2011-12-05 1336 浏览
最近心煩氣燥, 朋友特意買來一包外表可愛的鳥結糖給我.單看包裝已心情愉快, 嚐了一口, 很想咖啡味, 甜度剛好, 而且有米通在裡面, 煙韌得來又脆脆的, 很過癮.一口氣吃了三粒, 實在停不了!
最近心煩氣燥, 朋友特意買來一包外表可愛的鳥結糖給我.
單看包裝已心情愉快, 嚐了一口, 很想咖啡味, 甜度剛好,
而且有米通在裡面, 煙韌得來又脆脆的, 很過癮.
一口氣吃了三粒, 實在停不了!
2011-12-01
外卖自取
經過皇后餅店,買了葱油餅、芝士條、士干(Scone)及米通朱古力鳥結糖。葱油餅、芝士條香口,包質亦鬆軟,個人認為不錯。士干外層略硬,以為內裏脆口,但原來是粉質乾身,但用料還是新鮮的,乾的程度未至於不能接受,但此質感不合個人口味。米通朱古力鳥結糖質地香軟,有很多卜卜米,十分香脆;朱古力濃度夠,不算太甜,很好吃。另看到漢堡飽蛋糕,很有特式,將來想再試呢!

葱油餅、芝士條香口,包質亦鬆軟,個人認為不錯。

另看到漢堡飽蛋糕,很有特式,將來想再試呢!
米通朱古力鳥結糖
2011-06-28
外卖自取
$20 (其他)
米通朱古力鳥結糖
  • 芝士條,米通朱古力鳥結糖
2010-11-15 373 浏览
唔知點解沙田間皇后突然裝修,所以今次專程咁系依度買我最中意的蝴蝶酥。蝴蝶酥:一直都系咁好吃,大大一件好重手啊,而且最好就系入微波爐叮一叮先至好吃,不過吃還吃,1塊就足夠了,因為都幾熱氣噶。香蕉切:好重手的,10蚊一件都已經抵翻曬啦。最主要系距用菜籽油黎整,好香,再加上一陣陣香蕉味,比起其他連鎖店做得更加出色。唔知點解,皇后家下越做越少分店咯,我覺得這種老牌餅店應該好好咁繼續落去,因為我地會繼續支持嘎!

2010-11-14
外卖自取
  • 蝴蝶酥,香蕉切,菠蘿切
有時都會到這間餅店買曲奇餅和麵包。曲奇餅:十分可口鬆化,食得出香濃的牛油味。麵包:D麵包就既唔新鮮,又冇乜特色,除了生病時會買隻豬仔包或麥包外,我寧願去隔鄰的「禮頓麵包快餐店」食餐蛋治。
有時都會到這間餅店買曲奇餅和麵包。

曲奇餅:十分可口鬆化,食得出香濃的牛油味。

2010-10-29
2010-10-23 232 浏览
同事仔生日,記得之前睇過食評見到呢個漢堡包蛋糕賣相超可愛.決定返工前買返去慶生日漢堡包蛋糕遠睇真係同漢堡包有九成似嫁!包身用既係海綿蛋糕,面頭加埋芝麻似到十足十~不過味道就真係好一般...番茄變士多啤梨,青瓜變奇異果.創意爆燈!最好味是塊漢堡扒,朱古力mousse唔太甜,加埋朱古力碎幾好吃~而疑似芝士的黃色物體就真係得個樣,食晒成塊都唔知自己食左d咩落肚><同事仔十分喜歡,個個見到都嘩聲四起,幾十蚊就令到人咁興奮,真係抵到喊!

2010-10-22
庆祝纪念
生日
2010-10-13 112 浏览
早在網路上看到不眠王子介紹這款漢堡包蛋糕,自己也曾在沙田店看過其真身,發覺真的跟漢堡包極度相似,所以也將其列入友人生日蛋糕名單內,只待送給誰人??結果在今次生日會實行,除壽司蛋糕外,也買一個"漢堡包"給壽星仔賀壽,除搞搞氣氛外,也讓大家和自己一起試試這個包嘛。放題後的甜品時間拿出這個漢堡包,果然贏得壽星仔及一眾好友讚美,每人的手機、相機也只向著漢堡包來拍,呵呵...好有成功感耶!漢堡包以兩層厚身蛋糕代替麵包,面層還灑上點點芝麻,外觀更形真實!兩片蛋糕質感稍為堅實,像店中著名菠蘿切那種較實在的蛋糕質感,蛋味及味道是很一般,反而包面那層甜甜糖漿味道更突出;忽而想到:要是麵包真的這麼硬,一定是隔夜貨色的了!以雪白忌廉代替沙律醬, 忌廉打得輕柔細軟, 奶香甜味不重但外形跟忌廉真的很像;平時的青瓜蕃茄變為顏色一樣的奇異果及草莓,切成薄片的生果形神皆似,更增加不少來自鮮果的甜香!漢堡扒則是一片朱古力布甸(還是MOUSSE?!),朱古力味道夠濃,滑溜感一般偏向實在,當中有一些硬硬的朱古力粒粒,多了一重嚼勁;黃色芝士應是芒果布甸,不過我卻吃到一點檸檬味,究竟這片跟漢堡扒感覺相若的東西是啥味道呢?? 老

像包的糕

內裡乾坤

老實的,這個漢堡包蛋糕味道加起來不算得很出色,只是那新鮮水果和朱古力布甸的味道較為吸引,但其以假亂真的外形則是極搶眼,而且價格不貴,用來搞搞氣氛真的不錯。
庆祝纪念
生日
像包的糕
內裡乾坤
2010-04-11 40 浏览
買咗兩包曲奇。唔駛1陣就食完。分別係朱古力花花曲奇同牛油貝殼曲奇。朱古力花花曲奇鬆脆,牛油貝殼曲奇牛油香濃。不過每包只得18塊曲奇要$18,貴咗d呀。
買咗兩包曲奇。唔駛1陣就食完。
分別係朱古力花花曲奇同牛油貝殼曲奇。
朱古力花花曲奇鬆脆,牛油貝殼曲奇牛油香濃。

不過每包只得18塊曲奇要$18,貴咗d呀。
2010-04-05
2009-09-03 26 浏览
又開返皇后餅店了,入去買左個香蕉切同煙囪西餅返企食..香蕉切成日刀會買黎食,因為d個香蕉味好濃好重,軟綿綿good今次買埋煙囪餅,中間個d cream系最好味,又軟熟佢d個有好多放哂出黎,可能好多人買平時....good!下次試下其他
又開返皇后餅店了,
入去買左個香蕉切同煙囪西餅返企食..

今次買埋煙囪餅,中間個d cream系最好味,又軟熟
佢d個有好多放哂出黎,可能好多人買平時....

good!下次試下其他
  • 香蕉切