2015-04-07 1964 浏览
不知所謂的侍應(光頭男人),賤到爆,黑人憎,投訴冇人理,事原係我12人,叫佢換枱話冇枱,但全場只得幾張枱有人用,佢叫我自己加枱不突止,仲要自己搬,之後我吔因之前已落單,所以点都要食d,食物唔新鮮,湯底似水淡如冇味,埋得仲要收服務費,當然我吔唔会比啦,因為完全冇服務,福苑都接受我吔唔需要比加一服務費,以後都唔會去
2015-04-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-01-28 1814 浏览
靚女C介紹呢度食大閘蟹只係$38,而且海鮮好味又抵。當造季節,一個月左右去咗3次,每次去啲大閘蟹每隻至少4.5兩仲要爆膏。聖子$78有4隻鮮甜爽彈。豉油蝦$78肉實淨超級惹味份量多。龍蝦烏冬啲龍蝦幾鮮味。蒸鮑魚、扇貝略細蒸得略過火。炸嘢出色:炸鮮奶、炸生蠔、炸魷魚鬚、炸九肚魚全部冇過油又外皮鬆脆。前菜小菜如海蜇青瓜、南瓜芋頭煲、京都骨、粗齋煲、片皮鴨、滷水鴨舌幾好。腩仔唔熱唔脆可不試。每次食海鮮小菜每人約$200內。後嚟呢區亂亂哋,我哋就轉咗場去同集團嘅“金都國宴”lu。
2014-10-18
  • 蒜聖子
  • 蒸大閘蟹
  • 豉油蝦
2014-10-30 1979 浏览
同朋友在附近做完野上來食六點上到來無乜人兩個人坐張大抬叫咗隻片皮鴨兩食除了片皮外,就是京葱炒鴨肉睇住成隻鴨放在枱面上職員帶上手套一片片皮切都吾使五分鐘已經切好不過切得都好大片,皮痴住好多肉反而我覺得咁仲好,食落不單只有口感而且感覺吾會咁肥利D皮充滿光亮油脂十足食落口,D油由咀邊流出連同D粉皮夾蔥段再點D蠔油香口得來,而且彈性韌度十足十分有口感,應該話爽口京葱炒鴨肉,呢個就麻麻地一早預咗,基本鴨肉本身比較鞋所以食那些京葱仲香囗反而我喜歡直接斬件上可以食番鴨肉的原味可惜片皮鴨通常廚師把握燒烤程度大概八至九成熟每次切時鴨肉時頗為生所以兩食通常都要再次過爐鹿肉肉骨茶是連同一個媒氣爐上一路煲住一路食除了有多條鹿肉排骨藥材方面有紀子,當歸同紅棗所以當蓋打開時即刻聞到好香味份量都可以,肉質都夠淋味道就是一般燉湯D肉味不過最主要都係煲耐D飲果D湯,而肉就食咗少少另外朋友叫咗個紅燒豆腐炒小棠菜我食少許味道不過不失,沒有甚麼特別只不過食太多肉質食物加個菜清清地總結呢度的出品都幾好兩個人食咁多野,埋單三百三算是幾低,有機會再光顧
同朋友在附近做完野上來食
六點上到來無乜人
兩個人坐張大抬
叫咗隻片皮鴨兩食
除了片皮外,就是京葱炒鴨肉
睇住成隻鴨放在枱面上
職員帶上手套一片片皮切
都吾使五分鐘已經切好
不過切得都好大片,皮痴住好多肉
反而我覺得咁仲好,食落不單只有口感
而且感覺吾會咁肥利
D皮充滿光亮油脂十足
食落口,D油由咀邊流出
連同D粉皮夾蔥段再點D蠔油
香口得來,而且彈性韌度十足
十分有口感,應該話爽口
京葱炒鴨肉,呢個就麻麻地
一早預咗,基本鴨肉本身比較鞋
所以食那些京葱仲香囗
所以兩食通常都要再次過爐
鹿肉肉骨茶是連同一個媒氣爐上
一路煲住一路食
除了有多條鹿肉排骨
藥材方面有紀子,當歸同紅棗
所以當蓋打開時即刻聞到好香味
份量都可以,肉質都夠淋
味道就是一般燉湯D肉味
不過最主要都係煲耐D
飲果D湯,而肉就食咗少少
另外朋友叫咗個紅燒豆腐炒小棠菜
我食少許味道不過不失,沒有甚麼特別
只不過食太多肉質食物
加個菜清清地
總結呢度的出品都幾好
兩個人食咁多野,埋單三百三
算是幾低,有機會再光顧
2014-09-17 1600 浏览
久不久都來這裡,今晚同個朋友嚟通常都選擇幾張精選特價紙今晚有成四五張,樣樣都想試叫咗一個鹿肉骨茶,粉絲蒸聖子皇龍躉兩味,翡翠炒球同清蒸頭腩鹿肉骨茶連一個火爐一齊上份量是好大煲的,加熱後即食有好香的藥材味,像當歸的香氣紅棗,及某些不知名藥材鹿肉有好多舊,像肉排的樣子蚊得好淋,聽講食鹿骨茶仲好補身龍躉兩味翠肉瓜正常地爽龍等球片有十多片,片片厚切圖片朋友已經食了兩片我先影的的確好大舊,魚肉好滑嫩亦好鮮味蒸頭腩同蒸聖子皇都好普通不作介紹不過都有影下相片給大家欣賞咁多様嘢,飯後送西瓜一碟埋單都係四百元有找,尾數當然吾找做貼士仲有得食鹿肉骨茶(本人從未試過)今晚都係第一次,而且十分好味今晚認真超哂值,我同朋友都話好兩個人食到好飽,我唸隋時加個菜夠三人食如果真的三個人平均埋單仲更低潻其實仲有多款孖寶餸亦好吸引,所以經常幫襯提外話見到九點後特價半條象拔蚌$150不過要食火鍋先可以選用,真係心思思想必找日試試,一路寫食評一路回味吧
久不久都來這裡,今晚同個朋友嚟
通常都選擇幾張精選特價紙
今晚有成四五張,樣樣都想試
叫咗一個鹿肉骨茶,粉絲蒸聖子皇
龍躉兩味,翡翠炒球同清蒸頭腩
鹿肉骨茶連一個火爐一齊上
份量是好大煲的,加熱後即食
有好香的藥材味,像當歸的香氣
紅棗,及某些不知名藥材
鹿肉有好多舊,像肉排的樣子
蚊得好淋,聽講食鹿骨茶仲好補身
龍躉兩味翠肉瓜正常地爽
龍等球片有十多片,片片厚切
圖片朋友已經食了兩片我先影的
的確好大舊,魚肉好滑嫩亦好鮮味
蒸頭腩同蒸聖子皇都好普通不作介紹
不過都有影下相片給大家欣賞
咁多様嘢,飯後送西瓜一碟
埋單都係四百元有找,尾數當然吾找做貼士
仲有得食鹿肉骨茶(本人從未試過)
今晚都係第一次,而且十分好味
今晚認真超哂值,我同朋友都話好
兩個人食到好飽,我唸隋時加個菜夠三人食
如果真的三個人平均埋單仲更低潻
其實仲有多款孖寶餸亦好吸引,所以經常幫襯
提外話見到九點後特價半條象拔蚌$150
不過要食火鍋先可以選用,真係心思思
想必找日試試,一路寫食評一路回味吧
2014-08-26 1660 浏览
放工同兩個同事食晚餐乳豬骨當小食堂食乳豬頭尾普通野冇乜特別沙巴龍躉兩條好鮮,有唸都足一斤條好滑鼓油調味好好,鮮甜味美龍蝦好爽,不過肉少咗D,上湯味道可以伊麵淋咗少少亦可以接受煎大連鮑魚,好爽好實而且鮮味十足呢間成日都有特價海鮮今晚每人不過一百七十元咁多野其他菜式都吾算貴,所以好多時收工都費事返屋企煮飯,直頭係度開餐仲低
放工同兩個同事食晚餐
乳豬骨當小食堂食乳豬頭尾
普通野冇乜特別
沙巴龍躉兩條好鮮,有唸都足一斤條
好滑鼓油調味好好,鮮甜味美
龍蝦好爽,不過肉少咗D,上湯味道可以
伊麵淋咗少少亦可以接受
煎大連鮑魚,好爽好實
而且鮮味十足
呢間成日都有特價海鮮
今晚每人不過一百七十元咁多野
其他菜式都吾算貴,所以好多時收工
都費事返屋企煮飯,直頭係度開餐仲低
2014-05-29 2060 浏览
約朋友去旺角買電器用品找東㐁吃來到呢度有好多特價海鮮正呀聖子皇大隻用粉C蒸蒜蓉香口,聖子鮮甜爽羗沖蟹就冇乜肉,仲好細隻呢翠肉瓜炒龍躉好鮮甜翠肉瓜有香濃蒜味蒸元貝極大隻亦好爽好鮮蒸頭腩亦吾錯仲有麒麟乳豬脆卜卜生煎菜肉包亦好好味不過面頭太多油埋單都吾洗六百有咁多野有機會再約腳來
約朋友去旺角買電器用品
找東㐁吃來到呢度
有好多特價海鮮正呀
聖子皇大隻用粉C蒸
蒜蓉香口,聖子鮮甜爽
羗沖蟹就冇乜肉,仲好細隻呢
翠肉瓜炒龍躉好鮮甜
生煎菜肉包亦好好味不過面頭太多油
埋單都吾洗六百有咁多野
有機會再約腳來
2014-05-20 1705 浏览
食過番尋味,今晚又同朋友嚟有特價象拔蚌$228不過未夠六點已經話賣哂不過喜歡就吾計較在魚缻揀一條都係$328食開的心目中都知道呢條拔蚌動不動都四五百我地大家都喜歡食魚所以order咗生脆肉魚片兩份再加一碟脆肉骨腩牛肉方面一碟手切肥牛同一碟普通牛肉另外仲有一些菜同公仔麵湯底仍然要鴦央,沙爹加清湯沙爹夠香濃而清湯我地除了灼兩下象拔蚌膽之後沒有用首先出塲就是象拔蚌一見到都已經相當吸引份量真的十足十足份量是以當日時價及這碟的比例計算爽口就一定,然而味道亦相當鮮味再講手切牛肉切得比較薄灼兩下七成多熟,入口溶化充滿牛肉香味普通美國牛肉吾敢太生每片灼耐少少,況且肉身頗手切肥牛頗厚少許,仍然有牛肉味當然一分錢一分貨肉質比較鞋了少少話時話查實兩碟牛肉全部我一個人食哂因為呢個朋友吾喜歡,只吃了一片脆鲩片彈牙爽口吾洗爭每人一碟夠哂喉骨腩亦吾錯其他野都不是主要所以吾多作介紹另外在枱面及牆壁上有好多特價菜式可以叫但是兩個人基本食得哂之前叫的火鍋食物都已經本事了大家都話下星期日放假再來試試今晚都十分滿足飯後有碟生果送題外話點解上次都無呢埋單都成千銀落樓,以今時物價相比都物有所值,講真與十多年前食一次火鍋一碟頗靚牛
食過番尋味,今晚又同朋友嚟
有特價象拔蚌$228不過未夠六點已經話賣哂
不過喜歡就吾計較在魚缻揀一條都係$328
食開的心目中都知道呢條拔蚌動不動都四五百
我地大家都喜歡食魚所以order咗生脆肉魚片兩份
再加一碟脆肉骨腩
牛肉方面一碟手切肥牛同一碟普通牛肉
另外仲有一些菜同公仔麵
湯底仍然要鴦央,沙爹加清湯沙爹夠香濃
而清湯我地除了灼兩下象拔蚌膽之後沒有用
首先出塲就是象拔蚌一見到都已經相當吸引
份量真的十足十足份量是以當日時價及這碟的比例計算
爽口就一定,然而味道亦相當鮮味
再講手切牛肉切得比較薄灼兩下七成多熟,入口溶化
充滿牛肉香味
普通美國牛肉吾敢太生每片灼耐少少,況且肉身頗手切
肥牛頗厚少許,仍然有牛肉味
當然一分錢一分貨肉質比較鞋了少少
話時話查實兩碟牛肉全部我一個人食哂
因為呢個朋友吾喜歡,只吃了一片
脆鲩片彈牙爽口吾洗爭每人一碟夠哂喉
火鍋食物都已經本事了
大家都話下星期日放假再來試試
今晚都十分滿足
飯後有碟生果送題外話點解上次都無呢
埋單都成千銀落樓,以今時物價相比
都物有所值,講真與十多年前食一次火鍋
一碟頗靚牛頸肉再加象拔蚌
又茶芥加一等等都過千
今晚咁多好野都吾洗一仟
2014-05-19
等候时间
1 分钟 (堂食)
2014-05-12 1888 浏览
晚上十點同位王小姐訂咗凌晨十二點半16位火煱,個位小姐話冇問題,怎知去到得十二人檯,想走但有D朋友約咗未來,惗住迫D算數,誰知惡夢開始,我們打算食好嘢,所以不選擇任飲任食,選擇了散叫,點知叫咗D海鲜食物全部冇嚟,得任食D食物嚟, D 牛肉雪到一舊舊,D 魚頭極唔新鮮, 其他丸類及粟米類食物一般, 服務員個個愛理不理,投訴黑衫小姐亦如是,最後很失望地叫了一個炒反及炒面填肚算數。 到埋單時,問過藍衫服務員,有冇甜品送,佢話紅豆沙買哂,雪糕係俾自助火煱任食。埋單$2300,問佢攞手寫單,佢俾張空白手寫單叫我自己寫,今時今日咁嘅服務態度,下次你請我都唔嚟。
,D 魚頭極唔新鮮
。埋單$2300,問佢攞手寫單,佢俾張空白手寫單叫我自己寫
,今時今日咁嘅服務態度,下次你請我都唔嚟
题外话/补充资料: 食物一般,服務最差,請都唔嚟
2014-05-09
$150 (宵夜)
  • 炒反炒面填肚算數
2014-04-15 1371 浏览
行旺角四處搵野食見到樓下有好多食物相好吸引所以上去一試坐低很快叫左沙爹同清湯底跟住再叫配料, 手切牛肉, 羊肉, 四寶丸,珊瑚蚌,象拔蚌,生魚片,桶蠔、蝦仲有好多野同公仔麵,兩支啤酒沙爹湯底夠香濃,清湯湯底都ok火鍋用料幾新鮮珊瑚蚌夠爽及鮮甜生魚片同蝦亦吾錯,最緊要係鮮象拔蚌特價$488但是份量好少手切牛肉要細份因為得我喜歡,其他人完全吾食有牛肉味而且夠鮮,一個人三兩下清哂桶蠔有蠔味夠大隻特別係d醬料好味,食火鍋慣咗點豉油,因為呢到無免費的醬料提供waiter叫我用佢哋provide既沙爹醬同送了少少蒜蓉碎等材料加上鼔油入面去醮食物特別效果真係唔錯比想像中好呀其他菜同麵普通野,無需要講可惜甜品無咩嘢揀!得紅豆沙免費送環境OK,侍應服務幾有禮貌有機會一定會再幫襯
行旺角四處搵野食
見到樓下有好多食物相好吸引
所以上去一試
坐低很快叫左沙爹同清湯底
仲有好多野同公仔麵,兩支啤酒
沙爹湯底夠香濃,清湯湯底都ok
火鍋用料幾新鮮
珊瑚蚌夠爽及鮮甜
生魚片
同蝦亦吾錯,最緊要係鮮
象拔蚌特價$488
但是份量好少
手切牛肉要細份
因為得我喜歡,其他人完全吾食
有牛肉味而且夠鮮,一個人三兩下清哂
桶蠔有蠔味夠大隻
去醮食物特別效果真係唔錯
比想像中好呀
其他菜同麵普通野,無需要講
可惜甜品無咩嘢揀!
得紅豆沙免費送
環境OK,侍應服務幾有禮貌
有機會一定會再幫襯
等候时间
1 分钟 (堂食)
2013-12-13 1289 浏览
晚上與朋友往宵夜火鍋,坐下後詢問一下任飲任食與散點食物的分別;侍應回覆任飲任食是以入座計起兩小時,當時因還有一半人士未到,侍應便提議不要選擇任飲任食,因選擇後會即時計時;於是我們便選擇散點火鍋食物。這正是惡夢的開始。。。。。。點了牛肉三碟,來的竟然是這樣:一碟四塊,黑紅色 ,四塊牛肉被雪硬貼在一起,分不開,真是難捨難離 ;想四塊一起放下湯,另一惡夢來了,它不止四兄弟難捨難離,原來連盛載它們的碟子也不想與它們分離 。其他的食物已不想再說,我們不是任飲任食啊,散點的竟然這樣質素 。心情差得連相也不想影,恐怕會嚇壞機子。細項評分一欄,"味道"與"抵食"兩欄因不能無分,很很很很無奈下給一分。
,四塊牛肉被雪硬貼在一起,分不開,真是難捨難離
。心情差得連相也不想影,恐怕會嚇壞機子。

2013-11-24
$140 (宵夜)
2013-10-02 863 浏览
有一位友人,家住亞皆老街,但來旺角竟遲到25分鐘只好與後面兩名阿叔一起閱報,只是我看的是電子版。叉燒燒腩飯想不到這雙拼飯已是最美味的......叉燒,半肥瘦,有汁,豬肉香,讚。燒腩亦是半肥瘦,雖沒有五層,但皮亦脆,讚。三文魚甚麼卷那卷是腸粉般,酸酸的像是放臭了、味道不好、三文魚僅得少許極熟的三文魚,還有點兒太腥。燒賣肉還算鮮美,但沒有甚麼特別味道。魷魚鬚一放下,我已對阿姐說「嘩咁細碟」,友人亦笑了,阿姐亦笑了。稻香的比這兒的多、亦更新鮮美味。棉花麻辣雞坦白直說,在點心紙上我早早看上這個,但事實總是希望愈大失望愈大。那棉花都是豬肚「扮演」的,還要有點兒酸酸「叔叔」的。雞就像內地那種,明明沒有肉,還要切得小小的一件,大口咬下還生怕碎骨會割傷口腔那種,令人忿然罷吃。請給我一個再來的理由。
有一位友人,家住亞皆老街,但來旺角竟遲到25分鐘

只好與後面兩名阿叔一起閱報,只是我看的是電子版。

叉燒燒腩飯

叉燒燒肉飯
想不到這雙拼飯已是最美味的......

叉燒,半肥瘦,有汁,豬肉香,讚

燒腩亦是半肥瘦,雖沒有五層,但皮亦脆,讚

三文魚甚麼卷

三文魚甚麼卷

燒賣
燒賣

肉還算鮮美,但沒有甚麼特別味道。

魷魚鬚

魷魚鬚
一放下,我已對阿姐說「嘩咁細碟」,友人亦笑了,阿姐亦笑了。

稻香的比這兒的多、亦更新鮮美味。

棉花麻辣雞
棉花麻辣雞

那棉花都是豬肚「扮演」的,還要有點兒酸酸「叔叔」的。

請給我一個再來的理由。
叉燒燒肉飯
2013-09-03 584 浏览
Chinese food again!Not really my favourite so I was not going to review this place but I might as well.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Beef and apple:A weird combination of apples and beef.The beef was tender but quite salty. ★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Sea cucumber and brocoli:The sea cucumber was nicely flavoured with oyster sauce but not soft enough.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Steamed frogs legs:The frogs legs were the best because it was delicate, but this dish was quite oily.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Chinese food again!
Beef and apple:
Sea cucumber and brocoli:
Steamed frogs legs:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $15X [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] Could be better [b]MSG levels:[/b] slight [b]Napkins provided:[/b] yes [b]Air Conditioning:[/b] Yes ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
2013-06-27 451 浏览
  時間已經是凌晨兩時有多,我懷著不甘的心情與強到達這家酒樓,沒想到到了這個時間,這裡還坐得半滿,我們找了個位置坐下後, 強首先開腔…   要說我因何不甘,恐怕就要回到幾個小時前了。話說早上我與強二人共到澳門辦事,完成一切要務後,已經十時有多,之後強買了午夜十二時的船票,再用剩餘的時間四周逛逛。   我們進了一家賭場,裡面的裝潢異常地奢華,面積更非常龐大,擺滿各種不同的賭檯,老虎機,一路看著正打成一片的人們,我的心也不禁被氣氛所渲染,也想致身其中賭一把。   強可能注意到我躍躍欲試,連忙就在其中一張玩百家樂的賭檯坐下,拋出幾張一千元的紙幣,轉眼間,它們都化成一個個的籌碼了。   他毫不猶疑就把所有籌碼下注到「閒」那處,它們看起來很少,只是幾個小錢幣,實際上卻已是一個薪金不多的人半個月的收入了,只是強看起來很冷靜,根本就不把那些錢當成什麼一回事一樣。   接過牌後,他想也不想就把它們反過來,是九點。這是毫無疑問的勝利,在莊家開出後,我們就確實把那半個月的收入化成一月了。   然而強沒有停下來,他把所有金額繼續留在原處,繼續投注到「閒」,如事者一局,兩局,三局,四局,一直大獲全勝,眼前的金

要說我因何不甘,恐怕就要回到幾個小時前了。
   然而強沒有停下來,他把所有金額繼續留在原處,繼續投注到「閒」,如事者一局,兩局,三局,四局,一直大獲全勝,眼前的金額已經高達剛剛的十六倍。
   強依然沒有收回籌碼,難道他是賭得心也雄了渴望再贏下去嗎?不過看他的依然一副猶然自得的樣子,根本就不可能吧…
但坦白說,明明那些錢不是我的,但心卻熱得像溶岩一般,我不希望他就此收手,更希望他繼續贏下去。
   強回頭看一看我,淡定地冷笑了一下,再邊點煙邊說:
   「已經到滑鐵盧了。」
   然後他還是如之前一樣瀟灑地把牌反過來,結果就只有兩點,莊家得九點,強就此敗陣,同時檯上的十六萬就此蒸發。
   我當時可是看得面如鐵青,但他卻不把這當成什麼一回事一樣,徐徐離開賭場。
   我想不透,既然他說已經到達滑鐵盧,即是他知道下一局會戰敗吧?為何還要繼續去?
   直至乘車,乘船,我們還是沉默著,然後時間就回到現在了。
   「想不通我為何不收手嗎?」他問我。
   「鬼曉得,我只知你剛剛輸掉了十六萬。」我語帶不滿地回應道。
   「那我問你,你記得去到最後,當那些錢還是賭注時,你如何看待它們嗎?」「當下注時,你根本就忘記了它們的本質,你忘記了它們是錢還是什麼東西,你只是想著你所可能贏得的。」「直至輸了,你才回想起下了什麼賭注,然後後悔,我有說錯嗎?」
   我無言以對,也不能否認他所說的,因為事實確是如此,做人也是如此,一直追求心中想要的,卻忘記途中失去的,直至某個時間回顧過去,才後悔不已,真可笑。
   然後他在吃東西的途中又再說:
   「就好像這個火鍋一樣…每種食物都想找它的好處,想得到湯底的味道。當然會有像生根或是腐竹那樣的成功例子吧?然而不是每種食物都這麼幸運,如果像南瓜或是芋頭,只要一個不留神,消失了也不是什麼奇怪的事。」「可是並非每個人都知道自己是什麼啊…但即使成功了又如何?」「在你們離開那湯底的時候,都無一例外,不自覺地改變了自己的本質,同時…」「你們的味道都已經成為了湯底的一部份了。」
   這無疑…可能就是真相了…
   也罷,說回這家酒樓吧,它營業時間居然去到凌晨五時,而且途中更供應任食火鍋或單點小菜。被賭場的衝擊所蒙蔽的飢餓感此刻爆發,所以選擇了任食火鍋

這個時段每位八十八元,多謝加一收費,老實說並不貴,而且生料也不是求求其其之作,汽水,啤酒,涼茶任飲,性價比實在不錯。
鵝腸是啡色有味那種,餃子味道不錯,炸魚皮夠脆。
這個時段,這個價錢,這個質素,絕對合格!
總括來說:營業時間令其加分不少,湯底一般,生料合格。
题外话/补充资料: 請以此取代之前一篇名為《凌晨餓鬼的綠洲》之食評
2013-06-20
2013-04-13 293 浏览
昨晚為慶祝我姨媽生日,一行7人專程book位去食(見佢$98/位咁抵,之前飲過茶都ok),佢限時2個鐘,正常係夠時間食既,19:48入座即刻order咗湯底,湯底到咗之後等佢水滾都等咗15分鐘有多(個電磁爐已經開到最大),水滾一放食物入去又等多10分鐘先再滾返起,開始有得食已經係20:20,我從來未試過打邊爐全程要開住最大火!好在佢食物質素都算尚可!我地order咗2轉後再問侍應A攞order紙,侍應A見我地枱面仲有一大碟食物未食完,竟然同我講叫我地唔好浪費食物,之後好唔願意咁俾張order紙我地,到我地劃完俾返佢入單時,佢仲要一邊入一邊同部長A講我地張枱(因為佢地一路講一路望吓望吓我地),入完單後,部長A行埋嚟"假笑"住我地講慢慢食未夠鐘(當時係21:00),我問佢咁我地幾時夠鐘時,佢只係識答"未夠鐘",直至我問佢第4次佢先答到我想要既答案!!到21:30侍應A再次行過我地張枱見到我地已經將所有食物食完,佢竟然用一個懷疑既眼神望我地,就好似佢覺得我地唔知倒咗D食物去邊咁!!!
2013-04-12
庆祝纪念
生日
2013-01-07 274 浏览
終於有時間補返個食評啦~!!每年都總會黎福苑一至二次....無他既, 因為黎食大閘蟹囉~呢晚, 同男友仔約好左 2 個朋友, 4 條友去食 2012 年既最後一次大閘蟹!!例牌都會先叫幾個小菜, 今次有:鹵水豬腳仔椒鹽多春魚脆皮燒腩仔o者o者芥蘭煲呢度上菜唔會好慢, 大約 15 分鐘就上一個小菜...鹵水豬腳仔 - 軟硬適中, 唔會過淋, 又唔會太硬, 夠入味, 讚!!椒鹽多春魚 - 多春魚屬大 size, 炸粉一D都唔厚, 又香又脆又新鮮, 讚!!脆皮燒腩仔 - 呢個有D失色, 因為個人覺得太瘦, 脂肪同肉既比例唔均勻, 不過仍然新鮮香脆~o者o者芥蘭煲 - 熱乎乎上枱, 香氣撲鼻, 芥蘭脆綠, 不過食得多之後就覺得....咸左少少~食到差唔多, 又係時候入正題: 大閘蟹!!!今次既蟹仔都唔算細, 蟹膏甘香, 味道鮮甜, 蟹肉爽口, 讚~以呢個價錢, 食呢個質數, 我覺得抵既~!!一定會再黎!! =)
終於有時間補返個食評啦~!!

例牌都會先叫幾個小菜, 今次有:
鹵水豬腳仔
椒鹽多春魚
脆皮燒腩仔
o者o者芥蘭煲

呢度上菜唔會好慢, 大約 15 分鐘就上一個小菜...

食到差唔多, 又係時候入正題: 大閘蟹!!!
以呢個價錢, 食呢個質數, 我覺得抵既~!!

一定會再黎!! =)
2012-11-23
用餐时段