2021-05-27 462 浏览
見到店外有張米芝連海報,唔係唔試呀!買咗招牌生煎包、咖哩湯和葱油拌麵👇🏽招牌(豬肉)生煎包和鮮蝦生煎包各4隻熱辣辣好香,個底煎到金黃色好脆口,一咬即飛汁,肉質好嫩,鮮蝦個款就比較清,豬肉就較濃味,兩款交替食就最正,再食成粒放入口,就不會飛晒啲肉汁出嚟😬咖喱牛𦟌粉絲湯咖哩好香,牛𦟌口感唔錯,最正是豆腐斗,索晒咖喱湯汁,超好味🤤🤤🤤秘製排骨葱油拌麵排骨無乜特別,葱油味唔算好香,拌麵比較油。推薦必食生煎包和咖喱湯👍🏻👍🏻
見到店外有張米芝連海報,唔係唔試呀!
買咗招牌生煎包、咖哩湯和葱油拌麵👇🏽
招牌(豬肉)生煎包和鮮蝦生煎包各4隻
秘製排骨葱油拌麵
排骨無乜特別,葱油味唔算好香,拌麵比較油。
推薦必食生煎包和咖喱湯👍🏻👍🏻
2021-05-21
2021-01-18 834 浏览
知道尖沙咀有分店,但又係無機會試。今晚食完章魚小丸子口痕,就試埋祥興記既生煎包啦。隔住玻璃見到師傅係到煎包,等左幾分鐘就有得食。招牌生煎包($32/4隻)一打開個盒就見到出哂煙既生煎包,size細細粒,我稱之佢為生煎小籠包。咬落去既時候,熱辣辣既湯汁已經爆哂出泥,肉餡充滿鮮味又有肉汁,好好味!配埋芝麻、脆得泥好鬆化既包底,更加香口!係凍冰冰既夜晚食,真係一啖一享受!雖然價錢略貴,但作為飽肚版小籠包都係值得,推介。(個人口味S: 4/5)(個人口味E: 3.9/5)

隔住玻璃見到師傅係到煎包,等左幾分鐘就有得食。

招牌生煎包($32/4隻)
招牌生煎包
(個人口味S: 4/5)
(個人口味E: 3.9/5)

2021-01-08
5 分钟 (外卖自取)
2021-01-06 405 浏览
前幾日朋友推介我過嚟食,佢話依間生煎包好味,仲係米芝蓮推介添!買咗最普通嘅四件生煎包, 估唔到食落有驚喜。粒粒脹卜卜,入邊超多湯汁。 個湯熱辣辣,又鮮甜, 鹹鹹地。入邊嘅肉都幾滑,唔會好多肥豬肉。
Quality had decreased quite considerably since last time I visit. Poor attitudes from staff, they won’t even look at you when talking to you and general lack of respect to customer.Btw the hygiene is very questionable too as even though there were 8 people in the shop, I was there for about 15 mins, there were absolutely no one clean the table.

2020-12-15 397 浏览
兩間生煎包店就相隔個鋪位 最後揀左E間 無話咩特別原因 純粹見有吧台位 可以買完即刻開動🤣因為岩岩煎好 湯汁超熱 第一口因爲衝動得滯大意盪親條脷😐之後吾夠亂黎 可能因為條脷應該盪到失去味覺所以個味道中規中矩🈴
兩間生煎包店就相隔個鋪位
最後揀左E間 無話咩特別原因
純粹見有吧台位 可以買完即刻開動🤣
因為岩岩煎好 湯汁超熱 第一口因爲衝動得滯
大意盪親條脷😐之後吾夠亂黎
可能因為條脷應該盪到失去味覺
所以個味道中規中矩🈴
生煎包
本人好少寫差評,今次比咗錢都唔想食。其實做開放式廚房就預咗客人會睇到你點煮,今次我叫咗兩碗麵同埋生煎飽外賣,我見佢哋將未煮嘅食物先放入一個碗入面,再倒出來煮,煮完又放返入同一個碗入面比客人,超級唔衞生! 咁我好心建議佢不如分開生熟用嘅碗,竟然態度好差咁話「我哋不嬲都係咁,唔覺得有問題喎」,仲話唔會改變,而另一位廚師個口罩拉到落下巴,真係冇下次了!最後打開份外賣仲要比少咗份生煎飽,晚飯市完全冇其他客人都出錯,一個字"伏"!
本人好少寫差評,今次比咗錢都唔想食。
2020-11-11 310 浏览
經過油麻地見到寫住米芝蓮推介,心諗有無咁好食,就即興買來試下黑松露生煎包 $60一共有四件,第一啖咬落去勁爆汁,彈到好遠食要小心呢,但真係超級好食!係我最近食過最好食生煎包,幾香黑松露味,呢個組合幾得意雖然我會鍾意食傳統多啲哈哈🤣皮好薄身底煎到好脆口,上面加芝麻粒卜卜脆好正好食指數:😋😋😋😋😋麻辣生煎包 $36也是有四件,但食第一啖就覺得太辣啦!完全食不下去,老公就大叫好正超級好食😂好辣的人士可以一試上海春卷 $18jo知生煎包好有名,春卷竟然都有驚喜,好脆口好好食呢好食指數:😋😋😋😋😋麻醬菜肉餛飩 $35呢個真心好失望,係用難食來形容,麻醬味道唔出,外賣回家我要自己再加,入口好苦澀,超多問號點解味道咁奇怪,無下次好食指數:🤢🤢..整體來講,生煎包係必食,真心好好食,抵佢拎米芝蓮👍🏻

黑松露生煎包 $60
好食指數:😋😋😋😋😋

麻辣生煎包 $36

上海春卷 $18
jo知生煎包好有名,春卷竟然都有驚喜,好脆口好好食呢
好食指數:😋😋😋😋😋

麻醬菜肉餛飩 $35
好食指數:🤢🤢
整體來講,生煎包係必食,真心好好食,抵佢拎米芝蓮👍🏻

• 生煎包
2020-06-30 901 浏览
A long line, but definitely not worth the wait. The dumplings were over-fried so the bottom was terrible texture-wise. At least it was cheap, but I don't think i'd be back. Maybe they were just having a very busy day, but I really don't see how that crust would bring anyone back again.

Dumplings
2019-12-21
5 分钟 (外卖自取)
宵夜
2020-04-21 1044 浏览
路過波鞋街有啲餓,就諗住去祥興記食幾個生煎包醫吓肚。店內係開放式廚房,客人可以清楚見到店員製作生煎包嘅過程。生煎包有三款味道,分別係經典原味、鮮蝦、同埋黑松露味。我就揀咗要原味同鮮蝦味各兩隻試吓。由於時間關係,生煎包已經煎好,所以唔駛等即刻就有得食。不過店員冇話俾我知邊隻係原味邊隻係鮮蝦味,我食嗰陣時我都係一味靠估。第一隻咬落嘅係原味,入面果然係好多汁啊!結果食到第三隻生煎包終於有隻鮮蝦,蝦嘅size唔算大不過就係原隻嘅蝦放咗入去,同樣地都係好多汁!相隔幾年再食,我覺得味道好一般,睇嚟做咗米芝蓮之後為咗要迎合遊客口味,味道已經同從前不一樣了!
路過波鞋街有啲餓,就諗住去祥興記食幾個生煎包醫吓肚。
店內係開放式廚房,客人可以清楚見到店員製作生煎包嘅過程。
生煎包有三款味道,分別係經典原味、鮮蝦、同埋黑松露味。
第一隻咬落嘅係原味,入面果然係好多汁啊!
2020-04-11 658 浏览
茶包對上海生煎越來越有興趣了,每次看到有生煎就想進去試試。香港比較有名生煎連鎖店有堅信號及祥興記。⠀⠀這次先說祥興記的皇牌產品—— 原味生煎包。⠀⠀茶包試過不同時段到訪過不同分店,試過晚上9點鐘在尖沙咀的吧枱站著吃,也試過7點晚市時間坐在旺角分店吃生煎包。不論是人煙稀少,還是人潮湧湧的時段,每次都是呈上一咬開就燙到口的生煎(💖不過茶包最喜歡7點鐘剛出爐的生煎,因為!底下的包子是超級脆脆的💖)⠀⠀=|| 原味生煎包 ||=外皮上層柔軟,下層酥脆,包皮不但有麵粉香,而且有一絲絲的甜味。中國的包子就是如此的奇妙,簡單的粉團,肉沫,再稍微調味加工,就已經很好吃。⠀⠀💕重點:祥興記的肉餡也不是蓋的,肉餡應該有混合高湯所製的皮凍,所以一咬就是一幕爆汁的畫面。第一次茶包在深夜時間吃的時候,以為沒有幾個人買,包子似是之前煎起鍋的,拍了一會不以為然一口咬下去,滾燙的湯汁就燙到舌頭了😣⠀⠀📝從此之後,每一次吃他家的包子,茶包會先預備,濕紙巾,紙巾,及要先按捺自己想快快吃包子的心,必須先咬開一小口,慢慢吸下湯汁,不然又會燙到了💔⠀⠀🔆食物分數率:9分(10分為滿分)💖comfort food:原味生煎包🔖加
⠀⠀
這次先說祥興記的皇牌產品—— 原味生煎包。

=|| 原味生煎包 ||=

⠀⠀
🔆食物分數率:9分(10分為滿分)
💖comfort food:原味生煎包
新界
荃灣鱟地坊2號卓明大廈地下
⠀⠀⠀⠀
⠀⠀
#HK茶包日記 #茶包泡港島 #茶包泡九龍 #茶包泡新界 #hkfoodie #852girl #lovehk #foodie #訪店日記 #茶包脂肪紀錄 #hkig #hkg #NorthPoint #HKFood #NP #港式 #hongkongfood #thefeedfeed #instafood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #foodstyling #tea #teatasting #teatime
2020-03-05
2020-02-06 765 浏览
講起生煎包我第一時間會捻起祥興記上海生煎包😋 第一次食佢就梗係貪佢有米芝蓮推介嘅名氣,想試吓係咪真係咁好食。食過幾次之後,佢成為我心且中生煎包嘅no.1 今日陪男朋友係旺角覆診,睇完醫生都四點幾。咁岩診所附近有間祥興記,所以我提議去食佢個生煎包做下午茶。本身我淨係捻住食佢個生煎包,但見到佢有個tea set 好似都幾抵食,所以最後我地嗌咗個tea set B 嚟share。😜套餐包咗一支飲品、兩個生煎包同埋一碗咖喱牛展粉絲湯。大家記得小心燙咀。因為一咬落去就爆汁,啲肉汁真係好熱架🤣生煎包嘅底部煎得非常脆,好香口。👍🏻肉餡幼嫩🥰呢個咖喱牛展粉絲湯啲牛展唔韌,牛味重。豆泡就索唔到啲湯,味道有啲淡。而個湯底帶點微辣,食落都幾惹味。但粉絲食落都幾頂胃,好彩同男朋友share 食😆有點美中不足嘅係收銀呀姐嘅服務態度好差😤

食過幾次之後,佢成為我心且中生煎包嘅no.1

套餐包咗一支飲品、兩個生煎包同埋一碗咖喱牛展粉絲湯。

大家記得小心燙咀。
因為一咬落去就爆汁,啲肉汁真係好熱架🤣
生煎包嘅底部煎得非常脆,好香口。👍🏻
肉餡幼嫩🥰

有點美中不足嘅係收銀呀姐嘅服務態度好差😤

• 生煎包
2019-12-25 593 浏览
食完嗰煱好稀虛 所以就來試吓間唔使排隊嘅米芝蓮推介先平時真係太多人排隊排到癲 問有冇嘢飲送 佢話有 但係竟然原來要我比$10價錢買😠😠😠😠好在即時喝停✋🏻 $10都要昆我😤😤😤😤我個人非常滿意 個包底部煎到脆卜卜 好好味又多汁 不過略嫌個肉比較多肥豬肉😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛——————————————————————#旺角長興祥興記上海生煎包地址: 旺角花園街3-5號地下10號舖
食完嗰煱好稀虛
好在即時喝停✋🏻 $10都要昆我😤😤😤😤
——————————————————————
#旺角長興祥興記上海生煎包
地址: 旺角花園街3-5號地下10號舖
2019-09-10 734 浏览
食完晚飯有啲唔夠喉 就去呢間米之蓮星嘅生煎包 2個人share咗1個餐 生煎包真係好熱 咬開細細啖 入面有好多肉汁 個皮底下脆身 夠硬淨所以基本上都唔會穿咖哩牛輾粉絲肚餓嘅話可以加配 個人覺得普通
真係好熱 咬開細細啖 入面有好多肉汁
個皮底下脆身 夠硬淨所以基本上都唔會穿

咖哩牛輾粉絲
肚餓嘅話可以加配 個人覺得普通
2019-09-07 428 浏览
見佢係米芝蓮推介,所以就去試下個招牌生煎包😌😌😌😌一開始見到個賣相,心諗都係好普通嘅生煎包啫,仲有少少皺皮咁,完全唔明點解會係米芝蓮介紹🧐,點知一咬落去係會噴汁仲搞到我辣親個嘴🤡,真係人不可貌相,成個生煎包好多肉汁,飲落去唔會有味精味,而且入面粒肉好滑🤤,個底又煎得啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻———————————溫馨提醒🔔記得要篤個窿等佢抖下氣先再食呀🤣如果唔係就好似我咁辣到個咀紅晒😭
見佢係米芝蓮推介,所以就去試下個招牌生煎包😌😌😌😌

———————————
2019-08-22 433 浏览
呢間米芝連生煎包由荃灣開到出黎旺角,真係好厲害👍🏻👍🏻👍🏻但係因為價錢較貴,所以一直猶豫緊要唔要試🤑🤑🤑難得前日要買野食番屋企做外賣妹,就狠下決心買齊三種唔同口味同屋企人分享🏠🏠首先要試既一定係招牌生煎包😆😆😆一咬落去,D湯汁就爆曬出黎💦💦好彩唔係係現場食,否則一定好狼狽🥴🥴湯汁好好味,濃味又唔會過咸🤪🤪而且仲重膠質,食完個嘴都黏黏既😋😋個包煎得好脆口,就算外賣番到屋企都唔會變淋😊😊😊蝦仁生煎包既味道同招牌既係一樣既,同樣都好多湯汁,只係多左一隻小蝦仔係入面🦐🦐個人認為呢隻小蝦並冇做到畫龍點睛既效果,單係招牌就已經好正🤓🤓🤓鋪滿黑芝麻既係黑松露味😛😛比起蝦仁生煎包,呢個反而有多D驚喜😍😍雖然係一樣既湯汁,但入面既黑松露比左一種新風味,令佢有種中西合壁既感覺🤩🤩不過佢就比較貴,一個就要15蚊💸💸💸唔抗拒黑松露味道既朋友可以一個試下😏😏總括而言,呢間米芝連紅店都真係對得住佢中上既價格,絕對係花左好大功夫既小食點心😎😎😎