2021-03-11 2032 浏览
見甘多人等位所以又走去排下,餐包係下價貨式,羅宋湯太咸,焗豬扒飯塊豬扒超瘦超鞋,啲飯吾係靚米,不過吾油膩,亦好少飯,好少飯我都食剩一大半既飯,因為真係劣食。好處係職員服務好,會主動加水,但係裝水果個係一個好舊既膠樽,見到其實有啲反胃,坐亦坐得舒服,雖然出面好多人等位(因為上餐速度真係好慢)都吾會催人快啲走,可以慢慢食慢慢傾。不過甘難食,對我黎講真係可一不可再
2021-01-22 2769 浏览
當日三人行下午茶排長龍,分兩張台,但唔近,我哋都照坐,個部長見隔離張枱埋單,即問我地轉唔轉台,我地當然好啦!結果可以在隔離台三人同聚。其實我哋已坐定點左歺,佢可以唔理我地,但係部長記掛住客人需要,特此讚揚。仲有乾炒牛河,炸蝦多士,下午茶必叫!
2021-01-10 2289 浏览
下晝冇嘢做就走去又一城行下,都五六年冇嚟純粹想睇下個鐵罩商場係點,不過嚟到已經冇曬鐵罩。將商場成個行勻曬 ,跟住搵凍檸茶,見到呢間有埋西多士,咁岩想食。 兩點幾行過冇乜人,到三點先正式去食,排隊排幾耐排排左三十分鐘先入得。原來係有下午茶餐廳怪唔之得咁多人。 輕輕咁飲咗杯凍檸茶同西多士,冇乜特別。不過帶位個阿叔就幾有脾氣,入餐廳要量溫度同搓手液 ,大家都慣哂手續,我行緊之際,阿叔好惡話"唔使我講啦!自己自動波做啦!"我即刻火黎,話返佢囉"阿叔唔使咁急呀,我行緊入黎咋,唔使你講我都識做既! 好彩之後坐低咗,幾個女仔服務員就好正常。
下晝冇嘢做就走去又一城行下,都五六年冇嚟
純粹想睇下個鐵罩商場係點,不過嚟到已經冇曬鐵罩。
原來係有下午茶餐廳怪唔之得咁多人。
輕輕咁飲咗杯凍檸茶同西多士,冇乜特別。
好彩之後坐低咗,幾個女仔服務員就好正常。
2021-01-09
2020-11-05 2973 浏览
每次去又一城第一時間就會諗嚟呢度食lunch, 鍾意佢嘅服務同埋係一間老得嚟又係中檔嘅餐廳。點了份美國牛扒餐, 有少少失望係因為佢太多汁, 同埋五成熟都可以話係全熟, 但係總覺得嚟呢度食嘢係為了一種回憶, 所以一切就覺得冇問題喇。總括嚟講都係一間不過不失嘅餐廳, 服務keep住水準。

總括嚟講都係一間不過不失嘅餐廳, 服務keep住水準。
2020-10-27 2274 浏览
難得平日放假,上午處理完私務,偷得浮生半日閒,在又一城逛街,下午茶時段商場當時唯一一間平日下午茶有人排隊的餐廳。於是我跟大隊,排了約十五分鐘,順利入內用餐。下午茶菜譜約有十多個選擇,約 $80-120一個餐。點了星洲炒米及瑞士雞翼配印尼撈麵。星洲炒米用料足,配料多,味道濃郁。但整體份量比較少。瑞士雞翼配印尼撈麵四個雞中翼,雞翼皮滑入味,雞翼亦不會太肥,入面的肉亦嫩滑可口。整體而言,一間合格的高級茶餐廳,用餐環境舒適,座位寬躺。

於是我跟大隊,排了約十五分鐘,順利入內用餐。

下午茶菜譜約有十多個選擇,約 $80-120一個餐。

點了星洲炒米及瑞士雞翼配印尼撈麵。

星洲炒米
用料足,配料多,味道濃郁。但整體份量比較少。

瑞士雞翼配印尼撈麵

整體而言,一間合格的高級茶餐廳,用餐環境舒適,座位寬躺。
2020-10-09
  • 星洲炒米
2020-10-15 2327 浏览
今天下午約了朋友來到又一城,因為好耐沒有相聚,所以選了一間比較環境寬敞嘅餐廳。大蝦沙律賣相不錯,材料主要係大蝦及薯仔,伴碟有沙律菜、蕃茄、青瓜;份量非常之大,沙律菜新鮮香甜,至於大蝦估計雪了一段時間,所以有陣雪藏味。朋友推介吃這個牛脷飯,份量非常之多,性價比高。牛脷及飯分開兩碟,牛脷非常之大塊而且好厚身,炆得好林之餘又有口感,因為好大塊,要用刀叉切來食,完全吃不出有雪藏嘅味道。配上洋蔥汁,配飯一流!服務員態度非常友善,餐廳非常乾淨,枱與枱之間保持一定距離,裝修優雅,是拍拖或三兩知己相聚的好地方。

大蝦沙律
牛脷飯
2020-09-15
牛脷飯
2020-10-10 1805 浏览
係又一城行街,見到呢間皇后飯店,舊式既西餐飯店,幾有韻味,門口餐牌有Set lunch,價錢唔太貴,於是入去食個lunch,叫左:..🔸新西蘭肉眼扒配黑椒汁New Zealand Rib Eye Steak with black pepper sauce也許實而不華,但食材和烹調技巧才是重要,沒有太多花巧的擺盤,不過簡單又惹味..🔸香煎比目魚配芥末忌廉汁Pan-fried Halibut with Mustard cream sauce比目魚好香脆,醬汁才是精華🤤忌廉的幼滑,拌上一點芥末的刺激,把魚肉昇華至更香的口感..🔸羅宋湯 Borscht 呵~別少看了這裡的餐湯,尤其是羅宋湯!小小的湯碗,盛滿椰菜、蘿蔔、西芹、紅菜頭等等,這叫俾足份量,不敷衍了事☺️口感偏稠,長時間熬牛骨熬出來的鮮味,騙不了人👍🏻完全不是隨便用少許茄膏溝水就作罷。餐包與牛油也一起端上,把餐包沾點羅宋湯,又一風味..再來杯凍咖啡,滿足了😌
🔸新西蘭肉眼扒配黑椒汁
🔸香煎比目魚配芥末忌廉汁
🔸羅宋湯 Borscht
再來杯凍咖啡,滿足了😌
新西蘭肉眼扒配黑椒汁
香煎比目魚配芥末忌廉汁
凍咖啡
  • 西冷牛扒
2020-09-30 1305 浏览
其實食過好多次,都覺得佢哋啲食物好有水準,又注重服務細節,好細心😊 成日都唔記得讚下佢哋!因為要清假,所以攞咗今日休息吓又嘆吓下午茶😚唔知點解其實有好多選擇,但係隻腳自己都會行嚟又一城 👑皇后飯店 !今次揀咗星洲炒米,佢有好多材料,夠份量,根本就係一個午餐😃 啱晒我早餐,午餐,下午茶合一慳錢又飽肚嘅方法😂😂 星洲炒米見到當然有米粉,仲有火腿,蛋,叉燒,青椒,蔥,九黃,芽菜,咖喱,洋蔥及紅辣椒小小🤪 佢嘅味道傳統得來又有香辣(唔食辣嘅人都食得到)又夠味道,鹹鹹地,有咖喱油香,輕微辣辣地夠晒開胃! 見到就食指大動!加埋一杯熱咖啡☕️ 加上現場有輕音樂配襯下 🎷🎻 心情零舍輕鬆,真係一件賞心樂事🎈輕輕鬆鬆又一天😆😆

因為要清假,所以攞咗今日休息吓又嘆吓下午茶😚

2020-09-30
  • 熱咖啡
下午黎試食午餐,餐廳男侍應好細心午餐先上枱是餐湯 & 餐包🥖無唸過上枱忌廉湯我飲左兩啖無飲,有位侍應發現左之後問我要吾要換羅宋湯,我換左羅宋湯,同時告知不用斟太滿試左先知依間餐廳羅宋湯整得吾錯、湯底碗內足料有飯店風味;成碗湯飲晒😋其實忌廉湯整得吾差,只係上枱試飲後吾岩飲😅通常去酒店、太平館食飯侍應會留意客人用餐,無唸過皇后飯店侍應一樣專業另推薦係新西蘭西冷牛扒,落單要5成熟🍴🥩牛扒上枱飯店做到5成熟,再慢切享受午餐一流🤤而且蔬菜🥦🥕有驚喜,食到用湯泡過薯條上枱仲係脆飯店環境寬敞,坐得舒服😌下次可以黎試晚餐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
下午黎試食午餐,餐廳男侍應好細心

之後問我要吾要換羅宋湯,我換左羅宋湯,同時告知不用斟太滿

另推薦係新西蘭西冷牛扒,落單要5成熟🍴🥩
薯條上枱仲係脆

飯店環境寬敞,坐得舒服😌
下次可以黎試晚餐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

忌廉湯  &  餐包
凍檸茶
2020-09-23
午餐
凍檸茶
2020-09-05 1490 浏览
疫情關係,多個週末係屋企食外賣,今個星期六決定一洗頹氣,和我又一城市大學畢業的仙氣女友重遊她校園的White Zone 食tea,然後...再...翻屋企食晚飯。我們order 了西炒飯及瑞士雞翼XO醬撈面。女朋友食左個西炒飯,佢覺得個飯個濕度同鑊氣balance得好好,份量夠,同材料新鮮,個飯唔似係隔夜飯,好飽肚。而我食嘅瑞士雞翼撈面,個面有少少辣辣地,好野味,雞翼甜甜地可以中和個辣味,個配搭很有層次,雞翼都好滑,但唔會好肥,都好好味,喜歡的朋友可以一試!

我們order 了西炒飯及瑞士雞翼XO醬撈面。

2020-09-05
  • 瑞士雞翼配XO醬撈麵
2020-08-16 2650 浏览
經友人推介又一城皇后餐廳,話說是質素和份量也有保證。餐廳內格調有氣派,水晶燈加上柔和光線,抒人舒適高雅的感覺。美國西冷牛扒餐羅宋湯十分足料,餐包也新鮮熱辣。焗田螺黑松露薯蓉有四大舊,田螺配薯茸簡直是絕配, 值得推介。大蝦薯仔沙律適合愛輕食的女士們,賣相別緻,十分清新。主菜是美國西冷牛排厚厚的,肉質不錯,不會太淋不會太韌,煮得剛剛好, 足10安士, 配菜也相當不錯。焗豬扒飯 豬扒是厚厚大大舊,很juicy,配上相當多的蕃茄和蔬菜,焗出來香噴噴熱辣辣。串燒西班牙黑毛豬柳有三大串,黑毛豬之間有菠蘿紅椒之類的蔬菜夾雜著,去了一点肥膩感,黑毛豬充滿肉汁,配上大大份薯角,滿滿大滿足。
美國西冷牛扒餐
羅宋湯十分足料,餐包也新鮮熱辣。
焗田螺黑松露薯蓉
有四大舊,田螺配薯茸簡直是絕配, 值得推介。
大蝦薯仔沙律
適合愛輕食的女士們,賣相別緻,十分清新。
主菜是美國西冷牛排

焗田螺

大蝦沙律

2020-07-08
2020-06-26 2583 浏览
星期日同屋企人食個晏😌皇后餐廳聽就聽得多,但真係未食過😂😂一點令鐘黎到排隊排左15分鐘左右,比我想像中快,四個人每人叫左個lunch set🤤先送上餐湯及餐包😚暖笠笠既餐包食完胃口大開😌😌白湯好忌廉,飲落有啲漏,紅湯就辣辣地,反而我比較鍾意🤣A美國牛肩扒 跟意粉薄薄既牛肩扒,韌左少少🤭呢個一般D英皇雞飯貴價版kfc白汁雞皇飯😂😂😂雞件幾多幾滑,係唔錯既👍🏻G比目魚配芥菜忌廉汁 跟薯菜薯條一啲都唔脆🤣軟林林亦唔係熱既,比目魚幾juicy😌可能因為冰鮮所以毫無鮮味😂😂唔靠個汁既話,係一啲味都無!C鮮茄焗豬扒飯可能因為即焗,我地都等左廿分鐘左右🤣又諗起某餐廳既焗豬扒飯🤤🤤豬扒大塊有啲厚度,但肉質幾稔係幾好味,個炒飯粒粒分明乾身,配埋汁醬係唔錯😋至於服務方面,有個操唔正廣東話既呀姐,態度真係麻麻🤭落單時我呀媽問多幾句餐牌既野,及猶豫食咩既時候,個呀姐以唔耐煩既口吻話:你決定好先叫我啦!ok或者我呀媽真係唔應該晒你時間,不過如果你態度語氣可以好啲,成件事接受度會大左囉😒食物質素不過不失,有讚有彈😂不得不提伴菜既紅蘿蔔好清甜😂😂好好味!難得小朋友都清晒!西蘭花煮得好奇怪,唔係太硬唔係太稔,係煮到好

A美國牛肩扒 跟意粉
薄薄既牛肩扒,韌左少少🤭呢個一般
美國牛肩扒

D英皇雞飯
貴價版kfc白汁雞皇飯😂😂😂雞件幾多幾滑,係唔錯既👍🏻
英皇雞飯

G比目魚配芥菜忌廉汁 跟薯菜
香煎比目魚配芥菜忌廉汁

C鮮茄焗豬扒飯
鮮茄焗豬扒飯

至於服務方面,有個操唔正廣東話既呀姐,態度真係麻麻🤭落單時我呀媽問多幾句餐牌既野,及猶豫食咩既時候,個呀姐以唔耐煩既口吻話:你決定好先叫我啦!ok或者我呀媽真係唔應該晒你時間,不過如果你態度語氣可以好啲,成件事接受度會大左囉😒食物質素不過不失,有讚有彈😂不得不提伴菜既紅蘿蔔好清甜😂😂好好味!難得小朋友都清晒!西蘭花煮得好奇怪,唔係太硬唔係太稔,係煮到好韌🤣🤣🤣以呢個質素及價錢,一次半次食下環境ok既!

一講老店,九藍一黃,皇后飯店就係難得嘅例外。呢間店始於1952年嘅俄國菜館,開業同年正值英女皇伊利沙伯二世登基,因而取名Queen's Cafe。佢哋早喺「黃色經濟圈」出現前已表態,老闆亦唔會用食鹽多過你食米嘅態度去看待年輕人,相當有個性呢!好古色古香嘅環境,食飯感覺寫意~呢度裝修,好似十九世紀、歐洲大宅嘅感覺。佢哋經過一輪嘅結業、重開到遷舖,直至現時共有3間分店,而今次我就幫襯年份最悠久嘅又一城分店。 呢度裝修二十多年都無變過,lace窗簾、大量深色木雕飾、白牆、垂吊水晶燈.....洋溢著濃濃嘅古老大宅氛圍。另外,我好鍾意呢度嘅食物,仍保留濃濃嘅五、六十年代港式+俄國扒房風味,好似用鐵盤直上嘅法式焗田螺、足料羅宋湯、經豉油提味嘅肉扒、俄國風咖哩等等,好有小時候嘅味道!今次我跟男朋友就order咗廚師推介牛柳套餐及大蝦咖哩意粉,說實在,呢度食飯唔平,但味道絕對得住個價,食完都仲有encore衝動!牛柳外脆內軟,食上口好Juicy,相當高質!七成熟,中間係漂亮嘅粉紅色,煎得幾好~跟餐送焗田螺~肉比較少,香草過多~後而底層薯蓉更好味~有啲後悔無叫羅宋湯~呢度羅宋湯比白湯出名~ 廚師推介牛柳

好古色古香嘅環境,食飯感覺寫意~

呢度裝修,好似十九世紀、歐洲大宅嘅感覺。
廚師推介牛柳套餐
牛柳外脆內軟,食上口好Juicy,相當高質!
七成熟,中間係漂亮嘅粉紅色,煎得幾好~
跟餐送焗田螺~肉比較少,香草過多~後而底層薯蓉更好味~
有啲後悔無叫羅宋湯~呢度羅宋湯比白湯出名~
 廚師推介牛柳套餐🥩🍽️
今次嘅廚師推介係來自紐西蘭嘅牛柳,要咗7成熟,切開果然7成熟,血水收晒,只餘中間好靚嘅粉紅色,大廚掌握個火喉剛剛好。牛柳無肥油,無根,外脆內腍,吃上口肉汁豐富,加少少海鹽同汁,真係無得頂!😍 呢個餐會跟焗田螺、餐包及飲品。焗田螺鐵板直上,令田螺keep住高溫度,幾好。不過我嫌螺肉好少,舖係上面嘅香草多過肉😂至於舖底嘅薯蓉反而好食啲,脆脆地,好粉。餐包及凍檸茶,正常發揮。
大蝦咖哩意粉
大蝦咖哩意粉🍤
皇后飯店嘅咖哩,食得出係調較過,迎合港人口味,唔似日式咖哩咁偏甜,泰式咖哩般多椰奶、好滑身嘅feel,咖哩味偏濃重,入面加咗大量蔬菜,送意粉/飯食一流。一盤咖哩,入面有8隻大蝦,全都挑走蝦腸,多肉爽口,好足料。
2020-06-20
廚師推介牛柳套餐
大蝦咖哩意粉
2020-05-18 3788 浏览
今日和老婆, 外父和外母往九龍塘又一城皇后飯店食俄國午餐。我們點了鮮茄焗朱扒飯, 俄國紅酒膾牛仔肉、白汁燴牛和鐵扒雞餐。點餐後餐廳侍應奉上牛油方包和火腿忌廉湯。牛油方飽食落軟綿, 火腿忌廉湯溫度適中, 火腿香濃和忌廉香滑。鐵扒雞餐雞扒煎得金黃,份量大份, 雞扒食落香脆, 雞肉肉質鮮嫩, 配上黑椒汁食落惹味, 口感十足, 配菜有甘筍和西蘭花食落新鮮爽口, 白飯食落軟綿;最後凍奶茶茶味香濃, 奶味香滑, 整份鐵扒雞餐食落美味豐富, 口感十足。外父點的焗朱扒飯, 朱扒肉質軟腍;太太點的俄國紅酒膾牛仔肉紅酒味香濃食落開胃, 牛仔肉肉質味濃, 入口即熔;最後外母點的白汁牛份量十足, 有四大塊, 食落爽口美味。餐廳座位舒適, 食物美味, 份量十足, 我們食了一頓高質俄國午餐。
鐵扒雞餐
2020-05-17
2020-05-18 2297 浏览
相約朋友喺又一城食飯, 決定去歷史悠久嘅皇后飯店, 覺得比商場其他西餐廳性價比更高。餐廳擺位闊落, 完全無隔離枱傾偈太嘈嘅感覺, 亦欣賞餐廳為客人貼心地預備暖水和口罩收納封套。食物方面基本上整體可以話冇得彈雞沙律本身以為類似凱撒沙律, 但原來係薯仔沙律, 但亦冇令我哋失望沙律口感幼滑開胃, 雞肉片肉質鮮嫩。洋蔥豬扒豬扒大塊, 稔得嚟又juicy! 薯條粗身有口感, 蔬菜份量亦唔少焗豬扒飯新鮮焗製熱辣辣, 炒飯粒粒分明夠乾身醬汁濃稠適中, 調味自然, 明顯食得出唔係用茄膏製成。茄汁鋪滿整個飯面, 而且豬扒、蕃茄、洋蔥、蘿蔔等配料好慷慨。

食物方面基本上整體可以話冇得彈

雞沙律
沙律口感幼滑開胃, 雞肉片肉質鮮嫩。

焗豬扒飯
新鮮焗製熱辣辣, 炒飯粒粒分明夠乾身

2020-05-12