星期日原來計劃和老公食中餐,打了幾個電話3間常去的中餐也full 了。老公提議去稻菊,之前book 過2次IFC 那間也是full full , 令我非常期待食稻菊。但今晚打去book 有位,很開心可以試試。今晚叫了特級壽司併盤,但其中的金目鯛壽司,食在口時有一條大約0.5cm 的魚骨 😡😡😡😡😡😡,原全不能接受,不能接受!!叫侍應來說明這些事,但他的表情很冷淡地回答:幫你換一件新的壽司,對不起。 我在高級日本料理現在吃每人$1,000 ,就算食元氣壽司都不會出的錯,我吃這麼耐壽司都未發生過!我一定要講比大家聽,它的味道(質數)不是高級餐廳提供水平。不要去試不要再食!!!魚骨

魚骨
2015-09-13
2015-08-22 3789 浏览
自從舊公司搬了去新界西後,食decent lunch的機會大大減少!我與戰友超懷念以前可以經常去天膳、鮨辰食壽司,時間都過得快啲!今日約了朋友於尖沙咀食lunch,突然好想食魚生,本來想去見城,打去訂位竟然全店關門放日本暑假(真好!)!其實尖沙咀日本菜多的是,可是一時間無乜頭緒,最後想到INAGIKU...我未試過尖沙咀的稻菊,但想到Four Seasons的稻菊和帝苑的Sabatini(我至愛之一),對今餐不其然有些期望...餐廳接待處頗有氣派,令我的期望又多了一點點...可是入到餐廳便開始失望了,一張長梳化擺了幾張二人或四人枱,privacy完全欠奉,你完全可聽到鄰枱的對話,而且午飯時間坐滿客人後很嘈,與同級的半島今佐或喜來登雲海的氣氛不能相比。侍應迅速地奉上熱茶和餐牌,茶淡如水,我幾乎完全飲不到綠茶味!不過侍應頻密地添茶,服務不錯。我與友人分別點了碎魚生飯($400)和壽司set($400)。前菜先來胡麻醬沙律,跟一般日本餐廳的無異,完全沒驚喜。到主角碎魚生飯,魚生頗肥美、新鮮,份量亦足夠。另外我很喜歡兩件蛋卷,因為小妹最喜歡食蛋卷😁!友人亦很滿意她的壽司set,說是above

友人亦很滿意她的壽司set,說是above average,但我看來壽司是普通魚生,沒有拖羅。

整體來說,試過尖沙咀稻菊一次不會再來,同等價錢絶對可以在其他地方食得更好,但其實在此等級數的日本餐廳亦不算貴,只是毫無驚喜,相信較適合商務午餐吧!
2015-08-20
三個人坐吧枱轉角位,都叫傾到偈。吧枱位置都唔會太窄,仲可以睇住日本師父即整野食。全晚由師父話事,精選一啲壽司刺身,其中一個炸小蝦幾得意,有啲似炸白飯魚,應該好啱送啤酒。刺身係非常鮮味,拖羅尤其肥美,一口魚油~最激讚係和牛刺身,鮮味,入口即溶!生蠔同海膽亦都值得推介!
2014-08-10 7388 浏览
欣賞日本料理人的其中一個原因,料理師把食材能使用的部份都不浪費,比方來自銀座天川的星廣行師傅把重達600g的靜岡鮑魚,製作成鮑魚二食外,鮑魚膽經烹調後成汁醬,原汁原味不會產生「廚餘」。這是「稻菊」供應至本月十二日的限定料理。
這是「稻菊」供應至本月十二日的限定料理。
我係第一次黎inagiku食飯。位於尖東royal garden o既inagiku,環境幽美,不過樓面略低,lunch time人多的時候會比較嘈,同其他高級日本餐廳有別。我與友人各choose一個lunch set。佢對佢個set都幾滿意。而我就選擇碎魚生飯,諗住方便進食。不過我個set就一般,好似普通日本餐廳都已經食得到o既貨色。不過,值得推介係個sake。係個manager介紹比我地o既。呢度o既服務質素唔錯!

Cold sake
碎魚生飯
2014-06-11
Cold sake
  • Maguro
2014-06-15 6580 浏览
假期下午和家人來吃午餐,上次來吃過鐵板燒和天婦羅都不錯,所以再來。一家人各自點了不同的午餐,海鮮鐵板燒餐、天婦羅餐、天婦羅丼及銀雪魚西京燒定食。可能鐵板燒和天婦羅都是要排隊燒/炸,完成後又最好立即吃,所以餐廳未能安排主菜一起上桌,如果能夠做到每道菜一起上會好一些。海鮮鐵板燒 - 有不同種類的海鮮,每道海鮮即燒即上,有帶子、魚、蝦等等,還包括野菜及炒飯。帶子肥美鮮甜,蝦亦鮮嫩多汁,調味剛剛好能帶出海鮮鮮味。天婦羅餐 - 天婦羅的炸漿薄薄的,不會像一般餐廳過多炸漿,所以蝦看起來可能較小,但鮮嫩爽口。其他的魚和野菜亦是外脆內軟,不會有普遍餐廳蕃薯、南瓜過硬的情況。配上天婦羅汁和白飯一流。天婦羅丼 - 基本上食材差不多,不過天婦羅放在飯上,淋上較濃的醬油。飯的蒸氣及醬油令天婦羅的脆度打了折扣,個人亦較喜歡點天婦羅汁,所以下次要吃天婦羅還是點定食或單點較好。銀雪魚西京燒 - 很厚肉的銀雪魚肉,外層脆肉質軟滑。另外店裡的座位編排不錯,坐在開放式的空間裡也有自成一閣的感覺,算是聚會談話的好地方。

銀雪魚西京燒 - 很厚肉的銀雪魚肉,外層脆肉質軟滑。

Salad
2014-04-21
本人最近同一位遠道番黎既好友一同聚餐......所以就帶佢黎左尖東既帝苑酒店食日本菜!!!因為我地2位都係女性........所以點菜都唔係好多.....!!!!叫左一個刺身盛....一個雜錦天婦羅.....小小鐵板同埋一碗麵!!!!刺身OK....Toro好好食......!!!!鐵板不過不失啦......麵都OK!!!!不過........天婦羅就好似有D失水準啦..........之前同朋友黎食........蝦脆魚鮮!!!!!E家食..........蝦又淋又多粉....乜稻菊D天婦羅蝦要上粉先炸既咩.......張紙又多油.....搞咩呀......冇黎左1,2個月就變左咁樣..........點解呢....!!!條魚一拎起下面張吸油紙勁囉.....不堪入目......D菜就完全冇漿既......好似就咁放落油炸咁.......仲有一層閃令令既油係個面度......!!!!!完全失望........我諗下次如果有朋友食飯都唔會推銷稻菊.......!!!!!!

刺身OK....Toro好好食......!!!!
鐵板不過不失啦......麵都OK!!!!

2014-04-27
纪念日
2014-03-05 6345 浏览
第一次去稻菊吃日本料理,我聽朋友說這一間是很昂貴和很好吃的一間日本餐廳今天終於有機會試試..刺身拼盤全部都幾平均..我覺得最好吃是拖羅..一塊好的拖羅就是粉紅色帶有白色點點..即是油脂分佈平均最一般是油金魚,因為沒有什麼味道可言之後涮火鍋..第一round 鰻魚和身帶子,第二round 龍蝦鮮鮑第三round 和牛同黑毛豬,個人覺得食物一般,但服務態度好..環境比較暗..冇咩驚喜
今天終於有機會試試..
刺身拼盤
最一般是油金魚,因為沒有什麼味道可言
黑毛豬
鰻魚和身帶子
和牛
龍蝦鮮鮑
2014-01-29
黑毛豬
2013-12-27 6407 浏览
Went to resturant on Dec 27 expecting a good time. There were five of us...We ordered the chef set menu for $1500hkd each.After 30 mins of waiting for our salad, and only given one cup of tea (between 5 people !!!), we asked the waiter where our food was. After our 2nd prompting, our salad came.The Persimone salad tasted fine, but I highly doubt it took 30 mins to prep...After salad we ordered some Hot Sake, the waiter immediatly recommended the most expensive bottle for us. Naturally we choses

Salad
After salad we ordered some Hot Sake, the waiter immediatly recommended the most expensive bottle for us. Naturally we choses something less pricy. She gave a tray of cups and just told us to "Choose!" She did not bother pouring the wine into the cups for us though and we had to ask 2x before a waiter filled our cups.

Afterwards came the sashimi, the waiter just put down the dish and left. My dad asked another waiter what sashimi we were eating, he just said  "that piece is xxx" and left without explaining the rest of the sashimi pieces?!?
I don't even know what sashimi I am eating
From there on, the service contiuned going down hill, eventually we just had to pour our own sake, refill the sake bottle ourselves, and ask to have our sake reheated.

Later on we had a Japanese rice and tea dish, since we were sharing the dish we asked for more spoons. The waitress decided to had us tiny dessert spoons instead but neglected to give us bowls...
Tofu chicken
We also ordered Special California Roll on the side. I don't understand why it costs 2x of a Californa Roll $120 vs $240, maybe it was the extra salmon roe on the top?!? Very bland tasting though.

The food was generally ok, I expected it to taste better for the price and have eaten a lot better for similar price. But the service was absolutly horrendous for the price I was paying! I have better service at a 茶餐廳 !

2013-12-27
生日
  • None really
2013-11-13 4338 浏览
一家三口去食鉄板燒簡左坐鉄板燒位,唉點知原來師傅不只服務坐鉄板燒位的客人,我前面位師傅最少服務外面三台客,一直燒一直燒等左十五分鐘終於有得食,點知食完一兩個餸又幫出面燒,又要等,仲要又多油煙,搞到個人有D反胃。又成日搵唔到waiter,服務好差,感覺是比茶記好少少的服務,以後不會再去。跟住講下食品1•西京銀雪魚 好似200左右,味道都0k,相信喜歡食銀雪魚的會鐘意。2。帆立貝,幾好食4分3。龍蝦400蚊,普普通通味道3.5分。4.鵝肝200蚊,鵝肝好食4分,但是塊多士又干又硬扣0.5分5.大蝦幾好4分6.厚燒美國牛,ok有4分7。薄燒美國牛320蚊, 太咸浪費左D牛, 2分8。炒雜菜3分,炒飯4分,龍蝦面士湯2分

跟住講下食品

2。帆立貝,幾好食4分

3。龍蝦400蚊,普普通通味道3.5分。

5.大蝦幾好4分

6.厚燒美國牛,ok有4分

7。薄燒美國牛320蚊, 太咸浪費左D牛, 2分

8。炒雜菜3分,炒飯4分,龍蝦面士湯2分
2013-11-13
生日
2013-11-07 3572 浏览
星期日一早起身搵野食, 朋友咁啱有興趣, 2個人一齊去左老尖稻菊, 點知就咁出左事。午餐既稻菊, 大部份都係食set, 當中亦以天婦羅出名, 但係, 因為之前一日我係屋企整左炸蝦卷, 唔想再食熱氣野, 所以叫左一個壽司, 朋友叫左銀鱈魚西京燒set。去到一間咁出名既高檔料理, 講真見到我個set上檯個陣都係嚇左一跳。1) 日本高檔料理跟本就唔會有三文魚, 呢個set竟然用上大量既三文魚......唔係化, 黎呢到食三文魚? 不如去原氣/千兩啦!2) 海膽/三文魚子/大拖羅都冇? 喂....SOGO樓下超市有齊三樣, 再加帶子....什麼什麼, 人家都係HK$198有交易喎3 ) 你睇下個6件三文魚卷, 好似張d頭頭尾尾擺埋一齊, 又卷得唔靚, 係唔係求其搵個人黎卷俾我食架!4) 大家要記住, 壽司set 係HK$300加一.......雖然最後我唔駛俾錢, 但係我都替朋友唔抵。出得黎食飯而家都唔平架啦, 黎得稻菊都係希望食到有水準既野, 而唔係食埋d 咁野呀, 都係果句, 如果係既我去原氣啦~ 起碼係壽司檯都可以自己揀碟想食既黎食, 而唔係你上d 咁食物黎我張檯囉~
前菜沙律
壽司SET
銀鱈魚西京燒
茶碗蒸
2013-11-03
銀鱈魚西京燒
2013-09-08 2703 浏览
第一次見餐廳有天婦羅Counter,即場將剛炸好嘅天婦羅送到客人面前,可見稻菊對其天婦羅料理係幾咁重視兼有自信。 今次在稻菊選擇咗 稻菊精選套餐$420 及 特上天丼$380。稻菊精選套餐有前菜,刺身, 煮物, 燒物, 天婦羅。前菜有無花果甜麻將 淮山卷 沙律菜, 好味道。 未食完前菜, 刺身及燒物已上桌, 上桌速度太急,要扣分。 刺身魚油脂豐滿新鮮, 燒物係銀鱈魚但個汁略鹹,煮物有毛茄,南瓜,里芋, 新鮮可口。最後一樣係稻菊名物天婦羅,有蝦,魚,南瓜,冬菇等, 份量差不多係特上天丼嘅一半,炸得香脆可口唔油膩,讚! 甜品只係西瓜及菠蘿片,比較普通, 有點失望。 特上天丼有蝦,魚,南瓜等, 因為係丼的原因, 飯及天婦羅上面已淋咗漿汁,比起特選套餐內的天婦羅冇咁脆。

稻菊精選套餐有前菜,刺身, 煮物, 燒物, 天婦羅。

前菜有無花果甜麻將 淮山卷 沙律菜, 好味道。
前菜
未食完前菜, 刺身及燒物已上桌, 上桌速度太急,要扣分。

刺身
銀鱈魚
煮物
甜品只係西瓜及菠蘿片,比較普通, 有點失望。
特上天丼
2013-09-02 1487 浏览
知道呢間日本餐廳好出名,所以同家人黎試,時日一行4人,叫左幾個set dinner同散叫左D野.有魚生,鐵板燒,tempura,煮野菜,酸物,和牛,炒飯,烏東,湯,最後有生果.和牛,鐵板燒同埋炒飯好香,不錯!tempura就麻麻地啦,期望過高啦可能.烏東就好滑好正,呢個真係估唔到咁好味.個湯有個龍蝦頭,好味!一碗真係對我呢個湯怪黎講唔夠喉.酸物D海鮮真係麻麻地,我反而欣賞D酸海藻多D.呢度食野唔平,試過一次就夠.試完,冇再去既沖動.最後,我想讚下洗手間既姐姐既服務.比起餐廳內的server更懇勤.
知道呢間日本餐廳好出名,所以同家人黎試,
時日一行4人,叫左幾個set dinner同散叫左D野.

和牛,鐵板燒同埋炒飯好香,不錯!
tempura就麻麻地啦,期望過高啦可能.

烏東就好滑好正,呢個真係估唔到咁好味.

個湯有個龍蝦頭,好味!一碗真係對我呢個湯怪黎講唔夠喉.

酸物D海鮮真係麻麻地,我反而欣賞D酸海藻多D.

呢度食野唔平,試過一次就夠.

試完,冇再去既沖動.

最後,我想讚下洗手間既姐姐既服務.

比起餐廳內的server更懇勤.

2013-09-01
2013-08-01 1013 浏览
是日同事慶生飯冇得自己簡食邊樣全由經理發板第一樣係蕃茄沙律製作用料都好用上新鮮蔬菜保持冰凍再配上開胃既芝麻醬好難唔好食刺身無驚無險明知一定是好貨色近睇厚身而紋理有致我唔偏好刺身都多食幾片鐵板燒帶子有些失望帶子肉厚但帶韌鮮味唔出而且調味亦唔夠比較淡牛肉薄切新鮮熱辣辣上枱入面包住蔥花再點獨製醬汁入口不花力已經可以吞一口一件。肉嫩肥膏少我最回味既鐵板蝦顏色香味俱佳未食就睇顏色都知惹味肉身啖啖肉而且彈牙多汁蝦頭既膏更係迷人冇苦味之餘仲好咸香醬汁穿透蝦既裡裡外外就連殼都入哂味其他鐵板雜菜同炒飯中等同出面相差無幾我覺得依到係食佢服務同慢慢嘆既氣氛亦鐘意佢唔同菜式刺身會配唔同汁醬去更上一層樓稻庭烏冬特別出色湯底好黏好掛湯入口煙韌而且食到烏冬表層有陣湯因為湯杰到有JELLY 狀係味道比較淡左些甜品要兩球雪糕柚子同芝麻入口似雪葩好酸甜開胃正好辟一下咁多鐵板既濃味即刻覺得冇咁熱氣
是日同事慶生飯
牛肉薄切
新鮮熱辣辣上枱
入面包住蔥花再點獨製醬汁
入口不花力已經可以吞
一口一件。肉嫩肥膏少
我最回味既鐵板蝦
正好辟一下咁多鐵板既濃味
即刻覺得冇咁熱氣
2013-07-16
2012-11-24 711 浏览
今餐我只需出30元因為我有現金券本來是開心,唯一失色的.近來咳到睡眠不足,吃呢餐時根本不在狀態.前菜.麵鼓湯.料很少.但味道清甜.沙津菜同蓄茄都好新鮮.唯一我希望有多些沙律醬,可以較易入口.天婦羅炸物:的確是名物,炸粉薄弱.材料香口,又沒有油,最好食最蝦,蝦肉爽口鮮甜.魚完全沒有骨,而且肉質嫩滑,味道鮮甜其實吃炸物比起吃壽司,刺身飽.壽司:認真看,我難以相信是五星級酒店,刺身切口不整齊,什至一夾,一分為二,但飯粒味道什香飯味,刺身肉質有彈性,而鮮甜.特別是甜蝦最出色.生果.無特別,西瓜亦不鲜甜.服務有酒店應有的禮貌,加茶收碟,埋單效率都高,加上空間感高,環境亦有氣氛.食物新鮮即製,要15分鍾才上菜.只是吃天婦羅,鐵板燒,刺身就應該有笑臉.若壽司就要扣分.埋單330元.如果要自己出錢,我情願去銅鑼灣.
生果.無特別,西瓜亦不鲜甜.

埋單330元.如果要自己出錢,我情願去銅鑼灣.