2023-12-28 619 浏览
見門面唔錯,又聲稱自己包包好得,所以就中伏。原本都想食一set港式早餐,但因為要清減吓,就食個包包飲杯奶茶算。叫了叉燒包,來到個樣又大又靚,不過心想咁怪,又話脆皮,個包面跟普通包冇分別。一咬下去 - 凍冰冰!叮叮或烘烘都懶。最神是食極都冇餡,直到食了一半才見餡,係吞拿魚!!!跟職員反應,點解張單個包號跟餐牌唔一樣,明明003是叉燒包。當然冇話對不起或即時更換,因為佢話我已食了個包一半。唉,我唔食到一半多都唔見餡啦。怪就怪我作為一個客人唔好好查單。即使其他食物可能好吃,都不會再來了。反正少我一個客不少。
見門面唔錯,又聲稱自己包包好得,所以就中伏。

一咬下去 - 凍冰冰!叮叮或烘烘都懶

最神是食極都冇餡,直到食了一半才見餡,係吞拿魚!!!

怪就怪我作為一個客人唔好好查單。

即使其他食物可能好吃,都不會再來了。反正少我一個客不少。
吞拿魚包
2023-12-28
2023-12-19 378 浏览
服務差極!無人阿姐喺都要加塊膠板喺前面,其他枱一個人都無放,擺明玩嘢!我話有人先至加,阿姐就話唔鍾意可以唔食。😡😡😡😡😡咁差嘅服務態度,簡直趕客,即刻走🏃灣仔好多茶餐廳好食過呢間!😠😠😠
2023-12-19
2023-12-06 429 浏览
因為要到灣仔做嘢,第一次到維港,先叫咗個下午茶嘅咖哩牛根腩飯配凍檸茶($57)估唔到份量唔少。食完叫多個菠蘿油套餐跟奶茶紅豆冰($30)個菠蘿包好大個,塊牛油好大舊,紅豆冰都幾大杯,軒尼斯道茶記呢個價重想點?最重要係四樣嘢都好食果度攞命......係,服務態度同恆指一樣:有好大進步空間😅三點坐低,全爆,要撘枱,可能下午茶時間啩環境都乾淨嘅,餐具都係擺枱旁嘅櫃桶我因為等人,一個人覇咗張卡位都冇比人趕
最重要係四樣嘢都好食果度攞命......
係,服務態度同恆指一樣:有好大進步空間😅
三點坐低,全爆,要撘枱,可能下午茶時間啩
環境都乾淨嘅,餐具都係擺枱旁嘅櫃桶
我因為等人,一個人覇咗張卡位都冇比人趕
2023-12-06
2023-12-02 349 浏览
今日2:10pm入去食個下午茶、現場起碼有五、六張空枱、個女侍應都叫你兩個人走去同一個人搭枱坐,問多佢一次先至比張卡位你坐,叫左二個餐…. 其中一個係咖喱牛筋腩飯…. 份量係大碟嘅…. 不過啲咖喱鹹到撈飯都頂唔順。食食下大約2:35pm …. 又有個女侍應走埋嚟叫我哋要坐埋一邊卡位,但係出面又冇人等位…..隔籬枱差唔多食完仲要坐咗好耐嘅….佢又唔叫佢地坐埋一邊喎,我連杯奶茶都未飲…佢起碼行嚟叫咗兩次坐埋一邊枱、真係唔會再幫襯囉😡⋯⋯因為呢間D服務成日都係咁趕客。 結果2:40pm 我哋埋單走人。
咖喱牛筋腩飯(下午茶)
2023-11-25 350 浏览
今日早收係灣仔搵食, 今日揀咗灣仔新開的維港冰室試吓, 近期發覺新開的茶餐廳都是非一般的茶餐廳, 好似今日嘅維港冰室, 除咗有傳統茶餐廳的早餐、常餐、茶餐等通粉、公仔麵等食物外, 還有大排檔小炒、扒類、小菜、水門海南雞、焗飯等, 今日晚餐酸菜魚、西班牙黑毛豬扒、蒜豉蒸白鱔都有, 并自設麵包場, 包點全部自家出爐, 真係一間中西合璧及多元化的非一般茶餐廳, 食客之福。餐廳新裝光猛、面積大, 除咗枱頭餐牌的一般茶餐廳美食外, 牆上還有是日推介餐牌、鐵板扒類及小炒客飯餐牌。維港小炒王 ($99/配餐湯及白飯, 熱飲+$6)小炒王跟大排檔嘅火喉差唔多, 上枱香噴噴, 材料都非常豐富; 銀魚仔、蝦乾、韭菜、鮮魷魚及大蝦仁, 以香辣xo醬及鹹香蝦膏爆炒, 全部食材及醬料都係傳統大排檔佐啤酒香口嘢, 香香辣辣, 超級惹味, 送白飯一流。中湯: 豬骨粉葛湯及自家餐包 (送)今日中式餐湯係豬骨煲粉葛, 火喉充足, 有啲料到, 粉葛湯清熱去火。自家餐包暖暖的, 鬆軟的, 自家出品就有品質保證了。招牌黑椒牛柳 ($129 /配自家餐包及餐湯)牛柳薯菜以鐵板上, 等一會收肉汁才吃, 牛柳外層煎得蕉香, 肉質鬆

維港小炒王 ($99/配餐湯及白飯, 熱飲+$6)

中湯: 豬骨粉葛湯及自家餐包 (送)

招牌黑椒牛柳 ($129 /配自家餐包及餐湯)
牛柳薯菜以鐵板上, 等一會收肉汁才吃, 牛柳外層煎得蕉香, 肉質鬆軟嫩滑, 肉汁也很豐富,沒有根, 配少許黑椒汁伴食, 香口好味。

維港特飲~ 雪糕紅豆冰 (扒加配$12)
小朋友真係好耐冇食雪糕紅豆冰了, 煲到起沙的紅豆, 軟綿綿, 又腍又香甜, 今晚一次過大滿足。

出爐蛋撻 ($8)
意猶未盡, 再來個中式甜品, 出爐蛋撻, 層層酥皮層層疊, 酥香可口的外皮, 包著香甜滑溜的燉蛋, 果然喺香港美食, 邪惡得嚟卻令人欲罷不能

2023-11-19 238 浏览
星期日下午3:40,有多張空桌、空卡座,我與婆婆兩人手提一大袋剛買的羽絨褸購物袋,侍應先命令我們坐二人桌,看著有點迫,便提出能否坐空置的卡座,當走到卡位前,侍應放一塊膠版在中間,命令我們只能單邊坐,但眼見多張卡位都係兩個人對住坐緊!唔識變通!因人而已!食物有形無精,干炒牛河無味!
2023-10-27 483 浏览
我的台灣朋友今天2023年10月27日,下午二時半後剛去完這間維港冰室,叫了一碟干炒牛河同一杯冰凍奶茶,這段時間應該是下午茶時間,但他們應該因為她是遊客,說國語,所以不是收她下午茶價錢,因為她不知道有下午茶時段,而是收她正常價錢,之後因為我正在跟她通訊,我告訴她應該有下午茶價錢,所以她回去問伙記,但是他們也不理睬她,當她不存在,這種待客之道實在太差了!怎樣吸引更多人或遊客去光顧呀?我會叫所有朋友以後也不去幫襯這種餐廳!實在太可惡了!
2023-09-03 863 浏览
食物還可,但服務真的很差。除咗一個姐姐很有禮貌之外,從侍應到收銀都係黑口黑面。我們叫早餐時,其中一個姐姐寸到爆。我問個午餐肉通粉餐可唔可以轉沙爹牛,佢話「我哋唔玩D咁嘅嘢」🤷🏻‍♀️跟住就問我哋點解三個人只叫兩杯飲品,之後仲將一個菠蘿油「飛」埋嚟,真的無話可說😶。之後一位男仕送上一份火腿炒蛋跟一個包。我同佢講我哋轉左多士。跟住佢check單,原來我只轉左一個餐。我話ok明白。跟住佢就反眼。難怪香港人紛紛北上消費。

2023-09-03
$40 (早餐)
2023-08-14 613 浏览
啱啱呢個六日,下午兩點幾去幫襯。之前都食過兩三次,炒野 焗飯 包類 係好食既,唯獨清潔一般,試過櫃桶攞隻匙羹,上邊有啲懷疑忌廉湯嘅湯漬嘿上面。而且店內音樂過分響亮,同對座朋友傾偈,要大聲到好似鬧交咁先聽到對方。今次經歷好簡單,兩點幾兩個人去食個炒飯食個菠蘿油。食咗唔夠三十分鐘已經開始嚟收碟,過多幾分鐘,某個四眼女店員過嚟問可唔可以交番張枱比佢哋,話門口有客人等緊…我哋話OK,飲埋兩啖即刻走,而該店員亦都向後面枱既客人要求。好喇,起身走人我笑笑口多口講聲,話其實你哋可唔可以將個音量校細少少,你哋啲音樂大聲到好似落咗Disco咁,有時想傾下嘢都傾唔到…。點知個店員好精靈,可能受過專業訓練吧,一句「得」埋嚟話 「好呀,下次播莫扎特你聽好唔好?夠晒柔和!」我哋無同佢嘥時間研究音樂造詣,可能「焚機」亦係佢嘅精神支食糧。我哋小顧客一句,估唔到換嚟咁高水平答案,我個人除咗感到驚喜意外,亦真係好期待下次嘅來臨,期待莫扎特 蕭邦 之演出,希望該員工唔好得個講字!最後去到門口,咪得兩個人等位。使唔使「趕」幾枱客走呀?!所以幾好食都無用,請著呢啲「優質員工」,真係同老闆倒米😮‍💨😮‍💨
啱啱呢個六日,下午兩點幾去幫襯。

好喇,起身走人

最後去到門口,咪得兩個人等位。使唔使「趕」幾枱客走呀?!

美麗的土壤開出罪惡之花!黑心商家沒有底線!!敏銳發現外地遊客不熟悉50和500,給了500沒找錢,拒不承認遊客來過,拒絕調監控,大言不慚出了大門就別來找他們,試問若出了大門有食安問題也別來找?This is the first time I have such unbelievable terrible experience in HK. I met so many great people here. The people in this restaurant are lack of integrity!
美麗的土壤開出罪惡之花!黑心商家沒有底線!!

依間維港餐廳午市經常都門口排勁多人試過間餐廳幾次,包括啲常餐la ,午餐set今次食嘅係常餐,要咗佢個香煎豬扒通粉,再加炒滑蛋,火腿,同餐包🤤🤤🤤🤤食物嘅賣相同埋個味道的確好吸引,佢個蛋用咗好多心機去整,整到成個波,個餐飽都好鬆軟。食物嘅味道嚟講係冇得輸不過佢啲職員就好有性格,佢地會不停提醒你食完了,想盡快將枱放岀來俾下一位🙃🙂如果想慢慢坐,就建議避開午市時間🙃🙂🙃🙂😂😂😂😂
依間維港餐廳午市經常都門口排勁多人

試過間餐廳幾次,包括啲常餐la ,午餐set

如果想慢慢坐,就建議避開午市時間🙃🙂🙃🙂

😂😂😂😂

2023-08-01 354 浏览
被那冰室門口的推介,吸引入內.唔睇menu,直叫菠蘿油+奶茶紅豆冰.($30)暖暖的菠蘿包,很新鮮,漲卜卜.奶茶紅豆冰,紅豆起哂沙,甜度足夠,奶茶,唔澀,有奶香有茶香,好味又超值.一位熟客,在等出爐蛋撻;另一位傾完電話才慢慢叫嘢食.這刻,约3:30pm, 員工態度好正常.下次要試熱奶茶和其他食品,看看如何?
被那冰室門口的推介,吸引入內.
唔睇menu,直叫
菠蘿油+奶茶紅豆冰.($30)

暖暖的菠蘿包,很新鮮,漲卜卜.

下次要試熱奶茶和其他食品,看看如何?
2023-08-01
下午茶
外賣麪包和旦撻有何分別?唔止一個阿姐想收多客人膠袋錢如果唔知政府個計劃內容既人,好易被誤導,尤其長者與遊客😮‍💨- 只有購買沒有包裝或並非完全載於任何包裝的食品,或購買以非氣密包裝的餐飲外賣,才可獲免費提供塑膠購物袋,每單交易最多獲一個免費膠袋。可獲豁免的食品或服務包括:●無包裝或非完全包裝的蔬果、麵包、肉類或海鮮我叫阿姐解釋一下點解買旦撻可以直接用膠袋,而買出爐麪包直接用膠袋裝就要收$1,佢哋個紙袋非密封又薄(如果買走邊行邊食其實冇問題,但我係由香港拎番過九龍,食物中毒係我咪可以立即報食環?)基於衞生狀況硬要人額外比錢先可以直接用膠袋裝麪包,無疑係想趕客走。好!咁我唯有放棄,一於行過對面馬路再行前少少其他餐室度買新鮮出爐麪包,人哋就完全無呢個問題,既然價錢一樣,味道又一樣,又點會建議朋友同遊客響呢間鋪頭買麵包呢?伏
外賣麪包和旦撻有何分別?唔止一個阿姐想收多客人膠袋錢

可獲豁免的食品或服務包括:
●無包裝或非完全包裝的蔬果、麵包、肉類或海鮮

2023-07-02
外卖自取
$16 (其他)
話說同朋友嚟食午餐, 食完打算叫3個蛋撻, 夥記話要等十分鐘, 我話咁好啦我等。 過咗十幾分鐘再問請問有蛋撻未, 夥記話仲未有,唔知幾時先有。咁我話我唔等喇 , 佢 好悔氣咁話: 我都唔想你喺度等, 我地好忙㗎!! 以上佢係用極度惡劣嘅態度同我 講嘢, 好無奈....
2023-07-12 229 浏览
服務 極差,指明要果餐,店員比錯都算,道歉都冇聲。一通知佢錯餐果下即刻 拎走你既野, 堅持話你食左 其實我靜係食左個方包,都收錯餐錢,豪比佢,以後唔會幫襯😡😡😡 咁既服務態度,幫襯一次好啦,面包都好淡,話佢比錯餐,佢話你揀個餐仲飽,我想問你比錯餐 同我飽唔飽關你咩事;諗住佢地比既餐一定係岩;點知比錯餐人仲要話人食左,我靜係食左方包咋;佢成個蛋果下一野拎走左 居然要收我錯餐價錢垃圾,員工服務差、咁既價錢灣仔大把選擇
服務 極差,
指明要果餐,店員比錯都算,
道歉都冇聲。一通知佢錯餐果下
2023-07-12