老友在跑馬地開展覽,一班朋友去完開幕禮就拉隊來食晚飯。一行七人,其中有食素的,亦有之前已食過一餐的,加上之後打算去蓮園食糖水,所以寫菜時都要就住下。叫左一斤煙倉魚﹝要之前訂定的﹞、鳳凰焗魚腸、葡汁豆腐、溫公齋煲同雪菜蒜子豆苗。一斤煙倉魚有兩件半的份量,配雜果沙律上,價錢係$208,都唔平。煙倉魚味道都唔錯,但煙的香味不強,個人認為鼓油煎封的煮法更好食。個沙律都幾好味,被清得一乾二淨。鳳凰焗魚腸就乾左D,味道仍然是OK的,但少了魚腸的豐腴感。葡汁豆腐都好大砵,葡汁煮得好好味,釀魚肉的豆腐煎得幾靚,底下的芥菜煮得好腍好入味,D男士們係連汁都清埋。溫公齋煲好香南乳味,雖然有少少底,仍然係有水準之作。雪菜蒜子豆苗幾清,雪菜亦唔會太鹹,都唔錯。總結來說,益新仍然係食粵菜的好選擇,新店地方細左好多,當然係坐滿人,唔訂定檯分分鐘冇位。價錢是較以前略貴,但畢竟係跑馬地區,食物質素亦都值回票價。去完朋友的展覽,不禁有D身痕想攪番轉solo 。唔,要勤力D至得啦!

2004-09-08 25 浏览
雖然今晚唔可以同大家一齊去食中式私房菜,但我都因為同同事farewell,去左跑馬地0既益新度食飯,估唔到仲有意外收獲。同事中有另一位食家,介紹大家黎呢度食,一圍12人,好彩訂左位,因為呢度勁細,得六七張枱左右。同事事前已訂左煙熗魚同埋洋葱雞(一隻),去到再加埋出名焗魚腸、檸檬雞半隻,仲叫左陳腎冬瓜湯、煎魚餅、咸魚香酥肉、粉絲蟹砵、豉汁帶子蒸豆腐同炒菜。出名0既菜式真係做得好好,焗魚腸都無腥味,同彭慶記有得fight,而且仲好大砵添﹗檸檬雞唔酸,但雞肉仍然嫩滑。最正係個煙熗魚同埋洋葱雞,煙熗魚跟沙律醬,沙律醬中有生果同椰果,幾特別,最重要係D魚肉係勁滑,連唔鍾意食魚0既我都食左三大舊,可想而知係幾好味。而個洋葱雞真係勁大鍋,個汁送飯一流﹗而個煎魚餅都有少少驚喜,因為好彈牙同好滑,唔錯。成餐做得最差係個咸魚香酥肉,就咁炸豬排,又無味又鞋柴柴,不叫也罷,所以我地都食剩好多。其次可以唔食係個粉絲蟹砵,因為D粉絲好乾,成個餅咁,唔好食。而最後有個驚喜就係個甜品,綠豆沙,以為只係綠豆沙無乜特別,但係原來係勁足料0既陳皮海帶綠豆沙,係起晒沙0既綠豆沙,真係好多時特登俾錢都食唔到咁好味0既綠豆沙啊﹗
好一餐farewell dinner,12人食左二千蚊左右,真係食到勁飽,所以要慢慢行返出去銅鑼灣先搭車,好好消化一下﹗
p.s.意外收獲係竟然俾我0係度見到Chi Lam同靚靚同班朋友0係度食飯、當中仲有趙學而添。Chi Lam真係勁有型,而靚靚比我之前見靚左好多,無乜化妝,但都好精神,幾靚喎﹗
2004-02-17 23 浏览
這裡的西檸雞別處吃不到,味道剛剛好, 甜甜地.地方就細左少少,不過都還算舒服.
這裡的西檸雞別處吃不到,味道剛剛好, 甜甜地.
地方就細左少少,不過都還算舒服.
2004-02-16 28 浏览
不知是否地方細的關係﹐出來的菜都很熱~~ 焗魚腸最吸引﹐出來的時候還漲卜卜﹐味道剛剛好~ 可是地方小了一點﹐我看最多可放3圍大臺~