2019-06-22 66 浏览
My wife planned to have Thai food for lunch today and she suggested to eat at Queen's Kitchen since it was near us. It was located at VIP Commerical Centre, just opposite Harbour City Tsim Sha Tsui. During weekend, it only served ala carte menu, with no lunch set. It offered authentic Thai cuisine, both from the North and South Thailand. Thai milk tea - It was very sweet and smooth, with strong Thai tea taste.  Pad see ew - It was practically Thai style fried hor fun. It was of healthy version,

Pad see ew - It was practically Thai style fried hor fun. It was of healthy version, with generous portion of vegetables and sliced carrot. Hor fun was smooth and soft, with strong wok hei taste. Squid and prawns were fresh and chewy too.
2019-06-22 63 浏览
景觀:靠窗位,景觀開洋服務:ok ,上菜都快,服務員頗年輕有禮人流:大部分係內地遊客。因為唔多人,座位松動,舒服,感覺好悠閒。食物:好一般,最差係白飯同加錢嘅糯米卷,乾硬價格及優惠:以此位置嚟講,偏貴。雖然有八折,但一碗飯都$18,正價比不高。有點失望,因為之前睇食評,評價好好。總結而言,如果對食物要求唔太高,只係想係尖沙咀搵一個舒服啲嘅地方坐,呢度其實都係一個好選擇。食tea應該嘅好,但係一大家人去慶祝,就唔係好ok。
景觀:靠窗位,景觀開洋
服務:ok ,上菜都快,服務員頗年輕有禮
食物:好一般,最差係白飯同加錢嘅糯米卷,乾硬
有點失望,因為之前睇食評,評價好好。

2019-06-16
庆祝纪念
父亲节
2019-06-19 81 浏览
今天早上和太太在尖沙咀看戲,之後來到廣東道一間泰國餐廳午餐,此處環境不錯,地方舒適寬敞,是閒談好去處。我們先點了兩個椰青,椰子水冰凍清甜,椰肉嫩滑,相當美味。午市套餐我們揀了濕炒河粉和蝦醬炒飯,頭盤是自助式,有冬蔭公湯、腸仔和本瓜絲沙律。冬蔭公材料豐富,酸辣均勻,相當醒胃,木瓜絲沙律清新爽口。濕炒河粉有雞肉、芥蘭、芽菜和紅蘿蔔,河粉幼細嫩滑,茨汁不糊口,味道很好。蝦醬炒飯賣相美觀,有創意,將炒飯和配料撈勻來吃,非常𣷸味。甜品用切碎的大樹菠蘿、茘枝和龍眼,加入冰凍椰汁,不失為夏日消暑的糖水。
我們先點了兩個椰青,椰子水冰凍清甜,椰肉嫩滑,相當美味。
2019-06-17
2019-05-22 101 浏览
喺附近行完街,隨便搵咗間樓上餐廳食晚飯,味道都唔錯,而且冇乜人,唔使咁嘈咁迫。最吸引我哋就係呢啲小食。香茅串串蝦球真係唔錯!每粒蝦球都好有份量㗎!味道好濃郁,重口味嘅朋友一定鍾意食。小食拼盤都唔錯,糯米春卷最有特色。二人份量只係$98。之後叫咗個燒豬頸肉,燒得幾香口!不過都幾濃味,適合攞嚟送飯。我哋點咗個咖喱配米線,咖喱都幾辣食晒米線之後仲有咖喱汁,於是叫埋薄餅!我哋仲要左豬手配炸饅頭,呢個好味!豬手味道偏甜食完正餐要食甜品!小丸子煙煙韌韌,椰汁味香濃,呢個甜品都唔錯。

最吸引我哋就係呢啲小食。

香茅串串蝦球真係唔錯!

每粒蝦球都好有份量㗎!

味道好濃郁,重口味嘅朋友一定鍾意食。

小食拼盤都唔錯,糯米春卷最有特色。

二人份量只係$98。

之後叫咗個燒豬頸肉,燒得幾香口!
不過都幾濃味,適合攞嚟送飯。

我哋點咗個咖喱配米線,咖喱都幾辣

食晒米線之後仲有咖喱汁,於是叫埋薄餅!

我哋仲要左豬手配炸饅頭,呢個好味!
豬手味道偏甜

食完正餐要食甜品

小丸子煙煙韌韌,椰汁味香濃,呢個甜品都唔錯。
2019-05-18
2019-05-16 1617 浏览
來到這家泰國菜館,感覺十分開揚,偌大的玻璃窗望向九龍公園及尖沙咀一帶的景色,感覺十分舒適。餐廳的座位有四人座、六人座,甚至一張可以坐到十四人的長餐枱。這𥚃還有一個開放式廚房,客人可以看到廚師在裡面準備食物。午市套餐採用半自助形式,除了一款主食外,自助吧有餐前小吃、冬蔭公湯、泰式沙律和甜品。腸仔👍👍👍小吃是煎腸仔,主食未到前,可以吃一點。冬蔭公湯👍👍👍👍酸酸辣辣的冬蔭公湯,還帶有淡淡的椰奶香氣,味道香濃。泰式沙律👍👍👍👍這個泰式沙律以粉絲、香腸和一些香菜拌成,味道酸酸甜甜,飽肚之餘又開胃。甜品👍👍👍👍甜品是椰汁芋頭粟米露,第一口吃下,便吃到椰汁香濃的味道,芋頭、粟米和西米不同口感的材料,令甜品增添層次感。泰式雞炒河粉 ($98)👍👍👍👍這款泰式的河粉有雞肉、雞蛋、芽菜、香葉和花生碎等。河粉炒得均勻,每條都沾滿醬汁,加一點青檸汁更可以令整個菜更添清新香氣。泰式街頭牛雜車仔麵 ($98)👍👍👍👍港式車仔麵吃得多,泰式車仔麵就第一次吃。材料方面不可以自選,車仔麵內有牛丸、牛𦟌、牛筋和通菜,跟泰式辣醬一起吃,更添風味。椰青 (48)👍👍👍👍清甜的椰青,既解渴又天然。青檸梳打($28)👍👍👍👍味道

腸仔
👍👍👍
-腸仔

小吃是煎腸仔,主食未到前,可以吃一點。

冬蔭公湯

酸酸辣辣的冬蔭公湯,還帶有淡淡的椰奶香氣,味道香濃。

甜品

椰汁芋頭粟米露

泰式雞炒河粉 ($98)

泰式雞炒河粉

泰式街頭牛雜車仔麵 ($98)

椰青 (48)
椰青

清甜的椰青,既解渴又天然。

青檸梳打($28)
青檸梳打

味道酸甜的青檸梳打,味道清新,跟泰菜很配。

門面

內在環境

Menu
2019-05-15
椰青
青檸梳打
2019-05-15 125 浏览
朋友約食Lunch,Book 左皇后泰國廚房,係Apple Store 旁海威商業中心最高一層 餐廳大玻璃望到九龍公園,望落似Central Park城市中森林,開揚環境下食Lunch心情得輕鬆
Lunch $98 免加一,包前菜Buffet,有小食、湯、甜品,及主菜選一款 是日餐湯: 泰式椰子雞湯椰子味清甜,不會過鹹,湯底creamy,雞肉都嫩滑 另外有泰式沙津,酸酸地幾開胃小食係泰國腸
炒雞肉金邊粉金邊粉炒得麵條乾身不油膩,用茄醬炒出來味道香濃,加上紅蝦乾、花生碎、青檸汁,酸酸甜甜,十分醒胃
泰國南乳豆腐蝦魚旦湯河湯河幾足料,有蝦、魚旦、雞肉、魷魚,材料幾新鮮。湯加上泰國南乳少少辣,味道好地泰國湯河食物味道同環境都好好,好適合lunch 傾計Relax地方

是日餐湯: 泰式椰子雞湯
椰子味清甜,不會過鹹,湯底creamy,雞肉都嫩滑

另外有泰式沙津,酸酸地幾開胃

小食係泰國腸

炒雞肉金邊粉

泰國南乳豆腐蝦魚旦湯河

食物味道同環境都好好,好適合lunch 傾計Relax地方

2019-05-15 121 浏览
今日想食泰國🇹🇭菜 就即刻search 一下公司附近邊到有泰國菜食就係位於廣東道產樓既一間半自助既泰國野一上到去就好有泰國feel🥰坐底先叫左個午餐HK$98任選以下幾款再可以出去拎湯、小食、甜品任食唔嬲 😌 無限架👍👍👍先黎碗冬蔭功湯 唔太辣 唔太食辣既朋友仔就岩哂啦!成碗湯都好creamy 好滑之後再黎泰國魚旦好有咬口 好彈牙 已經食左好多粒🤣飯到了- 蝦醬炒飯蝦🦐醬味唔太濃 易入口 飯邊有好多配菜 👍泰式雞炒河粉河粉係金邊粉 幼身 最鐘意食 好好味🤤第一次食呢隻泰國半自助餐好有新鮮感最愛飲佢既冬蔭功湯 可以飲多幾碗 係正既🥳
今日想食泰國🇹🇭菜
就即刻search 一下公司附近邊到有泰國菜食
就係位於廣東道產樓既一間半自助既泰國野
一上到去就好有泰國feel🥰

坐底先叫左個午餐HK$98
任選以下幾款
再可以出去拎湯、小食、甜品
任食唔嬲 😌 無限架👍👍👍

最愛飲佢既冬蔭功湯
可以飲多幾碗 係正既🥳
2019-05-14
2019-05-14 104 浏览
約朋友食飯,朋友選了皇后,好少走到這頭食飯,發現整棟樓都有很多食肆,下次可以留意一下。可能假日晚市不多人,但環境十分怡人,16樓大玻璃望到九龍公園園景,環境好好。晚餐由朋友點餸,叫了海鮮清湯,以為是冬蔭功走椰奶版,點知完全兩回事,唔酸又唔辣。其實都冇問題,湯料十足的,我只認為過咸。另外串燒就太乾身。女婿蛋都不太識欣賞。食後感:味太咸了!
2019-05-13
用餐优惠
優惠券
2019-05-11 121 浏览
一棟殘舊式嘅商廈,平日好少去食lunch,最近發現頂層有卧虎藏龍👀呢間泰式餐廳 環境感覺自私房菜多啲 午餐均一價98蚊 任食沙律前菜頭盤同埋湯 但就唔包嘢飲沙律酸酸甜甜,好開胃湯微酸,落咗好特別嘅泰式香料欣賞佢個小食,泰式炸魚餅,魚味同香料配合得妙絕。泰式街頭牛雜車仔麵聽落好特別,港式嘅就食得多,泰式嘅到底係點?車仔麵控,但平時聽到牛什一定唔會食;呢個麵嚟到,見到面頭d餸又唔係好多嘢我唔食牛丸牛筋牛展,全部都唔係內臟😂牛丸彈牙,比一般牛丸重牛味;牛筋係我至愛,補膠原,佢地仲煮到入晒味,牛展軟稔,份量都唔少。湯底濃至不咸👍同事點左泰國嘅特色經典菜式-泰式雞炒河粉有雞肉,芽菜,花生碎,雞蛋同青檸,金邊粉味道酸酸甜甜,旁邊放左花生碎,混合一齊食, 有口感之餘亦都增加香味,再加埋幾滴青檸汁就更加清新。飯後慣性飲一杯奶茶,泰式奶茶茶味較為濃郁, 仲帶有一陣香料味,比牛奶更加甜嘅奶另上,所以如果落曬就有少少過甜。餐廳環境一流,重點係估唔到呢棟大廈坐落喺最高層,景觀當然100分🌟

呢間泰式餐廳 環境感覺自私房菜多啲

午餐均一價98蚊 任食沙律前菜頭盤同埋湯 但就唔包嘢飲
沙律酸酸甜甜,好開胃
湯微酸,落咗好特別嘅泰式香料
欣賞佢個小食,泰式炸魚餅,魚味同香料配合得妙絕。

同事點左泰國嘅特色經典菜式-泰式雞炒河粉

飯後慣性飲一杯奶茶,

2019-05-04 96 浏览
今晚一行2人,點了以下菜式:脆魚青芒果沙律($128):脆魚香口,青芒果比之前在其他泰國餐廳吃過的甜,另有花生、芹菜、洋蔥、蔥,微辣,開胃;泰式炒通菜($98):味道剛好,通菜軟硬適中;紅咖哩烤鴨($148):咖哩不辣,有咖哩香,鴨件肥美,菠蘿鮮甜;薄餅($38):一客3件,份量不小,香脆,與咖哩是絕配;凍泰式奶茶($38):奶茶香濃,中間的冰茶球很有特色,推薦!椰青($48):清甜餐廳所處的商業大廈位置方便,裝潢比許多樓上餐廳好,有格調、整潔。窗口位景觀開揚。員工態度親切殷勤。在尖沙咀云云泰國餐廳,試過金不換、藍象、泰閣等,個人認為皇后泰國廚房最合胃口,以後在尖沙咀想吃泰菜,首選這裡。看到這裡有午市半自助餐,$98/位,免收服務費,超值,在附近上班或逛街可以一試。順帶一提,透過openrice訂位,除了八折,亦有25 Asia miles,相當超值!
今晚一行2人,點了以下菜式:
  • 脆魚青芒果沙律
  • 泰式奶茶
1K
2019-05-01 259 浏览
朋友好喜歡食泰國菜,佢推介我去尖沙咀海威商業中心16樓「皇后泰國廚房」,中午有一個午市泰式半自助餐,還要免收服務費,每位98元,有6款泰式美食選擇,自助食品是沙律,小食,湯,及糖水,價錢都十分超值。餐廳環境很開揚,位置闊落,光猛還有陽光,感覺也不錯。是日餐湯是冬陰功湯,味道太酸辣,椰香味十足。小食是腸仔,是雞肉腸,應該不是廚師牌腸肉腸吧!沙律是木瓜沙律,酸溜溜帶點微辣,很開胃。甜品是椰香荔枝香芒西米,椰香味濃,不太甜。主食是「 泰式雞炒河粉」份量都很多,雞肉肉質也算可以,炒得很香口,河粉也很乾身,不會油泣泣。另一主食是「蝦醬炒飯」,很香濃的蝦醬味,配菜有 青木瓜絲、蛋絲、鹹蛋、青瓜及臘腸等等,整個飯都十分惹味。

餐廳環境很開揚,位置闊落,光猛還有陽光,感覺也不錯。

是日餐湯是冬陰功湯,味道太酸辣,椰香味十足。

小食是腸仔,是雞肉腸,應該不是廚師牌腸肉腸吧!

沙律是木瓜沙律,酸溜溜帶點微辣,很開胃。

甜品是椰香荔枝香芒西米,椰香味濃,不太甜。

2019-04-30 92 浏览
一段時間無食泰國菜,上網睇下有咩好食時無意中發現呢間前身爲烹飪學校,啱啱轉型做餐廳冇耐嘅皇后泰國廚房。見到餐廳提供唔少泰北菜式,即刻引起咗我嘅興趣。呢晚就同男友上來試下!餐廳喺海港城對面嘅海威商業中心樓上,位置方便,不過價錢就親民得多!小食拼盤有泰式蝦蓉豬肉多士、金錢魚餅及春卷,每樣都頗有特色,出面比較少見。最鐘意食泰式蝦蓉豬肉多士,有D似香港人嘅蝦多士,不過就加多咗豬肉,味道更加豐富!泰式清邁咖喱雞金麵($108)非常有驚喜!記得去清邁旅遊時都有食過咖喱雞麵,一試我就愛上那香滑濃甜嘅咖喱湯頭,可惜返到香港好難食到!好開心呢度竟然有得食!咖喱湯底非常濃郁,加咗椰奶,味道更香更滑,泰北金麺不但彈性柔韌,而且非常掛汁,麵條沾上濃稠嘅湯底後十分入味!雞腿肉同雞翼都有兩三件,份量好足,雞腿肉亦比想像中嫰滑呢!配上香脆嘅炸麵條,味道好正宗!紅咖喱海鮮籃($198)開頭以為得咖喱,所以我們另外+$38點咗一份薄餅,原來都會跟埋一客小小嘅飯送呢。紅咖喱比平時食開嘅杰身好多,似自家磨製嘅紅咖喱膏。紅咖喱醬香料味重,唔會好辣,送飯一流,不過海鮮比較少,咖喱籃其實好淺身份量唔多,感覺比較貴。不過薄餅都幾有

泰式清邁咖喱雞金麵($108)

紅咖喱海鮮籃($198)

不過薄餅都幾有水準,充滿牛油香,蘸上濃稠嘅咖喱汁,特別惹味。

芒果糯米飯杯($48)
份量精緻,不過味道唔錯,糯米飯微微帶暖,椰漿甜度剛好,簡單配上香甜嘅芒果已經好食!
2019-04-24 82 浏览
之前在開飯網看過這間餐廳,這裏前身聽說是一個烹飪中心,不過,是餐廳轉了方向後,就成為了這間皇后泰國廚房。在尖沙咀附近,泰國菜選擇其實不算少,不過都是較為高格調的路線,這裏無論地方價錢食品都好像較為親民的路線,雖然主題好像是私房菜一樣,但看完網上的資料也算是平易近人。七點多來到餐廳後,地方也算舒適。點了幾個菜式,首先有脆魚仔青芒果沙律,咖喱雞的味道都辣,我們就咁吃有點鹹,所以更配合薄餅或者是粉麵才好。冬蔭公酸和辣的感覺還不錯,蝦也算大隻和新鮮。點了多個菜,如果以尖沙咀的餐廳來講算非常大碟,而且還有很多蝦,基本上仲多過冬蔭公裡的蝦。其他飲品和甜品選擇也有很多,我們叫了個芒果糯米飯,芒果非常甜美,糯米飯也做得幾好。最後叫多杯青檸梳打幫助消化,這個餐廳也選擇不錯,似乎這種風格的餐廳在尖沙咀也不多見,這類似的風格似乎在九龍城出現會比較多。不過,也算不錯的,值得推薦,起碼你不想吃大連鎖餐廳的話會多一個選擇。

七點多來到餐廳後,地方也算舒適。

點了幾個菜式,首先有脆魚仔青芒果沙律,

冬蔭公酸和辣的感覺還不錯,蝦也算大隻和新鮮。

尖沙咀基本上什麼菜式也百花齊放,但每次我找泰國菜都比較頭痛,因為選擇並沒有想像的多。今天晚上,由於全家人都在尖沙咀有自己的事要辦,那麼就索性在尖沙咀辦完事後找晚飯吃。天氣開始熱,泰國菜就是我們的首選。但問題來了,大部分尖沙咀的泰國菜也去過,也沒有特別大的驚喜,於是就看看有新店有新衝擊。這個皇后泰國廚房是在Openrice的新店中看到的,勁似私房菜的模式,而且位處的地方比較清靜,又係新店,我想應該沒有太多人,最適合一家人靜靜的吃飯。上到去,幸好一如預期。食物選擇非常多,和平常在泰國菜見到的大同小異。飲品對我來說幾驚喜,招牌泰式奶茶,青檸梳打和熱班蘭葉特飲,各有千秋,最重要係奶茶味道濃郁和在曼谷Night market飲到的感覺很像。先叫了泰式脆魚仔青芒果沙律,這個比你平時吃到的多了一份心機,特別那勁脆的脆魚仔。海鮮冬蔭公, 基本上是一間泰國菜好與壞的寒暑指標,這裡的酸辣皆備,而且料又足,你睇到相中啲餸仲多過湯就知道,絕對是你必點的菜式。當然不放過吃菜的機會,金寶魚露炒青菜,清淡一點的選擇,魚露從來都是東南亞菜式的最好朋友,沒有馬拉盞菜的狂野,但有一種脫俗的清純,最重要唔止炒菜,其他配料也

天氣開始熱,泰國菜就是我們的首選。

上到去,幸好一如預期。

食物選擇非常多,和平常在泰國菜見到的大同小異。

當然不放過吃菜的機會,金寶魚露炒青菜,清淡一點的選擇,魚露從來都是東南亞菜式的最好朋友,沒有馬拉盞菜的狂野,但有一種脫俗的清純,最重要唔止炒菜,其他配料也很多,淨係吃嗰幾隻大蝦也值回票價。

馬沙文咖喱雞令我想起澳門的葡式雞感覺,咖哩風格走辣度高的路線,配上薄餅三件就最精彩,雞件也算滑,送飯也十分一流。

不過相反,我們叫了完全係馬拉風格的薄餅,沒有飯送也感覺不錯。

最後簡單叫了芒果糯米飯,雖然不是什麼驚天動地,但小甜品給了的是美好的小確幸。

整天晚上客人也不算太多,感覺不是太擠迫,老闆娘有少少都非常愛吃之人,因此開了這間泰國店,可惜我們晚飯時間不是太長,如果唔係就可以交流一下。

有心機煮野的人,總係一個清泉,就算在鬧市中也會俾人看見的。

皇后泰國廚房
尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16樓
2019-04-11
2019-04-14 89 浏览
朋友的哥哥之前到此餐廳晚飯,知道了原來這裡的老闆在泰國有多間酒店在香港開餐廳亦保持了酒店的水準,不過因為是樓上鋪,所以人流不算多但食特水準真的十分不錯我十分喜歡這圓枱及圓燈感覺十分和諧椰青好清甜多肉青檸水,比檸檬多一份清香~~~青木瓜沙律木瓜絲好爽口,又有大蝦,好足料~~~泰式女,有段故仔,關於泰國嫁女故事其實係用一些特製醬料肉碎加左炸蛋上泰炒芥蘭,好爽口,好清脆~~~雜錦濕炒河,有魚柳,蝦,尤魚~~味道不錯!!!
但食特水準真的十分不錯
我十分喜歡這圓枱及圓燈
感覺十分和諧
椰青好清甜多肉

青檸水,比檸檬多一份清香~~~
青木瓜沙律
木瓜絲好爽口,又有大蝦,好足料~~~
泰式女,有段故仔,關於泰國嫁女故事
其實係用一些特製醬料肉碎加左炸蛋上
泰炒芥蘭,好爽口,好清脆~~~
雜錦濕炒河,有魚柳,蝦,尤魚~~
味道不錯!!!