2024-01-11 199 浏览
本來見到間餐廳名都好似復復地 伏,,一開始對它的名字並沒有太大期待,但是因為同事特別推薦, 我抱著試試看的態度入去了。正值午餐時間,未夠一點鐘座位都係有的,餐廳裡的座位在13:16分坐得滿滿的。我點了一碗紅燒牛肉麵,價格是67蚊,還附送了一杯飲料。當我拿到帳單的時候,卻驚訝地發現還需要額外支付6.5蚊加一服務費,總共73.5蚊。這讓我感到有些不悅。麵條的口感不太好,湯的味道也很淡,紅燒牛肉麵的湯底完全不應該是這樣的。不過,牛肉的味道還可以接受。最令我失望的是珍珠奶茶,我從來沒有喝過這麼難喝的。不過,柑桔薑茶還算可以,還算可以接受。總的來說,這家餐廳讓我感到有些失望。希望他們能改進食物的味道,特別是湯底和珍珠奶茶的口味。我可能不會再次光顧這家餐廳,除非他們做出了一些改變。

2024-01-11

2024-01-11
2023-07-27 361 浏览
諗住試吓新嘢,見到大有商場有依間台灣食店好耐一直未試見佢價錢又比較相宜(比起其他大在有商場的餐廳)最重要係有位晤使等位,咁就試下啦一開始見到個餐廳名叫 “百伏”😳😳🤣🤣🤣,個心真係笑咗出嚟😆😆😆唔通呢間餐廳伏味濃?有100個伏?😳😳😳🤣🤣🤣所以我決定都係試d穩陣嘅食物😅😅😅賣相一般,食物正常,d 肉都算林,樓面中等,晤似其他灣仔餐廳搭上搭🙃整體還算可以,正正常常😌晤係百伏😂😂😂

諗住試吓新嘢,見到大有商場有依間台灣食店好耐一直未試

一開始見到個餐廳名叫 “百伏”😳😳🤣🤣🤣,
個心真係笑咗出嚟😆😆😆

唔通呢間餐廳伏味濃?有100個伏?😳😳😳🤣🤣🤣

所以我決定都係試d穩陣嘅食物😅😅😅

整體還算可以,正正常常😌晤係百伏😂😂😂

2023-05-19 460 浏览
無改錯名既餐廳!大膽去試伏真係餐廳如其名好伏!成間餐廳午市都無坐滿就知咩料!叫左個lunch set 60蚊京燒排骨麵 同珍珠奶茶個麵一黎嚇親我 個排骨既化學紅色好似未煮熟咁 望到都覺得唔吸引份量少 麵好少 無其他配料 得幾粒蔥食完得6成飽 男人更加唔夠食望到隔離叫既肉燥飯 個餸同飯用頹碗裝 台式小菜咩都無珍珠奶茶隨餐送既 好甜 珍珠少仲原來有收加一 頂咩 咁既份量同質素坐低放低杯茶叫做服務?我不如去對面餐廳食總結 超級伏劣食 街鋪車仔麵好過佢 唔建議食
無改錯名既餐廳!大膽去試伏真係餐廳如其名
好伏!成間餐廳午市都無坐滿就知咩料!

叫左個lunch set 60蚊京燒排骨麵 同珍珠奶茶

仲原來有收加一 頂咩 咁既份量同質素
坐低放低杯茶叫做服務?我不如去對面餐廳食

總結 超級伏劣食 街鋪車仔麵好過佢 唔建議食
2023-02-17 489 浏览
唔夠人手就請人啦我企喺門口問咗兩次有冇X位有冇枱 d 職員都當我透明有兩個男人問佢有冇兩位 又即刻有反應 我問有冇位 佢竟然派籌俾嗰兩個男人先輪到我 我咁大個人企喺度問咗幾次 都仲要個籌排後過遲過我嚟嘅人 我出聲話我嚟先 職員又變返冇反應上次食過一次食物麻麻哋 但啲職員十問九唔應真係好伏
唔夠人手就請人啦
我企喺門口問咗兩次有冇X位有冇枱 d 職員都當我透明
上次食過一次食物麻麻哋 但啲職員十問九唔應真係好伏
用餐时段
2022-08-14 796 浏览
上次食完越南野,見到對面有間台灣店,終於有時間試下,入到去冇咩客,叫一份豬扒鹵肉飯午餐加一杯珍珠奶茶,豬扒來到看見港式炸豬扒,唔似台灣風味,鹵肉飯,緊加要改進,珍珠奶茶冇茶味,真係麻麻地。

2022-08-11
2022-05-17 811 浏览
見肚餓就黎食茶餐,塊雞排薄過紙,粉厚夠牆,又有陣味,性價比極低,第一次寫食評,因為真係第一次食過咁伏既餐廳,寫差既食評其實好難,因為其實都驚影響間舖,但真係做餐廳可以做到得過且過?寫差既食評真係想間舖改善,期待下次黎試,再俾一次機會
2022-01-02 704 浏览
已有幾年冇嚟呢間「百伏棧台灣小吃」,今次與朋友再嚟,依然冇咩變喎,還多了一些款式選擇 😉👆🏻“四式鹵水配紅米飯”~有鹵水雞翼、豆腐、煙鴨胸、腩肉,叶得夠晒入味,配合紅米飯一齊食,口感👍🏻😋👆🏻“豬手米線”~豬手炆得夠淋又煙韌,米線夠滑 👍🏻😋👆🏻“排骨米線”~排骨肉稍為鞋,麻麻哋啦!🤔👆🏻“炸蝦餅”~炸得夠鬆脆,蝦又夠彈牙 👍🏻😋👆🏻“台式珍珠奶茶”~有冷有熱,各適其適,味道👌🏻😉

👆🏻“豬手米線”~豬手炆得夠淋又煙韌,米線夠滑 👍🏻😋

👆🏻“排骨米線”~排骨肉稍為鞋,麻麻哋啦!🤔

👆🏻“炸蝦餅”~炸得夠鬆脆,蝦又夠彈牙 👍🏻😋

👆🏻“台式珍珠奶茶”~有冷有熱,各適其適,味道👌🏻😉
2021-12-18
2021-11-19 558 浏览
佢冇改錯名,真係伏,下午茶餐叫咗椒鹽魷魚鬚加凍胚芽奶茶,魷魚鬚油淋淋,個粉漿好後, 凍胚芽奶茶真正伏,基本上見唔到胚芽咁濟, 但飲落一陣油膱味, 但又淡茂茂,飲咗幾啖真係唔想再飲落去。 唔怪得其他鋪要排長龍,呢間咁多吉枱。
胚芽奶茶
椒鹽魷魚鬚
2021-11-19
2021-08-27 661 浏览
點了四份套餐, 兩份午餐, 兩份下午茶, 但份量完全一樣, 而格價則$7X及$4X, 1. 份量不足! 一小碗飯份量邊個夠食! 午餐, 下午茶都唔夠!2. 最可怕是麵線是糊的完全唔彈牙! 珍珠亦是糊的一點都唔QQ! 3. 肉燥飯無冬菇係普通炆免治豬肉. 白曬曬, 4. 海哲三絲, 無海哲, 小小雞肉絲差不多無, 青爪絲比牙籤, 線條更幼, 麵線好糊好難食, 醬料好鹹, 食完要飲好多水. 5. 肉燥麵線, 應該係肉燥羹, 麵線糊食得成口醬糊得好難食, 湯<傑>度好似糊, 十分難食! 建議不要吃, 若要, 飲品免強可以.   以為係大有商場都好食, 點知有間這麼難食, 食品環境還可以, 食品就好差而且好細好貴!
题外话/补充资料: 物不所值, 好難食, 連街邊美食都好過佢
2021-08-26
2021-08-06 507 浏览
疫情以黎真係好耐冇見呢個friend,今晚終於約到晚飯!我哋都好鍾意食台灣野,所以就揀咗灣仔呢間台式餐廳試吓!今晚我哋叫咗個二人新竹餐 $228 套餐入邊包左每人一個飯,兩款小食、湯及飲品!涼瓜排骨湯涼瓜夠飲落去有一啲回金嘅感覺,夏天飲呢個湯的確唔錯,麻辣雞絲粉皮食落去唔會好辣.不過感覺唔好加麻醬好啲!香蔥蓮藕肉餅肉餅彈牙..煎到幾香口!招牌滷味拼盤包括有入哂味既雞翼,豆腐,豬腩肉等啦台式肉燥飯 加$4最欣賞呢個肉燥飯有台灣嘅感覺總括二人餐來講呢個價錢都算合理,餐廳環境都坐得幾舒服!

今晚我哋叫咗個二人新竹餐 $228
套餐入邊包左每人一個飯,兩款小食、湯及飲品!

涼瓜排骨湯
涼瓜夠飲落去有一啲回金嘅感覺,夏天飲呢個湯的確唔錯,

麻辣雞絲粉皮
食落去唔會好辣.不過感覺唔好加麻醬好啲!

香蔥蓮藕肉餅
肉餅彈牙..煎到幾香口!

招牌滷味拼盤
包括有入哂味既雞翼,豆腐,豬腩肉等啦

台式肉燥飯 加$4
最欣賞呢個肉燥飯有台灣嘅感覺

總括二人餐來講呢個價錢都算合理,餐廳環境都坐得幾舒服!

2021-07-10 415 浏览
本身都冇乜期望,係見佢唔使等位,一行八人分兩張枱搞掂晒,就嗱嗱臨坐低🤣餐牌都有唔少選擇,見到附近有唔少人都嗌豬扒,或者係雞,最後自己都揀咗酥炸豬扒滷肉飯。座位都隔得開,唔會太逼。雖然係坐咗喺出邊,商場人來人往,但勝在唔會太侷促。不過我哋分開枱,傾偈就難啲。等咗一陣嘢食就到,份量都唔少,雖然一睇就知唔係超好食,但食落都有啲驚喜,豬扒入味,不過感覺唔算新鮮,有少少太林身。加埋個肉燥飯,夠飽肚。嘢飲揀咗薑茶,中規中矩。

嘢飲揀咗薑茶,中規中矩。
2020-09-18 1359 浏览
灣仔食午餐,搵位特別難,呢度冇得訂枱,要攞籌,經常有10幾20人等位,樓下 cafe長期小貓3-4隻,但點解我仍然願意等呢? 🔸️服務 🌕🌕🌕快及有人情味,雖然等候人多,但流轉快,唔駛等太耐 (正常都要等10-15分鐘),可能近日有疫情,今日唔駛等…… 仲有,唔會趕人走 侍應大多是40-50多歲中年人,其中有一個比較年長,負責外面座位的特別親切、有禮 🔸️食物 🌕🌕🌕🌗午餐已包一碗飯 (可加$3轉菜飯/滷肉 飯),一個餸,一杯台式特飲,物超所值 飯餐: 偏向重口味,今日有點過咸,好彩有菜飯平衡返D珍珠奶茶: 味道正常🔸️環境: 🌕🌕🌕尚算舒服,會搭枱的 🔸️價錢: 🌕🌕🌕🌕$60-$80 有找🔸️總括: 🌕🌕🌕🌗

🔸️服務 🌕🌕🌕

🔸️食物 🌕🌕🌕🌗

飯餐: 偏向重口味,今日有點過咸,好彩有菜飯平衡返D
至尊三杯雞

$60-$80 有找

🔸️總括: 🌕🌕🌕🌗
2020-09-17
2020-07-11 808 浏览
去過好多間台灣菜都冇素食,原本都冇乜期望,同事行埋去睇吓個Menu,竟然有三款素食(素菜雜菌煲、麻辣鮮菌素雞麵、紅燒豆腐鮮菌飯),即刻試!由於天氣比較熱,冇試到雜菜煲。紅燒豆腐鮮菌飯幾好味,都算多餸,反而素雞麵就唔係好滿足。飲品方面,胚芽珍珠幾好味,楊桃蜂蜜就一般。60幾蚊一個堂食lunch,幾抵幾好味,下次可以試埋個雜菜煲~

飲品方面,胚芽珍珠幾好味,楊桃蜂蜜就一般。

2020-07-10
2020-07-04 585 浏览
連續上三個鐘堂之前想快快脆脆食個午餐,所以隨意揀咗喺對面大廈嘅一間台灣野,喺其他舖頭都full house嘅情況之下都仍然有位,都估到唔需要太大期望。叫咗一個台灣牛肉麵,麵條都唔算彈牙,但係唔會太軟,牛肉就冇咩太特別,湯底就更加不值一提,冇咩味,好似唔記得落調味料咁。如果唔計牛肉,成碗麵就係一個字,dry...杯奶茶都普普通通啦,至少唔係得個甜字,而且有啲麥芽,不至於太單調。

用餐时段