2024-07-29 1191 浏览
I have had the pleasure of purchasing whole cakes from this bakery shop on numerous occasions. Recently, they have opened up a café session, which has added a new dimension to the overall experience.Upon visiting, I noticed that the café follows a unique set of rules - customers are required to order at least one drink per person, and most of the cakes are not available for takeaway. This means that you'll have to enjoy your sweet treats in the cozy confines of the café. While the lattes and mat

Upon visiting, I noticed that the café follows a unique set of rules - customers are required to order at least one drink per person, and most of the cakes are not available for takeaway. This means that you'll have to enjoy your sweet treats in the cozy confines of the café. While the lattes and matcha lattes were of average quality, I must admit that I was there solely for the cakes, and they did not disappoint.

The bakery opens at 1 pm, but the queue usually starts building up as early as 12:45 pm. It's a cash-only establishment, so be sure to have some cash on hand before visiting. Despite the slightly inconvenient ordering process, the cakes are truly exceptional. This time, I had the pleasure of trying the caramel cake roll and the Hojicha basque cheesecake, both of which were simply divine.

Compared to the popular HEMMA, I would say that this hidden gem deserves far more recognition. The cakes here are of superior quality, and the overall experience is more enjoyable, especially if you're looking to savor your treats without the hassle of long queues.

While I still prefer ordering whole cakes for the convenience, I highly recommend visiting the café and experiencing the magic of their delectable creations. This bakery shop is definitely worth seeking out.
2024-07-21
  • 星野抹茶巴斯克
睡飽吃吃係網店流浪甜點工作室嘅實體店,所以不是每日都營業!營業日少到🥲記得去官網睇清楚先!主要賣巴斯克蛋糕、戚風蛋糕🍰.開心果巴斯克 $68中間軟心質感軟滑,開心果味好香濃!面少少嘅開心果醬好香濃,不過太少🥲價錢真係偏貴,size正常🙈不過對比起西營盤被網民稱世一芝士蛋糕店Hemma,個人覺得睡飽吃吃更勝,大家都係一樣甘貴,但睡飽吃吃嘅size稍為大件少少,味道好少少.抹茶卷蛋配豆腐忌廉 $68面頭豆腐忌廉好輕盈好香豆腐味,卷蛋蛋糕好鬆軟唔乾,中間抹茶cream係好甘香嘅抺茶味,配埋一齊食好好味😋不過size薄到放上枱一陣就企唔穩倒下了😂.拿鐵咖啡$45 / 澳白咖啡$40兩杯咖啡都有靚靚拉花🫶🏻飲落都算滑,有咖啡味但唔重,因為堂食每人最低消費要一杯飲品,而咖啡比其他奶類飲品平所以先被迫選擇🙈
主要賣巴斯克蛋糕、戚風蛋糕🍰

.開心果巴斯克 $68

.抹茶卷蛋配豆腐忌廉 $68

.拿鐵咖啡$45 / 澳白咖啡$40
2024-06-28 1668 浏览
(因為唔係日日開門,營業時間同日子要睇IG)今日公假人自然就好多,下午3點幾開始排,排左1個鐘多啲終於入到。低消每人一杯飲品,蛋糕一如既往高質好食(整體而言個人認為好食過港島另外一間巴斯克蛋糕),但係係唔係值排咁耐就見仁見智啦😂
(因為唔係日日開門,營業時間同日子要睇IG)

西西里島開心果巴斯克
西西里島開心果巴斯克
2024-06-17 1003 浏览
同朋友附近食完lunch, 過到黎唔使排隊😍呢度每人一定要叫杯野飲…黎到當然一定要食cake啦,我地叫左開心果巴斯克蛋糕($68)同 朱古力開心果蛋卷($78)仲有兩杯flat white ($40)開心果巴斯克質地比較實,開心果味好手濃,蓋過左芝士味🙈,仲有開心果醬😍同開心果粒,真係好開心果😆😆開心果蛋卷with chocolate cream😍一次享受到兩種味,朱古力味濃,質地似醬多啲😂😂唔甜😋😋開心果cream好香濃,厚身🤤🤤兩種cream我分開食😂😂一齊食食唔到original味😂😂食到一半已經好膩🙈🙈好彩有杯咖啡😂😂所以佢一定要你叫野飲係土有原因嘅😝😝Flat White 咖啡味道唔差😌😌呢間蛋糕成日轉款,一次試唔晒😆下次再經過,一定會再黎😬雖然真心覺得佢幾貴,又有限時,但都真心覺得蛋糕物超所值😏
同朋友附近食完lunch, 過到黎唔使排隊😍
呢度每人一定要叫杯野飲…

開心果巴斯克

開心果蛋卷with chocolate cream😍
一次享受到兩種味,朱古力味濃,質地似醬多啲😂😂唔甜😋😋
開心果cream好香濃,厚身🤤🤤
食到一半已經好膩🙈🙈好彩有杯咖啡😂😂
所以佢一定要你叫野飲係土有原因嘅😝😝

Flat White
咖啡味道唔差😌😌

呢間蛋糕成日轉款,一次試唔晒😆下次再經過,一定會再黎😬
雖然真心覺得佢幾貴,又有限時,但都真心覺得蛋糕物超所值😏
2024-04-25 937 浏览
芝麻豆腐花生麻糬蛋糕呢個蛋糕入邊所有嘅元素都係我鍾意嘅,而且忌廉、蛋糕定麻糬都做得好好🥹麻糬係煙韌style~戚風蛋糕超鬆軟(雖然紅棗比較淡),豆腐同芝麻忌廉嘅味道都好出!加上特別鍾意個豆腐忌廉,質地超級滑!五吋蛋糕 $440,我覺得可以再encore其他味🥹
芝麻豆腐花生麻糬蛋糕
五吋蛋糕 $440,我覺得可以再encore其他味🥹
連續幾日食左兩次呢個蛋糕😂事源我一有想食既蛋糕會周圍周唔同既朋友講於是佢地不約而同買左同一個cake比我bridal shower👰🏼‍♀️係幸福既煩惱💁🏽‍♀️蛋糕好有份量好足料大家可以睇切面圖又麻糬又芋泥食左一大件已經可以飽到反艇個個都話上面幾粒芋泥好似牛丸😂成個蛋糕無咩要挑剔蛋糕體好食!大甲芋泥香!麻糬正!忌廉香!芋泥同麻糬可以疊埋一齊唔跌同吻到忌廉我覺得好勁!😍
連續幾日食左兩次呢個蛋糕😂

忌廉香!
芋泥同麻糬可以疊埋一齊唔跌同吻到忌廉我覺得好勁!😍
大甲芋泥麻糬戚風
2024-04-20 535 浏览
班蘭戚風x貓山王榴連😍其實本身唔諗住食榴連蛋糕因為就咁食榴連仲開心但睇到切面圖勁靚有好澎湃既榴連肉😍忍唔住訂左果然好好食阿~好足料好香😚每一啖都係滿滿既榴連肉班蘭味戚風都好香甜 不過要單吃先食到有味 因為榴連味太搶😜整體都係好好食!
班蘭戚風x貓山王榴連😍
果然好好食阿~好足料好香😚
每一啖都係滿滿既榴連肉
班蘭味戚風都好香甜
不過要單吃先食到有味 因為榴連味太搶😜
整體都係好好食!
班蘭戚風x貓山王榴連
柚子開心果麻糬(朱古力蛋糕胚)呢間又係幫襯左好多次🤣🤣🤣🤣食完佢個伯爵茶白桃係會上癮今次呢個的確有啲失色上面個層開心果醬超濃 好香!好似無稀釋過既開心果漿就咁淋落去係好濃但好漿口 好似花生醬咁漿鐘意好濃既野呢個好岩配埋酸酸地既熱情果忌廉平衡返個澀味本身係好事但好似唔係好夾😣朱古力戚風都食得出有自己既味道!無奈三個味加埋一齊有啲怪最sad係我係西營盤拎返大埔食啲同事話唔好味🥺🥲
柚子開心果麻糬(朱古力蛋糕胚)
呢間又係幫襯左好多次🤣🤣🤣🤣
食完佢個伯爵茶白桃係會上癮

今次呢個的確有啲失色
上面個層開心果醬超濃 好香!
好似無稀釋過既開心果漿就咁淋落去
係好濃但好漿口 好似花生醬咁漿
鐘意好濃既野呢個好岩
配埋酸酸地既熱情果忌廉平衡返個澀味本身係好事
但好似唔係好夾😣
朱古力戚風都食得出有自己既味道!
無奈三個味加埋一齊有啲怪
最sad係我係西營盤拎返大埔食啲同事話唔好味🥺🥲
柚子開心果麻糬(朱古力蛋糕胚)
終於到訪收藏已久的《睡飽吃吃》!他們是一家專門吃巴斯克蛋糕的小店室內座位很少,13:00開門15分鐘內就已經滿座了~‣ 西西里島開心果巴斯克 ($68)開心果濃郁的不得了!就像吃開心果醬一樣除了有甜味,更多一分鹹香味,非常出色!芝士打得超級滑,中間也做到軟心效果十分高質!超級推介的!!‣ 星野抹茶巴斯克配草莓忌廉 ($68)抹茶味道同樣非常濃郁甜度與抹茶的苦味平衡的剛剛好中間軟心的效果很出色,打得很滑頂層的草莓忌廉能吃出用了真草莓打出來的味道不過與抹茶不是很搭~‣ 西西里島開心果卷蛋配巧克力忌廉 ($78)卷蛋外層是原味,鬆軟偏實卷蛋中間的開心果味道同樣很濃郁、香滑當吃到蛋糕吃光了,只剩中間開心果的時候就覺得太濃郁了巧克力忌廉的巧克力味道很濃郁,不過跟卷蛋不搭~‣ 抹茶牛乳 ($60)|水蜜桃紅茶 ($45)兩杯飲品都是正常發揮~💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟他們的蛋糕確實真材實料,每種味道都是很濃郁!個人比較推薦巴斯克蛋糕! 開心果>抹茶🍵!每天供應的蛋糕都不一樣,可以在他們社交平台看當天的menu而飲品就比較普通~要注意這裡是每人最低消費一杯飲品他們基本上只有週末才會營業
終於到訪收藏已久的《睡飽吃吃》!
他們是一家專門吃巴斯克蛋糕的小店
室內座位很少,13:00開門15分鐘內就已經滿座了~

‣ 西西里島開心果巴斯克 ($68)
開心果濃郁的不得了!就像吃開心果醬一樣
除了有甜味,更多一分鹹香味,非常出色!
芝士打得超級滑,中間也做到軟心效果
十分高質!超級推介的!!

‣ 星野抹茶巴斯克配草莓忌廉 ($68)
抹茶味道同樣非常濃郁
甜度與抹茶的苦味平衡的剛剛好
中間軟心的效果很出色,打得很滑
頂層的草莓忌廉能吃出用了真草莓打出來的味道
不過與抹茶不是很搭~

‣ 西西里島開心果卷蛋配巧克力忌廉 ($78)
卷蛋外層是原味,鬆軟偏實
卷蛋中間的開心果味道同樣很濃郁、香滑
當吃到蛋糕吃光了,只剩中間開心果的時候就覺得太濃郁了
巧克力忌廉的巧克力味道很濃郁,不過跟卷蛋不搭~

‣ 抹茶牛乳 ($60)|水蜜桃紅茶 ($45)
兩杯飲品都是正常發揮~

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
他們的蛋糕確實真材實料,每種味道都是很濃郁!
個人比較推薦巴斯克蛋糕! 開心果>抹茶🍵!

每天供應的蛋糕都不一樣,可以在他們社交平台看當天的menu
而飲品就比較普通~要注意這裡是每人最低消費一杯飲品

他們基本上只有週末才會營業
想吃的記得要在他們社交平台查看開放日期喔~

💰Total: $319 ($159.5pp 無服務費)
📍睡飽吃吃|@sleepwelleatmore_studio
西環西營盤皇后大道西368號地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_西營盤

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_
趁著睡飽吃吃門店更改營業時間前幾天,再去吃一次巴斯克蛋糕,可能大家都是這樣想的,所以超多人排隊的,感覺星期六日蛋糕的口味會比平日要多,之後大家要看好營業日再去啦✿星野抹茶巴斯克配豆腐忌廉✿草莓巴斯克巴斯克蛋糕超級流心幼滑,旁邊的配料完全是加分位,整個搭配超讚,個人覺得開心果味是必試的✿黑糖牛乳✿拿鐵咖啡另外,這次到訪發現黑糖牛乳也意外地好喝,表面是炙烤過的黑糖,不愛喝咖啡的人可以一試➮ 睡飽吃吃西環西營盤皇后大道西368號地舖

✿星野抹茶巴斯克配豆腐忌廉
✿草莓巴斯克

✿黑糖牛乳
✿拿鐵咖啡

➮ 睡飽吃吃
西環西營盤皇后大道西368號地舖
2024-03-07 441 浏览
❝睡飽吃吃❞睡飽吃吃最近改為每月只開𝟒-𝟔日,終於的起心肝喺最後的恆常營業日到訪💨除咗最出名的巴斯克外,非常推介要試埋其他的甜點,每日供應款式不同,絕對值得定期回訪👅再加上復古木系裝修,有種去台灣跑咖的感覺🤣到訪前記得先留意營業時間表,不要摸門釘呢!࿐🍵星野抹茶巴斯克配豆腐𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 $𝟔𝟖💫抹茶味道甘香濃郁,茶味非常突出,淡味豆腐𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦成功調和整體甜膩感🤌🏻蛋糕中間非常流心,與滑身豆腐𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦口感超夾,入口即融的感覺好幸福❤️🍓草莓巴斯克 $𝟔𝟖💫配上自家製果醬,味道酸酸甜甜,草莓味唔會太人工,滑身蛋糕體夾雜小量草莓籽,口感稍為更特別😚🥛八女抹茶拿鐵 $𝟔𝟎💫抹茶味道帶回甘,質感厚稠,有少少飽肚,不過非常推介抹茶控要試💯☕️卡布奇諾 $𝟒𝟎咖啡味道正常,較推介上面的抹茶拿鐵🫢
❝睡飽吃吃❞

🍵星野抹茶巴斯克配豆腐𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 $𝟔𝟖💫

🍓草莓巴斯克 $𝟔𝟖💫

🥛八女抹茶拿鐵 $𝟔𝟎💫

☕️卡布奇諾 $𝟒𝟎
咖啡味道正常,較推介上面的抹茶拿鐵🫢

2024-02-18
  • 草莓巴斯克
  • 八女抹茶拿鐵
📍二訪西營盤蛋糕小店‼️• 香濃南瓜basque cheesecake🎃— 睡飽吃吃☕️•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷🤍#pigfoodiexhk_西營盤#pigfoodiexhk_甜品==========================第一次嚟食開心果basque覺得好impressive!前排再去好好彩撞到有南瓜basque😆‼️不過而家佢哋營業日大多只係喺weekend,大家去之前記住睇睇佢哋嘅社交平台先,避免摸門釘呀~🙈——————————————⭐️日本南瓜巴斯克配海鹽芝士奶蓋 $68 (4.6/5)蛋糕體非常軟滑,南瓜味濃郁香甜🥹🤍配埋鹹鹹香香嘅芝士奶蓋好夾!·⭐️木瓜鮮奶 $45 (4.3/5)上次嚟已經好想試,今次終於試到😆飲落口感濃稠,木瓜味天然清甜,奶味都幾濃!😍———————————— 賣相:3.8/5味道:4.5/5性價比:3/5推介度:4/5————————————店舖資料名稱:睡飽吃吃 @sleepwelleatmore_studio 地址:西環西營盤皇后大道西368號地舖前往方法:西營盤站B3出口

#pigfoodiexhk_西營盤
#pigfoodiexhk_甜品
==========================
——————————————
⭐️日本南瓜巴斯克配海鹽芝士奶蓋 $68 (4.6/5)

⭐️木瓜鮮奶 $45 (4.3/5)

————————————
————————————
店舖資料
地址:西環西營盤皇后大道西368號地舖
前往方法:西營盤站B3出口
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 流浪甜點工作室 @wandering_store𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_saiyingpun 𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe #breadaholic_bakery #breadaholic_cake.❅ 6” 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞原味大甲芋泥巴斯克($420)             .//Have been a loyal fan of wandering studio, long before they opened their physical shop, as not a lot of hk online cake shops offer the option of picking up in hkisland, while serving good-looking cakes in fine quality! My all-time-favourite is their 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞, which

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 流浪甜點工作室 @wandering_store
Have been a loyal fan of wandering studio, long before they opened their physical shop, as not a lot of hk online cake shops offer the option of picking up in hkisland, while serving good-looking cakes in fine quality! My all-time-favourite is their 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞, which seems to be always on their regular menu - embedded with fresh vanilla seed, the cheesecake has a very aromatic and jiggly interior, paired perfectly with the dense and milky smashed taro ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ Sincerely this reccomend to all taro fans!!
還沒有開實體店的時候就很常訂購的線上蛋糕店, 畢竟香港沒有幾家ig shop是可以在港島地鐵站交收(西營盤站真的超方便ヾ(*´∀︎`*)ノ) 而且好看好吃+質素穩定!! 其中不斷回購的是他們的芋泥巴斯克 – 芋泥奶香味濃郁, 口感綿密扎實, 配上軟心香醇的巴斯克蛋糕, 甜度剛好不膩⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 巴斯克加入了新鮮雲尼拿籽, 越吃越香甜! 這款好像一直都在恆常訂購menu上, 喜歡芋泥的朋友可以收藏起來下次訂來試看看~
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
外卖自取
2024-02-24 276 浏览
聽同事介紹芝士蛋糕已經一段時間今日終於有機會試吓西環睡飽吃吃試試其中一款出名嘅芝士蛋糕,好好彩今日嚟到大約1:00冇人排隊,而且仲有位添呢度最低消費係每人一杯嘢飲所以就叫咗兩杯咖啡同兩件蛋糕我覺得坐低喺度食係要食另一種風味就係舊式風,細心留意吓佢嘅階磚佢嘅枱凳,都係一啲舊傢俬舊式嘅紙皮石地磚係另一種會令你放慢腳步坐低抖抖,慢慢享受寧靜嘅時間蛋糕不得不推介西西里開心果芝士巴斯克真係一定要講,佢係超級超級超級超級好食佢除咗有濃厚嘅開心果味而且仲有開心果仁碎,再襯托開心果果醬個層次同口感係非常豐富嗰個味道就算隔咗半個月我都仲好記得大力推介抹茶蛋糕都好好食但係開心果實在太過出色
聽同事介紹芝士蛋糕已經一段時間
今日終於有機會試吓西環
睡飽吃吃
試試其中一款出名嘅芝士蛋糕,
好好彩今日嚟到大約1:00
冇人排隊,
而且仲有位添
呢度最低消費係每人一杯嘢飲
所以就叫咗兩杯咖啡同兩件蛋糕
我覺得坐低喺度食係要食另一種風味
就係舊式風,細心留意吓佢嘅階磚
佢嘅枱凳,都係一啲舊傢俬
舊式嘅紙皮石地磚
係另一種會令你放慢腳步

坐低抖抖,慢慢享受寧靜嘅時間
蛋糕不得不推介
西西里開心果芝士巴斯克
真係一定要講,佢係超級超級超級超級好食

佢除咗有濃厚嘅開心果味
而且仲有開心果仁碎,再襯托開心果果醬
個層次同口感係非常豐富
嗰個味道就算隔咗半個月我都仲好記得
大力推介

抹茶蛋糕都好好食
但係開心果實在太過出色
2024-02-09
  • 西西里島開心果巴斯克
  • 星野抹茶巴斯克
睡飽吃吃係Ig流浪甜點工作室開嘅咖啡店,可以堂食自家製嘅蛋糕,平日walk in直入,分兩層,應該冇點裝修過,保持原有面貌,是走懷舊路線的咖啡店。$68 西西里島開心果巴斯克質感係厚實版的,開心果味足、夠、濃,加上表面的開心果醬,濃上加濃,淨係件蛋糕體都好似食梗開心果醬咁,不過口感偏單一,食到最後覺得好甜好甜好甜😖$68 日本南瓜巴斯克配海鹽芝士奶蓋第一啖好surprising,真係好重好重的南瓜味,口感比開心果那件軟身、絲滑,再配上芝士奶蓋,中和了甜度,比較開心果我覺得冇咁甜,值得一試。so far,兩件cake兩人share都有啲heavy🥲,因為真的有啲膩,一啖起兩三啖止,甜度達到中上程度😖 建議叫茶類飲品中和下

$68 西西里島開心果巴斯克

$68 日本南瓜巴斯克配海鹽芝士奶蓋