位於銅鑼灣中心地帶金百利中心嘅樓上日式居酒屋,地點方便,約埋朋友一齊去食就最啱啦。店舖裝潢非常有日本風味,一入到去就好似去咗日本咁,一解思鄉之情。食物選擇多,餐牌有埋圖片俾你參考,真係睇到花多眼亂海之逸魚生丼 HKD 108賣相非常好,因為朋友唔食生冷野,一個叫刺身會多左少少,叫魚生丼就最好,每款魚生都有,魚生質素偏高,一個人啱啱好,一次過滿足晒你三個願望,黑蒜油豬軟骨拉麵 HKD 78黑蒜油味超濃一上枱就聞到,拉麵質素可以媲美出面嘅拉麵店,價錢相宜,係咪呢度食到咁高質嘅豬軟骨拉麵,感到非常驚嘆芝士玉子燒 HKD 58唔好睇佢細細舊,絕對可以喂飽幾個人,雞蛋捲落足料,入面仲有拉絲芝士,配合埋面頭嘅醬料,味道出眾行亦好有特色芝士雞卷 HKD 65呢個有驚喜,雞卷肉質嫩滑多汁,外皮炸到脆卜卜,鋪面嘅隨左芝士汁,仲有三文魚子,真係好揼本!牛油果軟殼蟹沙律 HKD 58超級多軟殼蟹,而且每舊都好大,非常抵食!牛油果熟得啱啱好,有一種入口即溶嘅感覺,配合埋沙律菜,係個非常開胃嘅沙律青龍 HKD 50海膽炸蝦卷,一上枱已經非常吸睛,每一舊壽司上面都有一塊海膽,餐廳真係落足料!我哋見到每一台都會叫,

食物選擇多,餐牌有埋圖片俾你參考,真係睇到花多眼亂

海之逸魚生丼 HKD 108
黑蒜油豬軟骨拉麵 HKD 78
芝士玉子燒 HKD 58
芝士雞卷 HKD 65
牛油果軟殼蟹沙律 HKD 58
青龍 HKD 50
海膽炸蝦卷,一上枱已經非常吸睛,每一舊壽司上面都有一塊海膽,餐廳真係落足料!我哋見到每一台都會叫,證明佢非常受歡迎👏🏼一定要試!

餐廳環境比較細,想坐卡位就一定要book位,我哋無book坐中間,侍應傳菜時會不斷有碰撞,比較無咁舒適
2021-11-06 288 浏览
今日黎到銅鑼灣吃午餐,金百利有很多食肆,地下有很多姐姐派傳單,今次試日本野 - 築地。約十二點到,我是第一枱,建議午餐時間可以的話早點來,因為搭Lift 都幾多人。和牛反卷 (青瓜,天婦羅碎醬,和牛,蜜糖芥末醬)HKD 98 - 牛味夠,油脂感足,配上芥辣。入面脆口,口感豐富,可以一試。三文魚三味 (三文魚,火炙芝士三文魚,蟹膏三文魚)HKD 38 - 三文魚正常發揮,加了一些像蟹膏,但不是十分鮮味,我覺得不加味道較好。個人比較喜歡火炙過的,因為迫出油脂感,吃起來十分香。蝦蝦三笑 (蟹膏熟蝦,蟹膏甜蝦,赤海蝦)HKD 38 - 蝦也正常發揮,覺得不加蟹膏較好。總括價錢化算,服務不錯。

總括價錢化算,服務不錯。
好耐冇去過日本,約埋朋友去日本居酒屋朝聖,揀咗築地日本料理,位於銅鑼灣地理位置非常方便。一去到門口已經俾佢嘅日式擺設吸引,猶如置身日本一樣,即使平日客人都好多,要坐卡位一定要訂坐!落單嘅時候見到Menu花多眼亂,揀咗好耐,最後選擇左幾款非常吸引嘅美食都好,質素好好,推介俾大家。頭盤叫咗牛油果軟殼蟹沙律,軟殼蟹分量多牛油果🥑熟得啱啱好,作為頭盤非常開胃。煮食就叫咗海之逸魚生當,同埋黑蒜油豬軟骨拉麵,魚生飯刺身種類非常多,下面係壽司飯,仲有青瓜等等配菜,整體非常不錯(*¯︶¯*)拉麵意外地高質,湯底黑蒜油味非常濃烈,豬完骨淋身有彈性,拉麵質素可以媲美拉麵店小食就一定要叫嘅,芝士蛋卷同雞卷都非常出色。芝士蛋卷好粥了,除咗蛋之外入邊仲有芝士,食起嚟有飽足感之餘仲好邪惡添。芝士雞卷外皮炸得非常趣,雞肉入面仲卷左青瓜等等餡料,味道口感都平衡得好好。

牛油果軟殼蟹沙律

芝士玉子燒
芝士雞卷
青龍
2021-11-04 158 浏览
銅鑼灣某百貨公司又舉行感謝祭,所以相約姊妹前往“血拼",“血拼”完畢當然是醫肚時間,最方便莫過於行過對面食肆林立的金百利廣場,我倆隨便就選了一家日本餐廳,一出門就看見樹立的“築地”的店名。店舖面積不大,內幾乎坐滿了客人,幸好還有二個位置給我們。翻開餐牌,其實我真心覺得那個二人套餐十分抵吃,但我姊妹卻不願意,尊重她唯有散叫吧!冷盤反傳統,在日式餐廳叫來了韓式泡菜,原來日式的也很好吃。然後再叫了一客三文魚腩刺身,魚腩肉果然非常肥美新鮮。之然我倆各自叫了一個手卷,我叫的是鰻魚玉子手卷。而姊妹則叫了一個北寄貝沙律手卷,两者都非常足料新鮮入味。因“血拼”完實在太餓,我建議叫些麵飯分享來吃,姊妹點了一個炎辛地獄拉麵,內裏海鮮材料十分豐富,而且麵質也非常可口。而我則叫了一個廣島蠔釜飯,廣島蠔十分肥大厚肉,混在釜飯裏令飯充滿蠔香。最後我們還多叫了一份清酒蛤蜆來送飯麵,侍應送上來是非常滾熱的,蜆肉多之餘,那個湯也非常好喝。最後結賬才三百多元,十分扺食的一餐。

冷盤反傳統,在日式餐廳叫來了韓式泡菜,原來日式的也很好吃。

然後再叫了一客三文魚腩刺身,魚腩肉果然非常肥美新鮮。

之然我倆各自叫了一個手卷,我叫的是鰻魚玉子手卷。

而姊妹則叫了一個北寄貝沙律手卷,两者都非常足料新鮮入味。

最後結賬才三百多元,十分扺食的一餐。
2021-10-29 283 浏览
今晚是平日星期三,打算到某大型商場睇吓佢哋嘅感謝祭,在逛商場之前,先吃個晚飯再去血拼,因此走到鄰近大廈搵下野食,搵到昵間樓上日本菜,乘電梯上樓。一出lift門便見到佢地既餐廳門口七時入座,差不多全餐廳滿座食物選擇款式甚多,刺身,壽司,拉麵,炸物等等任君選擇先上韓式泡菜,味道並不一是韓國菜館提供既那種味道,不太辣,有點酸酸甜甜北寄貝沙律手卷 ,材料豐富鰻魚玉子手卷,材料新鮮三文魚腩刺身,有四大舊,全部都是厚切,用冰鎮住以防刺身出水及變壞,每舊刺身都非常新鮮肥美清酒煮蜆,極力推薦!熱辣辣上枱,每隻蜆都好肥美,而且湯底用上鰹魚湯再加上黃芽白菜,好好喝!廣島蠔釜飯,一打開木蓋,飯香及蠔香撲鼻,還有少許香口飯焦地獄拉麵,有海鮮伴麵

一出lift門便見到佢地既餐廳門口

七時入座,差不多全餐廳滿座

食物選擇款式甚多,刺身壽司,拉麵,炸物等等任君選擇

北寄貝沙律手卷 ,材料豐富

鰻魚玉子手卷,材料新鮮

廣島蠔釜飯,一打開木蓋,飯香及蠔香撲鼻,還有少許香口飯焦

地獄拉麵,有海鮮伴麵
2021-10-27
  • 清酒蛤蜊
2021-10-29 225 浏览
去開銅鑼灣血併,行到攰要搵地方醫肚,係金百利就有一間叫 築地日本料理,突然間好想食日日嘢(我太掛住家鄉了),好彩walkin 唔使等位,(餐廳可以booking),餐廳menu 都有好多唔同種類,主要有刺身,創作壽司,卷物,燒物,拉麵,丼,1人前餐,2人前餐都有。由於我對甜蝦,帶子情有獨鍾,所以我主要食呢兩樣嘢,叫咗甜蝦刺身,海膽帶子卷物,蝦蝦三笑(有蟹膏熟蝦,蟹膏甜蝦,赤海蝦),仲叫咗鹽燒鯖魚。食物好快上枱,有效率,先上鹽燒鯖魚,鯖魚有手掌咁大條,燒得皮脆肉嫩,肉身唔會好乾,成條魚好快比我KO咗海膽帶子卷物嘅配搭好特別,卷物外有帶子,海膽,內有蟹柳,牛油果🥑,食落海膽帶子新鮮鮮甜,帶子好彈牙😂😂,有幾個層次,又甜又清新咁(因為有牛油果關係)蝦蝦三笑,蟹膏好似畫龍點睛係蝦蝦三笑上面,而赤海蝦、甜蝦鮮甜。甜蝦刺身唔使我多講,甜蝦新鮮,食落肉身煙煙un un 好有口感得4隻唔夠喉吖😅

得4隻唔夠喉吖😅

2021-10-28
2021-10-27 192 浏览
係銅鑼灣返工成日都諗唔到食咩好,就睇上網睇下有咩食,見到金百利有幾間餐廳,想食日本野所以就去咗築地日本料理餐廳,喺門口望到餐牌食物選擇多,有拉麵、壽司、串燒、到石鍋飯等等,款式多多👍🏻👍🏻👍🏻午飯時間都好多人,望咗一眼餐牌最終都係點左魚生飯和拉麵和朋友share嚟食什錦魚生飯切成一粒粒,有吞拿魚、三文魚🍣魚生都很新鮮,美味可口燒雞扒拉麵🍜燒雞扒肉質鮮嫩多汁,鎖住肉汁又夠嫩滑,而家拉麵湯底都很濃郁,忍唔住都飲多幾啖湯👍🏻加配糖心蛋

什錦魚生飯
切成一粒粒,有吞拿魚、三文魚🍣魚生都很新鮮,美味可口

燒雞扒拉麵🍜

加配糖心蛋
2021-09-30
2021-10-25 128 浏览
今日係銅鑼灣經過見到築地日本料理, 即刻引起思鄉之情, 就上去試下。金百利樓上, 都係好耐冇黎過啦。 一次過下好耐冇黎既地方。以為過左2點冇咩人, 點知上到黎竟然坐滿, 等左陣。 果然好受歡迎。價錢好大眾化, 難怪咁多人。因為想食多幾樣, 所以冇叫套餐, 但散叫都唔貴。火灸芝士熟蝦, 幾大隻, 鮮甜。馬刀背刺身, 夠新鮮。 好爽甜, 有d似食緊象拔蚝。 炸紫薯餅。 炸得好靚, 好香, 入面仲有d栗子粒。 甜甜地, 好香甜既紫薯, 真係好溫暖。七味燒鮭魚旗, 真係燒得唔錯, 有肉得黎又多魚油, 好嫩滑。 而七味粉都落得好到位, 好美味。最其待係甜品, 鐵板綠茶布朗尼。 真係冇食過鐵板上。上面既綠茶超冰凍, 下面既布朗尼本身都熱, 鐵板熱住更熱, 再將溫熱既綠茶汁淋上去, 即時滾熱, 布朗尼索晒熱綠茶, 再夾埋綠茶雪糕食, 真係好好味。 本來布朗尼好甜, 但咁樣夾住食反而冇咁甜。 好正。
金百利樓上, 都係好耐冇黎過啦。 一次過下好耐冇黎既地方。
價錢好大眾化, 難怪咁多人。
因為想食多幾樣, 所以冇叫套餐, 但散叫都唔貴。

火灸芝士熟蝦, 幾大隻, 鮮甜。

馬刀背刺身, 夠新鮮。 好爽甜, 有d似食緊象拔蚝。

最其待係甜品, 鐵板綠茶布朗尼。 真係冇食過鐵板上。
2021-10-25
下午茶
2021-10-18 183 浏览
連放五日假後, 心情都未平復, 大老闆又未返黎, 於是又好任性咁去銅鑼灣食Lunch. 金百利廣場成層都係食店, 午飯時間去呢度食, 大家就要比少少耐性等下lift. 不過都唔係等左好耐, 3轉lift 就上到去。喺樓下已選定築地日本料理, 因為而家無得去築地, 咪去返呢度當自我陶醉囉。是日午餐三文魚親子丼劍魚腩刺身三文魚親子丼, 三文魚籽大大粒, 色澤鮮明, 一放入口, 魚籽卜卜脆, 魚油喺口裡面徘徊, 非常搶口, 三文魚腩厚切, 亦係啖啖魚香鮮味, 魚腩肥美, 好食。劍魚腩刺身, 劍魚係我食刺身三大最愛,因為愛佢夠鮮夠甜, 劍魚亦係厚切, 刺身非常新鮮。提一提大家, 呢度有位店員應該有語言障礙, 但非常有禮貌, 服務態度一流, 值得嘉許。

是日午餐

三文魚親子丼
劍魚腩刺身

2021-10-15 227 浏览
今晚突然好想食刺身黎左間日本餐廳點左~三文魚刺身都厚切有鮮味架食左已經好滿足~青龍卷/蟹子軍艦/北寄貝沙律壽司應該係有青瓜...海胆同炸蝦食落幾FRESH呀炸蝦都好脆呢個配搭幾好WOR蟹子正常北寄貝沙律比較少見都幾足料的~枝豆正正常常唔差呀~串燒雞軟骨即燒呀黎到好熱點埋檸檬汁好正又好開胃雞軟骨唔會好瘦果D意尤未盡點多個炸豆腐整到個皮好鬆唔會好干咁但內裡仲好滑個人覺得好唔錯呀
今晚突然好想食刺身

但內裡仲好滑
個人覺得好唔錯呀
2021-10-14
2021-10-03 285 浏览
三文魚三味 $38三件壽司包括三文魚、火炙芝士三文魚、蟹膏三文魚,嗰火炙佢燒得唔夠熟,不過勝在三文魚刺身夠新鮮好食,加咗蟹膏嗰件個味道好match。-牛油果軟殼蟹卷 $48軟殼蟹香脆,牛油果味鮮,加上蟹籽鮮甜,食落可口。-清酒蛤蜊 $60蛤蜊鮮甜,食落完全冇沙,清酒湯底味道同樣清而鮮,入面仲有雜菌、娃娃菜等,食完飲埋個湯好滿足。-綠茶冷麵 $58唔仲意重口味嘅可以試吓綠茶冷麵,加上鵪鶉蛋同蘿蔔蓉浸落醬油湯,味道清新。-Terimisu $15蛋糕唔太甜,芝士同可可粉味道香濃。
三文魚三味 $38
牛油果軟殼蟹卷 $48
軟殼蟹香脆,牛油果味鮮,加上蟹籽鮮甜,食落可口。
清酒蛤蜊 $60
綠茶冷麵 $58
Terimisu $15
蛋糕唔太甜,芝士同可可粉味道香濃。
三文魚三味
清酒蛤蜊
綠茶冷麵
Terimisu
2021-10-02 237 浏览
今日到銅鑼灣行街,行至金百利廣場,唸著之前食過嘅日料築地餐廳味道不錯,再次光顧。炎辛地獄拉麵🍜紅紅湯底忍不住試下,辣度對我來講唔係好辣,但係好開胃,配料好多:紫菜、叉燒、香菇、半個溏心蛋、撥好大蝦、木耳絲、蜆肉,口感豐富,拉麵質地煙韌,份量足!青龍壽司:海膽炸蝦天婦羅卷物,彈牙炸蝦與爽脆小黃瓜組合清爽宜人,微酸醋飯粒粒分明,加埋鮮甜嘅海膽,好味!金菇牛肉卷:肥牛包著金菇,口味香脆、鮮嫩,加埋秘制醬汁讓人欲罷不能。龍蝦沙律壽司:用龍蝦肉、沙拉醬製作而成,新鮮香甜,正!
2021-09-30 184 浏览
煲完魷魚遊戲, 諗極到諗唔明點解主角最後會染紅色頭髮😅回到正題, 分享吓前幾日食嘅汁燒魷魚筒✨ 魷魚煮得軟淋, 個汁辣辣地, 為冇乜味嘅魷魚加返一份滋味, 食落好過癮🤙🏻鐵板帆立貝上面有一粒正字形牛油, 根據自己喜好整, 淨係聞都聞到好香🧈 上枱時冇即刻食, 因為想啲邊有小小焦香, 等咗一陣, 見個邊開始焦, 就夾起食😋 個邊咬落有小小脆口, 帆立貝吸咗牛油, 好正!食日本野點會小得刺身, 叫咗吞拿魚刺身, 上枱時仙氣滿滿🤣 食落都算新鮮, 厚身大舊🤭同時仲叫咗牛仔骨、雞串, 雞串大件夾抵食, 只係$18!Overall: 銅鑼灣樓上日本菜, 價錢合理, 質素有保證
煲完魷魚遊戲, 諗極到諗唔明點解主角最後會染紅色頭髮😅

同時仲叫咗牛仔骨、雞串, 雞串大件夾抵食, 只係$18!

2021-09-29 198 浏览
我實在太太太太太耐冇去日本旅行好掛住日本所以今次就要嚟到呢一間餐廳懷緬下!呢到係位於銅鑼灣嘅金百利廣場嘅築地日本料理餐廳睇睇menu勁多野食揀!花多眼亂!但我同我frd2條友唔食得多所以只好揀啲想食就算下次再黎la鰻魚炒飯用上石鍋上,可以keep 住個溫度!入面鰻魚嘅數量都唔少絕對冇偷工減料,而且炒得好有鑊氣😙牛油野菌超香!份量又超級多!佢又係用個鐵板上所以可以keep住個溫度好惹味喎燒三文魚魰!我大愛啊!燒完之後三文魚嘅魚又香非常之突出但因為佢唔算好大嚿所以食落去唔會好油膩整體來講呢一間嘢食嘅質素都相當唔錯

呢到係位於銅鑼灣嘅金百利廣場嘅築地日本料理餐廳

所以只好揀啲想食就算下次再黎la

鰻魚炒飯
用上石鍋上,可以keep 住個溫度!入面鰻魚嘅數量都唔少
絕對冇偷工減料,而且炒得好有鑊氣😙
牛油野菌
超香!份量又超級多!
佢又係用個鐵板上所以可以keep住個溫度
好惹味喎
燒三文魚魰!
我大愛啊!
燒完之後三文魚嘅魚又香非常之突出
但因為佢唔算好大嚿所以食落去唔會好油膩

整體來講呢一間嘢食嘅質素都相當唔錯

2021-09-28 152 浏览
放工之後 就梗係要約朋友catch up 放鬆下☺️佢地真係有好多食物選擇😂有熟食 亦有魚生刺身 所以一定有一款啱口味😆吞拿魚刺身 ($88)個presentation 好有仙氣 好啱打卡🤍🤣刺身好厚 一啲雪味都冇 好fresh✨鐵板帆立貝 ($88)熱辣辣嘅帆立貝即燒即食 未食已經聞到好香🤤醬燒牛仔骨 ($88), 醬燒雞柳 ($18)牛仔骨好多肉 配埋個bbq醬好夾 雞柳都好惹味🥳汁燒魷魚筒 ($88)魷魚爽口彈牙😬
放工之後 就梗係要約朋友catch up 放鬆下☺️

吞拿魚刺身 ($88)

鐵板帆立貝 ($88)
熱辣辣嘅帆立貝即燒即食 未食已經聞到好香🤤

醬燒牛仔骨 ($88), 醬燒雞柳 ($18)
牛仔骨好多肉 配埋個bbq醬好夾 雞柳都好惹味🥳

汁燒魷魚筒 ($88)
魷魚爽口彈牙😬