2018-02-05
講起元朗車仔麵都會先諗起出名到開分店那間,但今次朋友就帶我來食一間叫砵砵車仔麵。我愛食碗仔翅,而砵砵其中一項主打就係三十元一碗的花膠碗仔翅,朋友事前就已經不停叫我一定要叫來食。果然,一坐低睇咗陣車仔麵的落單紙,已經有店員走過來,推薦他們的花膠碗仔翅畀我地。咁好啦,叫一碗講試試佢。而主菜車仔麵的餸款式有好多好多,多到我唔知點揀。所以我同朋友都叫咗幾個餸再交換,咁就可以試多點款啦!花膠碗仔翅先到,有一條size算大的花膠!!都幾抵食喎,三十元就有成舊花膠。當然唔好同上千元的花膠比較啦!但呢舊花膠食落都有馬上提升咗骨膠原的感覺,哈哈!碗仔翅本身都好足料,加埋醋食就最正!另外佢地都有提供麻油,但我個人就唔喜歡麻油所以冇落姐。到主角車仔麵上場啦!同朋友交換咗某部分餸之後,變咗咩餸都有啲咁,好豐富🙂講到我最喜歡嘅餸,就係南乳腩肉同話梅豬手!煮到好腍好滑好入味!正!朋友一向唔食豬皮所以本來打算完全唔試豬手,但畀我極力游說下都試咗啖,食完都話好腍好入味!會食豬手嘅人一定要叫來食!朋友最喜歡就係豬血同冬菇。佢地嘅豬血係堅實點嗰種,唔會溶溶爛爛,朋友話好喜歡呢種口感的豬血。冬菇就煮到好入味同腍,呢個我都幾
朋友最喜歡就係豬血同冬菇。佢地嘅豬血係堅實點嗰種,唔會溶溶爛爛,朋友話好喜歡呢種口感的豬血。冬菇就煮到好入味同腍,呢個我都幾喜歡。
呢到車仔麵價錢比普通貴少少啦,叫三餸麵約四十多元,視乎你叫咩餸,但我覺得都食得過!好難得咁食完冇口渴,一定有下次😃 記得要叫碗仔翅呀!