餐厅: 米子
资讯:

2018-02-05 2147 浏览
平時黎MEGABOX 多數都係行下超市買完野就返屋企, 好少會係呢度食野.咁岩今日原來約朋友黎唱K, 不過臨時有D事就唱唔成~問題黎喇, 唔去唱K咁有咩好做呢? 我真係冇食開.咁有個朋友就話食過呢間唔錯, 咁就去呢度啦, 大家都唔想用腦呀嘛~我地3個人... 叫到成台都係野... 超誇張!!!一黎朋友就話要食個燒雞, 話好好味, 同埋需時, 所以一黎就要叫.河內燒春雞釀香茅黃薑飯$152.一上黎真係好香, 堅正~ D飯又好食~ D雞肉都唔會燒到乾哂~ OK WOR~~~ 可ENCORE!!馬拉盞炒蓮藕苗$66好特別, 未食過蓮藕苗, 所以叫黎食, 個感覺同蓮藕完全唔同~ 唔係咁棉既~食落似西芹多D~大頭蝦冬蔭公湯3-4人. $78我地3個人每人都分到兩碗~安南肉燥粉皮生菜包$66呢個上到黎完全係FREE STYLE, 究竟係生菜係底定粉皮係底呢?! XDDD 是但放哂入去就算啦~青咖喱荔枝豬頸肉 $76勁多咖喱汁, 呢個要撈飯, 反而個豬頸肉失色左.加$14 跟三件蒜蓉包.喂.. 勁脆, 我地已係影完相, 搞完一輪先慢慢食, 佢係成件都係鬆化個D, 完全食唔到有麵包既口感.. 不過我鍾
問題黎喇, 唔去唱K咁有咩好做呢? 我真係冇食開.

我地3個人... 叫到成台都係野... 超誇張!!!
河內燒春雞釀香茅黃薑飯$152.
馬拉盞炒蓮藕苗

馬拉盞炒蓮藕苗$66
大頭蝦冬蔭公湯3-4人.
大頭蝦冬蔭公湯3-4人. $78

我地3個人每人都分到兩碗~
安南肉燥粉皮生菜包

安南肉燥粉皮生菜包$66
青咖喱荔枝豬頸肉

青咖喱荔枝豬頸肉 $76
勁多咖喱汁, 呢個要撈飯, 反而個豬頸肉失色左.
跟三件蒜蓉包.

加$14 跟三件蒜蓉包.
完全食唔到有麵包既口感.. 不過我鍾意~
火車頭湯河

火車頭湯河 $66
好癲呀!!! 重叫個粉... 多到食唔哂呀完全~~~~
呢個我食左少少就停手... 呢度D野.. 4個人都食到~~~
飲品廿幾蚊杯買一送一~~~
成台都係... 冇位放喇~~~~

佢重有SET DINNER, 2人餐~~~~不過因我地想試個燒雞, 所以就冇叫到SET.
ELSE 我覺得都夠3個人食..最多唔夠先再叫咯~

附餐牌畀大家參考~冇圖.. 要靠想像~XDDD
我完全係一個圖像化既人, 得字都真係好難諗叫邊款食~
你有圖畀我, 我會易D 揀到食乜.XDDD

呢間都算抵食, 份量唔會太少, 唔會只岩2個人黎食, 一家/ 4人黎食都OK~唔會分分下就冇~
不過座位同台既高度都好似唔係咁夾~~~~ 好似D 台高左D咁咯~
都係一個可以吹水既地方黎~ 可以ENCORE呀呢度~

留意如果有揸車黎呢個場, 記住要用電子貨幣找數先有泊車優惠~~~ 唔好畀哂CASH 先發現豬左~~~
2018-01-27
馬拉盞炒蓮藕苗
跟三件蒜蓉包.
  • 河內燒春雞釀香茅黃薑飯
  • 蒜蓉包
2017-12-25 887 浏览
一家四口最喜歡吃粉麵類!越南粉都是一個不錯的選擇!MegaBox餐廳聚多, 這間位於8/F的Commm算是不錯的選擇!今天是紅日, 沒有套餐, 但散叫的價錢亦不貴😉一家四口, 點了3個粉類, 再加兩款小食!每次必點的 "火車頭湯金邊粉"!湯頭濃郁, 九層塔芽菜等配料另上! 方便大家自己調節口味~湯粉內有: 牛丸, 牛柏葉, 牛根, 牛腩, 白蘿蔔款款都好吃~另外一款湯粉選了 "生牛肉湯金邊粉"牛肉都有6片~不錯😋而我選了 "香茅豬扒凍檬"豬扒超大片, 而且炸得香脆~凍檬配上酸汁的確開胃~小食 "牛油果芒果軟殼蟹米卷"😋😋😋😋好正!小食: "炭燒魷魚木瓜絲沙律"唯一敗筆...木瓜有點生😢帶有一點苦澀味...評分: 5⭐最好食物: ⭐⭐⭐⭐環境: ⭐⭐⭐⭐價錢: ⭐⭐⭐⭐服務: ⭐⭐⭐
一家四口最喜歡吃粉麵類!
越南粉都是一個不錯的選擇!

今天是紅日, 沒有套餐, 但散叫的價錢亦不貴😉

一家四口, 點了3個粉類, 再加兩款小食!

每次必點的 "火車頭湯金邊粉"!
湯頭濃郁, 九層塔芽菜等配料另上! 方便大家自己調節口味~
湯粉內有: 牛丸, 牛柏葉, 牛根, 牛腩, 白蘿蔔
款款都好吃~

另外一款湯粉選了 "生牛肉湯金邊粉"
牛肉都有6片~不錯😋

而我選了 "香茅豬扒凍檬"
豬扒超大片, 而且炸得香脆~
凍檬配上酸汁的確開胃~

小食 "牛油果芒果軟殼蟹米卷"
😋😋😋😋好正!

小食: "炭燒魷魚木瓜絲沙律"
唯一敗筆...木瓜有點生😢帶有一點苦澀味...

評分: 5⭐最好
食物: ⭐⭐⭐⭐
環境: ⭐⭐⭐⭐
價錢: ⭐⭐⭐⭐
服務: ⭐⭐⭐
2017-12-24
午餐
2017-12-03 774 浏览
在觀塘工廈見完客,要在附近較為像樣的食肆商舖,Megabox是唯一的選擇。與同事二人在水牌瞄了一瞄,挑了一家越南餐廳。餐牌只有兩頁約A5紙大小的紙,一頁是小食,一頁是主菜,連飲品都欠奉。因為選擇不多,我們很快便下了決定。生牛肉牛丸湯河轉為檬粉,湯頗清甜,不俗。數小片的牛肉略為過熟,牛丸兩粒,即使加入伴上的芽菜、香葉和辣椒都不夠餸,吃完還剩下大半碗檬粉。蝦醬海鮮炒飯倒亦不錯,蝦醬味輕微,除了魷魚、蝦仁、帶子之外,還有肉腸,甚是豐富,我們都給了讚。而馬拉盞炒通菜很夠味,然而通菜的質素不好,靭而有渣。小食最遲上,是熱騰騰的,吃時還有煙。炸蝦餅很大件,似是吃著酒樓的炸蟹鉗,相當鮮美。裏面的魷魚粒又多又爽,小人吃時更咇了一粒出來!後來還用它來佐著吃掉餘下的檬粉。滴漏咖啡的啡味甚為濃列,越南咖啡果然名不虛傳,加些煉奶集甜香濃於一身。青檸梳打清涼入心,勝在便宜,才$6一杯,乎復何求。上菜快,服務員亦是隨傳隨到,感覺良好。

生牛肉牛丸湯檬
蝦醬海鮮炒飯
而馬拉盞炒通菜很夠味,然而通菜的質素不好,靭而有渣。
馬拉盞炒通菜
魷魚粒炸蝦丸
凍滴漏咖啡
青檸梳打清涼入心,勝在便宜,才$6一杯,乎復何求。
青檸梳打
上菜快,服務員亦是隨傳隨到,感覺良好。
下午茶
蝦醬海鮮炒飯
魷魚粒炸蝦丸
凍滴漏咖啡
青檸梳打
  • 生牛肉牛丸湯檬
  • 馬拉盞炒通菜
2017-11-23 526 浏览
我地今晚想食檬粉,近近地就諗起呢間!因為星期五嘅關係都等左陣位,甘我八卦下問侍應,佢話其實又吾係每個星期五都甘旺😜呢個係肉丸凍檬:😋😋😋肉丸好大粒,好熱,好juicy!4大粒都幾飽下😌😌呢個係馬拉盞通菜:正常,不過不失!呢個係生菜包:有別於泰式食開嘅味道,可能係越式卦🤣🤣🤣喜吾喜歡就見人見志喇!啲粉皮好薄,包埋落去,多一種口感!而綠色個碗仔係薄荷醬,大家可加可吾加,不過加左又出奇地同成個生菜包好夾☺️☺️有興趣大家可以試
呢個係肉丸凍檬:😋😋😋
肉丸好大粒,好熱,好juicy!
4大粒都幾飽下😌😌
呢個係馬拉盞通菜:
正常,不過不失!
呢個係生菜包:

有興趣大家可以試

2017-10-20 480 浏览
食物質素普通,同正宗越南菜有距離,不過最大問題唔係食物,而係staff嘅服務態度!午飯時間,-定要等齊人數先可以入座,如果未到齊人,就俾張被飛你等位,咁做即係叫你唔好黎食啦!
2017-10-17 301 浏览
我成日心思思去呢度食架,不過係平日呀,吾使等位,星期六/日就要等下了!佢嘅下午茶吾叫平嘅,但啲豬扒,豬頸肉,海南雞,真係好ok㗎!豬扒同豬頸肉燒得岩岩好,好juicy,外皮又香,加埋個凍檬,成個份量對於我黎講都叫大😋😋次次都飽飽💖而海南雞啲肉👌🏻滑,佢有三個汁點,好好味!有次我重同老公去試晚餐,佢啲二人餐,四人餐抵食,一定飽,好過你散叫,不過大家有興趣可以試佢個招牌菜薑黃雞飯,真係好飽,好香,如果大家叫呢個,記住另外吾好叫太多🤣🤣咪食吾唒!侍應服務還可以!
2017-10-07 467 浏览
好多OL係12點幾放午飯時,因為工作活動較少,所以午飯時段未必會太肚餓。而越南粉係我其中一個最喜歡既light lunch選擇,因為食完都唔覺太飽。這間位於mega box的越南粉,每次去都人山人海,今次等左約30分鐘先入座。係等安排入座時,侍應已經幫我落左單,安排好座位後,我仲未坐底,碗牛肉牛丸金邊粉已經放左係枱👍🏻。金不換、牙菜、青檸等,是另上,客人可按自己口味自行調味。另外,值得一提大家,小食也好好味。今次加左炸雞翼和風爪,每款都是二十多元,lunch和幾個同事一齊去,一人都係俾多少少,但令成餐飯生色不少呢😋
越南
2017-10-06
越南
2017-10-06 351 浏览
很久沒有嚐越南菜,所以試試此店,我們點了一個2人餐,小朋友鍾意食香口嘢,所以加點了春卷和蝦餅, 套餐有蜆港椰青蜆肉湯、芒果龍利柳米紙卷拼扎肉碎蒸粉包及柚子蝦沙律、蕃茄牛尾煲配蒜蓉包、馬拉盞炒通菜 虎蝦扎肉炒粉絲、附送飲品及甜品。湯略 鹹,米紙卷、蒸粉包、柚子蝦沙律味道ok, 蕃茄牛尾煲番茄味香濃, 配蒜蓉包食 一流,可惜牛份量較少,炒通菜有鑊氣, 炒粉絲夠惹味但略嫌油膩, 春卷和蝦餅炸得外脆內軟不油膩, 甜品椰汁糕香滑甜度適中, 整體食物質素 ok ,但食完後有點兒口乾
甜品椰汁糕香滑甜度適中
, 整體食物質素 ok ,但食完後有點兒口乾

2017-08-15 470 浏览
本身約左朋友行宜家家私,但佢地未到時我地又肚餓,我同老公就去揾野食!突然間見到呢間好似又唔錯,Menu 放左係出面比客人睇,睇岩就可以入去食,當時我就問佢地有冇下午茶時間,佢地話三點,我地差十分鐘。佢地都照比我地太好了!本身係叫左生牛肉加牛丸河先,但黎先嘅係咖哩牛腩河👇🏻呢碗我老公食話好好食!叫左杯青檸梳打,咸咸的不喜歡飲!蕃茄酸辣鳯爪一流。。。大力推介,又夠酸夠辣超好味,粉本身唔辣,連埋食就會有辣辣地嘅感覺馬拉盞炒通菜老公最愛,話好好味!我都覺得好味嘅!分開比我地自己放入粉內,自己想放幾多就幾多!但好搞笑呢碗河粉嘅粉不是很粗,我老公問我你唔係食河粉咩,我話唔知,我冇咩所謂!但對比咖哩牛腩河嘅河粉太幼了。。。因為太好味我地又追加多兩碟,今次轉叫馬拉盞炒芥蘭都好好味芥蘭都好新鮮!
本身約左朋友行宜家家私,
但佢地未到時我地又肚餓,
我同老公就去揾野食!
突然間見到呢間好似又唔錯,
Menu 放左係出面比客人睇,
佢地都照比我地
太好了!
本身係叫左生牛肉加牛丸河先,
但黎先嘅係咖哩牛腩河👇🏻
咖哩牛腩河

呢碗我老公食話好好食!
叫左杯青檸梳打,咸咸的不喜歡飲!

蕃茄酸辣鳯爪
一流。。。
大力推介,又夠酸夠辣超好味,
粉本身唔辣,連埋食就會有辣辣地嘅感覺

馬拉盞炒通菜
老公最愛,話好好味!
我都覺得好味嘅!

分開比我地自己放入粉內,自己想放幾多就幾多!
生牛肉及牛丸河

但好搞笑呢碗河粉嘅粉不是很粗,
我老公問我你唔係食河粉咩,
我話唔知,我冇咩所謂!
但對比咖哩牛腩河嘅河粉太幼了。。。

因為太好味我地又追加多兩碟,
今次轉叫馬拉盞炒芥蘭都好好味

芥蘭都好新鮮!
咖哩牛腩河
生牛肉及牛丸河
2017-08-02 460 浏览
一向唔寫食評,但呢間實在太肉酸,不吐不快。叫個398二人餐,拼盤春卷冷藏加熱貨式,柚子蝦沙律得一隻蝦,算~當你夾漏左。軟殻蚧卷叫ok...跟住上的辣椒膏蝦粉絲,又係得一隻蝦,頭同身分開叫做當係兩件?!有冇攪錯說好的二人餐,點呀?一隻蝦你咬一半我咬一半?成碟粉得一隻實在肉酸。。。。杯咸檸七,一杯係七,一杯係水,咁得意既?個蜆湯。。。。我唔知點形容呢個。。水椰菜苗又老又un個魚爐未食,但賣相唔多開胃。
算~當你夾漏左。軟殻蚧卷叫ok...

杯咸檸七,一杯係七,一杯係水,咁得意既?

個蜆湯。。。。我唔知點形容呢個。。水
椰菜苗又老又un

個魚爐未食,但賣相唔多開胃。

2017-07-19 475 浏览
香港真係好多人🤦🏻‍♀️Megabox係個好地方~大部分時間都好少人🤣前排試左呢間越南野~都okay喎🤗#冬陰公湯 最抵讚!甜甜酸酸,係開胃個隻,唔係味精味😍唔會越飲越口乾😋 #越南炒粉絲 都幾得意,比韓式炒粉絲彈牙啲,幾惹味~ #椰青海鮮焗飯 都幾重椰汁味,味道都okay不過個人麻麻地鍾意😜
2017-06-24 443 浏览
香港越南餐廳話多唔多,話少唔少,但講到要有「真」越南味既越南餐真係唔多。但今日竟然俾我無意中,撞到一間目前為止係香港我覺得好味而有越南味!自我係加拿大返香港之後一直想搵有越南味既越南餐廳,回味返係加拿大食既正宗越南餐廳,但一直搵唔到,可能因為加拿大既越南餐廳9成5都係越南人開,唔通香港剛剛相反?哈哈~ 先講講今日開左咩餐香茅雞扒配扎肉湯蒙1- 雞扒大大舊,啲肉又軟又juicy,個皮仲唔會乾爭爭 香脆帶少少蜜糖既甜,!2- 湯底先係重點所以,清香帶有越南風味!3- 根本成個餐都好足料,扎肉都有4片其實講真,出面先唔好講雨午餐份量細,出面正常午餐就算配埋扎肉,至多咪俾2塊,邊有可能有4塊咁多😆 更何況呢個係下午茶餐,都竟然有午餐既份量,簡直都抵到爛。餐飲叫左杯凍檸茶,凍飲加3蚊😜以上開餐試後感,只係本小姐個人感覺

先講講今日開左咩餐

香茅雞扒配扎肉湯蒙

2- 湯底先係重點所以,清香帶有越南風味!
3- 根本成個餐都好足料,扎肉都有4片

餐飲叫左杯凍檸茶,凍飲加3蚊😜
以上開餐試後感,只係本小姐個人感覺
2017-06-23
2017-05-01 576 浏览
今日同朋友出左Megabox ,原本想平平地食Ikea,但星期六日真係超級多人,唯有搵第二間試。見到CÓMMM Vietnamese Cuisine 環境都唔錯,而且唔洗等位,一於試下啦。扎肉肉碎蒸粉包 - 越式蒸粉包是越南餐廳必備的餐前小食,材料雖簡單,卻可以有豐富的的配搭。今次的蒸粉包用料充足,唯一美中不足係粉包皮太厚先可以包到咁多料,但味道係唔錯的。炭燒香芧豬扒 - 豬扒好大塊下,分量比出面多好多,而且唔會太乾身,加埋新鮮生菜真係一流。生牛肉河粉 - 生牛肉河粉用料充足,濃郁牛肉湯配上香葉辣椒青檸,酸甜開胃,值得推薦。整體而言,食物質素唔錯,分量充足,價錢合理,環境舒適,下次可以再來試其他野食。
扎肉肉碎蒸粉包

炭燒香芧豬扒

生牛肉河粉

2017-04-08
炭燒香芧豬扒
生牛肉河粉
2017-02-02 1081 浏览
每次計劃黎親呢間CÓMMM Vietnamese Cuisine都失敗,因為真係好多人,多人到排成半個鐘,都只入左兩三台客。寶貴的lunch時間,咁就無左一半。所以黎過2次排隊都排唔到,就決定以後都唔排了。今次好彩,有朋友黎搵我食飯!預早去排,等我放lunch時黎到,岩岩好入得,好開心!終於食到啦!入去之前要揀定比埋錢先入得。火車頭Pho!!個碗望落好似好細,但其實好深架。味道都唔錯,我慣常落哂全部配料落去要落哂青檸味道先夠酸!湯底好鮮甜,都幾美味!牛丸好彈牙,其餘幾款都好食。9層塔好重要,令到成碗麵更加香濃!算係唔錯嘅午餐!

因為真係好多人,多人到排成半個鐘,都只入左兩三台客。

寶貴的lunch時間,咁就無左一半。

所以黎過2次排隊都排唔到,就決定以後都唔排了。

今次好彩,有朋友黎搵我食飯!

預早去排,等我放lunch時黎到,岩岩好入得,好開心!
終於食到啦!入去之前要揀定比埋錢先入得。

火車頭Pho!!

個碗望落好似好細,但其實好深架。

味道都唔錯,我慣常落哂全部配料落去

要落哂青檸味道先夠酸!湯底好鮮甜,都幾美味!

牛丸好彈牙,其餘幾款都好食。

9層塔好重要,令到成碗麵更加香濃!算係唔錯嘅午餐!
2017-01-26 629 浏览
好鹹,味精好似好重,食完超口渴,唔舒服。味道唔係靠天然香料既感覺。 環境算ok, 服務都好既,今次叫左豬扒湯粉,肥牛金邊炒粉(肥牛味道算可以,好薄量就麻麻,豬扒湯麵以48來講超抵,豬扒好大份。
2017-01-25