放假前一天,來百樂門吃個午茶難得公司係附近,夠曬方便餐具都好光亮乾淨,未點點心前,來個花生小吃發現除了點心外,還有單拼燒味飯都只不過HKD30而已有4款選擇,我選了叉燒,燒得夠香又甜好吃,半肥瘦飯可以選碟或碗,我選了碗,最適合我食量少的人,份量剛好,飯又煙韌,生熟適中我們還點了咸菜胡椒豬肚作小食HKD38味道濃淡得宜,有胡椒的辣又有咸菜的酸甜,加上白果同紅椒,令整個小食更豐富豬肚完全吸收咸菜胡椒味道,而且唔會過韌,口感不錯再叫左個煲仔瑤柱蒸蘿蔔糕HKD30.8(大點)蘿蔔絲一條條,又唔會好粉,味道不鹹不淡,又唔會油膩,食落香甜蘿蔔味,很不錯食午茶變食午餐咁,吃過主食,最後來個甜品薑汁燉鮮奶HKD16.8平時外面食用這個價都食唔到好香呢薑汁夠濃,鮮奶好滑溜,入口香軟,奶味重,想不到可以咁好吃提一提,所有點心,如果在午茶時都有八折,十分超值,味道又不錯!
放假前一天,來百樂門吃個午茶
難得公司係附近,夠曬方便
餐具都好光亮乾淨,未點點心前,來個花生小吃
發現除了點心外,還有單拼燒味飯都只不過HKD30而已
有4款選擇,我選了叉燒,燒得夠香又甜好吃,半肥瘦
我們還點了咸菜胡椒豬肚作小食HKD38
豬肚完全吸收咸菜胡椒味道,而且唔會過韌,口感不錯
再叫左個煲仔瑤柱蒸蘿蔔糕
HKD30.8(大點)
食午茶變食午餐咁,吃過主食,最後來個甜品
薑汁燉鮮奶HKD16.8
平時外面食用這個價都食唔到
好香呢
薑汁夠濃,鮮奶好滑溜,入口香軟,奶味重,想不到可以咁好吃

✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。百樂門:抵食中菜.食指大動。✰•*˚ ✿✿舌尖上的九龍灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 到九龍灣探朋友,和她去吃飯 她選擇到百樂門,茶樓剛好有人在擺百日宴 喜事令人精神爽! 食物的質素,決定了酒樓的吸引力 店員的服務,亦會影響了一個店舖的走向 第一次光顧這家分店,味道與服務都值得高分 海蜇燻蹄 $48 海蜇很有風味,十足兒時所吃的微辣開胃 燻蹄片片均勻,彈牙爽口,是本小姐從小到大必食的小食 百樂門燒鵝皇(例) $22 這是店長的推介,份量大而抵食 上台已聞到很香的燒鵝味,皮的薄脆與燒鵝的油香交融入口 那豐腴的口感,在口中慢慢化開,再伴上鵝肉的嫩汁,很快清碟 桂花瑤柱炒素翅 $78 十足的鑊氣,爽口的粉絲,重點在蛋香最令人回味 燒汁什菌炒花膠 $88 味道出色的小炒,花膠入味,醬汁深入什菌與甜豆之中 齒頰留香,白飯來多碗! 小評:店長與店員都親切友善,而且會問客人口味推介不同菜式這樣貼心的服務,實在令人賓至如歸味道:★★★★☆環境:★★★★☆服務:★★★★☆衛生:★★★★☆抵食:★★★★☆

雜感女生 好味日記

˚*•。百樂門:抵食中菜.食指大動。•*˚

✿✿舌尖上的九龍灣✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

到九龍灣探朋友,和她去吃飯

她選擇到百樂門,茶樓剛好有人在擺百日宴

喜事令人精神爽!

食物的質素,決定了酒樓的吸引力

店員的服務,亦會影響了一個店舖的走向

第一次光顧這家分店,味道與服務都值得高分

海蜇燻蹄 $48

海蜇很有風味,十足兒時所吃的微辣開胃

燻蹄片片均勻,彈牙爽口,是本小姐從小到大必食的小食

百樂門燒鵝皇(例) $22

這是店長的推介,份量大而抵食

上台已聞到很香的燒鵝味,皮的薄脆與燒鵝的油香交融入口

那豐腴的口感,在口中慢慢化開,再伴上鵝肉的嫩汁,很快清碟

桂花瑤柱炒素翅 $78

十足的鑊氣,爽口的粉絲,重點在蛋香最令人回味

燒汁什菌炒花膠 $88

味道出色的小炒,花膠入味,醬汁深入什菌與甜豆之中

齒頰留香,白飯來多碗!

小評:
店長與店員都親切友善,而且會問客人口味推介不同菜式

這樣貼心的服務,實在令人賓至如歸

味道:★★★★☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆
题外话/补充资料: 小評: 店長與店員都親切友善,而且會問客人口味推介不同菜式 這樣貼心的服務,實在令人賓至如歸 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆
2017-03-24
2017-03-16 1609 浏览
居於九龍灣的我, 眼看近年周邊的變化很大由自成一角的屋園, 漸漸與其他新屋苑一同擴大板塊附近的食肆有的開始價格飆升, 有的開始供不應求, 有的甚至開始質量下降所以假日難得脫離框架, 為求有更好選擇大家也不介意走向工業區, 走向Megabox覓食但其實假日食肆的位很難找吧, 今天就改變一下作風, 到megabox的高樓層踫個運氣沒想到位於十四樓的百樂門十一點也只坐滿了大概三分二的食客我們很輕鬆就能坐下來而無需搭枱✌🏼️周圍環境光猛寬闊, 天花吊滿水晶燈, 亮著紫色的燈, 是婚宴的裝潢邊剔點心紙邊覺得兩個人飲茶真不划算, 選擇又不能多唯有叫幾樣心愛首選的點心點心都是即叫即蒸, 所以要稍為等一下腸粉先最先來到翡翠鮮蝦腸粉 腸粉皮滑, 大大隻鮮蝦夾在中間, 口感得爽彈蠔皇鮮竹卷 腐竹香味突出, 肉味鮮甜, 與芹菜,蘿蔔絲互相襯托鮮味, 再配上蠔油調味, 味道更香更濃郁豉汁蒸鳯爪 質感很腍, 非常入味, 我與朋友都吃不停口呢燒賣與蝦餃只能選其一, 兩個人實在不能吃太多只好揀蝦餃, 唔會啖啖肉之外, 總覺得蝦餃才是一間酒店的賣點只要蝦胶做得好, 其他點心也沒差晶瑩鮮蝦餃蝦餃大大粒, 粒粒蝦都爽滑彈牙
居於九龍灣的我, 眼看近年周邊的變化很大
由自成一角的屋園, 漸漸與其他新屋苑一同擴大板塊

沒想到位於十四樓的百樂門十一點也只坐滿了大概三分二的食客
我們很輕鬆就能坐下來而無需搭枱✌🏼️
邊剔點心紙邊覺得兩個人飲茶真不划算, 選擇又不能多
唯有叫幾樣心愛首選的點心
點心都是即叫即蒸, 所以要稍為等一下

腸粉先最先來到
翡翠鮮蝦腸粉
腸粉皮滑, 大大隻鮮蝦夾在中間, 口感得爽彈
翡翠鮮蝦腸
豉汁蒸鳯爪
質感很腍, 非常入味, 我與朋友都吃不停口呢
豉汁蒸鳳爪
燒賣與蝦餃只能選其一, 兩個人實在不能吃太多
只要蝦胶做得好, 其他點心也沒差

晶瑩鮮蝦餃
蝦餃大大粒, 粒粒蝦都爽滑彈牙, 早已加入胡椒稍為調味這點絕對值得一讚
而皮亦算薄, 口感煙煙靭靭
鹹魚肉餅煲仔飯 32
不再像小時候的一盅盅, 而是一個矮鍋, 份量十足
店員稍為落小許甜豉油, 飯粒軟棉, 飯香味很香
而肉餅內混入了有馬蹄, 肉味香甜之餘帶點清新及提升口感
鹹魚肉餅煲仔飯
飲完午茶結帳時, 我倆看到單據真是嚇一跳
每人都只是$83?!!
原來星期六全日所有點心半價!!! OMG...
原來門口的介紹牌有寫, 只是我倆太心急眼盲了看不到
這樣看, 星期六來飲茶很划算喔~~值得推介

2017-03-04
翡翠鮮蝦腸
豉汁蒸鳳爪
鹹魚肉餅煲仔飯
2017-03-13 263 浏览
周末同左屋企人去mega box飲茶☕️呢到d位幾鬆動,坐得幾舒服望住點心紙,第一樣必點係脆皮燒腩仔叫左88蚊既例牌份量都幾多皮果然係脆 咬落脆卜卜突然想食手拍青瓜伴海蜇開開胃味道都幾濃 青瓜同海蜇份量都多沙律海鮮卷炸得金黃酸酸地 入面有隻蝦仔同什果幾香口媽媽想食紅燒皇子鴿於是叫左隻一家人食😜皇子鴿細細隻 每人食一舊就食完嚕重有鮑汁鮮竹卷下午茶時間都幾多人等位架茶茗11蚊一位,重會收花生錢,要留意返喲😛

周末同左屋企人去mega box飲茶☕️
呢到d位幾鬆動,坐得幾舒服
望住點心紙,第一樣必點係脆皮燒腩仔
叫左88蚊既例牌

重有鮑汁鮮竹卷

下午茶時間都幾多人等位架
茶茗11蚊一位,重會收花生錢,要留意返喲😛
2017-03-12 549 浏览
假日爬起床@百樂門宴會廳九龍灣 宏照道38號MegaBox 14樓1號舖假日要早起床是難過登天,一至五上班七時需要起床,生理時鐘在假日運作 但我仍會倒頭再睡。再起身睜開眼已是一時許,隨便梳洗落樓醫肚。我已餓得發瘋了,一口氣點了點心12.8蜜汁叉燒腸,腸皮好腸即拉的吧,淋上甜醬油更香,可以蘸辣醬更惹味。海蜇拼燻蹄$38,前菜燻蹄皮呈膠質爽口,而海蜇水份足一樣爽口開胃,用了麻油提香。迷你鹹蛋叉燒飯$19.8,一個人的mini size原來壓根不迷你,原打算可以留quota吃其他點心。重點是鹹蛋夠鹹香惹味。叉燒蜜汁味出,肉亦軟腍,邊位帶點焦香,強烈推薦,性價比太高了。鳳爪排骨飯飯$32,個鳳爪入味,排骨的油份流入白米飯中,淋以豉油已可以一人吃畢一大盅了。點心珍珠雞$35.8(有半價)安蝦鹹水角$25.8,炸到香口,中心餡都塞得滿是豬肉碎加乾碎蝦等。,糯榨米皮qq。小心食流沙包$30,有提你要小心熱,掰開流水鹹蛋香,奶同油混出的熱奶黃餡,泛著閃亮油光,甜中會嚐到點鹹蛋黃甘香及粒粒細沙似的口感,好奶黃者真是照不得熱會燙著。馬拉糕$18.8,糕點包類那鬆軟口感我抗拒不了,打發得彈牙充滿氣孔,更點綴
假日爬起床@百樂門宴會廳
九龍灣 宏照道38號MegaBox 14樓1號舖

點心珍珠雞$35.8(有半價)
米皮qq。
馬拉糕$18.8,糕點包類那鬆軟口感我抗拒不了,打發得彈牙充滿氣孔,更點綴了瓜子在面。
甜點薑汁燉奶$12.8.比起去中式甜品店吃更便宜。微辛的薑味,撞出來好滑又有蛋白香。
因太抵而我倆也愛吃甜,順勢再加陳皮紅豆沙$4.8同桂花糕$4.8。紅豆煮好軟腍起沙帶陳皮果香,桂花杞子糕就清淡彈呀。

茶芥$11一位,酸菜$10碟,半價令人瘋狂,點呀點2人就剔了那麼多,是沒有考慮食量,剩了包糕點心就要了外賣盒打包。

但服務就很一般,不停5,6遍舉手要結帳,明明有幾個不同待應在台前不足半米行過2,3遍都扮作看不到,但又不是在幫其他客下單或收拾。
2017-03-12 206 浏览
星期日的早上 梗係family day同屋企人突登揸車過九龍灣megabox飲個早茶同屋企人飲最開心 因為想食乜就食乜唔洗睇價錢 哈哈!椒鹽九肚魚 好鬆脆!魚肉釀茄子👍🏻煎得好香口牛肉腸粉 好滑 皮好薄雪山叉燒包 都好好味 特別中意面個層!燒賣梗係飲茶必叫架啦!大大粒勁飽滿鮮蝦菜苖餃 鮮蝦仁好爽脆 黑松露野茵餃 好香 好足料仲有沙薑雞腳 好香 唔會太油!呢間百樂門好闊落 唔會好似有d酒樓咁迫到死星期日的朝早 飲個茶食個飽 心情零舍好!
星期日的早上 梗係family day
同屋企人突登揸車過九龍灣megabox飲個早茶
同屋企人飲最開心 因為想食乜就食乜唔洗睇價錢 哈哈!
椒鹽九肚魚 好鬆脆!
魚肉釀茄子👍🏻煎得好香口
牛肉腸粉 好滑 皮好薄
雪山叉燒包 都好好味 特別中意面個層!
燒賣梗係飲茶必叫架啦!大大粒勁飽滿
鮮蝦菜苖餃 鮮蝦仁好爽脆
黑松露野茵餃 好香 好足料
仲有沙薑雞腳 好香 唔會太油!
呢間百樂門好闊落 唔會好似有d酒樓咁迫到死
星期日的朝早 飲個茶食個飽 心情零舍好!
2017-03-12
$106 (早餐)
2017-03-11 219 浏览
Sister told me to mega paramount dinner This is the reason two main courses198$yesI do love 'siu ' goose The meat is sweet SkinCrispy and full of taste and goose oil Though it is oil But scented Very delicious 😋 I am happy with this for steam fish Sister is special and skilled in eating fresh fish head for bonus Bones also She has eaten these I have tried the fish 🐟 meat It's fresh Just done but not over My sister eats the head whole andheartedly if I come next time I may order this special pri
This is the reason

I have tried the fish 🐟 meat
It's fresh
Just done but not over
if I come next time
I may order this special price 22$+10$
At weekends
2017-03-11
  • BBQ  goose
  • 乳豬
2017-03-08 267 浏览
今日就同四位同事去咗megabox嘅百樂門飲茶, 環境以白色為基調, 樓底好高, 坐得好舒服,  夠晒乾淨, 如果擺結婚酒都吾錯!大家都點了幾個餸, 我就揀咗一口豆腐, 外脆內嫩, 正點心就叫咗個燒賣, 成隻蝦係燒賣上面, 真材實料呀另外再叫咗個砂鍋鮑魚雞煲, 係個例牌黎, 黎到時見到SIZE非常之大碟, 啲雞炒得好惹味, 另外的鮑魚鎖曬啲雞汁, 夠彈牙,  口感唔錯食咗咁多肉, 都要食D菜先, 點左菜心, 菜心非常鮮嫩, 夠健康炒飯真係一個飽肚既選擇, 炒得色澤均勻, 粒粒分明, 有櫻花蝦, 香蔥, 同蛋花去調味, 幾香幾好味
大家都點了幾個餸, 我就揀咗一口豆腐, 外脆內嫩, 正
點心就叫咗個燒賣, 成隻蝦係燒賣上面, 真材實料呀
2017-02-13 449 浏览
came to Megabox Paramount Banquet Hall to have a business lunch with my clients. booked a private room thus we ordered many nice dishes to hit the minimum spending, although it is not very expensive. didn't have the chance to take a picture of every dish, but most of them are amazing. the fish is a 老鼠斑 and it was cooked perfectly without any flaw, the abalone was also very good, the starter dish is a combination of different common starters and the portion and taste was good. overall we had a great experience and this restaurant is worth a recommendation
  • 老鼠斑
2016-12-13 1653 浏览
裝修咗 個人感覺新不如舊嘅豪華換咗啲櫈輕飄飄 好驚坐坐吓跌落地燈火有啲灰暗暗咁 侍應制服幾特別 有啲似山地妹有禮貌嘅招呼 茶水充足經常檢查飲早茶 之前開11點摸門訂而家開10點 閒日點心半價 茶錢$11位 但早茶要收 nuts$10 冇得揀 得花生雜豆想食粥 但得1款“粟米肉碎粥“ 冇得揀蒸蘿蔔糕~ 夠味嘅 唔滑 硬似砵仔糕早茶双併 臘鴨臘腸煲仔飯~好香臘味 唔會過咸細細碗少少餸 但飯就比較硬鮮虾菜苗餃~爽脆 虾大大隻菜苗翠綠貴妃浸魚雲 $28 ~ 靚湯足料 有半個魚頭幾隻雞腳 魚頭鮮魚雲滑抵食夾大件但腸粉豉油太甜
裝修咗 個人感覺新不如舊嘅豪華

鮮虾菜苗餃 双併
蒸蘿蔔糕
牛肉腸粉
2016-12-13
$54 (早餐)
鮮虾菜苗餃 双併
牛肉腸粉
  • 鮮虾菜苗餃
2016-10-20 1804 浏览
今晚放咗工又走咗嚟呢個商場行下,順便喺度搵飯食。冇乜idea食邊間,都係邊行邊睇下咁囉。百樂門喺呢個商場都算係高層,平時都好少行到咁高,今日就上去睇睇先。睇完,就繼續行。就係呢個moment,有位侍應姐姐,好有禮貌,殷勤地介紹佢地嘅菜式,咁我地就跟咗佢入去喇。而家好抵食,呢條沙巴龍躉仔係晚市送㗎。條魚好新鮮,蒸得剛剛好,魚肉好滑。腊味扒波菜,波菜有小小渣,尚可接受。 菜面鋪滿厚厚嘅腊味粒和冬菇粒,腊味濃郁,連埋波菜一齊食,好甜好惹味。豬腳仔有驚喜,好有肉,好肥美,而且鹵水仲好入味添,又唔會太鹹,啱啱好,必選 !最後仲有糖水送呀,荔芋西米露,唔算太甜,食埋碗糖水,今晚食到飽飽大滿足。P.S. 侍應姐姐嘅態度好好,值得一讚 !

P.S. 侍應姐姐嘅態度好好,值得一讚 !
2016-10-18
2016-05-02 3970 浏览
五一勞動節同屋企人去左九龍灣ikea行下,行街之前緊係要醫好左個肚肚先同屋企人食飯通常都係食中菜為主今次黎到megabox 14樓呢間百樂門呢間酒樓明顯比下面13樓既稻x等等既酒樓少人但質素好過下面多多聲!門口都幾靚入到去先行一條星光大道好夢幻叫完菜可以食住花生等上菜筷子都有百樂門名字菜黎啦,上菜既姐姐都著得好靚啊好似灰姑娘旁邊啲仙女咁今次一共叫左5個菜發現碟碟都好大碟食唔晒!炸子雞 $68外皮好脆,大部份雞都好滑竹笙雲耳 (素)酒樓同樣有供應素菜,份量好多,而且好爽口豆腐白菜煲內有豆腐、白菜、帶子、蝦仁、三色椒,清清地唔會太咸,啲餸又好入味!龍蝦伊麵 $88我地一致覺得好抵食啊!88蚊有成隻龍蝦仲要啲肉質好爽口,唔會林滋滋一舊野咁如果單叫呢個餸既話,啲薯粉可能未必夠食,薯粉比較少。不過啲汁都唔會太咸,容易突出龍蝦鮮味茄子牛仔骨煲牛仔骨唔韌,而且量多,茄子切左絲係底,以前食茄子有時麻麻地佢個種笠笠的質感,而呢個完全冇左呢個感覺,好有咬口!我地4個人食左5個菜(其實可能唔洗叫咁多,好大碟!)賣單大約$550左右環境方面一流,坐得舒服,而且乾淨企理服務都好好,啲侍應會得閒過黎睇下茶壺有冇水
五一勞動節同屋企人去左九龍灣ikea行下,
行街之前緊係要醫好左個肚肚先

同屋企人食飯通常都係食中菜為主
今次黎到megabox 14樓呢間百樂門
呢間酒樓明顯比下面13樓既稻x等等既酒樓少人
但質素好過下面多多聲!
門口都幾靚

今次一共叫左5個菜
發現碟碟都好大碟
食唔晒!
炸子雞 $68

外皮好脆,大部份雞都好滑
竹笙雲耳 (素)

酒樓同樣有供應素菜,份量好多,
而且好爽口
豆腐白菜煲

內有豆腐、白菜、帶子、蝦仁、三色椒,
清清地唔會太咸,啲餸又好入味!
龍蝦伊麵 $88

我地一致覺得好抵食啊!
88蚊有成隻龍蝦仲要啲肉質好爽口,
唔會林滋滋一舊野咁
如果單叫呢個餸既話,啲薯粉可能未必夠食,薯粉比較少。
不過啲汁都唔會太咸,容易突出龍蝦鮮味
茄子牛仔骨煲

牛仔骨唔韌,而且量多,
茄子切左絲係底,以前食茄子有時麻麻地佢個種笠笠的質感,
而呢個完全冇左呢個感覺,好有咬口!

我地4個人食左5個菜(其實可能唔洗叫咁多,好大碟!)
賣單大約$550左右
環境方面一流,坐得舒服,而且乾淨企理
服務都好好,啲侍應會得閒過黎睇下茶壺有冇水、問下你有冇野未到!

下次經開九龍灣呢邊大家不妨試試!

2016-05-01
  • 龍蝦麵
2016-03-31 2816 浏览
MEAG BOX泊車真係難..等等等..間唔中又有D人攝入黎,好煩..等左好耐好唔容易先搵到個位咋!上左好高既百樂門飲茶,我都未試過去十幾樓咁高。原來呢間百樂門無分D咩飲茶時段,一般都有全日點心8折,所以下次我地唔使趕頭趕命啦!呢間百樂門好大,門面都好靚,搞婚宴真係一流,樓底又高。急不及待叫野食啦!叫左煎蘿蔔糕,新年嗰時食得唔夠,心思思又想食~份量我就覺得比較少,等兩件…講明係煎蘿蔔糕,但係食唔到有煎既香味,整體麻麻地,蘿蔔味都唔夠香,粉應該比蘿蔔還要多,而且好油,食完之後成口都油…下次可以唔叫呢個。再來一客金錢肚,有XO醬一齊煮,非常JUICY!每件金錢肚都好似蜂巢形狀咁,好靚。金錢肚既質感好,每片都好爽口,咀嚼感好勁,但係你又唔會覺得韌,配埋XO醬有少少辣辣地,幾惹味。山竹牛肉球係我去飲茶每次不能不點既點心,牛肉球好大粒!!真材實料喎!0急汁好好味,甜甜地,牛肉球索晒D 0急汁令到牛肉球味道一流!牛肉肉質好,一咬就有入口即融既感覺,加埋墊底既腐皮,簡直PERFECT!所以我每次一定會點,食完令人好開心。雪山叉燒包,普通叉燒包一般都係小點/中點,但雪山叉燒包就係特點,有咩咁吸引呢??

雪山叉燒包,普通叉燒包一般都係小點/中點,但雪山叉燒包就係特點,有咩咁吸引呢???呢個包既皮做得好靚,面頭有少少粉,好似有係山上飄雪既感覺!個皮實得黎好脆,咬開時唔會跌到一舊舊,再講D叉燒,咸甜適中,又JUCIY,感覺上餡料比普通叉燒包多,SIZE仲有差唔多一個拳頭咁大架! 特點都值回票價啦!
2016-03-13
2016-03-23 1720 浏览
今日下午我們去咗九龍灣Mega Box嘅「百樂門宴會廳」飲下午茶!我們叫咗鳳凰蒸米鷄、雪山叉燒包、精美點心拼盤、豉味蒸鳳爪、燒鵝瀨粉同貴妃浸魚雲!鳳凰蒸米鷄嘅表面煎得好金黃香脆,糯米亦非常煙韌,層次感十足!雪山叉燒包焗得表面好香脆,叉燒嘅味道好香甜,包質亦好鬆軟!精美點心拼盤入面有五款點心,蝦餃嘅餃皮好煙煙韌韌,蝦肉好爽甜彈牙!燒賣嘅蝦肉都係好爽甜彈牙,豬肉嘅肉質亦好爽滑多汁!菜苗餃嘅餃皮好晶瑩剔透,餡料亦好惹味!千層糕都幾香甜鬆軟!豉味蒸鳳爪炆得好腍好入味,醬汁嘅味道唔會好鹹!燒鵝瀨粉嘅燒鵝皮燒得好香脆,肉質好軟滑,肉味好香濃!貴妃浸魚雲嘅魚雲相當新鮮,肉質非常嫩滑,味道好鮮甜!
我們叫咗鳳凰蒸米鷄、雪山叉燒包、精美點心拼盤、
豉味蒸鳳爪、燒鵝瀨粉同貴妃浸魚雲!
雪山叉燒包焗得表面好香脆,
叉燒嘅味道好香甜,包質亦好鬆軟!
精美點心拼盤入面有五款點心,蝦餃嘅餃皮好煙煙韌韌,
蝦肉好爽甜彈牙!燒賣嘅蝦肉都係好爽甜彈牙,
豬肉嘅肉質亦好爽滑多汁!菜苗餃嘅餃皮好晶瑩剔透,
餡料亦好惹味!千層糕都幾香甜鬆軟!
豉味蒸鳳爪炆得好腍好入味,
肉味好香濃!貴妃浸魚雲嘅魚雲相當新鮮,
肉質非常嫩滑,味道好鮮甜!
鳳凰蒸米鷄
精美點心拼盤
豉味蒸鳳爪
燒鵝瀨粉
2015-11-14 1435 浏览
星期六下午2點不用等位,門口帶位姐姐介紹說星期一至五半價,是日星期六就6折。很快入座點餐,見到餐桌上有2碟前菜黃瓜及X0醬,問服務員可不可不要,那位男服務生說可以,不過點心會全部正價計,好,沒問題,我們留下2小碟前菜,好在黃瓜味道還行,脆脆的。我們倆人點了一籠點心拚盤,里面有5款,每款2個,計有叉燒包、蝦餃丶燒賣、千層糕及粉果,58元,粉果有點粘,千層糕味道夠正宗,少少甜,很香。叉燒包也好吃,里面的叉燒不會太肥。人可以試到多款點心,這設計貼心 另外還叫了紅油抄手28元,辣的程度略微不夠,肉陷還蠻好味。腸粉(忘記價格)味道算好的,不會太差,很香,咸度剛剛好,有㶽氣。重點買單時,發現不是6折,問男服務生,才知原來餐牌有標示價格的就沒有折扣,沒有標示價格的大中小點才有6折,一看餐牌,只有真的很一小部分才有機會是6折。這餐廳實在有取巧之作,沒有有下次 希望在這里提醒大家去之前要打醒十二分精神
希望在這里提醒大家去之前要打醒十二分精神
58元