2023-12-21 81 浏览
係屋企附近嘅呢間日本料理之前食過兩三次lunch後來因為個次百年暴雨浸左個商場搞到停左業 😔前幾日知道佢已重開同事又話想食個Christmas lunch 就帶左佢地去幫襯🏃🏻首先必定一定要食呢個極味厚切牛舌定食 $148個啲牛舌超級厚 係舌芯位但好滑好嫩 入口首先有啲烤焦香氣之後咬落去肉汁豐富 肉質滑嫩實左太好味 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻唧啲🍋 檸檬汁 再點少少粉紅鹽 又另一番清爽嘅滋味 配有一小碗咖喱汁 入面都有牛舌粒架定食仲跟左沙律菜 茶碗蒸 味噌湯同一小塊紅豆抹茶蕨餅 好豐富架岩鹽燒牛舌丼定食 配鹽蔥醬$148同樣嘅牛舌 呢款係切薄啲一樣咁juicy 嫩滑 份量好多夾一塊肉 配上蔥花 再蘸啲蔥鹽醬 再放係一啖飯上面 然後一啖啪入口 滋味到呢 ~今餐一於唔戒澱粉 我成碗飯食哂😂岩鹽燒油甘魚鮫定食 $138好鬼大舊呀 老老實實 呢個size 我自己係超市買舊急凍嘅 都要60蚊左右呢度整埋燒埋有湯有沙律有飯有甜點 呢個價錢係好ok今日lunch去 都多人 座位係坐得迫少少老闆都貼左告示話重開之後 資源短絀 人手不足希望大家見諒 明白嘅 難得有呢啲有heart嘅小店我都希望佢做得住 住呢
係屋企附近嘅呢間日本料理

住呢區嘅朋友 可以去幫襯下
2023-12-20
  • 極味厚切牛舌
2023-12-20 45 浏览
❤️‍🩹Until you are happy with who you are, you will never be happy with what you have.❤️‍🩹鰂魚涌近排開左個東匯坊呢個地下商場,而喺一個隱密少少嘅角落就會搵到呢間性價比高嘅日式料理小店 — 秋嵐🇯🇵 裝修以木系為主,四圍都貼左日式風格嘅海報同貼紙,比你唔洗搭飛機都可以享受到道地嘅日本料理🥳 每個定食包左沙律、茶碗蒸、牛舌咖哩、味增湯同甜品,都算幾抵食🍱 當中牛舌檸檬最受歡迎,依家點$148起嘅牛舌定食嘅話只要用獨家Try.Eat!優惠https://link.tryeat.la/g/SALMON_ONE就可以以HK$1加三文魚籽飯 (先到先得)💘 In an underground mall in Quarry Bay lies a Japanese restaurant known for their ox tongue sets and other grilled food. 極味厚切牛舌&牛小排定食 $178Thick Cut Beef Tongue & Short Ribs Set師傅先將牛舌嘅兩

極味厚切牛舌&牛小排定食 $178
師傅先將牛舌嘅兩面交叉劃刀,再用自家製嘅燒汁醃製👨🏻‍🍳 同仙台正宗料理一樣,佢哋會用炭火燒烤,鎖住肉汁同時添加焦香味🔥 鹹甜嘅燒汁完美咁襯托出澳洲牛舌嘅甘美,口感爽脆嫩滑🤤 牛小排呈粉嫩色,油脂感充足但唔油膩,肉質軟嫩🥩
The thick cut beef tongue was cooked to medium, which had a firm and bouncy bite. The short ribs had a slight charred exterior and juicy interior.

汁燒雞排御膳 $88
Grilled Chicken Chop
雞腿排炭烤時刷上一層又一層嘅日式照燒醬🤪 增添色澤,令雞皮糖化脆亮,咬落雞汁四溢💦 自己調製嘅照燒汁鹹度適中,依然保留到原本肉汁嘅鮮美🍗
The chicken was marinated in a sweet and savoury teriyaki sauce, then grilled till the skin was crispy while maintaining moisture in the middle.

秋嵐日本料理
鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯
2023-12-20 65 浏览
洋洋有個嗜好,平時好鍾意坐電車,今次就去咗港島一間性價比高嘅日本料理小店大人有得食魚生丼🍱牛舌定食小朋友又可以食烏冬🍲🔸極味厚切牛舌 $148入口Q彈,肉汁又多,外層燒得微脆,內裏亦保留到粉嫩賣相,賣相&味道都💯滴上檸檬汁🍋嘅牛舌增添清新爽口感覺,又有另一番風味仲有一碗咖哩牛舌🍛日式咖哩甜中帶微辣,配搭牛舌出奇合拍,完全唔會話太濃味搶走牛舌嘅風頭🔸配 三文魚籽飯 $1三文魚籽晶瑩剔透,粒粒飽滿爽脆爆汁,胃口大開🔸豚肉湯烏冬 $88滑嫩嘅豬肉片,煙靭有咬口烏冬好食到洋洋掃哂一大碗😋🔸三色魚生丼御膳 $148片片厚切三文魚,油甘魚,帶子一次享受三種不同鮮甜每個套餐都有贈送 沙律🥗 味噌湯🍲茶碗蒸🥚 甜品菓子🍮食物同環境都令我感受到道地日本美食🎏#牛舌 #鰂魚涌美食
大人有得食魚生丼🍱牛舌定食
小朋友又可以食烏冬🍲

🔸極味厚切牛舌 $148
滴上檸檬汁🍋嘅牛舌增添清新爽口感覺,又有另一番風味
仲有一碗咖哩牛舌🍛
🔸配 三文魚籽飯 $1
三文魚籽晶瑩剔透,粒粒飽滿爽脆爆汁,胃口大開

🔸豚肉湯烏冬 $88
滑嫩嘅豬肉片,煙靭有咬口烏冬
好食到洋洋掃哂一大碗😋

🔸三色魚生丼御膳 $148
片片厚切三文魚,油甘魚,帶子
一次享受三種不同鮮甜

每個套餐都有贈送 沙律🥗 味噌湯🍲
茶碗蒸🥚 甜品菓子🍮
食物同環境都令我感受到道地日本美食🎏

#牛舌 #鰂魚涌美食
餐廳:秋嵐日本料理 (鰂魚涌)地址:鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖早前因為黑雨而水浸嘅鰂魚涌東匯坊地庫商場,商鋪同餐廳最近已經慢慢重開,今次去到呢間開咗4年幾嘅秋嵐日本料理食晚飯🇯🇵,佢哋提供多款日式料理御膳🍱,最平$88就有得食😍以份量同性價比嚟講真喺唔錯,全部御膳都包蒸蛋、甜品、湯同沙律🥗,除咗有魚生丼飯揀,仲有燒牛舌同牛小排定食、爐端燒🔥、便當、烏冬同壽喜鍋等,過嚟可以一人叫一個set再share食😎,晚市限定得御膳定食,如果有多啲A La Carte 料理可以揀就好😗✝️極味厚切牛舌&牛小排定食 $178呢個雙併嘅牛牛定食,喺餐廳最近新推出嘅牛舌系列之一,慢火燒香牛舌芯,底面切咗格仔橫紋,食落更加爽嫩,輕輕用鹽同黑椒調味,可以品嚐到牛舌本身獨特嘅香味👅;牛小排頗有煙韌咬口,食落軟嫩多汁,重牛肉羶香,配飯食一流👍。呢個Set仲附上牛舌咖喱,可以比你用另一日式食法去品嚐牛舌風味✝️極上北海道魚生丼御膳 $168另外叫咗個刺身丼飯,赤蝦🦐、北海道海膽、三文魚、時令金目鯛🐟、三文魚籽、帶子,刺身尚算新鮮,加上撈勻紫菜碎同Wasabi嘅日本產青森米飯🍚,每啖都喺豐富滋味。
餐廳:秋嵐日本料理 (鰂魚涌)
地址:鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖

✝️極味厚切牛舌&牛小排定食 $178
呢個雙併嘅牛牛定食,喺餐廳最近新推出嘅牛舌系列之一,

✝️極上北海道魚生丼御膳 $168
另外叫咗個刺身丼飯,赤蝦🦐、
北海道海膽、三文魚、
定食包埋嘅蒸蛋當中有鮮蟹柳同蘑菇,
甜品喺紅豆抹茶蕨餅,食完都幾飽肚
2023-12-13
2023-12-17 52 浏览
臨近聖誕🎄特別多飯局😆今日就同家姐去左港島食飯~鰂魚涌呢間日本野環境好靚、啲晚市定食又精緻又抵食😋仲有配茶碗蒸、湯、沙律同甜品~*****🐮🥩極味厚切牛舌定食 $148附牛舌咖喱🍛呢個牛舌set係店舖嘅招牌菜式~啲牛舌超級肥美、而且仲燒得好香,入口軟唸唸好易咬🥰另外仲配左個咖喱🍛咖喱入面都有牛舌架😍,配飯食超正呀😍😍🍣🍱極上北海道魚生丼御饍 $168赤蝦、海膽、三文魚、油甘魚、三文魚籽、帶子刺身丼有好多款刺身係到,全部都好新鮮架!🍣三文魚刺身好厚切又濃郁魚油味、🦪海膽都好新鮮甜美、🦐赤蝦都勁大隻😍😍🍗龍田炸雞 $18 / 3粒🧀芝士年糕 $12 / 粒*****

*****

🐮🥩極味厚切牛舌定食 $148
附牛舌咖喱🍛

🍣🍱極上北海道魚生丼御饍 $168
赤蝦、海膽、三文魚、油甘魚、三文魚籽、帶子

🍗龍田炸雞 $18 / 3粒
🧀芝士年糕 $12 / 粒

*****

2023-12-14
5 分钟 (外卖送餐)
  • 極上北海道魚生丼御膳
  • 極味厚切牛舌定食
天氣涼涼的最好去行山郊遊,是日從陽明山莊起步走到大風坳,晚餐就在最近的商場「東匯坊」覓食。【秋嵐日本料理】裝潢亮麗精緻,餐廳以木系為主調,中央柱子砌成大樹,甚有心思,就被吸引進去了。小店提供壽司剌身、燒物炸物、鍋物爐煓燒,並有多款定食可供選擇。想吃豪華一點,有日本直送原條鮮魚刺身。連最近日本熱店【牛舌の檸檬】超人氣的激厚烤牛舌也在餐牌上找得到。極味厚切牛舌&牛小排定食 附牛舌咖喱 ($178) 隨餐附上牛舌咖喱、茶碗蒸、沙律、麵豉湯、白飯和蕨餅甜點。還可加錢追加三文魚刺身、龍田炸雞、芝士年糕等小食及飲品,性價比很高。餐點賣相高檔精緻,牛舌及牛小排厚切放在圓木砧板上,非常吸晴。牛舌有四大塊,外皮烤得微微焦脆,內裡柔嫩多汁,擠些檸檬汁中和油膩感更添清爽。牛小排肉味濃郁,配合咖喱汁,不嗅米氣的我也乖乖吃完整碗飯。赤海老三文魚親子丼御膳 ($118) 大蝦鮮甜,三文魚厚切,新鮮肥美。米飯粒粒飽滿彈牙醋味溫和,混合晶瑩剔透的三文魚子,脆卜卜口感中爆發魚油甘香,叫人吃得滿足。芝士年糕 1粒 追加 (+$12) "茶碗蒸"非常滑溜,蛋香中帶鮮味。"芝士年糕"即叫即製熱辣辣奉上,吃下外皮薄脆,內裡年

極味厚切牛舌&牛小排定食 附牛舌咖喱 ($178)

赤海老三文魚親子丼御膳 ($118)
芝士年糕 1粒 追加 (+$12)
"茶碗蒸"非常滑溜,蛋香中帶鮮味。"芝士年糕"即叫即製熱辣辣奉上,吃下外皮薄脆,內裡年糕軟綿綿帶煙韌口感。中間芝士呈半流心狀,微微鹹香,每人只有一顆不夠喉呢。
👍🏻 極味厚切牛舌&牛小排定食🐮極味厚切牛舌&牛小排超好味 牛小排燒到啱啱好 食落口充滿油香 係高級牛肉味道❤️而牛舌非常厚切 餐廳用上日本大熱嘅牛舌檸檬 口感非常紮實但又不失柔嫩 係店內必點之一 值得大家一試!👍🏻 蔥碎吞拿魚腩丼御膳蔥碎吞拿魚腩非常新鮮 魚蓉鮮甜有油香 加上蔥碎調味 增加香氣及口感 令到成碗丼飯嘅味道更上一層樓😉 而且份量極多 堆到一座山咁高💕大滿足👍🏻 追加小食芝士年糕外脆內軟 食得出濃濃嘅芝士味 上面撒上砂糖 甜甜鹹鹹 好配合🧀 三文魚籽漬新鮮 脆卜卜嘅口感 搭配醋飯一流🥰注意事項⚠️- 定食包括了蒸蛋、麵豉湯、沙律、甜品 同時可以追加小食- 餐廳提供各種豐富嘅日本料理選擇 比大家係香港也能享受到道地的日本美食
👍🏻 極味厚切牛舌&牛小排定食🐮

👍🏻 蔥碎吞拿魚腩丼御膳

👍🏻 追加小食

注意事項⚠️
- 定食包括了蒸蛋、麵豉湯、沙律、甜品 同時可以追加小食
很有人情味的日本餐廳💕先點了兩個午餐:極味厚切牛舌$148銀鱈魚西京燒御膳$168開飯前,來點新鮮的魚生😋藝術品一樣的擺盤👍🏻超級新鮮,尤其是帶子加上海膽真係一絕極味厚切牛舌$148特別醃製過的牛舌,味道濃郁甘香相當精緻的擺盤,配合三種醬料,加上咖喱汁,一共四個食法,完全滿足喜歡吃牛舌的朋友其中特別鍾意佢哋嘅秘製蒜汁,蒜汁可以將牛脷嘅油膩解咗,胃口大開之餘,而且提升牛脷嘅濃郁口感!非常有驚喜滿口都是油香最後將咖喱汁倒在白飯上,真係食到汁都撈埋最好可以加多一碗白飯銀鱈魚西京燒御膳$168銀鱈魚的魚油甘香,燒得剛剛好。擺盤好靚💓櫻花盒中的是蕨餅餐廳佈置得很有心思,座位也舒適寬敞👍🏻很喜歡他們貼的海報,可以睇得出餐廳用了很多心機在佈置,而廚師亦都好認真製作食物年頭亦都同男朋友幫襯過一次,佢哋嘅刺身擺盤好似藝術品一樣,而且相當新鮮,廚師嘅刀工亦都一流
很有人情味的日本餐廳💕

先點了兩個午餐:
極味厚切牛舌$148
銀鱈魚西京燒御膳$168

開飯前,來點新鮮的魚生😋
藝術品一樣的擺盤👍🏻
超級新鮮,尤其是帶子加上海膽

真係一絕

新鮮刺身

極味厚切牛舌$148
特別醃製過的牛舌,味道濃郁甘香

極味厚切牛舌

滿口都是油香
最後將咖喱汁倒在白飯上,真係食到汁都撈埋
最好可以加多一碗白飯

銀鱈魚西京燒御膳$168
銀鱈魚西京燒御膳

銀鱈魚的魚油甘香,燒得剛剛好。擺盤好靚💓
櫻花盒中的是蕨餅

餐廳佈置得很有心思,座位也舒適寬敞👍🏻

刺身
  • 免治雞肉軟骨棒
  • 松葉蟹肉蟹膏竹炭多士
  • 秋嵐八品刺身拼盤
  • 明太子雞翼
東匯坊商場經歷世紀黑雨後逐漸恢復正常,損失最大嘅應該都係食肆,睇見所有傢俬都要重新換過哂,身為秋嵐嘅常客見到社交媒體網站話重新開業一定要嚟支持下今次試左佢哋嘅新產品(極味牛舌拼牛小排)當然無令到我失望,牛舌燒到表面十分香口,但係依然可以保持肉內鮮嫩粉紅色,佢仲有3款五同口味嘅調味料提供因應自己喜好享用,另外牛小排牛味極濃,好好味,我另外追加左三文魚籽飯,成個餐出到嚟第一時間就係影相打卡,因為實在太吸睛,下次一定會再嚟食
,下次一定會再嚟食

極味牛舌拼牛小排
極味牛舌拼牛小排
2023-07-17 469 浏览
係鰂漁涌的隱蔽地方度,所以好清靜。入面都唔算好多客,可能唔近地鐵站,都係坐街坊生意。同埋有少少難找到店的位置。不過去一兩次就OK。人少的關係坐得好舒服。叫左個廚師發版刺身飯同蟹蓋飯。2百到蚊啦。上菜都等左好耐,可能小店關係。不過算啦,環境舒服,傾住計都好好。 服務也好好,成日過黎添茶。但也不會打擾客人嘅傾計。刺身飯都ok,算新鮮。都有點份量。係海膽霉左少少,可能無咁新鮮。可以同佢講你唔鐘意什麼魚,佢就換其他野比你。有湯有蒸蛋之後都有小甜品。

同埋有少少難找到店的位置。不過去一兩次就OK。

人少的關係坐得好舒服。

叫左個廚師發版刺身飯同蟹蓋飯。2百到蚊啦。

服務也好好,成日過黎添茶。但也不會打擾客人嘅傾計。

有湯有蒸蛋之後都有小甜品

2023-06-17 399 浏览
今日同同事黎食lunch,雖然無一早book,但預早打電話黎,店員話1點可以俾位,所以就黎食。黎到等左15分鐘都未有,加上我哋同行有孕婦,其實真係接受唔到😅我哋再問店員嘅時候,佢話就快,但係見到佢同事仍然繼續斟茶俾個台客人,所以其實我哋都有少少唔滿意🥲食物黎講,速度真係上菜上得好慢。佢個位置雖然係普通商場,但係佢想將個服務做到好似omakase 咁🤔食物質素係OK嘅、好食嘅,價錢亦都唔係話好貴👌🏻👍🏻主要店員方面,服務態度一般。如果佢哋可以再幫忙多啲,成個感覺就會更好🙈

2023-06-08
午餐
2023-06-16 210 浏览
Lunch嚟試咗個豚肉生薑燒完全食得返當年外地嘅味道!一上枱已經好香!份量好足!我鍾意佢洋蔥有粗有幼粗嘅夠甜,幼嘅索晒汁好味!連旁邊嘅沙律菜都好比貨有配湯同茶碗蒸$88呢個質素💯食完先知有甜品少少一口滿足嘅完結☺️待應都好貼心添茶👍🏻
Lunch嚟試咗個豚肉生薑燒
完全食得返當年外地嘅味道!

一上枱已經好香!
份量好足!
我鍾意佢洋蔥有粗有幼
粗嘅夠甜,幼嘅索晒汁
好味!

待應都好貼心添茶👍🏻
豚肉生薑燒
豚肉生薑燒
2023-06-06 222 浏览
裝潢典雅,營造出寧靜的氛圍。舒適的座位和柔和的燈光使整個用餐體驗更加愜意。服務員有禮且專業,提供了令人滿意的服務。菜式評價:秋嵐的菜單上提供了多款精緻的日本料理。其中一道令人驚豔的菜式是松葉蟹肉蟹膏竹炭多士。這道菜以新鮮的松葉蟹肉和蟹膏為主要食材,搭配竹炭多士,味道香脆,令人回味無窮。另一道推薦的菜式是秋嵐八品刺身拼盤。這道拼盤包含了各種鮮美的生魚片,如鮪魚、三文魚和鰻魚等。每一片魚都鮮嫩多汁,展現出日本料理的精髓。最後,我點了松葉蟹盛丼御膳。這道料理以大塊的松葉蟹肉為主,搭配上白飯和其他配料,味道鮮美。每一口都能感受到蟹肉的鮮甜和米飯的口感。

菜式評價:

2023-05-24
2023-05-03 342 浏览
係附近返工去食lunch Lunch 係多人我都知一黎帶我去坐勁逼嘅bar 檯檯面有人地用完嘅湯碗推左過黎都唔收叫我直接坐落去-叫左個定食主食等左半個鐘先黎個茶碗蒸更加係唔見左影-到我要走果陣追問侍應幾時有茶碗蒸?個侍應答我: 蒸緊,有排-🤯?真心燥左或者呢間餐廳係唔care 客人心情?😐成個鐘都出唔到個茶碗蒸最後無等茶碗蒸就走左-結論:貴又唔好食服務態度差坐得唔舒服上菜慢-(另外一件小事,bar 檯迫到侍應拉櫈都撞到我隻手,不過知佢係唔小心就算了)
係附近返工去食lunch
叫左個定食
主食等左半個鐘先黎
個茶碗蒸更加係唔見左影
到我要走果陣
追問侍應幾時有茶碗蒸?
侍應答我: 蒸緊,有排
🤯?
貴又唔好食
服務態度差
坐得唔舒服
上菜慢

平時很少去鰂魚涌, 一次約了朋友到附近,機緣巧合下發現了這間日本居酒屋🤩環境坐得舒服,也沒有限時,是朋友聚的好地方,沒有想到的是食物也很高質🤤❤️強烈推薦鹽燒牛舌👍🏻向來喜愛薄切,因為怕厚切容易靭,所以上菜時看到厚切都有點保留….但一入口,牛舌很滑,入口Juicy,看得出師傅在醃料上下了功夫,不會死鹹,燒得香口令人想encore🤭❤️魚生也很新鮮👏🏻本來不太好魚生,怕有腥味,或不新鮮,但朋友堅持想食,只好陪君子😬好彩朋友有堅持,北海道海膽極鮮甜,鯛魚片爽滑,切得厚薄均勻,最後我變相由幫忙吃到keep着夾🤣之後我們才發現同場的好幾枱也點了刺身拼盤,一枱更點了一座金目鯛,聽到老闆好詳細向客人介紹有幾種食法,又薄片又厚切,甚麼夾明太子和汁煮…..我和朋友都情不自禁望了望。下次再黎要試下😌❤️最愛火炙壽司🍣燒得金黃,有焦香也有鹽香味,魚香肉滑,一口吃掉一整件。本身都愛火炙,所以一開始都點了幾件給自己🤗不過因為師傅即做即燒,聽說繁忙時間都要耐d,幸好我們一早已下單,可以邊食其他野邊等😌想不到少來鰂魚涌的我們今次會找到個好地方😚下次會再黎,對牛舌仍是念念不忘🤣

❤️強烈推薦鹽燒牛舌👍🏻

❤️魚生也很新鮮👏🏻