2010-07-02 35 浏览
一個月前book 位去"碗屋"食放題,晚市星期五、六、公眾假期318,星期一至四就348,星期日休息一直見上網食評唔差,加上好難book 位,難得今次有攪手所以一行12人浩浩蕩蕩咁出發~~~~呢餐最滿意係服務,由6點開始可以食到10點,其間不停加茶,上野速度好快,直至8:30左右先開始慢,因為果陣全場爆左只係miss 過一次單,其他都上足

只係miss 過一次單,其他都上足
刺身併盆甜蝦,北寄貝,赤貝,希靈魚,帶子,油甘魚,劍魚腩,三文魚劍魚腩前面果碗係螺肉刺身
正黃金燒粟米超甜~~~幾好味,有幾啖仲覺得自己係度食爆谷
每人包一個前菜,有三款選擇1.酒煮鮑魚2.薯溶"讓"響螺3.芝士焗扇貝
鐵板簿燒牛肉簿燒牛肉卷起,中間包住小小蒜同蔥
鐵板燒飯全晚我覺得最好食,炒得夠鬆,粒粒上色平衡,但略微咸一點!
鐵板鵝肝配多士同九龍城一品壽司比,呢度完全唔入流
醬燒銀雪魚出奇地好味,魚身夠滑,無雪味,加埋蛋黃醬估唔到幾夾
鹽燒手羽先之前上網睇話無骨,去到都係有骨,但折開左小小會好易食
鹿兒島豚肉軟骨 好入味,如果配拉麵一流
正黃金燒粟米超甜~~~幾好味,有幾啖仲覺得自己係度食爆谷
鐵板簿燒牛肉簿燒牛肉卷起,中間包住小小蒜同蔥
鹿兒島豚肉軟骨 好入味,如果配拉麵一流
2010-06-23 1802 浏览
Moms birthday...BF and I decided to treat mom and dad a good meal in Wanya... I had a bday dinner in 2009 too... very hard to book... at least 2 mths ahead... haha~~~The price is not too expensive... around 3XX + 10% each person...The seatings are not too good if you are in the middle area as you need to share a long table...but if you are in little area... is hard to find a staff as they are well busy...Food over all is good and fresh... the menu is not big but enough to enjoy~~~Sashimi and t
Moms birthday...

Sashimi and the hot pot are my fav~ ^O^

too busy eating and forgot to take photos... haha~
2010-02-05
2010-06-06 12 浏览
週六的碗屋book位不會那麼緊張。要三人或以上,才可點「放題」。雖然今日帶旦旦出來玩,放題會是吃得「放D」,但要$318,這個價似乎在此不值。所以叫了與平日供應一樣的午市套餐。成枱都是一大一小碟,也是吃得舒暢。被安排坐房,也不用擔心沒人serve,可能是星期六,侍應不時經過,而且很有禮貌。三人叫了三個餐share:特上壽司盛‧春雨海老‧牛肉野菜烏冬鍋$178今天的壽司不行!刺身暗啞無光,而且有筋。春雨海老,我無吃。牛肉烏冬,只得一片牛肉,不過很有牛肉香,亦不韌,烏冬有o趙口,也不錯。鐵板銀鱈魚‧車海老‧帆立貝‧洋風沙律$168很喜歡碗屋的鐵板銀鱈魚,因為每次也保持水準。鐵板雜菜非常有「鑊」氣;銀鱈魚大塊,又煎得金黃色,完全可以餸得整碗珍珠!但那些海老和帆立貝,都唔得。燒得縮水了般,冰「鮮」味,即是無味可言啦。洋風沙律,好味!大大件日本蕃茄,juicy!最好吃是底下的提子乾麻醬生菜生律,極醒胃鰻魚飯‧雞天婦羅‧北寄貝沙律$148鰻魚飯中的鰻魚,魚油非常甘香,啖啖肉,正!雞天婦羅。無乜味,要靠點醬油&薑蓉增加味道。北寄貝沙律,看賣相只是普通生菜「沙律」,提不起興趣,無吃。今天沒有雪糕附奉
三人叫了三個餐share:
特上壽司盛‧春雨海老‧牛肉野菜烏冬鍋$178
今天的壽司不行
鐵板銀鱈魚‧車海老‧帆立貝‧洋風沙律$168
!

鰻魚飯‧雞天婦羅‧北寄貝沙律$148
鰻魚飯中的鰻魚,魚油非常甘香,啖啖肉,正!
雞天婦羅。無乜味,要靠點醬油&薑蓉增加味道。
北寄貝沙律,看賣相只是普通生菜「沙律」,提不起興趣,無吃。
今天沒有雪糕附奉,只有咖啡、茶,可惜可惜。
如非胃口到,我寧願吃熱品,好過吃水準不定的刺身壽司咯。
牛肉野菜烏冬鍋
春雨海老
特上壽司盛
海膽 & 吞拿魚蓉較為好吃
鐵板銀鱈魚
洋風沙律
鰻魚飯(正)‧雞天婦羅(no good)
2010-06-05
牛肉野菜烏冬鍋
鐵板銀鱈魚
洋風沙律
  • 鐵板銀鱈魚、鰻魚飯
2010-05-29 4 浏览
昨晚去左碗屋慶祝生日, 去到已經好多等位了, 幸好有訂枱, 不過到既時候問佢地我地張枱有未, 有個女服務員冇咩禮貌咁叫我地等緊啦, 就冇理過我地了...好啦, 等多成10分鐘, 再問另一位女服務員, 佢一check之下原來係有枱既...唔知之前果個叫我地等咩...比左個好好既位我地, 係好似一間房仔咁, 只係得我地一張枱食物 : 佢地應該轉左meau了, 因為唔見之前其實食評提到的焗蠔及茶壺湯好食既有: 西京銀雪魚, 薄燒牛肉, 羊扒, 炸豆腐, 蝦天婦羅麻麻地食物: 鹽燒蝦, 炸蠔(d蠔非常唔新鮮)服務:: 大致上都唔錯, 雖然好忙, 不過收碟都收得好快, 加茶都唔好密: 有一個男服務員較差, 佢黎個炸豆腐既時候係有汁浸住個豆腐的, 佢好恐怖咁將隻手指插落個婉仔到(即係好似茶餐廳d侍應拎水咁拎), 隻手指浸住d汁, 好唔衛生呀!!!同埋d鵝肝要追好耐先有, 後尾叫左幾輪之後, 無啦啦有8件比我地, 個男服務員仲話係我地叫多左, 但其實冇可能, 因為我地6個人, 叫親都係6件或者12件, 點會無啦啦叫左8件??好明顯係落錯左單或者錯左枱啦, 因為我地叫既食物都已經齊晒了, 仲開始叫雪糕
昨晚去左碗屋慶祝生日, 去到已經好多等位了, 幸好有訂枱,

比左個好好既位我地, 係好似一間房仔咁, 只係得我地一張枱

食物 :
麻麻地食物: 鹽燒蝦, 炸蠔(d蠔非常唔新鮮)

服務:
同埋d鵝肝要追好耐先有, 後尾叫左幾輪之後, 無啦啦有8件比我地, 個男服務員仲話係我地叫多左, 但其實冇可能, 因為我地6個人, 叫親都係6件或者12件, 點會無啦啦叫左8件??好明顯係落錯左單或者錯左枱啦, 因為我地叫既食物都已經齊晒了, 仲開始叫雪糕....
不過比人屈係我地好無奈.....我地係唔會叫左d野食話唔要的

整體上都ok, 不過抵唔抵食就見仁見智, 我覺得一般啦~~
2010-05-28
2010-04-26 9 浏览
終於去到BOOK左成個幾月的碗屋,日式自坐餐黎講都好少可以咁抵食,價錢唔算貴,但食物品種多。服務:人咁多,都好難預佢能夠比D貼身服務,WAITER都忙到不得了,都OK啦...食物:佢有個鮑魚:唔錯有味,但一隻少DD...魚生:鮮!甜蝦,三文魚都好好鐵板:唔算多油,銀雪魚最好天婦羅:正常水平其他:不過不失甜品:雪糕唔錯...各種都OK,係難BOOK D...

食物:
佢有個鮑魚:唔錯有味,但一隻少DD...

魚生:鮮!甜蝦,三文魚都好好

鐵板:唔算多油,銀雪魚最好

天婦羅:正常水平
其他:不過不失
甜品:雪糕唔錯...

各種都OK,係難BOOK D...
2010-04-20
(非会员)
2010-04-10 2 浏览
今晚終於試到係個幾月前booked既<碗屋> 食物質素都算係吾錯,尤其三文魚同帶子刺身銀雪魚都幾好食;而吾掂既有厚燒牛同鵝肝,本身好鍾意食鵝肝既但真係一分錢一分貨,任食既質素係無咁好既,而價錢方面我認為只值3佰蚊内~

• 三文魚同帶子刺身
  • 銀雪魚
2010-04-10
突然想吃日式放題,於是來這間試試。第一次來這間吃放題,估唔到星期六18:06打去book即晚檯都有位...只是book檯時,電話女員工態度有待改善之外,其它都算唔錯,幾好; 接近沒有漏單(因我兩個叫了都幾多食物,忘記實際共多少張單), 員工服務態度幾好,個個都好勤力。食物方面:先來個鮑魚,好有鮑魚味,好好味魚生好新鮮,尤其是甜蝦,good,不過種類不多,連吞拿魚都無(只是我不大喜觀吃)蝦天婦羅無嘜蝦蝦鐵板燒-鵝肝幾好,銀雪魚非常好味,炒反也是非常好吃其他,如三色凍豆腐good到甜品,紅豆雪糕好,芝麻雪糕更好,可惜每人只送一客。
突然想吃日式放題,於是來這間試試。

食物方面:
先來個鮑魚,好有鮑魚味,好好味

魚生好新鮮,尤其是甜蝦,good
,不過種類不多,連吞拿魚都無
(只是我不大喜觀吃)
蝦天婦羅無嘜蝦蝦

鐵板燒-鵝肝幾好
,銀雪魚非常好味
,炒反也是非常好吃

其他,如三色凍豆腐good
甜品,紅豆雪糕好,芝麻雪糕更好
,可惜每人只送一客。
  • 甜蝦
小魚兒生日, 朋友叫我決定去哪裡吃 lunch.我便帶她去碗屋.之前去過一次吃 buffet, 覺得好味. 原本想試 lunch buffet, 怎知原來這裡沒分 lunch or dinner, buffet 價錢午,晚都是一樣.不想朋友花太多$$, 我們決定試 set lunch.set lunch 約有 10 款, 我要了黑豚肉定食,很多肉, 肉身厚, 醬是甜的; 味道就沒特別.麵豉湯有小磨菇粒, 味道可以.蒸蛋也不錯, 裡面有日式魚蛋和蟹柳. 個 set 還有天婦羅白飯魚,白飯魚是大條的, 有肉, 都幾好味.朋友叫了銀雪魚定食.她說自己煎的銀雪魚還好味.同樣配麵豉湯和蒸蛋.她的小食是炸什錦海鮮, 味道一般.她把銀雪魚一片一片地夾起, 考自己的技巧.百多元的定食, 很飽肚, 但味道只是一般.又沒有甜品送. 我覺得buffet 的食物會好吃點.看見鄰桌一班人吃 buffet, 不停叫, 不停吃, 真想吃 buffet 呢! 下次再去, 不會再試 set lunch 了.
小魚兒生日, 朋友叫我決定去哪裡吃 lunch.
我便帶她去碗屋.
不想朋友花太多$$, 我們決定試 set lunch.
set lunch 約有 10 款,
我要了黑豚肉定食,
很多肉, 肉身厚, 醬是甜的; 味道就沒特別.
麵豉湯有小磨菇粒, 味道可以.
蒸蛋也不錯, 裡面有日式魚蛋和蟹柳.
個 set 還有天婦羅白飯魚,
白飯魚是大條的, 有肉, 都幾好味.
朋友叫了銀雪魚定食.
她說自己煎的銀雪魚還好味.
同樣配麵豉湯和蒸蛋.
她的小食是炸什錦海鮮, 味道一般.
她把銀雪魚一片一片地夾起, 考自己的技巧.
百多元的定食, 很飽肚, 但味道只是一般.
又沒有甜品送.

我覺得buffet 的食物會好吃點.

下次再去, 不會再試 set lunch 了.

2010-02-27
(非会员)
2010-03-25 5 浏览
碗屋歷史悠久, 我大學初畢業已光顧(差不多廿年前, 唉!), 現在竟然"咸魚翻生", 識轉膊之餘食物保持高質素, 係不變既真理.同老死慶生, 當然食好野. 優點:1. 食物質素: 前面好多人已講過, 食物質素好, 香港人唔介意俾多d錢, 仲會排住隊俾錢你賺.2. 服務態度: 真係十分好, 發自內心的有禮, 仲有笑容. 雖然後尾多人時係咁漏單, 我地都冇炸型, 姐姐仔送多左每人一球雪糕補數.缺點:八點鐘開始多人, 開始漏單. 又話寫錯台數, 追幾個人, 個個都話補單, 補極都唔齊.
同老死慶生, 當然食好野.
優點:

缺點:
2010-03-18
2010-03-25 16 浏览
]昨天和老婆週年興祝, 一家四口去了碗屋食晚飯三大一小, 大人 大約$348 小朋友大約 $218?248? 忘記了原來四個人可以選擇全部菜單食物, 兩個人只可以選擇兩個菜單我們先選刺身..甜蝦.帶子,三文魚 等等..... 很快到,很新鮮 好!之後食鐵板燒食物, 牛肉,羊架,燒帶子,銀雪魚,燒生蠔等等..... 很新鮮 好!我想我們前後食了大約 每種 60件 帶子,三文魚 和甜蝦刺身, 全程食物很快到.最後到食火鍋, 食物是很新鮮,但是好像之前食了太多東西, 所以覺得無特別.每個人都有一個特別定食送, 如鮑魚,帶兒子,蝦 等等最後送冰淇淋, 但是只有一球, 太小啦侍應生很好服務, 很快手快腳,有禮貌
[i]昨天和老婆週年興祝, 一家四口去了碗屋食晚飯
原來四個人可以選擇全部菜單食物, 兩個人只可以選擇兩個菜單
每個人都有一個特別定食送, 如鮑魚,帶兒子,蝦 等等
最後送冰淇淋, 但是只有一球, 太小啦
侍應生很好服務, 很快手快腳,有禮貌

2010-03-24
纪念日
  • 羊架
  • 牛肉 燒生蠔
2010-03-22 31 浏览
早一個月前預訂,今日7:30pm到達,估唔到真係滿晒人,除左bar枱,只係剩番一張枱留比我地,坐了一張四人枱,先叫了小小刺身,樣樣都好新鮮。再叫了金菇肥牛卷,師傅包得好有心機,醬汁又正。個銀雪魚皮脆肉嫩但味比較淡,可能我食慣蒸魚啦。仲有個鮑魚真係全晚最正,一人送一隻,超正必食,如果另外order,要$60一隻架。再叫4件羊架,估唔到咁嫩口,一d都唔un,好正好好味。到差不多半飽時,開始點d火煱食了,個火煱就普通d,雖然d配料好新鮮,但唔及正宗的火煱店咁好食,建議食小小就可以了

超正刺身
火煱配料
  • 鮑魚
  • 羊架
2010-03-11 21 浏览
同同事慶祝生日,選址這裡。價錢當然貴點,但一分錢一分貨,quality 都好少少的。要了 Tempura Seafood 餐,有crab claw、魚、sweet potato、米粉、海老全部都唔錯,初時係 expect 會有 d 流既 crab claw provided,但原來佢都真係比crab claw同埋已經起左 d 殼,不過不太新鮮。個茶碗 steam egg 就真係幾滑啦。服務都幾好既,但要過左 peak time 先。Overall 都覺得呢度 ok 啦,係 quality 好少少咁多啦,但以佢呢個價錢出面都有好多 choices。
同同事慶祝生日,選址這裡。

價錢當然貴點,但一分錢一分貨,quality 都好少少的。

個茶碗 steam egg 就真係幾滑啦。

服務都幾好既,但要過左 peak time 先。

2010-03-11
2010-03-11 8 浏览
尋晚同兩個同事去食放題, 我同事係碗屋fans, 成日都讚d刺身好正! 我地都係早2日book 枱, 成晚得返3個吧枱位, 都唔知好彩定唔好彩 如果坐吧枱, 食火鍋冇得自己十下十下, 只可以由廚房放好哂料滾好上枱 我地一坐低就狂叫刺身! 劍魚腩係我既最愛! 我同事就最鍾意赤貝! 我地仲叫左帶子, 甜蝦, 鱆紅魚, 吞拿魚. 吞拿魚好唔得! 有筋又冇味... 赤貝唔夠我上次中午黎食咁鮮甜, 帶子,甜蝦同鱆紅魚都ok, d劍魚腩都未解哂凍....勁凍.... d雪水仲不停滲出黎, 完全食唔到劍魚腩果種滿口魚油香既美味 熟食我地就叫左羊鞍, 燒鯖魚, 雞軟骨, 銀鱈魚, 牛舌, 厚燒牛, 薄燒牛, 燒蠔, 燒帶子, 汁燒豬柳...等等....(唔記得果d即係唔難食& 唔係好食)鯖魚同銀鱈魚都好正! 我地三個都覺得最正係雞軟骨! 少少咸, 多多脆! 燒得好香! 羊鞍, 燒蠔, 燒牛舌都ok, 但薄燒牛比厚燒牛好食, 可能佢切得太細粒影響厚燒牛應有既美味... 汁燒豬柳個汁太咸啦... 我同事食左一半就放低左....我自己就叫左腐皮壽司, 我同事就叫左個和風沙律, 佢話個汁好正, 但我唔食

, 完全食唔到劍魚腩果種滿口魚油香既美味

(唔記得果d即係唔難食& 唔係好食

我自己就叫左腐皮壽司, 我同事就叫左個和風沙律, 佢話個汁好正, 但我唔食生既菜所以冇試. 腐皮壽司係我個人偏愛, 但我覺得佢腐皮唔夠... 包唔哂舊飯....

食到七七八八, 都成9點啦, 想食鍋, 就問有冇得轉枱, 有d客早黎早走, 有枱比我地轉返去食火鍋. 我地要左豬骨湯底. 值得一讚係我地no idea about 日式牛肉鍋湯底即係咩味既時候, 個侍應好好人咁入廚房畢左少少比我地試下咩味, 卒之都係揀左豬骨湯 (之後比我同事勁飲d湯...).

料我地叫左蘿蔔, 墨魚滑, 極品和牛, 和牛, 羊肩肉, 蝦, 日本茼蒿, 廣島蠔同生菜等等...
和牛ok, 羊肩肉就偏羶, 蘿蔔好多水好甜, 廣島蠔size偏細但都好味, 我同事話日本茼蒿都好好食, 但我唔食茼蒿以冇試
其他都冇乜特別.

最後要左紅豆雪糕, 好正! 一粒粒紅豆, 好好味!

總括黎講可能係太多人, d侍應做唔切, 期間都漏左2次單, 刺身師父(我地坐係吧枱對住佢) 因為做唔切, 對d侍應追單有怨言
同埋d刺身明顯解唔切凍
比起上次我星期六lunch 黎食差左, d刺身冇咁鮮甜....
2010-03-10
  • 帶子刺身
  • 燒雞軟骨
2010-03-01 8 浏览
日式放題,俾人o既感覺係唔新鮮同將貨就價,身為中環藍領,雖然窮,但總有食碗屋中午o既1-2次o既經驗,曾經驗證過碗屋刺身o既新鮮。睇o左幾次食評,食家個個都話好好食,所以,我就忍痛去食一次~友人同我2個人,可能係咁,可以即日book 到檯,2個人只可以有2個menu,所以我o地唔要火鍋,食鐵板燒同爐端燒,當然唔少得係刺身啦~刺身,我o地除o左魷魚之外,其他咩都有叫,喜好次序係︰池魚 - 赤貝 - 帶子 - 劍魚腩 - 三文魚 - 鱆紅魚 - 甜蝦 - 吞拿魚 - 希靈魚,值得一提係池魚同赤貝,奄過o既池魚加上蟹子,有少少薑味,有黃色同紅色,黃色係比較好味。而赤貝,我未食過咁肥美同鮮甜。其他刺身亦好新鮮,唔係年紀大,唔得食咁多生冷o野,我o地真係會只食刺身回本...爐端燒,我o地叫o左︰羊鞍、雞軟骨、雞翼、焗雜菇同豆腐,爐端燒味道有d比下去,尤其雞翼,太細同唔入味,最好食係雞軟骨~因為坐正鐵板燒,所以叫o既o野比較多︰牛仔骨 (比較肥,唔好)、牛舌 (燒得o岩o岩好~)、燒蠔 (正!!)、帶子 (刺身好食d)、鮮蝦 (好食)、銀鱈魚 (燒得o岩o岩好~)、多春魚 (燒得o岩o岩好~)、餃

因為坐正鐵板燒,所以叫o既o野比較多︰牛仔骨 (比較肥,唔好)、牛舌 (燒得o岩o岩好~)、燒蠔 (正!!)、帶子 (刺身好食d)、鮮蝦 (好食)、銀鱈魚 (燒得o岩o岩好~)、多春魚 (燒得o岩o岩好~)、餃子 (愛餃子o既友人話好好食~)、炒飯 (好香!)同和風沙律 (個汁好好食~),最值得推介係燒蠔,第一次order,蛋漿係o岩o岩好,不過第2次時,就蛋漿過多喇~ 仲有就係個炒飯,一粒粒ga! 炒得好香,又乾,不過如果佢唔加bacon會仲好!!

總體o黎講,係好值得食,服務唔太差,miss 單情況唔多,個芒果雪糕好香,如果可以叫多次就好喇~ 不過,食物款式唔多,尤其刺身壽司,大部份都重覆,應該要注意下,尤其3月就加價到300幾蚊...

2010-02-11 9 浏览
去左碗屋度食團年飯呢間野要早成個月book位...太多人了吧六點半去到即刻叫野食,果陣都未咁多人有d失望係壽司款好少但魚生真的很新鮮大大舊仲有d燒物都好ok我最推介的係牛舌仲有試埋佢個打邊爐都ok沒什麼特別我覺得燒比較好味仲有頭盤同甜品送 good食到好飽好飽!!!仲有佢d staff態度同服務都好好好好好有禮貌 值得一讚!!!!!
去左碗屋度食團年飯
呢間野要早成個月book位...太多人了吧

六點半去到即刻叫野食,果陣都未咁多人
有d失望係壽司款好少
但魚生真的很新鮮大大舊

仲有d燒物都好ok
我最推介的係牛舌

仲有試埋佢個打邊爐
都ok沒什麼特別
我覺得燒比較好味

仲有頭盤同甜品送 good
食到好飽好飽!!!

仲有佢d staff態度同服務都好好好好
好有禮貌 值得一讚!!!!!
2010-02-09
团年饭