2020-11-02 1134 浏览
朋友駕車帶去爾巒泊車飲茶,免費泊車兩小時,可以慢慢傾計慢慢嘆。一入到來,先量體溫,還未進入,店員已經會問你飲咩茶,之後在門口,將一包茶包交給你,自己入去枱號坐低⋯⋯每枱都有這個冲茶神器,只要按掣,自動斟水,自斟自飲,節省不少人手。最初以為只得這張點心紙,後來才知原來只要手機對準枱號的QR code ,立即選擇其他點心,一目了然。功夫小籠包~金粟花姿餅~點心拼盤~最喜歡看到這個點心拼盤,每款一粒多精緻,分別有蝦餃、燒賣、潮州粉果和花形的紅棗糕,一個人到來嘆茶都冇有怕。香煎蝦米腸粉~店員端腸粉上來,我問為何沒有甜、麻醬?原來醬料也是自助,自己出去攞⋯⋯整體來說:點心沒有太大驚喜。一向都覺得稻香集團有創意位,從前是他最初估計客人結帳時付款鈔票金額,一早估計客人付$1000 或$500的找回碎錢方案,無用店員多次到收銀處來來回回找續; 之後他們是最先要客戶自己攜單到收銀處付款,當初創先作八達通付款,為求方便快捷,寧願減收貼士。及後每枱放置一個不鏽鋼熱水壺,減少店員冲水時間等,這些細節,記憶中都是他們創先河⋯⋯直到今次看見這個冲茶神器,集團每每都想盡方法節減人手,這些細節位,真是不得不讚⋯⋯今次

功夫小籠包~

金粟花姿餅~

點心拼盤~

香煎蝦米腸粉~
店員端腸粉上來,我問為何沒有甜、麻醬?
原來醬料也是自助,自己出去攞⋯⋯

整體來說:

點心沒有太大驚喜。

今次這個自斟自飲的冲茶神器,筆者相當欣賞,無需再叫店員沖茶,所以全場只得兩位待應,加上手機QR code 點心,真的減少很多人手,相信不久將來,食店的侍應將會越來越少。
漸漸地AI 會改變我們消費上的模式及細節,人手越來越少,相對親切的感覺也會越來越少⋯⋯
有時候反而喜歡小店的老闆,熟悉了解熟客之餘,更珍惜凡事親力親為的那份感覺。

• 點心拼盤
2020-07-11 599 浏览
雖然我哋未能享受到一蚊雞嘅promotion,唯有只可以叫特價散嗌。首先叫咗白灼海蝦,已想不到新鮮及鮮甜美味而且夠大隻另外叫咗每位$18燉湯!!!清甜又美味,完全啱晒我愛湯之人,足料而且入邊有一隻鮑魚雜菜粉絲煲,雖然有不同嘅菜喺入邊但我另外叫咗一個白飯可以加湯食🤪🤪 最後炸子雞肉質不會太老,而且炸得啱啱好味道適中。佢比我預期之中期望高,晚市不會太多人。我比較注重食物質素 ,而呢間分店比到我🥰🥰消費兩個鐘可以有泊車優惠!泊車嘅朋友可以留意下

首先叫咗白灼海蝦,已想不到新鮮及鮮甜美味而且夠大隻

最後炸子雞肉質不會太老,而且炸得啱啱好味道適中。

佢比我預期之中期望高,晚市不會太多人。
我比較注重食物質素 ,而呢間分店比到我🥰🥰

消費兩個鐘可以有泊車優惠!泊車嘅朋友可以留意下
2020-07-04
2020-02-24 885 浏览
肺炎肆虐都唔敢去啲人多嘅地方,weekday 3 4點 黎左錦田爾巒呢個小商場飲茶。-金錢肚(比較油)-XO醬蘿蔔糕 (XO醬比較辣 又油)-蒸蝦餃🍤(皮薄餡靚)-豉汁鳳爪 (不過不失)-陳醋雲耳(陳醋好香 雲耳夠爽 係最好味既一道)-上海小籠包 (味道都還可以,要夾得小心d,好多湯,個餡包得好散同太濕)-野菌浸白菜仔(分量好多,食左咁多油膩點心食啲菜中和返)賣單大概$200啱啱好可以獲得免費泊車。總括來講,食物一般,但坐得舒服 😌可以慢慢嘆茶P.S. 見到夜晚有任食火鍋 價錢都相宜 有機會可以試

-金錢肚(比較油)
-XO醬蘿蔔糕 (XO醬比較辣 又油)
-蒸蝦餃🍤(皮薄餡靚)
-豉汁鳳爪 (不過不失)
-陳醋雲耳(陳醋好香 雲耳夠爽 係最好味既一道)
-野菌浸白菜仔(分量好多,食左咁多油膩點心食啲菜中和返)

P.S. 見到夜晚有任食火鍋 價錢都相宜 有機會可以試
2019-11-16 1023 浏览
今日1:30左右去酒樓攞位,阿姐同我地講可以等多陣2:00下午茶,點知下午茶原來只係多咗兩個平嘅米粉揀點心都係一貫水準,等嘅時間都唔係好耐,味道幾好,原來今日假期都有八折,三個人食都只係二百幾蚊,都幾抵
2019-11-03 972 浏览
上次裝修後第一次光顧,感覺不錯,於是今天特意於早市半價時段再來光顧,但體驗卻是180度改變!店內有大量座位,但門外收銀處店員堅持要我們取票等候負責帶位的員工,其他員工則閣下雙手冷眼旁觀。等候人潮越來越多,但負責帶位的員工遲遲未現身,等了十幾分鐘,終於有人出現叫號帶位,但情況非常混亂,而且半價時即將屆滿,門外顧客亦開始不耐煩。最後等了二十幾分鐘,終於到我們入座,但枱仍未執拾好,有兩壺之前顧客用過的茶水仍未收拾,碗碟也是非常污糟,作為一間連鎖飲食集團,這樣的服務及質素實在不能接受!葱花叉燒刮刮腸,不知為何加入冬菇及芡汁,劃蛇添足。流沙包沒有流沙咸水角炸得很脆,挽回一點分數。馬友雞粒煲仔飯不過不失,但不明為何要去掉菜葉,感覺奇怪。

葱花叉燒刮刮腸,不知為何加入冬菇及芡汁,劃蛇添足。
流沙包沒有流沙
咸水角炸得很脆,挽回一點分數。

馬友雞粒煲仔飯不過不失,但不明為何要去掉菜葉,感覺奇怪。
2019-10-28 272 浏览
前身是稻香集團的「迎」,食物選擇不多,而且價格偏貴。上月曾想到此飲茶,以為已結業,原來只是裝修,裝修後改名為「稻坊」,同屬稻香集團,但感覺耳目一新。首先是裝修後加設了卡位設計,私隱度提高,亦坐得頗舒適,另外旁邊的大枱之間亦加了屏風,自成一角。另外新裝修後服務大部分都是自助的,門口沒有帶位要先取票;入座後點了茶,座位旁邊就是自助加水的機器,自助沖茶;然後點菜也是用微訊掃一掃QRcode自助點菜,節省不少人手。食物方便,點心選擇依舊很少,炒粉麵飯的選擇反而不少,如沒有優惠,價格亦偏貴。金銀蒜龍躉球飯午市有半價優惠,但製作需時差不多二十分鐘,份量不少,飯是炒過再蒸,有蛋香,龍躉肉嫩滑,是誠意之作。金錢肚蒸陳村粉金錢肚爽口,醃得入味,陳材粉亦有彈性,不會黏黏糯糯的。順徳煎魚餅最初看到魚餅內的粉紅色以為是加了火腿,感覺怪怪的,但一吃才知原來是一片片的紫薑,頓時覺得很創新,而且感覺頗清爽。

金銀蒜龍躉球飯
金銀蒜龍躉蒸飯

金錢肚蒸陳村粉
金錢肚爽口,醃得入味,陳材粉亦有彈性,不會黏黏糯糯的。
金錢肚蒸陳材粉

金銀蒜龍躉蒸飯
金錢肚蒸陳材粉
2019-10-28 450 浏览
今日同主子朝早黎呢度飲茶, 裝修完第一次幫襯, 由以前做宴會酒席到現在變成飲茶小菜, 一入去感覺好光猛, 由於閒日唔太多人, 所以可以有卡位坐, 為左精簡人手, 現在好多野都自動化, 自己煲水加水已經一大進步, 保證水滾茶靚, 用包裝茶, 方便企理, 落單用wechat(如果冇都幾煩), 我地叫左一個金銀蒜龍躉球飯, 金錢肚同埋順德煎魚餅. 呢度閒日11點前落單, 12點前走, 點心就可以半價.金錢肚下面係陳村粉, 金錢肚味道唔太濃, 不過陳村粉有晒精華味道, 好好味, 煎魚餅感覺都不錯, 有咬口之餘仲好入味, 更特別就係裡面加入紫薑, 食落都幾夾, 最後上既係龍躉飯, 炒飯底, 好香蛋味, 魚汁滲入飯中, 好正,魚就一般, 冇特別, 星期一至五黎食, 半價都抵食. 整體來講, 可以裝修完新開, 比起之前旺場好多
2019-10-27 263 浏览
一心試新野,可惜失望而回坐低叫煲仔飯,等左15分鐘就先話無,如果要就要等多50分鐘....叫燒賣、腸粉、蝦餃...好像去飲咁,續樣續樣上菜....叫小龍包、珍珠雞....等大半個鐘先到,仲要在再三催促下才有...好老實,味道唔差,姨姨d服務態度都好,不過唔太肚餓...有時間等得既人先黎....同埋帶小朋友黎記得帶d書俾佢地睇,否則實嘈.....坐低叫左煲仔飯,等左15分鐘職員就先話無,如果要食就要等多50分鐘....叫左燒賣、腸粉、蝦餃...好像去飲咁,續樣續樣上菜....叫小龍包、珍珠雞、椰皇、蘿蔔糕....等左大半個鐘先到,仲要在再三催促下才有...坐左成個鐘都無咩落過肚,好老實,味道唔差,姨姨d服務態度都好,不過唔太肚餓...有時間等得既人先黎....同埋帶小朋友黎記得帶d書俾佢地睇,否則實嘈.....呢篇野就係我等緊時寫的,到而家蘿蔔糕又未黎,椰皇又未黎....🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
一心試新野,可惜失望而回
叫燒賣、腸粉、蝦餃...好像去飲咁,續樣續樣上菜....
叫左燒賣、腸粉、蝦餃...好像去飲咁,續樣續樣上菜....
坐左成個鐘都無咩落過肚,
2019-07-31 650 浏览
突然打風日子,冇咩準備🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️近近地附近食D野我哋住村🙈 爾戀最近有間稻坊 8號風球照常營業👍🏻兩個人飲茶😋平時都好小飲茶😆難得放個快假🥰🥰🥰呢間稻坊都方便可以有消費泊車優惠👍🏻都幾多優惠下午茶時段😁不過兩個人叫到D咩⋯⋯😅我哋叫左 蝦餃/ 叉燒包/ 灌湯餃/XO醬蘿蔔糕/上湯雜菌時蔬/BB乳鴿 🙈🙈🙈D 野唔得,唔知係唔係唔夠人手定...................蝦餃-皮薄味道一般义燒包-味道還可,但可以熱D灌湯餃-賣相不佳🙈味道都可以XO醬蘿蔔糕-太多油🙈BB乳鴿-最差👎👎👎唔熱好似炸完擺左好內上湯時蔬- 正正常常🙈🙈🙈失望😞
突然打風日子,冇咩準備🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
近近地附近食D野

呢間稻坊都方便可以有消費泊車優惠👍🏻
都幾多優惠下午茶時段😁
不過兩個人叫到D咩⋯⋯😅

蝦餃-皮薄味道一般
义燒包-味道還可,但可以熱D
灌湯餃-賣相不佳🙈味道都可以
XO醬蘿蔔糕-太多油🙈
BB乳鴿-最差👎👎👎唔熱好似炸完擺左好內
上湯時蔬- 正正常常
🙈🙈🙈失望😞

2019-07-01 425 浏览
幾個新界區朋友朋友小聚,個個都有渣車,元朗市區難搵位,所以黎左依度打邊爐。148/一位,另加茶錢。飲品有基本汽水可樂,另有解茶、利賓立和韓國蘆薈飲等。甜品有豆腐花同幾款雪條,都算多選擇。肥牛豬肉雖然超級薄切,不過味道不錯。依個價錢包花膠、蠔、蜆,任食黎講性格比吾錯,質素正常。丸類普普通通。菜類選擇少。漏單次數多,十點半會趕人走,侍應少,不過勝在侍應有笑容。鋪內要用qr code 下單,不過店內接收好差。總體黎講,依個價錢質數算合理,可以再黎。

148/一位,另加茶錢。

肥牛豬肉雖然超級薄切,不過味道不錯。
依個價錢包花膠、蠔、蜆,任食黎講性格比吾錯,質素正常。
丸類普普通通。菜類選擇少。

漏單次數多,十點半會趕人走,侍應少,不過勝在侍應有笑容。
鋪內要用qr code 下單,不過店內接收好差。

總體黎講,依個價錢質數算合理,可以再黎。

2019-04-20 543 浏览
又有壹蚊鷄!2019係即烤鷄, 2人才可有一隻! (記得之前幾年任叫任食, 重可半隻收5毫)今次特登開車去元朗峻巒店試下。有免泊: $100一小時, $200两小時。泊好車要係後門入, 又要行往正門等帶位。6:30即有位當然叫鷄啦… +一籠蝦 +一煲即來2個套...驟眼望下以為係dom dom原來係手套。壹蚊烤雞原隻上, 帶套自己撕, 另有剪刀一把幫下忙。上枱隻鷄係咁, 擺得好肉酸, 好隨便。夠熱, 但以烤好上枱前炸一炸, 因為好油下! 食落一般啦…籠仔蝦 整體可以, 同餐牌個樣落差不大 但係有幾隻好"梅"唔新鮮👇$68 就算囉… 花膠班腩煲就.... 完全两個樣(同相)花膠要好比心機才找到, 班腩夠熱咁囉。味道… 再揀我們去普通茶記食小菜全晚最好味紅豆沙, 不因免費, 只因為要自己裝嘛 (樓面亞姐話佢真係好多野做, 等佢裝要好耐, 可以自助, 每人只能裝一碗。找數$200多D (两位)服務呢… 參考其他食評, 有心準麻麻。當晚實測是咁的: 樓面人手不足, 姐們聲音大左少少咁啦, 不過上菜時間算快!後記: 男人厠所係停車場。峻巒車場泊車比較煩!
泊好車要係後門入, 又要行往正門等帶位。6:30即有位

當然叫鷄啦… +一籠蝦 +一煲

即來2個套...驟眼望下以為係dom dom

原來係手套。

壹蚊烤雞原隻上, 帶套自己撕, 另有剪刀一把幫下忙。
壹蚊鷄2019

籠仔蝦 整體可以, 同餐牌個樣落差不大
籠仔蒸蝦

但係有幾隻好"梅"唔新鮮👇

$68 就算囉…

花膠班腩煲就.... 完全两個樣(同相)

紅燒花膠班腩煲

花膠要好比心機才找到, 班腩夠熱咁囉。
味道… 再揀我們去普通茶記食小菜

紅豆沙

找數$200多D (两位)

服務呢… 參考其他食評, 有心準麻麻。

後記:
男人厠所係停車場。
峻巒車場泊車比較煩!
2019-04-17
2019-04-05 428 浏览
今日與兩個朋友嚟爾巒稻坊嘆茶🍽侍應帶我哋坐一邊系梳化的四人枱點了皮蛋瘦肉粥~ 粥底軟綿綿🤗油炸鬼~ 脆卜卜' 剛炸好🤗咸水角~ 熱辣辣皮脆卜卜🤗炸雲吞~ 熱辣辣脆卜卜🤗糯米雞~ 多料' 糯米軟綿綿🤗鮮竹卷~ 腐竹香' 🤗山竹牛肉~ 牛味濃'好味🤗紅棗糕~ 煙煙韌韌勁紅棗味🤗豬腳蛋薑醋~ 豬腳軟度適中 '夠入味環境舒適'質素🤗
今日與兩個朋友嚟爾巒稻坊嘆茶🍽

紅棗糕~ 煙煙韌韌勁紅棗味🤗

豬腳蛋薑醋~ 豬腳軟度適中 '夠入味

環境舒適'質素🤗
2018-12-12 844 浏览
830PM後$138/位, 我地7人叫多個雞煲, 雞煲好少料... 話係麻辣但完全唔辣, (雖然岩我食) 雞件好少, 話咁快清哂。我地叫左怨央鍋, 但最尾只來了清湯。我地太餓, 唔理照要左。肥牛每碟得2,3塊, 仲好薄。反而鮮滑牛幾大份, 又新鮮。龍DUN 件有驚喜, 大大舊,算有鮮味, 岩女仔食。白鱔片都多骨, 一般。雞子全部大大粒, 我D FD叫左好多碟....蜆都OK, 雖然唔算鮮甜, 蠔都大大粒。其他材料正常都幾多野飲, 唔止係汽水, 仲有韓國飲品, 仲有好多款雪條。見其他食評話服務差, 果晚D 阿姐有傾有講有笑, 又無乜野WOR。
肥牛每碟得2,3塊, 仲好薄。反而鮮滑牛幾大份, 又新鮮。
龍DUN 件有驚喜, 大大舊,算有鮮味, 岩女仔食。
白鱔片都多骨, 一般。
雞子全部大大粒, 我D FD叫左好多碟....
蜆都OK, 雖然唔算鮮甜, 蠔都大大粒。
其他材料正常

重陽節假期前夕,諗住近近哋一行7位鄰居去爾巒 滔坊 任食打邊爐雞煲, 由於好多鄰居放工返到爾巒都差不多20:00,故大家約埋20:30 去食,原來20:30 已屬宵夜時段,不設book 位,假期前大家亦都唔介意每位比多$10 收費,一去到就有枱,坐低第一下叫咗個雞煲先,但都等咗15mins 才到,打開見到只有7件雞, 於是即時追落單加雞啦,點知女侍應一接order,已經即係黑面同我講:「仲叫? 要等好耐架喎!我哋收22:30 吖!」當時只係21:00 唔夠食當然繼續order la,我哋成班人呆等d 雞,由於吉煲等雞,個煲開始有d 燋𤓓味,於是叫侍應嚟加少少湯繼續等雞,但嗰名侍應一嚟到就即刻鏈住個鼻好大聲話:「好臭吖!」之後仲同其他侍應望住我哋張枱竊竊私語,最後21:25 d 雞才到。 21:45 才可以開始打邊爐,食物質素麻麻,d 牛肉薄到透光🤦🏻‍♀️,期間 d 侍應不停行過嚟同我哋講: 「我哋收22:30!」 我哋話我哋知道ga la. 。今時今日這樣既服務態度,唔掛得這食店越來越冷清,再幾平都唔會再嚟幫親受氣。

2018-10-16
$163 (宵夜)
2018-04-12 1187 浏览
話說之前見到稻坊推出左安格斯任食自助火鍋,而且呢間8:30後就有特價時段,又有免費泊車,8:30準時到達,見到入面人流不多,大約7-8成入座率,門口亦只有5-6個人等8:30火鍋,開始見到樓面只有4個左右(已經連門口收銀同帶位),等了15分鐘發覺裡面已經有多張吉檯但就冇人叫NUMBER入座,過多一陣問門口收銀,佢又叫你等多陣,最過多10分鐘左右終於有人帶你入去,好啦,寫好晒叫樓面過來接單,一係扮見你唔到一係叫你等等,最後有一個過來見你張紙寫食雞煲.即時叫你唔好食雞煲又話要等好耐又話幾號檯等左20分鐘都未有,嘩!即時火都黎,門口大大隻字寫安格斯任食火鍋(佢下面有好細隻字寫安格斯另外收費),不過其實都預左係用標題取巧啦,冇所謂啦,食物質素方面其實唔差,尢其是海蝦也比較大隻,不過服務態度真係用好差來形容,人手方面亦相當缺,應該唔會再光顧,非常失望(初期新開的時候.小菜做得不錯,服務亦比現在好好多)
题外话/补充资料: 未夠鐘已經用布封住個雪糕櫃,D客人都係度投訴
2018-04-10