2021-02-26 635 浏览
今日又來食啦,係柴灣專程坐車過來,今次係打包返屋企食,好多次來幫襯啦,次次都係食到好滿足,好多嘢都好食,佢既豬扒軟身得來又好味,點豬扒既醬都特別好味,所以屋企小朋友好鐘意食這間的豬扒,佢既豬手也係好好味,老人小朋友一樣甘鐘意,食到返尋味,牛腩就更加吾使講啦,簡直係招牌之作!味道有別於一般粉面鋪,牛腩又新鮮又入味又軟滑!奶茶又係次次必飲,香滑一流,非常滿意!!!!!!雖然地方細,但好干淨,老板娘好熱情接待!!
今日又來食啦
,係柴灣專程坐車過來
雖然地方細,但好干淨,老板娘好熱情接待!!
2021-02-26
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2020-10-07 510 浏览
又來到了紅龍了!感覺一入來環境好乾淨!老閭娘依舊熱情!仲講為了大家要!特別加了一部除菌機!今天叫了个朱手拼餐肉!朱手我至愛!在這間吃到小时候媽媽的味道!好溫暖!還打個外賣豬手返屋企食!滿足!
2020-08-25 392 浏览
食過唔錯既茶餐廳。食物新鮮整起,熱辣辣,好好食!尤其是個油菜,似係用湯去燙熟,好好味!西多夠厚,又脆👍🏻👍🏻口水雞翼凍凍地,辣得夠惹味,爽口!牛展入味!正!牛筋腩入味又濃!份量都多!老闆娘有禮,食物又好味!推介!
食過唔錯既茶餐廳。
食物新鮮整起,熱辣辣,好好食!

尤其是個油菜,似係用湯去燙熟,好好味!

西多夠厚,又脆👍🏻👍🏻

口水雞翼凍凍地,辣得夠惹味,爽口!

牛展入味!正!

牛筋腩入味又濃!份量都多!

老闆娘有禮,食物又好味!
推介!
2020-08-18 397 浏览
公司樓下嘅小店,極唔起眼,貌似頹食嘅茶記,有日經過見到呢個抗疫餐而家$36一般都係食到碗麵,但呢個餐係加送雞翼同飲品!午飯時間都好少人(生意難做 ><)落單後等咗唔夠十分鐘就拎得。本身糾結好耐揀口水定係生炸雞翼,上嚟 openrice 見到人介紹係即叫即炸,就決定試炸雞翼先!驚喜連連:1. 四粒大雲吞,鮮蝦佔嘅比例好高,對比以前食過以豬肉為主的,遠遠取勝!2, 雞翼個包裝袋幾靚,有層膠唔會滲晒啲油出嚟!合乎預期,好香,無炸燶到~3. 杯茶好大杯,滿足 XD麵入面有菜芯,同埋我幾鍾意佢加咗蒜蓉,麵比較淋身(唔知係咪因為湯同麵無分開?)整體而言性價比好高,跟埋雞翼令到個午餐唔係得一碗咁寡,好欣賞啊!希望小店可以做得住,努力!
公司樓下嘅小店,極唔起眼,貌似頹食嘅茶記,
有日經過見到呢個抗疫餐

而家$36一般都係食到碗麵,
但呢個餐係加送雞翼同飲品!

午飯時間都好少人(生意難做 ><)
落單後等咗唔夠十分鐘就拎得。
本身糾結好耐揀口水定係生炸雞翼,
上嚟 openrice 見到人介紹係即叫即炸,
就決定試炸雞翼先!
驚喜連連:
3. 杯茶好大杯,滿足 XD

麵入面有菜芯,同埋我幾鍾意佢加咗蒜蓉,
麵比較淋身(唔知係咪因為湯同麵無分開?)

整體而言性價比好高,
跟埋雞翼令到個午餐唔係得一碗咁寡,好欣賞啊!
希望小店可以做得住,努力!
2020-08-18
外卖自取
2020-08-18 342 浏览
又到午餐時間,今日想食下粉麵,門口望見乾淨衞生,座位整潔,入去坐低睇睇食乜先,日日都食咁多嘢,今餐輕食一吓先🤗🤗—————大熱天時熱到死,叫反杯凍檸茶飲先員工話呢到既雲呑係自家製,咁就叫呢個😉再叫多個小食,自家制味道口水雞🐔😬—————-🟧凍檸茶🍋——-茶味濃郁,🍋檸檬又足,甜度適中又夠冰凍,仲要係大大杯👍——————🟥自家雲呑麵——-雲呑皮做到薄薄,入面成隻蝦🦐大大隻➕非常爽口彈牙,入面嘅豬肉又爽又滑,湯底用大地🐟魚肴製,怪不知D湯咁清甜,麵上滿滿大地魚切成小粒,郩完湯底味道一樣咁鮮甜,又多多韮王,又甜又爽⋯喝著夠哂鮮甜的湯底,好味道😋😋,生麵吃落仲滲有大地魚🐟的鮮甜,麵質爽口又彈牙,成碗湯➕麵➕雲呑➕配菜🥬可以食清光😂😂😂😂😂——————🟩口水雞🐔翼———自家辣味,調配適中,雞翼肉嫩爽滑,真係好味到流口水,名符其實口水🐔雞....😋😋😋😋😋—————-店員話仲有好多自家特式食物,可惜我一個人叫唔到咁多嘢食,下次帶埋朋友一齊去再食過🥰—————-🟩食物——-食物完全唔覺有味精,天然好味😋🟥服務——店員窩心的服務,睇到佢地寫住....(開一間溫暖小店,遇見口味相似的客人),就知道佢地服

—————
大熱天時熱到死,叫反杯凍檸茶飲先
員工話呢到既雲呑係自家製,咁就叫呢個😉
再叫多個小食,自家制味道口水雞🐔😬

——————

——————

—————-
🟩食物——-食物完全唔覺有味精,天然好味😋
🟥服務——店員窩心的服務,睇到佢地寫住....(開一間溫暖小店,遇見口味相似的客人),就知道佢地服務既誠意😊
🟧價錢——-大眾化,一D都唔貴,又平又好食😋⋯⋯
🟫環境——光猛,座位整潔舒適🤗
🟪衞生——入門口檢測,每張枱都放置消毒搓手液,食物用具整齊整潔

——————-
開心🥳⋯⋯簡單
2020-07-24 178 浏览
今日放lunch有男友黎陪我食飯, 我地就揾間舒服既茶記坐下呢間茶記質素唔錯又唔洗排隊, 啱晒得一個鐘lunch time既打工仔!我叫左個餛飩撈麵($42)個撈麵跟左啲秘製醬汁, 仲會上返一細碗湯, 有多種食法!另外, 餛飩有成5粒大大粒, 粒粒都有2隻蝦係入面, 超足料!另外加左杯凍華田(+$6)華田好濃, 啲冰融左一大半都溝唔淡, 唔似其他茶記溝咁多水有少少色就算~男友就叫左個E餐, 口水雞中翼飯($48)加凍奶茶(+$3)佢有4隻雞中翼, 都係好足料,口水汁惹味得黎唔會好油或者太辣另外我地仲叫左個炒蛋菠蘿包($20)超正!!!個菠蘿包既蘇皮好脆, 炒蛋夠多, 超正!怕菠蘿油太肥既女仔可以一戰架!

我叫左個餛飩撈麵($42)
個撈麵跟左啲秘製醬汁, 仲會上返一細碗湯, 有多種食法!
另外加左杯凍華田(+$6)

佢有4隻雞中翼, 都係好足料,
口水汁惹味得黎唔會好油或者太辣

另外我地仲叫左個炒蛋菠蘿包($20)
超正!!!個菠蘿包既蘇皮好脆, 炒蛋夠多, 超正!
怕菠蘿油太肥既女仔可以一戰架!
2020-07-24
  • 炒蛋菠蘿包
2020-07-15 98 浏览
有時出街玩趕唔切煮飯,我會出街食,但疫情關係最近都係買外賣返屋企食比較安全。.係屋企附近嘅紅龍粉麵茶餐廳成為我新寵,充滿人情味,老闆娘親力親為,仲好熱情介紹有咩好食。.叫左爽滑豬潤麵🍜、祖傳鮮蝦雲吞麵🍜,口水雞翼,鮮蝦雲吞好足料大大隻、鮮味十足,幼麵彈牙爽口,瑩瑩不停咁食不停讚好👍,豬潤冇騒味味道濃郁🤤,而口水雞翼就算唔係好食得辣嘅我都食到,食到有少少麻麻辣辣好過癮😆,麻辣程度屬bb 級,開頭以為碗麵咁細會唔夠飽,點知錯哂,食到我同瑩瑩肚腩都出哂嚟!!重點價錢一D 都唔貴,好抵食。.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋😋5/5.🍽 紅龍粉麵茶餐廳 (北角)📍北角英皇道99號建基大廈地下2號舖

好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋😋5/5
🍽 紅龍粉麵茶餐廳 (北角)
📍北角英皇道99號建基大廈地下2號舖
2020-07-13 97 浏览
係附近番工,見到呢間有粉麵食就同朋友入左黎食。環境都係普通茶記,但職員態度好有禮貌。叧外,食物質素都非常不錯,性價比不錯!頭抽豬扒煎旦飯 ($48)雖然豬扒唔算好大塊,但勝在肉質鮮嫩,好食!配上調製過既頭抽,真係送飯一流。🤗頭抽唔會好鹹,調味剛剛好,個汁可以話係carry左成個飯。再加配一隻我至愛既流心蛋,好滿足!😍郊外油菜-菜心 (跟餐+$8)菜心好爽口,不錯,份量都算多!😉柱候牛筋河粉 ($34)份量好多!😄河粉好幼,而且好彈牙。😙牛筋好易入口,好食!腩汁都好夠味,整體黎講真係好正!再加小小辣汁就更過癮。😍金牌牛筋腩 (跟粉麵+$10)牛腩炆得好淋,好食。呢個價錢黎講絕對係有水準。👍脆炸鮮蝦雲吞 ($28/6隻)呢個絕對係我成餐飯最愛!😍😍個皮炸得超脆,一咬落去,入面爆曬汁,蝦亦好鮮甜,個人認為係必食推介。😍凍奶茶/凍華田奶茶好滑,華田好香濃。👍

頭抽豬扒煎旦飯 ($48)

郊外油菜-菜心 (跟餐+$8)
菜心好爽口,不錯,份量都算多!😉

柱候牛筋河粉 ($34)

金牌牛筋腩 (跟粉麵+$10)
牛腩炆得好淋,好食。呢個價錢黎講絕對係有水準。👍

脆炸鮮蝦雲吞 ($28/6隻)

凍奶茶/凍華田
奶茶好滑,華田好香濃。👍
2020-07-13 70 浏览
在炮台山開工,夏天真的太熱,行過呢家好新淨企理既餐廳,就入去抖下同食個下午茶☕️叉叉電先。環境光猛而且都好多食物款式選擇,坐得好舒服,可以好好休息喔。因太熱不要吃飯或麵,點了兩個小食,滷水牛腱30元,好入味而且好林,又都幾厚切,正。郊外油菜15元,菜心都好大碟,用滷水汁送菜,好味喔😋而且滿足到我每餐食菜的要求。下午兩點之後就有下午茶餐,所以就點了炒蛋菠蘿包夠曬本地既小食,配上港式奶茶☕️真是100分的配塔,正
郊外油菜
滷水牛腱

下午兩點之後就有下午茶餐,所以就點了炒蛋菠蘿包
夠曬本地既小食,配上港式奶茶☕️真是100分的配塔,正
滷水牛腱
炒蛋菠蘿包餐
香滑港式奶茶
2020-07-12 56 浏览
店員好熱情,而且都會準備一杯水俾你淥碗筷,每一張檯都有消毒洗手液,放心食就係咁簡單!環境舒服,野食乾淨,good!!因為住附近,所以買個外賣番屋企先!今次試咗炸雞亦同招牌牛筋腩。炸雞亦係生炸,店員好有心機,每一隻都金黃色。食落去肉質飽滿,調味啱啱好,好正好吸引!牛筋腩果然係招牌,女仔因為要骨膠原,皮膚靚upupup,燜得好淋好入味,勁鍾意!原來仲有粉面,下次lunch time又多個好選擇!環境乾淨衛生,值得放心!!

因為住附近,所以買個外賣番屋企先!
今次試咗炸雞亦同招牌牛筋腩。

原來仲有粉面,下次lunch time又多個好選擇!
環境乾淨衛生,值得放心!!
2020-07-10 35 浏览
平時lunch最多其實係食茶記 貪佢夠平夠快 毒食都唔尷尬😛 今次發現呢間新開茶記 仲要乾淨闊落 食物質素有驚喜😻👍🏻見到店員真係喺每個客人走咗之後都會消毒一次張枱•̀.̫•́✧❣️頭抽豬扒煎蛋飯 $48 凍飲加$3食得出係誠意之作!尤其係個豉油係靚豉油唔會死咸🤤 蛋煎得啱啱好 蛋黃汁撈埋豉油飯 超!正!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 豬扒又係另一個亮點 佢哋係豬扒係手打👊🏻💥 所以係勁鬆軟 真係嚇親😱 好耐冇食過咁淋嘅豬肉 完全唔係茶記豬扒level🤯 嘢飲又大大杯成件事好 comfort food 🥳❣️脆炸鮮蝦雲吞(四隻) $18見佢幾抵食就加埋餸😋 雲吞質素都唔錯 入面有幾多蝦😆 脆卜卜好香口😛

❣️頭抽豬扒煎蛋飯 $48 凍飲加$3

❣️脆炸鮮蝦雲吞(四隻) $18
  • 頭抽豬扒煎蛋飯
2020-07-08 58 浏览
After finishing my appointment, i intended to have my lunch nearby before heading back to office. Red dragon restaurant was located at King Road, few minutes walk from Fortress Hill MTR.Red dragon restaurant is a no frill cha chan teng, offering noodle, rice, appetizers and drinks etc. Coca cola with lemon was refreshing and gassy, suitable during this hot weather.Fried wantons was thin in texture and was crispy, and the prawn filling was chewy. Sauce was provided to enhance the taste.Vegetables

Vegetables was cooked till soft and juicy, and oyster sauce was provided to compliment it.

Wanton soup noodle - Wanton was juicy and chewy, with the prawn filling inside fresh. Wanton skin was soft and smooth too. Noodle was chewy, with no after taste.
啱啱行完山,經過英皇道,見到呢間店幾乾淨其理,咁就係度食個晚餐啦!極力推薦哩度嘅鮮蝦雲吞!因為係店鋪自己手工制,所以每一隻都彈牙爽口,用料足,好彈牙!呢度嘅牛展好入味,每一件都啖啖骨膠原,好爽滑好香濃!芥蘭可加腩汁或者蠔油,加埋腩汁好香!健康晚餐要搭配蔬菜噶!
呢度嘅牛展好入味,每一件都啖啖骨膠原,好爽滑好香濃!
芥蘭可加腩汁或者蠔油,加埋腩汁好香!健康晚餐要搭配蔬菜噶!
  • 鮮蝦雲吞
2020-07-05 45 浏览
天氣炎熱,飲水飲到口淡淡,有點餓又唔想食飯或粉麵,小食都係唔錯嘅選擇😬脆炸鮮蝦雲吞$18包著以蝦為主的滿滿餡料,金黄香脆。鹵水牛𦟌$30肉中帶筋,軟硬適中,非常入味,鹵水汁唔會過鹹。口水雞翼$20一份有4隻,口水汁係店家特製,咸、香、辣,集於一身,味道豐富。跟老闆閒聊,得知雲吞麵的製法是承傳自父親,真材實料;醬汁也經多次改良,以迎合現代人健康之選,亦不失風味。小店價錢親民,味道不錯,值得支持。

脆炸鮮蝦雲吞$18
包著以蝦為主的滿滿餡料,金黄香脆。

鹵水牛𦟌$30
肉中帶筋,軟硬適中,非常入味,鹵水汁唔會過鹹。

口水雞翼$20

小店價錢親民,味道不錯,值得支持。
餐廳:紅龍粉麵茶餐廳 (北角)地址:北角英皇道99號建基大廈地下2號舖之前成日都會經過北角英皇道呢頭食飯,今次見到間新開嘅茶餐廳🍴,一個小毒男食個便飯,估唔到又搵到性價比高嘅驚喜😍紅龍粉麵茶餐廳唔算大,但一入門口見到句「Meeting is a wonderful thing」就覺得好有意思😙,其實我地每日都會遇到唔同人,亦會經過唔少餐廳,但我地都好少會留意相識係一樣幾神奇嘅事一坐低老闆娘就好熱情款待🥰,介紹餐廳嘅特色食物,仲提供埋熱水比我洗餐具,係佢介紹下就叫左個雲吞麵同生炸雞翼祖傳鮮蝦雲吞麵 $34一碗咁平嘅麵竟然有四大粒足料雲吞,每粒都有三四隻細蝦🦐,果真皮薄餡料,老闆堅持食物嘅水準👍🏼,每粒雲吞都會落足手機去整,抵讚!幼麵爽口彈牙,一咬即斷,仲配上幾條菜芯添脆炸雞翼 $20/4隻老闆娘另外介紹嘅係呢個脆炸雞翼😋,為確保新鮮好食,佢地嘅做法係即叫即整,就算同時間好多人叫都會分開黎炸🔥,希望做到雞翼每個部位炸嘅溫度都係一樣,價值仲好平,比起出面嘅Cafe食可能五六十蚊先有4隻,真係平靚正緣份下同老闆娘傾左一陣偈🗣,睇得出佢地係愛食之一,亦係做良心生意嘅❤️,咁平咁有水準嘅食物,配上咁
餐廳:紅龍粉麵茶餐廳 (北角)
地址:北角英皇道99號建基大廈地下2號舖

祖傳鮮蝦雲吞麵 $34
一碗咁平嘅麵竟然有四大粒足料雲吞,
幼麵爽口彈牙,一咬即斷,仲配上幾條菜芯添

炸雞翼 $20/4隻

緣份下同老闆娘傾左一陣偈🗣,睇得出佢地係愛食之一,亦係做良心生意嘅❤️,咁平咁有水準嘅食物,配上咁有心嘅老闆,唔黎試下你真係走寶😎
2020-06-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 脆炸雞翼
  • 祖傳鮮蝦雲吞麵