2017-06-13 2369 浏览
晚市有個抵食孖寶$98元,龍躉仔加小菜六選一,最後選了龍躉加乳鴿2隻,抵食。而且出品幾好,條魚剛剛熟,魚豉油不咸味道剛剛好。招呼都ok啦,食完仲有糖水送。食完見到樓下海報早上蝦腸$8.8,午市下午茶小籠包6隻$9.8嘩,有時間一定要過來試試……

2017-06-01
  • 龍躉仔孖寶
2017-02-21 1689 浏览
white plain congee And thousand years ducks eggs with porky 🐷 strips I love congee but other ladies prefer steam bowl 🍚 rice fried noodles (min)👩‍🍳Two kinds of rice Silver fish dried and pork meat Another wind sausage rolls and chicken meat rice Friends share rice I have congee and I love the white one ☝️ better their famous ma Lin cake Snow ❄️ flake barbecue pork bread Western style baker 👨‍🍳 Ok meal Fair enough 36$
white plain congee

Western style baker 👨‍🍳
Ok meal
Fair enough 36$
2017-02-21
$36 (早餐)
  • Green  tea  cake
2017-02-04 1098 浏览
今日是年初八,我和屋企人去拜年,拜完年之後,我們就與親友到附近酒樓飲茶, 我們點了一些點心,一邊食一邊傾偈。我們點了雪山叉燒包,紫薯煎堆仔,脆皮燒腩仔, 乾炒牛河,咖啡千層糕,香茜牛肉腸,瑤柱淮山百合粥和蜆芥鯪魚球。先說雪山叉燒包,  叉燒包是廣東具代表性的點心之一,以麵粉包著叉燒,並以蠔油等調味,再放入蒸籠蒸熟,這是傳統叉燒包的做法,這次食到的雪山叉燒包則是外層是有點像菠蘿包的白色脆皮,餡料是蜜汁叉燒,外脆內軟,而且餡料份量十足,味道唔錯。跟著是紫薯煎堆仔,傳統上每逢過節,都會食煎堆仔,寓意「煎堆轆轆,金銀滿屋。」, 即希望新的一年會更富有的意思。煎堆食過不少,但以紫薯作餡的卻是第一次食,一般酒樓都會用奶皇或蓮蓉作為煎堆餡, 用紫薯作餡食落不會太甜或太膩,但又夠甜味,比傳統的餡料更突出和健康,是一個很新鮮的配搭。脆皮燒腩仔不會太肥,皮亦夠脆,乾炒牛河味道唔錯,只是份量太少,蜆芥鯪魚球,炸得不錯,可惜鯪魚球不夠彈牙,鯪魚肉肉質不夠鮮味,蜆芥醬則可以(蜆芥醬是用蜆肉,白酒,薑末,陳皮絲等醃製成的一種醬料), 咖啡千層糕是我最喜愛的甜品之一,這兒的咖啡千層糕咖啡味很香濃,而且份量很足夠,食

我們點了雪山叉燒包,紫薯煎堆仔,脆皮燒腩仔, 乾炒牛河,咖啡千層糕,香茜牛肉腸,瑤柱淮山百合粥和蜆芥鯪魚球。先說雪山叉燒包,  叉燒包是廣東具代表性的點心之一,以麵粉包著叉燒,並以蠔油等調味,再放入蒸籠蒸熟,這是傳統叉燒包的做法,這次食到的雪山叉燒包則是外層是有點像菠蘿包的白色脆皮,餡料是蜜汁叉燒,外脆內軟,而且餡料份量十足,味道唔錯。跟著是紫薯煎堆仔,傳統上每逢過節,都會食煎堆仔,寓意「煎堆轆轆,金銀滿屋。」, 即希望新的一年會更富有的意思。煎堆食過不少,但以紫薯作餡的卻是第一次食,一般酒樓都會用奶皇或蓮蓉作為煎堆餡, 用紫薯作餡食落不會太甜或太膩,但又夠甜味,比傳統的餡料更突出和健康,是一個很新鮮的配搭。脆皮燒腩仔不會太肥,皮亦夠脆,乾炒牛河味道唔錯,只是份量太少,蜆芥鯪魚球,炸得不錯,可惜鯪魚球不夠彈牙,鯪魚肉肉質不夠鮮味,蜆芥醬則可以(蜆芥醬是用蜆肉,白酒,薑末,陳皮絲等醃製成的一種醬料), 咖啡千層糕是我最喜愛的甜品之一,這兒的咖啡千層糕咖啡味很香濃,而且份量很足夠,食一件就像喝了一啖咖啡般很有滿足感。
脆皮燒腩仔
咖啡千層糕
雪山叉燒包
  • 紫薯煎堆仔
2016-12-28 2377 浏览
繼舊年年初嚟依間百樂門宴會廳食團年飯,今年嘅做冬飯親友都揀番依間,上次中秋飯揀咗間晌長沙灣街坊酒樓「金利豐海鮮酒家」有啲賴嘢嘅經歷後,所以,今回穩打穩紮揀返連鎖酒家開兩圍穩陣啲。始終成廿幾人,有老有嫩,服務穩陣勝於一切。因為依間百樂門主力有搞婚宴,所以,個大堂認真富麗堂皇,不過,我哋揀食6:00pm頭輪,所以,初段客人唔多,但轉眼已經坐滿全場,亦見有部份枱有翻枱情況,做冬大過年都無乜點錯。我哋一行27人,佔兩圍枱,可謂人才濟濟,大家拍埋啲都夠坐得晒。其他鎖碎嘢就唔多講,服務做足基本,部長、侍應都有禮貌,就單刀直入講餐飯。「冬至快樂套餐」ABC,唔同價錢主要代表唔同人數嘅套餐,我哋咁大棚人,就梗喺要C餐啦,$2,488圍,但就無咗舊年提前落訂可以減$200嘅優惠。此外,我哋每枱都多過12人,佢哋都執正收番多出人頭嘅茶芥,然而,份量上絕對夠一圍13、14人食。叫得全包宴,就梗喺包茶芥、前菜、汽水連加一,不過事後俾錢先留意到,佢哋張菜單喺無標明全包宴,咁唔包乜?咪就喺啲前菜花生,成為鬼馬嘅隱藏收費。乳豬大拼盤拼盤有乳豬、叉燒、燒鴨、海蜇及油雞,跟上年嘅一樣,呢啲就喺連鎖酒家做嘢慣性,大時大節
其他鎖碎嘢就唔多講,服務做足基本,部長侍應都有禮貌,就單刀直入講餐飯。「冬至快樂套餐」ABC,唔同價錢主要代表唔同人數嘅套餐,我哋咁大棚人,就梗喺要C餐啦,$2,488圍,但就無咗舊年提前落訂可以減$200嘅優惠。此外,我哋每枱都多過12人,佢哋都執正收番多出人頭嘅茶芥,然而,份量上絕對夠一圍13、14人食
乳豬大拼盤

拼盤有乳豬、叉燒、燒鴨、海蜇及油雞,跟上年嘅一樣,呢啲就喺連鎖酒家做嘢慣性,大時大節嘅套餐,就喺近乎一年抄一年,當然,對食唔多要求嘅親友,啱食就得喇。況且,啲燒味都幾好食,乳豬唔太肥,皮脆肉香;叉燒屬全瘦,但燒得香口唔韌;燒鴨有油香,又無乜羶味。
乳豬大拼盤
瑤柱扒時蔬

時蔬只喺菜心,外觀有啲黃,仲煮得些微過腍,只可以講喺碟頭夠大,落瑤柱無手緊,好多瑤柱絲,味道平穩。
瑤柱扒時蔬
碧綠蝦球蚌片

依道菜就炒得好味在於食材應有嘅質感都發揮到出嚟,蝦球爽口彈牙,蚌片有咬口但一啲都唔韌,而西蘭花煮得恰到好處,唔會飛水飛到腍晒,加啲三色椒令道菜個樣又唔會咁寡,兼且好足鑊氣。
黃金帶子海皇卷

可以講喺粗製濫造嘅出品,因為,既然喺炸嘢,但上到枱都唔覺得有熱辣辣嘅感覺,此外,皮厚成糰粉,腍晒唔脆口,裡面都喺啲蔬菜粒,帶子粒就得好少,認真麻麻。
黃金帶子海皇卷
紅燒花膠海味翅

照慣例,翅已經成為唔食嘅菜式,所以評唔到好唔好食。不過,聽親友講,個翅幾足料,啲魚翅唔喺碎濕濕,都好一排排咁,高湯內又有啲花膠,都算交足貨。
紅燒花膠海味翅
清蒸大龍躉

除咗道碧綠蝦球蚌片之外,條大龍躉就喺第二道有水準嘅菜式,睇外型應足3斤重,夠晒大條兼蒸得火候啱啱好,中心位一夾就離骨,肉質又嫩滑細緻。
清蒸大龍躉
蠔皇金錢海鮑片

叫得海鮑片,就當然唔會喺真鮑魚啦,咁海鮑片喺乜?部長話喺螺片一類,不過,切片後,外觀、口感跟鮑魚都十足十,再者,個蠔皇茨汁蠔味濃,稀杰度推得啱啱好,啲冬菇又夠晒大隻厚肉,菇味十足。
蠔皇金錢海鮑片
當紅炸子雞

繼碧綠蝦球蚌片及清蒸大龍躉之後,第三道做得有水準而好食嘅菜式就喺隻炸子雞,炸得皮脆肉嫩,又有雞味,咁就已經足夠。
當紅炸子雞
臘味糯米飯

回顧舊年個食評,佢哋喺寫「生炒」臘味糯米飯,食落感覺喺炒出嚟,飯粒分明又煙糯。不過,今年個飯真喺唔得,未至於難食,但就唔多好食,今年唔加「生炒」二字,再睇睇啲飯,明顯就喺煮出嚟,味道還可以,但飯粒腍爛,失去晒糯米飯嘅煙糯感。
臘味糯米飯
鴻運慶團圓

今次食頭輪,酒樓都想我哋早啲食完就可以還枱俾下一輪客,所以,今次就唔會發生舊年呆等湯圓事件。果盤及紅豆沙湯圓同步送上,紅豆沙湯圓質素普通,連加片陳皮嚟煲都懶做,但總好過上次又杰又唔熱。
鴻運慶團圓
鮮果拼盤
西瓜加橙,低成本生果,所以無乜好寫,影張相留個記錄而已。唯一抽吓水仲有得講嘅,就喺啲橙一開八,成碟果盤只喺用咗一個半橙,所以,咪以為成碟好多呀!
鮮果拼盤
同場加映,就喺慶祝埋其中一對表姨生女及表姨生仔嘅生日,但老套嘅老豆買咗個老土嘅生日蛋糕,依類鮮果忌廉蛋糕真喺多年無乜點食過。酒樓既唔收切餅費,又提供埋膠叉及換上新碟,而且成晚嘅招呼真喺唔錯,整體嘅服務達標。
鮮果忌廉蛋糕
除咗海皇卷同糯米飯明顯差一大截,其他都算喺咁,況且平均每人二百落樓,食到大家飽晒,算唔錯啦,加上今次服務又唔錯
。食完餐飯都喺八點鬆少少,之後行街嘅行街,返屋企嘅返屋企,仲有成晚時間處理私人嘢,所以,食頭輪啲時間都喺好用啲。
2016-08-21 1615 浏览
等......由落單到點心到要over45分鐘,要時間制作我明,但唔係等45分鐘食兩籠點心囉,真係唔該晒,同區幾間連所酒樓,真唔明點生存落去,出面一堆人等位,如果繼續一籠點心等45分鐘,我真不知能有多少轉客,真係無下次
等......
由落單到點心到要over45分鐘,
要時間制作我明,
但唔係等45分鐘食兩籠點心囉,真係唔該晒,
同區幾間連所酒樓,真唔明點生存落去,
2016-08-21
用餐时段
2016-07-23 1200 浏览
週末同屋企人黎食中午,叫左個招牌叉燒飯、上湯水餃同雪山包。價錢偏貴唔緊要,但餐具有好強烈漂白水味,叉燒飯又乾又硬,打算叫待應換一個,點知態度差之餘,仲話特價飯無得換“特價飯係咁”,我唔相信招牌會得咁少數量,定還是供不應求咁犀利,我唔相信招牌會係有咁既意思。另外,上湯水餃味道一般,同埋份量好少。只可以講呢到係價錢貴難食同食唔飽既好地方。
2016-02-29 1473 浏览
阿B 同老公過開嚟長沙灣話同我食晏,問我想食乜,我話不如飲茶,好耐無飲.就同左佢去百樂門,去到都要等位,大約二十分鐘度。水晶吊燈令茶樓格局高檔左咁。都有幾多野選咁,落左單後,啲嘢食都幾快到嫁啦,唔洗等成二三十分鐘。小籠包,茶樓貨色來講皮算薄, 內裏的湯夠熱同鮮味,肉質鬆。牛肉腸的腸粉皮少有地彈牙,牛肉就唔多。燒賣蝦夠大隻, 個內裏既肉唔夠爽口,有啲實肉。牛栢葉味道剛剛好,唔太咸,又有啲啲雜菜味,幾香。。。雖然係油啲。可能我地坐響尾枱同樓底高,都幾好,唔太逼之餘又唔會好嘈,傾計唔洗大大聲,浪費氣力咁。
水晶吊燈令茶樓格局高檔左咁。

小籠包,茶樓貨色來講皮算薄, 內裏的湯夠熱同鮮味,肉質鬆。
牛肉腸的腸粉皮少有地彈牙,牛肉就唔多。
燒賣蝦夠大隻, 個內裏既肉唔夠爽口,有啲實肉。

2016-02-28
等候时间
20 分钟 (堂食)
2016-01-27 807 浏览
因為太難吃, 特意開帳戶寫食評。晚市吃了孖寶及上湯魚腐浸菜。服務差, 落小菜又寫錯, 落左飲品但無人拎黎, 個個企嚮度發夢。叫芝士伊麵黎錯上湯, 麵條霉的, 配搭完全没龍蝦味既龍蝦, 食住感到係一早整定拎出黎就上菜。大品牌酒樓有如此難食的質素, 令人大開眼界。鹽焗雞很硬, 肉質乾, 感覺很不新鮮似放左幾日。最精品係個魚腐浸菜, 食一啖魚腐就吐出來了, 霉的。再一啖白菜, 又吐出來了, 又老又硬, 不知所謂。太難食了未食完已經走,没有拍照。很難想像呢間咁難食既酒樓專門做婚宴。
因為太難吃, 特意開帳戶寫食評。

晚市吃了孖寶及上湯魚腐浸菜。

太難食了未食完已經走,没有拍照。

很難想像呢間咁難食既酒樓專門做婚宴。

2016-01-08 679 浏览
放假一家四口嚟飲下午茶,成三點可能假期關係,要等上半小時地方都好大,估計擺到二十多圍酒席老爹老媽坐底由佢地發板劃點心叫到成枱面都係嘢,優惠點心小點,中點,特點仲有炒粉藥膳雞腳好香酒味,可能煲了很久雞腳十分淋,仲有些藥材入面紅油炒手完全都吾辣,豬肉鬆散豉椒雞絲炒河粉,食出雪藏味重雞肉無味,不過豉椒汁香濃惹味河粉夠滑,配合個汁都好開胃雪山叉燒包皮夠酥,內餡豐富仲有好多點心,都係大路食物可能假日,環境十分嘈晚上可能有酒席,我坐的枱四點時間由旁邊已經有職員間房整體來說不過不失,有機會再光顧
放假一家四口嚟飲下午茶,成三點
可能假期關係,要等上半小時
地方都好大,估計擺到二十多圍酒席
老爹老媽坐底由佢地發板劃點心
叫到成枱面都係嘢,優惠點心
小點,中點,特點仲有炒粉
藥膳雞腳好香酒味,可能煲了很久
雞腳十分淋,仲有些藥材入面
紅油炒手完全都吾辣,豬肉鬆散
豉椒雞絲炒河粉,食出雪藏味重
雞肉無味,不過豉椒汁香濃惹味
河粉夠滑,配合個汁都好開胃
雪山叉燒包皮夠酥,內餡豐富
仲有好多點心,都係大路食物
可能假日,環境十分嘈
晚上可能有酒席,我坐的枱
四點時間由旁邊已經有職員間房
整體來說不過不失,有機會再光顧
2016-01-03
2015-03-04 1086 浏览
由於屋企附近有兩間百樂門,間中都會去吓飲茶或食飯,雖然唔喺成日都有寫佢哋嘅食評(因為有時同老婆家人去,唔太方便影相),但對依個品牌一向印象都唔差。跟親戚一年一度嘅團年飯,選址晌長沙灣元州街新開嘅百樂門宴會廳。據親友講,依間百樂門都喺趕團年飯依水,啱啱二月初開檔,加上佢哋一向主力搞婚宴,所以,個大堂認真富麗堂皇,環境新簇,頭頂上一連串水晶掛飾夠晒吸晴 。一如其他酒樓,有多款「發財團年春茗」套餐,我哋就揀個平平哋嘅「新年好運全包宴」($2,988),提前落訂仲可以減多$200。我哋大人連細路,每圍14人一樣夠食,份量絕對十足,最好喺食得晒,唔會嘥嘢剩晌度。叫得全包宴,就梗包埋茶芥、酸菜、汽水、加一。飲品有可口可樂、七喜、美蓮達、獅威啤酒,全罐裝,唔要啤酒可一罐換一罐汽水。不過,可口可樂夾七喜應該好少有,因為通常喺攞番同廠出品,即可口可樂夾雪碧、芬達,百事可樂夾七喜、美蓮達。雖然喺正正年三十晚做節,旺到爆晒場,我哋因要遷就家人放工時間,揀食8:30pm第二輪,但服務及質素無理由差得咁緊要。上菜次序亂晒籠(以下喺當晚出菜次序) ,部份菜式貨不對辦,質素好一般 ,只可以講過時過節,為起每人
,部份菜式貨不對辦,質素好一般
,只可以講過時過節,為起每人二百唔使,夠大碟頭,食得飽各位咁囉!

紅燒竹笙雞絲翅
以前晌80年代風光嘅日子,有一句好富貴嘅說話「魚翅撈飯」,今晚我哋似乎都突然變得好富貴,皆因喺「魚翅啷口」,真喺估佢唔到,等咗20分鐘,第一道菜上枱竟然喺紅燒竹笙雞絲翅。窩翅頗大份,足足可分到14碗,碗碗九乘幾滿,亦睇到好足料,味道喺點?一眾親友話唔錯,小弟成為無翅之徒,所以,第一道菜就無緣品嚐。
醬皇彩芹螺片蚌片

隨即就上第二道菜「醬皇彩芹螺片蚌片」,完全唔知何解叫「醬皇」,睇樣就知喺清炒,喺忙得滯落漏XO醬定柱侯醬?還好喺味道都唔差,螺片同蚌片都炒得有咬口,無話太韌食唔到,而彩芹就似乎得西芹一樣,三色椒之類有色蔬菜就欠奉喇。
醬皇彩芹螺片蚌片
鴻運乳豬拼盤

初時,諗住唔使煮嘅燒味拼盤會最快嚟,結果以第三名時間上枱。拼盤有乳豬、叉燒、燒鵝、海蜇及油雞。啲燒味幾好,乳豬唔太肥,層外皮又香脆。
鴻運乳豬拼盤
蠔皇花膠扣鵝掌
雖然個蠔皇茨汁好夠味,蠔味又濃,花膠又大大件,不過,啲花膠同鵝掌就扣得唔入味,好似就咁煮完再淋過茨汁就算,總括嚟講,不過不失。
蠔皇花膠扣鵝掌
清蒸大青斑

成餐飯,以蒸斑最有水準,最得我心,除咗條大青斑夠大條,蒸嘅火候啱啱好,肉嫩細滑。
清蒸大青斑
蜜桃帶子海皇卷
海皇卷內大多數都喺粟米粒、西芹粒、蜜桃粒,帶子粒得好少,而且,送到嚟啲海皇卷唔太熱,只喺微暖,仿似大量炸好後,等上得菜時就執一碟出去,所以,層皮腍晒。中間兜生果沙律亦做得好馬虎,罐頭貨加上撈唔勻嘅沙律醬。
金瑤炆天使麵

仲有兩道熱葷都未到,先上個「天使麵」過你頂頂肚,之但喺,明顯喺一碟干燒伊麵,兼要幾難得先摷到一、兩條幼如髮絲嘅瑤柱絲。
金瑤炆天使麵
金蒜一品燒雞

除咗條大青斑,碟燒雞喺小弟認為第二好食,燒雞炸得皮脆肉嫩,又帶微微蒜香。
金蒜一品燒雞
發財好市添大利

唯一一道「意頭菜」成為壓軸,夠晒碟頭,有髮菜、生菜、蠔豉及牛脷,樣樣都所謂好意頭,睇落又幾好樣,不過,蠔豉真喺唔得,味道、口感都唔似蠔豉,咬落好鬆散,無乜蠔味,卻有朕腥味,最重點蠔心好似啲鮮蠔有朕草青
生炒臘味糯米飯

個麵變咗伊麵,好在個糯米飯正常啲,而且炒得幾好食,有唔少臘味粒,飯粒沾滿油香,但又唔太肥,而且分明,又煙糯。
生炒臘味糯米飯
滋潤紅棗糕

雖然棗味唔算好強,但煙煙韌韌都幾好食,不過,似乎家人唔太欣賞,剩番唔少,讓我一個人可以食多幾件。
滋潤紅棗糕
滿屋黃金兆豐年
無錯,「黃金」就喺大大個潮州柑,都喺攞個諧音啫,好過送果盤,食唔晒又唔方便拎走,依家搵人袋走就唔使嘥嘞。
滿屋黃金兆豐年
闔家鴻運慶團圓
滿以為10:30pm應該食完走得,點知個紅豆沙湯圓遲遲未現身,以為仲煲緊,點知喺收銀附近枱上放咗一大桶,原來喺唔夠人手搞。紅豆沙攤到涼晒,又杰身,連帶湯圓唔熱,質感開始變番實,認真麻麻
闔家鴻運慶團圓
以今晚質素及服務,老實講,真喺唔達標,比起以前,覺得啲嘢一落千丈。作為團年飯,梗喺希望大家食得開開心心,所以,我哋都只喺食完就算,況且,我班親戚一向好隨和,志在一齊高興,齊齊整整,咁就夠開心喇
庆祝纪念
团年饭
在最近太座通知百樂門又在長沙灣區又開咗一間新店位處元洲街,茗茶7蚊/位, 午市: (小)$12.80, (中)$16.80, (大)$20.80, (特)$22.80, (頂)$24.80脆皮燒腩仔 -$38 價位的確係”平”,但肥瘦比例有點不均, 味道偏咸, 脆皮是ok的, 以這價錢要求不能太高, 想飽肚一點的話這會是不二之選,蜜汁义燒飯 -$16.80/碗, 份量夠大重有條菜芯, 絕對係抗通漲之選, 义燒都夠淋身又不會太過咸, 抵食好味夾大碗!早晨孖寶: -$20.80/份潮式蒸粉菓, 完全老派風味, 花生成粒上, 夠咸香!魚湯鮮竹卷, 魚湯也好, 清雞湯也好, 其實客人又有幾多個會刻意劃分? 鮮竹卷主要是食塊支竹皮, 內裏放些什麼餡料, 大家好少探究?! 這裡的都是一般的吧!雪山义燒飽 $14.80(晨光第一線價) 唔太突出, 主要係飽皮本身發酵未夠身,咬開後見到飽皮的厚度不足,可能同依士嘅份量或者發酵時間不足的關係, 但整體係唔難食嘅!鮮竹牛肉球 $9.80 (晨光第一線價) 同其他酒樓的相比可算是有點咬口那種, 有芫茜陳皮香味,鮮蝦腸粉 $22.80 (特點) 呢個腸粉皮做得
在最近太座通知百樂門又在長沙灣區又開咗一間新店位處元洲街,
脆皮燒腩仔
蜜汁义燒飯
$16.8
早晨孖寶: -$20.80/份
潮式蒸粉菓
魚湯鮮竹卷
潮式蒸粉菓, 完全老派風味, 花生成粒上, 夠咸香!
雪山义燒飽
$14.8
鮮竹牛肉球
$9.8
鮮蝦腸粉
$22.8
鮮蝦腸粉 $22.80 (特點) 呢個腸粉皮做得幾好架, 半透明得嚟又帶一點煙靱的口感, 餡料的蝦都算OK喎!
環境方面: 話晒都係新開嘅, 基本上乾淨整潔啦,
服務方面: 同同區比較的話算係咁啦!
2015-02-03
蜜汁义燒飯