2021-12-13 329 浏览
紅豆冰奶扣水冇味好似飲水咁,咖喱汁太稀,焗黑椒雞飯,肉是焦的,還太鹹!!店員很串,服務很差!!!唔會在去食!食過旺角和油麻地嗰間都冇問題,但係尖沙咀呢間真係好唔掂!
食過旺角和油麻地嗰間都冇問題,但係尖沙咀呢間真係好唔掂!
2021-12-13
2021-12-12 257 浏览
Happy morning~ 路經尖沙咀,試下這間紅茶,簡單地叫了個早餐,試下經典的沙嗲牛肉麵!的確,不錯!沙嗲湯底味道夠濃,剛剛好,再配上香滑牛肉,一絕,搭上每一口公仔麵,雖然有些邪惡,但是忍不住的享受😙炒蛋配丹麥酥,同其他的茶室所配的方包又或厚多士不同,又加分了,雖然都是好多牛油,但少少脆,好味😋炒蛋都炒得好滑,味道不錯👍難怪咁早已經大排長龍!下次要試下個下午茶先😎

炒蛋都炒得好滑,味道不錯👍

難怪咁早已經大排長龍!

下次要試下個下午茶先😎

平時叫開戶戶送食呢間,真心覺得食物好食,今日落店坐低食,真係不得之了,啲職員高高在上。話說我一個人去,樓上就叫我落樓下坐,下面大把位,落到去想請個職員比我坐出少少等我收到電話訊號(因為地牢位置坐入左收唔到),佢就專登安排我坐最入,問佢出面個位無人比我坐得唔得,佢發哂惡“唔坐入面就上返去等”,O哂嘴,有位都唔比人坐,算啦,唔同佢計較就上返去睇下有無得坐上面,點知下面個職員用對講機同上面嗰位話我玩野(仲要比我聽到哂),上面嘅職員都好惡咁閙我叫我企出門口等,心諗發生咩事,我想坐出少少啫,點玩野呀?又唔係殺你全家😔唉!唔食啦,買個包就算啦,問阿姐有無椰絲包,估唔到連賣包嘅都係奇人,“依家幾點呀,喺哂度自己睇啦”無咪無囉,唔使咁講野呀。最後我咩都無幫襯,亦都以後唔會再幫襯,連叫外賣都唔會。我唔會要求佢茶記有五星級服務,但都唔係一黎就出口傷人架佢個老闆有啲咁嘅員工真係啲野再好食都無用。

無咪無囉,唔使咁講野呀。

最後我咩都無幫襯,亦都以後唔會再幫襯,連叫外賣都唔會。
我唔會要求佢茶記有五星級服務,但都唔係一黎就出口傷人架
佢個老闆有啲咁嘅員工真係啲野再好食都無用。
2021-12-09
下午茶
2021-12-07 226 浏览
冇禮貌,啲嘢食有幾好味都冇用啦!熟客可以打尖!周圍都有位重要人地等!等都唔係問題,重點 係點解要受你氣 >本人係十分樂意搭枱!經過今次之後係絕對唔會再幫襯(而家香港仲有咁嘅服務態度)超差劣!!!
冇禮貌,啲嘢食有幾好味都冇用啦!熟客可以打尖!
周圍都有位重要人地等!等都唔係問題,重點 係點解要受你氣
平時收銀個阿姐做野又快又妥貼,今日換左個個帶眼鏡攣毛阿姐手腳又慢,態度極惡劣,同佢講野問非所答,仲係客面前勁大聲講粗口閙員工,明明係佢自己問題,挑剔員工,極差,請D咩人

外卖自取
2021-12-01 224 浏览
趕住去科學館參觀,跟住就想快啲搵嘢食。咁啱經過見到呢間茶餐廳,有位唔使排隊,就入去食。因為想留肚食甜品,所以嗌咗好小份量嘅小食。薯角炸雞翼。都等咗幾耐時間,差不多20分鐘,雖然時間係耐咗啲,但係證明佢哋係即叫即炸,夠新鮮。食物嚟到,嗰個薯角同雞翼個樣都幾靚,但係唔知個雞翼點解冇咗少少皮咁,好搞笑!薯哥係好食嘅,炸得好脆,好熱!雞翼個味道都醃得幾好食,炸得都啱啱好,又唔會炸太奈太乾身,我都覺得幾好味。佢外層仲落咗少少黑椒粒,雖然我唔係好鍾意食黑椒,但都覺得OK !不過因為好快就到晚餐時間,侍應不停咁樣巡視枱面,希望可以快啲做到下一輪客人,所以我哋都食到好趕就要走了!如果唔趕時間食呢間嘅話,味道都唔錯!價錢就有D 貴吧, $38, 因為我岩岩過左下午茶冇SET。
因為想留肚食甜品,所以嗌咗好小份量嘅小食。薯角炸雞翼。

2021-11-27
2021-11-30 251 浏览
生活總是充滿未知的驚喜。當我想著頹食一餐,隨意走進一家冰室。我本就有選擇困難,所以一旦想不到吃什麼,我便會選擇最保險的粉面。但是那天不知為何,在下單那刻,到嘴邊的魚蛋河突然被泰式菠蘿炒飯取代。我隨即後悔,應該是對未知的畏懼。當泰國炒飯上桌那刻,熱騰騰的咸香氣從鼻腔進入,刺激唾腺分泌更多唾液。粒粒分明的絲苗米裹著金黃色色的醬料,和同色系的雞蛋融為一體。粒粒分明的帶子、菠蘿和葡萄乾穿插其中。我舀了一口飯,菠蘿的果汁在口中綻放,而後滲透到炒飯中,一絲甜蜜和咸香融合,讓炒飯的香氣更加突出。帶子很嫩,增加了整體的口感。當你咬到葡萄乾,黏膩的葡萄乾在牙齒之間遊走,然後味道越來越明顯。這時我恍然大悟,葡萄的作用是解膩。自從吃到如此令人驚喜的泰國炒飯,我好像開始有勇氣嘗試了一些新的美食。

我隨即後悔,應該是對未知的畏懼。

泰式菠蘿海鮮炒飯
题外话/补充资料:
2021-11-06
泰式菠蘿海鮮炒飯
2021-11-08 571 浏览
呢一日朝早11點左右經過尖沙咀諗住搵個地方坐低吃午飯,見到有一間新開的冰室,在門口問11點有午餐未,侍應話有所以就入咗去,午餐選擇唔多,只有三四個,另外就已經係餐牌嘅一啲其他焗飯焗意粉等等,所以唯有係午餐裏面揀左其中一個吉列龍利柳炸蝦配薯菜,多數配薯菜嘅都會係炸薯條,冇諗過上枱嘅係一個焗薯,可能本身吉列龍脷樓同炸蝦已經係比較熱氣嘅煎炸食物,所以薯菜就配左焗薯,都係我第一次見有餐廳的薯菜系用焗薯,不過龍脷柳偏鹹,炸蝦無味,反而焗薯配忌廉醬好好食,係我食過咁多次最好食嘅一次薯菜,下次再有機會都會再去食,唔使每次食炸薯條咁熱氣。
2021-11-08
🍗紅茶冰室🍗下午茶就是要選茶餐廳,嘆個西多士😋今天去了尖沙咀紅茶冰室,尖沙咀分店今年才開始營業,樓高足足有兩層,店舖超大可容納很多人👍🏻————————————————————————🌟招牌芝士流心西多士 @$36真的有流心!利害,一邊切西多,芝士一直流出來,味道還好,正正常常,就只有流心比較特別,整體是好吃😋🌟脆炸雞脾伴沙律 @$41雞脾炸得滿滿油光,色澤不錯,但調味有點過咸,雞脾肉還是嫩的,沙律就是普通港式沙律。🤔意料之外的是西多士夾芝士味道配得不錯,但個人還是比較喜歡吃全甜的西多士。
🍗紅茶冰室🍗
————————————————————————
🌟招牌芝士流心西多士 @$36

🌟脆炸雞脾伴沙律 @$41

2021-11-01 349 浏览
🇭🇰紅茶冰室·呢間我之前係觀塘翻工既時候已經想食架啦 但係個間實在太多人排隊啦 所以一路都無試過 前排見佢係尖沙咀開左終於有機會試佢啦😎😎·招牌沙嗲牛肉麵配丹麥酥火腿奄列$52我覺得佢個麵煮得好好 軟硬剛剛好 而且好索汁😋😋之後佢都幾多牛肉既 不過我自己就覺得佢個調味鹹左少少🤭佢跟餐係有個丹麥酥既 佢真係幾酥 食落唔錯 唯一係佢正中間積得太多牛油 食落好肥膩 之後佢個火腿奄列都整得好好味 可以一戰🤤·#rbyeat#rby港式#rby尖沙咀 #rby觀塘 #rby旺角 #rby荃灣 #rby油麻地 #rby佐敦 #rby大圍·📍尖沙咀加拿芬道18號恆生尖沙咀大廈地下5號舖📍觀塘駿業街56號中海日升中心地下📍旺角通菜街186號地舖📍旺角彌敦道594-596號地舖📍油麻地彌敦道498-500號地舖📍佐敦偉晴街65-75號偉景閣地下📍荃灣大壩街49-51號庚發樓地下📍荃灣大窩口大廈街5-7號地舖📍大圍村南道51號地舖
🇭🇰紅茶冰室

📍荃灣大窩口大廈街5-7號地舖
📍大圍村南道51號地舖
招牌沙嗲牛肉麵
2021-10-24 405 浏览
一入到去諗住嗌外賣 就即刻俾個收銀用好差嘅態度講出去話喺出面睇餐牌 仲話堆哂係度做咩 生意好就咁差態度 係度趕客。門口收銀個金毛阿嬸態度好差,以後都唔會幫襯,抵制間野!
門口收銀個金毛阿嬸態度好差,以後都唔會幫襯,抵制間野!

2021-10-23 381 浏览
作為尖沙咀返工的一份子,見到紅茶開店真的很興奮,仲成功荼毒同事幫襯😂😂雖然10次有7次嚟都見佢排長龍,質素保證,成日都擋著格黎裝修中的麵包店,遲下開張人地都幾慘。我地次次見人多都排,因為好大間有2層,轉台好快! ✅沙嗲牛麵餐 有熱飲 $52我平時少食,但係食完會掛住紅茶碟沙嗲牛,味道好濃,唔係一pat 汁放係d 麵度跟餐有奄列同一件丹麥酥,呢件包勁油膩,我怕怕...所以有一次我單叫不要餐✅蛋撻 $7有時唔餓就甘食沙嗲牛麵+ 蛋撻, 真係好好食!酥皮好鬆脆(我平時唔食酥皮底)✅午餐有薯蓉揀,有埋酸忌廉配好好食(附近冇乜茶記有薯蓉食),仲有湯

✅沙嗲牛麵餐 有熱飲 $52

✅蛋撻 $7
沙嗲牛餐

蛋撻

✅午餐有薯蓉揀,有埋酸忌廉配好好食
(附近冇乜茶記有薯蓉食),仲有湯

沙嗲牛餐
蛋撻
2021-10-22 251 浏览
今日一人黎到尖沙咀,選擇咗去冰室食晚餐,貪佢多元化 乜都有,尖沙咀依間舖有兩層,超多位置 仲有好多二人卡位,即使一人食飯都有靚位坐👍 比餐牌上既招牌牛柳吸引左,套餐包括餐湯、自家制餐包同埋飲品,主菜可以選擇配飯意粉薯菜😌一上菜真係嚇親,竟然係咁大既份量,有兩大舊厚既牛柳! 我揀左五成熟,無諗過普通冰室一樣控制得好好,煎到牛柳外脆內Juicy,仲有粉嫩顏色~配埋黑椒汁,經典好食 😋 係好適合食肉獸的一餐呢~

2021-10-20
2021-10-20 237 浏览
今日去食下午茶,叫咗嗰魚堡和蛋撻,魚堡好快到,但蛋撻落了單,半小時都冇。揾個金色頭髮女侍應去攞蛋撻,她說不攞得住。我話人哋外賣叫蛋撻,即叫即有,仲快過我落單堂食。她說: 你下次死去叫外賣吧!原來想食個蛋撻,俾錢都要來受氣才吃到!

原來想食個蛋撻,俾錢都要來受氣才吃到!
2021-10-18 196 浏览
話說返工返到夜一夜都唯有買個餐坐車返屋企食。原來晚餐得一款。望下出面,得一個餐牌寫住泰式野,咁是但要兩個粉麵。我本身就食開荃灣紅茶早餐,個邊個個侍應都好好,尤其有個叔叔轉數勁快,又肯幫手。但竟然呢間係咁......晚市落單俾錢個時無得用八達通,銀聯又壞左.......都唔緊要嘅,俾現金囉。本身想搵下有無散子啫,俾個收銀阿姐啤到行一行。你俾多張一百蚊佢,佢找返俾你就咁放係枱度,咩事?!仲要同你講,”買外賣嘅出去等呀!” 咩事?!X2 我前世得罪你?!收銀都未係勁,企門日個個先勁。等左好耐都未等到個外賣,就好奇係咪夜晚得一款晚餐,就諗住問下門口阿姐啦。”靚女想問下夜晚係咪得一款晚餐?” 佢唔應, 掛住係度㩒電話。以為太細聲所以再問”想問下夜晚係咪得一款晚餐”佢終於肯㩒住電話無望過我, 好唔情願咁答 ”係”。“夜晚除左晚餐同泰式野係咪無其他野食?”佢繼續㩒電話,繼續唔應,但你其實係近距離望住左佢.....今次大聲d再問,佢竟然係眼尾都唔望下就話”俾個menu你自己睇。” 拎menu個時拎住左都要同收銀傾下計,遞個menu俾你個時都繼續當睇你唔到,一隻手遞俾你,佢個人仲係轉住身同佢d同

以為太細聲所以再問”想問下夜晚係咪得一款晚餐”

佢終於肯㩒住電話無望過我, 好唔情願咁答 ”係”。

“夜晚除左晚餐同泰式野係咪無其他野食?”

佢繼續㩒電話,繼續唔應,但你其實係近距離望住左佢.....

今次大聲d再問,佢竟然係眼尾都唔望下就話”俾個menu你自己睇。” 拎menu個時拎住左都要同收銀傾下計,遞個menu俾你個時都繼續當睇你唔到,一隻手遞俾你,佢個人仲係轉住身同佢d同事傾計......

好,終於等到野食黎,另一個阿姐叫number, 佢亦完全無諗住幫手,繼續玩電話。

即係咁,大家都係打工仔,打工打到咁趕客我未見過真係未見過。茶餐廳黎講亦唔係話好平,有啲咁嘅阿姐真係唔係趕客都唔知係乜。未食飯都已經成肚火!

P.S. 過程中有位女士無現金俾外賣,話轉頭,個位企門口嘅大陸口音阿姐就大大聲問其他人”個條女做乜走左?” “個條女唔係拎外賣咩” “個條女.乜乜乜” 唔知以為去左砵蘭街。仲有兩個女士9點20分去到想話食野,大陸阿姐又黎料,叫人”個邊是但坐,但我地930截單,10點刪”。呢啲唔係趕客係咩?!唔使食都值一個負評囉。唔該!

外卖自取