2021-10-06 0 浏览
难以相信呢碗仔鱿鱼圈原价$50, openrice 特价$28其实$28 我都觉得有少少overprice, 我当比外卖落单手续费味道正常,鱿鱼圈好瘦小,整体系街头小食店质素,不过系冇咁油既不过服务员员态度良好

不过服务员员态度良好
2021-10-06
10 分钟 (外卖自取)
2021-10-03 10 浏览
今日叫咗两份牛扒早餐,有两只鸡蛋、大块牛扒,加一个餐包,配埋杯香浓奶茶。块牛扒色泽均匀,睇得出厨司落足心机煎,不是求求期期,唔会因为收得咁平而交行货,超好味!入口甘香,未食过咁好味嘅茶餐厅早餐。奶茶都系饮过最好饮嘅奶茶,好香茶味,非常之滑,入口回甘,令人回味无穷,一试难忘,必饮之选。鸡蛋煎得唔油,好乾身,最怕啲蛋煎到油淋淋,呢间唔会咁,非常好。个餐包好松软,非常新鲜,唔会乾争争,我钟意食。总括来讲,高水准早餐。
入口甘香,未食过咁好味嘅茶餐厅早餐。
2021-09-28 26 浏览
在青衣城觅食,朋友看到这店在下午二时仍要轮候座位,说食物水准应该不足,就决定在这儿吃午餐。点了一个午餐,煎蛋肉酱焗饭$62,加$18把饮品转成特饮黑牛。焗饭一上桌,已传来香喷喷的味道,放在上面的煎蛋,令人食慾大增。试一口,果然不负所望,味道很好。这饭分量很大,和我同行的年轻人吃了,也说饱得不得了。至於黑牛,朱古力雪糕加可乐,是消暑妙品。另点了一个下午茶,美极乾炒牛河$46 ,加$3点了冻柠檬茶走甜。这乾炒牛河好处是不太油腻,河粉和牛肉都很多,不足的是镬气不够,牛肉没什麽味道,而且有点柴。至於冻柠檬茶,茶底不苦涩,柠檬很多,好喝。这店卖的是茶餐厅的食物,环境则比茶餐厅好,当然,价钱也比茶餐厅略贵。服务也不错,朋友请侍应给他开水,侍应送上时提醒朋友开水很热,最好放一会儿才饮用。
2021-09-20 28 浏览
谂住顺路去 Sky100,咁就 stop by 罗麦记食个午餐先(之前食过葵芳果间,都正常呀,点知呢间濑晒嘢)到咗门口,有两个员工系度吹水,我心谂:唔紧要啦,返正太太and公主去咗厕所,我又要 d 时间写纸仔。写完,谂住佢地会问我几多位,我望住佢地两个,佢地就继续吹,之後我就问「唔该,系咪自己搵位?」。其中一个就答我「入得ka la!」。咁我咪入攞,行入少少佢又问我「几位?」。我答「3位」。之後佢话「3位… 未有住wor!」。我当时O咗嘴,转头问佢「咁你又话入得?」。佢无答我,逃避我嘅眼神,走咗。之後我咪出返去门口等位law,但全程无比 number我。之後黎咗几 group人,有一group自己入去,比另一个员工叫佢地起返身,要执枱。我见佢地当时都呆咗。之後有个好似「经理」嘅人出返黎,开始问入去嘅人几位。之後太太and公主去完厕所返黎,我太太问:未有位咩? 我就同太太讲返发生咩事,之後果个「经理」听到,就过黎问我系咪 3位? 我问佢「头先果两个你 d 同事黎?」呢位经理解释咗两句。坐低睇完Menu谂住嗌餐,见到有两个女员工系度吹水,咪举手谂住嗌餐罗,点知又系顾住倾偈(好明显见到我都系

坐低睇完Menu谂住嗌餐,见到有两个女员工系度吹水,咪举手谂住嗌餐罗,点知又系顾住倾偈(好明显见到我都系顾住倾偈嗰只),最後要等第三个行过先点到餐。谂住点完餐食完就走啦,算啦。点知最离谱嘅系,叫咗两个餐两个餐都系小朋友嗰边上。其他我都可以忍,最L憎系上菜系小朋友果边上!! 不知所谓!!

BTW,嘢食系正常嘅。
2021-09-14
2021-08-14 157 浏览
青衣呢间港式茶餐厅,系青衣城商场入面,比较新式企理D既,当然比出面街既茶记会贵少少,但坐得舒服D。入面既装修都好有港式味道,水准亦唔差,我通常黎食早餐都会叫沙爹牛肉公仔面+火腿炒蛋餐饱($42),仲有饮杯茶走(香滑甘甜),咁耐都keep得住水准!抵赞👍服务快速到位亦不失礼貌,可见训练有数💕大家如果系附近唔知食乜野都可以黎试下!

服务快速到位亦不失礼貌,可见训练有数💕

大家如果系附近唔知食乜野都可以黎试下!

早餐
2021-05-07 613 浏览
系青衣城,早餐有得食沙嗲牛肉面既地方唔多,罗麦记系其中一间。食返个沙嗲牛肉面 配 火腿炒蛋火腿炒蛋,个炒蛋整得几好,系有厚度,外面望落去熟熟地,但内里系滑蛋。火腿都正常,唔系油淋淋。沙嗲牛肉面,先系个公仔面,煮得岩岩好,唔会太淋或太硬,沙嗲牛肉个汁唔系一patpat ,沙嗲味一般,啲牛肉都够淋。汤底都唔咸,所有野加埋好食。热柠檬茶,哩杯茶,我锺意呀!够茶味,柠檬唔涩,系茶餐厅既灵魂之一呀!成份早餐,整体既水准都系几好。

食返个沙嗲牛肉面 配 火腿炒蛋

成份早餐,整体既水准都系几好。
2021-03-18 695 浏览
无骨海南鸡饭 $65虾多士(5件) $60推荐指数:6.5/10海南鸡饭不过不失😂份量都算多 鸡肉都嫰滑👍不过就无乜味 好在有3种酱料点 特别推荐泰式甜酸酱 点完惹味好多!🤩💕 虾多士就真系一般般 虽然望落去几大旧 但系面包占左九成😅而且虾饼既部份又薄又冇味 系炸得几脆口既 但系就好油😳😳所以5推荐点呢个都系周记既虾多士最正😻😻👍👍🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
无骨海南鸡饭 $65
虾多士(5件) $60

推荐指数:6.5/10

都系周记既虾多士最正😻😻👍👍
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
2021-03-08 584 浏览
🎬戏院重开,终於可以入场睇戏啦!星期六场次好Full,所以今次就来到人流较少的青衣城。第一次来这个商场,原来都有不同的餐厅,今次试吓听闻已久的罗麦记。☕饮品 (5/10):热菜蜜、热奶茶微暖,如果更热就好。🍚白汁焗鸡球饭 (6/10):白汁偏淡,鸡球软身易咬算大件,白饭份量刚好,整体味道一般,不会太腻。🍝煎蛋肉酱焗意粉 (6/10):意粉用茄汁捞过,可能因为没有芝士一起焗,口感与普通肉酱意粉分别不大。🏞️环境设施 (7/10):室内设计走怀旧香港电影风,灯光微暗用以营造气氛。🤵服务质素 (7/10):店员态度有礼,上菜速度正常。😋回头率 (6/10):比一般茶餐厅贵少少,但环境尚算舒服。
☕饮品 (5/10):热菜蜜、热奶茶微暖,如果更热就好。
热菜蜜、热奶茶
白汁焗鸡球饭
煎蛋肉酱焗意粉
🤵服务质素 (7/10):店员态度有礼,上菜速度正常。
2021-02-27
2021-02-20 448 浏览
港产片为主题的茶餐厅。🥢红豆蜂蜜西多($32):牛油在刚炸好的多士上融化,配上蜂蜜好好味,只是红豆饀偏甜。🥢瑞士鸡脾煎蛋饭($65):鸡脾卤得入味,但整个饭欠汁,所以有点乾。🥢小忌廉红豆奶茶($38):一大堆忌廉放在奶茶,加上茶味够浓,捞埋几好饮。由於红豆同忌廉本身甜,所以奶茶可以走甜,咁就唔会太甜lu~
港产片为主题的茶餐厅。

2021-01-29 538 浏览
位於青衣商场的罗麦记以特色戏院装修茶餐厅为卖点, N年前食过, 今日去开青衣, 顺便跟朋友来食个下午茶餐。全院满座全餐厅以香港电影海报及电影主角海报作装饰, 似向本土电影界致敬, 特式餐厅。一般茶餐厅嘅美食都有, 另加大排档小炒, 晚市的大排档小炒比较多款式供选择。xo酱炒肠粉呢碟师傅落得好重手, 越食越咸, 颇油腻, 肠粉系好食嘅, 弹滑, 不过真系好咸同好油, xo酱本身已经有味道及油份, 炒时可以减返下油及有咸味的调味品比较好。乾炒牛河牛肉分量可以, 唔会话得两三片咁抢钱, 入口有牛味及咬口, 冇话用梳打粉腌到腍滑但冇晒牛肉味, 牛河炒得乾身够镬气, 好香口, 调味不错, 咸甜适中, 唔太咸, 河粉亦爽微弹, 整体不错。跟餐奶茶朋友话冇茶味, 我觉得可以接受, 不过就唔够茶香及浓滑。
全院满座

xo酱炒肠粉

乾炒牛河
乾炒牛河

2020-12-28 438 浏览
餐厅冇严格执行限聚令,任由人客四个,六个一枱,冇隔离1.5m... 有隔板亦没有作用,人客直接靠在旁边亲人或朋友耳边,除低口罩高谈阔论,令其他人有不安感觉。☹️☹️
今日去咗青衣城,想快快趣趣食个简简单单嘅午餐,行咗一圈,就拣咗呢间餐厅。入到去自己拣位坐低,冇人带位,冇问题。想落单,员工行过五、六次,叫佢哋系完全冇反应。终於有个员工肯停响我面前,我落单,佢一粒声都冇出过😅。我後加一个奶茶,同样遭遇😳叫咗「椒盐猪扒饭」,猪扒好咸,味道一般;米饭乾身冇黏性,酱汁好少,难食。味道较好应该系杯热奶茶,几滑。咁呢间餐厅有冇优点?有:1. 我坐近水吧位,听到厨房员工一边工作一边倾偈,全程炒虾拆蟹粗口满天飞,气氛热烈热闹温馨,赞👍2. 门口收银姐姐好好礼貌,佢可能系全间餐厅唯一有礼貌嘅员工,赞👍

味道较好应该系杯热奶茶,几滑。

咁呢间餐厅有冇优点?有:

2020-09-11
2020-09-09 415 浏览
因为疫情关系,又唔可以多个两个人一齐食嘢,所以外卖返屋企食。有好多餐厅都食过,所以试吓罗麦记。好像周围都有店舖,好像好出名,价钱比一般茶餐厅贵都唔介意。买返去试试看,好像有点中伏,炒饭是炒到一粒粒的,但没有什麽味道,蛋炒到好鞋,叉烧就有数啦,比较少,同价钱不符。炒河甜甜地,唔乾,但系每条河粉仍然一条条黏埋一齐,有点儿失望,比一般茶餐厅还要差,牛肉也不硬,但没牛味。只此一次,下不为例。
因为疫情关系,
又唔可以多个两个人一齐食嘢,
所以外卖返屋企食。
有好多餐厅都食过,
所以试吓罗麦记。
好像周围都有店舖,
好像好出名,
价钱比一般茶餐厅贵都唔介意。
买返去试试看,
好像有点中伏,
炒饭是炒到一粒粒的,
但没有什麽味道,
蛋炒到好鞋,
叉烧就有数啦,
比较少,
同价钱不符。
炒河甜甜地,
唔乾,
但系每条河粉仍然一条条黏埋一齐,
有点儿失望

比一般茶餐厅还要差,
牛肉也不硬,
但没牛味

只此一次,
下不为例。
外卖自取
2020-07-07 644 浏览
青衣城餐厅选择唔多,想食平d嘅话,罗麦记不失为一个好选择。佢成个装修走复古冰室风格,都几有型,不过个冷气实在太冻,坐得麻麻地舒服。我叫左个常餐:鸡翼捞通粉配罗麦记炒蛋多士+冻柠茶,$55蚊。炒蛋不错够滑,个通粉就口感刚好,但个汁就甜左d,我觉得咸d会好食d。整体来讲都唔错,菜式选择都好多
青衣城餐厅选择唔多,想食平d嘅话,罗麦记不失为一个好选择。

整体来讲都唔错,菜式选择都好多
  • 罗麦鸡翼捞通粉
2020-07-03 512 浏览
好想试呢间嘢好奈架嗱,今日终於试到嗱,不过我觉得唔算有惊喜,又唔算普通,一试无防既餐厅罗,星期日无tea set,只有全日lunchset & 常餐,叫咗两个常餐:set A+冻奶茶(少冰小甜) ;set D+茶走点解会话呢间餐厅有D普通呢,唔系佢个餐牌唔够特色,而系佢既配搭好似有D问题,变咗大打折扣set A瑞士鸡翼蕃茄乌冬,其实乌冬+瑞士鸡翼食过千万次,系无问题,但当瑞士鸡翼遇上蕃茄,就突显咗乌冬独有既酸味,搅到好有违和感。至於set B喇沙猪扒火粉,个猪扒系爽口弹牙,但个汤头虽然有椰香味但偏淡,喂唔到D火粉入味,所以好似食紧椰香米粉甘,同埋米粉好难入味,除非煮好奈,所以以我个人见解将两个底换转佢就perfect成餐饭最好既就应该系杯奶茶,有奶香,有茶味

成餐饭最好既就应该系杯奶茶,有奶香,有茶味