2010-10-24 35 浏览
假日去稻香超級漁港慶祝奶奶六十大壽一行7人點了半席龍蝦海斑宴包四罐汽水及一支啤酒去相!!!!第一味乳豬全體乳豬皮燒得香脆可口,比一般酒家水準好第二味炸子燒春雞這個都不得不提,水準之作,點了秘制醬油再加上香脆不油膩的雞皮確實比得上東寶小廚的招牌菜 - 風沙雞第三味翠玉瓜炒象拔蚌定(橡膠?!)賣相油膩,象拔蚌炒得過火.太有咬口了吧但正得讚翠玉瓜好味,爽甜第四味上湯芝士龍蝦加麵底沒有蝦背部的肉,只有蝦殼..還有很多的蝦腳和六隻蝦鉗很奇怪的組合蝦沒有蝦味,上湯和芝士的配塔,完全完全是錯配!!!很難吃第五味炸蝦球香脆!彈牙!有蝦味!我一人吃了三球第六味清蒸清班蒸得有點過火..第七味魚翅有魚肚有竹生...不過不失吧..略厭味道比較淡第八味玉掌扣柱甫只有三隻鵝掌,略厭少,生菜伴底,頗入味搖柱普通之後還有壽包,糯米飯,生果總括...普通質數....比較愛他們的火鍋
假日去稻香超級漁港慶祝奶奶六十大壽
一行7人點了半席龍蝦海斑宴
包四罐汽水及一支啤酒

去相!!!!

第一味乳豬全體
乳豬皮燒得香脆可口,比一般酒家水準好

第二味炸子燒春雞
確實比得上東寶小廚的招牌菜 - 風沙雞

第三味翠玉瓜炒象拔蚌定(橡膠?!)
賣相油膩,象拔蚌炒得過火.太有咬口了吧
但正得讚翠玉瓜好味,爽甜

第四味上湯芝士龍蝦加麵底
沒有蝦背部的肉,只有蝦殼..還有很多的蝦腳和六隻蝦鉗
很奇怪的組合
蝦沒有蝦味,上湯和芝士的配塔,完全完全是錯配!!!很難吃

第五味炸蝦球
香脆!
彈牙!
有蝦味!
我一人吃了三球

第六味清蒸清班
蒸得有點過火..
第七味魚翅
有魚肚有竹生...不過不失吧..略厭味道比較淡
第八味玉掌扣柱甫
只有三隻鵝掌,略厭少,
生菜伴底,頗入味
搖柱普通
之後還有壽包,糯米飯,生果
總括...普通質數....比較愛他們的火鍋
2010-10-23
2010-10-06 31 浏览
粿蒸糉一年只得一次,最愛吃糯米,粿蒸糉是糭之極品大大隻餡料豐富,第一次買稻香的粿蒸糭食價錢與其他酒家相比的確經濟得多,沒有將價就貨肥豬肉令整隻糭充滿油,綠豆多,瑤柱大大粒又有蛋黃香,一隻粿蒸糭兩人分不會爭作為送禮又得體,每隻糭以密封袋裝,另送保溫袋一個以確保路遙遠也不變壞期待端午快來臨
粿蒸糉
一年只得一次,最愛吃糯米,粿蒸糉是糭之極品

大大隻餡料豐富,第一次買稻香的粿蒸糭食
價錢與其他酒家相比的確經濟得多,沒有將價就貨
肥豬肉令整隻糭充滿油,綠豆多,瑤柱大大粒
又有蛋黃香,一隻粿蒸糭兩人分不會爭

期待端午快來臨

粿蒸糉
粿蒸糉(滿是肥豬油)
2010-06-11
2 分钟 (外卖自取)
$34 (早餐)
粿蒸糉
粿蒸糉(滿是肥豬油)
2010-09-12 10 浏览
今天跟老公去稻香食晚飯。6點左右到店裡,由於比較早,沒有什麼客人。在前台看見有賣月餅,因為對稻香自製的甜點印象還不錯,就準備買一盒,買的時候問waiter,是在香港製造的嗎?答曰:是香港製造,我們在火炭有作坊。回家一看盒底,赫然印這中國造,經銷商在火炭而言。嘗了一個月餅,實在太難吃,蓮蓉不細膩,蛋黃髮乾如渣,只好每天拿去餵貓。不知道樓下的貓咪肯不肯吃。吃飯更是火大。我們6點過幾分就入座,叫waiter拿菜單來,被告知最好只選桌上簡易餐牌上面的菜,因為廚房太忙。可是我念念不忘以前吃過的一道炒菜,只有菜單上才有,而且餐牌上沒有很多dish可供選擇,就堅持讓waiter拿menu來。然後被忽略了,等了10分鐘沒人過來(店裡明明還沒有多少客人)。只好自己去服務台要來menu。點菜的時候又一番麻煩,說是今天不是過節,非餐牌上的菜不供應。然後我說那你們也沒有先講清楚,這個是極簡單的炒菜,很容易做。waiter 不情願的接受了點菜。過了幾分鐘,開始上菜了,卻發現不是我們點的,一看點菜單,原來把旁邊桌的菜誤寫道我們桌上。也沒有人說聲抱歉,把菜端走。重新下單的時候,已經6點半過了。然後就是漫長的等待。一

過了幾分鐘,開始上菜了,卻發現不是我們點的,一看點菜單,原來把旁邊桌的菜誤寫道我們桌上。也沒有人說聲抱歉,把菜端走。重新下單的時候,已經6點半過了。然後就是漫長的等待。一直到7點40,3道菜才上了2道,而邊上桌後來的人早已吃完。特此申明的是,我們只點了一道非餐牌上的菜,但是每道菜都上的很慢。催了幾次不果,忍無可忍,決定買單走人。一頓晚飯吃了一肚子氣,還得回家補一頓。再加上又發現月餅欺騙事件,真的是火大!

一個酒樓,要是圖方便,就乾脆把menu撤下,改成快餐店好了。最不能忍受的是,沒有人道歉,而且還撒謊欺騙顧客。真是給港人丟臉。
2010-09-12
2010-08-24 18 浏览
8月1日(星期日)晚,是日女友來我家為準備“閉關”的我打氣,也順道來我家人一起吃晚飯,既然女友一場來到,家父家母當然也懶得在家中做飯,決定出外吃飯。其實以往「稻香」也是我家的“飯堂”之一,不過因家父經常去飲早茶而和部份侍應稔熟,每當大時大節也會向家父推銷其集團的產品,因此令家父有點懼怕再來「稻香」,這次我大膽地提出來「稻香」,更說若再有人向家父推銷的話便由我來擋,這樣才令家父點頭,然後我和女友就先行去「稻香」。約六時半來到,可能時間尚早,有不少空檯,不用等便可以坐下來,因女友想吃火鍋,故是晚決定打邊爐,然後我便打電話回家叫家人前來。家父、家母和大姐姐很快就來到,我們先點了湯底冬瓜瑤柱鍋,之後再商量吃甚麼配料。最初先來一個清湯鍋,味道雖有點鹹卻也尚算清甜,誰不知再有穗香雞(半隻)送上來,原本吃火鍋有雞送,不得不說有點超值,然後冬瓜瑤柱鍋湯料也來了,份量也倒是不少,跟著其餘火鍋配料亦陸續送到來。鮮時菜籃有莧菜、津白、白菜、蘿蔔、栗米等,可說是應有盡有;刀削麵條是從未吃過的,口感非常滑溜,不過要滾耐一些才可以吃;冰鎮蜂巢豆腐盡把湯底的精華吸收,小心燙口;雲吞拼水餃拼魚皮餃則不過不失,四寶丸也

家父、家母和大姐姐很快就來到,我們先點了湯底冬瓜瑤柱鍋,之後再商量吃甚麼配料。最初先來一個清湯鍋,味道雖有點鹹卻也尚算清甜,誰不知再有穗香雞(半隻)送上來,原本吃火鍋有雞送,不得不說有點超值,然後冬瓜瑤柱鍋湯料也來了,份量也倒是不少,跟著其餘火鍋配料亦陸續送到來。鮮時菜籃有莧菜、津白、白菜、蘿蔔、栗米等,可說是應有盡有;刀削麵條是從未吃過的,口感非常滑溜,不過要滾耐一些才可以吃;冰鎮蜂巢豆腐盡把湯底的精華吸收,小心燙口;雲吞拼水餃拼魚皮餃則不過不失,四寶丸也是很一般;黃金脆竹卷較薄身,放在湯裡一秒鐘就夠了,這樣才既鬆脆又軟腍;安格斯肥牛價錢較貴($88)亦祇有十片左右,因雪得太久,雖不夠嫩滑卻尚算不韌;原來草鯇片才是最矜貴,$38元也祇有六、七片而已,還是最後才送來的,不過這個是家父火鍋必點之食物,無論怎樣也會點的。

另外我還要了一枝燕京啤酒($10),連茶芥加一共$455,即每人平均$90元,感覺還算物有所值,而且服務尚算合格,和之前搵食兄的遭遇可是不同,不過眼見這晚並不算得是繁忙,分別可能就在此處。

最重要的是,是晚沒有任何一位職員向家父推銷產品,希望經過這晚,可稍稍減少家父來此的戒心。
混醬配料
穗香雞(半隻)
冬瓜瑤柱鍋湯料
鮮時菜籃
刀削麵條
冰鎮蜂巢豆腐、雲吞拼水餃拼魚皮餃、四寶丸
黃金脆竹卷
安格斯肥牛
草鯇片
2010-08-01
黃金脆竹卷
2010-05-02 56 浏览
五一勞工節,反正在家沒事做,決定同阿媽預祝母親節,見到食友千里兄介紹真味鮮廚,遂提議出街打邊爐,可惜去到真味鮮廚,才知道火鍋時段在 9:30pm 之後,只好轉場去附近的稻香超級漁港。未到七點,稻香已近八成滿,看來經濟真是復甦了。檯面一早已放了混醬材料,選擇不算多,加了一些炸蒜粒、辣椒及沙茶醬就算,味道帶點小辣,吃起來也比較開胃。湯底點了豬骨鍋 ($58),呈淡白色,配料包括兩大件豬骨,鮮腐竹、紅蘿蔔片及粟米等,但味道卻不見特別鮮甜,普普通通而已。正價火鍋時段,價錢貴一點是意料中事,鍋料由 $28 至 $48 不等,我們要的美國肥牛、桂花蚌、鴕鳥肉、脆肉鯇及墨魚滑,全是 $48 的類別。記憶中稻香的配料份量不少,近年更一直雄霸「最佳火鍋開飯熱點」,算是一個信心保證,點知今次完全大跌眼鏡,配料以方型碟上,份量少得可憐,一客美國肥牛只得十片,色水又不見新鮮,除番開每片盛惠 $4.8,何等矜貴!脆肉鯇及鴕鳥肉相對上好一點,前者爽脆,肉質帶點韌感,後者則比較嫩滑,我本身不太好鴕鳥肉,但別無選擇下,也吃了大半碟(其實份量也不多...)。墨魚滑只是普通質素,入口不夠彈牙,桂花蚌我只吃了一小件,也沒有

正價火鍋時段,價錢貴一點是意料中事,鍋料由 $28 至 $48 不等,我們要的美國肥牛、桂花蚌、鴕鳥肉、脆肉鯇及墨魚滑,全是 $48 的類別。記憶中稻香的配料份量不少,近年更一直雄霸「最佳火鍋開飯熱點」,算是一個信心保證,點知今次完全大跌眼鏡,配料以方型碟上,份量少得可憐,一客美國肥牛只得十片,色水又不見新鮮,除番開每片盛惠 $4.8,何等矜貴!脆肉鯇及鴕鳥肉相對上好一點,前者爽脆,肉質帶點韌感,後者則比較嫩滑,我本身不太好鴕鳥肉,但別無選擇下,也吃了大半碟(其實份量也不多...)。墨魚滑只是普通質素,入口不夠彈牙,桂花蚌我只吃了一小件,也沒有留下深刻印象。

火鍋最怕吃得不盡情,但價錢及份量實在太不成正比,唯有要一個火鍋拼盤,選紙上寫著「正價 $148、特價 $128」,到最後埋單阿姐話星期六不設特價,選紙上卻沒有這項條款,感覺就如跌入陷阱。火鍋拼盤的賣相並不寒酸,材料包括冬菇、金菇、粟米、凍豆腐、牛丸、竹簽蝦、粟米、芝士腸羊肉片 (兩塊) 及本地肥牛 (四塊),再以粉絲生菜墊底,當中本地肥牛入口慢慢溶化,味道明顯比美國肥牛好一些,可惜其餘大多是廉價貨色,但拼湊起來就升價十倍,抵吃與否,真是見仁見智!

另外要了一支喜力 ($28) 一支燕京 ($10),連茶芥加一共收 $554,平均每人 $185,絕對是吃得不滿意的,至於服務也不見得稱心,例如豬骨湯底一送來,水都未滾,阿姐轉頭就同我加水 (?);吃罷熄爐,前後不夠十秒,阿姐就準備幫我執檯...我單都未埋喎!食物及服務水準如此跌 Watt,應該沒有再來的理由了,要出街打邊爐,我寧願幫襯大家樂!
豬骨煲
火鍋拼盤
混醬配料
碟碟四十八蚊,你話抵唔抵食?
2010-05-01
母亲节
2010-02-26 10 浏览
***********************************************************早幾日和幾個朋友來吃午飯 , 朋友爭着請客 , 結帳兩百多元 , 價錢適中鮮蝦腐皮卷 : 腐皮炸得夠脆 , 蝦夠大隻xx鯪魚球(忘記了全名) : 鯪魚肉入味夠彈牙!蝦餃 : 皮薄 , 味道一般燒賣 : 一般褔建炒飯 : $68 價錢適中 , 帶子肉多 , 整體中規中矩 壽包 : 熱辣辣的包質感軟綿 , 內裡蓮容香軟不太甜牛肉腸粉 : 腸粉不夠滑 , 牛肉少又不夠味 炸曼頭 : 沒有吃 粉果 : 沒有吃還有其他點心 ..........環境點心 一碟一碟上 , 上得慢 , 等得耐 , 褔建炒飯反而十分鐘多D就到 ************************************************************

早幾日和幾個朋友來吃午飯 ,
朋友爭着請客 , 結帳兩百多元 , 價錢適中

鮮蝦腐皮卷 : 腐皮炸得夠脆
, 蝦夠大隻
xx鯪魚球(忘記了全名) : 鯪魚肉入味夠彈牙!

蝦餃 : 皮薄 , 味道一般
燒賣 : 一般
壽包 : 熱辣辣的包質感軟綿 , 內裡蓮容香軟不太甜
牛肉腸粉 : 腸粉不夠滑 , 牛肉少又不夠味

炸曼頭 : 沒有吃
粉果 : 沒有吃
還有其他點心 ..........

點心 一碟一碟上 , 上得慢 , 等得耐
褔建炒飯反而十分鐘多D就到

• 鮮蝦腐皮卷
  • 鯪魚球
2009-11-24 20 浏览
是晚搭車出返黎坑口食飯. 一行十多人.本來想食意粉o個間野, 但最後廢事等所以去左稻香.稻香出名都係貴夾唔飽. d 野細碟到死, 我地1x 個人好多野都唔夠分d 野食完一碟先黎第二碟. 又冇人收碟.炒蜆, 都幾大隻, 幾入味. 鮮甜.咕嚕肉, 幾脆, d 肉夠林冇乜筋. d 汁味道岩岩好蛋白炒飯, 普通吧.燒鵝幾瘦, 多肉. 海蜇有點散碎. 細條難夾京都骨, 都幾大舊, d 肉唔太夠林, 有點韌. 但d 汁唔錯蒜蓉白菜, 白菜較林, 唔夠爽, 但落單前阿姐都提過白菜唔太新鮮, 所以算吧. 都幾香蒜味蛋炒唔知咩, 好似白飯魚咁. 味道都係蛋炒白飯魚咁既味干燒伊麵, 比較多汁, 唔夠乾身. d 菇都幾大片好彩大家晏晝食飽d, 夜晚冇咁肚餓, 所以今餐都只係食左$70左右. 如果依正常食量食既話應該要過百再叫落去真係不堪切想. 稻香還是有錢人既玩意.
是晚搭車出返黎坑口食飯. 一行十多人.
本來想食意粉o個間野, 但最後廢事等所以去左稻香.
d 野食完一碟先黎第二碟. 又冇人收碟.

炒蜆, 都幾大隻, 幾入味. 鮮甜.
咕嚕肉, 幾脆, d 肉夠林冇乜筋. d 汁味道岩岩好
蛋白炒飯, 普通吧.
燒鵝幾瘦, 多肉. 海蜇有點散碎. 細條難夾
蛋炒唔知咩, 好似白飯魚咁. 味道都係蛋炒白飯魚咁既味
干燒伊麵, 比較多汁, 唔夠乾身. d 菇都幾大片

再叫落去真係不堪切想. 稻香還是有錢人既玩意.
2009-11-15
2009-11-07 9 浏览
純粹為推介加菲蟹而寫樓面阿姐前來推介加菲蟹加伊底,這是一隻超過一斤重的蟹,上湯或芝士焗都是$148,一點也不貴。通常在酒樓吃到的芝士焗龍蝦一類,芝士的顏色就像超市那些片裝芝士偏向白色,芝士味也較淡,然而這次吃到的色澤較深較黃,芝士味也較重,似乎是放了不少芝士。加菲蟹的肉味不像平常吃的那種,而是像龍蝦的味道,人數少的話選這個做代替品也是不錯的選擇。
純粹為推介加菲蟹而寫

2009-10-29 5 浏览
OT過後,無咩胃口就去左稻香打邊邊由於9點後入座高鈣豬骨湯18蚊,即刻唔駛諗亞B攰到反眼,剩係叫左幾碟有黑豚肉,珊瑚蚌,桂花蚌,花姿片同冰豆腐黑豚肉如果再薄D再好,太厚要滾耐D,不過滾耐左又唔係咁好味珊瑚蚌唔夠桂花蚌多,不過桂花蚌好碎花姿片勁太碟,食唔曬之前係屋企冰過冰豆腐,點整都唔夠出面果D咁正亞B一個成碟食曬其實我覺得坑口如果打邊爐,真味鮮廚會好D,D野起碼大碟D,同埋多款D
OT過後,無咩胃口
就去左稻香打邊邊

由於9點後入座
高鈣豬骨湯18蚊,即刻唔駛諗
亞B攰到反眼,剩係叫左幾碟

有黑豚肉,珊瑚蚌,桂花蚌,花姿片同冰豆腐

黑豚肉如果再薄D再好,太厚要滾耐D,不過滾耐左又唔係咁好味

珊瑚蚌唔夠桂花蚌多,不過桂花蚌好碎

花姿片勁太碟,食唔曬

之前係屋企冰過冰豆腐,點整都唔夠出面果D咁正
亞B一個成碟食曬

其實我覺得坑口如果打邊爐,真味鮮廚會好D,
D野起碼大碟D,同埋多款D
2009-09-06 7 浏览
為慶祝母親大人生日,近近哋就係將軍澳稻香打邊爐啦﹗我們去到坐低便開始研究啲餐單,有幾張紙,最得意係呢張有美國肥牛48元一碟,但另一張就38元一碟,都係睇清楚啲,終於揀咗一元湯底兩個,美國肥牛﹑安格斯牛﹑咩牛都叫一碟試下,另外墨魚丸﹑蝦丸﹑芝心丸﹑帶子﹑蠔﹑象拔蚌﹑龍蝦…太多了,唔記得咁多,睇圖片吧啦。最好食都係安格斯牛,比較香口,雖然最貴(88元),但我哋全家係牛魔王,呢個梗係要encore啦﹗如果人少叫個$168海鮮套餐都好似幾好,有基圍蝦﹑鮑魚仔﹑蟹…自己帶咗紅酒來,開瓶費30元,豪比你啦,果度一支甚麼LXV紅酒要九佰幾蚊,唔知有幾多街坊會開來飲呢?之前來過食過幾次飯,感覺服務都不太好,但今次呢個姐姐都唔錯,我哋叫錯咗腐皮當係另一個,佢不但無比面色我哋睇,仲好快幫我哋換翻。總括來講,食物新鮮的,出品雖然無咩特別,但也算不錯,我哋一行九人,感覺好似食buffet咁,好飽,埋單連飲品都係2000大元,算是底食吧,9時後有特價,應該仲底食,自己覺得來稻香都係打邊爐好啲。最重要係母親大人食得高興,呢餐幾錢係其次。
為慶祝母親大人生日,近近哋就係將軍澳稻香打邊爐啦﹗

最重要係母親大人食得高興,呢餐幾錢係其次。

1蚊豬骨湯底,足料但有血水浮面
安格斯牛,yummy!
美國肥牛,都唔錯既,不過有比較就差啲。
龍蝦,鮮味&爽口
桶蠔,呢個麻麻地,有啲UN同個樣好污穢
芝心丸,入邊啲芝士唔好咁稀就perfect啦!
象拔蚌,唔夠鮮甜,不過不失
海鮮套餐,隔離枱叫嘅,個樣都唔錯
2009-09-05
1蚊豬骨湯底,足料但有血水浮面
安格斯牛,yummy!
美國肥牛,都唔錯既,不過有比較就差啲。
龍蝦,鮮味&爽口
芝心丸,入邊啲芝士唔好咁稀就perfect啦!
  • 安格斯牛
2009-08-30 18 浏览
今日去飲下午茶, 平時去開尖咀個間, 唸住有保證啦...等左半個鐘, 入到去畫點心紙, 隔離剛剛走, 再入一新客(帶住個BB既)交左點心紙, 等左半個鐘, 都未有野食跟住隔離個(遲過我黎)都有野食, 仲要同我叫同一樣既點心跟住搵個職員問下, 佢話幫我催下...再過10分鐘, 先有野黎...但仲要黎錯既問個送點心既, 佢話唔知...仲個一口普通話...跟住先搵人換隔離都食完啦, 我先有得食, d鳳爪...黑色既, 一夾就爛...鴨腳就好油...奉勸各位下次想有好既服務, 記住帶個B去
今日去飲下午茶, 平時去開尖咀個間, 唸住有保證啦...
交左點心紙, 等左半個鐘, 都未有野食
跟住隔離個(遲過我黎)都有野食, 仲要同我叫同一樣既點心
跟住搵個職員問下, 佢話幫我催下...
再過10分鐘, 先有野黎...但仲要黎錯既

奉勸各位下次想有好既服務, 記住帶個B去
2009-08-30
2009-08-27 14 浏览
上二星期去首都睇樓後 發覺9:00有6折超正, 上海菜呢...伙記招呼麻麻唔多夠人手, 但d 食物質素係唔得, 唔似上海菜, 糖醋骨係普通黃紅綠椒抄骨多油&d骨冇味 ,d煲仔餸勁\油浸 , 上海粗炒一般,多咗豉油咸咗 , 係得個紅油抄手似樣d.....6折係平, !, 但唔好吃.去稻香都係打邊Lo算,. 唔通9:00後冇上海厨師既....
係得個紅油抄手似樣d.....

6折係平, !, 但唔好吃.
  • 紅油抄手
係6月5日先去完尖咀個間稻香魚港, everything were fine!所以媽咪生日就帶佢去, 不過今次去將軍澳的。所有配料都唔錯, $18肥牛一板有8塊, 每塊5吋長到啦…埋單4個人$315, 所以覺得都幾抵, 環境又ok。不過差左d既就係混醬, d炒蒜濕濕地煤煤地, 唔知係上一手整到咁定係酒樓無換新的落去…呢樣野就唔夠尖咀個間好!但整體來講, 價錢中等略平, 材料ok, 湯底又正, 可以再去的。

所以媽咪生日就帶佢去, 不過今次去將軍澳的。

所有配料都唔錯, $18肥牛一板有8塊, 每塊5吋長到啦…

埋單4個人$315, 所以覺得都幾抵, 環境又ok。

呢樣野就唔夠尖咀個間好!

d混醬有d"煤", 唔夠尖咀個間好
配料menu, 無食到餐同海鮮,因為比較貴
2009-06-11
配料menu, 無食到餐同海鮮,因為比較貴
2009-06-09 9 浏览
前2日去完食日本菜,今晚就同阿爸,阿媽,妹&妹夫一齊去稻香食晚飯,食日本菜個餐我請,今餐到阿妹同妹夫請番,多謝晒.妹夫book咗今晚既7:00 p.m.,但我遲咗半小時,我今日已經好早走啦,由公司走既時間係6:10分,但去到坑口,已經是7:30 p.m.,係我未黎個陣,細妹同妹夫已經叫咗四人套餐.四人套餐裡面有咩餸呢. 錦繡燒味拼盤 古法碎蒸海班 脆皮穗香雞半隻 醬皇花姿鳳片 養生帶子花膠羮 千歲壽桃

錦繡燒味拼盤
古法碎蒸海班
脆皮穗香雞半隻
醬皇花姿鳳片
養生帶子花膠羮
千歲壽桃

果汁一渣
438元
首先黎既係....免費既乳鴿,我同阿妹都唔食,所以益咗我阿爸,阿媽,妹夫,睇住佢地食,
後尾黎咗燒味拼盤,發覺都幾大碟,同埋d乳豬都幾脆,唔錯

海班望落去細條,但係每人都分到2-3件,而且幾鮮甜
壽包夠熱,唔錯,我細妹最鍾意.
有2個女侍應 專注服侍我地個幾張枱,所以換碟呀,沖茶都幾快,反而上菜烏龍,之前黎咗免費既乳鴿,後尾又黎多隻半,等我地見到都眼凸,唔係卦,又黎.
上帶子花膠羮時,又裝到差唔多滿瀉,係我叫停佢,佢先識收掣,可能佢諗住一次過裝晒,可以拎番個大湯碗走.
但整體黎講,算係唔錯架.
錦繡燒味拼盤 (套餐)
古法碎蒸海班 (套餐)
脆皮穗香雞半隻 (套餐)
醬皇花姿鳳片 (套餐)
養生帶子花膠羮 (套餐)
乳鴿 (免費 - 每人半隻)
千歲壽桃 (套餐)
2009-06-09
錦繡燒味拼盤 (套餐)
古法碎蒸海班 (套餐)
脆皮穗香雞半隻 (套餐)
醬皇花姿鳳片 (套餐)
養生帶子花膠羮 (套餐)
乳鴿 (免費 - 每人半隻)
千歲壽桃 (套餐)
2009-01-25 9 浏览
早o係半個月前訂左呢晚同兩個舅父, 加埋三家人食團年飯; 我地係食第二輪(八點半),我同女友八點三去到, 先拎位, 等左一陣, 人齊就入去坐定定準備食~yeah~我地叫左個HKD2588套餐, 之前俾左訂金加埋第二輸食, 就可以減HKD200, 一心諗住可以食餐好o既.....坐左無耐, 就黎左海鮮卷, 凍冰冰咁..跟住, 就上埋主菜, 上湯龍蝦.....咦...乳豬都未上喎...點解咁快o既....d傳菜員一輪接一輪咁上哂其他菜.....但綜觀全部餸菜....除左乳豬拼盤o既乳豬好食之外, 冇一樣值得食....- 海鮮卷 --- 凍冰冰- 發財好市 --- 一條髮菜都冇, 蠔士又瘦又多渣- 乳豬拼盤 --- 唯一好食- 上湯龍蝦 --- 龍蝦肉係散件拎去炸, 有幾舊係冇左肉, 係咪預先俾人食左...?- 蒸青斑 --- 超細條, 唔講, 仲以為係桂花魚- 魚翅 --- 不過不失- 照燒雞 --- 原本係黃金雞架, 阿姐出黎話冇哂, 免費轉o既; ok la!- 糯米飯 --- 普通- 蟠桃 --- 都唔差呢篇係我寫o既第一篇食評, 希望大家唔好見怪~

坐左無耐, 就黎左海鮮卷, 凍冰冰咁..

d傳菜員一輪接一輪咁上哂其他菜.....
- 海鮮卷 --- 凍冰冰
- 發財好市 --- 一條髮菜都冇, 蠔士又瘦又多渣
- 乳豬拼盤 --- 唯一好食
?
- 蒸青斑 --- 超細條, 唔講, 仲以為係桂花魚
- 魚翅 --- 不過不失
- 糯米飯 --- 普通
- 蟠桃 --- 都唔差

呢篇係我寫o既第一篇食評, 希望大家唔好見怪~