2008-01-15
趁住天氣突然轉冷,最好打鞭爐啦,慳慳哋又計到數梗係揀任飲任食個D火鍋,有數圍唔怕失預算。今次有住美孚老友介紹晌盈暉臺有間海鮮酒家,係位置隔涉少少,但價錢都幾抵,$45位,另外茶芥、酸菜、醬料收$18位,大路湯底(如香茜皮蛋、胡椒豬肚)每鍋$28,若選特色鍋(如花膠雞腳、鮮人蔘雞湯)就收$48,加埋一,拉均每人都係$75左右,都好大眾化。話就話入座起計食2粒半鐘,但好似我哋閒日哩,客唔太多,夠鐘佢都唔會催你走。收得咁嘅價錢,當然唔會有貴嘢食喇,但每枱都會送番生蠔同生蝦(但只係人頭數),此外,任點食物都有成70多款,例如花枝片、生打豬肉丸、青口、美國肥牛、鮮牛肉、台灣鱔片、九肚魚、竹笙、鮮腐竹、秀珍菇……等等。任飲方面,除汽水,仲有橙汁、酸梅湯同竹蔗水!當然想食好D,可以追加鮮帶子、珊瑚蚌等,想飲啤酒都無問題,不過就另外計。整體哩講,食物質素OK,環境OK,服務都幾好,最緊要係天寒地凍一大班人烚吓烚吓高興吓啫!