2024-05-23 63 浏览
間餐廳好大,但人流唔多,走入去餐廳,已經好韓風喇,有韓國既STAFF,電視就播緊女團K POP既歌曲,仲見到有韓國客人,真係置身係韓國咁。餐廳仲係寵物friendly,帶佐狗狗入去,店員都好鍾意同我隻狗狗互動。 我地因為細食,2個人剩係叫佐部隊鍋。部隊鍋份量都好多,有魚餅、午餐肉、年糕、菜、芝士、粉絲,香味濃郁。本身以為部隊鍋係配公仔麵,意外地係粉絲,我地都Prefer粉絲多過公仔麵。總結來講,2個人食既份量都好岩岩好,下次再黎會試下炸雞。

我地因為細食,2個人剩係叫佐部隊鍋。
2024-05-06 72 浏览
公司搬左去將軍澳. 我地已經急不及待咁睇下附近有咩好食. 由於附近都係商場多, 所以食黎食去都係個d連鎖店. 直到搵到呢個商場. 裡面都有唔少食店, 好多都重係小店黎.今日食呢間係Red Chicken. 佢原來都有三間分店. 主力係食炸雞. 見到其他枱都係食炸雞. 重食到津津有味. 超吸引.但Lunch要一人食碟炸雞又好鬼熱氣. 所以叫左三個lunch set.海鮮拉麵$68, 可以選小辣. 無辣. 或者正常. 今次選左無辣. 海鮮好豐富. d蝦超大隻. 重有青口. 不過有隻重未開口. 食唔到. 由於係無辣. 所以同事話有d淡味. 若果食到小辣的, 可以食小辣. 咁會無咁淡. 但唔好睇少碗拉麵. 相片好細但黎到其實係超大碗. 五花腩拉麵 $63 呢碗要左小辣. 同事話大約等於某店的十小辣. 五花腩都好林. 食落啖啖肉. 不過佢話若果要返normal 的話應該都幾辣. 韓式炒牛肉蓋飯. 睇相好細鍋. 點知黎到. 嚇左一跳. 上面除左有牛肉外, 重有飯, 大量紫菜( 唔食的話呢個係可以走紫菜). 旁邊重有沙律菜加埋隻蛋. 份量驚人. 女士們大可以要小飯, 雖然佢個apps無得選. 咪食完
直到搵到呢個商場. 裡面都有唔少食店, 好多都重係小店黎.
海鮮拉麵
五花腩拉麵
韓式炒牛肉蓋飯
韓式炒牛肉蓋飯. 睇相好細鍋. 點知黎到. 嚇左一跳. 上面除左有牛肉外, 重有飯, 大量紫菜( 唔食的話呢個係可以走紫菜). 旁邊重有沙律菜加埋隻蛋. 份量驚人. 女士們大可以要小飯, 雖然佢個apps無得選. 咪食完真係超飽. 味道個牛好入味. 重有好多汁係度.  好夠熱.
飲品
每個午餐都包一罐飲品. 全部黎自韓國. 個甜米露平日比較少見. 飲落甜甜地. 重有d 類似浸林左的米粒係底.
除此之外, 佢地重有自家制的醃蘿蔔. 酸酸甜甜. 呢個重可以refill.
最抵係重唔駛加一. 真係超飽足..
题外话/补充资料: Lunch time係Happy Hour, 午餐有七折.
2024-05-06
海鮮拉麵
五花腩拉麵
韓式炒牛肉蓋飯
飲品
兄弟姊妺,唔該撐起眼睛啦!今次講下我喺呢家店食嘅嘢。首先講下甜辣雞翼,啖啖肉,咬落去口感夠晒彈牙,雞肉又嫩,整體黎講真係幾掂!調味做得啱曬,正到不得了。秘製蒜香味就口味稍平,但個雞肉仲係一樣滑溜溜,份量都相當足,肚子好滿足呀!😋另一邊廂,呢個五花腩拉麵就咁咁哋。拉麵個湯底真心唔錯,夠晒醇厚,飲落去先係回味無窮。但就係鹹咗少少,飲完之後好想快啲飲杯水,小小嘅遺憾啦。🍜總括,店家嘅食物質素同分量都算係上中選手,勁推薦試下啲雞翼,唔洗理啲專業嘅食評,來我就實話實說,好食就係好食。👍💯 下次仲會再去,直頭係食指大動添!🔥🤤😊

2023-11-05 347 浏览
今日同小朋友一齊去咗海天晉食炸雞,我哋下晝一點去到餐廳嘅人唔算多座位,坐得都好寬敞餐廳嘅裝修用咗啲霓虹燈館走型格嘅路線。水果沙律上面撈咗少少酸酸甜甜嘅汁,雖然水果唔算多,但係沙律菜都好新鮮。由於小朋友唔食辣嘢,所以叫咗個檸檬炸雞炸雞好好食炸到好脆個汁酸酸甜甜咁樣小朋友食得好開胃仲叫咗個芝士牛肉飯,芝士上菜嘅時候可以拉到絲,雖然只是好似好多,但唔會太漏加埋啲飯好絕配。泡菜煎餅,個味道較濃同埋辣,所以小朋友食唔到,媽媽同爸爸食晒,其實辣辣地真係幾好食。難得睇將軍澳搵到間中午飯唔使排長龍嘅餐廳都唔錯雖然海天正各位較為唔就腳,但行完海濱去食係一個不錯的選擇。

2023-11-01 216 浏览
今日,我同朋友去試個間韓式炸雞店。第一次食佢地嘅雪花印第安洋蔥粉炸雞,個名真係好長,見個名有雪字,以為會凍凍地,定係冰鎮炸雞。原來係講 D 洋蔥粉好似落雪咁,撒係炸雞上面,個味都真係好好食!不過要注意一件事,佢地嘅炸雞真係好熱氣,食完之後喉嚨就會有啲唔舒服,所以食完之後,真係要飲涼茶啊!另外呢,我地又試佢嘅韓式金槍魚刺身配沙律~喺一間炸雞店食刺身,真係好少見啊!不過味道 OK,個刺身比預期中新鮮,配埋搭嘅沙律真係好開胃!哈哈,今餐真係一個好有趣嘅體驗呀!
今日,我同朋友去試個間韓式炸雞店。

另外呢,我地又試佢嘅韓式金槍魚刺身配沙律~
喺一間炸雞店食刺身,真係好少見啊!

哈哈,今餐真係一個好有趣嘅體驗呀!
雪花印第安洋蔥粉炸雞
韓式金槍魚刺身配沙律
题外话/补充资料: 好多韓國人呀! 個個係到「寵寵寵」!
2023-07-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
雪花印第安洋蔥粉炸雞
韓式金槍魚刺身配沙律
2023-10-26 186 浏览
。O小姐。收收埋埋嘅紅雞。日常。忽然想食雞,但周圍都Full House😳 搵吓搵吓發現呢一間位於海天晉既紅雞竟然冇咩人!咁就嚟幫襯吓啦!由於餐廳冇乜人, 所以環境唔會太嘈,仲要有K-Pop聽😬,d waiter 都幾好,一上黎就俾咗杯水俾我哋先,唔會太chur,都算禮貌嘅。點嘢食之前,我哋先用電話睇一睇餐廳資料,原來佢喺韓國都幾出名㗎喎,但點解好似冇咩聽過咁嘅?😳唔緊要,咁就嘗試一下啦!話明想食炸雞,咁梗係要叫佢哋出名嘅半半炸雞,原味食得多,咁今次我哋就試佢嘅蒜香味加甜辣味,味道正常,雞肉又唔係去到好juicy,但又唔會話太乾嘅,合格嘅。反而另外我哋仲叫咗個海鮮蔥煎餅,呢一個薄餅有驚喜,佢個底都幾厚下,但又唔係全部都係麵粉嘅,海鮮都叫到,個薄餅上面啲木魚勁多,正!由於呢間餐廳比較偏僻,所以我哋想坐幾耐都得🫢不過呢度嘅價位都唔平,間唔時食一餐都可以嘅🙈
。O小姐。收收埋埋嘅紅雞。日常。

唔緊要,咁就嘗試一下啦!

由於呢間餐廳比較偏僻,所以我哋想坐幾耐都得🫢

不過呢度嘅價位都唔平,間唔時食一餐都可以嘅🙈
  • 半半炸雞
  • 海鮮蔥薄餅
2023-10-19 117 浏览
將軍澳真係愈黎愈多寵物友善既餐廳岩哂我地有狗狗又想帶埋佢地一齊出黎食飯😆😆因為有狗狗嘅關係,我哋被安排坐咗喺室外但室外佢都有開風扇俾我哋,所以其實都唔錯,唔會話好熱我哋四個人order左炸雞同埋魚糕鍋半半炸雞 簡左蜜糖同甜辣炸雞味兩者各有千秋 食唔到辣嘅可以揀返蜜糖味魚糕鍋湯底清甜份量都好足夠
將軍澳真係愈黎愈多寵物友善既餐廳
岩哂我地有狗狗又想帶埋佢地一齊出黎食飯😆😆

因為有狗狗嘅關係,我哋被安排坐咗喺室外
但室外佢都有開風扇俾我哋,所以其實都唔錯,唔會話好熱

我哋四個人order左炸雞同埋魚糕鍋

半半炸雞 簡左蜜糖同甜辣炸雞
兩者各有千秋 食唔到辣嘅可以揀返蜜糖味

魚糕鍋
湯底清甜份量都好足夠

2023-09-13 96 浏览
📍紅雞🇭🇰 將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖呢間係尖沙嘴嘅人氣炸雞店其實將軍澳都有一間😆我就經常去食 雖然偏遠 但係好抵!每日730pm前離座係happyhour 全單七折🥰😋 秘制香蒜蜜糖炸雞(有骨)$188我個人好鍾意red chicken嘅炸雞除左佢抵食之外 我覺得佢炸雞係香港炸得數一數二就算佢有骨 啲雞都係好多肉 好嫩滑炸粉都唔厚 但又好鬼脆 好正😁😁最鍾意蜜糖蒜味 香 惹味👍🏼😋 炸物拼盤份量都好多!每款有4-5條炸蝦、炸魷魚、炸韓式紫菜粉絲卷、炸芝士條要讚炸魷魚 佢唔係魷魚鬚 係真係魷魚 好大片 彈牙👍🏼
📍紅雞
🇭🇰 將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖

呢間係尖沙嘴嘅人氣炸雞
其實將軍澳都有一間😆
我就經常去食 雖然偏遠 但係好抵!
每日730pm前離座係happyhour 全單七折🥰

炸粉都唔厚 但又好鬼脆 好正😁😁
最鍾意蜜糖蒜味 香 惹味👍🏼

😋 炸物拼盤
份量都好多!每款有4-5條
炸蝦、炸魷魚、炸韓式紫菜粉絲卷、炸芝士條
要讚炸魷魚 佢唔係魷魚鬚 係真係魷魚 好大片 彈牙👍🏼
2023-08-26
2023-08-01 881 浏览
呢間韓式炸雞店喺海旁 入邊會播kpop嘅歌 😎環境闊落 坐得好舒服 而且店員服務態度好好 有咩需要搵佢哋 都好有禮貌 🥰 佢除咗炸雞啤酒 仲有醬油蟹 沙律 飯同面 都幾多選擇 🤣-🦀醬油蟹 $220蟹好新鮮 蟹味都幾突出 😍有好多蟹膏 不過如果再濃啲就好啦 要喺香港搵到好食嘅醬油蟹都幾難 所以$220.1隻嚟講 我哋覺得呢度都算出色 😍我哋加$30要咗紫菜飯 蟹膏撈埋紫菜飯 簡直一流-🍗秘製香蒜蜜糖醬汁炸雞 $188炸雞好大隻 分咗12件 每件都有好多肉 好juicy 🤤啱啱炸起 熱辣辣 脆卜卜 點咗蜜糖 有少少甜味😋-🐮牛肉沙律 $138估唔到牛肉沙律咁大份 佢有超多牛肉 😋另外仲有提子士多啤梨生菜 好足料 我哋差啲食唔晒😂-🧀芝士泡菜煎餅 $118泡菜煎餅有啲辣 口感煙韌 加左cheese 🤤如果再多啲泡菜就更加Perfect 🤣-🦐西班牙式牛油忌廉蝦 $148奶油蝦份量都唔少 又大概10隻 奶油醬好好食 有少少似卡邦尼 🥰食到最後會有少少漏 不過都值得一試-📍red chicken將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖

🦀醬油蟹 $220

🍗秘製香蒜蜜糖醬汁炸雞 $188

🐮牛肉沙律 $138

🧀芝士泡菜煎餅 $118

🦐西班牙式牛油忌廉蝦 $148

📍red chicken
  • 醬油蟹
呢排見朋友去完韓國返嚟同我講韓國嘢食有幾咁好食,於是終於忍唔住去將軍澳海天進會開咗一間叫紅雞嘅韓國菜餐廳。🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷由於我哋今次只係有四大一小叫嘅嘢食都唔算好多,我哋就帶咗以下幾款:醬油蟹係呢一間餐廳難得有醬油蟹叫,所以我哋就叫咗嚟試味道都係新鮮好清甜同埋唔算好鹹佢嗰蟹膏用嚟撈飯簡直一流韓式炸雞來到韓國餐廳,梗係要試吓佢哋嘅炸雞啦。我哋今次叫咗去骨嘅兩味炸雞一個就係辣味一個就係蒜味,你嘅時候份量真係好大份,熱辣辣嘅炸雞其實真係冇得輸!韓式牛肉炒粉絲呢個粉絲又係勁大一碟,意味到嚟講佢都算係濃郁,唯一要挑剔嘅就係佢鹹咗少少。海鮮年糕鍋呢個喎其實入邊嗰啲料都好足,用嚟撈飯簡直一流!——————————-紅雞 (海天晉滙) (將軍澳)將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖

醬油蟹

韓式炸雞

韓式牛肉炒粉絲

海鮮年糕鍋
呢個喎其實入邊嗰啲料都好足,用嚟撈飯簡直一流!

——————————-

紅雞 (海天晉滙) (將軍澳)
2023-07-24 71 浏览
今日同朋友去到將軍澳食呢間韓國餐廳,之前喺尖沙咀分店食過一次,覺得幾好食。M04 醬油蟹兩隻店員極度推薦佢哋自家製嘅醬油蟹,我哋叫咗兩隻再+$30有紫菜飯,醬油蟹鮮甜多汁,味道不會過咸,將蟹肉加紫菜飯一齊食,超級好味。C07 雪花印第安洋蔥粉炸雞配薯條炸雞炸到外皮脆卜卜,一咬落去勁多汁,雞肉嫩滑唔鞋,加上印第安洋蔥粉味道甜甜地,另外薯條份量多,新鮮炸起10分香脆。N05 蘑菇忌廉扭扭粉 蘑菇忌廉汁味道濃郁,加上扭扭粉煮得剛好,吸收晒醬汁味道。402 corona with honey lemon食炸雞不能少啤酒,份量勁大杯,可以慢慢飲。

M04 醬油蟹兩隻

C07 雪花印第安洋蔥粉炸雞配薯條

N05 蘑菇忌廉扭扭粉
蘑菇忌廉汁味道濃郁,加上扭扭粉煮得剛好,吸收晒醬汁味道。

402 corona with honey lemon
炸雞不能少啤酒,份量勁大杯,可以慢慢飲。
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍗🍗🍗🍗🍗🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢秘製蜂蜜檸檬醬汁炸雞配薯條 $188 (無骨+$10) 🆙炸雞可以揀有骨或者+$10揀無骨,我地就揀咗無骨。外皮炸得好香脆,內裏雞肉多汁口感軟嫩,檸檬味好清新,加埋甜甜地蜂蜜味令到口感豐富又惹味🤩。🥢芝士泡菜煎餅 $108 🆙呢個泡菜極力推薦!煎餅好有厚度,同平時食開嘅泡菜煎餅好唔同。呢個泡菜煎餅入面有好多芝士,做到好勁嘅拉絲效果。餅入面除咗有泡菜,仲有青椒同紅椒,令到本身柔軟嘅煎餅同芝士增添口感😋。🥢西班牙式香辣蒜蝦 $138 🆗蝦仔以辣嘅橄欖油浸住,最貼心嘅係啲蝦每隻已經剝晒蝦殼,可以慳番好多功夫,亦充分令啲蝦可以索到個汁🥢芝士炒辣豬肉蓋飯 $98 🆙豬肉蓋飯以鐵板盛載,令到芝士保持到熱辣辣可以拉絲。芝士份量非常,感覺仲多唔過啲飯🤣,超邪惡之選!🥢BAGA somersby Apple Cider with honey lemon $88 🆗好耐冇飲過apple cider,超大杯,加咗honey lemon都唔會好甜,好適合女士飲!😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 9/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍗🍗🍗🍗🍗🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.12/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍗🍗🍗🍗🍗🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 紅雞 (海天晉滙) (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖
#bakdiu韓式 #bakdiu將軍澳 #bakdiu芝士
搬咗去將軍澳先發現原來呢區都幾多韓國人 除咗韓式超市外 仲有幾間韓式炸雞店!之前已經聽過呢間Red Chicken係尖沙咀韓國街幾出名 開到黎將軍澳終於有機會試下!• 秘制蒜香蜜糖醬汁無骨炸雞 $188 🐓 3.9/5份量好多嘅炸雞~ 即炸嘅無骨炸雞再淋上熱辣辣嘅醬汁 有兩種口感超正 醬汁唔會過甜 食到蒜香味之餘都夠蜜糖味 雞件唔算好滑 有雞味 外皮炸得好香口 就算淋曬汁都仲食到脆卜卜口感 如果鍾意食蒜嘅朋友可以試埋原粒蒜頭啪落口!🧄 我就唔敢啦 但媽媽試咗話幾好食• 芝士蛋卷 $133 🍳 3.5/5正常發揮嘅蛋卷~ 基本上海量芝士 蟹子 木魚碎 沙律醬 紫菜 加玉子燒呢個配搭就係將啲好食嘅野加埋一齊 都應該唔會難食得去邊 都係想像到嘅味道 就係好食囉LOL總結:環境唔錯 坐得好舒服 除咗室內仲有露天嘅位置可以帶埋寵物一齊食飯~ 味道唔錯 係將軍澳想搵好食嘅韓國菜的話 Red Chicken可以一戰🍗❤️ 3.8/5📍紅雞將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖

• 秘制蒜香蜜糖醬汁無骨炸雞 $188 🐓 3.9/5

• 芝士蛋卷 $133 🍳 3.5/5

📍紅雞
用餐时段
2023-07-08 93 浏览
🔹️今日同朋友仔到將軍澳海天晉匯 “Red Chicken ” 食韓國餐🍲餐廳地大寬闊, 每枱也有一定距離, 感覺舒服👍各店員細心極緻, 效率極高💯🔹️打開Menu食物有多款選擇🤔當然唔少得要試吓主打菜式🥰醬油蟹🦀和五花腩泡菜啦🐖🤞🔸️醬油蟹🦀點了兩隻醬油蟹🦀🦀 每隻分為4份, 濃厚鮮蟹味道, 肉質鮮甜, 還有蟹膏😍配上蟹籽紫菜飯🍚 十分開胃👍🔸️五花腩配泡菜🐷五花腩肥廋適中, 以厚切送上🐖肉質鮮嫩多汁🤤與泡菜夾在一起吃, 口感豐富有層次, 泡菜不太辣👍容易入口🥢🔸️海鮮魚片火煱🥘以蝦仁、青口、炸魚片、魚膏、魷魚圈、紅蘿蔔、白蘿蔔、肉丸、翠肉瓜, 材料豐富, 份量大滿足😋🔸️柚子莫吉托🍹香甜抽子和薄荷味, 味道清新解渴😎🔸️草苺配雪泥🍓🧁味道酸酸甜甜, 夠冰凍👍

🔸️醬油蟹🦀

🔸️五花腩配泡菜🐷

🔸️海鮮魚片火煱🥘

🔸️柚子莫吉托🍹
香甜抽子和薄荷味, 味道清新解渴😎

🔸️草苺配雪泥🍓🧁
味道酸酸甜甜, 夠冰凍👍

醬油蟹
五花腩配泡菜
海鮮魚片火煱
紫菜飯
酸蘿蔔
用餐时段
  • 醬油蟹
2023-06-30 59 浏览
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍 Red Chicken @red_chicken_p🔍 將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖🩵醬油蟹大大隻醬油蟹🦀️賣相好正!螃蟹肉質鮮嫩,蟹黃豐富,醬油汁嘅味道配白飯一齊食味道更佳🤤🩵半半炸雞🍗我地配搭佐原味和蒜香味,炸雞外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,原味炸雞味道係帶點甜,蒜香味炸雞好香,味道重蒜味🤩🩵韓式部隊火鍋湯底味道醇厚,且有濃郁的牛肉香味,食材也非常新鮮,而且量十分足夠~有午餐肉、金菇、芝士腸、五花腩、粉絲等!十分飽肚🤣🩵五花腩配泡菜五花腩肉質鮮嫩多汁,肥瘦相間,搭配上辣味的泡菜,味道更加豐富。泡菜唔會太辣,而且肉質都唔會太油膩👍🏻🩵草莓酸奶雪泥味道非常清爽,口感滑溜,甜度適中。草莓的味道非常濃郁~呢杯好啱依家夏天飲,感覺涼爽又解渴😌
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍 Red Chicken