餐厅: 米拉
资讯:

今日午膳來到東廣場這個臥虎藏龍之地,這裡小本食店林立,各有特色~必有好嘢食今天選擇了這間台式小店~東廣場很多食店的餐枱都在舖外,座位不多,不少人會選擇外賣。難得今日有座位,可以在這裡享用午餐了!這裡主要食物有各式新竹米粉、手工麵、熱狗、小食及多款台式飲品~緊貼潮流推出芝士奶蓋茶飲趁熱食~手工彈彈麵真係彈有咬口,麵湯無味精又不油膩好味喎!見到牛肉厚過筷子,但咬落竟然嫩口不黏牙老老實實,外表真係唔算吸引,但正所謂包不可貌相,切密太早下定論。老闆貼心已將包一開二,方便進食。從包的橫切面看,很有內涵!一咬便知龍與鳳!包是暖的,而且全個包都是脆這個真的很驚喜!內涵十足,啖啖牛肉配上濃郁芝士,還有黑椒,一試難忘這裡的台灣香腸烏卒卒的~不要以為墨魚汁只為整色整水,其實也有營養價值外皮烤得脆脆的,味道跟平常的一樣好味,但脂肪較少,比較健康。老闆細心敎導如何品嚐,千萬別心急把它們混和!先打開蓋呷一口純芝士奶的味道~真心「哇」左出黎,超級香濃!除了芝士味還夾著花奶的香,香味會在口中縈繞~第二步,把飲筒直插入茶中品嚐茶香~清新!最後就可以根據個人喜好慢慢混合,變成芝士奶茶令人又愛又恨的芝士奶蓋,呷一口,心情

今天選擇了這間台式小店~

米拉牛肉麵

趁熱食~手工彈彈麵真係彈
有咬口,麵湯無味精又不油膩
好味喎!

見到牛肉厚過筷子,但咬落竟然嫩口不黏牙

費城芝士牛肉飽

老闆貼心已將包一開二,方便進食。從包的橫切面看,很有內涵!

一咬便知龍與鳳!包是暖的,而且全個包都是脆

台灣墨魚汁香腸

這裡的台灣香腸烏卒卒的~
不要以為墨魚汁只為整色整水,其實也有營養價值

雲浮芝士奶蓋(跟餐)

第二步,把飲筒直插入茶中品嚐茶香~清新!
最後就可以根據個人喜好慢慢混合,變成芝士奶茶

令人又愛又恨的芝士奶蓋,呷一口,心情愉快
售價比其他店平,又有質素。支持良心小心!
活在當下,飲左先啦!

從處理食物的細節,感受到誠意;從老闆細心向每個客人講解,感受到人情味。

完成了這篇食評,我又開始掛住佢嘞~

(p.s.我講緊食物同杯芝士奶茶
米拉牛肉麵
台灣墨魚汁香腸
雲浮芝士奶蓋(跟餐)
  • 烏龍茶芝士奶蓋
2017-11-07 279 浏览
今天一個人獨自行街,行完apm想食個簡單的午餐,便行了過旁邊工廠區的東廣場食Lunch,進入後便轉左選擇了一間叫[ 米拉 ]的臺式小店,看過餐牌後,店子細細但食品種類還算多,其後我便點了一碗麵及飲品 老闆介紹了一杯美味的雲浮綠茶,何謂雲浮?就是先用鮮奶撞芝士,形成一層白色幕𢇁,而中間是糖水,最㡳當然是綠茶,但芝士味夠出,整杯配搭新鮮,富有囗感和好味道一般的牛肉通常都比較薄,而這一間「米拉」比一般的厚一倍,咁當然本身牛肉很有口感及牛肉味濃厚。咪看(米拉)店舖少少但客人也不少麵條質量很有口感彈牙,不會淋謝謝不便外出不緊要,這小店還有外賣服務,最難得如果遠啲,只要數量有10杯都送(需付車資),這相當體貼

咪看(米拉)店舖少少但客人也不少

麵條質量很有口感彈牙,不會淋謝謝
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 雲淨綠茶
2017-11-07 193 浏览
東廣場真係好多野食~係觀塘返工有食神~最近好鐘意食呢間米拉!佢主打台灣野食同飲品!今次LUNCH嚟試左米拉招牌雜錦 $43 有齊貢丸 花枝丸 鴨胸 滷水蛋 鹵汁雞腎 雞翼 仲有幾條菜!個新竹米粉吸哂啲湯底好好味呀! 花枝丸好有咬口~入面有花枝碎~貢丸又係大大粒~ 雞腎我都好鐘意~40幾蚊嚟講我覺得算多餸~一路食一路好想飛返轉台灣~加左雲浮烏龍 $11最近好興芝士奶蓋~我又趁熱鬧試先~茶底有得揀紅茶, 井綠茶,水仙, 鐵觀音, 烏龍, 龍井, 較市面上多選擇~佢啲芝士奶蓋唔會太漏太咸, 搞勻左嚟飲~仲飲到茶香~清清地~唔錯~每日LUNCH TIME都好好生意~不過座位較少我就多數外賣~
東廣場真係好多野食~係觀塘返工有食神~
最近好鐘意食呢間米拉!
佢主打台灣野食同飲品!今次LUNCH嚟試左

米拉招牌雜錦 $43
一路食一路好想飛返轉台灣~

加左雲浮烏龍 $11

等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 新竹米粉
2017-10-25 139 浏览
公司在東廣場對面,故常在東廣場覓食,見到這間台式小吃很吸引。叫了個費城芝士牛肉包餐 牛肉很入味,很多洋蔥,芝士同少少芥辣,非常惹味!整個吃完都不覺飽。香菇貢丸和花枝魷魚丸 每款$11很有熟悉的感覺,因為是BBQ的蜜糖味,可以一解bbq的癮,貢丸爽口彈牙,魷魚丸鬆軟,一彈一軟好過癮!香焗單骨雞翼 $16焗得真的很香,而且加了辣辣的粉好好食啊!這個味道好喜歡啊!會上癮的!芝士奶蓋雲浮綠茶很特別的,清清的綠茶上面有一層咸咸甘甘的芝士cream,配搭得不錯。吃得滿意又非常飽都是$85,好抵食

叫了個費城芝士牛肉包餐

香菇貢丸和花枝魷魚丸 每款$11

香焗單骨雞翼 $16
焗得真的很香,而且加了辣辣的粉好好食啊!
這個味道好喜歡啊!會上癮的!

芝士奶蓋雲浮綠茶

吃得滿意又非常飽都是$85,好抵食

• 香菇貢丸
  • 花枝魷魚丸
  • 香焗雞翼
2017-10-01 173 浏览
做完運動想食Tea,到附近東廣場走一轉。下午茶、小食小店都唔少,揀左見到好幾個客人幫襯''米拉''。店面細小,外面擺左兩張摺檯,幾張膠凳俾客人快食,或者歇歇腳。老闆店員好熱情,見到唔少應該係熟客仔。點左檳城芝士牛肉包,攞上手熱辣辣。麵包加熱,外皮仲有少少脆,一打開見到滿滿洋蔥和牛肉。醬汁濃郁,配上芝士和芥末醬,味道唔錯,而且份量唔少。再要左士多啤梨益力多高纖特飲。店員話加左兩枝益力多,果然乳酸味濃,甜酸甜酸,好好飲。再叫左個香菇貢丸、花枝魷魚丸雙拼俾妹妹。妹妹話好有BBQ風味,加左蜜糖好香口。小店經營,價錢唔貴,下次再去幫襯。

老闆店員好熱情,見到唔少應該係熟客仔。

小店經營,價錢唔貴,下次再去幫襯。
2017-10-01
用餐时段
下午茶
2017-09-24 200 浏览
觀塘東廣場地下有唔少野食,lunch time就想食下特色小食。叫左費城牛肉飽$40我走左芝士,牛肉餡料超多,仲有洋蔥配料,面包軟綿綿,即叫即整,食完夠飽。仙草凍鮮奶$22叫左少甜,飲落幾香鮮奶味。加左仙草有d 咬感,姐係涼粉!香芋珍珠奶茶$19香芋味好濃郁,有奶香的珍珠。花枝魷魚丸$11香菇貢丸$11好貼心地已切開,燒香左既關係,丸變得更彈牙。香焗單骨雞翼$16雞亦既調味唔錯,一份有三隻,有少少老水味,肉亦有汁,非常抵食。

叫左費城牛肉飽$40

仙草凍鮮奶$22
叫左少甜,飲落幾香鮮奶味。加左仙草有d 咬感,姐係涼粉!
香芋珍珠奶茶$19
香芋味好濃郁,有奶香的珍珠。
花枝魷魚丸$11

香菇貢丸$11
好貼心地已切開,燒香左既關係,丸變得更彈牙。
香焗單骨雞翼$16
2017-09-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
2017-09-20 140 浏览
早前去左觀塘行下小店同Outlet,行行下到一個叫E Plaza的小形商場,見到入面有個面積不小的Food Court!入面有好多款不同的平價小店。本身想食好多人等位的Burger,不過實在唔想等了,所以去左斜角的Milá試試。餐廳門口只有兩張小接枱,所以位置不多。餐廳提供應輕量的套餐,今次同朋友就揀左費城芝士牛肉飽餐,一個飲芒果益力多,一個飲冰鎮珍珠咖啡。芒果益力多的味道偏甜,不過益力多的酸味好開胃。冰鎮珍珠咖啡,咖啡味都濃,不過以為冰鎮係有冰坐住,點知原來都係落冰。睇埋個牛肉飽先!個汁好香,仲有煮到又甜又冧的洋蔥,夾埋都幾香,不過牛肉量少左DD。個牛肉飽加左少量的芥辣,加埋芝士同烘過的豬仔飽都幾香脆。

2017-09-13 89 浏览
The lunch crowd at Kwun Tong can be pretty frightening, as there are alot of industrial and commercial buildings around. As i was alone today, I decided to take a quick lunch bite before heading back to work again. I walked into E Plaza and the ground floor were full of food stores, catering to both take away and dine in. After looking at few stores, I decided to have some light snacks and Taiwanese bubble tea. Their lunch set was quite reasonable, ranging from $35 to $40. It consisted of a sand

After looking at few stores, I decided to have some light snacks and Taiwanese bubble tea. Their lunch set was quite reasonable, ranging from $35 to $40. It consisted of a sandwich or noodles and a drink. Besides that, they offered Taiwanese light snacks and bubble tea as well.

Cheese beef sandwich - I chose this as i wanted to go for something light and it looked appetizing. The bun was toasted till soft and crispy and the cheese was melting hot and the beef slices were tender as well.

Green tea with red bean - This is one of their signature drink and it certainly did not disappoint. The green tea was strong and the drink was silky smooth. The texture of the red bean was small and soft and it goes well with the green tea.

I added 3 mushroom balls and 3 cuttlefish balls as i was still not full yet. It was grilled till chewy and soft, but was slightly oily though.
2017-09-13 91 浏览
平時行過都冇留意,原來觀塘東廣場地下有咁多野食,揀左呢間叫米拉嘅台灣食店,因為突然好想飲台式珍珠奶茶。食店雖然地方唔大,外面有兩張枱;飲品有幾多選擇,另外有小食或者套餐,我同朋友都叫左芝士牛肉包套餐,套餐包一杯指定飲品,補差價可以轉其他飲品;另外,我地仲叫左小食,有雞翼同台灣香腸。香焗雞翼雞翼一杯三隻,腌得好入味,烤得幾香脆。台灣濃香腸有蒜香味同蜜糖味揀,蜜糖味香腸係黑色嘅,非常特別,唔好睇佢咁嘅顏色,味道其實唔錯。芝士牛肉包牛肉包幾大個,就咁睇已經見到入面夾住幾多牛肉,牛肉幾嫩幾香,除左芝士之外,仲加左芥末醬,夾埋一齊食好滋味,而且非常飽肚。香芋珍珠奶茶+芝士奶蓋珍珠奶茶好大杯,特別加左芝士奶蓋響上面,飲落非常香濃,香芋味更香。即磨咖啡朋友叫嘅即磨咖啡,朋友都大讚咖啡味好香醇。

香焗雞翼

雞翼一杯三隻,腌得好入味,烤得幾香脆。
台灣濃香腸

芝士牛肉包

香芋珍珠奶茶+芝士奶蓋

即磨咖啡

朋友叫嘅即磨咖啡,朋友都大讚咖啡味好香醇。
2017-09-12 80 浏览
觀塘好多不同的食肆,不同種類的食物。以一個病人來說,想吃點清淡的東西,選擇了Mila。點了一個雜錦,意思就是當日的餐牌上什麼料都有。我覺得個湯挺不錯,很大份,絕對是飽肚的(不過病人是吃不下那麼多啦~)菜青甜不老,丸是一般你能預料的丸,鴨胸是一般你能預料的鴨胸⋯⋯但鴨腎有點硬。柑桔蜜不錯,以我偏好甜的來說,喜歡。P.S. 朋友點的米粉和黑糖薑茶VERY GOOD,特別是那米粉,有點像幼粉絲,口感非常好。總的來說,以這個價錢還是可以再去的。
點了一個雜錦,意思就是當日的餐牌上什麼料都有。
柑桔蜜不錯,以我偏好甜的來說,喜歡。

總的來說,以這個價錢還是可以再去的。
米拉招牌雜錦
2017-09-07
2017-09-09 899 浏览
今日和友人在觀塘游水,游完就到東廣場搵食,見米拉有芝士牛肉包,好似幾美味,於是就入去試試。米拉係一間細細的店鋪,約有6個座位。吾好睇店鋪咁細間,好多人排隊買飲品。一定有其吸引之處。Menu台式飲品選擇相當多。我叫了想食的費城芝士牛肉包$40和加$7的芝士奶蓋茶。芝士牛肉包好大個,大過手掌。包係芝麻包,熱兼脆口。牛肉滿滿配上芝士好入味。芝士奶蓋茶我都係第一次飲芝士奶蓋,未飲時,初初會覺得芝士鹹,茶甜會好奇怪。原來是兩會事。意外地發現好飲,茶底係綠茶,蓋面是芝士。我混起綠茶和芝士一齊地飲,幾夾,又吾會有膩感。叫了香茹貢丸$11,花枝魷魚丸$11各3粒貢丸和魷魚丸表面塗上了蜜糖,又彈牙,好好味。侍應還送上印花咭給我們以便日後兌換優惠。呢間小店的侍應相當親民,很殷勤和友善,值得一讚

Menu台式飲品選擇相當多。

我叫了想食的費城芝士牛肉包$40和加$7的芝士奶蓋茶。

芝士奶蓋茶

叫了香茹貢丸$11,花枝魷魚丸$11各3粒

貢丸和魷魚丸表面塗上了蜜糖,又彈牙,好好味。

侍應還送上印花咭給我們以便日後兌換優惠。

呢間小店的侍應相當親民,很殷勤和友善,值得一讚
2017-09-09
  • 芝士奶蓋茶
  • 香茹貢丸
  • 花枝魷魚丸
2017-08-20 108 浏览
逛了一整天,很口渴。走到這裡便與朋友買了手調飲料。老闆和員工很友善,店舖都充滿人情味,而我就最喜歡支持這類型的小店!芒果荔枝沙冰 $24荔枝味很濃很重,每一啖也像在吃荔枝一樣。而芒果味不會比荔枝味重, 在每一啖的餘味,會有青香紛芳的芒果味。味道呈多層次口感,很獨特! 當中冰刨得很碎,沒有冰粒在當中,超讚! 個人覺得超好喝,絕對值得一試。抹茶忌廉沙冰 $27抹茶味不會太甜或者苦, 適合大眾化的味道。 而忌廉與抹茶攪拌來喝,味道就更加好味。同樣地,冰粒完全刨得很碎,像磨沙一樣,沒有冰塊。益力多高纖特飲 $22我選擇了配芒果。這杯是我最喜歡的飲料, 當中的益力多十分之濃郁。 絕對是用了相當分量,真材實料。 很多手調飲料也會放稀釋了的益力多,所以味道都會較稀。 可是這裏的益力多味超級重,每一口也是濃濃的乳酸飲料。本身益力多也是酸酸甜甜的,再配上酸甜的芒果, 兩種不同的酸甜, 混合在一起,令味道有多層的變化。 先會嚐到益力多的甜,然後會有乳酸的酸味,但很快會被芒果的甜覆蓋,最後會有芒果果酸的餘味在口中。超好喝。最後我們再點了一個 費城芝士牛肉包 $40當中除了牛肉,配料還有有芥末、洋蔥和芝士。它
逛了一整天,很口渴。
走到這裡便與朋友買了手調飲料。

芒果荔枝沙冰 $24

當中冰刨得很碎,沒有冰粒在當中,超讚!
個人覺得超好喝,絕對值得一試。

抹茶忌廉沙冰 $27

同樣地,冰粒完全刨得很碎,像磨沙一樣,沒有冰塊。

益力多高纖特飲 $22
我選擇了配芒果。

最後我們再點了一個 費城芝士牛肉包 $40

當中除了牛肉,配料還有有芥末、洋蔥和芝士。

它的芥末味比較重,配上鹹鹹的牛肉, 十分惹味。 洋蔥份量也很多, 因為我是洋蔥愛好者,所以覺得特別好吃。 洋蔥能夠把芥末本身的寡味升華,令牛肉包加上了甘辛味,絕配!

而芝士味不會太重,淡然的芝士,就像壓軸出場的主角。

行過附近,不防一試這裡的手調飲品和小食。味道質數好之外,還真的要大讚他們的熱情。讓我體驗到這裡小店的人間有情,是很溫暖的喔。

2017-08-05 115 浏览
東廣場有不少特色小食店、感覺就是觀塘的美食街。見米拉長期有人排隊、今天經過就試下它的台式飲品同小食。米拉招牌雜錦 $43新竹米粉很幼細,下午茶食這個無咁heavy. 雞翼有3隻,仲有半隻蛋😋如果湯底沒那麼鹹就好了。台式香腸 $11甜甜的台式腸很美味、但略嫌太油。香菇貢丸 $11貢丸爽口彈牙、醬汁好似加了點麻油、很香😌凍胚芽珍珠 $18去到邊都會叫肧芽珍珠既我,又點同款飲品。茶味夠而且唔會太甜、珍珠軟硬度適中、還有大量胚芽韓式蘋果薑紅 $20採用韓國製造果茶、配上鮮泡紅茶及清爽寒天、有清新蘋果香味中亦帶點薑味、蒟蒻Q彈、整體口感特別總結這裡小食款式多、感覺小食質量不錯、老闆亦說它們食材不便宜、但價錢又相當親民、難怪下午茶時段門口擠滿人。

米拉招牌雜錦 $43

台式香腸 $11
甜甜的台式腸很美味、但略嫌太油。

香菇貢丸 $11
貢丸爽口彈牙、醬汁好似加了點麻油、很香😌

凍胚芽珍珠 $18

韓式蘋果薑紅 $20

2017-07-24 119 浏览
星期六遲咗收工,就搵左間台式小食店食過唔知午飯定下午茶。😂好頭喺東廣場,好近觀塘地鐵站。鋪頭細細出邊有兩張枱仔。結果揀咗幾個小食。有公園,墨魚丸,同埋我最鍾意食這台灣腸。飲品就揀咗韓式黃金柚子紅。個貢丸同墨魚丸唔知係焗定係煎,不過就好好味,上邊林左一啲蜜糖喺度,好似係出邊燒烤嘅嗰種味道,加埋個甜甜地嘅台灣腸,外皮都整到好脆就成為咗星期六嘅休閑午餐。仲有杯柚子紅飲品,裏面加左柚子蜜同埋少少檸檬汁,幾醒神開胃。

2017-07-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
2017-07-23 1944 浏览
今天不想大吃大喝,只是輕食一下讓腸胃休息一下。所以選了屋企附近,在東廣場的<米拉>,小小的吃點輕午餐,喝杯台式飲品就已經好滿足。店子不算大,是小店式經營,但店長非常熱情招待來介紹,給他一大個讚喔小店選擇不多,但足夠令人眼花撩亂我選了雜錦新竹米粉。第一下的感覺好像小時候媽媽煮的美味米粉,很溫暖的感覺大概是因為那兩條新鮮的菜吧!小時候媽媽叮囑要注意健康,多吃蔬菜,所以每次煮麵都必定加兩條菜給我。想不到理在外出吃飯也有健康的菜吃,很窩心米粉是細細的。沾滿了美味的湯汁,不知不覺就把米粉全吃光了而老公則點了費城芝士牛肉包。烘過的豬仔包表面非常香脆,內裡夾住大量洋蔥,醬汁牛肉同芝士。牛肉經過汁煮後變得更juicy,非常香濃,而且仲有陣陣洋蔥獨有的甜味。同時亦因為汁夠多,所以食落一點都不柴。牛肉上面再舖層濃味芝士,除左口感更好,味道亦更有層次,超正喔飲品方面,老公點了話梅檸檬,酸酸甜甜再加上話梅的咸味,感覺好醒神透心涼而我的芒果多多則有著芒果的香甜,加上益力多獨有的酸甜,亦是清涼之選兩人的午餐不用一百元,超值超值

小店選擇不多,但足夠令人眼花撩亂

招牌雜錦新竹米粉

我選了雜錦新竹米粉。
第一下的感覺好像小時候媽媽煮的美味米粉,很溫暖的感覺
大概是因為那兩條新鮮的菜吧!
想不到理在外出吃飯也有健康的菜吃,很窩心

米粉是細細的。沾滿了美味的湯汁,不知不覺就把米粉全吃光了

費城芝士牛肉飽

而老公則點了費城芝士牛肉包。

凍話梅檸檬

凍芒果多多

兩人的午餐不用一百元,超值超值

2017-07-21
招牌雜錦新竹米粉