2021-05-07 361 浏览
系青衣城,早餐有得食沙嗲牛肉面既地方唔多,罗麦记系其中一间。食返个沙嗲牛肉面 配 火腿炒蛋火腿炒蛋,个炒蛋整得几好,系有厚度,外面望落去熟熟地,但内里系滑蛋。火腿都正常,唔系油淋淋。沙嗲牛肉面,先系个公仔面,煮得岩岩好,唔会太淋或太硬,沙嗲牛肉个汁唔系一patpat ,沙嗲味一般,啲牛肉都够淋。汤底都唔咸,所有野加埋好食。热柠檬茶,哩杯茶,我锺意呀!够茶味,柠檬唔涩,系茶餐厅既灵魂之一呀!成份早餐,整体既水准都系几好。

食返个沙嗲牛肉面 配 火腿炒蛋

成份早餐,整体既水准都系几好。
2021-03-18 570 浏览
无骨海南鸡饭 $65虾多士(5件) $60推荐指数:6.5/10海南鸡饭不过不失😂份量都算多 鸡肉都嫰滑👍不过就无乜味 好在有3种酱料点 特别推荐泰式甜酸酱 点完惹味好多!🤩💕 虾多士就真系一般般 虽然望落去几大旧 但系面包占左九成😅而且虾饼既部份又薄又冇味 系炸得几脆口既 但系就好油😳😳所以5推荐点呢个都系周记既虾多士最正😻😻👍👍🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
无骨海南鸡饭 $65
虾多士(5件) $60

推荐指数:6.5/10

都系周记既虾多士最正😻😻👍👍
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
2021-03-08 481 浏览
🎬戏院重开,终於可以入场睇戏啦!星期六场次好Full,所以今次就来到人流较少的青衣城。第一次来这个商场,原来都有不同的餐厅,今次试吓听闻已久的罗麦记。☕饮品 (5/10):热菜蜜、热奶茶微暖,如果更热就好。🍚白汁焗鸡球饭 (6/10):白汁偏淡,鸡球软身易咬算大件,白饭份量刚好,整体味道一般,不会太腻。🍝煎蛋肉酱焗意粉 (6/10):意粉用茄汁捞过,可能因为没有芝士一起焗,口感与普通肉酱意粉分别不大。🏞️环境设施 (7/10):室内设计走怀旧香港电影风,灯光微暗用以营造气氛。🤵服务质素 (7/10):店员态度有礼,上菜速度正常。😋回头率 (6/10):比一般茶餐厅贵少少,但环境尚算舒服。
☕饮品 (5/10):热菜蜜、热奶茶微暖,如果更热就好。
热菜蜜、热奶茶
白汁焗鸡球饭
煎蛋肉酱焗意粉
🤵服务质素 (7/10):店员态度有礼,上菜速度正常。
2021-02-27
2021-02-20 368 浏览
港产片为主题的茶餐厅。🥢红豆蜂蜜西多($32):牛油在刚炸好的多士上融化,配上蜂蜜好好味,只是红豆饀偏甜。🥢瑞士鸡脾煎蛋饭($65):鸡脾卤得入味,但整个饭欠汁,所以有点乾。🥢小忌廉红豆奶茶($38):一大堆忌廉放在奶茶,加上茶味够浓,捞埋几好饮。由於红豆同忌廉本身甜,所以奶茶可以走甜,咁就唔会太甜lu~
港产片为主题的茶餐厅。

2021-01-29 481 浏览
位於青衣商场的罗麦记以特色戏院装修茶餐厅为卖点, N年前食过, 今日去开青衣, 顺便跟朋友来食个下午茶餐。全院满座全餐厅以香港电影海报及电影主角海报作装饰, 似向本土电影界致敬, 特式餐厅。一般茶餐厅嘅美食都有, 另加大排档小炒, 晚市的大排档小炒比较多款式供选择。xo酱炒肠粉呢碟师傅落得好重手, 越食越咸, 颇油腻, 肠粉系好食嘅, 弹滑, 不过真系好咸同好油, xo酱本身已经有味道及油份, 炒时可以减返下油及有咸味的调味品比较好。乾炒牛河牛肉分量可以, 唔会话得两三片咁抢钱, 入口有牛味及咬口, 冇话用梳打粉腌到腍滑但冇晒牛肉味, 牛河炒得乾身够镬气, 好香口, 调味不错, 咸甜适中, 唔太咸, 河粉亦爽微弹, 整体不错。跟餐奶茶朋友话冇茶味, 我觉得可以接受, 不过就唔够茶香及浓滑。
全院满座

xo酱炒肠粉

乾炒牛河
乾炒牛河

2020-12-28 416 浏览
餐厅冇严格执行限聚令,任由人客四个,六个一枱,冇隔离1.5m... 有隔板亦没有作用,人客直接靠在旁边亲人或朋友耳边,除低口罩高谈阔论,令其他人有不安感觉。☹️☹️
今日去咗青衣城,想快快趣趣食个简简单单嘅午餐,行咗一圈,就拣咗呢间餐厅。入到去自己拣位坐低,冇人带位,冇问题。想落单,员工行过五、六次,叫佢哋系完全冇反应。终於有个员工肯停响我面前,我落单,佢一粒声都冇出过😅。我後加一个奶茶,同样遭遇😳叫咗「椒盐猪扒饭」,猪扒好咸,味道一般;米饭乾身冇黏性,酱汁好少,难食。味道较好应该系杯热奶茶,几滑。咁呢间餐厅有冇优点?有:1. 我坐近水吧位,听到厨房员工一边工作一边倾偈,全程炒虾拆蟹粗口满天飞,气氛热烈热闹温馨,赞👍2. 门口收银姐姐好好礼貌,佢可能系全间餐厅唯一有礼貌嘅员工,赞👍

味道较好应该系杯热奶茶,几滑。

咁呢间餐厅有冇优点?有:

2020-09-11
2020-09-09 397 浏览
因为疫情关系,又唔可以多个两个人一齐食嘢,所以外卖返屋企食。有好多餐厅都食过,所以试吓罗麦记。好像周围都有店舖,好像好出名,价钱比一般茶餐厅贵都唔介意。买返去试试看,好像有点中伏,炒饭是炒到一粒粒的,但没有什麽味道,蛋炒到好鞋,叉烧就有数啦,比较少,同价钱不符。炒河甜甜地,唔乾,但系每条河粉仍然一条条黏埋一齐,有点儿失望,比一般茶餐厅还要差,牛肉也不硬,但没牛味。只此一次,下不为例。
因为疫情关系,
又唔可以多个两个人一齐食嘢,
所以外卖返屋企食。
有好多餐厅都食过,
所以试吓罗麦记。
好像周围都有店舖,
好像好出名,
价钱比一般茶餐厅贵都唔介意。
买返去试试看,
好像有点中伏,
炒饭是炒到一粒粒的,
但没有什麽味道,
蛋炒到好鞋,
叉烧就有数啦,
比较少,
同价钱不符。
炒河甜甜地,
唔乾,
但系每条河粉仍然一条条黏埋一齐,
有点儿失望

比一般茶餐厅还要差,
牛肉也不硬,
但没牛味

只此一次,
下不为例。
外卖自取
2020-07-07 624 浏览
青衣城餐厅选择唔多,想食平d嘅话,罗麦记不失为一个好选择。佢成个装修走复古冰室风格,都几有型,不过个冷气实在太冻,坐得麻麻地舒服。我叫左个常餐:鸡翼捞通粉配罗麦记炒蛋多士+冻柠茶,$55蚊。炒蛋不错够滑,个通粉就口感刚好,但个汁就甜左d,我觉得咸d会好食d。整体来讲都唔错,菜式选择都好多
青衣城餐厅选择唔多,想食平d嘅话,罗麦记不失为一个好选择。

整体来讲都唔错,菜式选择都好多
  • 罗麦鸡翼捞通粉
2020-07-03 485 浏览
好想试呢间嘢好奈架嗱,今日终於试到嗱,不过我觉得唔算有惊喜,又唔算普通,一试无防既餐厅罗,星期日无tea set,只有全日lunchset & 常餐,叫咗两个常餐:set A+冻奶茶(少冰小甜) ;set D+茶走点解会话呢间餐厅有D普通呢,唔系佢个餐牌唔够特色,而系佢既配搭好似有D问题,变咗大打折扣set A瑞士鸡翼蕃茄乌冬,其实乌冬+瑞士鸡翼食过千万次,系无问题,但当瑞士鸡翼遇上蕃茄,就突显咗乌冬独有既酸味,搅到好有违和感。至於set B喇沙猪扒火粉,个猪扒系爽口弹牙,但个汤头虽然有椰香味但偏淡,喂唔到D火粉入味,所以好似食紧椰香米粉甘,同埋米粉好难入味,除非煮好奈,所以以我个人见解将两个底换转佢就perfect成餐饭最好既就应该系杯奶茶,有奶香,有茶味

成餐饭最好既就应该系杯奶茶,有奶香,有茶味

2020-06-24 300 浏览
今日要在青衣城附件身体检查,早上未够10点去到青衣城一期,见好多餐厅未开,又想食茶餐厅,所以拣左哩度叫餐时,我同侍应一落单,侍应一再同本身在电脑落紧单的侍应2转述,但其实侍应一同我本身已经隔左两个多身位,而又要再听侍应二覆单(真系好奇怪),成件事我要好大声,anyway,最後佢地真系落错单,不过算数,因为嚟错嘅野我都食,眼见附近的人落单,侍应大多一句「转头」,无尾音,无嗰可唔该,无眼神交流,感觉几差点左火腿丝仿鲍通粉+肠仔蛋多士(但最後嚟错左火腿),通粉软硬度ok,蛋ok,火腿丝ok但跟餐的火腿(原块),好难食,好烂肉,咬左一啖无食,想饮热华田,但无热华田叫做食完我就去埋单,去到收银,收银都系一样,黑口黑面,讲完,下次情愿行远d食老麦好过

2020-06-24
$43 (早餐)
2020-06-19 256 浏览
罗麦记避风塘鸡翼一向有习惯一星期和仔仔出去吃晚饭两三晚, 近来我们也很喜欢吃这个罗麦记。 罗麦记有很多间分店, 我们去了位於青衣站的分店。 青衣地铁站一出就到,占尽地理优势。去过很多家罗麦记,这家特别宽敞。 由於疫情关系枱与枱之间更多空位,就更多私人空间和仔仔谈心了。这里的餐牌地道香港美食为主, 我们特别锺情吃鸡,所以点了避风塘鸡翼和炸鸡髀。避风塘鸡翼的辣粉材料可以分开上,因为仔仔不能吃辣, 但我就十分喜欢吃辣的。 服务员很好人 给我double分量~鸡翼外型金黄香脆 ,而入口非常脆口入味。加上避风塘材料, 有蒜蓉加避风塘留香再炒起, 非常吸引。而且个炸鸡髀很大件, 我们等了大概15分钟, 估计应该是即叫即炸的,所以上菜的时候热到要摊冻一点才能吃 。外脆内软, 而鸡皮香脆仔仔最锺意吃。 旁边有少许配菜, 有椰菜蕃茄 ,但因为太少真的不够吃~🤣埋单80多元, 也跟市场价格差不多,不算抵食~
罗麦记避风塘鸡翼

埋单80多元, 也跟市场价格差不多,不算抵食~

2020-06-18 205 浏览
一嚐下午茶既干炒牛河,肉丁炒公仔面接近50蚊既价钱,约10分钟後2碟一齐上干炒牛河暖,未至於冻,但无烟出肉丁炒公仔面,有烟热,不过成碟唔知有无4粒肉丁,似斋面虽然叫下午茶,份量一般,不过依个质素未必符合依个价钱,有待改善最後叫一杯冻柠茶,一杯热咖啡,,冻柠茶,茶底似水族馆,咖啡无乜问题。以上观点只系个人感受。
一嚐下午茶既干炒牛河,肉丁炒公仔面
接近50蚊既价钱,约10分钟後2碟一齐上
干炒牛河暖,未至於冻,但无烟出
肉丁炒公仔面,有烟热,不过成碟唔知有无4粒肉丁,似斋面
以上观点只系个人感受。
2020-06-05 200 浏览
行完街有啲肚饿,经过呢间装潢怀旧气息嘅餐厅,入去睇到餐单觉得有啲昂贵,但一次半次试下先。好多种类提供,见隔离枱小朋友食紧呢个,就决定试吓,呢个系「罗麦汁牛河」,等咗一段时间先上餐,如果真系太肚饿就可能要食快餐。因为上菜速度比较慢🤷‍♀️酱汁有啲特别,味道好似甜版嘅瑞士汁。牛肉嫩滑,冇乜雪味,食完牛河觉得唔够饱,叫咗蜂蜜鸡翼。外皮脆脆地,但系有啲乾,蜂蜜味就唔系太够,少酱汁。有啲失望,鸡翼一啲汁都冇。
行完街有啲肚饿,
经过呢间装潢怀旧气息嘅餐厅,
入去睇到餐单觉得有啲昂贵,
但一次半次试下先。

好多种类提供,见隔离枱小朋友食紧呢个,
就决定试吓,
呢个系「罗麦汁牛河」,

等咗一段时间先上餐,
如果真系太肚饿就可能要食快餐。
因为上菜速度比较慢🤷‍♀️
酱汁有啲特别,味道好似甜版嘅瑞士汁。
牛肉嫩滑,冇乜雪味,
食完牛河觉得唔够饱,
叫咗蜂蜜鸡翼。

外皮脆脆地,但系有啲乾,
蜂蜜味就唔系太够,少酱汁。
有啲失望,鸡翼一啲汁都冇。
2020-05-20 284 浏览
常餐「鸡翼捞通粉配罗记炒蛋多士」,热奶茶,盛惠$52炒蛋系唔错嘅...唔会太过火食过质地啱啱好鸡翼卤得好淋...但捞通粉个汁甜咗少许,个人觉得咸少少会好啲...所以自己拎咗枱面支盐加咗少少咸味之後觉得好多了...「樱花虾鸡粒炒饭」$65系即炒嚟嘅...食得出有嗰种镬气,但可能出餐位风口大或者放耐咗啲先出餐...表面啲饭唔够热...内里ok嘅但六十几蚊一个炒饭有啲贵...装修有香港特色...嗰日我哋坐卡位,但见到地下有啲用过嘅纸巾,减咗卫生分数
常餐「鸡翼捞通粉配罗记炒蛋多士」,热奶茶,盛惠$52
炒蛋系唔错嘅...唔会太过火食过质地啱啱好

「樱花虾鸡粒炒饭」$65

但六十几蚊一个炒饭有啲贵...

2020-05-17
  • 炒蛋