2015-08-02 1457 浏览
乘西鐵必經V City,時間不多,午餐就在此速食吧!  到羅麥記,撈丁、炒丁、磚頭是不二之選。雖然價格小貴,但在此商場來說已算是抵食,且翻桌快,總是能即時入座。第一次遇上常餐餐牌,但當中只有雞翼撈通粉合心意,而相比之下雞翼還是配撈丁更美味。最終放棄常餐改為散點,反正平日午市是送餐飲的,凍飲加3元。  我的雞翼撈丁($55)是重口味之選,感覺麵質比之前󰀃󰀃淋身一點,但相差不遠,配四隻肥美醬汁雞翼,醃得甚入味,外皮嫩󰀃滑,繼續保持水凖。那醬汁是自家制的,混合老抽,甜鼓油的香氣,很有媽媽的味道,選加辣的關係,乾辣椒下得重手,被辣味蓋過了原味,影響了整體的味道,下次還是不點加辣的好。附出前一丁的麻油佐吃,這也不用多介紹吧!      老公點的是豬扒蔥油撈丁($50),嚐了一口麵條,水準跟之前差不多,味道沒雞翼撈丁濃甜辛辣,口味較為大路。飲品一如以往,不用寄予厚望,那就是一般正常的茶餐廳水準。凍檸茶(套餐+3)檸檬下得足,茶味可以更濃,但總比選配特飲好。  二人速食$110有交易,算是有質素的午餐,見食評不佳,也許是選了冷門食品吧!
乘西鐵必經V City
時間不多,午餐就在此速食吧!

到羅麥記,撈丁、炒丁、磚頭是不二之選

第一次遇上常餐餐牌
但當中只有雞翼撈通粉合心意,
而相比之下雞翼還是配撈丁更美味
最終放棄常餐改為散點,反正平日午市是送餐飲的,凍飲加3元。

我的雞翼撈丁($55)重口味之選,感覺麵質比之前󰀃󰀃淋身一點,但相差不遠,配四隻肥美醬汁雞翼,醃得甚入味,外皮嫩󰀃滑,繼續保持水凖。那醬汁是自家制的,混合老抽,甜鼓油的香氣,很有媽媽的味道,選加辣的關係,乾辣椒下得重手,被辣味蓋過了原味,影響了整體的味道,下次還是不點加辣的好。附出前一丁的麻油佐吃,這也不用多介紹吧!
雞翼撈丁

老公點的是豬扒蔥油撈丁($50)

飲品一如以往,不用寄予厚望,
那就是一般正常的茶餐廳水準。
凍檸茶(套餐+3)檸檬下得足,
茶味可以更濃,但總比選配特飲好。
凍檸茶(套餐+3)

二人速食$110有交易,算是有質素的午餐,
見食評不佳,也許是選了冷門食品吧!
2015-07-30
雞翼撈丁
2015-07-24 991 浏览
今日放假終於都可以周圍行下,行到咁上下就黎到v city既羅麥記。門口大大個招牌映入眼簾,仲有唔少懷舊裝飾品,例如黑白電視,收音機,粵語殘片先見到既大皮喼等等。一入到黎墻邊都掛住六、七十 年代既廣告,各式各樣,五花八門。話說回來,一坐低我就叫左個七彩朱古力西多士,同一杯凍奶茶。先說七彩朱古力西多士,賣相好吸引,多士被濃郁既牛奶、香甜既朱古力醬、七彩繽紛既朱古力重重包圍,原來呢三樣醬同多士都幾match。西多士外脆內軟,都唔算油膩,本人誠意推介,小朋友一定好喜歡食呢款。仲有杯凍奶茶,茶味好濃郁,又唔會太苦澀,加上香滑既奶,口感一流。下次如果有機會既話,一定會約埋舊同學仔一齊過黎食野,重溫校園時。
2015-07-24
  • 七彩朱古力西多士
2015-07-18 1197 浏览
大少成日都話想食羅麥記,終於俾佢食到,因為……唔多人等位~~平時V City經過見到佢都好懷舊,估唔到入到去,真係好特別一坐低,店員拎咗本好似手冊嘅menu俾我地,最後我地點咗幾樣佢話係推介嘅食物黑汁墨魚鬚 - 呢個應該係甜豉油加燒汁整,甜甜地,不過個墨魚鬚就應該係就咁白烚,如果係一早炒埋,應該會比較入味,依家只係汁有味墨魚鬚無味羅麥雞翼撈丁 - 呢個好明顯係瑞士汁雞翼撈出前一丁,絕對唔會失敗,所以正常好味磚頭焗白汁芝士海鮮飯 - 呢個,我絕對唔會建議你食,除非你好鍾意食受潮感覺嘅麵包,個汁唔夠,我地最後要佢另上多碗汁俾我地,基本上同磚頭包唔夾,點都係茶本嗰啲甜嘅形式好好多紅豆冰粒粒奶茶 - 呢個奶茶對於我呢個奶茶怪嚟講,只可以話合格,不過最欣賞佢係將啲紅豆沙整成冰粒,咁就唔會因為有冰而令佢杯奶茶再比之前更淡
羅麥雞翼撈丁
磚頭焗白汁芝士海鮮飯
磚頭焗白汁芝士海鮮飯
紅豆冰粒粒奶茶
2015-05-02
羅麥雞翼撈丁
紅豆冰粒粒奶茶
2015-07-11 1037 浏览
之前去過vcity羅麥記食晚飯,點左佢地既招牌菜,磚頭焗豬排飯同羅麥汁炒河。個飯份量好多,可以夠2人食。但個磚頭係普通一磚麵包挖空放飯落去,越食越口乾。炒河就無咩特別,羅麥汁好普通,唔值咁貴。而今次決定再試多次其他野食,點左腐乳雞球撈丁,仲有阿芝豬頸肉芝士撈丁,同招牌紅豆冰粒粒奶茶。雞球既味道好奇怪,應該係雪得太耐。豬頸肉係薄切,而公仔麵份量足夠但芝士汁就好少。環境方面,我2次都係2個人食,都安排左係門口右邊既一排枱坐,比較窄。食過2次,試過不同食物,以後唔會黎

雞球既味道好奇怪,應該係雪得太耐。
豬頸肉係薄切,而公仔麵份量足夠但芝士汁就好少。

食過2次,試過不同食物,以後唔會黎

2015-06-17 1349 浏览
之前買咗團購優惠券, $99.00可當$180.00用. 限星期一至五(假期除外) 18/6到期, 今日終於約齊人食喇.19:30到 唔使等位. 一坐低先order限量供應嘅磚頭焗豬扒飯, 人齊後再叫其他.磚頭焗豬扒飯 (茄汁)--豬扒夠林又入味, 飯配上茄汁幾好味. 麵包入口香脆, 臨尾可加汁點包食, 我哋要白汁(可以試多款汁) 我哋圍內嘅結論係飯配茄汁, 包配白汁係最perfect.避風塘海鮮炒飯--炒得夠乾身, 辣辣地好惹味, 正!豬頸肉芝士撈麵--麵身頗林, 唔多啱我食. 芝士汁調教得幾好味, 豬頸肉都唔錯. 燴牛利意粉--呢個嘅茄汁香濃, 可惜意粉過林, 牛利又無咬口, 真係無牙都食到. 兩杯雪糕紅豆冰--無特別, 甚至覺得佢過甜. (大x樂好飲過佢) 紅豆冰粒粒奶茶--有驚喜 原來紅豆配奶茶都好match, 正!團購優惠$99.00當$180.00用, 實際埋單用咗$268.00

19:30到 唔使等位.

另加嘅白汁
避風塘海鮮炒飯--炒得夠乾身, 辣辣地好惹味, 正!

2015-06-15
用餐优惠
團購、優惠券
另加嘅白汁
  • 避風塘海鮮炒飯
  • 紅豆冰粒粒奶茶
  • 磚頭焗豬扒飯
2015-06-15 1146 浏览
與友人去屯門進餐,想到V CITY有滿多食店由於晚上7-8點的時間,到處都排滿人等位,走過LAW MARK KEE,見餐廳裝修特別.又冇人等就試下呢間,一打開menu ,見到食物價錢偏貴,但照片介紹的食物感覺美味心諗唔緊要,貴的茶餐廳可能會物超所值場內坐不滿,由於十分肚餓, 選定立即叫菜,但揮手好幾次,待應都對我們視而不見 ,揮手與呼叫後成功點餐,我們都點了兩款 menu 上寫住"推介"的撈麵我的是雞球腐乳撈丁$50,友人就點了豬扒蔥油撈丁$50各加凍飲 (好立克$10 ,美綠$10)首先腐乳撈丁很快就到,我與友人第一反應都是目定口呆,相片內的是雞球,而我的.....就似俾人食過的小雞粒...雞粒有點怪怪的雪味,撈丁的份量亦少了一半!麵上有一匙腐乳,麵撈有芝麻醬,麵的味道還可以,但整體被詐騙的感覺!!!!!menu圖片與真實差太遠吧!而我叫的美綠,可見是普通茶餐廳的一般..再比較淡一點隨後朋友的蔥油撈丁與好立克到了, 看上去好像比雞粒的 好一點..但吃上口其實也不相伯仲,以普通醬油撈麵,上面很多蔥,豬扒較完整,完!其實是沒有什麼可以介紹一個係屋企都整到的公仔麵,以及水準不好過一般茶餐廳
與友人去屯門進餐,想到V CITY有滿多食店
由於晚上7-8點的時間,到處都排滿人等位,
走過LAW MARK KEE,見餐廳裝修特別.又冇人等
心諗唔緊要,貴的茶餐廳可能會物超所值
場內坐不滿,由於十分肚餓, 選定立即叫菜,但揮手好幾次,
我的是雞球腐乳撈丁$50,友人就點了豬扒蔥油撈丁$50
各加凍飲 (好立克$10 ,美綠$10)
menu圖片與真實差太遠吧!
而我叫的美綠,可見是普通茶餐廳的一般..再比較淡一點
其實是沒有什麼可以介紹
一個係屋企都整到的公仔麵,以及水準不好過一般茶餐廳的晚餐需要每人$60
有點過份...重點份量不太大,食完只有7成飽, 男生可能要食兩個先夠
結論是: 沒什麼特別下 不會再來

题外话/补充资料: 有圖都未必有真相
2015-06-10
2015-05-28 1493 浏览
其實已是第二次黎到羅麥記,但對上一次已經係大概兩年前,然而再次黎到感覺依舊,精緻的老香港式裝修依然鮮亮,就連枱墊都還是以前的棋子設計。羅麥記主打當然係充滿香港味道的茶餐廳食品,但都加入了西式元素,今次試左吞拿魚菠菜焗白汁通粉,雖然並唔係我想像中的碎菠菜汁,但食落仍然非常有驚喜,加左芝士去焗,食起黎較香濃,而且吞拿魚份量好足,每啖都可以食到,非常回味:)另外磚頭焗豬扒飯都係推介,menu上寫住限量供應,但當時大概七點都可以食到。講起豬扒飯好自然會想同大家樂馳名既一哥焗豬扒飯比較,食落就會發現兩個都各有千秋,兩個都好味!羅麥記既入面冇蕃茄亦冇青豆,但飯都炒得香,一粒粒非常乾身,配埋蕃茄汁食好惹味,主打既豬扒比起大家樂都咁軟身,但非常入味又唔乾,一樣咁好食。磚頭即係個麵包當然係可以食既,角位好脆最好味,但女仔既話食完個飯個胃應該冇空位容納個包了。我仲偷飲左兩啖奶茶,質素一點都唔差,係奶茶精既我平時出去食飯都會叫奶茶,依杯絕對可以過關,茶味夠濃而且不會太甜,只係略嫌唔係用碎冰沖,飲到最後自然好易變得淡。羅麥記既食品尤其係飯類,份量都比較多,今次點左兩樣已經捧住個肚走,本身想點埋朱古力多士都食唔

羅麥記既食品尤其係飯類,份量都比較多,今次點左兩樣已經捧住個肚走,本身想點埋朱古力多士都食唔落了,唯有下次再試吧。
2015-05-25
2015-05-26 1283 浏览
今日同朋友出屯市食羅麥記,其實佢無論環境定食物都好香港地道既感覺,叫左雞翼公仔麵、蝦多士、磚頭焗飯 (太吸引無影相;P) 同埋菠蘿冰,蝦多士有啲油但真心係幾好食,個多士放奈左都仲脆卜卜,磚頭焗飯其實即係一個未切即面包挖空中心即面包放飯再焗,面包皮撕左出黎點汁食一流!仲有杯菠蘿冰,無諗過啲冰係用菠蘿汁整既,所以唔似其他茶餐廳,飲到尾溶哂冰就無哂味,好貼心!下次一定會再黎試其他菜!
蝦多士
菠蘿冰
2015-05-09 1415 浏览
約好今晚開枱,點知雀腳臨時OT要晏D先到,我哋唯有醫肚先啦 ! 見近近地有間<羅麥記>又未試過,於是一至通過去試試。由於要等位關係,無聊聊攞起本餐牌望吓又幾有特色喎,成本學生手冊咁,睇咗無耐已經有位了。由於肚子餓嗱嗱淋叫嘢Share食先,我哋叫咗,磗頭焗豬扒反,豬件夠晒肉汁不會太乾,麵包滲咗少少汁不至包身太淋,但又帶點汁香很不錯。燴牛脷意粉,牛脷沒有哪種騷味, 也不會太淋處理啱啱好,連我其中一個不食牛脷的都話OK。海無骨南鷄反,貪它沒有骨啖啖肉,最啱我D懶人,味道中規中矩,總算冇選錯。最後仲叫多個磚頭多士果籃雪糕,潤一潤
約好今晚開枱,點知雀腳臨時OT要晏D先到,我哋唯有醫肚先啦
! 見近近地有間<羅麥記>又未試過,於是一至通過去試試。

2015-05-06
2015-05-07 1189 浏览
我好少入屯門食嘢,今日無聊聊入去行街街,於是問吓我個friend有咩好食? 她推介了一間有懷舊裝修嘅食肆叫「羅麥記」給我。於是我便試搵搵位置係Vcity,入到店內看到的牆身,餐枱,椅及Meun都好有懷舊feel,喜歡拍照的一定很鍾意。由於今日只得我一個,所以我只叫咗一個蔥油鷄扒撈丁,鷄扒肉嫩煎至微香起沒有一點雪味,配上蔥油味道出奇地夾。同一杯熱奶茶,幼滑沒有澀味,好像舊式大排檔絲襪奶茶般的感覺。

2015-04-29
2015-04-24 1395 浏览
屋企人去晒旅行,冇飯開,又唔想叫外賣,但又想食焗豬扒飯。於是落街行下,路經Vcity入咗去羅麥記,見佢哋十大必食有個磗頭焗豬扒飯,於是叫黎試試 。豬扒份量足,夠Juice,飯用麵包裝住夠特別,味道很不錯! 另加一杯羅滑咖啡.~ 環境有特色

豬扒份量足,夠Juice,飯用麵包裝住夠特別,味道很不錯!

另加一杯羅滑咖啡.

~ 環境有特色
2015-04-23
2015-04-19 1410 浏览
來到“屯門”專程來依家餐廳食野,聽朋友推介話間野唔錯,所以入來食下!希望野飲方面需要改善下,太多冰之如,仲有粒大冰內面,寧願飲水好過,怪唔知得左右隔離都無叫野飲
希望野飲方面需要改善下,太多冰之如,仲有粒大冰內面
,寧願飲水好過,怪唔知得左右隔離都無叫野飲
菠蘿粒粒冰同紅豆粒粒奶茶
美綠牛奶包
紅酒牛脷
牛扒一丁
2015-04-16 1137 浏览
難得一天下午休假,接了寶貝放學,做好家課,整理好房子,決定出去吃頓晚飯。本想去海趣坊稻香吃久違的一蚊雞加小菜,但接待聲稱九點前未必有檯再加上等候人潮汹湧,決定回市中心。到了V CITY想去利小館,但利小館都要等九張檯,結果寶貝拉著我去了IZUMI CURRY旁的羅麥記。本來應該都要等位的,但侍應見我帶著一名幼童,即時安排了座位。因為要遷就我家寶貝口味,叫了一個闊佬炒飯($68),一個避風塘鮮魷($58),另外加錢叫了菠蘿冰和凍檸茶。合共$176。十分鐘不到,食物上桌。闊佬炒飯也即是鴛鴦飯,賣相還可以,不過呢,飯底是白飯,不是蛋炒飯; 份量不算太大,剛好夠我和我家寶貝一起分享。蕃茄雞絲的部份不過不失,蝦是很大隻沒錯,不過淡而無味,看來是雪蝦無誤。避風塘鮮魷炸得算是鬆脆,不過,只得一堆金黃色的蒜蓉,完全沒有辣味,魷魚的味道是來自味之素的味椒鹽。至於兩杯飲品都很正常,沒有值得談論的地方。雖不至難吃,但也不值這個價,應不會再來了。

十分鐘不到,食物上桌。

至於兩杯飲品都很正常,沒有值得談論的地方。

雖不至難吃,但也不值這個價,應不會再來了。

题外话/补充资料: 本來我家寶貝想叫海南雞飯,但直覺告訴我不應叫來吃。及後看到鄰檯兩人都叫了海南雞飯,瞄了一下,大呼不妙,深深慶幸自己決定正確:雞肉份量少,瘦削得很,攪不好比稻香的一蚊雞更瘦削; 至於飯的部份,竟然是白飯,完全看不出是油飯,但價錢部份,好像也是$68,收得這個價錢,但比美心大家樂的海南雞飯更不如。
2015-04-16
2015-04-03 1260 浏览
今日放假同老婆去食早餐,諗住羅麥記咁出名,黎試吓佢既早餐。我地叫左個沙嗲牛肉米粉多士炒蛋同鮮茄牛肉麵多士炒蛋。兩件多士黎到好明顯放左好耐同無乜焗過!塊多士又冧,又凍,個早餐食完,牛油到唔溶!炒蛋得個黃字,一d都唔滑。兩個麵既湯底可以。不過幾$40既早餐比咁既食物人食。康年同翠華好好多!起碼水食物準合理。
今日放假同老婆去食早餐,諗住羅麥記咁出名,黎試吓佢既早餐。
2015-04-03
$40 (早餐)
2015-03-17 1995 浏览
屯門自從開左VCity之後,美食林立,亦都成為連繫西鐵站和屯門市廣場的重要橋樑,入屯門行街變得更容易!再一次經過羅麥記,被懷舊的裝修吸引左入嚟餐廳場內都算幾大,所以唔洗等位就可以入座。一坐低就發現除左餐廳裝潢外,餐牌同埋餐墊都別出心裁,餐牌造型類似小學時代課室日誌的簿本,不過入面所記嘅唔係功課和出席率,而係各樣小食、甜品、飲品等等。至於餐墊就造成一張棋盤咁,對於小朋友嚟講應該幾吸引,可惜冇棋同骰仔玩唔到首先上左份公司三文治,普普通通到喺menu中也只命名為「三文治」,係因為鍾意食三文治而點的。結果出人意表,最普通嘅小食反而幾好食,而且好足料,睇相都見到非常厚!算係對得住呢個價錢!跟手上埋杯熱奶茶,雖然呢度以港式茶餐廳為主題,但呢杯港式奶茶竟然冇想像中咁好飲,奶味偏多了!中途伙計將帳單呈上,用一個特大的衫夾夾住,幾得意然後係豬頸肉阿芝芝士撈麵,撈麵其實是撈丁,芝士汁味道雖然唔差,但略嫌稀左少少,豬頸肉少少韌,食落唔算係最好食嘅芝士撈丁,但係做得招牌推介嘅食物,希望日後會有改善,否則賣$50呢個價位,有d唔抵!另外仲叫左一味蝦多士,呈上時同男友都嚇親,冇預料過係咁大舊,第一下感覺係食唔哂、

算係對得住呢個價錢!
公司三文治
奶茶
中途伙計將帳單呈上,用一個特大的衫夾夾住,幾得意
豬頸肉阿芝芝士撈麵
另外仲叫左一味蝦多士,呈上時同男友都嚇親,冇預料過係咁大舊,第一下感覺係食唔哂、第二下覺得唔多好食
另外加左一張同手對比嘅相,一舊已經足足有半隻手咁大
食落就覺得後悔了,一嚟太大舊,二嚟粉太多,除咗最上層嘅一小舊蝦肉,下面全部都係油味、麵粉味,強烈建議可以整得細舊d,免得比過多麵粉味搶過蝦味
蝦多士(5件)
蝦多士(5件)
最後另加一張上次食嘅美祿牛奶多,今日因為試左蝦多士就冇再order返呢個小食,但實在太好味,特別再推薦返
雖然賣相上平平無奇,但係食落美祿粉同煉奶味道好夾,幾惹味
不過如果多士係熱嘅會更好味,開頭食落係凍嘅有d錯愕!好彩味道唔錯搭夠!
美祿牛奶多
整體而言,大部分食物只屬中等水平,而且比較難估計邊d好食邊d唔好食。如果噝屯門間唔中想食下港式下午茶,又諗唔到食咩好,羅麥記都算係一個唔錯選擇,但真係只限於偶一為之呢!
2015-03-13
公司三文治