2008-04-04 18 浏览
許久沒有吃過糖朝!今天跟女伴到這兒吃午茶,被安排樓上,好華麗當皇的裝飾。點了客「杏仁茶豆腐花」、「豆腐花」、「煎釀青椒」、「煎釀茄子」。埋單$64,經濟便宜的好一個談天地方。
2008-03-27 34 浏览
很久沒有到糖朝食飯或甜品。今次一試, 發覺甜品水準差了很多, 炒飯還保持一定水準。楊枝甘露是招牌甜品, 但給比下去了, 料不多又稀, x 記做得好食得多。炒飯不用多說, 沒有什麼特別, 反而服務質素要加以改善。不知侍應是否全新的, 除了有鄉音外, 落單時反問我們什麼是楊枝甘露? 炒飯不知道在哪頁找? 要顧客告訴她正確號碼才懂落單。身為員工連甜品名也不懂, 怎做好這份工? 另不明她們為什麼不自己找號碼而要顧客去找? 建議糖朝不要只顧門面功夫, 食物質素和員工質素也是重要的, 應該要再培訓員工。
2008-03-16 4 浏览
在尖沙咀工作都有好一段時間, 都未來過這兒, 是次首次到訪, 眼見店內都是手持旅遊書的遊客, 都心知不妙了花費$28吃了一個薑茶湯丸, 等了良久, 薑茶很香不太辣, 可惜涷了點, 湯丸皮煙un麻蓉香, 其實味道是不錯的, 新裝的環境時尚亦不失中式格調,可惜招呼太差, 價錢太貴, 而且店內充滿國內遊客, 令人吃得不是味兒

2008-02-25 12 浏览
上星期跟朋友去食簡單的晚飯, 係廣東道就近近地去糖朝, 但不知道原來一早已惡評如潮我們點了賽旁蟹E麪, 等左好耐都未黎, 就係咁追待應喇, 佢地態度都還可以, 當麪送到來時, 少得不能想像, 一個人食都嫌少, 最大問題係.. 冇E麪架, 我地同個傅菜講, 係咪落錯單, 佢仲用筷子撩個底, 話可能係D送下面睇唔到... 我叫佢唔好玩喇, 一睇就知冇喇...跟住個部長面黑黑過黎睇咩事.. 咩都冇講就叫個傳菜拎返入去... 真係興死...已經好餓喇.. 仲要等... 等死人... 其他食物都唔想講喇..一句講哂, 不知所謂...金玉其內, 敗絮其中....請都唔會再去....

已經好餓喇.. 仲要等... 等死人...
其他食物都唔想講喇..一句講哂, 不知所謂...

金玉其內, 敗絮其中....請都唔會再去....
2008-02-15
糖朝(The Sweet Dynasty)今天在尖沙咀吃過晚食後,心血來潮想食甜品,經豬頭人介紹下,最後選訂在「糖朝」,去到才發現店子搬了鋪位,幸好只是需要行前兩步,不致撲空而回。我們被待應安排到二樓的坐位,這裏金碧輝煌的佈置,與糖水鋪實在有點不配,起初以為都會幾貴,但看過餐牌後發現價錢都算相宜,始終尖沙咀都屬旺區,食物貴點都算合理。天寒地凍的情況下,我地兩個一致決定食熱糖水,如果晚餐不是吃得那麼飽,我一定會點碗粥吃,因為鄰座點的那碗皮旦瘦肉粥的賣相實在十分吸引。豬頭人點了紅豆沙加湯圓,我都選了熱豆花加粉圓,另外還點了燕窩旦撻、柚子紅豆糕(惠顧滿$50的贈品)。不到5分鐘,糖水便陸續送到,豬頭人的紅豆沙與坊間的大致相同,無什麼特別驚喜,反而我那個豆腐花加粉圓,香滑+煙韌的口感,非常討好,唯一要改善的就是不夠熱。至於那兩款小食,燕窩旦撻…真的是連為食如我都無胃口,皮又淰又涷冰冰,超難食,實屬敗北之作;柚子紅豆糕淡口乏味,上層口感有點像橡膠,好在唔洗錢!!相片:http://hk.myblog.yahoo.com/ranky-kwan
糖朝(The Sweet Dynasty)

相片:

今晚同媽咪和家姐三個人到此吃晚餐,order咗淨水餃+油菜+炸兩+肉C炒麵+雲吞麵>>食物都超普通,價錢就貴咗啲啲,不過都唔太緊要!因為服務其差無比,下次佢請都唔會再幫襯!PS. 入坐前請考慮清楚,如果入坐後想轉個位坐,無論order咗食物未,都請你去門口問請那位"知客",不過就要預備大吃"白眼"和一堆"肺話"!重有,如果人哋未清理好將枱,你都切忌行近,否則無論你是老太/小姐,都會被'喝爆'!!!

2008-02-05 3 浏览
今晚口淡淡,晚餐在此渡過!二人份量,包括了一碟金菇牛肉腸,一碗水餃米同埋芒果鮮果豆腐花!金菇牛肉腸味道唔錯,腸粉皮薄,金菇爽口配合牛肉口感頗佳!水餃米不過不失,隻蝦幾大隻,最緊要係新鮮,有些餐廳一食落去是臭的,最怕是這樣!最後是芒果鮮果豆腐花,味道都很好,豆腐花十分之滑,好味呢!
今晚口淡淡,晚餐在此渡過!

最後是芒果鮮果豆腐花,味道都很好,豆腐花十分之滑,好味呢!
2008-02-04 1 浏览
糖潮搬了新店,今晚特登去食!因為已是宵夜,所以只隋便點了豆腐花,蝦腸,水餃麵吃!味道方面,豆腐花用桶,依然滑,糖水下得不多,所以較淡口,蝦腸一般!甜豉油不錯,如果腸粉熱一點更好!水餃麵湯底清,水餃十足料,但size比較細!宵夜都幾適合!
糖潮搬了新店,今晚特登去食!

水餃麵湯底清,水餃十足料,但size比較細!

宵夜都幾適合!
2008-01-30
叫左一碗芝麻糊+湯丸碗芝麻糊好似水咁..一d芝麻味都冇..十級難食...服務態度又差...以後都唔會再去..
叫左一碗芝麻糊+湯丸
碗芝麻糊好似水咁..
一d芝麻味都冇..
十級難食...
服務態度又差...
以後都唔會再去..
2008-01-27 0 浏览
今日食完一肚氣, 我們六個大人, 佢比張4人, 我們話有就轉比我地, 我見另一面場有位, 個侍應話不開位, 咁跟住我又見他們又比另外d客, 問個經理佢又黑口黑面, 比錢買氣受,以後都唔會再幫親
2008-01-26 5 浏览
上星期六去完東涌食完晚飯後見都係8時左右, 就同老闆去埋尖沙咀既d-mop買埋褸先回家啦...咁買完野又有2hrs既free parking咁當然唔好浪費, 所以2條友仔又行左去糖朝一心一意食甜品啦...其實我都好耐無去過糖朝, 記得以前都只係有糖水供應, 不過宜家既糖朝就好似粥粉麵飯點心都有得供應好多元化..不過多元化又唔代表食物水準可以保持..今次去完就有點令我失望.2個人叫左一個楊枝甘露配雪糕; 芒果豆腐花, 同埋唔知咩鬼柑桔紅豆糕, 我個楊枝甘露就真係麻麻地, 我覺得許留山仲好味過去, 豆腐花亦唔見得特別香滑啦, 至於個紅豆糕係3個之中算係最正架啦...又無咩服務可言仲學人收茶錢加一p.s...不過當晚真係好多人, 我地10時左右走人外面已經大排長龍真係威水.

2008-01-17 2 浏览
Why People always expecting TEA=FREE?!....

2008-01-05 0 浏览
放左工, 諗住去找野食啦記得舊時糖朝好好生意!! 有糖水食, 又有炒粉麵飯!!見今日唔洗排隊, 咪入去試下...點知>< ....叫左特色抄蘿蔔糕同雪菜火鴨絲炆米(2個人), 諗住食小小再叫糖水。19:15分落單, 等到19:45 先來左個炒蘿蔔糕...已經餓到差唔多暈低- -之後, 再等到8點, 問個侍應" 我地等左9個字個炆米都未來, 如果仲未煮既就同我CANCEL左佢啦"過左5分鐘(其間見到個侍應, 行來行去, 招乎客人), 我地再問佢, 咁即係開始煮個炆米未, 個侍應都算唔錯, 仲記得有件咁既事, 但係就同我地講, 個廚房好忙, 仲未煮。2個問題,第一個, 點解等左45分鐘都唔開始煮?如果無材料, 可以同個客講, 賣哂唔好意思如果唔識煮, 個菜單唔應該有呢個麵, 同時亦可以同個客講, 賣哂唔好意思基本上, 等左45分鐘都無意慾去煮, 真係唔多似枇做生意。當然, 可能只係唔想做D叫左咁小野既客人既生意。因為我見到第2台遲我地半小時來到既客人都有野食, 仲要係炒飯, 唔係甜品果D簡單野。第二, 點解知道廚房仲未開始煮, 都仲唔同番個客人講?讓番個位出來都好呀, 我見
放左工, 諗住去找野食啦

記得舊時糖朝好好生意!! 有糖水食, 又有炒粉麵飯!!
見今日唔洗排隊, 咪入去試下...
點知>< ....
19:15分落單, 等到19:45 先來左個炒蘿蔔糕...
已經餓到差唔多暈低- -

2個問題,

第一個, 點解等左45分鐘都唔開始煮?
如果無材料, 可以同個客講, 賣哂唔好意思

第二, 點解知道廚房仲未開始煮, 都仲唔同番個客人講?
讓番個位出來都好呀, 我見門口咁多人排隊, 如果個客唔肚餓, 唔怕等, 我係等到你關門都等, 咁咪做小幾台客既生意LOR
其實, 等左45分鐘都唔煮, 咁應該等多一個45分鐘都未必煮到出來。我估計, 佢地係想等多個人叫同一樣野先開始煮, 但係都等左30分鐘, 都應該開始要煮喇掛- -"

最後, 糖朝E+打開對門, 坐門口位好食塵><
仲有, 真係未試過等45分鐘都出唔到一個炒麵

當然, 下次唔會再去, 同埋會周圍唱佢啦!!
鬼叫我係一個MARKETER咩, WOF對一個BRAND NAME係最重要!!

2008年1月4日(星期5) 尖沙咀廣東道糖朝
2008-01-03
好事多磨好端端的一齣經典話劇看期竟然可以一改再改三改最終能一睹阿蘇情侶檔演出也可算帶點運氣也許就正如此劇所帶出的訊息人生的確無常活在當下不要死命攬著從前才是正途好玄於是要吃點迷濛的東西回應一下去不了魏晉唐朝也可以首先是一品粥又有燒鵝又有皮蛋又瘦肉的大雜燴粥底也算不錯味精稍嫌多了否則更好再來金菇牛肉腸味道不過不失但收美心皇宮的價錢就有些許過份了最後招牌的芒果鮮果凍豆腐花真箇是煙霧彌漫有如桃花源一般豆腐花不賴生果全都很甜弄得豆腐花不用再加糖水也夠甜當然不會是天然而成的了其實整體是好玩多於好吃的細舖搬大舖看來全因是遊客很喜歡的一個景點我們去一次也便夠了
好事多磨

細舖搬大舖
看來全因是遊客很喜歡的一個景點
我們去一次也便夠了
2007-12-29 1 浏览
有晚同老公聽完音樂會,佢\\\話要食糖水喎,咁啱又記得雜誌介紹過\\\"糖朝\\\",所以就去試吓,佢\\\地搬咗去大d的鋪,有兩層架!雖然已經係11點,但係都係好多人等位,但兩個人唔使點等,上樓上有位.好多人吔!!其實都几似茶餐\\\廳!侍應服務一般,我地叫的水餃,佢\\\放錯咗去隔離枱,我地見到問佢\\\,佢\\\點聲唔出將隔離的水餃放回我地枱面,咁都得?糖水叫咗合桃露豆腐花,真係几滑.兩樣野連加一同每人$2茶錢,要成$65埋單,其實都几唔底,因為都無服務可言,d茶又唔係咁好飲,大酒樓的價錢,大排檔的服務,試過一次就算囉!