2024-02-05 75 浏览
想品嘗高質拉麵,又想價格相宜,所以呢間麵匠八就最適合。😻😻手切霜降牛頸脊😻😻霜降牛肉是牛頸脊部位的一種優質肉,具有豐富的肉汁和嫩滑的口感。切割成薄片後,牛肉更容易入味。😻😻棉花肚😻😻質地柔軟,口感豐富。棉花肚煮熟後,綿軟的質地能夠吸收湯汁的味道,為整道菜帶來了豐富的口感。😻😻蟹籽鮮蝦滑😻😻和😻😻日本鮮帶子😻😻作爲海鮮元素,蟹籽鮮蝦滑是由新鮮的蝦肉製成,口感滑嫩,帶有海鮮的鮮美。日本鮮帶子則是鮮美的扇貝,肉質鮮嫩,口感鮮美。😻😻皮蛋芫茜湯。皮蛋的鹹香和芫茜的清香相互融合,為整道菜提供了獨特的味道。這道湯品既溫暖了胃,又為整道菜增添了層次感。😋 😙皮蛋芫茜湯,正係一種令人垂涎三尺嘅佳餚👍。將皮蛋同新鮮嘅芫茜配埋一齊煲,湯底甘香,綿滑嘅皮蛋同清新嘅芫茜香氣,係一個絕配。成個湯啖啖都好清新😌,有啲淡淡嘅甜味,加埋啲鹽同胡椒調味,個湯仲有咗層次感。成個味道就好似帶你行過咁青翠而嘅山林一樣,好涼快🍃。同時,由於皮蛋同芫茜嘅營養價值都幾高🥬,好適合注重健康嘅朋友選擇。我覺得餐廳提供的食物種類算是包羅萬有的,而味道方面,今日真系令我非常滿足!
想品嘗高質拉麵,又想價格相宜,所以呢間麵匠八就最適合。

2024-02-05 45 浏览
我諗好多朋友仔都鍾意打邊爐,大家都知道米走雞係屬於高質火鍋,走高質路線1️⃣皮蛋芫茜湯當我見到大量芫茜真係眼都凸咗出嚟,其他配料包括皮蛋,仲有清熱既馬蹄,紅蘿蔔,香甜既粟米🌽同埋滑豆腐,咁多配料,啖湯點會唔夠味😂2️⃣蒙古羊肉片性價比超高,份量同質素都非常唔錯,肉質滑嫩,絕對無騷味,唔會一夾就散開,好新鮮🥰3️⃣澳洲牛舌食落質素一D都唔差,好高質又好爽口,滿滿油脂感,牛味好濃😍4️⃣鴨血極力推薦呢個鴨血係必食嘅,係我食過咁多間鴨血入面最好食嘅💯
1️⃣皮蛋芫茜湯
2️⃣蒙古羊肉片
3️⃣澳洲牛舌
食落質素一D都唔差,好高質又好爽口,滿滿油脂感,牛味好濃😍
4️⃣鴨血
極力推薦呢個鴨血係必食嘅,係我食過咁多間鴨血入面最好食嘅💯
2024-02-05 29 浏览
☺️我地食杞子花膠膠原鍋做今餐的主鍋,這種搭配真是讓人垂涎,這個湯底帶來了豐富的味道和口感,以杞子花膠為主要材料,用料上也很豐富,有多種營養和膠原蛋白👍🏻有助促進皮膚彈性和保濕,同時還能提供身體所需的營養,它的質感滑嫩也帶有微甜的味道,讓我們都回味無窮!🫶🏻配料方面:青花椒牛舌也是一個絕佳的選擇,花椒的獨特辣味能提升整個火鍋風味,而牛舌則是一種肉質鮮嫩的部位,入口即化,也能滿足到愛辣人士的口味,接著還有一些虎蝦,是一種鮮美的海鮮👍🏻鮮甜味道和口感能夠為火鍋增添豐富的海鮮風味,麵也可做湯的主食,吸收湯汁精華,吃起來更美味👍🏻另外也有一些菜,使得營養飲食更均勻總體來說✌🏻不論湯底和配料,這種配合都非常出色,湯底營養價值高,配料也可迎合不同口味的需求,總有一款是對的口味,值得來吃一番🙌🏻

2024-02-05 19 浏览
話咁快踏左新一年啦🙌🏻今日同男朋友去港島探朋友,一問之下朋友推介呢間火鍋話好高質, 拍得住北上火鍋質素喎😌梗係即同男朋友過黎試!一坐底見到隔離枱個湯底色澤超靚,店員推介係▶️惹味沙嗲湯◀️其實呢度湯底有十幾款可揀,每款湯底都係用心熬製🔥唔係味精湯✨份量十足!▶️沙嗲湯完全冇令我們失望,湯底既精華爆登、鮮甜濃郁。厚厚既沙嗲滿係度翻滾,忍唔住飲多兩碗先加料落去打邊爐🥰亦係店員力推款式➡️手打五寶拼盤㊙️呢盤可以一次過試齊5款丸子,🈶 蝦丸 、🈶 鯪魚丸、牛肉丸、豬肉丸、墨魚丸,款款特別,口感豐富🤩每款都爽口彈牙嘅丸超鮮味😜仲食到一粒粒嘅肉粒!我好少食羊,但男朋友想試!蒙古羊肉片✴️無諗過羊肉片外貌都好靚,肉味香濃,份量兩個人食都足夠,厚度切得剛剛好,大約滾兩滾就好快熟!叫了碟⏺️蒜拍青瓜⏺️ 超開胃!辣中帶唔點咸味,入面混合豉油、鎮江醋、糖及麻油拌勻。青瓜拍得夠鬆,惹味到暈😍腐竹⚡️脆到不得了,就咁食都好好味😗放係湯淥幾秒就食得,超讚外軟內脆的口感🤩值得一提,坐低左一陣店員主動耐心推介不同既美食💕店員姐姐勁窩心❤️‍🔥

亦係店員力推款式➡️手打五寶拼盤㊙️
每款都爽口彈牙嘅丸超鮮味😜仲食到一粒粒嘅肉粒!

我好少食羊,但男朋友想試!

叫了碟⏺️蒜拍青瓜⏺️ 超開胃!

一直對米走雞的印象都係芝士雞煲,唔係朋友同我講有得就咁打邊爐,我真係唔知🤣🤣所以今次就淨係去打邊爐冇食芝士雞煲~湯底揀咗一個比較特別啲嘅是金湯桃膠花膠雞湯,感覺係一個健康啲嘅湯,而且湯入邊係有雞,桃膠同花膠,真係幾足料的🙌🏻湯底好鮮甜🍯,一啖入口已經感到雞肉🐔同花膠嘅鮮味交融,令人一飲再飲🍵。桃膠🍑仲加咗一份滑潤感覺,飲落去潤喉潤肺,好涼快🌬️。而家飲完呢啲湯,連個膚色👩都變得更加光澤,真係一舉兩得💪。湯底入面嘅材料都好新鮮🌿,熬製嘅時間都啱啱好🕒,唔會熬得太耐令材料失去養分,真係聰明煮法👍。飲完呢啲湯,個人精神都變得好好💃,個心情都開心咗好多🎉,真係一啖好湯,暖笠笠嘅感覺就喺心頭升起。兩個人打邊爐冇叫太多食物,丸類叫了兩款是手打鮮墨丸和豬肉丸,墨魚丸可以食到一粒粒的墨魚,口感真的很好🦑豬肉丸相對普通一點,但都是頗彈的。白蘿蔔都好大塊,冇咩渣同幾甜的。因為朋友對牛肉冇感所以就叫咗豬肉,西班牙黑豚肉肉和油脂都幾靚,豬味偏濃一點,配醬汁食係ok的。
2024-01-29 61 浏览
呢幾日天氣真係好凍啊,最啱就係打邊爐食雞煲㗎喇🤓今次一於去食想食好耐嘅米走雞芝士雞煲🤩我地要咗一個增量版芝士嘅黃金起司雞煲!海量嘅芝士真係可以俾我無限拉絲🤤比我想像中無膩,因為佢有好多好甜嘅洋蔥同紫洋蔥,湯底越煮越甜🤗雞件份量都幾多、而且好多肉,食極都仲有咁😛好欣賞佢有得自由選擇要唔要芫荽、中芹😆咁濃厚嘅芝士湯,所以我哋都嗌咗幾款非常索湯嘅火鍋配😜鮮腐竹同稻庭烏冬都無得輸,完全食到芝士湯嘅精華😎仲嗌咗鮮製韭菜餃,餃子皮煙靭餡料勁飽滿🥰另外仲嗌咗油麥菜,估唔到油麥菜同奶味嘅湯底出奇地夾!有冇人同我一樣打邊爐鍾意食午餐肉架😌咁邪惡嘅湯底落埋邪惡嘅午餐肉成件事完美!
呢幾日天氣真係好凍啊,最啱就係打邊爐食雞煲㗎喇🤓
今次一於去食想食好耐嘅米走雞芝士雞煲🤩

我地要咗一個增量版芝士嘅黃金起司雞煲

海量嘅芝士真係可以俾我無限拉絲🤤
雞件份量都幾多、而且好多肉,食極都仲有咁😛
好欣賞佢有得自由選擇要唔要芫荽、中芹😆

咁濃厚嘅芝士湯,所以我哋都嗌咗幾款非常索湯嘅火鍋配😜

鮮腐竹同稻庭烏冬都無得輸,完全食到芝士湯嘅精華😎

仲嗌咗鮮製韭菜餃,餃子皮煙靭餡料勁飽滿🥰

另外仲嗌咗油麥菜,估唔到油麥菜同奶味嘅湯底出奇地夾!
有冇人同我一樣打邊爐鍾意食午餐肉架😌

咁邪惡嘅湯底落埋邪惡嘅午餐肉成件事完美!
  • 黃金起司雞煲
  • 鮮製韭菜餃
  • 稻庭烏冬
2024-01-15 260 浏览
天氣轉涼最好就梗係去打個邊爐~同事話咧間幾好食,一於去試下🤤黃金芝士雞煲 (小份$208 大份$268) (8/10)一上到檯就見到滿滿嘅芝士,入面雞嘅份量都唔少。汁嘅味道適中,唔會因為落咗芝士而偏鹹。啲雞配上芝士味道一流,能量更加係⬆️⬆️,啱曬放工需要充電嘅我。另外佢都有麻辣鍋同其他湯底,例如酸菜魚湯,花膠湯等等任君選擇特級雪花肥牛 (小份$188 大份$288) (8.5/10)淨係睇相都覺得佢好靚,油脂分配均勻,咬落去feel到有少少油咇出嚟,但又完全感覺唔到油膩,不過牛嘅味道就比另一個菜式牛板腱遜色少少特級雪花牛粒 ($168) (8.5/10)咧個又係啱曬我咧啲中意啖啖肉嘅人,一粒粒牛肉放入口,每咬一啖都有牛油香,簡直太滿足喇響鈴 (半份 $32 全份$56) (7/10)你唔好睇佢以為係普通嘅響鈴,一碟得3舊,其實...佢好大舊,每舊都有半個拳頭咁大,睇到個下真係有啲surprise手打M5和牛丸 (半份 $48 全份 $88) (8/10)咧個係我之後食到好飽都堅持食嘅,不得不說和牛整嘅牛丸真係唔同啲,完全唔會有成粒都係粉做嘅感覺,有少少彈牙,同埋牛肉香味比一般牛丸好好多~

黃金芝士雞煲 (小份$208 大份$268) (8/10)

特級雪花牛粒 ($168) (8.5/10)

響鈴 (半份 $32 全份$56) (7/10)

至於環境,咧間係喺銅鑼灣嘅樓上舖,自然地方唔算太大,會坐得逼少少。不過環境衛生同服務都唔錯,所以用餐體驗唔差~
黃金芝士雞煲

黃金芝士雞煲
2024-01-09 185 浏览
今次去嘅店真係個正宗好去處👍!無論你係唔係大芝士粉絲,佢哋嘅芝士雞煲都絕對可以令你心太軟!滿滿嘅芝士拉絲映入眼簾,一啖落去,柔滑得來融化齒間,真係食指大動!再啲,佢哋嘅自選配料真係得意,冇話咁精彩。煲底一辣,响呢個天氣下食,就係暖笠笠嘅感覺。冇得輸,我哋叫咗魚皮餃同埋萵筍,魚皮餃彈牙得嚟唔會過實,萵筍脆生生,口感一流。嗌咗嘅蔗茅根飲完正!不得不提,係呢度,食物賣相同實際嘅味道keep得好好,冇得輸喎~🤤店內環境又整潔,員工服務有禮,又唔會俾咁多煲底味穿晒衫,始終係大獲全勝啊!總括來講,呢間餐廳絕對係追求溫暖味覺享受嘅朋友嘅必到之選!🎉🍲🧀

2023-11-28 521 浏览
銅鑼灣這間雞煲以芝士雞煲聞名,不過我們這次來到試的是麻辣雞煲,也是挺惹味的👌🏻🥘火焰麻辣雞煲吃之前侍應會先點起火焰,滿足打卡人士😻然後再加入醬料。雞煲醬料味道辣中帶甜,頗為特別,吃得辣的朋友不妨由中辣試起。內有多塊雞件,而且每塊都頗大件的👍🏻🥘霜降Prime牛板腱薄切牛板腱,牛味頗濃🥩🥘哈哈蝦中寶其實就是蝦滑,雖然只有三粒,但每粒都好大,可以一分為二食 🤣🥘蜂巢冰豆腐豆腐吸入了雞煲醬料的味道,十分好吃😋🥘竹蔗茅根每次雞煲指定飲品,不會太甜🫶🏻

🥘火焰麻辣雞煲

🥘霜降Prime牛板腱
薄切牛板腱,牛味頗濃🥩
🥘哈哈蝦中寶

🥘蜂巢冰豆腐
豆腐吸入了雞煲醬料的味道,十分好吃😋

🥘竹蔗茅根
每次雞煲指定飲品,不會太甜🫶🏻
2023-11-13 526 浏览
😋encore 芝士雞煲🧀️ 依間港式雞煲可以選擇芝士或麻辣雞煲❤️ 另外多種類火鍋配料 可以點半份 試多幾款唔同食物😜平日夜晚去都幾多人食飯 好好氣氛😝黃金芝士雞煲 (小): 兩至三人分享雞肉大件又厚嫩😋 配芝士醬汁好惹味😊 手打鮮墨丸 (半份) : 手打墨魚丸 大粒爽口又鮮甜🤩 好推薦大家試😇鮮製韭菜餃 (半份) : 4粒大大件韭菜餃 餡料豐富又皮薄!油麥菜 (半份)魚皮鮫 (半份)稻庭烏冬 : 芝士烏冬好正🥰 食唔停口😋

黃金芝士雞煲 (小)
: 兩至三人分享雞肉大件又厚嫩😋 配芝士醬汁好惹味😊

手打鮮墨丸 (半份)
: 手打墨魚丸 大粒爽口又鮮甜🤩 好推薦大家試😇

鮮製韭菜餃 (半份)
: 4粒大大件韭菜餃 餡料豐富又皮薄!

油麥菜 (半份)

魚皮鮫 (半份)

稻庭烏冬
: 芝士烏冬好正🥰 食唔停口😋

2023-11-12 389 浏览
嚟過幾次都係食麻辣雞煲 今次終於搵到飯腳陪我食邪惡嘅🧀🐥🥘混醬是必須的芝士雞煲~點咗細份芝士量仲可以免費增量🆙店長都好細心介紹 教我地點食先唔會痴底出面好多雞煲骨好過肉 呢度就真係啖啖肉好足料雞煲底下嘅壯娃菜係精華所在煮到好腍吸晒啲芝士汁🤤食完雞煲就加湯打邊爐🍲點咗手打蝦丸、墨魚丸、蜂巢豆腐、出前一丁可以簡半份/全份本身諗住半份得好少點知啲手打丸上到枱原來咁大粒兩樣都好彈牙~而且仲有粒粒嘅蝦肉同墨魚肉增強口感🦑蜂巢豆腐放落個湯度吸晒啲精華一流食埋個出前一丁就完美啦店長成日都會幫手加湯同換碟服務很可以 而且座位都好闊落
嚟過幾次都係食麻辣雞煲

出面好多雞煲骨好過肉 呢度就真係啖啖肉好足料
雞煲底下嘅壯娃菜係精華所在
煮到好腍吸晒啲芝士汁🤤

食完雞煲就加湯打邊爐🍲
點咗手打蝦丸、墨魚丸、蜂巢豆腐、出前一丁
可以簡半份/全份
本身諗住半份得好少
點知啲手打丸上到枱原來咁大粒
兩樣都好彈牙~而且仲有粒粒嘅蝦肉同墨魚肉增強口感🦑
蜂巢豆腐放落個湯度吸晒啲精華一流
食埋個出前一丁就完美啦

店長成日都會幫手加湯同換碟
服務很可以 而且座位都好闊落
唔好以為食雞煲地方一定係好簡陋,環境一般,米走雞幾間分店都裝修得美輪美奐,乾淨企理。今次就同愛吃友人黎到銅鑼灣分店黎個邪惡既芝士雞煲😋之夜。一坐低店員已經好快手放低調味盤 ($18 )俾我地,可以係位舒舒服服咁調醬,然後就開始點餐喇~黃金芝士🐥雞煲 (小)$228 - 上到枱見到滿滿既芝士鋪滿係雞上,已經令人食指大動!店員都好貼心提醒我地唔好攪拌雞煲,滾後直接食即可。一夾雞就有拉絲既芝士,愈邪惡既野果然愈好味,雞既數量都好多。變左芝士麵🤤勁滿足!雞食得7788後,就可以叫店員加湯,變成打邊爐喇!🤩鴨肝M5和牛丸 $58 - 第一次食咁高級既丸🥹既有和牛香,仲有濃濃鴨肝香,兩種滋味夾埋真係好味到衝擊味蕾澳洲頂級和牛🐮封門柳 $328 - 質素超高!脂肪不多但肉味香濃,肉質軟腍,入口軟腍,口感十足,令人回味無窮!娃娃菜(全份) $48 -通常打邊爐🍲菜類永遠叫半份都唔夠食,所以叫全份,點知份量超多!好驚喜😆娃娃菜十分新鮮,打邊爐用黎吸曬湯汁真係一流! 蜂巢冰豆腐$28 - 豆腐吸收湯汁,再配合黃豆香,非常美味😋凍檸樂$24清熱銀菊露(壺)$78其實數年前芝士雞煲好hit時,已試過米走雞,想

雞食得7788後,就可以叫店員加湯,變成打邊爐喇!🤩

凍檸樂$24
清熱銀菊露(壺)$78

其實數年前芝士雞煲好hit時,已試過米走雞,想不到時隔幾年再光顧時,一樣咁好味,仲比以前更進步,有更多新穎既選擇,環境亦都精緻了不少。依到店員仲好值得讚,會提醒我地小心燶底,會主動加湯,見我地未食完雞,就等我地食到咁上下先拎碟牛出黎,食物好環境好店員好,今晚真係食得好盡興😆

2023-09-13 524 浏览
芝士迷嘅我最愛就係食芝士雞煲😋雖然好邪惡,但真係好好食!呢間米走雞火鍋我由太子分店開始已幫襯多年,今次試左銅鑼灣嘅Deluxe分店,唔止食物依然出色,仲坐得好舒服,決定寫個食評推薦大家試試!🌟 黃金芝士雞煲(小) $228今次一行二人,所以叫左細份,但係細份一啲都唔少,超級有份量!雞煲嘅芝士碎可以根據個人喜好而決定多少,身為芝士迷嘅我,就叫左激量芝士碎😍!雞肉好大舊,熱辣辣之餘,肉質亦好嫩滑,配上濃濃已熱浴嘅芝士碎,唔單止有拉絲嘅效果,食落仲好滋味及滿足😋!🌟 出前一丁 $20每次食雞食到七七八八時,必點出前一丁,撈埋芝士湯底一齊食,簡直係一流,令人回味無窮!😋😋😋🌟 澳洲頂級和牛封門柳 $328一上碟賣相已十分吸晴!每片牛都大大塊,色澤均勻,而且肉質好鮮嫩,牛味濃,鮮味十足!🌟 鴨肝M5和牛丸(半份) $58好少見火鍋店有呢一款丸。呢款鴨干配和牛嘅配搭食落好夾,口感食落似鴨干,但肉質好鮮嫩多汁,牛味都重,好滋味。🌟 蜂巢冰豆腐 $28想試湯底係咪出色,一定要叫蜂巢冰豆腐!豆腐能夠吸晒湯汁嘅鮮味,一入口就食到鮮味十足嘅湯汁,而且豆腐口感彈牙嫩口,好食。🌟 清熱銀菊露(壺)$78打邊爐一

🌟 黃金芝士雞煲(小) $228

🌟 出前一丁 $20

🌟 澳洲頂級和牛封門柳 $328

🌟 鴨肝M5和牛丸(半份) $58

🌟 蜂巢冰豆腐 $28

🌟 清熱銀菊露(壺)$78
打邊爐一定要飲清熱解渴嘅飲品,呢壺銀菊露就岩曬了😋飲完一杯即刻覺得無咁熱氣!
2023-09-08 416 浏览
呢間芝士雞煲火鍋真係好有風味!食完雞煲之後,我哋再加埋芝士湯,變成一個超吸引嘅火鍋啊!真係啱晒多人聚會嘅時候去!大家可以一齊拾下筷子!感受吓芝士同埋雞肉嘅香味!Cheese真係好濃烈!香味濃郁!依個黃金Cheese邪惡又好味!我哋最愛嘅組合,係竹笙同墨魚滑啦!我真係忍唔住叫左兩次!佢哋兩個真係絕配,食落去一定令人欲罷不能。仲有豆腐,佢嘅口感好滑喎!就好似絲絲入扣咁,真係驚艷到我哋!哈哈,蝦中寶同蝦滑都好好食,鮮甜又彈牙!食落去真係忍唔住多叫幾次。另外仲試咗佢哋嘅新鮮帶子,帶子肉質鮮嫩,配埋粉絲同金針菇一齊食!真係一流!仲有粟米落埋湯底,好香甜,好好食。至於飲品,我哋叫左鹹檸七同埋竹蔗茅根,更加添返打邊爐嘅風味啊!正啊!嘩,真係飲完之後更加開胃。咁樣講完,我都餓番啦!快啲約埋朋友一齊去食芝士雞煲火鍋,一定要食竹笙墨魚滑同豆腐食,配埋啲鹹檸七同竹蔗茅根飲,真係好爽!
呢間芝士雞煲火鍋真係好有風味!
感受吓芝士同埋雞肉嘅香味!

2023-09-08 295 浏览
呢間餐廳真係新鮮又正又足料!我哋今晚去試咗佢哋嘅芝士雞煲打邊爐,真係大驚喜!唔怕餓親,因為佢哋嘅雞煲入面真係有成廿幾件雞,足料又飽肚!餐廳嘅環境都好舒適,氣氛幽雅,仲有好多卡座!令我哋感覺好放鬆咁傾計~服務員都好友善!我哋點咗沙白蜆,真係新鮮到爆!蜆肉嫩滑,帶有淡淡嘅海味,令人回味無窮。炸魚皮都好出色,香脆好食,炸到好香,真係一件接一件都唔夠喉!特別推薦餐廳嘅手打M5和牛丸,真係超級好食!肉質鮮嫩多汁,每一啖都係滋味十足。呢間餐廳嘅食物質素好高!勁新鮮,服務一流。如果你鍾意芝士雞煲同埋打邊爐,真心推薦依間餐廳!