2021-05-20 469 浏览
下午嚟開濟公廟朝聖,當然要幫襯一吓對面科記。正當思考食乜之際,見隔離檯吃黃山炒蛋,於是我叫了一件香蔥火腿炒蛋夾芝士嘅三文治。愛蔥的我,不愛吃熟蛋的我,吃了一啖忍唔住立即為它拍照,芝士半溶、蛋滑、蔥爽、入口淡淡鹹芝味,好味吖!這裡的熱奶茶,喝過就知水吧哥哥沖得一流!記得襯熱吃哦!提提這店是A區,2人一檯,不用嘟QR code,樓面姐姐入門前會提你,記得量體溫!
記得襯熱吃哦!
芝腿蛋蔥花三文治
2021-05-20
下午茶
芝腿蛋蔥花三文治
2021-04-19 524 浏览
今日本來仲諗緊lunch去邊度開餐好,友人忽然建議話荷里活道有間隱世小店,你食豬扒既,於是一行山攀山踄水搭叮叮去上環再行上去,店舖位置比較遠。平日下午門口都排左6、7個人左右,睇黎都幾受歡迎,等左10分鐘都好快入到去,叫左招牌既豬扒飯、豬扒包、洋蔥牛肉多士試食。正所謂期望越大,失望越大,一食落口只係好普通既茶餐廳老店味,咬兩淡仲柴柴地,包都係將同一樣既豬扒夾入去,冇煎香冇處理過,唯一好少少係個洋蔥牛肉,濕少少,洋蔥味都濃。專登入黎食有點失望。

2021-03-09 823 浏览
上環應該冇人唔識「科記咖啡餐廳」,佢哋以豬扒打出名氣,所以小店門外總是擠滿人龍!- 金牌豬扒飯+凍檸茶 - ($58)看似單調的碟頭飯,只有豬扒、豉油汁和白飯。小店會將一大塊連骨豬扒剪成小件,方便客人進食。即叫即煎嘅豬扒醃得好入味,啱啱煎起比較辣口,豬扒厚薄適中,加上用人手搥鬆,咬落去肉質軟而扎實,而且豬扒帶有少少肥膏,一啖豬扒一啖飯,好容易就食晒成碟!- 沙嗲洋蔥鮮牛多士 - ($52)呢個多士係我有史以嚟,食得最貴嘅多士,的而且確,貴得有道理!多士對角一開為四,攞上手辣手,明顯係即叫即整,裏面夾咗熱辣辣嘅沙嗲餡,咬落去多士烘得酥脆,嗰種酥脆感,我好鍾意!餡料多汁但又冇整濕塊多士,將炒香咗嘅洋蔥同鮮牛夾係中間,份量都幾多,牛肉食得出係鮮牛,而且醃得入味,嗰種沙嗲香同洋蔥香味,喺口腔裏面纏繞,好味到不得了,貴還貴,但係佢交足貨俾你,呢個我真心極力推介👍🏻👍🏻👍🏻門口幫手落單嗰位伯伯手字幾靚,我忍唔住影低左😂

- 金牌豬扒飯+凍檸茶 - ($58)
看似單調的碟頭飯,只有豬扒、豉油汁和白飯。
小店會將一大塊連骨豬扒剪成小件,方便客人進食。

- 沙嗲洋蔥鮮牛多士 - ($52)

門口幫手落單嗰位伯伯手字幾靚,我忍唔住影低左😂
2021-02-06
  • 沙嗲洋蔥鮮牛多士
2021-02-06 754 浏览
科記嘅豬扒已經食咗好多年,難得嘅係,質素咁多年都冇變,保持一貫水準,所以一有時間我哋就會過嚟食。.✨豬扒包麵包烘得香脆,配上清爽嘅蕃茄,惹味香脆嘅豬扒加上醬汁,超級好味。.✨檸檬茶不過不失,茶味濃不澀口。.✨蕃茄豬扒出前一丁佢哋湯係用新鮮蕃茄淆製,有新鮮蕃茄味道,豬扒一如以往,肉質鬆軟多汁,醃得好入味。...🏠 科技記咖啡餐室🛤️ 上環荷李活道200號J至K舖📍 港鐵西營盤站A1出口,步行約6分鐘
✨豬扒包
✨檸檬茶不過不失,茶味濃不澀口。
✨蕃茄豬扒出前一丁
🏠 科技記咖啡餐室
🛤️ 上環荷李活道200號J至K舖
📍 港鐵西營盤站A1出口,步行約6分鐘
今日lunch諗唔到食咩,同事就推薦左我去上環最好食既金牌豬扒飯。已經好早出發,但係去到門口已經有長長人龍。 排排下隊,店員會叫你落定單叫野食。我地叫左一人一個豬扒飯同熱檸茶。呢個豬扒飯真係好好食,食到嫲嫲的古早味道😋😋完全唔會咬唔到同鞋颯颯。我最鐘意佢有少少肥既豬扒。每碟飯都好大碟,好彩朋友細心幫我點左少飯,飯量就岩岩好。豬扒份量都好大份,呢個價錢真係超值。最最最驚喜係我地杯熱檸茶。熱檸茶甜度佢幫你調較好哂,茶同糖比例岩岩好。真係好正❤️食左一個好好味既lunch。好開心😘😘

2021-01-16 536 浏览
本人有一位少女朋友話豬好味、她閒中就去吃下,我就話想見識下,我中老女人一直把街道名攪亂,她帶我,天ah!原來這店,唉⋯自細家人在此店對面拜神,一直沒有入過去,好諷刺⋯因為排隊我又未冷靜看menu 、所以跟了友人吃豬,我沒有抱太大期望,奶茶少奶不愛sugar、不愛練奶,竞然奶茶奶滑茶香又不多奶⋯我已經很久沒有飲過咁啱我口味奶茶!太好!豬飯未到,坐枱旁邊看下餐廳內廣告-某醫生讚這店三文治中一流,唉呀⋯總之order 牛三文治la~其實豬近骨d肉才好味,但d鈑烹得又幾好Wo 乾爽及硬、正呀!不用吃軟飯👏
2021-01-09
2020-12-25 434 浏览
早兩日經過科記 就同老公入左去食豬扒飯😆環境唔算企理 但見有多年前店鋪既舊相 就好有百年老店既感覺🤔我叫左鮮茄豬扒飯 老公就叫左豬扒飯 仲搭左杯熱奶茶(老公果個係餐)當我見到自己碟飯果陣 都幾開心 真係好足料 食落都覺得幾好味 因為有蕃茄&汁既關係 唔會覺得dry 食得出豬扒係醃製過既 但咸左d食左d老公果碟豬扒 相對黎講冇咁咸 但d豬扒就真係比較乾身😅最後似埋杯熱奶茶 我覺得味道同太興既熱奶茶有得揮 滑而不澀!埋單:茄扒飯:$62豬扒餐:$56
早兩日經過科記 就同老公入左去食豬扒飯😆

當我見到自己碟飯果陣 都幾開心 真係好足料

埋單:
茄扒飯:$62
豬扒餐:$56
2020-12-08 2331 浏览
在上環荷里活道,又稱古董街,在疫情下相當寧靜。不過,如果細心留意,不少店舖已轉型為餐廳、酒吧或咖啡店。在眾多街坊小店之中,有一間已超過三十年歷史,而以招牌豬扒飯馳名上環上班族,甚至要排隊等侯。幸好我避過午餐時間,所以不用等位。雖然是下午茶時間,餐廳內依然人數不少,可見其人氣爆燈。位置:下班後沿上環站走過去,再轉入上環街市方向,沿上坡路段走,就會在轉角位看到大大的招牌,不難找到,不過是路段較長。環境:保持懷舊香港餐室的模樣,外觀簡單而沒有特色,門前的兩面簾子會隨著日光照射而拉起或降下,一眼可望盡的用餐空間。牆上掛有該店的老照片和各式菜單,店後方放滿貨物,顯得相當擠擁。店內位置不大,一桌大多擠四人,免不了的就是要併桌,所以我當時都要,唯一慶幸當時疫情不嚴重。洋蔥豬扒飯$62豬扒有明顯醃製入味,沒有裹粉並以大火油煎,豬扒外表煎得焦脆,肉質紮實,不乾柴帶點鑊氣油香和韌性,在豬扒上頭還有一層好像亮晶晶的凝脂,一大塊帶骨的豬扒剪成小塊狀,客人用餐時不會吃得狼狽!再加上香甜的洋蔥,這一款碟頭飯是美味,但價格是茶餐廳中偏貴的。整體來說,我是慕名而去吃豬扒,但沒有坊間說到非常好吃,而是中上水平,但是並不

環境:
牆上掛有該店的老照片和各式菜單,

洋蔥豬扒飯$62

整體來說,我是慕名而去吃豬扒,但沒有坊間說到非常好吃,而是中上水平,但是並不覺得值如此高價。
2020-11-25
  • 豬扒飯
呢間科記我每次行過都見到爆曬人喺門口, 心諗係咪真係咁好食呀,又遊客又上班又學生咁多人捧場,望咗兩年終於鼓起勇氣同個朋友喺門口排隊試下。我哋12點50分去到以為畀其他放1點鐘嘅人早啦,點知啱啱入滿咗一輪客, 想提一提有心人 如果呢個時間等科記 ,記得帶把遮, 我哋當頭晒咗左30分鐘終於先可以入去涼冷氣。喺入去之前門口個叔叔已經問咗我哋想食乜同飲乜, 咁我諗入去坐低應該好快就有嘢食啦,點知等杯茶走都等成15分鐘先到, 期間問個姐姐,佢話呢度係咁㗎,等到就等,等唔到就咪等喇。好野,囂張, 我就睇下你有咩咁好食。我嗌咗科記豬扒飯朋友就嗌咗菜心牛肉飯,入坐後20分鐘奉上。菜心牛肉飯好足料,蔬菜十足非常健康,有細細個阿媽不停夾菜畀你食嗰種feel, 牛肉底味醃得唔錯,成個package 都ok。至於遠近馳名嘅科記豬扒飯呢,唔.... 一般啦, 豬扒醃得唔夠耐味道唔夠, 炸又炸得過咗火肉質偏乾,成碟飯唯一亮點係佢用豬油收咗個玻璃芡加埋d豉油吊味,我見隔離枱個汁唔夠成日飯應該都幾乾哽,我就好彩d,夠濕唔難食。其實呢啲老香港快餐店大家唔會expect d 咩咩質素,係見你日日排隊排長龍,大大隻字科記豬

好野,囂張, 我就睇下你有咩咁好食。

我嗌咗科記豬扒飯朋友就嗌咗菜心牛肉飯,入坐後20分鐘奉上。

其實呢啲老香港快餐店大家唔會expect d 咩咩質素,係見你日日排隊排長龍,大大隻字科記豬扒飯先有希望所以咁失望。個姐姐重串過碼頭咕喱, 其實佢完全冇諗過點解自己可以喺度立足到咁多年,好大可能係因為旁邊冇乜邊間食呢啲嘢又做得咁耐,加上用豬油嚟撈飯難食都有個譜啦,所以港島個邊冇食過重味野嘅朋友至當係寶。

想食好好食嘅豬扒飯我有一間好介紹,遲d食完寫比大家睇!
2020-10-30 691 浏览
以前工作原因,想來也不容易,現在可方便了,那就一於再來嚐嚐那美味的豬扒吧!疫情期間,店內以橫額分開了每一張枱,環境企理乾淨;來這裡幫襯的大多數是熟客,和店員有講有笑,氣氛和諧,很有親切感。可能因時間尚早,飯未煲好,那就改吃公仔麵吧;豬扒肉質煙韌中帶咬口,麵有點過淋;奶茶有茶香,但唔夠香滑,有點失望。#熱奶茶 $16#豬扒公仔麵 $41#科記咖啡餐室地址: 上環荷李活道200號J-K舖電話: 望25468947

豬扒麵
奶茶

#熱奶茶 $16
#豬扒公仔麵 $41

#科記咖啡餐室
地址: 上環荷李活道200號J-K舖
電話: 望25468947
$57 (早餐)
豬扒麵
2020-05-19 2121 浏览
傳統的茶餐廳格局,因為有一款招牌菜,所以客人絡繹不絕此招牌菜就豬扒,可以配飯或麵豬扒不是厚切,但醃得很入味,個人覺得配飯再加上豉油汁,絶對無敵店裏面其他食品有一些其實有over price的情況,例如事頭婆炒飯其實只是菜粒牛肉炒飯,但居然要$90多元,誇張,朋友試過後亦不覺得有什麼特別另外的老火湯反而不錯,有媽媽煲湯的感覺👍
傳統的茶餐廳格局,因為有一款招牌菜,所以客人絡繹不絕
此招牌菜就豬扒,可以配飯或麵
另外的老火湯反而不錯,有媽媽煲湯的感覺👍
2020-04-24 1670 浏览
幾年前聽說豬趴飯很有名,地點不方便我上班,一直沒機會來。現在可以來了,卻大失所望。豬趴份量還可以,但肉質比較乾,還以為特制汁很有名,其實好鹹而且個汁好傑。我去的時候過左午飯時間,一個人唔洗等。地方舊又細,餐具是傳統茶餐廳嗰隻,要先洗,而要$58 金牌豬趴飯連飲品,CP值低,非常失望

2020-03-23 1642 浏览
由公司行過黎大概8分鐘,12點半時間坐滿但一個人不至於要等位門口有貓貓,忍唔住影下佢相📷店內位置不大一場來到當然要食返個金牌豬扒飯 ($56) 啦可能即叫即做關係,都等咗約15-20分鐘豬扒分量很足,即炸熱辣辣又juicy配埋豉油醬汁好美味下次要加多隻太陽蛋先得
由公司行過黎大概8分鐘,12點半時間
坐滿但一個人不至於要等位
門口有貓貓,忍唔住影下佢相📷

店內位置不大

一場來到當然要食返個金牌豬扒飯 ($56) 啦
可能即叫即做關係,都等咗約15-20分鐘

豬扒分量很足,即炸熱辣辣又juicy
配埋豉油醬汁好美味
下次要加多隻太陽蛋先得

2020-03-19
2020-01-15 2367 浏览
日日lunch time 都唔知食乜好,今日個朋友無意中搵到e間小店就決定特登去試一試位置有小小偏ge,加上香港果頭d路又多斜又成!正常真係唔會上去 不過搵地圖都ok ge,唔太難搵!店面唔大,大約坐到30幾人到啦。等左一陣都有位(我地算早去,12點幾去到)入去前問要咩,當然食豬扒飯加凍奶茶不過問題嚟啦,原來要等幾耐下,飲品等左5分鐘後上,之後個豬扒飯可能立即整啦。。。要等左成4個字味道可以ge,不過要咁等法我自己唔會有第二次啦

味道可以ge,不過要咁等法我自己唔會有第二次啦
2019-12-18 1674 浏览
豬扒包($42 包一杯飲品)的包完全被壓扁,豬扒尚可,不過,一個豬扒包,竟然等了30分鐘,而一碗鮮牛肉蛋麵($42),足足等了40分鐘, 連熱奶茶也等了20分鐘。好味是值得等的,但鮮牛肉並沒有鮮味,而公仔麵也太林,湯底也較重味。最令人意外的是旁邊三張枱的食客全部比我們更遲來、更遲order, 但食物都比我們快上,甚至有些食完埋單並走了,但我的食物仍未上😭但店員堅持沒有漏單,只是廚房選擇性地煮🤣,絕不是first in first out若然想碰碰自己的運氣,可以來試試

若然想碰碰自己的運氣,可以來試試