琴晚做到通頂,瞓醒決定要對自己好啲,出外揾好野食。網上揾到呢間禾牛薈既邊爐好似唔錯,捉左細妹陪我黎試。地方非常濶落,私人空間感十足,還有獨立房可以選擇。如果坐卡位,仲有獨立電視睇,非常細心。調味料有9款咁多,有我至愛既紅椒青椒,最驚喜係有個瑤柱蝦米醬加埋落紅椒青椒粒,增加口感又更惹味二條友,冇叫太多野食。今次係著重個湯底。唔好講咁多,黎過大合照先御膳宮廷海中寶$368差不多成四百蚊既火鍋湯底,究竟有啲乜係入面?答案就係一個又大又厚既豬肚,上面鋪滿素翅、魚皮絲和蟹籽。剪開個豬肚,入面有大量食材:海蔘、花膠、魚唇、元貝、螺頭和冬菇,材料十足。單單只是這個湯底,已經吃不完了。個湯當然冇得輸,清甜到不得了,我總共飲左5大碗店員話煲得愈耐愈出味,咁我唯有慢慢食,比啲時間佢啦牛併盤 $188黎到呢度,唔可以唔試下佢啲牛既。叫個牛併盤,一次過試晒三個唔同部位牛胸爽,真的很爽口,但油香味偏重,個人唔太鐘意,但細妹就勁讚。特級雪花肥牛粒,雖然份量不多,但雪花紋理均衡,吃起來牛味濃。牛脷扣,三者中我最愛薄切,燙一燙就食得,牛味重,較軟身松葉蟹皇包 (2隻起計, $38/隻)店員又黎温馨提示,5分鐘便食得,

加埋落紅椒青椒粒,增加口感又更惹味

御膳宮廷海中寶$368

差不多成四百蚊既火鍋湯底,究竟有啲乜係入面?
答案就係一個又大又厚既豬肚,上面鋪滿素翅、魚皮絲和蟹籽。
個湯當然冇得輸,清甜到不得了,我總共飲左5大碗
店員話煲得愈耐愈出味,咁我唯有慢慢食,比啲時間佢啦

牛併盤 $188

牛脷扣,三者中我最愛
薄切,燙一燙就食得,牛味重,較軟身

松葉蟹皇包 (2隻起計, $38/隻)
店員又黎温馨提示,5分鐘便食得,否則會散開。入面有大量蟹肉,仲有蟹膏
所以入面啲湯汁係淺黃色呀。咬時要小心唔好浪費左啲湯汁,要把湯汁一起放入口,先係原汁原味

竹笙露荀卷 $78
竹笙包著一條新鮮露荀。竹筍吸湯力強,配埋鮮嫩露荀,全嘴湯汁,好吃到極點。記著,3分鐘就食得啦。

皇帝菜
很鮮嫩

天地壹號 $45/支
這兒竟然有天地壹號,實在意外。每次返大陸,都會喝,喜歡佢不太酸,又可以消滯。所以叫左支蘋果陳醋慢慢嘆。今餐又係大滿足

2019-05-26
  • 御膳宮庭海中寶
2019-05-31 31 浏览
我每次一想打邊爐就自自然然會去咗禾牛薈,由九龍城食到尖沙咀,尖沙咀嘅座位更加闊落光猛,坐得舒服。 北海道牛奶花膠湯底,牛奶🥛滑滑加埋 厚身又黏口的花膠,好甜,直接當湯🥣飲. 肥牛都好正,夠新鮮! 吾係雪櫃貨!👌🏻 海鮮都好正,貴花蚌 $68 / 隻 ,鮑魚$50 隻 ,幾抵食。 最緊要新鮮! 😘👍🏻 手打黑白墨汁丸 吾係來貨,係自家製,爽口彈牙,黑色的墨汁味濃 👍🏻 。黑柏葉, 無添加,爽口,淥10 秒八秒就食得, 正正子!

肥牛都好正,夠新鮮! 吾係雪櫃貨!👌🏻
黑柏葉, 無添加,爽口,淥10 秒八秒就食得, 正正子!
2019-05-30 17 浏览
呢間餐廳聽同事講話質素OK, 所以大家今次就黎左試下喇~一行14人, 餐廳安排左房間比我地一黎到就比左盤醬料我地, 我覺得佢地既XO醬幾好味~ 好香蝦干味,👍🏻👍🏻我地揀左3個唔同既鍋底: <<健脾養顏椰子雞湯>> $188 & <<四川麻辣湯底 – 大辣>> $168 & <<芫茜馬蹄皮蛋>> $78健脾養顏椰子雞湯既味道都幾清甜~ 唔錯唔錯! 愛食辣既我就當然focus係 四川麻辣湯底 – 大辣 呢度啦~ 入面配有豬紅同粉腸! 唔好睇相覺得佢紅卜卜, 但我地都覺得一D辣都冇! 之後要店員幫我地加辣先好DD.. 但加辣都係覺得普通辣咋~而且味道唔夠香~ 可能就番HK人口味!<<老友鬼鬼>>其實佢係油炸鬼入面饟入墨魚滑,油炸鬼炸到脆卜卜, 但墨魚滑既份量就好小… 佢係小食黎,所以齋食又得,沾湯打邊爐都得。<<至尊本地招牌手切肥牛>> $388牛肉既部位有五款比你揀:邊爪、封門柳、頸脊、挽手腩及大腩包本身想食封門柳&頸脊, 但佢地
呢間餐廳聽同事講話質素OK, 所以大家今次就黎左試下喇~
一行14人, 餐廳安排左房間比我地

健脾養顏椰子雞湯既味道都幾清甜~ 唔錯唔錯!

而且味道唔夠香~ 可能就番HK人口味!

<<老友鬼鬼>>

<<至尊本地招牌手切肥牛>> $388
牛肉既部位有五款比你揀:邊爪、封門柳、頸脊、挽手腩及大腩包
本身想食封門柳&頸脊, 但佢地當日賣晒封門柳, 所以我地要左頸脊同埋邊爪肉質一般~ 冇咩牛味! 都幾失望… 因為冇諗過$388一盤既質素係咁同埋份量咁小lol

以下既蝦係<<海中蝦>> $168 定 <<大頭蝦>> $88 我都唔係好記得
但係蝦既質地係好好, 好彈牙,好鮮甜!!!

<<脆炸響鈴>> $68
好大既一盤, 佢附上炸雲吞既酸汁比你… 其實你都可以就咁食, 但係我都照放落去打邊爐算了 哈哈

總括:呢間餐廳既食物我地大家都覺得只係普通, 同埋overprice~
去完一星期旅行回港, 人好像久久未回魂般, 每天也想着旅行的點滴, 真的很想快點再去! 最近香港的天氣又忽晴忽雨, 認真納悶, 絕對需要靠食好野去振奮心情, 上星期就約埋一齊旅行的朋友來個火鍋聚, 同時作旅行後的賽後檢討. ​地點選了尖沙咀的禾牛薈. 在樓下時遠遠就能看到一隻卡通牛牛公仔, 一定不怕走過了頭.​餐廳有2層, 每層的面積不算十分大, 但勝在寛敞, 加上卡位多, 亦有高身靠椅, 穩密度甚高.​值得一提是每張枱都設有一個平面電視機, 火鍋動輒食2-3小時, 有電視可以解下悶. 而我最開心梗係可以一路食一路睇<愛.回家> ​醬料款式不少, 都是大路配料為主.​湯底點了健脾養顏的椰子雞湯($188). 奶白色的湯底, 也十分足料, 有椰子片, 粟米, 紅蘿蔔, 豬骨等.​先呷一口湯底, 真的清甜無比, 亦有很滋潤的感覺.  ​黑松露Shake Shake薯片 ($68)  自家炸的薯片, 切得夠薄, 另附上黑松露粉, 自行放入紙袋中Shake Shake, 夠晒特別.  ​ ​薯片沾上黑松露粉, 一打開袋中已香氣四溢, 薯片薄,但並非脆那種, 反而帶點咬
​醬料款式不少, 都是大路配料為主.
​先呷一口湯底, 真的清甜無比, 亦有很滋潤的感覺.
黑松露Shake Shake薯片 ($68)

​薯片沾上黑松露粉, 一打開袋中已香氣四溢, 薯片薄,但並非脆那種, 反而帶點咬口, 薯味甚濃, 幾有趣, 作為餐前小吃挺惹味的.
特級手切肥牛 ($208)
用膳時正值有非洲豬瘟, 屠房停工, 多款本地牛皆沒有供應. 於是點美國的手切肥牛, 價錢稍平, 但品質絕對不差. 牛片的脂肪雪花分佈平均花, 厚薄適中, 焯熟後倒是口感十足, 很有嚼勁, 而牛味香濃, 相當高質.
西班牙橡果黑毛豬片 ($138)
賣相已相當吸引, 黑毛豬片油花充足, 煮熟後仍保持爽脆彈滑, 油脂豐膄甘香, 個人覺得跟肥牛各擅勝場, 不相上下, 都是必食之選.
鮮吊桶仔 ($78)
一碟有10多條, 吊桶煮熟後會縮少捲曲, 但鮮味突出, 口感爽彈, 十分鮮甜.
手打黑白墨魚丸 ($98)
白色是普通墨魚丸, 爽滑彈牙 味道清甜; 黑色是加入墨魚汁, 同樣彈牙, 味道相對香濃.
自家製餃子 ($88)
脹卜卜的餃子, 餡料有原隻鮮蝦仁, 豬肉, 木耳等, 皮薄滑溜, 餡料彈牙又充滿口感, 吃下十分滿足, 必試之選.
菊花茶 ($68/酌)
點了一酌清熱降降火, 比飲汽水健康解渴, 亦能喝得出很足料煲, 清甜解膩.
​吃火鍋點都一枱都係先有滿足感, 最重要是食材高質, 亦不覺得有味精, 吃完不會口喝.
​最後更送上椰汁糕作為飯後甜品, 很滿足的一餐.
​禾牛薈的店員普遍年紀較大, 但服務態度和熱誠比年青人更好, 可見他們投入工作, 還會與客人樂在其中一起唱生日歌,有賓至如歸的家常感覺.用膳氣氛休閒, 不慌不忙, 整體也十分出色, 下次跟朋友食火鍋, 會再來這裡.
2019-05-14
2019-05-28 24 浏览
這間火鍋有兩層,位於一樓及2樓。地下搭lift位旁邊有隻牛很可愛。上到2樓被安排坐卡位,還有獨立電視。湯底和食物選擇很多,我地揀咗招牌禾牛薈鍋底,係沙嗲味,跟配一碟牛雜,有牛肚、牛膀、牛筋和大腸,份量都很多很好味。另外還點了牛拼盤、豬天梯和自家製法國鵝肝蝦丸。豬天梯係豬上顎的軟骨,含豐富骨膠原,外型很特別,第一次食,口感爽得來有點偏硬。自家製法國鵝肝蝦丸,蝦肉很鮮味很彈牙,中間釀了法國鵝肝超香濃,這個很正、一流🤤牛拼盤~有特級雪花牛肉粒、牛脷扣和牛胸爽,牛肉粒和牛脷扣都嫩滑有肉味。牛胸爽薄切一片片白色,看似脂肪,其實係胸的軟骨部位,入口又爽又滑,充滿牛油香味,好吃好特別。蘆薈蜂蜜(每酌)$58淸清甜甜,蜂蜜潤喉,你打邊爐嘅最佳配搭!

2019-05-27 7 浏览
值得再來的餐廳,好好味,服務好,環境舒適,款式也有很多,食一次都唔夠,一定要再來多幾次,食晒所有嘢,朋友們都約定下次再來食,推薦椰子雞湯,好重椰子味,唔係普通貨!

2019-05-27 63 浏览
就算係夏天,我都係好鍾意打邊爐。如果要講求食物嘅質數,我一定會諗起禾牛薈。先講下要環境,餐廳分左2層,唔算好大,但係座位之間都算闊落,有vip房、圓枱同卡位、最值得一讚既係,卡位上有一部小電視,可以邊睇電視邊打邊爐。唔知係咪因為book枱嘅關係,比左間VIP房我地,私隱度極高。而落單方面,係用手機落單,用手機掃描單據上的qr code,就可以用手機點餐、非常方便。同樣地,佢都有各式各樣既醬料提供。不過呢度竟然有xo醬,平時打邊爐都好少見到。諗左一陣食咩湯底好,最後決定要瑤柱火腿冬瓜雞腳湯$128。湯底非常足料,除咗有瑤柱、火腿、冬瓜、雞腳之外仲有冬菇。湯底黎到嘅時候已經好香金華火腿味。基本上啲嘢食唔使點豉油,都已經好夠味。前菜方面,叫左個老友鬼鬼$68。老友鬼鬼顧名思意係油炸鬼加蝦滑,一客有八件,係新鮮炸出嚟,黎到仲熱辣辣,食嘅時候要小心辣口,雖然有少少油,但成舊都好香脆。打邊爐又點可以無牛食,試左個極品特級首切肥牛$278呢個肥牛一定要試,肥牛脂肪分泌平均,肉質腍嫰,而且好香牛味。雖然只係叫咗個底牌,但個份量都好多,足夠兩個人食有餘。自家製法國鵝肝蝦丸 $107一客有8粒,蝦滑爽口彈

諗左一陣食咩湯底好,最後決定要瑤柱火腿冬瓜雞腳湯$128。

前菜方面,叫左個老友鬼鬼$68。

打邊爐又點可以無牛食,試左個極品特級首切肥牛$278

自家製法國鵝肝蝦丸 $107
一客有8粒,蝦滑爽口彈牙,蝦滑入面包住嘅鵝肝都非常大粒。而鵝肝都好香鵝肝味,2者出奇地夾。

松葉蟹皇包(每隻$38)
水滾之後落5分鐘就食得。記住一定要5分鐘,如果唔係就散哂。細心既係侍應比埋個喱我地去碌,咁就得唔驚散到周圍都係。咬開之後,入面充滿着蟹肉,非常足料。

2019-05-26 2008 浏览
個人推介指數分8(10分為滿分) - 這裡環境舒適, 不像在某些出名或任食的火煱店子般嘈雜和空間不足. 客人可以在此慢慢品嚐美味的湯底, 食材和飲料, 最令人感到暖心的是每張卡坐也有自己的小電視, 大家就可以邊娛樂邊享受美食. 這裡的食材不是講求卓頭, 是在其原味作精選和調味, 務求讓客人品嚐其食材本身的味道. 服務方面, 服務員也很細心推介食物, 對其餐廳的食物表現出一種自豪感, 這是較為難得. 這裡的卡坐既有空間感又有私密的感覺, 一行四人就最適合, 即使點了很多道火煱, 店子還有一個很大的層架, 肯定有足夠的位置放置食材, 客人就不需很趕忙地為了空間而清理食物. 是晚我們一行四人從日本回來, 很懷念港式的火煱, 於是相約在此所朋友推介的火煱店, 希望一邊享受美食一邊回味大和之旅. 日式的火煱和港式的最大的分別就是湯底, 湯底在我們港人心中是靈魂之所在, 反之日式的湯底不是其重點, 以食材為主角, 湯底也多不過是以魚或醬油為主. 可能在日本吃了不少燒肉, 是次火煱我們也不想試太濃味, 太刺激的口味, 一致通過點了一個椰子雞湯, 裡面除了也大量切薄了的椰子外, 還有很多粟米, 所以那

客人就不需很趕忙地為了空間而清理食物.

以魚或醬油為主. 可能在日本吃了不少燒肉, 是次火煱我們也不想試太濃味, 太刺激的口味, 一致通過點了一個椰子雞湯, 裡面除了也大量切薄了的椰子外, 還有很多粟米, 所以那啖湯除了有清淡的雞味外, 還有種香濃椰子和粟米的甜味, 就是單單飲這個湯, 喉嚨也感到滋潤.

醬料有很多選擇, 除了我最愛的沙茶醬外, 還有原條的XO醬, 很有誠意

當湯底未準備好時, 我們聽從服務員的推介, 點了一味黑松露shake shake 薯片, 我們把手造的薯片放入袋中狂shake, 松露的香味已四溢.
一咬下去, 味道相當討好, 既有松露的香, 也有薯仔本身的原味. 不過, 要食就要快手, 否則手造現炸的薯片會隨放涼變軟身一點, 味道和口感
會有些影響. 說真話, 一會兒就被消滅呢!

之後我們就瘋狂式點了以下美味的食材

特級手切肥牛仔(細) - 份量細已經不少, 油份分部剛好, 大約放入湯中焯十至二十秒為最佳. 肉質相當細嫩, 牛味也很突出,只沾一點點xo醬
增加其層次感就足夠了.  平心而論, 在坊間曾品嚐過很貴價的肥牛, 也沒有這裡的水準, 確是整晚的亮點, 可恨沒有叫大份量, 一會兒就被吃掉.

西班牙橡果黑毛豬片- 黑毛豬片切的很薄, 所以即使在湯中焯一會也應該沒問題, 不過為安全起見, 我們也焯得全熟才吃. 即使在全熟的狀態, 肉質也很幼滑, 當然沒肥牛般入口就快溶掉, 卻多了一份咀嚼的口感. 雖說本人不材, 不能吃到橡果的香味, 但豬本身味道較清新我還能嚐到. 在調味方面, 本人認為沾些辛辣的醬油和一點薑容, 感覺很豐富, 大家不妨可試試.

自家製餃子 - 這也是是晚第二個亮點, 內裡充滿肥厚的蝦和香濃的帶子, 放進湯裡良久也不會散開. 基本上不用沾任何醬料, 伴以椰子湯來吃, 清新之餘更有濃濃的海鮮味道. 最重要是其真材實料, 就是大蝦和帶子已經值回票價. 這個是我們在此次唯一安call 的食物, 可見其美味程度.

手打黑白墨魚丸 - 墨魚丸非常彈牙, 有濃郁的墨魚味, 而黑色的丸子加入了黑魚汁, 味道較白色咸一點, 但帶多一點海鮮味.

菜心苗和油麥菜 - 吃了那麼多肉和海鮮, 也得為肚皮積點福, 這個菜心苗質地爽口, 味道又甜, 浸泡一會基本上就可以進食, 為我們的胃部清一清,
減減膩.

來一幅食材大合照, 平心而論, 味道真的很好, 吃罷也不用飲太多飯料, 証明其調味是基本的, 我們吃到的就是湯底和食材的原味道.

席間我們點了一jar 菊花茶, 不過本人就覺得甜了一點, 可能叫酸梅湯等會較好.
不過其實以茶作飲料我認為是最佳, 最能在每樣食材之間作清清味蕾之效.

整体以言, 這裡無論食材, 湯底服務和環境也是有很高的水平, 有驚喜, 價錢方面也萛合理.
最岩一行四至五人到來, 坐在卡座, 慢慢談天說地, 享受邊爐之樂.
2019-05-14
2019-05-24 37 浏览
招牌禾牛薈🐂($198)-黎到禾牛薈當然點返個招牌湯底,湯底好香濃牛味,仲有大大枝牛骨係入面😨,滷過既牛肚、牛膀、牛筋、大腸會另外上,可以就咁食,亦可以放返入湯繼續煮,牛雜滷得入味,剩食湯底都掂🥳。-因為湯底已經好多料,所以配料方面試得唔多😂,黑牛柏葉($68)即係毛肚,淖完夠爽口,而且份量都多。脆鯇骨腩($98)啖啖肉,食落新鮮所以食得開心。雪花牛肉粒($148)牛味牛油香都有既,可惜份量唔夠食。個湯底咁濃郁,唔少得最後要叫返個出前一丁($38)食下🤣。
招牌禾牛薈🐂($198)

脆鯇骨腩($98)啖啖肉,食落新鮮所以食得開心。
雪花牛肉粒($148)牛味牛油香都有既,可惜份量唔夠食。
個湯底咁濃郁,唔少得最後要叫返個出前一丁($38)食下🤣。
2019-05-23 22 浏览
前晚先打完邊爐🤭今晚朋友仔生日話打邊爐🥘識小妹嘅人都知我係邊爐控😂當然舉埋對腳讚成啦🤣哈哈生日叫隻象拔蚌賀下壽星啦🥳小妹喜愛刺身就咁食😉味道鮮甜得多禾牛薈個名都知牛牛出名🐮本地招牌手切肥牛🥩一望已覺新鮮😊幾乎無咩肥膏但牛肉依然肉香嫩腍😋好吃打邊爐丸類係必食😆自家製鵝肝蝦丸🦐蝦丸已夠彈牙內裡嘅鵝肝令整粒丸提升層次🤪超級香不過小心辣親咀咀呀👄手打黑白墨魚丸🦑絕對唔係hea墨丸😌無粉粉地感覺黑色墨丸較香濃😃豬腳根🐷呢個要耐心等候建議一黎到即放落鍋到滾🔥到最後食就夠哂腍同入味😚
前晚先打完邊爐🤭

黑色墨丸較香濃😃

豬腳根🐷呢個要耐心等候
建議一黎到即放落鍋到滾🔥
到最後食就夠哂腍同入味😚
香港人一年四季都要食火鍋,呢晚我地黎到禾牛薈,一於慰勞下自己!用手機嘟QR code開網頁落單,省時快捷方便,想食咩都好易搵,又有相睇,唔會落錯單~今次揀左花雕雞湯底,非常真材實料,有好甜既龍眼肉,紅枣,黨參等,藥材味稍重。加埋半隻花雕雞,肉質嫩滑。食火鍋重頭戲係咩?一定係肥牛!今次嘗試”特級手切肥牛”,牛味極濃,油脂均匀,完全係好食到停唔到,食完一塊又一塊。如果你問我,除左手切肥牛,仲有咩好推介,一定係水晶粉。仲有好貼心既「滾1分鐘」提示添。水晶粉口感有啲似粉絲,但好食好多,吸埋湯底既精華,不用加餸都好好味。禾牛薈最大特色,一定係真材實料,用心製作。因為食過就會感覺到同外面百幾蚊火鍋放題有好大分別,呢度用料上乘,手打蝦丸超級彈牙,一隻隻蝦肉清晰可見。另外醬料都可以睇得出呢間舖係好用心既,醬料竟然有真瑤柱喔~座位非常闊落,有卡位。不經不覺享受左美食一晚,好滿足呀!

另外醬料都可以睇得出呢間舖係好用心既,醬料竟然有真瑤柱喔~

座位非常闊落,有卡位。不經不覺享受左美食一晚,好滿足呀!

2019-05-17 1157 浏览
收工同同事食飯, 四個人最好就係打邊爐, "禾牛薈"就喺公司附近好方便, 我地book咗六點半時間尚早未係好多人, 喺樓下有店員確認booking, 上到去就有店員安排座位, 店內有好多卡位而且仲幾寬敞添, 我見仲有好多間VIP房, 睇黎下次同學聚會可以諗諗佢。睇睇點餐紙有好多選擇, 首先揀咗個湯底先, 店員介紹"御膳宮廷海中寶", 女士們一聽到有花膠已經心心眼😍, 仲可以飲埋湯先打邊爐, 啱哂我地。 另外幾鍾意自家制五花茶, 唔會太甜剛剛好, 打住邊爐唔怕熱氣。點好食物, 店員會拎一大盤調味料, 可以自己揀要咩醬料, 有隻沙茶醬好香。 蔥、 炸蒜、 生蒜、芫荽。。。等等, 乾淨新鮮。🔸御膳宮廷海中寶🔸⭐⭐⭐⭐⭐成個龍頭鍋一上枱確實"架勢", 果然係御膳宮廷, 店員會幫忙剪開豬肚, 內有花膠、 海參、 螺頭、 元貝、 魚唇、 冬菇等等, 呢個湯份量十足, 每人都飲咗兩大碗同最後清哂所有湯料, 堅好飲。👍黎到點都要試下牛肉, 我地叫咗"特級手切肥牛"油脂分佈平均, 肉質比較淋, "至尊本地招牌手切牛頸脊"就比較重牛味。每次打邊爐都會叫既"韭菜餃", 非常讚, 屬於多韭菜少肉, 份量十足,

🔸御膳宮廷海中寶🔸⭐⭐⭐⭐⭐

每次打邊爐都會叫既"韭菜餃", 非常讚, 屬於多韭菜少肉, 份量十足, 係我鍾意既韭菜餃。 近期鍾意咗"萵筍", 無論爽口或者淥耐啲淋啲都咁好味。 本身湯底已經好夠味, 我地仲叫咗"冬瓜"吸哂湯既精華好夾味道。

"老友鬼鬼", 即係油炸鬼加蝦滑, 本身已炸得好香口, 可以即食, 湯未滾我地已經差唔食哂😂

呢度座位舒服, 食物都唔錯, 係一個朋友聚腳既好地方👍

• 老友鬼鬼
  • 御膳宮庭海中寶
  • 特級手切肥牛
  • 自家製餃子
2019-05-16 21 浏览
呢間位置地方舒服 桌椅都大, 起碼唔會出現唔夠位放野, 有D場真好細放食物既位都無, 咁樣食野好辛苦 會想快D走好彩呢間唔會!醬料正正常常, 有沙爹, 有麻油, 其他係蔥花等正常既料.火鍋夠大, 湯底算係幾濃唔錯的, 料都係足.每台有一台小電視, 我覺得算係幾好景, 丸類,腸類份量正常, 不多不少,牛係今日既主角, 牛肉真係靚既, 份量算正常, 牛肉比較爽口, 牛味重, 手切牛, 基本上唔洗點醬, 同一般美國肥牛差好遠, 美國肥牛整熟後比較乾同硬, 呢到手切牛係好彈牙, 必點!我覺得火鍋唔少得點D烏東食, 因為湯底濃, 配上容易吸汁既烏冬, 味道會一流.價錢中上,服務正常,環境算好!

呢間位置地方舒服 桌椅都大, 起碼唔會出現唔夠位放野,
有D場真好細放食物既位都無, 咁樣食野好辛苦 會想快D走
好彩呢間唔會!
醬料正正常常, 有沙爹, 有麻油, 其他係蔥花等正常既料.
火鍋夠大, 湯底算係幾濃唔錯的, 料都係足.
每台有一台小電視, 我覺得算係幾好景,

丸類,腸類份量正常, 不多不少,
呢到手切牛係好彈牙, 必點!

味道會一流.

價錢中上,
服務正常,
環境算好!
2019-05-15 43 浏览
今晚四人一齊尖沙咀收工勁想打邊爐立即去咗禾牛匯四個人坐張大枱店員好熱心介紹湯底我地點咗:海中寶鍋底 (豬肚內有花膠、海參、元貝、螺頭、魚唇、冬茹)勁足料!個豬肚勁爆好味!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️再要了兩碟手切牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一碟至尊牛頸脊一碟特級手切肥牛打邊爐唔食牛真係唔知打來為咩睇花紋都知係靚嘢啦仲識郁嘅田雞勁肥味⭐️⭐️⭐️⭐️牛胸爽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️真係唔係周圍有得食架超級好味豬天梯⭐️⭐️⭐️⭐️爽到爆炸韮菜餃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超大粒超足料兩人兩粒大讚白鱔片⭐️⭐️⭐️⭐️好肥味!魚魔表示好滿足冬瓜片萵荀片切得好靚吸埋湯好夠味但又不失鮮甜好滿足店員真心好心知我地相機食先慢慢剪開個豬肚哈哈呢度有得包房如人多包房食嘈到拆天都唔怕影響人

今晚四人一齊尖沙咀收工

呢度有得包房
如人多包房食
嘈到拆天都唔怕影響人

2019-05-15 38 浏览
今日同朋友去尖沙咀購物之後就去咗附近嘅禾牛薈啦。佢系尖沙咀地鐵站出咗去行幾分鐘就到,非常之就腳。一入到去發覺佢嘅座位非常舒服有獨立嘅電視睇。再睇下有乜嘢叫先,佢主打靚牛肉為主,一於樣樣都叫啲啦!咸菜胡椒豬肚湯湯底十分之足料,咸菜好入味,豬肚非常之爽滑,因為適量嘅胡椒,配搭得非常之好,正。特級手切肥牛(細)雖然要咗細份,但其實上到枱都有大大碟厚切。手切牛入口即溶同彈牙,香口有牛味,牛魔王首選。藥膳酒香雞件(半隻)非常之新鮮有肉味,應該不是雪藏雞來的,加埋淡淡的酒香,亦是滿足食肉獸既之選。精選三色餃另一樣出色嘅配料,好大碟,餃子皮不錯,爽滑彈牙,𥚃面也十分足料的。是另外一樣推介之選。加埋兩款飲品,成就了愉快的一餐!

精選三色餃

加埋兩款飲品,成就了愉快的一餐!

2019-04-07