2018-07-13 230 浏览
本身係男朋友去隔離新開嘅小型美食街食野,點知嗰度冇位比我地坐起到食,唯有企起出面食但大熱天時,越企越熱,所以拿拿林入去附近嘅糖森林解暑我就點咗一個椰汁冰紫米露,本身以為佢嘅外表係全碗紫色,椰汁會融入曬起紫米度點知一上枱,見到啲椰汁多到就溜出來,椰汁偏稀味偏淡,似有水開稀過的。而紫米煮得不夠軟,會間中吃到些未花開的米。椰汁與紫米感覺上好難溝埋一齊食,似各有各吃的,感覺非常一般。男朋友點了雞翼尖,我也偷吃了一件但因為我不嗜辣(平時可以接受到譚仔酸辣)會覺得對於我嚟講會偏辣。男朋友覺得不夠入味,B仔會更抵和更入味。
但大熱天時,越企越熱,所以拿拿林入去附近嘅糖森林解暑

椰汁冰紫米露

雞翼尖蒜香
男朋友點了雞翼尖,我也偷吃了一件
2018-07-09
宵夜
2017-09-10 516 浏览
食飽飽,諗住食過甜品有個完美的晚上!點知去咗間伏店!👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎見到個“櫻之雪山”圖片鬼咁靚,吸引到唔叫都對唔住自己咁!嚟到嚇鬼死,完全圖片只供參考囉!即問士多啤梨雪咗幾耐,點解可以又乾又黑?疑似老闆娘的侍應只是對著我們笑笑!😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠細佬的什果大菜糕(童夢),諗住可以搵到童年回憶,慘慘豬,朱古力條有“益”味,生果唔新鮮,除咗條蕉,因為未熟囉!😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠

2017-09-10
這一間元朗店,糖森林對我來說有好深印象,我是和我一名已故的朋友最後一次吃東西的店,我最記得是白雪公主,因爲他點了這個,這一次來吃,我還是覺得滿甜,但是比上一次吃好吃多了,這次叫了雞亦尖,這個真的滿好吃的!!幾值得一試,糖水,如果喜歡吃甜,這裡的西式甜點很適合你,如果像我不好甜反而這店的中式糖水會更適合你!!這次我吃的是西式糖水,真的………………………有點甜。不過糖水當然甜。我覺得同朋友來吃這個真的不錯,而且滿特別的說!!。
這一間元朗店,糖森林
對我來說有好深印象,
我是和我一名已故的朋友最後一次吃東西的店,
我最記得是白雪公主,因爲他點了這個,
這一次來吃,我還是覺得滿甜,
但是比上一次吃好吃多了,
這次叫了雞亦尖,
這個真的滿好吃的!!
幾值得一試,
糖水,如果喜歡吃甜,這裡的西式甜點很適合你,
如果像我不好甜反而這店的中式糖水會更適合你!!
這次我吃的是西式糖水
真的………………………有點甜。
不過糖水當然甜。
我覺得同朋友來吃這個真的不錯,而且滿特別的說!!。
2017-02-23 335 浏览
食完米線,覺得唔係好滿足,所以四圍搵甜品食,由千色行到元朗廣場,行街途中搵定食咩甜品好,最後見到呢間幾啱心水,所以行多陣街就返轉頭來呢度搵食。一入來唔多客人,得1個,我地坐落不久就來多4位客人,諗左一輪先決定到食咩…流星花園,名好似好正,我覺得啫,來到覺得好平平無奇,唔係咩特別美點,雪糕可選其他味嘅,揀左cookie和草莓味,都好正常嘅,個威化兜好脆下,但無乜味嘅~香蕉窩夫,個窩夫熱嘅,不錯,但顏色好黃,唔知點解呢有一球雪糕唔知係咪芒果味,但又似桃味,好食㗎,只是分不清真正味道唔知話叫窩夫有椰青水送,朋友就喜歡飲,話正噃,我就麻麻啦
流星花園
香蕉窩夫,個窩夫熱嘅,不錯,但顏色好黃,唔知點解呢
香蕉窩夫
唔知話叫窩夫有椰青水送,朋友就喜歡飲,話正噃,我就麻麻啦

2017-02-12
香蕉窩夫
2017-01-25 296 浏览
嗌左心太軟同香芋西米露心太軟幾好 可以流心 但太!!!細!!!! 食曬心太軟仲有好多雪糕!! 價錢ok $5x 好過sugxr mxmx好多!!!!香芋西米露好好食!!甜度適中!!芋頭有咬口!! 不過芋頭份量少 整體幾好!!! $23之前食過綠豆沙 成碗都好足料 好沙 有海帶 岩岩好夠甜 只需$19!!!!!!------------------------------整體而言呢間都係一間唔錯既甜品鋪 會再去
嗌左心太軟同香芋西米露

香芋西米露好好食!!

整體而言呢間都係一間唔錯既甜品鋪 會再去
香芋西米露
香芋西米露
  • 綠豆沙
跟朋友逛街約定好要一起吃去甜品,朋友說有一間挺不錯而且價錢不貴的,朋友是地頭蟲,喜歡四處找有趣事與美食,我當然要聽她的話去試一試啊😆來到這裡,看了看就馬上點了這個「魔鬼的誘惑」,對啊,這個魔鬼正一步一步的誘惑我,怎能抗拒呢?當我一邊心懷期盼一邊跟朋友閑聊之際,它就到了!一碟大大的朱古力雪花冰,撒了些彩虹朱古力針,還有朱古力漿,旁邊還有一堆紅豆、小丸子和香蕉啊,份量還真一點不馬虎😚一口雪花冰,好綿好冰,冰凍的融化在嘴裡,好爽的感覺!夾雜了粒粒口感的彩虹朱古力針和濃濃朱古力漿,味道和口感層次上增加了不少還可以混著紅豆、小丸子和香蕉吃,味道變化更多紅豆甜甜的,不硬反而挺軟的,我也頗喜歡吃紅豆的小丸子煙煙韌韌,挺好咬口,不過就只是沒什麼味道,但小小的一粒挺可愛😘

當我一邊心懷期盼一邊跟朋友閑聊之際,它就到了!

魔鬼的誘惑
一口雪花冰,好綿好冰,冰凍的融化在嘴裡,好爽的感覺!

還可以混著紅豆、小丸子和香蕉吃,味道變化更多

紅豆甜甜的,不硬反而挺軟的,我也頗喜歡吃紅豆的

魔鬼的誘惑
食完晚飯口淡淡就緊係去食糖水,因為太早10點多平日食開果間未開鋪,就試下呢間,係門口見到個定價中等唔貴,入到去簡左呢個最穩陣系列:多芒小丸子既a貨,講味道唔會差過許留山,有好多好多小丸子呀,我食果個加左芋圓,好似加左$3,4蚊,粒芋圓好有咬口,唔會硬,亦好重芋頭味,可惜得果4,5粒,出手過輕都幾唔值,至於個糖水本身d冰就仲未溶,係典型hea既未溶碎冰+芒果糖漿,有d失望。整體cp值係比同區高,想食多芒小丸子糖水又唔想去大鋪食生果船既可以一試。
2016-07-23 170 浏览
芒果班㦸食落去幾好食,啲cream較為淡口,甜味冇咁重,冇一般嘅cream咁膩口。我幾中意啲芒果,冇咩酸味。我好怕啲芒果有陣酸味,作為甜品應該係甜會比較好啲。價錢黎講,24蚊兩個,我覺得有小小貴左啲。但係算係一個良好既甜點地方。

2016-07-16
$24 (其他)
2016-07-16 162 浏览
好耐冇食過綿綿冰,難得一次同翻舊朋友就走去食埋糖水先散人啦,行行就黎到呢一間甜品糖。內裡嘅規模都唔錯架,幾整齊,位置都幾多。少女時代 $35因為有啲懷念以前嘅綿綿冰就決定叫佢,雖然有啲係比佢個名吸引嘅。呢一個其實係益力多味,所謂嘅乳酸味。呢個綿綿冰其實慢慢食都得,我都算食得慢(因為真係好凍),但係佢都未溶,呢一點值得讚嘅,但係啲配料無得揀感覺差左啲。對於配料,我唔係太中意呢碟嘅款式,整體黎講都還可以嘅。價錢方面都唔係好貴,呢一度嘅款式都算多嘅,想聚會都可以考慮下。呢一間算係不過不失啦。
內裡嘅規模都唔錯架,幾整齊,位置都幾多。
少女時代
少女時代 $35
2016-07-16
$35 (其他)
2016-06-26 152 浏览
放假前夕,難得出外吃完飯時間尚早,突然很想吃碗糖水,但由元朗廣場走到松記實在太遠⋯邊行邊走沿途看到這一間糖水舖,看見門面和相片賣相不錯便打算試一試。我們三個人每人點了一個糖水⋯先來的是椰皇燉蛋白雙丸,因為朋友說很想食芋圓,怎想到一放進口已經有中伏的感覺,第一次吃芋圓是甜的,而且整個燉蛋白都只有甜味,完全蓋過了芋圓的味道再來第二個叫星空的甜品,其實是楊枝甘露加龍眼肉,本來打算點一個最普通的甜品會最保險,怎想到楊枝甘露沒有楊枝甘露味用芒果沙冰做底,加幾片芒果,再加幾粒龍眼肉,而且只有食到甜味⋯最後一個甜品亦是楊枝甘露⋯除此之外⋯發現這間糖水舖異常多蚊,隨時隨地都會在你面前飛過,很影響食慾呢總括來說,我認為街邊宵夜檔的糖水比較好食吧!

我們三個人每人點了一個糖水

最後一個甜品亦是楊枝甘露⋯
總括來說,我認為街邊宵夜檔的糖水比較好食吧!
2016-06-25
2016-03-22 174 浏览
是咁的食完一次後,味道非常特別首先由我講下幾特別1.唔夠凍.食落幾神奇的口感2.綠茶粉加一層層一層層的奶油,好油膩3.食完一半後...太甜太天真,把口好乾 4.完全沒有滿足&幸福的感覺總結環境ok 有完位 唔需要等太耐時間整體糖森林都算ok 只少價錢唔係太貴
是咁的
食完一次後,味道非常特別
首先由我講下幾特別

總結環境ok 有完位 唔需要等太耐時間
整體糖森林都算ok 只少價錢唔係太貴
2016-03-22
2016-02-05 268 浏览
自從有次在午餐後吃過甜品後,彷彿都要在午餐後再要食過甜品才肯罷休,雖然並不是經常在午飯後一定食甜品,但是卻見尚有時間,為何不可呢?在元朗確實有不少甜品店,於是走到大陂頭徑,找來糖森林,吃番個甜品才回家。看看餐牌,著實有不少甜品,可是又想再點從前點過的甜品,於是不停在裡面鑽研一番。流星花園(三十五個大洋)食材由士多啤梨、芒果、奶油、雪糕及格仔餅所組成,雪糕由選擇了朱古力和緣茶味。各自的食材都有各自的甜味,有酸酸甜甜的感到的,可是綠雪糕的味道未算突出,中規中矩吧,奶油是很幼滑的。適逢下午時段,不會太多顧客,只有兩三枱客吧。

適逢下午時段,不會太多顧客,只有兩三枱客吧。
2016-01-09
2015-07-24 255 浏览
元朗出名甜品多又好味,除左b仔之外,另一間最想推薦嘅就是。。糖森林。我同我朋友嗌左三樣野其中二個都是甜品。第一個是香芒小丸子。芒果非常清甜,小丸子又多又有口感。之後上既就係咖哩魚蛋,超香既咖哩味,非常入味,所以後來又叫多了一份。最後一款甜品就是黃金兵團。有得簡2個雪糕球,另外仲有小小水果,當然主角既多士都真係好好味,未攞到過黎既時候已經聞到好香,成塊多士都滿布蜜糖,沾埋雪糕同cream真係無得頂,兩個人食岩岩好👍👍👍
  • 咖哩魚蛋
  • 黃金兵團
  • 香芒小丸子
現在還有『 圖片只供參考,與現實絕不相乎 』這支歌兒?當然有。招牌芒果腸粉,圖片又多汁,芒果汁又鮮又沒甚麼冰,怎料到實物的腸粉面頭的汁,像沙冰一樣。。。又杰又冷。腸粉還可以,皮薄,但雪得太冷,芒果都冰了。結果,太冷,甜點也不用這麽冷,頂製太久,預雪過久,過冷,不太好吃。蘋果柿紅棗甚麼湯品與圖片相差甚遠,圖片整個蘋果,又多渣,但實物竟然全無,還只得兩件餸(蘋果及紅棗兩顆在湯品內,實在叫人驚訝。。。都說了,每次吃甜品的心態總是一樣: 未吃,想去吃,不想吃的話,找個地方坐坐談談未談完的話題也可。去完,又是圖片僅供參考,實物比圖片差得多,不消半小時便吃完,花上三十多,幾十元坐半小時。
現在還有『 圖片只供參考,與現實絕不相乎 』這支歌兒
?當然有。

糖森林 招牌芒果腸粉

。。。又杰又冷。腸粉還可以,皮薄,但雪得太冷,芒果都冰了。

結果,太冷,
甜點也不用這麽冷,頂製太久,預雪過久,過冷,不太好吃。

蘋果柿紅棗甚麼湯品

糖森林

與圖片相差甚遠,圖片整個蘋果
,實在叫人驚訝。。。

糖森林

$30 (宵夜)
  • 不去
無心之下…路經發現呢個<森林>…今次為左呢個<森林>要放棄其他樹樹哪…>,<…估唔到晏晝點幾鐘就已經開門做生意…由於剛剛開門…所以冷氣唔係好夠…不過無相干啦…選返d冰涼既野食補數咪得lor...首先選左個人氣<黃金兵團>填肚先…多士燶而脆…好似好熱氣呢…多士完全無糖漿無牛油…要撈勻忌廉或雪糕食…先會感覺唔乾而有味…雪糕仲可自選兩種味道添…我選左芒果同士多啤梨…味道有d似牛奶公出品…之後就係呢碟<白雪黃金卷>…真係皮薄餡靚啖啖甜…大概係適逢呢個芒果季節吧…白色皮滑嘟嘟無咩味...係面層灑上少少芒果味沙冰…超爽…<楊枝柑露>大概又係必選之列…芒果底當然鮮甜好味…內裡除左慣常有既西米柚子外…仲加左爽口既苟蒻…口感非常豐富…最重要係柚子一d苦澀味都無...個人建議>>如果選沙冰奶昔…倒不如選楊枝柑露…價錢相若…但多料好多…而且一樣冰凍…感覺超值好多…
首先選左個人氣<黃金兵團>填肚先…
之後就係呢碟<白雪黃金卷>…
午餐