盛八日式燒肉店
ladybluehkguy
2015-09-07
7K 瀏覽
關注
今天日早上去深圳少年宮站書城買音樂書,約12點去到盛八,不用等位。用餐時間2小時,小妹提醒last order 係2點。無所謂,反正也不吃得太多。呢幾年都去過好幾次,除咗上次食午餐,上菜超級慢,又漏單外,今次食得好開心,好暢快,地方沒有什麼改變。要求坐近門口,無咁熱。今次叫啲食物,好快就到,亦沒有漏單。魚生不錯,三文魚肥美很好味。 我最喜歡吃不同醃汁的牛肋肉,真係好好味,腩肉,肥牛就一般,蜆就非常鮮甜。西瓜汁取消了,我們叫了西柚汁,都算 ok la, 沒有試其他飲品。叫咗4隻蝦,吾新鮮,所以無再叫。查看更多
+ 5
三文魚
James_尋飯腳
燒肉之魂~再一次來了江湖地,感情地
James_尋飯腳
2015-08-10
6K 瀏覽
關注
其實已經不是第一次來,係早前下午自助餐還是RMB 118 的是候,已經是這店的Fans 了!說這是江湖地,只是因為有很多朋友間的慶典,從小事到大事便會一大伙兒到這慶祝。 就看看今天再來這地有否不同....門口位置於國貿站A出口-->金光華廣場-->出到門外往沃爾瑪超市方向走-->便會看到了佳寧娜廣場-->3/F 便是盛八的所在地門前已經有一個餐牌,現在比以往有進步的就是其最後離場時間已經又以往2點改到下午4點 (注:只限假日).個人認為這個人性化的改善大分重要,試想想若Last order 時間為12:30...作為一個香港人相信應該較難有胃口去力戰自助餐呢!!是放題的形式,這次的餐牌上所有紅色星星的都是任黠項目。基本已包含了超過約70% 的食物。而紅星的項目已包括了: 肉類 / 壽司 / 炸物 / 水果 / 雪糕 / 飲料/ 刺身 等等個人認為是最重點之一是這個炭爐莫屬,是用真木炭來作煮食燃料,可以說是令每塊肉也沾滿了炭火香氣。但要注意由於是炭爐的原因,你可以調較的是在爐底的小風扇。若要燒一些油脂較重的食材: 如豬腩肉時,記得好好控制火侯。魚生類別也是任點一項,雪味稍微有點重,但性價比前提下,不可過份要求。這份大蝦絕對是高性價比之選,新鮮肉厚,是那種在香港過百元的食品。基本上店只以鹽作為唯一調味。每隻海蝦配合炭火燒烤後鮮味濃郁,原實彈牙。這個不用多說吧,肉類食品定必是每個到盛八食客追求的食品。在中午時段中我會首選牛助肉作為主打。其中餐牌上有多種的醃製方法。個人會認為果味和燒汁是當中的皇牌。每片肉也是肥瘦相間,可以說那份燒汁和蜜味可以大大中和了燒肉(特別這是放題) 的油膩感。燒畢25-30 秒後翻轉一次,便可入口。牛肉的鮮嫩加上因快速炭火烤熟的原因,可把肉汁封鎖在每片肉中。若果想減少油膩的感覺,可以點一份生菜(其實還有煎頭等配料) 平常生菜包都是多菜少肉,這次可以夾多少片也可以了還有這個務必請大家要點的就是這個牛舌,特意以這角度給大家看看牛舌的厚度。不像光顧韓燒時的薄薄一片,每塊牛舌都是有一種質量,入口是爽趣有勁。你一嘗後定必會再次點選,建議燒40秒後翻一翻再燒20秒左右為上品。不用配任何調味也很有意思,必食推介。還有很多的小菜可點,個人會首推牛肋肉,牛舌,豬頸肉。可以留肚多點,至於那些壽司類,炸物,飯面類和雪糕類可以一大伙兒點小許一嘗P.S:: 一定要 Print Coupon 呀!!!!!!!!!!!! 查看更多
+ 7
牛肋肉,牛舌,豬頸肉
Mango_Jenny
抵食Buffet
Mango_Jenny
2015-08-09
5K 瀏覽
關注
今日去左國貿盛八食lunch buffet,印左open rice coupon,¥160左右,真係好抵食 整體環境都幾舒適,設計得唔錯 點完野食之後,一開始先黎左刺身,可惜雪味比較重,有點兒失望 :( ,是三文魚相對比較好然後就黎左d活蛤同蝦,d蝦大大隻,佢只係用左d鹽調味已經好好食,活蛤充滿鮮味,只係靠佢本身海水調味已經好足夠,每次d活蛤一到我即刻再order,一共order左4,5次,正 然後到肉喇,一睇佢地賣相已經相當吸引, 唔知食邊樣先好 首先,牛助肉燒得岩岩好,佢應該用左蜜糖去減少油膩感,好味, 牛肋骨,牛肋條都唔錯,好爽口入味,生姜伊達赤豚反而冇咩特別牛舌就真係必點,爽口厚身多汁,放題食到呢個質素真係好開心,而羊肉就好老,唔好食之後就黎左香草雜菌鐵板,調味調得好好,好入味,2個人好快就清左 最後就到水果甜品,個水果拼盤我淨係叫佢上西瓜,因為我最鍾意食西瓜,費時唔食其他水果,浪費哂,而成個buffet最唔掂真係非雪糕,yogurt莫屬,味道真係好假,完全唔好味,真係下次一定唔會再叫,但整體食物質素都係好好,非常期待下次再到呢間餐廳食buffet :)查看更多
+ 8
frostheart
食完你必定後悔!!
frostheart
2014-08-11
10K 瀏覽
關注
星期日一點半左右到盛八, 要等三個位先有前一位係一對夫婦, 入左去1 MIN就出返來走人, 果時已經覺得奇怪, 但下個到我地, SO入左先算入到去, 好大煙=.="抽風唔太好, 燈火又黑媽媽咁....見到之前有食評話有$4X套餐, 門口都有牌寫有套餐, 坐底就問有無, WAITOR話無-.-" 既然都來左, 就話試下放題LA...PRINT左OPENRICE COUPON 問WAITOR減左總共會係幾錢佢話要結帳先知, 同行人心諗都唔會太貴, 無所謂LA...睇MENU, 紅色星星都可以任點都好多野揀WO....SO不停地寫寫寫,結果....寫十樣先黎得四樣=.=" 仲要有D係我地無叫既.....先講刺身, 完全唔得LO....雖然我地明白燒肉放題唔應該要求太多, 但刺身都唔應該係"暖"掛?!雖然刺身下面有冰, 但根本無用....肉一般, 無咩特別, 樣樣肉都差不多口感, 食唔出有咩分別個爐係炭火, 開頭都覺得幾特別, 只之後就覺得好麻煩, 因為炭爐太大火, 唔可以較大細, 肉放起上面好易燶, 令到食而不知其味.....加上燈光黑, 睇唔到肉熟未, 只能估估下.....ORDER左3 round, 最後差不多走人先來第一round 叫過既一樣野食.....最後埋單要CNY18X/人, 未計COUPON, 其實都以幾貴, 而且唔好食查看更多
伫深圳讲甚物广东话,头壳有问题?r u out of ur mind?
回覆
咁你起HK係咪講廣東話? 依個係香港網頁, 我講廣東話關你鬼事
2014-09-06
then why u speak english? "r u out of ur mind?"
2014-12-13
回覆
未食過佢地燒肉,但佢地香港間蛋包飯服務態度就認真差。
2015-01-08
ukulili
一定要黎食! 唔黎你會後悔
ukulili
2013-12-27
15.2K 瀏覽
關注
DUP完骨黎食午市, 之前已經食餐牌紅星可以任叫, 叫左刺身, 肉肉肉, 蝦, 蛤, 金菇………好味好味, 用埋佢既3種唔同醬料, 味蕾真係感受無窮~最好味的我認為: 牛脷, 爽, 唔肥, 加上醬同炭燒, 味道一流. 其實大體所有肉都好味, 自己都唔記得食左邊款~ 芝士金菇, 又係正, 熱LALA食好味! 之後仲有蝦同蜆, 兩樣皆出色, 蝦味濃, 大隻唔腥, 蜆都係~但刺身我覺得唔夠凍唔夠爽, 可以進步. 扇貝都差D, 有D硬同無咩味.甜品, 綠茶同紅豆雪糕都好味, 可惜乳酪就質感唔夠硬同好快融.原價158, 因為有卡同有人生日, 所以平左! 真係好味~ 滿足的一個午餐!查看更多
+ 1
你on9架?睇唔明唔好睇啦
2014-11-10
你on9架?睇唔明唔好睇啦!
2014-11-10
then why u speak english?
2014-12-13
fafa6230
盛八呢個午市商務套餐 , 超抵食 !!
fafa6230
2013-05-04
11.4K 瀏覽
關注
地點方便,就在佳寧娜商場.二個月內, 我去左四次 , 都幫襯午市商務套餐 .午市商務套餐有39,44 兩款套餐, 免加一又免荼錢.總括言之 , 係抵食中又有水準的.魚生,牛肉, 雞肉, 天婦羅, 沙律 都好不錯, 所以才去左四次 . 留意 :商務套餐 一定要在商場地下,取宣傳單張 (就是第一幅相)查看更多
卡路厘
用餐時間不夠喉的放題
卡路厘
2013-04-05
9K 瀏覽
關注
朋友提議到深圳試盛八食燒肉放題,心諗可以嗎?朋友說香港都不差,深圳是分店,應該無問題.所以在復活節假期,便找一天回國內試吓啦. 當晚我們訂了6:30pm的枱,我們6:43pm到場,是遲了13分鐘,門口的接待小姐說我們超時10分鐘,便不留位比我們;我們一行4人,心便急了,由於我們不太熟路,預時間可能不太準.(心想如果真的不比我們位置,這趟便白走啦)最後我朋友跟她理論一番,說訂位時無提過10分鐘等候時間,加上我們不熟路,所以遲了一點點... ...雖然入座有點混亂,好彩最後都有得進場,可以有得食啦! 不過這天好像香港過來的食客有不少,多少都有我們遲來的情況,加上她們又比walk-in 客入場,用了訂的枱,開始有多人在門口理論,好像有點火藥味... 說回正題, 入到餐廳果然差不多是滿滿的人,真的多人食呀.店內環境燈光比較暗,座位都ok. 我們都在點餐紙上寫呀寫呀,刺身 壽司 天婦羅 燒物 肉類 海鮮類和熟的食品都點吓先.開爐了,是用真炭燃的, 上面鋪上鐵網 ,在上面燒生肉.過了一會,食物開始送上,出食物的時間都可以,都無什麼會漏單.飲品有有酒精和無酒精飲品,都是任飲的. 當中生的食物,我最中意是蝦&有貝殼的帶子,幾新鮮 味道鮮甜.刺身好像比較切得細件,不過這樣可試多款麻.不過有好幾碟熟的食品,都是凍凍的!!!!!! :(其他如 天婦羅的甜薯,蝦,蠔,...微溫,都ok的。:) 燒燒吓見到隔離個枱有羊架,但我們在餐紙上找不到, 後來經過查詢,我們這次是團購關係,是跟正價餐牌是有不同的;明白明白,不過食到這刻,我們都滿意其他食物.最後我要了yogurt做甜品, 味道不錯, 之後再要了一杯朱古力紅豆雪糕, 朋友話味道怪怪, 但我覺得無問題,都好好味.想說中段時間發現我們的爐開始細火, 找了一位哥哥仔說不夠火,他便跟我們換爐,嘩... 這個爐火好勁,好大火, 如果先前是這個爐便好啦, 現在我們都飽飽哋,先大火...他們大致服務態度ok, 由於先前個火比較細,我們燒得慢慢的,在限時任食的2小時內, 這一來好像不夠喉啊. 不久服務員跟我們說要落 last order, 他們真的非常準時提醒.查看更多
刺身 壽司 天婦羅 燒物
zttaii
Buffet 2 小時, 真的不夠時間, 如果一大班人去的話...
zttaii
2013-01-18
7K 瀏覽
關注
我們是一行8 人的, 選擇了buffet。 老實說, 肉的質素還OK, 但味道一般得個"咸"字, 魚生都可以接受, 但用來燒的海鮮都不夠新鮮, "梅"的, 而且服務態度麻麻, 落了order的食物來得慢, 又不會主動幫客人換碟。:( 這店只限任食2小時, 有點不夠時間, 因為是自己燒食物的, 而且連熟食或湯都由於不夠熱也須要在炉上re-heat, 多人一起的話就更不夠時間, 服務員好快就冷漠地摧我們last order。非常準時....-_- 炉是用真炭燃起火, 再鋪上鐡絲网在上面燒生肉的, 不但炭灰會碰到食物, 而且鐡絲网非常黑, 感覺不好, 不知會否释放有毒物質呢.......相比在香港食韓式燒烤, 我會覺得韓式燒烤或鐡板燒會較安全及較易調控食物的生熟程度。 但環境衛生都OK, 在大陸食野, 這點最重要, 所以都可一試.....但只係一次。查看更多
原價218, 9折之後唔係196.2咩?
2013-03-01
fnd1505
很久沒有北上消費了
fnd1505
2012-09-16
6K 瀏覽
關注
第一次寫非香港版食評, 多多指教.一星期前, 朋友E 動議北上食燒肉, 對我嚟講當然 no problem 啦.於是, 打鐵趁熱, 好快手的情況下打去 book 枱, 噢... 唔比 book 6:30PM, 只可揀 5:30PM / 8:30PM咁唯有食早少少, book 咗頭圍 (5:30 - 8:30, 2 小時任食).星期六當日, 大家各自出發, K氏夫婦 5:30PM 準時到達並攞埋位.我同老婆與朋友E一齊去, 遲咗十五分鐘, 但可以食住等.朋友E有哂經驗, 所以第一轉已經好快落好單, 叫了好味的厚切牛舌, 牛胸腹, 燒帶子, 燒蠔, 等等...另外當然有刺身併盤及一大堆沙律, 熟食, 等等...仲有飲品, 啤酒, 汽水, 果汁, 不同款式的飲料, 等等...實在太多了, 數唔哂.終於, 係2小時內, 前後加埋應該落咗六次單.最後埋單張 list, 粗略數 item, 都有五六十項, 太恐怖了.用 openrice coupon, 有 10% off,折實後 total 980 人仔 (即係 196 per head)無人仔唔緊要, 收港幣, HKD$1195 (exhange rate 都 OK)查看更多
jep jep jep
超抵 超好味
jep jep jep
2012-08-22
4K 瀏覽
關注
成日聽人講話北上食野好鬼抵.....今日約埋一班朋友去試下啦........見佢lunch 都係百四蚊...仲印埋張coupon 減18.....真係平......食物好多選擇.......魚生味道仲新鮮過香港任食個D魚生.....個鹽燒牛舌就更加無得頂......依家諗起都想食.....仲有最重要既任飲....清酒啤酒梅酒.....什麼都有....真係飲飽食醉呀....最開心係坐到成三點先趕我地走.......座位又寬敞....真係同朋友傾計既好地方.....不過走既時候一身都係燒物味....:(查看更多
小牛女
吃飽飽的盛八
小牛女
2012-08-16
3K 瀏覽
關注
開左open rice幾年.....終於迫我出手....話說咁, 在香港食餐盛八dinner一位多謝$4xx (仲要唔飽的:()知道有盛八$2xx任食就已經超興奮!!!所以對呢餐都幾大期望.........入正題, 一入到餐廳......嘩!!! 煙霧迷漫, 但不浪漫!!!正如其他c兄c姐所言, 抽風系統極之有問題!!!撇除呢方便, 環境其實唔錯, 拍得住香港盛八:)食物方面, 我分4大類: 1)刺身/壽司 2)天婦羅 3)燒物 4)甜品1) 刺身: 幾新鮮.....不過切得好細件........惟有密密落order 壽司: 夠飯....大大舊...太多醋....麻麻2) 天婦羅: 第一碟係海老, "立"眼睇: ok wor....食落.......凍既!!!!!! 其他: 甜薯, 蠔...微暖,可接受。 唯一要讚個雞軟骨,叫左兩次都係熱上,好香,好脆:)3) 燒物: 叫左牛肋骨,個色同紋好靚...唔知關唔關醃料太勁,蓋過牛味。但不差 推介個香草雞肉(青BB的) 好正...好入味!! 仲有牛舌,好爽好正!! 我地食試晒唔同味 4) 甜品: 我叫左個原味yogurt,出奇地好味,奶味幾香,不錯。 友人叫左個朱古力雪糕,佢話幾味怪怪地。另外, 飲品任飲 (包括酒精飲料)我同友人飲飽食醉回港去查看更多
牛舌,yogurt
大肚腩BILLY
午市唔錯的燒肉店
大肚腩BILLY
2012-06-21
2K 瀏覽
關注
見到盛八中午有特價140人仔左右,重見到開飯有優惠卷打電話去問清楚可唔可以用,(你知大陸D鋪頭成日會唔認架啦)維110人仔,OK無問題,先至出發限食二個鐘,但午市幾點到,14:00都會截單當日一點先到,好快就要叫定成檯都係午市同晚市價錢差成舊水,但食物都差唔多無睇清楚,主要係無羊架,生牛肉刺身同D鮮渣果汁果類,所以午市都幾抵講翻主打:烤肉,確實不錯,該店雖然用電爐,但原理是用電爐明火燒碳所以烤肉有碳燒味道,唔似得有D烤肉店用發熱線燒熱主打牛肉,牛舌,肉質確實唔錯,每種分別只是醃料味道,每款肉都有幾隻味道選擇小弟稍為嫌醃料味道偏甜及偏咸,如果加多味:原味,就一流啦除左牛肉外,肉類都無乜叫其他的,水準如何就唔知喇其次係海鮮,晚間有生蠔燒,午市就無,主打係帶子同生蝦,唔錯刺身都係D大路野,唔錯,午市無甜蝦供應因為成班人主打牛肉同刺身,其他野都無乜點叫,所以無得比較等食物時間都叫合理,一般十零分鐘到環境亦唔錯,唯坐卡位的話,冷氣稍嫌不足,但店員講得好清楚整體來說算唔錯的一家烤肉店,無做壞個招牌查看更多
幾種味道的牛肋骨肉
唔同味道的牛舌
牛舌
小v
大件夾抵食...(相比起香港)
小v
2012-05-30
2K 瀏覽
關注
朋友介紹的...之前睇openrice見comment 都不錯~~所以,長途都要打去book 位先得~~好彩今次即日book 都有位...不過本來想7:30...冇位要6:30先有..不過有得食都算啦!!6:30準時去到都唔算好多人...但已經有d人食緊燒緊啦!! 所以都好大煙囉!我地入左去一個corner room 咁既位..好似冇咩煙好d...但超唔夠冷氣...都幾熱下~~近sofa 0個邊會好少少...所以一路都聽到隔離有個港女..不斷咩都投訴一餐...又話無冷氣..又話d野食咁耐...係咁叫人地waiter 來...雖然我自認都係港女...都覺得佢好煩..好無禮貌囉!! 有錢唔係大晒0家女人~~!!!咁講返野食...我就覺得好多都好GOOD~~1. 一口牛: D一口牛係HIGHLY RECOMMENDED...其實好多牛都係好味的~2. 羊架: 都好得...但要問佢拎剪刀剪黎睇下熟唔熟囉!!因為過熟會好UN 0家..不過味道好入味..好正3. 大蝦,扇貝: 好新鮮..我地叫左幾ROUND~~寫個NUMBER 再後邊括住要幾多隻咁4.燒蠔:搵左個MENU 好耐..終於搵到啦!! 叫左TOTAL 9隻呀!! 不過用隻蠍殼來燒好難燒,好難熟...所以我地最後將D蠔放落扇貝個殼度燒囉!! 立即好快~~但我個人就覺得扇貝比蠔好味囉!!5.刺身: 三文魚好味,個個咩金X魚都超正...其他就麻麻地啦!!6.蘋果: 估都估唔到原來燒蘋果幾好味0家!! 雖然耐少少先淋淋地..不過燒完暖暖地咁食..好正呀! 好似有D酒味7.鍚紙白汁菇: 都幾好味..D白汁唔膩囉!!8. 鐵板上既燒蝦: LEE個唔新鮮,麻麻地好味~9. 任飲好多選擇..汽水,果汁,日本酒,啤酒0個D都有晒總體來講...係好GOOD既..有機會都會再去~~查看更多
很喜欢夏天的美食
很喜欢盛八的环境和美食
很喜欢夏天的美食
2012-05-19
關注
終於去咗盛八, 勁開心. 因為一向喜歡北上的我, 好難先可以搵到d 好味的食肆. 希望有多D分店就好啦, 咁大家就可以吃到更多好嘢.盛八, 係深圳近來的一間潮日式食肆. 一入去, 環境較暗, 只見餐廳入口有條長長的灣形的通道...放了十多個奬牌, 對面有四個佛像. 賣相很可爱, 忍唔住影咗幾張相!回轉正題, 呢度係以自助餐形式, 大家可以係menu 上點出喜愛的食物. 待應會按人數定量. 落單後, 食物慢慢送上. 不用出去跟別人迫過. 唔錯!menu粗略估計都有成200種菜色咁多勁眼花, 勁興奮!!先嚟一輪剌身, 三文魚幾肥美, 還有三文魚籽, 北寄貝, 甜蝦, 魷魚, 鱆紅, 吞拿魚. 最鮮味的要算三文鱼同吞拿鱼. 在香港的日式食肆, 也不易食到咁新鮮, 以深圳的buffet質數, 絶對收貨.盛八沙侓, 佢個自家制沙律汁, 有少少嘩一聲的感覺. 好清新,幾爽口, 味道不錯. 燒生蠔, 算ok新鮮, 都幾大隻,唔錯咁啦,.韓式生牛肉, sorry 我唔係太敢食, 但朋友食咗, 佢話好甜同好整,又無肚痛喎, 味道仲似乎唔錯tim!酒煮蜆湯, 真係幾大, 鮮甜, 正!茉芥牛舌, 味道都幾特別, 一點沒有” 蘇”味, 勁爽口, good.燒牛肋骨肉, 牛胸腹, 必食推介.海の幸蒸旦, 都算幾滑. ok呀!铁板雪魚, 連铁板一齊燒, 好香. 好滑 大家不妨試试...铁板鰻魚, 鰻魚放係铁板到燒過, 有點焦香味. 味道ok,唔錯! 燒羊架, 香, 肉質够淋, 怕羶的我, 都ok!.燒黑豚, 燒大虎蝦, 厚切牛舌, 真係唔食唔得, 友人說水準不俗. 新鮮和爽口.燒帶子, 帶子好新鲜加埋D溶咗牛油同香草, 惹味非常.不可不提的係一之藏拉面, 湯底很不錯, 牛肉好淋, 同個易配合得好好食到要捧住個肚都係第一次, 真係好辛苦, 個胃頂住咗成晚, 要散散步先可再續下場. 仲有, 全場的酒, sake, 梅酒, 果汁, 汽水, 綠茶, 烏龍...任飲. 真係難以抗拒!服務方面, 偶有漏單情況, 不算很嚴重. 侍應也會認真跟進. 還算不俗吧!查看更多
进门
四个小和尚
牛舌
Ke1
黑店 VIP Card 欺騙客戶 食物中毒 服務極差
Ke1
2012-05-17
關注
吃過晚市buffet,食物本身就真的沒有甚麼質量可言,都是低級的肉,很多解凍都還沒有解凍完。海鮮就更加別提了,如果你習慣吃香港的海鮮,來這裡千萬不要點海鮮。:( 啤酒一半是泡,最好飲茶。值得一提的有一道鐵板broccoli上加cheese,broccoli本來就是可以放很久都不壞的菜,不知道怎樣可以做到這種風化的效果。上邊的cheese介乎cheese與腐乳之間的東西。管不了一大個牌寫明浪費食物有罰款,都實在無法入口。午餐不過不失。吃過魚生飯,鰻魚飯,tempura等等,都基本上符合深圳水平,而且最少不像晚市燒烤會食物中毒。查看更多