2023-02-10 327 浏览
一個人下午茶餓餓地,想食啲茶記feel既青衣城又無乜選擇,經過羅麥記見啲下午茶餐都有十幾款,但價錢確實唔算吸引。 五香肉丁炒公仔麵 $60外表正正常常,份量都唔算少,洋蔥、蔥段、芽菜、肉丁都有齊,平時茶餐廳肉丁只有幾粒,呢度算唔錯,唔只幾粒甘少。味道夠香濃,辣辣地幾惹味,60蚊黎講都算可以。 熱咖啡(跟餐)正正常常。 餐廳冷氣真係比較大,飲品一到好快就吹到凍晒,可惜温度不能調較。

五香肉丁炒公仔麵

五香肉丁炒公仔麵 $60

熱咖啡(跟餐)
正正常常。

2023-01-15
五香肉丁炒公仔麵
2023-02-06 226 浏览
今日真係覺得凍! 青衣城仲要近住個海好cool ! 一諗就諗要去食鐵板! 有無人同我一樣想食什扒🤗🤗夠哂暖胃滿足!!黑椒汁唔夠可以搵店員添~~見到今日既晚市特別多人!!

夠哂暖胃滿足!!
黑椒汁唔夠可以搵店員添~~
見到今日既晚市特別多人!!
2023-02-04 249 浏览
叫左個晚餐,一開波個姨姨已經好似唔識落單禁樣,問同事問左好多次先落到張單,眼見隔黎遲過我地黎都已經有野食,我地都仲未落到單。而個餐話包例湯,個例湯可以轉熱飲,跟住加10蚊可以要杯凍飲。到收錢時,杯凍飲變左20蚊,話因為你唔要個例湯,所以已經送左杯熱飲比你,杯凍飲要收正價喎。我話你個熱飲個餐包架,幾時變送呀!?餐牌唔係禁寫喎!佢話可能佢寫得唔好啦,跟住好悔氣話我同你反影下啦。仲有,個臘味炒芥蘭,臘味有油益味,芥蘭又炒唔熟嘅。

仲有,個臘味炒芥蘭,臘味有油益味,芥蘭又炒唔熟嘅。
2023-01-01 225 浏览
為咗要買聖誕禮物俾小朋友,所以去咗青衣城,因為呢度有好大間嘅奇趣天地❤️去到已經7:30pm,剛好要到晚餐時間,所以先醫肚,再去買玩具🥰🥰🥰其實青衣城好多餐廳選擇,不過最後被呢間嘅裝修吸引咗入去!我地三個人,唔太餓,所以叫咗個二人餐,可以叫4個餸加兩碗飯,我地叫咗沙拉豬扒,蜜桃咕嚕肉,羅麥記雞翼同芝士牛肉蔥油餅卷。。另外爸爸要湯,我就加錢要熱奶茶☕️一望見個飯,已經知道水太多,一patpat !因為個飯太難食,我地主要食餸,個蜜桃咕嚕肉最好食,酸酸甜甜,所以都可以勉強食幾口飯😂沙拉豬扒都唔太差,可以一試!食咗呢兩個餸,已經好飽,所以爸爸食埋個羅麥記雞翼同芝士牛肉蔥油餅卷,爸爸對個雞翼就麻麻地,可能浸太耐?!🤔不過值得一讚係個裝修,真係好特別👍🏻👍🏻
不過值得一讚係個裝修,真係好特別👍🏻👍🏻
2022-12-28
2022-12-25 164 浏览
青衣城大部分都係集團形式嘅餐廳,都係普通醫肚多,今次搵食去羅麥記簡單食個快飯。叉燒通粉 炒蛋多士 3/5常餐就係早餐,叉燒通當午餐食都夠飽肚,叉燒係半肥瘦部分,誠意十足,唔會係乾柴烈火既質感,但又唔會太淋身,通粉都係普通批發野。炒蛋有牛油香,無腥味,配多士唔錯。🤓🤓地點:青衣城1期2樓,附近仲有唔少商舖餐廳,食飽行街又得。環境:好欣賞佢既裝修風格,將90年代既經典電影放係牆上面,有發哥、李小龍、包租婆等,玩味十足既燈牌同裝飾物,影下相都唔差。🤭但同隔離枱好近好迫,無乜私隱度。價錢:食個常餐都要60幾蚊,我覺得貴左啲,佢午餐仲要70幾蚊,真係當人入青衣無得食要焗住食🤣🤣。服務:侍應聽錯我叫既野飲,送錯熱飲比我🤣。但上菜快,反應快幾好。

叉燒通粉 炒蛋多士 3/5

地點:

青衣城1期2樓,附近仲有唔少商舖餐廳,食飽行街又得。

環境:

價錢:

服務:

侍應聽錯我叫既野飲,送錯熱飲比我🤣。但上菜快,反應快幾好。
2022-11-08 223 浏览
見到個晚市小菜,魚香茄子(90蚊)同埋張相諗住係煲仔上啦,嚟到白碟既,唔係丫!?問職員回覆咁冇啦!照食,妖食落啲茄子去都未(諗)。再食多幾啖,又無鹹魚香,剩係得個濃味(多鹽多油多糖)有冇用煲上真係差好遠90蚊都係下價貨式
,唔係丫!?問職員回覆[係呀,唔係煲上]
咁冇啦!照食,妖食落啲茄子去都未(諗)
。再食多幾啖,又無鹹魚香,剩係得個濃味(多鹽多油多糖)

有冇用煲上真係差好遠

90蚊都係下價貨式
2022-10-29 768 浏览
有一天,為了幫小朋友買學習要用的東西,輾轉地來到了N多年都未踏足過的青衣城。買好了東西,小朋友又在商場辦的活動滿足了玩耍的慾望。而時間也不經不覺地到了可愛的3點3,也就是下午茶的時間。就在老人家坐下休息的那一層,我們看見《羅麥記》的下午茶好合大家的心意啊。店內大大隻字寫著 "全院滿座",的確是 "全場滿座"。我們要係門口等一等位啊,幸好不用等太久,就有職員來帶位入座了。全院滿座,外母一見到就感嘆地說,好耐冇見過 "全院滿座"了。我也獨自地慨嘆,香港的電影,已經沒有80、90年代的風光。之後,我同外父、外母同太太三人,就去一一把畫中的明星、演員認出來。說什麼黯然銷魂飯/麵,我們來個蔥油叉燒咸牛肉蛋撈丁同樣咁開心。咸牛炒蛋,甚有早餐 feel,用來撈麵好食,但我總覺得,咸牛肉蛋用來夾三文治更佳。叉燒算是好,蔥油又非常香,令到這一個麵好香口,好好味,但同樣地,好似好油好不健康。香蕉花生醬西多士,看起來就同一般的西多士沒分別。但吃起來,在多士的內心多了香蕉的甜同軟綿綿口感,很是得別。炸得香,內外也甜美,我們吃得出,這是一片很有水準的西多士。炸雞脾拼沙律,雞脾同沙律兩者都是主角。生炸無沾粉的雞脾
炸雞脾拼沙律,雞脾同沙律兩者都是主角。生炸無沾粉的雞脾,外層的雞皮份外的脆。雞肉依然是嫩滑多汁,香口感十足。沙律沒有凍冰冰的感覺,入口又有新鮮的感覺,很不錯。
叫了一杯熱好立克給小朋友。夠甜,不用再加糖,健康又美味。
大人就飲凍奶茶同熱奶茶。茶底有水準,達到了濃香滑的三個基本要求。是一杯可以慢慢嘆既靚茶。
場地有"集體回憶" 感,食物又不錯,而且大部份都是雅座。不單是我們吃得開心,眼見到餐廳內的其他顧客都很開心,再加上在青衣城內,算是少有的價錢大眾化餐飲地,難怪會 "全院滿座"。
冷氣極大,連侍應都要著north face外套,雞扒食到一半已經吹凍咗,全家著晒外套都頂唔順,因為有細路喺度唔想冷親,我地未食曬已經起身離開。服務態度差,要求侍應較細個冷氣,侍應只回應這是商場設定無得改,所有餐廳都一樣,冇意欲解決,亦沒有同我換位,令我極度懷疑,此店志在用大冷氣趕客,因為餐廳本身已經排得密密麻麻,門口依然要排隊奶茶難飲,只有苦澀,沒有茶味,企圖多奶冚住啲澀味叫左雞扒腸仔飯,瑞士雞翼撈通心粉,味道正常總結:無下次,完

奶茶難飲,只有苦澀,沒有茶味,企圖多奶冚住啲澀味

叫左雞扒腸仔飯,瑞士雞翼撈通心粉,味道正常

總結:無下次,完
2022-07-30
2022-06-27 379 浏览
下午茶時段見到羅麥記有位就入去啦選擇算多,除了下午餐,仲有午餐可以點選三個人一人一set!招牌滑蛋叉燒飯 + 熱美祿滑蛋夠滑,入口嫩滑,但叉燒好韌好乾好鞋口,飯又有點生硬,除左滑蛋同叉燒,仲有洋蔥,為飯添上洋蔥香。芝士脆腸肉醬焗意粉 + 凍檸茶脆腸真係夠脆,可惜係肉醬意粉質感太淋而蕃茄肉醬味道就有點太濃烈,太過醒胃,即係太過酸蒽油叉燒咸牛肉炒蛋撈丁+ 熱美祿蒽油好香,咸牛肉炒蛋好香口,叉燒就一樣好乾好韌丁麵同樣係稍為淋左少少,唔夠爽口

下午茶時段見到羅麥記有位就入去啦
選擇算多,除了下午餐,仲有午餐可以點選
三個人一人一set!

招牌滑蛋叉燒飯 + 熱美祿

芝士脆腸肉醬焗意粉 + 凍檸茶
脆腸真係夠脆,可惜係肉醬意粉質感太淋
而蕃茄肉醬味道就有點太濃烈,太過醒胃,即係太過酸

蒽油叉燒咸牛肉炒蛋撈丁+ 熱美祿
蒽油好香,咸牛肉炒蛋好香口,
叉燒就一樣好乾好韌
丁麵同樣係稍為淋左少少,唔夠爽口

2022-06-24 277 浏览
呢間茶餐廳同其他最唔同嘅係 佢係用咗電影院來做主題🎬上次就試咗個阿芝芝士撈麵🍴其實佢就係芝士醬撈丁~雞扒煎得幾香脆 面頭鋪滿勁多芝士醬 再加埋個公仔麵 真係極級邪惡😈
2022-06-09 301 浏览
因為今日放得比較夜 所以就喺青衣城求其搵間餐廳食啦 之後行咗成個青衣城 見到門口特別懷舊同埋好多嘢食 之後就入咗去啦 入到去見到個餐牌花多眼亂 樣樣都好想食 咁我就揀咗三絲炒米粉同蜂蜜鮮牛奶 個米粉好多油 蜂蜜加牛奶味道怪怪地 不過都值得再去嘅
三絲炒米粉
2022-06-06 999 浏览
🎞 港風電影院茶餐廳在迪士尼玩樂一天過後又累又餓,利苑後往青衣城覓食,這次挑選了一間茶餐廳醫肚。🥩 西冷牛扒配餐 $98牛扒點了7成熟配黑椒汁,大大塊的牛扒煎得香氣滿溢,牛扒底部配以炸薯條、三色豆、番茄和椰菜。牛扒煎得火候不錯,沒雪藏味,味道濃郁,相當飽肚。🫕 阿芝芝士撈麵 (雞扒)$56芝士撈麵可選豬頸肉或雞扒,考慮到豬頸肉卡路里較高,所以還是吃雞扒好了。芝士醬會淋在整個麵上,賣相一般,感覺將芝士放中層,雞扒鋪面外觀會更佳。雞扒味道不錯,但芝士味道較淡,麵質較冧。🍨 雪糕紅豆冰 🫘 $38星期日要以正價計劃(淚)平常跟餐特飲只需加$28,紅豆香軟但偏甜了一點,配以雲尼拿雪糕,味道還不錯。🔸小總結: 餐廳內部佈置以港式懷舊電影院作藍本,地方寬敞舒適。食物和服務一般,不過不失,醫肚來說是不錯的,因為上菜速度快,份量多。味道方面一般,始終是茶餐廳,不能有過高要求。👅 味道:3.8/5💰CP值:4/5🕴🏻服務:4/5🔰餐廳環境:4.5/5🍽 餐廳 :羅麥記🌐地址 :青衣青衣城2樓212 A號舖🐮#cowing吃在青衣#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852
🎞 港風電影院茶餐廳

🔰餐廳環境:4.5/5
🍽 餐廳 :羅麥記
🌐地址 :青衣青衣城2樓212 A號舖

🐮#cowing吃在青衣

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #青衣美食 #羅麥記
2022-06-05
2022-04-14 377 浏览
某個平日,約左朋友仔撐枱腳食早餐,早餐時段唔需要等位可以直入,大把卡位選擇。早餐選擇多多,點左英式早餐煙肉,薯餅,太陽蛋,蕃茄焗豆,牛油餐包 $56價錢就麻麻啦,唔係咁抵食奶茶唔夠香滑未有茶餐廳水準牛油餐包唔熱,凍冰冰,大大扣分煙肉,薯餅,太陽蛋普通水準蕃茄就唔掂啦,生蕃茄即切即上枱咁
某個平日,約左朋友仔撐枱腳食早餐,
早餐時段唔需要等位可以直入,大把卡位選擇。

早餐選擇多多,點左英式早餐

煙肉,薯餅,太陽蛋,蕃茄焗豆,牛油餐包 $56
價錢就麻麻啦,唔係咁抵食

奶茶唔夠香滑未有茶餐廳水準
牛油餐包唔熱,凍冰冰,大大扣分
煙肉,薯餅,太陽蛋普通水準
蕃茄就唔掂啦,生蕃茄即切即上枱咁

2022-03-06 340 浏览
✨ 羅麥記 ✨附近番工搵地方食Lunch,見其他都排晒長龍,見到唔洗排隊就trytry佢 🍜 羅麥雞翼撈通粉 配 羅記炒蛋多士 $60 👉🏻5/10炒蛋炒得啱啱好😋好滑撈通粉嘅汁太甜 似係將甜豉油當湯咁滷水雞翼整得唔錯 幾林同入味但豉油湯太甜令到整體失色!🥸🍹生薑蜂蜜水 (跟餐唔記得加幾錢🙊)👉🏻 1/10自認鍾意飲薑蜂蜜水 所以特登加錢試飲但超超超級失望🙃 太多薑 多到苦苦地完全飲唔到蜂蜜嘅甜 似飲薑水多啲…冇諗到會甜時就甜到漏諗住會甜嗰陣就飲唔到唔通呢啲就係緣份?!注定夾唔到😂😂🥲┄ ♡ 評分區 ♡ ┄💰價錢:7/10🌆 舒適:6.5/10😚 返兜:4/10 📍#羅麥記 (青衣) 地址:青衣青敬路33號青衣城2樓212A號舖
✨ 羅麥記 ✨

但豉油湯太甜令到整體失色!🥸

🍹生薑蜂蜜水 (跟餐唔記得加幾錢🙊)👉🏻 1/10
自認鍾意飲薑蜂蜜水 所以特登加錢試飲
但超超超級失望🙃 太多薑 多到苦苦地
完全飲唔到蜂蜜嘅甜 似飲薑水多啲…

冇諗到會甜時就甜到漏
諗住會甜嗰陣就飲唔到
唔通呢啲就係緣份?!
注定夾唔到😂😂🥲

┄ ♡ 評分區 ♡ ┄
💰價錢:7/10
🌆 舒適:6.5/10
😚 返兜:4/10

2022-01-13 331 浏览
晚上6點後禁堂食,我唯有6點前去食個下午茶餐當dinner la。要快靚正既話,茶餐廳真係不二之選。我呢日就嗌左至愛既西多做晚餐 (真係超邪惡🤤食完肥幾磅)。西多士做法一般都係用油炸至金黃,表面加上一塊牛油&糖漿,外脆內軟,香甜可口。係我至愛既港式美食之一。而羅麥記既流心奶黃西多士就令西多士口感層次更升華啦~下午茶餐:流心奶黃西多士配熱飲 $36炸得金黃鬆脆又夠厚身嘅西多士,上面配有一大塊牛油,光從視覺上來看就超邪惡😆 多士內包裹著香而不膩嘅流心?金沙奶黃,令人食指大動!外酥內軟,咸咸甜甜,超級好食!係個奶皇餡唔多夠流心🤔 果然,美食當前,都會令人忘記咩叫做熱量...🥴減肥呢家野,食完再算啦🤣

下午茶餐:流心奶黃西多士配熱飲 $36

2022-01-12