2020-11-28 841 浏览
有機素食店🥦🥬唔多食。🥒🥥Raw food更加未試過。但呢間rawsoever又確實好有驚喜。店主喺未經高溫烹調既狀態下。保留食物最佳營養。每道都係心機菜💯😘真心比⭐⭐⭐⭐⭐店主無私分享心得做法。確實令我又驚又喜🥬豆苗沙律🥬豆苗第一次生食。加入秘製黑醋汁。完全食唔出豆苗既草青味🥬 羽衣甘藍脆脆🥬一向麻麻地羽衣甘藍。但以N小時風乾。口感非常獨特🥬 煙燻豆腐🥬食材裡面係零黃豆。但以腰果椰子油等做出豆腐形狀。下層風乾火龍果薄脆。上層係桃膠。店主提示要一啖放入口。口感極佳。入口快速溶化。味道難以形容。有啲芝士味。回味無窮。非常值得推介🥬 豆苗翠玉瓜麵🥬自家麵條。同樣係未經高溫烹調。呢道菜上枱時。好奇寶寶剛好行開左。無聽到點煮。可惜呀🥬素菜卷🥬餅底用蘋果香蕉做成。酸酸甜地既餅底。配上素菜芒果。非常清新🥬 松露意大利飯🥬尼泊爾意大利飯第一次食。唔同一般既意大利飯。佢只係用水浸就食得。好新奇。煙煙韌韌🍮 原素 慕絲蛋糕 🍰蒲公英根(咖啡味) /綠茶/石榴/杏仁4個口味。我最愛石榴 。酸甜合適。仲有蒲公英根。咖啡味香濃🍹特調飲品🍹咖啡冷飲 🍹蒲公英根+椰奶果綠菜露 🍹菜葉+香蕉+ 菠蘿柑橘冰茶 🍹 奇

😘真心比⭐⭐⭐⭐⭐
店主無私分享心得做法。確實令我又驚又喜

🥬豆苗沙律🥬
豆苗第一次生食。加入秘製黑醋汁。完全食唔出豆苗既草青味

🥬 羽衣甘藍脆脆🥬
一向麻麻地羽衣甘藍。但以N小時風乾。口感非常獨特

🥬 煙燻豆腐🥬

🥬 豆苗翠玉瓜麵🥬

🥬素菜卷🥬
餅底用蘋果香蕉做成。酸酸甜地既餅底。配上素菜芒果。非常清新

🥬 松露意大利飯🥬

咖啡冷飲 🍹蒲公英根+椰奶
果綠菜露 🍹菜葉+香蕉+ 菠蘿
柑橘冰茶 🍹 奇異籽
朱古力露 🍹 生可可粉+生腰果+椰棗

除左壽司當日無。全張餐牌都叫哂🤣4人$9xx。價性比高。店舖比較細。一人主理需時。要食記得預早order等店主備菜😏
  • 煙燻豆腐
2019-08-01 959 浏览
第一次食呢一類餐廳 幾特別 但食物味道尚可 種類不多 食材不太新鮮 可能是因為客流量不多。店內有很多公仔 感覺有點大塵店主會主動同你傾計 但態度有點串 不斷晒命 講自己以前做咩行業 又會講其他客人的不是⋯⋯令我同朋友想自己傾計但感覺有點不自在臨尾店主同自己男朋友講電話 不斷發姣 令我同朋友聽到有點尷尬 唔係幾頂得順。價錢方面亦都唔算太經濟 性價比絕對不高 揀無可揀或者有多餘錢都可以一試南丫島應該可以有其他更好的選擇 總括而言 不太值得去
南丫島應該可以有其他更好的選擇 總括而言 不太值得去
上星期六同Mr.K 入左南丫島榕樹灣走走,兼找同是斷食營舊生的Peggy,順便去佢小店試下新年大餐12道Raw味,Raw Food其實是指未經高溫烹調的食物,因為奉行Raw Food Diet的人認為,超過42度的烹調方法會破壞食物營養及酵素。  農歷新年食糕食到滯晒,見到糕都唔想再食,Eat Clean就剛剛好啦。由於並不是第一次來 Rawsover窩素居,我地對佢o既出品都有信心,早餐都無食就入黎啦!店主Peggy係LINE狂迷,小小餐廳放了佢收集的心頭愛,我地次次來都同佢地打卡(笑) 一黎到先送上用甜菊葉及小茴香做的 welcome drink,味道甜中帶甘,甜菊葉是天然代糖,小茴香是解膩的作用,新年食到滯晒最適合啦~~~ 接著是琥珀合桃,用風乾生合桃加楓糖做Coating,原粒合桃口感脆身,甜甜的令人一口接一口的吃下去。 尊貴生素翅 大餐以中式為題,中國人過年少不了魚翅,雖然最近已經好多人唔食魚翅,魚翅是用類似海燕窩的食材扮的,整體幾特別。豆苗沙律以用中式醋做調味酸酸甜甜,菜夠新鮮再加上風乾的無花果,好清新的前菜。慢煮奶油津白 食的時候我都好懷疑係未有奶(笑),個感覺堅係好Cr

接著是琥珀合桃,用風乾生合桃加楓糖做Coating,
原粒合桃口感脆身,甜甜的令人一口接一口的吃下去。
魚翅是用類似海燕窩的食材扮的,整體幾特別。
慢煮奶油津白 食的時候我都好懷疑係未有奶(笑),個感覺堅係好Creamy,之後Peggy話呢個係無奶油津白,舖面的奶油是用生腰果打碎加素雞粉做的,娃娃菜用風乾機風乾後,口感更爽脆,幾可亂真度極高!
煙薰豆腐 呢個係窩素居其中一個名物,我地上次因為太飽無食到,你以為係食緊豆腐的同時,實情是無用任何黃豆,主要材料是腰果同椰子油,味道口感似少少似芝士Mossues,再加入煙薰粉,真係好有煙燻效果。上層是主打養顏的桃膠,下層自家風乾火龍果有脆脆的口感,一齊食口感幾出色,果然是必試的名物。
生素瑤柱賽螃蟹蛋白是打碎了的椰子肉,而素瑤柱是金菇菜根部,
未加醋之前就係好清新的椰子味,加了醋就好似賽螃蟹。
袐製麻醬元貝拌麵 食生是不會有麵食的,元貝是雞批菇黎,
麵條由青瓜,紅蘿蔔,翠玉瓜等刨成絲,加上特制麻醬 及 香蕉紫菜脆脆,爽口中有少少脆。
姬松茸荷葉飯 呢個我覺得同煙燻豆腐,奶油津白一樣,還原相似度極高!
初時以為米飯都是一般椰菜花飯,原來是用來自尼泊爾的岩米,處理方法如Chia Seed,浸水一小時左右就會發大兼煙
最後係三款甜品,包括了鮮人參慕絲旦糕,生素版金莎 及 賀年年糕
鮮人參慕絲旦糕用左新鮮人參,人參味道都幾突出,慕絲旦糕質感細滑好出色
生素版金莎 先要催芽風乾兩種果仁,脆脆杏仁入面是榛子軟心。
賀年年糕 食之前用風乾機輕輕風乾,有煎過的脆面口感,入面加左薑,辣辣地幾好食。
Raw Diet 平時都係偏西式,來來去去都是沙律菜,比較少以中式主題,呢個好值得一試,
另外,好多人擔心食Raw唔飽,一次過食12道菜係飽到夜晚都無食飯,有興趣的朋友不妨留意下佢地fb,間中都會有主題的菜單

Rawsover窩素居
南丫島榕樹灣大園村18E號地下A舖
店是由Peggy一人負責,食材要準備,可以的話提早預約呀 (whatsapp: 61361066)
(賀年版12道Raw味  1人$488,2人同行$800)
2018-07-28 1097 浏览
去南丫島食咩好,5個人毫無頭緒,諗住行到邊食到邊。 行到一半見到一間好細間既餐廳門口,都幾隱閉架。其實個時都已經有D肚餓,甘就入去望下,餐廳入面都係LINE 既公仔擺設,好卡哇兒呀!地方細細, 但好有住家既感覺。入面有一張大既木枱加一張細枱,好似日式甘坐地下。老闆娘Peggy好親切甘介紹左幾款生機素食同飲品,賣相同食物都可以用二個字形容"好正"呀!點會唔打卡,佢既食物超有驚喜架 話就話係壽司以為係用飯做架啦,原來入面係椰菜花;另一款以為食緊豆腐,原來係用腰果整,再加上煙薰的味道,出奇地意外好夾呀! 依幾道食物已經擺脫左舊時食生野無味道,唔係一味食沙律菜既感覺,而變成對食物既欣賞,食到佢既原味。

2018-02-19
2018-06-28 669 浏览
隨意而行,有緣嘗鮮隨意乘船到南丫島一遊,炎熱天氣,還特意坐到船尾嘆暖暖海風找素食店,島上選擇不少,唯獨這家小小小店吸引了前往幫襯:食生 Raw多謝店主介紹及精心準備的生食食物美味,清新,舒適
隨意而行,有緣嘗鮮

隨意乘船到南丫島一遊,
炎熱天氣,還特意坐到船尾嘆暖暖海風

找素食店,島上選擇不少,
唯獨這家小小小店吸引了前往幫襯:食生 Raw

多謝店主介紹及精心準備的生食食物

美味,清新,舒適
Green  Smoothie
意大利青瓜南瓜麵
2018-06-28
Green  Smoothie
意大利青瓜南瓜麵
2017-12-26 659 浏览
今日點了兩款RAW cakes: 浦公英 和 焙茶 味,比起我們平常食的「貴價而對身體有害」的蛋糕更好吃!非常幼滑,堅好😋😋😋,而且吃多了也不覺得有罪惡感,不會傷害身體!食過一定會愛上!希望能有時間,跟大廚學做RAW cake!另外:我們亦點了一份沙律,也非常美味,我從未食過用荳苗做沙律可以咁嫩滑,不像我們一般食沙律菜時,好像食「草」的感覺!餐廳只有大廚(Peggy)一人,所以很自在。溫馨提示:記得除鞋先可以內進!

,不像我們一般食沙律菜時,好像食「草」的感覺!

餐廳只有大廚(Peggy)一人,所以很自在。

溫馨提示:記得除鞋先可以內進!
2017-12-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 全部RAW  cakes
2017-01-07 1028 浏览
襯新年元旦有三天的假期,探一探搬入南丫島居住一年的好姊妹。我倆通常約在市區見面,佢見我難得一入離島,特別預約了去窩素居試一試新派的素菜。窩素居吃的素菜係RAW FOOD,即未經煮熟的素菜,吃蔬果的原汁原味。食材簡單,食的都是廚師的心機和心思。一坐下,店主兼廚師PEGGY就放低一杯用山楂鮮榨果汁,好特別,清甜解渴,如果怕酸,可以加點蜜糖。前菜的沙律,用中式醋做調味,酸酸甜甜和新鮮,好好味,加上龍珠果和蕃茄仔,增加口感PEGGY叫我們試下試無用黃豆的豆腐,味道濃郁似芝士多D,原來係用椰子油和生腰果整的,少D機,都整唔到。望上去似肉餅飯,原來整碟都係生食,飯係用椰菜花打碎而成,肉餅則是紅菜頭和馬碲組成,吃的是蔬菜的原味,十分健康。食生係唔會有意粉的,呢碟由青瓜,南瓜,紅蘿蔔,翠玉瓜刨成絲的意粉,加上特制麻醬,口感真的和意粉十分相似。甜品有兩道,一碗係十分養顏的燕窩,是用海珊瑚和椰青肉伴以薑汁製成的。另一道柑桔果凍,酸甜味美。為這次南丫島之旅劃上完美句號。

另一道柑桔果凍,酸甜味美。
為這次南丫島之旅劃上完美句號。
2017-01-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 肉餅飯
2016-09-26 846 浏览
認識窩素居是因為綠野林。窩素居主人Peggy係綠野林的客藉主㕑之一。Peggy 十分「落地」,照顧一般食客的味蕾。她的作品,非常清新,好味。每味菜都是打扮得漂漂亮亮的。希望下一次可以到窩素居再試Peggy 的手勢。
用餐时段
南瓜湯