1K
2022-08-09 338 浏览
尖沙咀海港城全新日式粵菜「粵藝館」現已開幕,位置在九龍尖沙咀海港城海運大廈3樓OT310鋪。餐廳單邊窗可看到維多利亞海景,邊吃邊欣賞海景,超治癒。粵藝館以經典粤菜為本,結合矜貴食材、揉合獨門拿手菜以及日式元素,感到超新穎。「鰹魚花醉鮑魚」是冷盤,鮑魚浸透花雕酒香,入口軟滑,灑上鰹魚乾鋪在鮑魚面,很有日式feel。「無花果咕嚕肉」豬梅肉肥瘦均衡,味道酸酸甜甜,炸漿薄脆,炸得外脆內鬆,配料有無花果、 菠蘿及青椒等,更添醒胃。「岩鹽爆腩仔」腩仔皮脆肉香,一口一粒,好吃到停不到口,極邪惡!「香煎原味蘿蔔糕」 厚切蘿蔔糕,材料十足,單看已見到一條一條的蘿蔔粗條, 蘿蔔味濃郁,清甜美味。「鮑魚燒賣」原隻鮑魚,鮑魚軟腍,燒賣很大一顆,餡料是豬肉及蝦肉相當彈牙,並且有濃濃的肉汁,口味很不錯。「避風塘蝦餃」很新穎的做法,蝦餃皮炸香後更煙韌,蝦肉鮮甜,加上避風塘的風味,微辣帶鹹香,非常惹味。「即拉腸粉」腸粉薄身及入口很滑溜,有米香, 餡料是牛肉及吃到一粒一粒爽口的馬蹄,有驚喜。「瓦罉啫啫唐生菜 」職員送上熱騰騰的瓦煲,打開蓋後在你面前即時炒香唐生菜, 陣陣幽香撲鼻,看到嘩嘩聲。

2022-08-09 384 浏览
由陸慶娛樂開設的飯館被接手,改由food story主理,即係Ricky Cheung。開業不久,即過來捧場。食物質素無用置疑,取價亦十分公道,可能新開張,個別餸菜定價有驚喜,與落戶維港旁的租金不成正比。尤其是海鮮類,直頭抵食。說回來,食物賣相並非整色整水,亦無花巧擺盤,一切以平實為主。唯一覺得的是,暫時沒有一個特色招牌菜,沒有吸睛的亮點。最深印象竟然是前菜的竹炭炸豆腐。反而,後著甜品是出色,湯丸一流。6大2細初體驗,3千多元埋單,絕無投訴吧!
2022-07-24
  • 湯丸
  • 竹炭豆腐
2022-08-08 285 浏览
Art of Canton 粵藝館尖沙咀的一間中菜館幸運地獲安排坐在窗邊位,無敵維港大海景個view 好好,望住渡海小輪不斷在兩岸穿梭很寫意。 座位寬敞,空間感很足夠, 更有房間可以預約。前菜鰹魚花醉鮑魚 ( 2隻 ) 花雕酒味非常香,吃了很精神,小心吃醉啊☺️瓦罉啫啫唐生菜好味wo, 廚師將個生菜整到好惹味一蟹兩藝: 皇室焗釀蟹蓋及炸軟殼蟹伴陳醋野菜沙律炸軟殼蟹係食過最好食嘅,味偏濃但很惹味,會追吃。 食完記得個d 菜唔係墊底菜,係可以食埋ga, 伴咗陳醋好食ga👌🏻參蜜焦香叉燒超正呀,吃半肥瘦,蜜味非常香甜,邊位燒焦了令叉燒更香更可口美味不時不燉湯 西班牙黑毛豬花膠響螺湯飲落清甜舒服👍🏻花膠天白菇菜膽 個花膠都幾大隻,食落軟身有咬口得體穩陣之選金沙鳳尾蝦鍋巴好好食! 咸香惹味,4隻蝦超級大隻,鍋巴有驚喜,一向不喜歡吃鍋巴,這個鍋巴非常香脆好味總括嚟講,環境,食物,服務都好好無嘢食咗覺得唔好味wo 推薦👍🏻
Art of Canton 粵藝館

尖沙咀的一間中菜館
幸運地獲安排坐在窗邊位,無敵維港大海景
個view 好好,望住渡海小輪不斷在兩岸穿梭很寫意。
座位寬敞,
空間感很足夠, 更有房間可以預約。

前菜
鰹魚花醉鮑魚 ( 2隻 )

花雕酒味非常香,吃了很精神,小心吃醉啊☺️

瓦罉啫啫唐生菜

好味wo, 廚師將個生菜整到好惹味

一蟹兩藝: 皇室焗釀蟹蓋及炸軟殼蟹伴陳醋野菜沙律

參蜜焦香叉燒

不時不燉湯

西班牙黑毛豬花膠響螺湯
飲落清甜舒服👍🏻

花膠天白菇菜膽

個花膠都幾大隻,食落軟身有咬口
得體穩陣之選

金沙鳳尾蝦鍋巴

總括嚟講,環境,食物,服務都好好
無嘢食咗覺得唔好味wo
推薦👍🏻

2022-08-08
2022-08-05 385 浏览
餐廳位於尖沙咀大型商場海港城之內,地理上十分方便快捷,喜愛這間餐廳全因為他的手藝,由粵菜大師傅主理,加上面對無敵大海景,吃每一頓飯也是賞心悅目,令人心曠神怡。金勾魚湯文昌雞,正宗文昌雞,皮薄,脂肪少,加上口感細緻獨特,吃起來便知道童叟無欺。岩鹽爆腩仔,用心製作,外皮香脆可口,內裏肥瘦均稱。香煎原味蘿蔔糕,自家製作,粵菜師傅的味道。鮑魚燒賣,外型以震懾全場,手切燒賣就是這樣美味。避風塘蝦餃,不油膩,帶點鑊氣,粵菜的味道,又不失fusion。焦香叉燒腸粉,即叫即做,手拉腸粉,配搭餐廳的焦香叉燒更是絕配。瓦罉啫啫唐生菜,喜愛這種新鮮的感覺,熱辣辣送到你面前,瓦罉更能保持溫度。鰹魚花醉鮑魚,獨特手法,但味道一絕。
岩鹽爆腩仔,用心製作,外皮香脆可口,內裏肥瘦均稱。
香煎原味蘿蔔糕,自家製作,粵菜師傅的味道。
鮑魚燒賣,外型以震懾全場,手切燒賣就是這樣美味。
鰹魚花醉鮑魚,獨特手法,但味道一絕。
2022-08-05 260 浏览
地點選取滿意,今天坐近窗位,全維景,正👍今天有幾道菜好好吃😋竹碳豆腐味道不錯,有少少麻椒味,豆腐滑👍花膠餛飩雞湯,湯味濃郁,花膠很嫩👍脆皮燒肉皮相當脆,咬落聽到爆脆聲👍文昌雞雞味重肉質嫩👍下次再試其它😋
地點選取滿意,今天坐近窗位,全維景,正👍
今天有幾道菜好好吃😋
竹碳豆腐味道不錯,有少少麻椒味,豆腐滑👍
花膠餛飩雞湯,湯味濃郁,花膠很嫩👍
脆皮燒肉皮相當脆,咬落聽到爆脆聲👍
文昌雞雞味重肉質嫩👍
下次再試其它😋
2022-08-04
2022-08-04 281 浏览
好耐無食中菜,今日去開尖沙咀順便係海港城食個lunch ,發現有間全新既日式粵菜”粵藝館”,聽過名都覺得係勁野Lunch 時間都幾多人,好彩俾我坐到窗口位,可以望住個海食lunch 因為未食早餐又做完運動,特別肚餓,total 點左八樣食物鮑魚燒賣,成隻鮑魚,燒賣好彈牙,肉質新鮮避風塘蝦餃,大大隻蝦,蝦餃皮煎過好香口,加上避風塘炸蒜好香脆,好好味無花果咕嚕肉 ,咕嚕肉皮脆,因為無花果甜度比較清甜參蜜焦香叉燒 ,叉燒好厚身,又夠淋,參蜜又夠滋潤香煎原味蘿蔔糕 ,好足料,有臘腸原條蘿蔔即拉牛肉腸粉 ,腸粉同牛肉都好滑瓦罉啫啫唐生菜 ,熱辣辣出晒煙,爽口鰹魚花醉鮑魚 ,鮑魚好入味,好香酒味粵菜手藝好出色,仲有個無敵海景,無得輸

因為未食早餐又做完運動,特別肚餓,total 點左八樣食物

鮑魚燒賣,成隻鮑魚,燒賣好彈牙,肉質新鮮

無花果咕嚕肉 ,咕嚕肉皮脆,因為無花果甜度比較清甜
參蜜焦香叉燒 ,叉燒好厚身,又夠淋,參蜜又夠滋潤
香煎原味蘿蔔糕 ,好足料,有臘腸原條蘿蔔

即拉牛肉腸粉 ,腸粉同牛肉都好滑
瓦罉啫啫唐生菜 ,熱辣辣出晒煙,爽口
鰹魚花醉鮑魚 ,鮑魚好入味,好香酒味

粵菜手藝好出色,仲有個無敵海景,無得輸
2022-07-26 419 浏览
粵藝館主打精緻經典粤菜 秉承舊菜新造嘅理念集現代化及傳統於一身無論點心定粵菜都好推薦海港城新店空間感十足更可以望到海景同夜景呢個環境加上食材高質 覺得性價比也很可以點心方面推薦厚切蘿蔔糕蘿蔔糕每日由粵藝館新鮮製作特意成粗條狀 令四邊都可以煎得香脆而且用上頂級瑤柱臘味 啖啖足料-粵菜方面一定要試試無花果蜜絲咕嚕豚肉豬梅肉肥瘦均衡 而且每一顆都裹上薄脆炸漿用上無花果取代傳統菠蘿不會過酸 非常下飯一蟹兩藝有焗釀蟹蓋及軟蟹件原隻蟹蓋釀滿解蟹肉及車打芝士外脆內軟真係好令人滿足-避風塘蝦餃 $48原隻鮑魚燒賣皇 $58厚切香辣羅白糕 $56金勾魚湯文昌雞 半隻 $258一蟹兩藝 $168花膠蝦子柚皮 $388無花果蜜絲咕嚕豚肉 $168-粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖-#粤藝館 #⾼級粵菜 #粵菜菌饌⼤師 #花膠 #特⾊點⼼ #藝の⼆⼗繪 #ArtofCanto

粵藝館主打精緻經典粤菜
金勾魚湯文昌雞 半隻 $258
一蟹兩藝 $168
花膠蝦子柚皮 $388
無花果蜜絲咕嚕豚肉 $168
粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖