2021-06-30 24 浏览
。今日黎到將軍澳既緻食好野,😍餐廳內裝修幾有格調,簡單既日本裝修風格,感覺好舒適🤪。 。呑拿魚蓉豆腐水菜沙律😋沙律好新鮮,上面仲有餐廳調製既沙律醬,食落特別開胃,呑拿魚蓉份量好足,啖啖都係滿滿既呑拿魚蓉同沙律,好滿足。😘。炸物拼盤😚份量都有返甘上下,而且有好多款吾同既種類,有雞軟骨、雞球、魷魚、蟹肉餅、蠔。魷魚彈牙,蠔肥美味濃,勁抵食,再加上送酒必備既雞軟骨,一邊傾計一邊食,😍食到停吾到口。。極緻串燒盛合6串😋有加拿大豬拖羅、牛舌芯、雞肉四食。火喉控制得岩岩好,依然保持肉嫩多汁,咬落好嫩。而當中我最鐘意牛舌芯,厚切之餘,😘食落好彈牙。。鰻魚炒飯🥰飯粒炒到粒粒分別,而且好有煱氣,鰻魚亦都好足料,不過略嫌有啲偏鹹。😜。

呑拿魚蓉豆腐水菜沙律😋

炸物拼盤😚

極緻串燒盛合6串😋

鰻魚炒飯🥰

2021-06-25
📍將軍澳海旁居酒屋 · 有驚喜嘅比目魚燒🐟🔥 -- 緻🌊=======================將軍澳海旁開咗好多新餐廳,前排同男朋友去開行donki就順道喺附近食埋晚餐🤩見到呢間主打串燒嘅居酒屋裝修幾有格調,仲有二人餐提供,就入去試試!😋------------------------------‼️二人前($498)⭐️吞拿魚他他 配黑蒜 青瓜 檸檬 水菜 (7.4/10)吞拿魚切成細粒,味道鮮味,用上黑蒜調味非常獨特!加埋青瓜粒同水菜更添青新嘅感覺~·⭐️三文魚籽茶碗蒸 (7.6/10)雞蛋蒸得好嫩滑,蛋香濃郁!加埋面頭嘅魚子好有鹹香~·⭐️蜆肉麵豉湯 (7/10)湯頭唔會太鹹,入面幾足料,有齊蜆肉、海帶、豆腐等等🙈·⭐️精選雞肉串燒x2 (6/10)一串大約有五粒雞肉,若雞肉嘅肉質再腍身啲會更好呢~•⭐️篙筍x2 (6.5/10)第一次食燒萵苣,估唔到味道又唔錯!口感爽脆!•⭐️日本山藥x2 (6.4/10)山藥本身其實無乜味道,主要靠鹽調味,呢個食落口感好似雪梨咁,好特別🤣🤣•⭐️汁燒美國牛西冷x2 (7.5/10)呢個推薦‼️肉質軟腍無筋,肉味濃,加埋甜甜嘅燒汁好夾!·⭐️加拿大豬拖羅配
📍將軍澳海旁居酒屋 · 有驚喜嘅比目魚燒🐟🔥 -- 緻🌊
=======================
‼️二人前($498)

⭐️吞拿魚他他 配黑蒜 青瓜 檸檬 水菜 (7.4/10)

⭐️三文魚籽茶碗蒸 (7.6/10)

雞蛋蒸得好嫩滑,蛋香濃郁!加埋面頭嘅魚子好有鹹香~
⭐️蜆肉麵豉湯 (7/10)

湯頭唔會太鹹,入面幾足料,有齊蜆肉、海帶、豆腐等等🙈
⭐️精選雞肉串燒x2 (6/10)

一串大約有五粒雞肉,若雞肉嘅肉質再腍身啲會更好呢~

⭐️篙筍x2 (6.5/10)

第一次食燒萵苣,估唔到味道又唔錯!口感爽脆!

⭐️日本山藥x2 (6.4/10)

⭐️汁燒美國牛西冷x2 (7.5/10)

呢個推薦‼️肉質軟腍無筋,肉味濃,加埋甜甜嘅燒汁好夾!
⭐️加拿大豬拖羅配梅醬x1 (6.8/10)

豬拖羅較厚肉,食嘅時候要較用力咬🙈

⭐️日本白豚五花腩配柚子胡椒醬x1 (7/10)
肉同油脂相間,非常邪惡‼️柚子胡椒醬味甜甜辣辣咁,好惹味!
⭐️青森比目魚醬油燒 (8/10)
比目魚煎得好香,肉質嫩滑,味道鮮甜~加埋醬油嘅調味好夾!
⭐️鰻魚炒飯 (7.2/10)
炒飯係兩人份嘅,飯粒煙韌,調味亦恰到好處~
甜品

⭐️宇治金時 (8/10)
有驚喜嘅甜品❤️厥餅口感好煙韌,配上香甜嘅黑蜜一齊食好正!😋抹茶雪糕帶微微回甘,加埋紅豆簡直係perfect match!!!
整體嚟講個人幾中意青森比目魚醬油燒、西冷串燒同甜品🤩店員服務都有禮🙈溫馨提示串要比啲耐心等待,最好唔好趕時間去食,咁就唔洗食得咁急🤣
賣相:7/10
味道:7/10
性價比:6.7/10
回頭度:6.7/10
店舖資料
名稱:緻
地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號舖
前往方法:將軍澳站A出口
2021-06-21
今日去咗將軍澳海濱散步散吓心😗 發覺呢區越嚟越多高尚住宅,亦都越開越多餐廳👀 仲有唔少商場,兼且有donki進駐添! 良好嘅條件自然造就咗唔少貴價餐廳,Fine dining,各類西餐應有盡有。我今次覓食就揀咗呢間價錢比較相宜嘅餐廳「緻」💁🏻‍♀️門面係行日本簡約風,門口出面有張高枱,可以望到少少海景,但今日天氣太熱…都係坐返室內好啲😆 店入面裝修係行日式居酒屋風格,店內面積唔算大,座位唔會排到好逼,都算坐得舒服😌比較咗Menu覺得佢哋個二人前套餐($498)係最抵食👀 有吞拿魚他他、茶碗蒸、麵豉湯、串燒拼盤、比目魚醬油燒、炒飯,再包飲品同甜品🤩 以呢個地段食呢個價錢嘅套餐真係超抵食😼 最後我哋叫咗個二人前再加個炸年糕😛❤️ 吞拿魚他他 配黑蒜、青瓜、檸檬、水菜 吞拿魚切咗粒,吞拿魚魚油唔會太多,相對清爽,配埋面頭嘅脆脆增加咗口感,調味令吞拿魚鮮味更突出🐟❤️ 三文魚籽茶碗蒸一打開蓋見到三文魚籽都幾多,佈滿哂幾乎睇唔到個蛋🤣 微暖嘅茶碗蒸好滑溜,配埋三文魚籽,海鮮味喺口腔內爆發🙊 ❤️ 蜆肉麵鼓湯我對麵豉湯期望唔係特別大,估唔到入面有三粒蜆肉,顯出店主都有心思,唔係淨係淨麵豉湯😼❤️ 串燒拼盤串

❤️ 吞拿魚他他 配黑蒜、青瓜、檸檬、水菜

❤️ 三文魚籽茶碗蒸

❤️ 蜆肉麵鼓湯
蜆肉麵鼓湯

❤️ 串燒拼盤
日本白豚五花腩配柚子胡椒醬
串燒有10串,分別有無骨雞翼串、日本白豚五花腩配柚子胡椒醬、加拿大豬拖羅配梅醬、汁燒美國牛西冷、日本山藥、窩荀。
第一次食日本山藥&窩荀串燒,唔太食得慣🤣 日本山藥食起嚟猶如食梨咁爽脆,水份較少,有獨特黏稠口感。窩荀相對多返啲水份,同樣爽口💦
4款肉類串燒,我最鐘意汁燒美國牛西冷,燒到啱啱好而且好juicy,牛味濃郁。其次就係日本白豚五花腩配柚子胡椒醬,五花腩食落油香豐盈,每咬一口都好滋味,師傅仲燒到有少少脆邊👌🏻 配埋柚子胡椒醬確係幾夾。

❤️ 青森比目魚醬油燒
青森比目魚醬油燒
比目魚肉質比想像中更嫩滑一啲都唔柴,醬油將肉汁鎖住,比目魚嘅甜同醬油鹹香完美交融👀

❤️ 鰻魚炒飯
鰻魚炒飯
呢個係兩人份,鰻魚雖然係切碎上,但分量都好多🙈 炒飯炒到粒粒分明,加埋蟹籽、蛋絲、窩荀粒,口感豐富有咬口!食完真係好飽😂

❤️ 宇治金時
宇治金時
抹茶雪糕配抹茶嶡餅🍵 抹茶控點可以錯過!😏 抹茶雪糕茶味濃郁唔苦澀,茶同牛奶比例啱啱好,唔會落奶落得太重手。雪糕順滑無冰粒👌🏻
抹茶嶡餅口感煙韌,抹茶粉有淡淡苦澀,抹茶味突出😙

❤️ 年糕 $48
年糕
年糕輕輕炸過唔油膩,外層炸漿好脆好薄,新鮮炸到熱辣辣,配埋清新嘅柚子雪葩,有冰火嘅刺激感🔥🧊

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
二人前套餐都幾抵食,呢個價錢食咁多樣嘢,再加埋呢個地理位置,都真係難得。節日帶另一半慶祝都唔錯😏

👇🏻補返Menu相:
2021-06-19
$300.5 (晚餐)
2021-06-21 42 浏览
炎炎夏日讓人沒胃口、食慾差,來吃點香口惹味串燒最好不過!大廚已根據個別食材特性配搭不同的緻家串燒醬汁。特選盛盒9本 ($328)日本白豚五花腩帶有脂肪,入口鬆化彈牙有口感,肉汁豐富。美國牛西冷軟腍中帶少許咬口,肉味香濃。厚切牛舌芯爽口彈牙,富有嚼勁,口感一流。雞胸軟骨比一般炸雞軟骨少了一份油膩感,感覺較健康,嚼勁十足、口感佳。雞腿肉滑嫩有彈性;無骨雞翼啖啖肉,吃得方便。鰻魚 ($128) 鰻魚有光澤感及油光,肉質軟綿沒刺骨,鰻魚汁盡入魚肉之中,相當惹味!
炎炎夏日讓人沒胃口、食慾差,來吃點香口惹味串燒最好不過!

大廚已根據個別食材特性配搭不同的緻家串燒醬汁。

特選盛盒9本 ($328)
日本白豚五花腩帶有脂肪,入口鬆化彈牙有口感,肉汁豐富。

美國牛西冷軟腍中帶少許咬口,肉味香濃。

厚切牛舌芯爽口彈牙,富有嚼勁,口感一流。

雞腿肉滑嫩有彈性;無骨雞翼啖啖肉,吃得方便。

鰻魚 ($128)
2021-06-17 48 浏览
行過Donki,見到之前食過嘅 ’緻’ 竟然有生蠔食!心思思又想食串燒,水準都仲Keep得幾好,不錯!鋪頭設計十分有日式居酒屋風格,打卡一流!首先上碟嘅,就係今餐MVP: 日本產地直送的岩手蠔🦪肉質肥美又juicy,仲要真係好大隻兼厚肉🤩🤩朋友食完一致大讚非常新鮮☺️一啲腥味都無👍🏼另外加左六本串燒、味噌茄子同油甘魚鮫😽質素有保證,配合唔同的特色調味料,令到串燒味道唔單一,食極都有驚喜💯💓油甘魚都係朋友讚不絕口嘅菜式之一,一黎肉質燒完都唔乾,keep到油香,二黎點醬同蘿白泥食又夠清新,食到停唔到口😗😗朋友另外都order左唔同嘅串燒,掛住食都無影到相🤣職員都好好service,keep住留意有無空碟,就算我地叫左咁多野食都夠位擺🤣🤣今次都係食到抱住個肚腩走,好滿足🥳🥳相信好快又會encore👍🏼👍🏼好欣賞小店都咁用心做,食物質素一直都保持到水準😽💓值得更多人認識🎉

鋪頭設計十分有日式居酒屋風格,打卡一流!

生蠔

另外加左六本串燒、味噌茄子同油甘魚鮫😽
茄子

朋友另外都order左唔同嘅串燒,掛住食都無影到相🤣

2021-06-17
生蠔
  • 岩手生蠔
2021-06-03 91 浏览
澳南美食之旅嚟到「澳南海岸」的「緻」。詢問處職員教路,穿過日式超市(Donxx)上一條扶手電梯再過一條商場天橋就到位於一樓的「緻」。店外走廊位有兩張高枱,不過天氣炎熱,選擇坐在有冷氣的店內比較舒適。餐廳桌上都放有己冲好的凍綠茶,譲人客降溫,幾貼心!今次試咗比較啱口味嘅午市定食,串燒同甜點。🍚唐揚炸雞冷烏冬定食 $72烏冬幼滑,但不至於一啜便由舌尖滑入喉嚨,只能説不過不失。唐揚炸雞味道不錯,細細的雞件要靠裹著的麵粉望落才夠睇頭!心想如果炸雞可以多番兩件就好😀原來雞係來自岩手縣,長途跋涉,難怪噤矜貴得四件!🍚比目魚定食 $88薄片比目魚兩塊,配上燒汁的魚肉鮮味嫩滑。定食包漬物、茶碗蒸、沙律及湯⋯⋯應有盡有。唯白飯偏硬得嚟又唔係一粒粒,有改善空間。🍢雞血肝串燒$36雞肝燒到八九成熟,留有輕微血腥味,個人覺得總比燒得過乾好。🍧甜品- 年糕、野莓、柚子雪糕$48年糕用幼條的,炸得外脆而內煙韌,配搭微酸野莓同清新柚子雪糕,好夾。相當有驚喜吃得頗滿足!離開「緻」後,沿著走廊向左行,倚住欄杆可以俯瞰「澳南海岸」。最後還撳掣租咗部單車🚴‍♀️踏回港鐵站⋯⋯,寫意!
澳南美食之旅嚟到「澳南海岸」的「緻」。

餐廳桌上都放有己冲好的凍綠茶,譲人客降溫,幾貼心!

今次試咗比較啱口味嘅午市定食,串燒同甜點。

🍚唐揚炸雞冷烏冬定食 $72

烏冬幼滑,但不至於一啜便由舌尖滑入喉嚨,只能説不過不失。

原來雞係來自岩手縣,長途跋涉,難怪噤矜貴得四件!
唐揚炸雞冷烏冬定食

🍚比目魚定食 $88

唯白飯偏硬得嚟又唔係一粒粒,有改善空間。
比目魚定食

🍢雞血肝串燒$36

雞肝燒到八九成熟,留有輕微血腥味,個人覺得總
比燒得過乾好。

唐揚炸雞冷烏冬定食
比目魚定食
雞血肝
2021-06-03 572 浏览
澳南海岸真係超多食肆😍,今次比我發現呢間居酒屋「緻」!午市套餐真係幾抵食🤑,食物質素又高,環境唔會太嘈吵,仲有少量海景景觀添!🤰🏻我地一行三人,點左一份午式二人餐,加其他食物。日本小紫薯($28)日本紫薯夠晒甜,燒過之後,味道就更加出😋。燒茄子($48)茄子大大份,煮得好腍,加上鹹中帶甜嘅醬汁提味🤩。唐揚炸雞($68),熱辣辣新鮮炸出就最美味,炸皮一啲都唔厚,雞味亦好突出🐓。午市二人餐有以下:-刺身三點(三文魚、油甘魚、北寄貝),每樣有三四片,味道新鮮,冇咩雪藏味🥰。-茶碗蒸,真係有料㗎,有啲冬菇、雞肉。-海帶鮮蝦沙律,呢個幾有驚喜,味道酸酸味味,海帶口感又特別😍。-豚肉、雞軟骨、雞髀菇、蘆筍串燒,當中最美味嘅當然係雞軟骨,每啖都食到卜卜聲🍢。-松葉蟹茶潰飯,呢個飯份量比我哋想像中大,食完真係非常飽㗎😚。-宇治金時,呢個除咗雪糕之外,仲有兩款麻薯,各有特色。味道唔算太甜,最緊要打卡夠靚🍧。另外我哋仲加咗個炸鮮奶。🥛炸鮮奶皮脆內流心,食落真係超吸引。另外兩位朋友最鍾意飲酒,分別點左啤酒🍻威士忌🥃,原來呢度嘅酒精選擇都幾多㗎。整體感覺幾抵食又高質,有機會絕對會再返嚟!

日本小紫薯($28)
日本紫薯夠晒甜,燒過之後,味道就更加出😋。

燒茄子($48)
茄子大大份,煮得好腍,加上鹹中帶甜嘅醬汁提味🤩。

午市二人餐有以下:

-茶碗蒸,真係有料㗎,有啲冬菇、雞肉。

整體感覺幾抵食又高質,有機會絕對會再返嚟!
2021-05-01
午餐
2021-05-11 113 浏览
最近在將軍澳覓食 發現了這間新開的日式串燒店裝修帶有日式風味 環境舒服我們分別叫了套餐和單點吞拿魚他他配上黑醋和炸蒜是一個相當開胃的前菜套餐附上的麵豉湯也是真材實料有蜆肉在裏面呢非常驚喜的汁燒魷魚火候控制得剛剛好 外層燒成香脆 內層爽口彈牙保留魷魚的鮮味 必點雞胸軟骨空軟骨相對較有口感 加上烤過 配啤酒一流藥膳雞腿肉雞腿肉嫩滑 不會烤得太乾牛西冷非常香的牛味 師傅將肉汁鎖在裏面推介燒雞皮有人也喜歡吃雞皮嗎? 孜然雞翼日式的燒烤方法配上的感覺上比較中式口味的孜然粉配搭新鮮柚子五花腩柚子清新的氣味與油脂肥美的五花腩配合的非常好由於我們點了非常多的串燒 加上套餐還有鰻魚炒飯和燒比目魚我和友人都吃得非常飽和滿足整體水平非常高 服務友善每一個燒物都帶給我們驚喜將軍澳的朋友記得去試試看囉
最近在將軍澳覓食 發現了這間新開的日式串燒店

牛西冷
非常香的牛味 師傅將肉汁鎖在裏面
推介

燒雞皮
有人也喜歡吃雞皮嗎?

孜然雞翼

• 二人套餐
  • 汁燒魷魚
  • 九本
2021-05-06 87 浏览
午市向員工詢問了單點食物,但最後還是點了一個午市套餐。點知佢同我上左個單點食物,仲要堅持我落單係落左單點食物。最後佢有幫我換番一個午市套餐,但佢行開之後係用一個鄙視眼神同做手勢以示不滿。食物味道還可以,但如此差劣的員工態度,不會有下次。
2021-05-06 80 浏览
將軍澳呢個美食沙漠愈來愈多野食。今日就去試下呢間留意左好一陣子嘅日式餐廳。成日見到佢啲串燒相都好吸引。🤩食串燒最鐘意配sake。叫左支天之戶。入口微甜好清新唔會好辛口。好岩女仔飲。😊串燒特選盛合。有9款串燒有齊雞牛豬。雞翼去左骨好細心。雞胸肉連埋雞胸軟骨增加口感。牛舌心同豬拖羅都好爽口。唔同串燒用左唔同醬汁去配搭。睇得出餐廳喺呢方面落左唔少心機。❤️油甘魚鮫肉質好嫩好juicy。🤤簡單用鹽燒都已經好夠味。味噌茄子用上甜味噌好惹味。茄子肉厚軟綿綿。最後連皮都清埋。😋炸物拼盤。有魷魚圈/廣島蠔/蟹肉忌廉餅/唐揚炸雞/炸雞軟骨。一上枱見到好大堆頭。份量應該4個人share都冇問題。炸物熱辣辣好香口。送酒又係一流。😝餐廳環境唔算好大。不過枱與枱之間有充足空間同間隔。私隱度幾好同朋友傾計都好放心。😘另外值得一讚員工服務好好。會主動介紹食物。最後又會問下意見。👍餐廳門口有兩張outdoor枱。望住個海濱小酌一杯一流。😌

餐廳門口有兩張outdoor枱。望住個海濱小酌一杯一流。😌
2021-04-27
2021-04-30 109 浏览
魚生頭盆同麵鼓蜆湯都有腥味,連麵鼓都蓋唔住腥味顯唔夠新鲜。串燒過乾而且韌,雞軟骨只係得雞胸軟骨,串燒荀殼同山芋完全好似只係用竹籤拮住洒上胡椒既蔬菜!慨嘆疫情影響生意難做理應珍惜每個機會,5百幾蚊食個咁既餐,應該仲有其他更多更好選擇!!!!絕對不會再光顧!!!
2021-04-30
2021-04-15 224 浏览
最近好少出街食晚飯 今次難得出嚟食下 梗係要搵返間好嘅😍 我同屋企人就去咗主打串燒嘅日本餐廳-緻我哋叫咗個晚餐二人前 【二人前 $538】/前菜/吞拿魚他他 配黑蒜、青瓜、檸檬、水菜三文魚籽茶碗蒸x2蜆肉麵豉湯x2 /串燒/精選雞類x2 日本白豚五花腩配柚子胡椒醬x2 汁燒美國牛西冷x2 日本山藥x2日本窩荀x2 /主菜/青森比目魚醬油燒 鰻魚炒飯/甜品/宇治金時再追加咗:👉🏻廚師推介嘅汁燒帆立貝、味㬝蝦串👉🏻2個甜品---抹茶紅豆蕨餅、日式炸鮮奶成個晚餐印象最深刻就係👉🏻鰻魚炒飯👈🏻 啲鰻魚入口即融 一食已經係口腔消失 令我本身唔好鰻魚都忍唔住一啖又一啖係咁食❤️ 第二就係全家都大讚嘅👉🏻比目魚👈🏻 啲肉滑得嚟又好結實唔霉 調味亦好出色 好好味😍 串燒方面 白豚五花腩冇得輸 油脂甘香 而窩荀我係第一次食 好爽口🤣 同山藥一齊中和咗肉嘅飽膩感 而帆立貝口味正宗 好彩有追加到佢❣️甜品方面 👉🏻日式炸鮮奶👈🏻幾有驚喜 估唔到喺日本餐廳都搵到順德菜嘅蹤影 好神奇🤣 用咗日本3.6牛乳做 外層脆皮應該係用咗天婦羅嘅炸粉去炸 仲配埋黑糖雪糕 宇治金時嘅抹茶雪糕好濃抹茶味 可惜食到少少冰塊

我哋叫咗個晚餐二人前
日本窩荀x2
/主菜/
甜品

再追加咗:
👉🏻廚師推介嘅汁燒帆立貝、味㬝蝦串
👉🏻2個甜品---抹茶紅豆蕨餅、日式炸鮮奶

宇治金時嘅抹茶雪糕好濃抹茶味 可惜食到少少冰塊
抹茶紅豆蕨餅
日本山藥串燒
2021-03-25
抹茶紅豆蕨餅
日本山藥串燒
2021-04-12 171 浏览
👍🏻極緻串燒特選盛合 $328✔️加拿大豬拖羅好有驚喜,外表以為佢好肥成舊肥膏,但原來咬落爽口,味道似豬頸肉,油脂香濃又唔覺肥膩🤤👍🏻✔️日本白豚五花腩外表燒得焦脆,厚肉帶油脂香,特別係配上柚子鹽醬,微酸帶咸好清新,減低五花腩既油膩感👍🏻✔️厚切牛舌芯夠哂厚切,肉質爽彈,一啲都唔韌,牛味香濃配上薑蓉好新奇😙✔️美國牛西冷燒得七成熟岩岩好,有咬口但夠哂juicy,牛味勁濃郁😛✔️雞砂肝口感同味道都似雞腎,爽口彈牙😛👍🏻✔️雞柳調味偏淡口,食到雞肉本身既味道✔️雞胸軟骨有驚喜,軟骨易咬食落soksok聲🤣燒得燶燶地好香口,雞胸肉亦唔會太鞋✔️無骨雞翼超香孜然味,不過可以咸多少少就更好😌✔️雞腿肉質嫩滑,配上青蔥好fresh😜味道:8/10性價比:8/10-👍🏻美國無骨牛小排 $68牛味好重!咬落唔韌充滿肉汁,唔洗點調味都已經好好食😋牛脂香留係口入面好耐都未散🤪👍🏻味道:9/10性價比:8/10-👍🏻汁燒牛板腱 $58肉味香濃!醬汁用黑椒調製,好惹味🤪用黎做佐酒菜一流👍🏻味道:8/10性價比:8/10-👍🏻汁燒帆立貝 $38燒得啱啱好!外面乾身香口,裡面依然保持到鮮甜爽彈👍🏻味道:8/10性價比:8/10-👍
👍🏻極緻串燒特選盛合 $328
✔️雞砂肝口感同味道都似雞腎,爽口彈牙😛👍🏻
✔️雞柳調味偏淡口,食到雞肉本身既味道
✔️無骨雞翼超香孜然味,不過可以咸多少少就更好😌
✔️雞腿肉質嫩滑,配上青蔥好fresh😜

👍🏻美國無骨牛小排 $68
牛味好重!咬落唔韌充滿肉汁,唔洗點調味都已經好好食😋
牛脂香留係口入面好耐都未散🤪👍🏻
味道:9/10

👍🏻汁燒牛板腱 $58
肉味香濃!醬汁用黑椒調製,好惹味🤪
用黎做佐酒菜一流👍🏻
👍🏻汁燒帆立貝 $38
燒得啱啱好!外面乾身香口,裡面依然保持到鮮甜爽彈👍🏻

👍🏻日式鰻魚炒飯 $128
炒飯粒粒分明,每粒飯都均勻咁沾上鰻魚汁😋
鰻魚切條,比較乾身,外皮微脆,食到焦香既味道😛
配料有蛋絲、蟹籽、蔥花,仲有係日式料理少見既萵筍,好特別☺️
萵筍粒清甜爽口,令炒飯既口感更加豐富,有驚喜👍🏻
份量唔少,食完其實已經飽左🤣🤣
味道:9/10

👍🏻巨峰提子乳酸梳打 $45
巨峰提子果醬配上Calpis乳酸梳打,搞勻之後酸酸甜甜又夠汽,一路食一路大啖咁飲好爽,解渴一流🤣!
味道:7/10
性價比:7/10

📍#緻
2021-04-10
  • 美國無骨牛小排
  • 日式鰻魚炒飯
  • 汁燒帆立貝
復活節假期,又去咗將軍澳Donki海濱嗰邊食嘢,個頭真係好多餐廳😋。今次呢間日本餐廳喺Donki嗰層,佢除咗有定食之外,仲有串燒食😍。餐廳以簡約日式風格設計,店員服務細心。網燒美國安格斯西冷丼定食 $138飯上有好多片西冷牛肉😍,有十幾塊,超多。肉質鮮嫩又有少少油脂,仲會食到微微有燒過嘅香味,另外再加咗啲乾蒜粒同蔥絲,食落去就更加惹味😚。燒牛肉飯會配上燒汁,啲汁唔會太鹹或過多,會有浸住啲飯嘅感覺。套餐另外都會茶碗蒸、麵豉湯、前菜同沙律。緻·蒲燒鰻魚定食 $108呢個係一個套餐,有兩條大大塊嘅鰻魚、白飯、沙律、同埋麵豉湯🤤 鰻魚飯一上枱嗰陣已經聞到好香嘅鰻魚燒汁味,而且鰻魚上面仲有啲蔥絲,好靚好吸引😍鰻魚係即叫即整,配埋鰻魚汁同白飯一齊食,真係好滿足👍🏻 而且佢既鰻魚好有咬口,又唔會有好多骨,可以大啖大啖咁食🤤最正係可以白飯任裝,啱晒鍾意食白飯既河馬仔🤤 另外既茶碗蒸都好味,新鮮熱辣辣,而且啲蛋又好滑。日本白豚五花腩 $48呢個豬肉串係師傅推介,因為佢好肥美,但係食落唔會有好肥膩嘅感覺,腩肉燒到有脆邊。肉質仲好淋,上面仲加上柚子胡椒鹽,味道更豐富🤓,整體嚟講都好好味。厚切牛舌芯 $58牛
網燒美國安格斯西冷丼定食 $138
網燒美國安格斯西冷丼定食
緻·蒲燒鰻魚定食 $108
緻·蒲燒鰻魚定食
日本白豚五花腩 $48
厚切牛舌芯 $58
牛舌肉質彈牙,師傅仲落咗自家製嘅鹽麴蔥醬調味調味☺️
日本白豚五花腩
茄子🍆 $48
蒜蓉茄子都好香好好味,佢好大條而且仲好肥,上面仲有好多蒜蓉🤤店員仲教你點樣食係最好,值得推介👍🏻
日本小蕃薯🍠 $28/2
本身都幾鍾意小番薯仔,貪佢細細粒容易食。燒到啱啱好,唔會變蕃薯乾,保持濕潤。外佢就好似有一層嘅蜜糖包住,甜甜地更好味😉
日本小蕃薯
日式炸鮮奶 $68
好開心今次喺日本餐廳都有炸鮮奶食,因為平時可能都會喺上海餐廳先有炸鮮奶。今次嘅炸鮮奶用日本3.6牛乳整,所以食落去味都特別甜同埋香濃🤤 大推‼️炸鮮奶外皮又脆又薄,熱辣辣新鮮即炸。另外,炸鮮奶會配沖繩黑糖雪糕,雪糕奶味都好重,同炸鮮奶好match,一齊食就好似飲緊一杯黑糖鮮奶咁💕
巨峰梳打 $45
我哋仲嗌咗杯巨峰梳打🍇 呢杯飲品同出面唔同,因為好多時係出面飲都會有一陣藥水味,但係呢間唔會,巨峰味都幾出,而且又唔會太甜👍🏻呢杯飲品仲好靚,好有層次,打卡啱晒🤤

熱情果及芒果梳打 $45
之後仲叫咗杯熱情果及芒果梳打🥭,酸酸甜甜,唔會甜到漏,開胃😆
2021-03-31
午餐
網燒美國安格斯西冷丼定食
緻·蒲燒鰻魚定食
日本白豚五花腩
日本小蕃薯
2021-04-06 85 浏览
放復活節長假就係要對自己好d,一於去食好d 上個禮拜約咗朋友到將軍澳食日本菜,試咗「緻 Kushiyaki House & Bar」新出嘅二人前晚市套餐 整體用餐體驗好好,推薦大家都去試下喔 吞拿魚他他前菜係用咗黑蒜、青瓜、檸檬、水菜整嘅吞拿魚他他,吞拿魚肉質鮮嫩,帶微酸,幾開胃 三文魚籽茶碗蒸雞蛋柔軟滑溜,蒸得啱啱好 三文魚籽飽滿多汁,一咬開馬上爆汁,食完口入面充滿鹹鮮味 蜆肉麵豉湯一般麵豉湯嘅材料不外乎麵豉醬、海帶、豆腐,呢度就特別加入蜆肉,令湯底多咗淡淡海鮮味 串燒種類多,當晚就食咗雞軟骨、白豚五花腩、豬拖羅、西冷、山藥、萵筍 火候控制得好好,串燒烤至熟透又唔會燶或者乾曬 唔同食材亦會配搭唔同調味,好似五花腩會搽上柚子胡椒醬、豬拖羅跟梅醬,味道充滿變化 比目魚醬油燒比目魚燒得皮脆肉嫩,散發淡淡焦香,好吸引 魚肉吸滿醬汁精華,味道濃厚 鰻魚炒飯炒飯好足料,鰻魚肉份量多,每啖都食到 飯粒炒得粒粒分明,咬落彈牙煙韌,好好味 宇治金時抹茶雪糕帶甘香,同清甜嘅紅豆一齊食,甜而不膩,軟糯嘅白玉亦為甜品增添更多口感同層次 Umeshu tonic梅酒好清新,配合氈酒、麝香葡萄酒,清
放復活節長假就係要對自己好d,一於去食好d
整體用餐體驗好好,推薦大家都去試下喔

三文魚籽茶碗蒸
雞蛋柔軟滑溜,蒸得啱啱好
三文魚籽飽滿多汁,一咬開馬上爆汁,食完口入面充滿鹹鮮味

蜆肉麵豉湯

火候控制得好好,串燒烤至熟透又唔會燶或者乾曬

比目魚醬油燒
比目魚燒得皮脆肉嫩,散發淡淡焦香,好吸引
魚肉吸滿醬汁精華,味道濃厚

鰻魚炒飯
炒飯好足料,鰻魚肉份量多,每啖都食到
飯粒炒得粒粒分明,咬落彈牙煙韌,好好味

Umeshu tonic
梅酒好清新,配合氈酒、麝香葡萄酒,清爽易入口,味道又唔太甜,酒精味亦唔太重,帶d 花香、木香,比普通gin & tonic更有特色

Tropical delight
一上枱就覺得杯mocktail好靚,顏色鮮豔,層次分明
入面加咗菠蘿汁、橙汁、檸檬汁、椰漿、紅石榴糖漿、芒果糖漿,攪勻所有材料一齊飲,水果味好濃郁