~我老公就叫左塊巨人牛扒五成熟黑椒汁配飯凍奶茶,我叫左塊糓飼牛五成熟蒜蓉汁配意粉凍利賓納先上菜嘅係巨人牛扒,真係好大塊,好厚😍😍開頭都驚出面“鞋”入面好生,但有驚喜,啲肉好嫩口,入面仲係粉紅色,好正😘到我個糓飼牛扒到,顯然比巨人牛扒細塊同薄啲開頭都驚會老左,因為平時出面食,叫五成熟,鐵板上,啲肉好快老,但呢度都好正,切開入面係粉紅色,果然犀利👍 由其我最欣賞個蒜蓉汁,平時食開果啲會越食覺得越咸,但呢度啲汁食落甜甜地,越食越開胃👍👍最後上野飲,一上枱,我即刻“嘩”左一聲出嚟,因為真係好大杯,好巨型💪💪宜家都回味緊啲扒同啲汁,會再去捧場架😎😎服務員態度都好好👍👍**不過唯一美中不足係個冷氣唔多夠💧,食食下流汗要開個自備嘅風扇仔🌬🌬~~~查看更多
糓飼牛扒
抵食鋸扒
CurryPatrick
2018-08-05
关注
果日同班好耐冇見既舊同事聚舊 大家都唔知食咩 我突然諗起附近有間大件夾抵食既鋸扒屋 可能因為佢有2間鋪位 地方夠大 我地一行8個人 去到都係好快有位我地叫左6個西冷牛扒($68) 2個什扒($88) 西冷我地全部都叫5成熟 雖然有少少參差 唔係全部5成 但$68蚊 冇乜要求喇 味道係可以既 都唔錯 但汁就比較少 要再問佢再拎至於什扒真係冇得彈(我指既係份量 😂😂😂)什扒有D咩呢(大蝦 牛扒 豬扒 雞扒 火腿 法蘭克福腸) 好少地方有咁多料 有機會大家可以去試下查看更多