餐廳周圍以竹作佈置🎋,今次又黎試下新menu,覺得味道比上次有驚喜🤪:-1️⃣「皇牌西京燒比目魚🐟($298)」🆕薯蓉超香滑好濃芝士味,比目魚嫩滑同多汁,好好食🤣~👍🏻-2️⃣「烤焦糖焗法國豬腩🇫🇷🐷($268)」🆕豬腩肥瘦適中,醬汁好惹味😝!配菜有炒柚子羽衣甘藍同菠菜芝士蛋批~-3️⃣「皇牌帶子瑤柱高湯香草飯🌱($218)」🆕好好味!帶子夠大隻厚肉,食到龍蝦肉同松子仁,而高湯煮成嘅飯味道夠濃郁~👍🏻-4️⃣「帶子菠蘿他他(3 pcs)🍍($48)」個味道好fresh! 帶子嘅鮮甜同菠蘿嘅果香味好夾~👍🏻-5️⃣「炸紫菜蝦卷(5 pcs)🍤 ($80)」熱辣辣即叫即炸,蝦肉彈牙,外皮包着一層香脆嘅紫菜同好薄嘅炸粉👀~-6️⃣「焙茶軟滑麻糬撻🫖🥧($75)」外皮超級脆偏硬,餡料焙茶味超級濃,中間仲有mochi~👍🏻
1️⃣「皇牌西京燒比目魚🐟($298)」🆕
薯蓉超香滑好濃芝士味,比目魚嫩滑同多汁,好好食🤣~👍🏻
2️⃣「烤焦糖焗法國豬腩🇫🇷🐷($268)」🆕
3️⃣「皇牌帶子瑤柱高湯香草飯🌱($218)」🆕
4️⃣「帶子菠蘿他他(3 pcs)🍍($48)」
個味道好fresh! 帶子嘅鮮甜同菠蘿嘅果香味好夾~👍🏻
5️⃣「炸紫菜蝦卷(5 pcs)🍤 ($80)」
6️⃣「焙茶軟滑麻糬撻🫖🥧($75)」
外皮超級脆偏硬,餡料焙茶味超級濃,中間仲有mochi~👍🏻
皇牌帶子瑤柱高湯香草飯
皇牌西京燒比目魚
焙茶軟滑麻糬撻
皇牌帶子瑤柱高湯香草飯
皇牌西京燒比目魚
焙茶軟滑麻糬撻
✨尖沙咀高質西餐🍴嘆創意fusion菜💖✨————————————————————西餐港女又出動☺️☺️呢間餐廳裝修靚又好食!煮法夠創新不得不提店員嘅服務真係好好💛同埋….幾靚仔又有笑容(重點🥰)(btw冇相)————————————————————🍍帶子菠蘿他他 $48/3件 $80/5件 (7.5/10)帶子同菠蘿切粒配搭起嚟真係有種說不出嘅鮮甜😙配埋脆卜卜蝦片🍤更加有口感🐖烤焦糖法國豬腩 $268(9/10)好邪惡但真係值得食😛😛第一係豬腩肥瘦熟度均勻 食落啖啖肉又有油香第二係配埋煮左嘅羽衣甘藍車里茄唔單止香甜🤩又可以中和番豬腩嘅肥膩唯一麻麻係個菠菜蛋批 有點dry 😂😂🦞泡泡龍蝦墨魚汁意大利飯 $268(8.5/10)賣相勁靚!將龍蝦汁打成泡狀配埋意大利飯又幾夾喎😍重點係成條龍蝦尾都係肉🦞仲有蟹籽添🦀龍蝦控必食啦💖🍠蕃薯糖水Tiramisu $75(6.5/10)蕃薯糖水crossover Tiramisu 有創意!保留到蕃薯原有甜味🤤又有Tiramisu嘅質感幾得意配埋大大粒焦糖脆片增加口感🥰不過真係幾甜😳如果甜度降低啲就好lu.推介飲品🥂🍹PAINKILLER $75☕威威BO
✨尖沙咀高質西餐🍴嘆創意fusion菜💖✨
西餐港女又出動☺️☺️
呢間餐廳裝修靚又好食!煮法夠創新
不得不提店員嘅服務真係好好💛
同埋….幾靚仔又有笑容(重點🥰)(btw冇相)
帶子同菠蘿切粒配搭起嚟
真係有種說不出嘅鮮甜😙
配埋脆卜卜蝦片🍤更加有口感

🐖烤焦糖法國豬腩 $268(9/10)
好邪惡但真係值得食😛😛
第一係豬腩肥瘦熟度均勻 食落啖啖肉又有油香
第二係配埋煮左嘅羽衣甘藍車里茄
唔單止香甜🤩又可以中和番豬腩嘅肥膩
唯一麻麻係個菠菜蛋批 有點dry 😂😂

🦞泡泡龍蝦墨魚汁意大利飯 $268(8.5/10)
賣相勁靚!將龍蝦汁打成泡狀
配埋意大利飯又幾夾喎😍
重點係成條龍蝦尾都係肉🦞仲有蟹籽添🦀
龍蝦控必食啦💖

🍠蕃薯糖水Tiramisu $75(6.5/10)
蕃薯糖水crossover Tiramisu 有創意!
保留到蕃薯原有甜味🤤又有Tiramisu嘅質感幾得意
配埋大大粒焦糖脆片增加口感🥰
不過真係幾甜😳如果甜度降低啲就好lu
推介飲品🥂
🍹PAINKILLER $75
☕威威BOWL冬瓜 $75
📍 竹青亭 (尖沙咀) @wishao.hk
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖
🔺#littlefatwest尖沙咀 🔺#littlefatwest西餐
🔺#littlefatwestcafe 🔺#littlefatwest慶祝
2023-02-17 345 浏览
聽名已經覺得夠特別啦啲菜名仲特別😂啲碗又好特別好靚 上面有竹嘅圖畫🎋整間野都睇得出好有自己style 好有創意 環境都好舒服 好有去咗世外桃源嘅感覺 菜式正正常常冇乜伏點 亦都冇話特別令我印象深刻嘅 🥱🥱🥱但係!!呢個cocktail真係令我大吃一驚 有杯嘢叫咩 威威煲冬瓜coffee 個味道真係會令你一試難忘 個底應該係威士忌 🥃就一杯cocktail 我覺得已經足以令我再黎多次 啲野食又幾好食 😋😋😋😋
聽名已經覺得夠特別啦
啲菜名仲特別😂
啲碗又好特別好靚 上面有竹嘅圖畫🎋
菜式正正常常冇乜伏點 亦都冇話特別令我印象深刻嘅 🥱🥱🥱
就一杯cocktail 我覺得已經足以令我再黎多次
啲野食又幾好食 😋😋😋😋
2023-02-17 263 浏览
啲frd話呢間野好正 好有特色👍🏿👍🏿就book咗去試下果然,入到去環境好有feel 啲服務態度都好好 好有耐性 菜單啲名都好有趣好有創意印象最深刻係 蝦蝦粑粑 😏😏因為名而揀 發現新大陸 好好味 外脆內軟 蝦味好鮮 啲野食擺得又靚wor 又足料 真心推薦 真係要試下最緊要係乾淨啊 可以見到啲員工都好注重衛生 呢個真係我最欣賞嘅地方 🙂平時都好少評論㗎啦 呢壇嘢 搞唔掂 真係要po下 因為真心正 誠意推薦 一定要試下蝦蝦粑粑🥰
啲frd話呢間野好正 好有特色👍🏿👍🏿就book咗去試下
印象最深刻係 蝦蝦粑粑 😏😏
因為名而揀 發現新大陸 好好味 外脆內軟 蝦味好鮮

啲野食擺得又靚wor 又足料 真心推薦 真係要試下

2023-02-16 199 浏览
💓食完又食之旅🥳我哋下晝時間去 仲有午餐揀餐廳環境幾舒服 綠色草草感覺清靜蟹肉蟹膏長通粉🍝 Creamy得黎唔會好膩開心嘅係 佢無其他整得咁咸 牛肉漢堡包🍔配黑松露薯條🫠呢個就普普通通 牛肉比較散 😯重點係唔見咗松露味🥲不過包埋餐飲同甜品 total $238 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 都算唔錯呀!
💓食完又食之旅🥳

牛肉漢堡包🍔配黑松露薯條
🫠呢個就普普通通 牛肉比較散
😯重點係唔見咗松露味🥲

不過包埋餐飲同甜品 total $238
🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 都算唔錯呀!
2023-02-10 155 浏览
啱啱考完試和同學一起去尖沙嘴玩,唸住一齊搵間好點舒服點的餐廳,大食一餐慶祝完sem🥱,路過時侯被門口的裝飾吸引到,有好特別好可愛的熊貓🐼,餐廳裏面亦都是竹林風格,睇落都以為係個中餐廳,結果菜譜上面係西餐。菜式非常豐富,有各種主食,完全符合曬我地所有人唔同口味,份量都好足,揀左意大利飯套餐,裏面有齊曬主食、湯同埋小🤤張凳坐得好舒服,幾個同學傾計傾好耐,最後大家又一齊叫左個楊枝甘露配雲呢嗱雪糕,開心share整體體驗非常好,就係價錢對我地學生來講有小小貴🥹不過出黎玩,最緊要大家食得開心傾得開心就ok!!!
2023-02-10 138 浏览
好快214情人節,奈何嗰日同女朋友兩個人都要返工,決定呢兩日冇咁忙帶佢去玩多啲🏻‍️‍🏻咁之前又有同事推薦過竹青亭呢間餐廳,今次終於有機會可以黎試下。同女朋友兩個人一齊叫左一set下午茶套餐,有好多野食包括兩杯茶,平時自己好少食點心都好少食甜嘢,覺得都幾唔錯,女朋友就好鍾意,佢比較鍾意上面d鹹點,估唔到又咁多choice🧐🧐裏面好多甜品都少見,好新穎嘅味,不错不错😋😋一路影相一路食,都係個打卡好地方
一路影相一路食,都係個打卡好地方
2023-02-09
下午茶
2023-02-06 166 浏览
皇牌腐乳卡邦尼長通粉配溫泉蛋🥚 $166覺得成晚得呢道係成功嘅Fusion😂 一食就食到腐乳味嘅同時,又食得出係卡邦尼,兩者比想像中夾!香煎帶子法式香菜醬乾瑤柱高湯意大利飯配海蝦肉 $188連個名都長過人😂 唔係難食嘅,但只能講係好普通嘅青醬risotto,唔會覺得佢係fusion菜😗西班牙黑毛豬上肩扒,法式菠菜芝士蛋批 $328前者唔會乾爭爭咁,醬汁比較中式,味道普通,後者搞唔掂,蛋焗到好老,冇芝士味冇蛋香,唔係好知自己食緊咩,覺得唔值呢個價🫢黑松露蟹子手打墨魚滑炸雲呑 $98墨魚滑幾彈下,但冇黑松露味~掂過碌蔗你話呢 🎋 $49(Sugar cane, oolong cheese cream foam)呢個係成晚最kick,勁難飲!!!!覺得佢嘅味好似飲緊壽司紫菜嘅嘢飲…. 真係飲完一啖唔會想再飲嘅味🫠個人覺得比較普通,唔會再翻兜食~

皇牌腐乳卡邦尼長通粉配溫泉蛋🥚 $166

香煎帶子法式香菜醬乾瑤柱高湯意大利飯配海蝦肉 $188

西班牙黑毛豬上肩扒,法式菠菜芝士蛋批 $328

黑松露蟹子手打墨魚滑炸雲呑 $98
墨魚滑幾彈下,但冇黑松露味~

掂過碌蔗你話呢 🎋 $49

個人覺得比較普通,唔會再翻兜食~
2023-01-27 227 浏览
約咗朋友食飯,朋友揀咗呢間「竹青亭」,餐廳名好特別,去到就知係一間用青竹做主題嘅Fusion 茶餐廳,環境都好舒服,枱同枱之間都有一定空間,唔太逼。我哋叫咗個5-course Premium Fusion Cuisine前菜:白酒泡泡▫️赤貝帶子▫️青芒果他他Chef’s Daily Soup:栗子忌廉湯麵食:蜂蜜焦香龍蝦▫️香濃龍蝦汁泡▫️蟹籽墨魚汁意大利飯主菜:蜜糖烤法國豬腩肉▫️燒汁燉腩肉絲青蘋果塔甜品:香橙茉莉花茶凍▫️楊枝甘露配雲呢拿雪糕飲品:掂過碌蔗你話呢🔸白酒泡泡,赤貝帶子,青芒果他他上枱嘅時候,店員會倒乾冰落去,製造出煙效果。食落帶子新鮮,自帶鮮甜味,再配上白酒泡泡同沙律菜,好清新好夾🔹 栗子忌廉湯飲落有香濃栗子味,仲有少少栗子碎粒係湯入面增加口感。🔸蜂蜜焦香龍蝦,香濃龍蝦汁泡,蟹籽墨魚汁意大利飯 +$38一上枱見到大大條龍蝦尾放係墨汁飯上面,打卡一流。一粒粒焦香過嘅龍蝦肉再加一啖墨魚汁意大利飯,口極順滑creamy 加上焦糖甜味,彈牙龍蝦肉加上粒粒分明意大利飯,值得一試🔹蜜糖烤法國豬腩肉,燒汁燉腩肉絲青蘋果塔店員推介先食腩肉絲青蘋果塔,因為比較淡口。肉絲配青蘋果蓉,味道酸酸甜甜,

前菜:白酒泡泡▫️赤貝帶子▫️青芒果他他
Chef’s Daily Soup:栗子忌廉湯
麵食:蜂蜜焦香龍蝦▫️香濃龍蝦汁泡▫️蟹籽墨魚汁意大利飯
主菜:蜜糖烤法國豬腩肉▫️燒汁燉腩肉絲青蘋果塔
甜品:香橙茉莉花茶凍▫️楊枝甘露配雲呢拿雪糕
飲品:掂過碌蔗你話呢

🔸白酒泡泡,赤貝帶子,青芒果他他

🔹 栗子忌廉湯
飲落有香濃栗子味,仲有少少栗子碎粒係湯入面增加口感。

🔸蜂蜜焦香龍蝦,香濃龍蝦汁泡,蟹籽墨魚汁意大利飯 +$38

🔹蜜糖烤法國豬腩肉,燒汁燉腩肉絲青蘋果塔
店員推介先食腩肉絲青蘋果塔,因為比較淡口。肉絲配青蘋果蓉,味道酸酸甜甜,好解膩。之後再食豬腩肉,腩肉肥瘦均稱,再經過蜜糖燒烤,腩肉香軟,油脂同肉層層分明,再配上焦脆外皮,外脆內軟,推薦。

🔸香橙茉莉花茶凍,楊枝甘露配雲呢拿雪糕🍦 +$25
雪糕正常,楊枝甘露好酸,花茶凍味道唔突出。

🔹 掂過碌蔗你話呢 $49
外型整到好似竹筒咁,好適合打卡。最下層係蔗汁,中間係烏龍茶,上層係芝士奶蓋。飲落去有淡淡蔗汁嘅鮮味再加上奶蓋烏龍茶,味道唔錯。

食物幾好,有特色,但點解可以畀狗狗入內及同檯食用呢?餐廳無寫明是寵物有善餐廳,如有寵物入內都不應該;再者,侍應與狗狗玩,之後都未清潔雙手,便傳菜給客人,那就再不應該!以上是個人意見,如有得罪,請多多包涵!
食物幾好,有特色,但點解可以畀狗狗入內及同檯食用呢?
以上是個人意見,如有得罪,請多多包涵!
2023-01-25
2023-01-18 184 浏览
呢間位於尖沙咀嘅fusion 菜環境都幾chill ,佈置以竹林同埋熊貓做主題,而佢嘅菜式同埋飲品名都幾特別😳,仲可以帶埋毛孩過嚟🐶,整體食物味道唔錯,不過略嫌份量偏小Premium Fusion Cuisine $638 for two 🖤黑白配⚪️叫咗個set dinner ,包括餐湯、前菜、麵食、主菜同埋甜品🍮首先上場嘅係餐湯,餐湯係蘋果甘筍湯,飲落去有驚喜!好好飲👍🏻蘋果同甘筍嘅甜味完全融合喺個湯度,飲落去清甜可口前菜 白酒泡泡🍶 赤貝帶子 青芒果他他上碟嘅時候個擺盤好靚,呢款頭盤裏面有赤貝帶子、青芒果他他、BB菠菜配荷蘭汁同埋白酒泡,呢個配搭幾新穎,食落去係幾新鮮麵食蜂蜜焦香龍蝦,香濃龍蝦汁泡,蟹籽墨魚汁意大利飯 +$38呢款risotto好香口!龍蝦🦞大大隻鋪喺上面,意大利飯嘅飯粒食落去有咬口,墨魚汁creamy得黎唔會覺得佢好油膩,成個飯一個字,正😄主菜炭燒美國封門柳扒,芝士焗椰菜花🥦,燴洋蔥絲配燒汁🇺🇸 +$48個牛柳切開左一片片,食落去好嫩口,同埋肉質都幾林淋甜品香橙茉莉花茶凍,楊枝甘露配雲呢拿雪糕🍦 +$25呢個甜品🖤黑白配⚪️就唔推薦了,因為成個口感有啲奇怪裏面有啫喱

Premium Fusion Cuisine
$638 for two

前菜
白酒泡泡🍶 赤貝帶子 青芒果他他

麵食
蜂蜜焦香龍蝦,香濃龍蝦汁泡,蟹籽墨魚汁意大利飯 +$38

主菜
個牛柳切開左一片片,食落去好嫩口,同埋肉質都幾林

甜品
香橙茉莉花茶凍,楊枝甘露配雲呢拿雪糕🍦 +$25
呢個甜品🖤黑白配⚪️就唔推薦了,因為成個口感有啲奇怪裏面有啫喱,而且個楊枝甘露好酸🥲🥲

飲品
掂過碌蔗你話呢 $49
呢款飲品其實係蔗汁,上面鋪咗芝士烏龍cream,飲落去甜甜地,亦都有蔗汁嘅鮮味
爆菊花青檸茶 $46
2023-01-16 117 浏览
有時同friend係尖沙咀行街,行到攰就想坐低食吓嘢傾吓偈,見到竹青亭個環境好特別,即刻想去打卡😋佢個竹林氛圍好chill,入嚟放鬆下,同friend傾吓計,真係好嘆😚以為Cafe冇乜日式料理。個關東煮好清甜,個湯冇乜味精味,好足料夾大份,冇諗過咁抵食。👅西京燒比目魚配薯蓉,好大陣魚嘅鮮味,佢個d魚肉食落去好新鮮,配搭住薯蓉嚟食,中和返油膩嘅味道,配搭得好出色😍番薯糖水係我食過咁多入邊最啱我口味嘅糖水,好甜,又唔會係死甜嗰隻。

2023-01-16 108 浏览
同朋友們特登過嚟呢間餐廳食嘢,之前有friend推薦過呢間,就趁有聚會過嚟試下,真係冇介紹錯!👍🏻「竹青亭」嘅環境好有意境,竹林風嘅餐廳真係等一次見😎入嚟放鬆下hea下,欣賞下別具一格嘅風格。我哋嗌咗個炭燒美國封門柳肉 芝士焗椰菜花 會洋蔥絲配燒汁,佢個肉好大嚿好厚身,食落去唔會好韌。好大陣炭燒嘅香味,比較合我個人嘅口味,有少少嘅焦香,洋蔥絲同肉嘅配搭好好,食到唔會太油膩。👅仲有!菜式嘅改名方式真係好搞笑,究竟係邊個諗咁有趣嘅名😂

仲有!菜式嘅改名方式真係好搞笑,究竟係邊個諗咁有趣嘅名😂

2023-01-12
2023-01-03 187 浏览
叫咗西京燒比目魚配魚蓉薯蓉,開東煮蘿蔔,飛碟瓜,醃秋葵,炸羽衣甘藍先講西京燒比目魚嘅肉質鮮嫩味道香甜;魚蓉薯蓉用咗魚肉和馬鈴薯撈埋一齊整到幾滑。開東煮蘿蔔一咬好爽,最唔鍾意食啲一pat嘅蘿蔔,細細舊咁樣好易入口。飛碟瓜好嫩,醃秋葵冇食不評論,炸羽衣甘藍幾酥脆之後講可以改善嘅地方,有啲地方好光,有啲就勁暗,食飯嗰陣太多人冇位俾我調都冇辦法。雖然個佈置係幾靚,唔通成餐飯都對住個裝修唔講嘢,唔洗同人傾偈

飛碟瓜好嫩,醃秋葵冇食不評論,炸羽衣甘藍幾酥脆

2023-01-03 106 浏览
放寬最應該做係啊?係約班朋友一齊食飯啊!趁最近放寛又倒數但知夜晚好多人就約咗出尖沙咀食lunch。主菜係炭燒加拿大豬鞍配柚子肉泰式炒羽衣甘藍,青蘋果檸檬葉蓉 全個lunch set 盛惠$158菜名聽起身就幾有特色,出品嘗過之後更加覺得值啊。加拿大豬鞍本身就係一種非常高品質嘅豬肉,炭燒令豬鞍嘅肉質更加嫩滑,味道更加濃烈,咁柚子肉有清新嘅柚子香味加埋泰式炒羽衣甘藍炒得好惹味,冇諗過西式菜同泰式辣醬可以咁夾,呢個Fusion做得好好,成功咁增添口感和風味。

2023-01-01