2019-01-29 1352 浏览
<為杏汁白肺湯而黎>😋呢間百樂小館係潮洲酒樓 除左有正常潮洲菜 打冷食物外 lunch仲會有唔同既點心小菜點 都幾多選擇 . 今次同同事食個團年飯 lunch主要為左白肺湯而來 記得好幾年前食 個湯勁正味道香濃 👍🏻 今次仲訂左 薑米雞🐤希望唔好令我失望當然仲有好多其它菜同點心 . 但同事食飯無理由狂影 所以只重點講三味菜😂🍴杏汁白肺湯 每位68 蚊🍲預訂以一碗湯黎講係貴 但飲完係值得 個湯一上已經聞到好香杏汁香味 💪🏻 口感勁香濃 密度勁高落足料 但又唔會太嗆味😈 白肺煲得勁軟林 但又唔會爛 剛剛好 超正 😍🍴咸蛋皇魚皮🐟大大碟炸魚皮 上層鋪住勁多咸蛋皇 香脆既魚皮同蛋皇形式沙沙既口感🥚 底層仲有 d黃金青椒 都好入味同軟熟 正😋🍴脆皮糯米雞 680 蚊 預訂🐥中菜好多地方都有呢個做法 將雞去左骨同某部分既肉 放入糯米飯 然後成個拎去燒 手工菜之一 💪🏻見到佢既雞內臟 就知係新鮮雞 佢個雞皮係好香脆 然後 糯米飯本身係有臘味同香甜既 但就加入左薑絲 減低左少少肥膩感 飯同雞兩樣都好味 但感覺燒得唔令到兩樣野 合而為一 🙂 雞油唔係太滲落飯入面 , 以680 蚊黎計

<為杏汁白肺湯而黎>😋

🍴杏汁白肺湯 每位68 蚊🍲預訂

🍴咸蛋皇魚皮🐟

🍴脆皮糯米雞 680 蚊 預訂🐥
中菜好多地方都有呢個做法 將雞去左骨同某部分既肉 放入糯米飯 然後成個拎去燒 手工菜之一 💪🏻見到佢既雞內臟 就知係新鮮雞 佢個雞皮係好香脆 然後 糯米飯本身係有臘味同香甜既 但就加入左薑絲 減低左少少肥膩感 飯同雞兩樣都好味 但感覺燒得唔令到兩樣野 合而為一 🙂 雞油唔係太滲落飯入面 , 以680 蚊黎計 質素加 但又係新鮮雞 係貴左少少

Score 平均分 <7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#百樂小館
尖沙咀彌敦道132 號 美麗華廣場一期食四方4 樓405 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-01-28
2019-01-28 1369 浏览
今日約左人去尖沙咀飲下午茶,想去果間無下午茶飲,甘就打開open rice search下邊間有下午茶,睇到有幾間,但想去呢間😂中式茶成日飲,今日飲潮式茶😊果然無㨂錯地方,環境又舒適,食物特色又好食,服務仲好好👏✌️😉😋————————————————————@前菜——生咸菜較甜,味道麻麻地,但只是前菜,沒有所謂,不過如果好食的生咸菜,我會食好多😂😂————————————————————@咖哩魚蛋🐷皮——咖哩味夠香滑,魚蛋🐷皮夠入味👍————————————————————-@炸🐠片頭———咬落口出煙,熱辣辣,好好味👍————————————————————@潮式蘿荀罐章———-入面全部蘿蔔絲,咬落口熱辣辣,面頭炸到脆卜卜👍(如果大家食過兒時的一種食物叫油池,味道就是似呢個味道來形容,加埋佢地調較既醬汁一齊點黎食,食出懷舊的味道來👍————————————————————@豉汁蒸排骨—-味道適中,肉質咬落嫩口✌️————————————————————@炸雲腿柚皮———-第一次食柚皮是炸的(通常柚皮都係蒸或且🦐籽)雲腿柚皮味道好夾,柚皮咬落鬆脆,雲腿味道夠特出,但又吳會蓋過柚皮昧道,有新
中式茶成日飲,今日飲潮式茶😊
————————————————————
@咖哩魚蛋🐷皮——咖哩味夠香滑,魚蛋🐷皮夠入味👍
————————————————————-
@炸🐠片頭———咬落口出煙,熱辣辣,好好味👍
————————————————————
@豉汁蒸排骨—-味道適中,肉質咬落嫩口✌️
————————————————————
雲腿柚皮味道好夾,柚皮咬落鬆脆,雲腿味道夠特出,但又吳會蓋過柚皮昧道,有新意又有創意,又係要必食的一個特式點心😋😋
————————————————————
@春風得意腸——-咬落口又係脆卜卜,入面脆卜卜食落似春卷,但入面既餡料有芋頭,🦐米,幾有新穎口味👍😉
———————————————————
@鴛鴦水晶包———好難食到甘薄皮又甘好味既水晶包,係要整得好食既潮式酒樓先食到,普通既酒樓就算有都整得吳好食🤗
好滿意的一個下午茶😉

潮式蘿蔔灌章,豉汁蒸排骨
炸雲腿柚皮
鴛鴦水晶包
2019-01-27 1073 浏览
2019年才過了二十多天,又即將迎接農歷新年了。這兩個星期有很多飯局,也順道當作團年飯,和朋友、家人熱熱鬧鬧的慶團圓。百樂小館,基本上已成為了我的小飯堂。地理位置方便、食物水準高,無論親戚聚會或是相約一眾朋友,都會來訪。喝過功夫茶,頭盤小菜亦不少得,嗜酸的朋友定必愛招牌之一的酸菜。每次都有親友讚不絕口。來吃潮洲食物,當然第一道菜就是滷水拼盤。滷水鵝肉、墨魚片、豬腩肉、豆腐和雞蛋等,鹹香味美。團年飯當然要有雞有魚,選了冷盤 - 麻醬手撒雞,雞肉亦算滑嫩,蘸滿麻醬是我最喜歡的配搭。潮式炸蝦餅,這炸蝦餅跟想像中的很不一樣,煎得又薄又脆,十分香口。鹹菜豬肚湯亦是這裡的招牌菜式,洗豬肚這個十分繁複的工序,近年都只會在外出用餐時點來吃,放棄了自家炮製。鹹菜和豬肚都煮得軟腍,胡椒辣味重,非常驅寒。新一年又有新菜式,嘗試了琥珀龍鬢發財卷。相信琥珀所指的是蜜糖合桃,既甜蜜又可口的應節小吃。至於龍鬢發財卷,炸脆的外皮,包著很紮實髮菜卷,口感獨特,賣相更是討好。和味橙香一字骨,橙香味特別香濃,一字骨入味軟嫩。整晚最欣賞的是這道半煎煮馬友魚,馬友魚香煎過後再蒸熟,皮脆肉嫩,加入高湯味道濃郁,有喝魚湯的感覺。有

和味橙香一字骨,橙香味特別香濃,一字骨入味軟嫩。

整晚最欣賞的是這道半煎煮馬友魚,馬友魚香煎過後再蒸熟,皮脆肉嫩,加入高湯味道濃郁,有喝魚湯的感覺。有不少蘿蔔伴碟,倒是第一次嚐試,蘿蔔非常入味,十分香濃又口感。

蔥蒜牛肉崧煨飯,雖是煨飯,仍然粒粒分明,用料多自然十分香口,再加上香蔥、蛋白令煨飯吃落更有層次感。

這次的甜點,是每人一顆花生糖糠湯丸。湯丸外層沾滿花生糖糠,咬開軟糯的湯丸,入面是豐富濃郁的芝麻餡。

吃過這麼多食物,再喝一杯功夫菜
茶,完美作結。
2018-11-19 9193 浏览
女生慶生、聚會多愛選擇西式下午茶,貪其高雅得來又精緻的骰,而且重點更是打卡影相,不過多吃始終會有點膩,其次就是怕會肥! 這趟慶生聚會一反傳統,壽星女貴為潮州人,選擇飲中式下午茶,選址是走年青路線的百樂小館。 因為平日關係,相約1:30,避開附近上班族的午飯人潮,果然到達時人潮未散去,幸好早已訂了檯,不用等位。除了上班族,還有老人家、闊太們休閒地歎茶,不過聲浪都挺嘈,要待人潮慢慢散去,談天才舒服一點。 百樂的晚飯光顧得多,以為午茶都會有功夫茶的供應,豈料跟平常飲茶一樣 - 選茶開茶。 點心紙有兩張,內容除平常飲茶的點心外,還有潮式點心和小菜供應,亦有懶得左選又揀的套餐選擇。而且沒有分午市或下午茶時段,一律由早上11:00到下午4:30,供應時間比一般的茶樓更長。 點心紙內竟有點心架提供,是意料之外的中式項目,就點個來看看:四方點心架 $188 高架換上中式點心,是另一番風味,讓人有點耳目一新感的中西合璧。中式點心架跟西式的一樣,同樣有鹹甜點之分。8款鹹甜點包括有:蝦餃皇、鮮蝦蟹籽燒賣、潮州蒸粉果、炸芋絲春卷、鹹水角、潮式煎韮菜粿、潮州鮮蝦筍粿和蓮子棗皇糕,每款

高架換上中式點心,是另一番風味,讓人有點耳目一新感的中西合璧。中式點心架跟西式的一樣,同樣有鹹甜點之分。8款鹹甜點包括有:蝦餃皇、鮮蝦蟹籽燒賣、潮州蒸粉果、炸芋絲春卷、鹹水角、潮式煎韮菜粿、潮州鮮蝦筍粿和蓮子棗皇糕,每款兩件以鹹點為主。
四方點心架
鮮蝦蟹籽燒賣 - 豬肉香氣四溢,不過麻油味比較重手了一點。
炸芋絲春卷 - 香酥內脆,放涼後也不失口感。
鹹水角 - 淺金黃的鹹水角,口感脆而不韌,油份溢出亦不算多。
潮式煎韭菜粿 - 見下文評語
四方點心架
蝦餃皇 - 皮厚薄適中,裹入蝦餡圓渾飽滿,鮮味洋溢,不錯。
潮州蒸粉果 - 比蝦餃略大一點的粉果,加上沙葛的爽爽口感,同樣不錯的傳統潮式風味。
潮州鮮蝦筍粿 - 外皮可透光而不黏筷,內餡挺足包得滿滿的。
蓮子棗皇糕 - 紅棗香氣淡雅清香緩緩釋出,煙韌糯軟口感,不錯的甜點。
鹹菜福果豬肚 $58
潮州菜像會跟胡椒豬肚湯畫成等號般,縱然是午茶也想叫一鍋來滿足滿足。
湯料十分多滿滿的一鍋:鹹菜、豬肚、福果還有腐皮,鹹度跟胡椒味適中又不嗆喉,可惜的是這鍋是小食非湯類,所以湯水比一般少,未能盡興暢飲呢!
鹹菜福果豬肚
蜜汁叉燒包 $38
一籠三個的叉燒包,外貌跟普通的分別不大,叉燒餡肥瘦適中,雖然餡料不算多,勝在外皮蒸得軟滑剛好。
蜜汁叉燒包
潮式煎韭菜粿 $38
一碟3個的潮式小吃,兩邊煎得金黃,透薄晶瑩外皮隱約見到內裡包裹著的韭菜餡,皮薄彈牙,餡料的多得來又恰到好處,韭菜香味濃馥,香口回味!
潮式煎韭菜粿
鮮蝦菜苗餃 $38
由蝦餃變種而引申出來的點心,大大隻的鮮蝦幾乎充滿整隻菜苗餃。因為加入了菜苗,代替了肥豬肉和冬筍,味道比蝦餃更為清甜。
鮮蝦菜苗餃
春風得意腸 $58
即是腸粉內包捲著炸過的春卷皮和餡料。一口咬下既有外皮滑潤,而內裡香脆又有肉香的口感,不論蘸醬油或是甜醬都很惹味。
瑤柱釀瓜脯 $38
瑤柱下釀有蝦肉跟蟹籽,軟軟的瓜肉把肉汁精華吸收,滿口鮮甜味的一道點心,只是略嫌瑤柱不夠多。
瑤柱釀瓜脯
水滾茶靚、一盅兩件,將既有傳統亦有創意的精緻點心演變,邊吃點心邊喝茶,閒談聊天,其實飲茶也非老土事。慶生品茗,間中來趟傳統文雅,新鮮亦賞心。
庆祝纪念
生日
鹹菜福果豬肚
潮式煎韭菜粿
鮮蝦菜苗餃
2018-11-13 4486 浏览
朋友話好耐無一齊食下飯傾下計,諗去邊度食既時候最好搵中間點個個放工都近啲,同埋又要坐得舒服唔好太迫,所以搵商場裡面餐廳最好不過啦!朋友仔又想食潮州野就介紹之前食過既“百樂小館”,這裡格局好舒服用木色做設計比人有家既感覺。 “滷水鵝肉拼盤” 滷水味好香夠入味有墨魚、腩肉、滷蛋、滷豆腐同鵝件。“杏汁白肺湯” 這款湯好厚質感濃濃杏仁味散發出來豬肺新鮮好正。“糖醋伊麵” 這個麵底好香脆加埋醋同砂糖一齊食好夾呀!“清湯蘿蔔牛腩” 蘿蔔清甜牛腩腍身湯加左少少胡椒送飯一流。“欖菜炒四季豆” 炒得好乾身欖菜咸咸地好香口。“薑汁福果湯丸” 作最後既總結,喝一口暖暖薑水配湯丸好完滿呀!

“糖醋伊麵” 這個麵底好香脆加埋醋同砂糖一齊食好夾呀!

“清湯蘿蔔牛腩” 蘿蔔清甜牛腩腍身湯加左少少胡椒送飯一流。

“欖菜炒四季豆” 炒得好乾身欖菜咸咸地好香口。

• 杏汁白肺湯
爸爸經常話要食潮州菜 香港搵好多打冷都已經不及以前嘅水準, 我就寧願坐得舒服,食得輕輕鬆鬆, 所以就揀咗一間就腳又好似幾唔錯嘅百樂小館大芥菜排骨湯, 蕃茄炆紅衫魚, 川椒雞, 炒豆苗, 杏仁茶, 沙茶牛肉炒河, 方魚肉碎粥, 四位埋單一千蚊, 中規中矩, 但係portion比較細最欣賞碟川椒雞, 有小時候的味道。杏仁茶 亦都做得香滑杏仁味濃其餘嘅餸菜都係正常味道,正常水準, 服務方面亦都唔錯想輕輕鬆鬆食餐潮州菜 ,百樂小館都係唔錯嘅選擇

最欣賞碟川椒雞, 有小時候的味道。

杏仁茶 亦都做得香滑杏仁味濃

其餘嘅餸菜都係正常味道,正常水準, 服務方面亦都唔錯

想輕輕鬆鬆食餐潮州菜 ,百樂小館都係唔錯嘅選擇

2018-10-31 3175 浏览
裝潢很有格調,一個一個類似鳥籠既設計,好似一個一個包廂,私癮度好高,唔怕太大聲影響其他客人。四圍都有擺放小盆栽,都唔錯!滷水骨香鵝肉片$158,呢個份量唔錯,8個人食都可以每人食到兩片。滷水汁好正,令到鋪底既豆腐都變得好食。第一次食蠔餅蠔多過粉漿,粒粒蠔都叫大粒,大過我手指尾指甲,但食落冇腥味。芋頭油鴨煲,芋頭煮得好腍,好粉。油鴨本身已經鹹鹹地,全部加埋OK糖醋伊麵就係本身冇咩味道,加醋加糖就比較好食。反沙芋既味道唔錯!唔會太甜,炸得嚟冇油滴出嚟!清心綠豆爽,成碗糖水都好多綠豆,仲有幾粒透明既野,唔知係咪就係所謂既清心。不過不失。
糖醋伊麵就係本身冇咩味道,加醋加糖就比較好食。
反沙芋既味道唔錯!唔會太甜,炸得嚟冇油滴出嚟!
2018-10-21 3159 浏览
舊同事聚餐,揀咗呢間位於尖沙咀美麗華商場嘅百樂小館。貪佢地點好,又坐得舒服。5個人,都叫咗唔少嘢。鹵水鵝肉拼盤。 除咗鵝肉之外,仲有墨魚,雞蛋同豬腩肉。我略嫌啲腩肉肥得滯。潮州蠔烙。 同坊間嘅煎蠔餅比,佢的確冇咁脆口,不過食到蠔仔嘅鮮味。腰果炒雜菌。 可能係素食關係比較,食落味道比較淡。秘製乳香骨。味道不錯,不過炸得燶咗少少。黃金炸雙棗。 炸蝦丸同炸蟹卷,味道不錯。可惜得八粒,太少。仲有叫咗個杏汁白肺湯,唔記得影相。不過真材實料,好濃同好香嘅杏仁味,好飲。甜品叫咗蓮子棗皇糕,花生糖糠湯丸同清心丸綠豆爽。 我都係鍾意食綠豆爽多啲。是晚生啤特價,每杯都只係38。全晚埋單$1350。

5個人,都叫咗唔少嘢。

腰果炒雜菌。 可能係素食關係比較,食落味道比較淡。

秘製乳香骨。味道不錯,不過炸得燶咗少少。

黃金炸雙棗。 炸蝦丸同炸蟹卷,味道不錯。可惜得八粒,太少。

是晚生啤特價,每杯都只係38。全晚埋單$1350。

2018-10-10
2018-10-03 2009 浏览
親戚從海外回港旅遊幾日,想試d美味既中菜,聚多間餐廳我最後揀左呢間,很好的佢冇話分兩段時段入座,亦冇限時,啱晒長輩要求~環境舒敞,裝修都好靚,傾計係好正!菜單選擇都好多,睇左20分鐘先揀完,哈哈,太多野想試。。叫左蠔烙,金瓜白飯魚烙,涼瓜煎蛋,糖醋麵,欖菜炒飯,蒜片牛柳粒,鼓汁粉絲蒸鱈魚,鵝片拼盤,蘿蔔灌漿。。。。只能說每樣都做到幾出息,起碼長輩們都食到津津有味,係above average既!!其實都想試埋甜品,但已經好飽飽lu. 留待下回。

2018-10-03
2018-09-20 1992 浏览
生日飯,一行7人第一次來!一入座感覺良好,座位濶落、乾淨!人齊點左滷水鵝拼盆-唔錯椒鹽豆腐茄子粒-熱辣辣,入口小小臭豆腐味道、茄子炸得外脆內軟香煎原條馬友-一般、唔抵食、唔推介!一字骨-唔得、D味麻麻地梅菜扣肉-ok 、可配飯!啱男仕鮑汁扣鳯爪-ok 香煎潮州蠔烙-一般香煎蘿蔔絲什麼-好味!糖醋伊麵-唔夠脆、失望!仲叫左兩個菜-蕃薯葉、上湯菜芯,正常最後叫左3款甜品花生糖糠湯丸-太甜蛋白杏仁茶-ok 杏汁蛋白芋泥-好味可能自己仲意芋頭總括環境👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務同上菜速度👌👌👌價錢接受到有朋友gathering 都係唔錯選擇
生日飯,一行7人
第一次來!

一入座感覺良好,
座位濶落、乾淨!

人齊點左
滷水鵝拼盆-唔錯

香煎原條馬友-一般、唔抵食、唔推介!

一字骨-唔得、D味麻麻地

梅菜扣肉-ok 、可配飯!啱男仕

鮑汁扣鳯爪-ok

香煎潮州蠔烙-一般

香煎蘿蔔絲什麼-好味!

糖醋伊麵-唔夠脆、失望!

仲叫左兩個菜-蕃薯葉、上湯菜芯,正常

最後叫左3款甜品

2018-09-19
庆祝纪念
生日
2018-09-18 1455 浏览
一班朋友聚餐,最理想嘅地點都是在油尖旺 今次朋友建議潮州菜我第一時間諗起尖沙咀嘅百樂小館, 很久之前去過一次印像不錯, 所以今次我提議去位於美麗華嘅百樂小館。我最喜歡百樂小館的鳥籠設計, 一班朋友 能夠有獨立嘅空間傾下偈,而又不感覺侷促。食潮州菜一定有嘅功夫茶,百樂小館嘅功夫茶, 飯前飯後都會每人有一杯,茶味濃而香。朋友點了五味菜, 『滷水鵝肉拼盤』、 『 百樂特色冬瓜盅』、 『皇子乳鴿凱配撒沙律』、 『脆盞菠蘿咕嚕肉』及『芥蘭菜脯炒河』。第一道菜是『滷水鵝肉拼盤』 鵝肉肉質不錯亦很香, 喜歡食我的人一定很鍾意, 除此之外 我還喜歡的墨魚片和腩肉, 墨魚片口感好好不 不硬又不韌, 而魚腩脂肪不多。第二道菜是『 百樂特色冬瓜盅』, 冬瓜盅用了很足,有瑤柱、瘦肉絲、冬菇、 蝦、 蘑菇、 咸火腿及翠玉瓜、 味道鮮甜而不油膩。第三道菜是『皇子乳鴿凱配撒沙律』, 乳鴿燒乳鴿外脆內嫩, 非常香口, 配上凱撒沙律加上飛魚子是清新感覺非常特別。第四道菜是我最喜愛的『脆盞菠蘿咕嚕肉』, 菠蘿非常之新鮮且甜, 咕嚕肉 味道甜帶少少酸,咬落去啖啖肉, 加上青椒、洋蔥及青蔥伴碟,色香味俱全,的確是高質素嘅菠蘿

第四道菜是我最喜愛的『脆盞菠蘿咕嚕肉』, 菠蘿非常之新鮮且甜, 咕嚕肉 味道甜帶少少酸,咬落去啖啖肉, 加上青椒、洋蔥及青蔥伴碟,色香味俱全,的確是高質素嘅菠蘿咕嚕肉。

第五道菜是『芥蘭菜脯炒河』, 整碟炒牛河感覺爽口而不利, 菜脯帶甜味, 芥蘭切粒令口感清爽, 另外有蛋花和蝦肉, 用料十足, 感覺不油不膩, 河粉的澱粉質令人有飽肚嘅感覺。

最後我們點了『清心丸綠豆爽』作為甜品, 清心丸帶點煙韌, 感覺是清甜, 正好為這餐飯,帶來一個圓滿完美嘅句號。
2018-09-17
2018-09-03 1479 浏览
之前襯屋企人返工時間放飯 一齊去咗百樂小館食午飯 覺得都幾好食 又唔算十分貴呢度嘅午餐係一餸一湯一飯 仲有雲耳做前菜 小辣但香口 不錯不錯順帶一提佢的中式茶都好好飲 飲左幾杯湯都好好飲 冇乜味精叫咗碟粟米斑塊 粟米汁唔會落太多芡汁 幾多粟米同蛋花 斑塊都好多肉 唔會太粉 唔錯幾好食斑塊數量仲好多 食完好飽

順帶一提佢的中式茶都好好飲 飲左幾杯
湯都好好飲 冇乜味精
斑塊數量仲好多 食完好飽
2018-08-10 1322 浏览
想與久違了的朋友在一個安靜的環境談天說地,又想吃潮州菜,百菜小館真是一個不錯的選擇。這裡的裝潢既有時代感,又不失雅緻,而且空間寬敞,私隱度頗高。與朋友歡聚,又想吃中餐的朋友,百樂小館真是一個好地方。 不要少看前菜兩小碟,質素絶不馬虎。我尤其愛那鹹酸菜,既爽口,又鹹酸適中,作為開胃菜真是不負所託。 吃潮州菜,沒有理由不吃滷水鵝。這碟滷水鵝肉拼盆,鵝肉肉味濃厚,滷水汁陳而不膩,不論是滷水蛋及滷水豆腐都沁入滿滿的滷水精華。 夏天能吃一個時令冬瓜盅,真是能火氣全消。這個百樂特色冬瓜盅,既足料,又清甜,湯中滿是材料及冬瓜的精粹。冬瓜盅的火候適中,冬瓜不會煮得太久,也不會太硬,軟硬恰到好處。 另外,酸酸甜甜的菠蘿咕嚕肉也十分適合夏天。這盞咕嚕肉外脆內軟,咕嚕汁包裹得口味濃淡適中,微脆的外皮內肉質仍鮮嫰軟滑。 馬友魚獨有的肉質經香煎後,仍保有原來的嫰滑,口感外脆內軟,魚肉仍新鮮甘香。 這款紅燒皇子乳鴿伴凱撒沙律十分創新,乳鴿配上凱撒沙律是沒有想過的合拍。濃厚與清新相輔相成。 魚鰾入口即溢出濃濃的水瓜高湯,魚鰾爽口多汁,感覺有如竹笙般,但又比竹笙軟滑。 最後的甜品完美為一個快樂的晚上謝幕,這碗清心丸綠

最後的甜品完美為一個快樂的晚上謝幕,這碗清心丸綠豆爽清甜而不膩,暖入心脾,滋潤香甜。
2018-07-12 1428 浏览
自小就幫趁潮州百樂, 因為我地全家人都好鍾意食潮州菜。今次嚟到尖沙咀,諗住試下呢間百樂小館,坐低餐牌都唔使睇就點左至愛嘅幾道菜:鵝件,鵝肝,煎麵(兩面黃),九肚魚烙,鹽焗烏頭加個菜同兩味小食一共九碟,應該夠食了。

[IMG:2
味道呢, 我覺得鵝肝同鵝件依然好好味,仲有鹽焗烏頭,同以前一樣鮮味,但其他的都比較一般,唔知係咪分舖開得太多,水準好難保持呢?🤔

不過平時飯聚的話,我覺得呢度都不失為一個好地方嘅, 事關佢位置好,而且環境舒適嘛。
  • 滷水鵝肉拼盤
  • 鮑汁扣鳳爪
  • 滷水鵝肝
2018-06-17 1097 浏览
一直都想試百樂小館,趁父親節,一於帶埋父母親一齊去試!小館主打潮州菜,但其實與粵菜混合了,所以並非正宗,但無所謂只要好食便可。我們一行八人點了九道菜式.....1)東瓜盅 :東瓜切皮入盅燉,材料豐富,湯頭清甜,但分碗後湯的份量比較少。2)滷水鵝片拼掌翼:例牌份量適中,鵝片稍林,肉質不夠實,反而掌翼剛好,但兩樣都滷得入味,不會太鹹。3)滷水豬腳蹄:滷水味滲透不到入豬腳,而豬腳蹄骨多肉少,加上斬得細細舊,完全沒有咬感。4)滷水墨魚片:小朋友至愛,皆因墨魚片灼得很林,易咬易吞,味道一般。5)潮州蠔烙:蠔仔份量充足,但內裡好像很稠,粉漿太多,像未收水一樣。6)清湯蘿蔔牛腩:蘿蔔牛腩炆得林,味道尚可。7)手打魚蛋煮津菜煲:魚蛋魚片夠彈牙,但魚味不足,津菜新鮮幼嫩,搶分。8)欖菜肉碎炒飯:飯炒得乾身惹味,但一食到欖菜就好鹹。9)沙茶牛肉炒河:全碟河粉鋪滿沙茶醬,帶點微辣,牛肉經梳打粉加工後,好林。見食評大多好評,所以有點期望過高。但總體而言,水準一般,不過不失,並不特別。
一直都想試百樂小館,趁父親節,一於帶埋父母親一齊去試!

6)清湯蘿蔔牛腩:蘿蔔牛腩炆得林,味道尚可。

8)欖菜肉碎炒飯:飯炒得乾身惹味,但一食到欖菜就好鹹。

2018-06-17