2010-11-25 422 浏览
下午時段, 等位, 15分鐘左右啦… 不算太耐, 大伙人食飯, 已不記得所有食物了, 太約吧… 义燒包, 皮尚算軟, 餡略為多汁, 肥肉太多, 蒸粉果, 皮十分大分厚, 內餡材料不過不失, 楊州窩麵, 太少湯, 上枱時已近乾, 材料不算多, 味道適中, 不太咸, 大廚炒飯, 十分好, 炒得乾身又不油, 可惜比較細碟, 唔夠分, 下次叫兩碟…. 燒賣, 十分熱上枱, 中蝦一隻在頂, 豬肉不肥, 好味! 鮮魷, 略淡但彈口, 加上粉絲底, 也好! 胡椒豬肚, 豬肚少, 胡椒味不夠濃, 口水雞, 不算太辣, 不合我胃口, 但友人不愛辣, 合他心意, 鴨胸, 肥皮太厚, 但無所謂, 可以做私人手術: 切掉, 只吃鴨身, 肉與尚算軟熟, 而且大碟有十多件, 七人只用了不四百多元, 十分底食, 會再來!
2010-11-21
2010-03-22 191 浏览
又要參加商會Party了. 是次是老闆於一個什麼商會的就職典禮, 所以再少多一份拘束. 我們全公司上上下下, 更加開懷大食. 是次, 會方安排在百樂門. 一開, 就開了50席, 基本上包了成個場. 而且仲請了電視台的主持姐仔同我地做主持, 及一些金曲歌王歌后, 表演金曲. 再加上勁攪笑既喬寶寶. 成個Party 非常之開心.說完氣氛. 該說食物了. 不過, 飲宴, 來來去去都係果幾味. 只差在果幾味做得好唔好食姐. 然而, 一開始, 酒樓必定先來一個萬豬歸宗. 乳豬繞場一周, 才上檯.乳豬, 不太肥但好好肉. 皮夠脆, 完全不失禮. 百樂門呢D主打宴會的酒樓. 若是第一道菜弄得不好, 就不配做一間酒席婚禮宴會專門店了.之後, 是如意百合翡翠帶子蝦仁. 翡翠, 就是西籣花, 味道清新爽口, 百合, 又大塊, 又爽甜. 帶子同蝦, 爽口新鮮的, 味道布比較清淡. 本應點一點蝦醬才食的, 我覺得不用點, 原味清清淡淡的食, 仲可口.發財好市玉環柱脯. 是晚活動, 是就職典禮塈春節晚會. 既然是春節聚會餐單, 當然少不了這些過年才食的東西. 呢次既汁不濃味. 蠔支豉亦非常之乾身. 味道夠哂咸香

發財好市玉環柱脯. 是晚活動, 是就職典禮塈春節晚會. 既然是春節聚會餐單, 當然少不了這些過年才食的東西. 呢次既汁不濃味. 蠔支豉亦非常之乾身. 味道夠哂咸香. 而瑤柱既咸香味就比較淡少少, 也許, 同蠔豉在一起. 蠔豉味道較濃, 瑤柱既味道, 根本比唔上佢.

炸蟹鉗, 去親飲都有得食, 唔熱氣都俾佢整到熱氣. 食蟹鉗一定要即到即食. 皮夠金黃香脆, 而且沒有炸得過火. 食落, 都是一般半粉半肉的. 不過不失既.

上翅了, 是紅燒雞絲翅. 食得出只是小小的裙邊翅仔. 這個翅, 槳粉多, 味道非常之雞精. 只是抱著一個食翅唔好浪費既心理去食埋佢.

碧綠金錢鮑片. 酒樓應該不會用螺片充當鮑片吧. 鮑片炆得夠腍. 冬菇味道夠香. 其實食到此時已經半飽. 除了魚有添食之外, 其他都只是小食一兩舊算.

魚, 是清蒸大海斑. 普通酒樓, 絕對不會保證佢係純正野生海魚. 一吃, 肉質帶點腍的, 肌肉不太結實. 運動量不足既魚, 都是養魚居多. 不過蒸得夠好, 豉油汁夠甜. 食魚不怕肥, 就於妖碟前添食時段, 食多少少.

雞, 一看到雞, 就知道是是日既尾聲了. 炸子雞, 看落去很是好食, 但胃量已經是差不多了. 不過為了試一試. 點都吃下一口. 食的是雞肶位置. 雞味夠香, 皮脆肉滑. 不過係呢d場合, 打包回家總是有點不好意思. 就算是對這好味道的雞說miss 了.

其他飯麵因為太飽同埋開始要同老細周圍打招呼而沒有食了. 糖水是湯丸加紅豆沙. 味道清甜.

食物幾好, 氣氛幾好. 說其是宴會專家. 果然, 佢起成班伙記, 同大會配合得非常好. 的確是一個擺酒好選擇.
2010-01-09 322 浏览
Our first breakfast in Hong Kong was Cantonese Dim Sum. We went to Paramount Banquet Hall in Tsim Sha Tsui which was less congested on that very morning. We had the usual staple of dim sum namely har kau, siu mai, char siu bao and so forth. The century egg congee served lukewarm was very soothing to the palate and the tantalising taste of har kau with fresh crunchy prawn was so irresistible. The overall taste of the dim sum at Paramount is definitely above average and it's also a nice place to dine at as it has a great dining ambience and beautiful tableware of egg-shell china.
Har Kau
Char Siu Bao
Deep-fried Spring Roll
Siu Mai
translucent skin har kau
Chives Dumpling
2009-12-11
$65 (早餐)
Har Kau
Char Siu Bao
Deep-fried Spring Roll
Siu Mai
translucent skin har kau
Chives Dumpling
2009-08-12 89 浏览
屋企好耐冇出街吃飯,剛好有人生日 BUT 。因已去過九龍灣/Mega Box 的百樂門宴會廳(包括飲茶和晚飯),所以今次就試下尖東百樂門,仲有喺上星期六巳訂了"龍蝦球魚翅全包宴"半席($788/6位)。原本諗住Mega Box 百樂門幾靚,地點在尖東應該不差,可能仲靚添,點知去到個大禮堂間咗做跳舞,d音樂聲好大聲!到囉位的時候是安排我坐喺樓梯隔籬,前面仲有一家人訂左3圉檯(12人1圍),大人同小孩都嘈到死,冷氣又唔夠,愈食愈熱,又冇伙計,重衰過坐大牌檔。而家講一吓個餐:龍蝦球伊麵底(上湯): 一般五福臨門大併盆: 乳豬冧左,义燒好肥XO醬翡翠雙蚌: XO醬棘左d,雙蚌得5、6件香脆海鮮卷: 一般紅燒竹笙蟹肉翅: 一食就知用粉開清蒸大海斑: 都算幾好飽汁花膠扣玉掌: 花膠冇味, 玉掌冧到自動去骨炸子雞: 一般炒飯: ok鮮百合紅豆沙: 冇食,唔知生果大併盆: d 菠蘿可以甜過d西瓜,西瓜紅到好假完全唔覺得lee間是洒樓(冇見過個大禮堂),仲有好似坐喺樓梯底吃飯咁,又冇冷氣。***因本人先拿位,屋企人又差不多到,所以冇即刻轉地方,好後悔。***仲有以後都唔會再去百樂門,所有百樂門都唔會再去
屋企好耐冇出街吃飯,剛好有人生日 BUT

而家講一吓個餐:
龍蝦球伊麵底(上湯): 一般
五福臨門大併盆: 乳豬冧左,义燒好肥
XO醬翡翠雙蚌: XO醬棘左d,雙蚌得5、6件
香脆海鮮卷: 一般
紅燒竹笙蟹肉翅: 一食就知用粉開
清蒸大海斑: 都算幾好
飽汁花膠扣玉掌: 花膠冇味, 玉掌冧到自動去骨
炸子雞: 一般
炒飯: ok
鮮百合紅豆沙: 冇食,唔知
生果大併盆: d 菠蘿可以甜過d西瓜,西瓜紅到好假

***仲有以後都唔會再去百樂門,所有百樂門都唔會再去
2009-08-11
2009-05-13 69 浏览
朋友生日, 所以大伙兒黎呢度慶祝, 訂位時同時訂了龍蝦球魚翅全包宴($1,388/12位). 呢度裝修ok, service亦不錯, 不過唔知係咪間咗部份地方出黎做晚飯 + 跳舞(min. $198/位), 所以個廳好細同幾嘈. (d音樂同唱歌聲好大聲)個全包宴包4罐啤酒同4罐汽水. 上湯龍蝦球伊麵底: 好味, 唔錯五福臨門大併盆: 豬仔腳尤其正xo醬翡翠雙蚌: 都幾好味香脆海鮮卷: 呢個一般紅燒竹笙蟹肉翅: 都ok嘅, 好過冇啦清蒸大海斑: 冇食呢個, 朋友話一般飽汁花菇扣玉掌: 花菇好味, 但因為已經飽, 所以食唔落玉掌, 但朋友話麻麻脆燒巨東雞: , 幾嫩滑, 味道亦唔錯王府炒飯: d米一粒粒, 好好食鮮百合紅豆沙: 唔會太甜, ok架生果大併盆: 可以唔食因為我地得10位, 但呢個餐係12位嘅, 其實好似翅同飯, 糖水等都可以每人分多少少分10位便可, 唔明佢地點解次次都一定要分12位, 有啲多餘囉! 除此以外其他都ok, 毎餐份量亦好足. 埋單真係冇其他charge. 可以再幫襯, 不過朋友話megabox個間新d同靚d, 或者下次試吓果間.

個全包宴包4罐啤酒同4罐汽水.

上湯龍蝦球伊麵底:
好味, 唔錯
五福臨門大併盆:
豬仔腳尤其正
xo醬翡翠雙蚌:
都幾好味
香脆海鮮卷: 呢個一般
紅燒竹笙蟹肉翅: 都ok嘅, 好過冇啦
清蒸大海斑: 冇食呢個, 朋友話一般
脆燒巨東雞:
, 幾嫩滑, 味道亦唔錯
王府炒飯:
d米一粒粒, 好好食
鮮百合紅豆沙:
唔會太甜, ok架
生果大併盆: 可以唔食

2009-04-14 81 浏览
嘩, easter最後一日holiday 8:30am就同honey黎飲茶~而家都仲有特價點心,仲可以坐到12:30pm 叫左:鳳爪排骨飯 x2 =$2 有一隻鳳爪, 2-3舊排骨, d排骨好入味, d肉汁滲返落d飯再加soya source好正, 食完都半飽煎蓮"勾"餅 $5.8有3件, 佢加左d蝦米,鯪魚肉去煎, 食落好爽口, 又唔油, d鯪魚肉好彈流沙飽 $10.8有3個, 麻麻地, 都唔係幾流沙, 不過咸蛋黃都幾多, 又甜左d山竹牛肉 $5.8普通la, 大舊lor, 比較稔身冇咩咬口連加一茶芥$40埋單

而家都仲有特價點心,仲可以坐到12:30pm

叫左:
鳳爪排骨飯 x2 =$2

煎蓮"勾"餅 $5.8

流沙飽 $10.8

山竹牛肉 $5.8
普通la, 大舊lor, 比較稔身冇咩咬口

連加一茶芥$40埋單
$20 (早餐)
  • 鳳爪排骨飯
2009-03-30 37 浏览
呀媽介紹黎呢度飲茶星期六9am到都唔駛等,三個人叫左:炸菜排骨飯 x3, $1 咋!!!, 有4件排骨, dd炸菜, 唔細碗wo, 食完都半飽了咸水角($5.8), 一碟4隻, 雖然唔大隻但餡料超多, 仲好脆口蘿白絲酥餅($10.8), 一d都唔油, 好鬆化, 入面多蘿白絲, 清清地好味 粉果 ($5.8), 個皮好煙奀, 又薄, 餡料又係超多炒米粉 ($8.8), 炒得好乾身又唔油, 但冇蝦仁, 得d火腿絲, 蔥, 紅蘿白絲服務+環境好好, 坐到12:30pm都得, 不過特價點心只會至到11am埋單$69~
呀媽介紹黎呢度飲茶

星期六9am到都唔駛等,三個人叫左:

粉果 ($5.8), 個皮好煙奀, 又薄, 餡料又係超多

埋單$69~
$23 (早餐)
2009-01-26 42 浏览
早幾天去了歷史博物舘去參加一個有闢法國大革命的講座,巳有一段很長時間没有在尖東用膳,今天正好先在尖東飲茶,不想去那些常去的集團式酒樓如德興、稻香等,在噴水池廣場行了一圈,便走入了這間百樂門宴會廳,內裹装修頗新淨而且有氣派,場內備有一部高爾夫球車供新人用,看來它主打做緍宴生意。這裹的點心屬於中價级數,午市小點至特點定價由$10.8至$23.8,只有很少款是小點及中點,兩個人叫了五款點心。叉燒腸粉腸粉皮夠薄皮,入口都幾滑身,叉燒不嚡囗,味道唔錯。菜乾猪骨粥雖然是特點要廿幾元一客,但是份量很大,用一隻寬口的大陶鍋上枱,鍋中下了很多菜乾及帶肉的豬骨,粥身亦煲得夠綿身,唔會太杰不如入口。香煎糯米鶏將糯米鶏拆開去掉荷葉,然後用鑊鏟壓扁,在面上蓋上一層煎蛋,外表就像一隻蟹身,可惜吃時已攤凍了,變成硬身一些,如果熱度夠應該會很香口。韮菜餃子除了餃子外選有唐生菜墊底,以素菜做饀,健康有營之選,味道不俗。春卷一碟四條剪開成八小件,份量比其它酒樓多,上枱時仍保持香脆,這裹的點心應該都是新鲜造的。這裹的價錢雖然較那些集團式酒樓高,但它的食物、服務及環境都同樣較高,所以都值得大家去幫襯。

叉燒腸粉
腸粉皮夠薄皮,入口都幾滑身,叉燒不嚡囗,味道唔錯。
春卷

菜乾猪骨粥
  • 春卷、香煎糯米鶏、菜乾猪骨粥、叉燒腸粉
2008-12-07 39 浏览
昨晚因為親友生日,所以尼食,菜色普通,冇特別,份量都幾大下16個人$3000埋單有得找...服務very good! 我想講既係佢既壽包好似係送既,本來以為係細細個點知勁大個,食吾落,留到今朝先食包裡面有半個蛋黃,蓮蓉,比量岩岩好吾係太甜 very good!果盤吾只得西瓜,仲有菠蘿tim!但係好似放得耐滯d菠蘿變變地色,另外,想講下佢d紅豆沙,吾知係咪因為有陣果皮味所以我吾係咁鐘意,果皮味如果少d就好啦佢地服務真係幾好,我地話碟雞生佢就拎番去煮多次,但係都仲係生,佢都肯再整多次!
昨晚因為親友生日,所以尼食,
菜色普通,冇特別,份量都幾大下
16個人$3000埋單有得找...
服務very good! 我想講既係佢既壽包
好似係送既,本來以為係細細個
點知勁大個,食吾落,留到今朝先食
包裡面有半個蛋黃,蓮蓉,比量岩岩好

吾係太甜 very good!

果盤吾只得西瓜,仲有菠蘿tim!但係好似放得耐滯
d菠蘿變變地色,另外,想講下佢d紅豆沙,
吾知係咪因為有陣果皮味
所以我吾係咁鐘意,果皮味如果少d就好啦

佢地服務真係幾好,我地話碟雞生
佢就拎番去煮多次,但係都仲係生,佢都肯再整多次!
2008-12-04 47 浏览
司能尖東租平,很多食店比市區其他地方抵食。第一次來飲茶,地方很大,闊落,幾低食。先來叉燒,味道幾好,肥瘦適中,稍嫌不夠燶。點了很多點心,其中不錯的有腸粉,皮滑harm靚,燒賣肉味夠鮮,蝦餃皮薄蝦爽,大雞包很大很大。糯米反很受女仕歡迎,因為少油又唔覺乾。最後送的南爪西米露very good。很眠,少甜又潤滑。是日週日人都不太多,易揾位,會encore。

先來叉燒,味道幾好,肥瘦適中,稍嫌不夠燶。

糯米反很受女仕歡迎,因為少油又唔覺乾。

最後送的南爪西米露very good。很眠,少甜又潤滑。

是日週日人都不太多,易揾位,會encore。
燶D仲好
不錯
大雞包
少油
2008-12-02 25 浏览
一行四人想找個寧靜的地方吃晚飯, 尖東應該是理想區域, 而昨天才於銅鑼灣店惠顧過, 印象不錯, 今天亦不介意去尖東店再試.向經理查詢有否如銅鑼灣店的優惠, 獲悉4人晚飯只送沙薑雞半隻, 大餐牌8 折並不適用, 隨後朋友點了例湯, 羊腩煲, 炒雜菌, 蟹粉豆苗, 幾款菜式昨天全部吃過, 味道份量皆找不到明顯分別, 食物依然是有水準的.當飯差不多吃完之時, 有團體晚宴的一班女士約六七人, 身穿中國民族服裝, 在相距我們三張檯的位置開始唱起歌來, 好像是民族山歌之類, 連續唱了超過廿分鐘, 其實頗為擾人, 朋友按捺不住向經理反映, 最終停了下來, 我們亦樂得安靜地享用糖水.

2008年9月20日.....................第一次光顧呢間酒樓................結論係.............. ~ 金玉其外xxxx.......................................裝修好似富麗堂皇.............唔係呀朋友因為有coupon.......我地都唔會揀o個度食飯..............一行十幾人........ 呀經理幫手寫咗幾個餸之後....菜單巳標明...."多謝 $2980元正"真誇張..............名菜如下:"超級名貴海皇豆腐更" - 咁又係豆腐更"燒名大拼盤" - 佢叫自己做大拼盤咋.... 個碟就真係大...."白切雞一隻:腊味炒波菜豉油大頭蝦蜜糖豆炒菇一條大魚(唔記得係乜"班")例排炒飯和干燒伊面*** 6個餸+ 湯 + 炒飯+炒面+糖水 = $2980 (經本人非正式統計.....比其他的酒樓貴一倍)"講真...外面其他酒樓.... 成3千蚊.... 魚翅...海鮮都有得你食啦!!"呀姐又唔pro...分湯啦,飯啦...面啦........天一半....地一半...
結論係.............. ~ 金玉其外xxxx
裝修好似富麗堂皇.............
菜單巳標明...."多謝 $2980元正"
真誇張..............名菜如下:
"超級名貴海皇豆腐更" - 咁又係豆腐更
"白切雞一隻:
腊味炒波菜
豉油大頭蝦
蜜糖豆炒菇
一條大魚(唔記得係乜"班")
例排炒飯和干燒伊面
呀姐又唔pro...分湯啦,飯啦...面啦........天一半....地一半............都立咗好多地稅.........
上菜時.....四面八方都上得菜.....只要佢鍾意....佢就响你背後上菜.........勁!!..
各式飯、面及糖水...每人配及只得到半碗.....仲要係小的半碗..............
好彩o個日唔肚餓...........如果唔係...就弊...............
..........................................
仲有呀............
提醒各位駕車人事............
泊車泊响南洋中心係無free parking的.............
佢地話要泊响隔離華"貿"先有free parking offer 喎!!!!!
真係多謝哂佢.............................