2020-03-04 512 浏览
同事今日last day中午我地一齊出去食飯,主角話想食小炒。我地就揀咗呢間係公司附近嘅餐廳。唸住近啲可以食耐啲。女仔都唔想食太飽,首先肚腩會突出嚟,其次食得太飽好眼訓,胃脹住脹住都唔舒服。所以五個女仔都係點咗3個餸。鮮菌皇豬爽肉:炒得好嫩爽,菇煮得好入味,索晒啲汁。脆薯仔牛柳粒:本來係呢啲小店食小炒我都唔期待牛柳粒可以嫩口,但食落軟淋香嫩,唔會有乾柴嘅感覺。魚香茄子:好香口,拌飯一流,但又要忍口,好辛苦。

所以五個女仔都係點咗3個餸。

鮮菌皇豬爽肉:炒得好嫩爽,菇煮得好入味,索晒啲汁。

魚香茄子:好香口,拌飯一流,但又要忍口,好辛苦。
2020-03-03
2020-02-23 536 浏览
Lunch都食到既蒸海鮮😂,因為咁趕既時間,有人幫你蒸埋,你負責食就得,而且份量十足。每人都有一份有鮑魚,蝦,蜆,蔬菜。仲會跟個飯或者陳村粉,都已經飽飽地但仲有一籠點心等緊你。而最重點,係個燉湯,足料,清甜!
2020-02-04 325 浏览
我見佢呢度點心款式雖然不多,但都有啲新鮮款,花旗參湯蝦餃皇令我有驚喜,花旗參湯嘅甘甜配上蝦餃嘅鮮美,特別得嚟又幾MATCH。牛肉球:不過不失。黑糖蜂巢糕:口感軟糯,黑糖香味重。宮廷棗皇糕:我一向都喜歡食棗皇糕,覺得唔會好似年糕咁死甜,又有棗嘅清甜,口感煙煙韌韌,好味。椒鹽雞軟骨:食咗太多甜嘢,於是叫咗個小菜,食下炸嘢開心係雙倍!價錢除咗花旗參湯蝦餃皇稍微貴少少之外,其他點心都只係十幾蚊到二十零蚊之間,價錢都幾抵下。

牛肉球:不過不失。

黑糖蜂巢糕:口感軟糯,黑糖香味重。

2020-02-03
午餐
2020-02-03 357 浏览
天氣涼涼地最好就緊係食D熱野暖下身, 火鍋同蒸氣鍋就最好不過係銅鑼灣行完街近近地就去金百利度食飯, 見到緣味小聚, 有海鮮蒸氣鍋食, 岩哂海鮮蒸氣鍋套餐$238/位, 19:30前埋單/ 21:00後入座每位仲有減$30優惠套餐包括左8款海鮮, 燉湯, 牛小排同埋八寶飯今日既燉湯係蟲草花燉雞湯, 足料燉湯, 無添加味精, 飲完暖笠笠之後就陸續上齊配料, 全部海鮮都好新鮮, 店員會幫你計時蒸埋除左海鮮之外, 仲有其他蔬果類包括係套餐入面 一般蒸氣鍋都係粥底, 但緣味小聚比較特別, 佢係八寶蒸飯可以揀8款配料連埋飯一齊蒸, 夠特別, 食完好暖胃總括以銅鑼灣呢區黎講算係幾抵食

套餐包括左8款海鮮, 燉湯, 牛小排同埋八寶飯

除左海鮮之外, 仲有其他蔬果類包括係套餐入面

一般蒸氣鍋都係粥底, 但緣味小聚比較特別, 佢係八寶蒸飯
可以揀8款配料連埋飯一齊蒸, 夠特別, 食完好暖胃
總括以銅鑼灣呢區黎講算係幾抵食

2020-01-23
2020-01-31 2140 浏览
今日天氣有啲凍,即刻想打邊爐,但由於成日打邊爐,所以攪攪新意思。我地搵到一間蒸氣鍋餐廳,除左有海鮮蒸氣鍋外,重有蒸飯,好特別👍🏻餐廳坐位算多,等一陣就有位了,而坐位都設有卡位,卡位當然舒適好多。佢地係一個價錢,包左幾種海鮮比你,吾駛諗得咁辛苦。坐左一陣就開始上菜啦,首先會有一個湯,呢個湯好勁,真材實料。湯原汁原味,店員介紹係沒有落味精,所以要長時間製作👍🏻👍🏻飲左個咁好味既湯,海鮮都係時候出場啦,全部海鮮都好新鮮。重點係,全程都吾駛自己動手,有店員幫手,佢地會調好鬧鐘,一到時間就會過黎幫你將海鮮夾起,再放其他海鮮入執蒸,服務不錯👍🏻👍🏻個鮑魚蒸好後,店員重會幫我地將鮑魚從殼到整出黎,很貼心☺️另外,啲蜆都好大隻好新鮮,海鮮基本上啖啖肉,鮮甜多汁,非常好味😍另一個重點出現,就係蒸飯,當你食完海鮮,店員就會比一張蒸飯點餐紙比你。佢地叫八寶蒸飯,即係入面有8種食材去蒸,配合海鮮蒸氣鍋去食,真係第一次。我地選左人氣既食材,特別有芋頭同排骨,因為都係我至愛。柱侯牛粒都係一個吾錯既選擇,因為蒸出黎,牛肉粒連飯一齊食,非常好味,容易入口😂佢地會將好足料既飯,放向蒸氣鍋到蒸,可能水蒸氣帶有海鮮既味道,蒸

佢地係一個價錢,包左幾種海鮮比你,吾駛諗得咁辛苦。

飲左個咁好味既湯,海鮮都係時候出場啦,全部海鮮都好新鮮。

個鮑魚蒸好後,店員重會幫我地將鮑魚從殼到整出黎,很貼心☺️

佢地會將好足料既飯,放向蒸氣鍋到蒸,可能水蒸氣帶有海鮮既味道,蒸飯都特別鮮味👍🏻

蒸好後,店員都會為我地撈起啲飯,咁就開始食啦。

由於飯係蒸出黎,所以每粒飯都濕濕地,充滿水份同食材既味道,好正呀😍 而啲食材都蒸到岩岩好,撈埋一齊食,非常好味,推介大家去食呢個八寶飯。
但記得注意配搭,無選擇肉類食材,八寶飯可能無咁鮮味。👍🏻👍🏻

2020-01-26
2020-01-24 222 浏览
今日同個朋友黎到銅鑼灣金百利廣場既緣味小聚餐廳。尼到主打係海鮮蒸氣火鍋。我地每人都叫左一個套餐黎試下。 食物黎到了仲有專人幫你蒸埋,再分配好。免郤了很多處理及蒸煮既煩惱。因為唔係每個人都清楚各式海鮮及百寶飯既最佳蒸煮時間。頭盤先蒸帶子、鮑魚同西蘭花。伙計們仲幫我地處理好鮑魚唔食得既內臟,非常細心。然後到貴妃蚌, 蜆,聖子,金菇,海蝦, 龍躉片。都好新鮮嫩滑。最後到八寶飯,可以自選八款唔同配料。 隨你所好。有別於一般打邊爐,食完都唔會覺得熱氣,喜歡食海鮮既朋友可以試下。
今日同個朋友黎到銅鑼灣金百利廣場既緣味小聚餐廳。
2020-01-24 175 浏览
緣味小聚近排天氣凍左咁多,想搵返暖笠笠既食物補下身先!聽朋友講,係銅鑼灣金百利有間幾抵食既海鮮蒸氣鍋食喎,一於今晚試一試佢!一到埗,就嗅到成間鋪都係海鮮嗰陣蒸氣味,心諗今次又冇搵錯食店,就帶著其待既心情入座。 呢到原來有兩個餐可選擇,係星級海鮮餐同豪華海鮮餐,豐儉由人。由於第一次黎,試下比較平嗰個餐先! 店員一上個海鮮盤,我同朋友即係嘩一聲,實在忍不住影張相哂下命先,點解咁講呢,因為隻扇貝同鮑魚太大隻了,之後店員慢慢地將佢地送入蒸鍋,完全唔洗自己郁,正! 隨著個Timer 一響,我同朋友都急不及待試下啲海鮮,一放入口,終於明白呢間野點解咁多人食,真係非常鮮甜,完全唔同出面嗰陣又鞋口又腥。話咁快第二盤海鮮送到桌上,今次係龍躉件、海蝦同牛小排,質素仍然保持高水準!最尾有個八寶飯埋尾,仲可以比你揀八款配料,自己想落乜就落乜,彈性得黎又岩哂一大班朋友黎食,唔洗爭黎爭去。另外,值得一讚嘅係每次無論係蒸前蒸後都有專人服侍,例如幫你擺上個蒸鍋到又或者蒸完幫你分埋食物,我覺得呢個服務非常好,因為蒸鍋難免有時會過熱,咁樣就可以避免不必要既意外發扇,啱哂一家大細過黎食返餐好既!
緣味小聚

2020-01-18 211 浏览
平日晚上係銅鑼灣,呢度都算多日。因為呢個蒸海鮮實在太吸引套餐有2款,揀咗$238 試吓打個卡就有嘢飲送,真係抵呀先嚟一個燉湯,非常正,味道足料唔漏,仲一啲油都無,湯料都可以食架大家唔洗擔心蒸幾耐,有侍應處理架。首先鮑魚同帶子一齊蒸,每次都有少少配菜蟶子有三款都係殼類一齊蒸,貴妃蚌,沙白,花甲。配菜秋葵都好好味。龍蠆件幾鮮嫩, 啲蝦開埋邊食起真係好方便。食完海鮮有牛排件,原來咁樣蒸都幾好食架噃最後有八寶飯,有好多材料揀8款。份量都幾多,食唔哂添呀同場加映可愛飯勺一個,。係等飯時見到,真係要幫佢拍照留念
平日晚上係銅鑼灣,呢度都算多日。因為呢個蒸海鮮實在太吸引

套餐有2款,揀咗$238 試吓

打個卡就有嘢飲送,真係抵呀

蟶子

龍蠆件幾鮮嫩, 啲蝦開埋邊食起真係好方便。

食完海鮮有牛排件,原來咁樣蒸都幾好食架噃

最後有八寶飯,有好多材料揀8款。份量都幾多,食唔哂添呀

同場加映可愛飯勺一個,
。係等飯時見到,真係要幫佢拍照留念

2020-01-18 105 浏览
蒸汽海鮮曾經勁受歡迎,有一排冇食到,又心郁郁想食,就黎到銅鑼灣吹間,見幾抵食,二百幾蚊就有一個set首先有個燉左六口鐘既湯飲,果然拍得住屋企飲既老火湯,有味精,又鮮味,又足料之後就到海鮮set啦,每樣都有少少,仲會有人serve, 計晒時,唔怕蒸到'鞋'晒鮑魚蒸得岩岩繡,非常鮮甜彈牙,都冇咩點醬油已經好夠鮮味。貴妃蚌蒸完都仲好大隻,點少少蒜蓉,帶出晒鮮味另外值得一提既係龍躉,好嫩滑,清甜牛小排既脂肪分佈岩岩好,蒸一陣即刻食好重牛味,比起燒或者打邊爐仲好食!一般蒸海鮮都係搭配粥底火鍋,但依道就係八寶飯,可以自選8款配料,花多眼亂。蒸飯吸收晒配料既咪味道,今晚好滿足

鮑魚蒸得岩岩繡,非常鮮甜彈牙,都冇咩點醬油已經好夠鮮味。

貴妃蚌蒸完都仲好大隻,點少少蒜蓉,帶出晒鮮味

另外值得一提既係龍躉,好嫩滑,清甜

2020-01-17 125 浏览
緣味小聚海鮮蒸氣,位於銅鑼灣金百利商場火鍋7樓。蒸蒸蒸,全部都係蒸,餐廳主打蒸海鮮蒸火鍋,有兩個海鮮套餐供選擇。晚餐首先第一時間來一客燉湯,沙參玉竹燉雞湯,火候十足,非常好味。之後就會由餐廳服務員,全權處理八款蒸海鮮,每款蒸海鮮的時間,服務員都控制得非常好,顧客只需要等著吃。海鮮之後就有三塊牛味十足的牛小排。晚餐的總結是顧客自選八款材料的八寶蒸飯,自選材料選擇非常多,粟米,排骨,榨菜,南瓜等等,材料豐富。
緣味小聚海鮮蒸氣,位於銅鑼灣金百利商場火鍋7樓。

海鮮之後就有三塊牛味十足的牛小排。

2020-01-16
2020-01-17 93 浏览
看似簡簡單單一杯茶其實並不簡單,原來係芒果鐵觀音,很香,喝下帶微甜,不錯老火燉湯,冇味精,飲完唔會口渴,非常清甜又足料戲肉來了!蒸海鮮扇貝大大隻夠厚肉,新鮮又爽甜加多塊番薯片,甜上加甜非常細心,有計時器計時,海鮮蒸得啱啱好,唔會蒸過老,又有專人服侍,抵讚!蟶子皇夠大隻又實肉,同埸加映金菇菜,一樣又爽又甜貝類大雜燴,有刀貝丶沙白同番薯蜆。全部厚肉清甜勁新鮮!重點係完全冇沙,冇失望,正!清蒸龍躉片,夠厚身唔腥,魚皮腍口有彈性最後仲有清蒸開邊蝦,唔使多講,一樣夠哂爽甜淨係食海鮮驚唔夠飽?放心!呢間餐廳非常貼心,最後重有個八寶蒸飯比你嘆!足足有24款材料比你揀,可以揀其中八款。一路喺你面前睇住佢蒸熟,啲味道直頭令到你流晒口水~總結,呢間餐廳主打蒸氣海鮮鍋,絕對合格有餘,價錢又親民!環境舒適私隱度高,唔想太嘈靜靜地同三五知己食飯既,絕對係個好選擇。另外個八寶蒸飯有驚喜,材料多樣樣有特色,食完啱啱好夠哂飽肚,想食蒸海鮮既朋友仔,一定要黎!

老火燉湯,冇味精,飲完唔會口渴,非常清甜又足料

戲肉來了!蒸海鮮
扇貝大大隻夠厚肉,新鮮又爽甜
加多塊番薯片,甜上加甜

蟶子皇夠大隻又實肉,同埸加映金菇菜,一樣又爽又甜

清蒸龍躉片,夠厚身唔腥,魚皮腍口有彈性

最後仲有清蒸開邊蝦,唔使多講,一樣夠哂爽甜

2020-01-16 81 浏览
天寒地凍,最好梗係打邊爐啦,不過邊爐打得多都會悶,所以今次同班friend就揀咗去食蒸海鮮鍋。今次揀呢間叫緣味小聚,佢主要有2個套餐,2個都有8款海鮮,不過有朋友唔食龍蝦,所以我地就揀左鮑魚餐。揀完之後,一盅新鮮熱辣嘅燉湯就送到面前,香氣撲鼻,再睇一睇個湯嘅顏色,明顯好足料,好飲。飲完碗靚湯之後,就開始我哋嘅海鮮之旅。第一樣嚟嘅係大元貝,今日因為飽魚唔靚,所以轉左元貝俾我地,隻元貝好大隻,好鮮,好好味。之後陸續黎嘅有蟶子皇、龍疐同埋海蝦,樣樣都好新鮮,另外仲有幾種貝殼類,包括馬刀貝、大花蛤同沙白,總括黎講,呢度d海鮮樣樣都好鮮甜,好好味。食完好豐富嘅海鮮之後,最後仲有個八寶蒸飯,佢會俾張紙你揀8款材料,我建議一定要揀幾款濃味嘅材料,好似潤腸、蝦醬豬腩肉呢d,另外加d爽脆嘅配料,出黎個飯係超正!

2020-01-15 63 浏览
無可否認,緣味小聚呢間餐廳嘅客戶服務係非常之好,每一個步驟都做到細節,基本上係五星級的享受!我哋嗌左個最平嘅套餐,都已經有扇貝,聖子,龍躉等等嘅海鮮,仲有一個好好味嘅燉湯!燉湯非常之足料,我飲湯最緊要夠熱,同好夠味,完全滿足我要求。之後職員幫我地蒸海鮮,除左時間調教得非常好之外,本身佢嘅海鮮都非常之新鮮,食落去係非常之鮮甜,加埋佢唔同的配菜,非常之好味。最後再黎個八寶飯,可以㨂八味餸,即場蒸,蒸完出黎個飯食唔停口,正!整體係平,靚,正!

整體係平,靚,正!

2020-01-15 81 浏览
朋友介紹~海鮮蒸氣鍋!每人$238+10%就可以食到6款蒸海鮮!(而家仲要做緊4個送1個優惠)完全唔駛郁,有人計埋時間係你面前即蒸即食~好啱淨係識食唔識整既我地👏🏻海鮮都好鮮甜好味,蒸既時間啱啱好~又唔會蒸過龍。點少少辣椒豉油食就而經好足夠👍🏻最後仲會有盤蒸飯,自選8款配料蒸大概20分鐘淋上豉油蔥花撈埋一齊食~好好味呀!我地揀咗銀魚仔、萵筍、蝦醬豬頸,潤腸、牛舌、冬菇等。真係好味到成碟食晒~😋😋食物質數同服務態度都好唔錯,下次約齊人4個再食過👍🏻
朋友介紹~海鮮蒸氣鍋!
2020-01-14
2020-01-14 133 浏览
一人好少會去飲茶食點心,見依到有一人點心快餐,就食一次。一入去,都好多上班一族去食。可能關於依間店有好多唔同優惠套餐,而且仲有任食點心套餐揀。今日,我揀午市一人抵食特快餐。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:🦐蒜香開邊蒸大蝦(改轉陳村粉)陳村粉配蒜蓉,好夾。陳村粉原先係冇味,但係一配蒜蓉就可以食好多,軟度適中。😋點心拼盤每樣有一件,剛好一人分量。燕麥糕大愛😉,幾特別,煙煙韌韌,而且有一陣陣燕麥味,唔算好甜。菜苗餃同粉果,內涵十足,飽滿。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

🦐蒜香開邊蒸大蝦(改轉陳村粉)

😋點心拼盤

午餐