2016-05-02 401 浏览
現代的兒童真繁忙,表妹在weekend也要上學補課,適逢她即將生日,星期六放學後特別book了她在馬鞍山學校附近的燒烤場一家人一起慶祝!想想看,我自從中學畢業之後就沒有到過燒烤場了。現在的燒烤場進步了很多,有遊玩的地方,有海景拍照的地方,食物也不錯!家人都是懶惰底子,點了懶人餐即是十人餐:有海鮮有肉有丸有汽水。一家大細想吃什麼就什麼大家都很滿意。燒烤包「上菜」了,現在的燒烤場真講究衛生,每一項食物都用膠袋預先包裝,整整齊齊的。而且有一個很搞笑的點子,燒烤也有說明書,真的新手也不用擔心。但家裏的姨姨們全都是燒烤高手,雞翼隻隻燒到金黃色,所以說明書都是拿來笑笑看。我是一個海鮮控,二話不說就把蝦和元貝拿來燒,真的欣賞這大元貝,原隻冰鮮元貝解凍後還相當肥美呢!而且燒烤場很細心地配了牛油和蒜蓉,燒到一半淋下醬汁,我很喜歡這炭燒的口味。小孩子們則主要吃腸仔和丸,哈哈哈!大人則比較有心機燒肉類,但說明是懶人燒烤吧,我們當然是用網燒的方法。肉類方面,我覺得黑椒雞翼醃得最好吃。不油膩也不太辣,小孩子有吃到lam lam脷!表弟們等男孩子是食肉獸,怕他們吃不飽所以都預先點了一隻乳豬。吃到一半乳豬出場了,一
表弟們等男孩子是食肉獸,怕他們吃不飽所以都預先點了一隻乳豬。吃到一半乳豬出場了,一看到乳豬全體還以為很難攪,我們怎麼知道如何燒熟一隻豬呢?幸好那天是陰天,客人不算太多我們還有專人幫我們燒乳豬服務!師傅的手勢還不錯,不出一會兒就已經把乳豬燒到金黃色了。拍照過後,場地的姐姐手起刀落把乳豬一件件的切好在我們面前。皮脆肉嫩,油香豐富。表弟們讚不絕口,我怕fat fat所以吃一件就夠了。
吃飽之後當然就是小朋友放電的時候!場地有很大的草地,又有撈金魚、跳彈床、玩遊戲的地方。旁邊還放了數部古董車,表弟們爬上爬落,謀殺了不少菲林。姨媽就看上那個可以打麻雀的地方,二話不說,指明下次要book這間有冷氣的房,表妹就花了不少錢在撈金魚,玩了一大整天真有夠累了!
早前星期六相約一班朋友家人到白石BBQ燒烤, 位於馬鞍山,再搭免費穿梭巴士就會到!雖然多人但感覺卻寧靜我係第一次黎,場地好大,有露天場地,有蓋BBQ場,活動室同可容納不同人數的獨立屋......據知獨立屋仲有麻雀,卡拉OK及私人電視設備, 好正,希望公司都係到攪個party啦!不得不提,白石跟別的燒烤場有點不同,就係有得食特色『乳豬』,尺吋大約一尺左右不過記得要預先登記預約呀金牌乳豬 HKD638/隻我地今次10人就當然訂10人餐請參考以下:10人優惠套餐:大約 $1,228起10人海鮮套餐 $1,588起我地每人大約200元左右,好抵食如果你地無咁多人都可以訂5人餐一到就要黎報到(登記收銀處)10人餐乳豬放係燒烤爐上面燒下面可慢慢燒我地既食物食物種類好多有不同口味雞扒,豬扒,叉燒,海中蝦,元貝,雞全翼,粟米,蕃薯,腸仔,各款味道的丸類等....有水及汽水....食物方面,雖然大部分用醬汁醃製,但食落口都十分鮮且唔會有'雪'味,味道好好另外要一提,其中肉類除了黑椒醬料醃製外, 其他醬料係自家製,以蔬菜料為主要材料做出醬汁再醃食物, 單單醬汁就比外面吃到的來得健康,而且味道亦夠出色亦夠包

雖然多人但感覺卻寧靜

10人海鮮套餐 $1,588起

我地每人大約200元左右,好抵食

如果你地無咁多人

都可以訂5人餐
一到就要黎報到(登記收銀處)
10人餐
乳豬放係燒烤爐上面燒

下面可慢慢燒我地既食物
食物種類好多

有水及汽水....

亦夠包羅萬有:蜜汁,蒜香,香茅,咖喱...,一款食物有種味道,不錯

燒完的肉質依然嫩口,各自醬汁滲入食物中,咖喱味微微,個人較喜歡香茅味道,夠特別

栗米好清甜

各款食物都不錯,其餘的腸仔,丸類亦是正常味道

大約個多小時,乳豬燒得七七八八

外皮燒得更金黃,遠處已聞到其香噴噴
約2小時,燒乳豬大功告成
望住佢好想一口咬下,但同時覺得它好可憐哦......
店員仲可幫忙切乳豬呢!

終於食得,好香好脆, 肉夠嫩滑,味道適中不膩!
最後仲有蝦,雞翼,雞扒,豬扒燒埋佢
今次食得好飽好好味,不過如果你係大食人士,就未必能滿足你個胃,建議加隻乳豬會更好!

$200 (其他)
  • 乳豬,香茅雞全翼
2016-04-23 475 浏览
一家大細假日 BBQ 就最岩~今次就選址這裡。。白石BBQ!食材齊備、用具齊備、飲品齊備!可以開始了~先來最馳名的燒乳豬!因為烤焗須時~所以要最先燒!settle 好豬仔,就燒腸仔、丸仔、粟米等等~一樣的,火勢好,自己燒覺得特別好味!解決左最肚餓一刻,開始食名貴d ge!有請。。帶子!經專業人士的專業烹調~食得喇!帶子燒得好香,入口都不韌!加上蒜泥,又香又可口!繼續燒!好好火呢!雞翼、蝦等都好滋味~呢個時候,乳豬燒得差唔多!可以 "拖出去斬了" LOL準備好了!阿姐手起刀落。。完成!即刻試番舊先~又香又脆!肉質好滑!因為係即燒即食,外皮是最脆的~好美味呢!
一家大細假日 BBQ 就最岩~
今次就選址這裡。。
白石BBQ!

食材齊備、用具齊備、飲品齊備!
可以開始了~
先來最馳名的燒乳豬!
因為烤焗須時~
所以要最先燒!
settle 好豬仔,
就燒腸仔、丸仔、粟米等等~
一樣的,火勢好,
自己燒覺得特別好味!
解決左最肚餓一刻,
開始食名貴d ge!
有請。。帶子!
經專業人士的專業烹調~
食得喇!
帶子燒得好香,
入口都不韌!
加上蒜泥,
又香又可口!

繼續燒!好好火呢!
雞翼、蝦等都好滋味~
呢個時候,
乳豬燒得差唔多!
可以 "拖出去斬了" LOL

準備好了!
阿姐手起刀落。。
完成!
即刻試番舊先~
又香又脆!
肉質好滑!
因為係即燒即食,
外皮是最脆的~
好美味呢!

2016-04-20 451 浏览
好耐冇燒過野食😭要夾到一大班人一齊去燒野食都唔易😭太好了約齊人,而且近排天氣大約二十度,唔太熱又唔太凍,實在非常適合BBQ🔥 今次黎到白石燒野食😉一行十四人,我地夜晚七點先到,所以已經接近天黑嚕,呢到對住個無敵大海景,如果朝早黎到一定好靚☺️ 我地喺有瓦遮頭果到燒,大約有十幾個爐啦,每個area唔會太近,所以唔會太逼,即使我地十四個人一齊圍住坐都唔逼👍🏻而場內仲有飛鏢玩🎯,仲有個小朋友區添😊 我地叫左十人餐、五人餐、一隻乳豬🐷d餐有基本嘅腸、雞翼、蕃薯等,仲有蝦、扇貝果啲😂唔洗自己山長水遠拎入黎實在太好每款食物都有獨立包裝,仲有野飲,亦有附加膠叉、膠盆咁樣。其實我就覺得咁樣都幾唔環保,但係夠晒衛生亦好方便😊另外仲有一塊網,可以放喺爐上面,咁樣就可以好方便我地啲懶人喇😂而且仲有本燒烤指南☺️但我地好似冇人睇😂 食物質素呢,其實唔差,就算係雪藏海鮮味仍然係有嘅👏🏻其他食物嘅醃料都ok, 唔太咸,正正常常啦😂而且有個網比我地燒,令食物燒得更平均更好味😚 重點緊係燒乳豬啦!幾可會諗到燒乳豬🐷放喺爐上面由得佢燒熟😍好興奮!燒熟左後,工作人員仲會幫

重點緊係燒乳豬啦!幾可會諗到燒乳豬🐷放喺爐上面由得佢燒熟😍好興奮!燒熟左後,工作人員仲會幫我地斬乳豬,手起刀落😂切件後放落一個大盒到,好快就比人清晒☺️乳豬皮好脆!肥膏比較多,唔會太油,配上乳豬醬真係好正😍

燒乳豬初體驗😉有靚景、有野玩、有乳豬食、食物質素不俗、交通尚算方便,真係好適合一大班人/一大家大細黎啊😁😁😁😁
2016-04-17
2016-04-16 777 浏览
固執的人,通常都是說要做就做的,因為你永遠無沒法說服固執的人唔好做佢地想做嘅野。前年在Facebook 曾經看過這個可憐到不得之了但又可愛的燒豬後,我立刻在網上找這個是什麼回事,當然不費吹灰之力,白石燒烤的名字已經在我手上。燒烤這些玩意,每年總有幾次,但問題係,要食到呢類咁大隻的燒豬,絕對唔係咁易,冇十九幾人,點食到咁大隻豬。仲有,好多朋友都話,其實隻燒豬一點也不好吃。前年的年尾接近冬天的時候,我終於一嘗心願,來到這裡吃呢個燒乳豬,當然,質素非別人說的不好,我一班中學同學朋友都是非常精打細算,他們算過平又值得吃的,都是不錯有餘。今年最冬的一段時間,和幾個好友想燒烤,又有小朋友又想有個幾舒適的地方,這自然是我選擇的地方吧,無論價錢,環境,食物都相對勝過很多的燒烤場,你都知道,有時候有些燒烤場是很恐怖的。可能你會講白石燒烤非常遠,聽到都驚,但自從上前來過一次發現原來馬鞍山有shuttle可以免費去到呢個場,咁成件事就容易好多。今次我地呢班朋友可以豪少少嘅價錢,放是book左一個私人房,呢個房不得了,有無敵大海景之餘,仲有得唱k,可以打麻將,可以睇電視電影,唱K是常識,飛鏢都得,又有梳化和非

仲有,好多朋友都話,其實隻燒豬一點也不好吃。

今次我地呢班朋友可以豪少少嘅價錢,放是book左一個私人房,呢個房不得了,有無敵大海景之餘,仲有得唱k,可以打麻將,可以睇電視電影,唱K是常識,飛鏢都得,又有梳化和非常多的私人位置俾你,絕對是一個不錯的地方,小朋友最開心係有好多遊戲俾佢地打發時間,小朋友的遊樂場,釣魚池,還有經常有不同的theme俾一家大細玩,好像剛剛過左那個星期就有那些跳彈床的活動俾你玩,絕對是一班人消磨一個下午或晚上的選擇。
最好的是啲房會有私人洗手盆,呢個絕對係佳音,方便燒野食。

呢度啲房仲要有不同的theme,又易認又有心思。

唔想煩,呢度隨左可以每樣食物叫之外,還有好多餐可以俾你選擇,你不用煩食乜食乜,五人十人要海鮮唔要海鮮隨心選一個餐差不多樣樣齊。
每的燒烤的package入面也有很多衛生用具,還有那個燒烤攻略可以給你讓你了解不同的東西怎樣燒怎樣整,非常user friendly。
首先要講一定係隻燒豬,上次中同有個廚神朋友同我地燒就一定冇問題,今次我地全都是門外漢,自然驚燒得唔夠好,我地當然交俾專人燒,隻豬超級大隻,燒好後,上又靚,下又靚,皮脆肉嫩,最鐘意係個皮真係脆得好吸引,即燒即放入口的感覺和平時食真係好唔同。
燒完後還會切好給你,非常user friendly,大約是我這些懶惰達人都會很高興,一定會喜歡這個地方。

我還喜歡的就是全部食物都有自己膠袋包裝好,衛生之餘又令人食得放心,值得一讚。
除了燒乳豬外,根據上次吃的經驗,所有扒類都不錯,特別是幾隻調味都幾好,特別係咖哩味同蒜香豬扒味,扒類沒有像平時的你有你淹,我有我的雪藏肉味,這裡都是新鮮而幾好食的。
丸類的味質還不錯,你知道有時候有些燒烤場的丸類都可以好難食下,這類還教我地一個快燒方法,墨丸魚蛋牛丸那些絕對幾好味,肚餓最佳拍檔未開始也已經清了大半。
我們都是熱愛海鮮之人,點會唔叫海鮮,個餐有蝦同扇貝,你要說他們是好新鮮好得就當然不是那回事,但如果以雪藏的海鮮來講,絕對是合格有突,最重要溶雪燒熟後和本身的海鮮味差不多,這樣已經是好得很了。
蜜汁叉燒也是不錯,燒完後又香又肥美,最重要是那個汁是動人的,絕對不是那些任食燒烤場可以一併高下。
最後的就是那個燒黑椒雞翼,惹味的雞翼和燒烤的原意就是密不可分的關係,燒雞翼,大部人都鐘意食,還要是全翼的叫喜歡吃的人都十分愛不惜手,你有你愛骨頭,我有我愛的啖啖肉。
固執喜歡吃肉和燒烤的,這裡真是非常適合,大部分的肉都係水準以上。

如果你像我一樣固執地好想食燒豬,又想享受好環境好地方,舒適過一個上下午,這裡絕對是一個好選擇。

PS聽說這裡的鴨都好好食,下次再有機會要食下。夜左走冇車仲有好多電召的士電話,玩夜左UBER以外還有好多選擇。
白石燒烤 Whitehead Barbecue

馬鞍山馬鞍山白石第1950號

2016-03-26
1K
2016-04-11 516 浏览
天氣清爽,而且人多的聚會最適合就是燒烤聽說他們最出名的是燒乳豬交通方式很簡單 從新港城就有免費接駁車直到燒烤場所以就算帶小孩的親子行也不怕麻煩~~不論什麼角度拍照都非常漂亮!對著一片大海很舒適燒烤套餐這次我們點了十人海鮮套餐這裡的食材超多樣化可以滿足各式各樣的食客有扇貝,海中蝦,豬扒,雞扒,蜜汁叉燒,雞翼,雜丸,腸仔,等等等!食物跟用品整齊的擺放著手套紙巾就連剪刀喜歡它們食物都獨立包裝感覺衛生乾淨多了!醃製肉類味道都不錯很夠味個人極喜歡在烤網上烤肉,方便得很XD大家都可以輕鬆的吃烤肉然後輕鬆的聊天~~黑椒味雞全翼黑椒味帶點少辣,很滋味!扇貝燒完不會太乾蒜味十足不錯~~蝦就比較普通,畢竟不是新鮮蝦麵包完全是滿足我自己的慾望~~(麵包控呀)烤過也好好吃.很香酥!最愛食芝士腸~~基本上來到這裡每桌都會點一隻乳豬但略嫌時間要燒太久,最後都有請工作人員幫忙燒他們更會幫忙斬豬,再把乳豬分件裝在大膠盒內,食不完更可直接蓋盒拿回家乳豬的烤得皮很脆肉質很鮮嫩,不會死咸,大推!

天氣清爽,而且人多的聚會最適合就是燒烤

聽說他們最出名的是燒乳豬

交通方式很簡單

從新港城就有免費接駁車直到燒烤場

所以就算帶小孩的親子行也不怕麻煩~~
不論什麼角度拍照都非常漂亮!

對著一片大海很舒適
燒烤套餐
這次我們點了十人海鮮套餐

這裡的食材超多樣化

可以滿足各式各樣的食客

食物跟用品整齊的擺放著

手套紙巾就連剪刀
喜歡它們食物都獨立包裝

感覺衛生乾淨多了!
醃製肉類味道都不錯

很夠味

個人極喜歡在烤網上烤肉,方便得很XD

大家都可以輕鬆的吃烤肉

然後輕鬆的聊天~~
黑椒味雞全翼

黑椒味帶點少辣,很滋味!
扇貝燒完不會太乾

蒜味十足不錯~~
蝦就比較普通,畢竟不是新鮮蝦
麵包完全是滿足我自己的慾望~~(麵包控呀)

烤過也好好吃.很香酥!
最愛食芝士腸~~
基本上來到這裡每桌都會點一隻乳豬

但略嫌時間要燒太久,最後都有請工作人員幫忙燒
他們更會幫忙斬豬,再把乳豬分件

裝在大膠盒內,食不完更可直接蓋盒拿回家

乳豬的烤得皮很脆

肉質很鮮嫩,不會死咸,大推!
2016-03-05
  • 乳豬
2016-04-06 547 浏览
好掛住呢隻無敵燒乳豬,於是今次聚會我又提議白石!由於今次係紅日,去到新港城就有免費接駁車直到燒烤場,好方便呢!今次我地租埋間房,為食既就係出面燒,貪玩既就係房打牌唱k掟飛標,順帶一提,版權關係,要唱k就要自己帶碟喇~(店員溫馨提示)食物質素無變,依然係夠入味,唔太咸,醃料惹味!雞全翼係我至愛,燒到外皮脆卜卜,黑椒味好惹味,啲肉仲好嫩架,肉汁同雞油一齊流入口,好味!色澤金黃既雞全翼排住放好誘人仲有扇貝就唔少得!扇貝肉大大粒,加埋牛油蒜泥燒,香氣撲鼻,鮮甜又惹味!今次都好滿意呀,大家又過左盡興既一日晚
食物質素無變,依然係夠入味,唔太咸,醃料惹味!
色澤金黃既雞全翼排住放好誘人
仲有扇貝就唔少得!
扇貝肉大大粒,加埋牛油蒜泥燒,香氣撲鼻,鮮甜又惹味!

今次都好滿意呀,大家又過左盡興既一日晚

2016-04-04 544 浏览
朋友生日 咁啱有人係公司抽獎抽到白石燒烤既燒豬一隻所以一班港島人特登山長水遠去到馬鞍山bbq我地6個人叫左個5人餐 諗住加隻燒豬應該冇問題但過程中出事了白石燒烤既menu佢個網頁已經有 所以唔影哂出黎剩係影左我地食既5人餐講真就咁睇好似冇咩問題唔同種類既食物個別用密封膠袋裝住 好衛生用具亦齊全 有夾有網有交剪出事既係食物既份量一個5人餐 ($890) 叉燒, 雞扒, 豬扒每樣只有3塊雞翼得10隻丸類大約20粒係腸類份量正常d而美道方面扒類得個咸字 同埋落勁多蒜蓉 完全冇肉味宜個份量我覺得三人餐就差唔多如果唔係有隻免費乳豬 我地一定唔夠飽而隻豬 係好睇好玩唔好食 用黎影相呃like基本上要燒2個幾鐘先熟熟左會有職員埋黎幫我地合照 然後幫手斬件而我地5人餐既食物只係用一個鐘已經清哂係隻豬未熟之前有個幾鐘係唔知有咩好做完全係一個好差既燒烤體驗至於乳豬既味道 真係麻麻皮係好脆不過冇味 肉好韌而且好油 每人食完四五舊之後已經停哂手如果乳豬要比錢(原價$638) 我一定唔會幫襯總括黎講成個燒烤過程係先食一個鐘扒類丸類腸類未夠飽 但要等多個幾鐘乳豬先熟 大家好期待等完個幾鐘 合照一幅最後食左唔好食既
朋友生日 咁啱有人係公司抽獎抽到白石燒烤既燒豬一隻
講真就咁睇好似冇咩問題
唔同種類既食物個別用密封膠袋裝住 好衛生
用具亦齊全 有夾有網有交剪

出事既係食物既份量
一個5人餐 ($890)
叉燒, 雞扒, 豬扒每樣只有3塊
而隻豬 係好睇好玩唔好食 用黎影相呃like
基本上要燒2個幾鐘先熟
熟左會有職員埋黎幫我地合照 然後幫手斬件
金牌乳豬 + 其他食物
金牌乳豬 (已熟)
而我地5人餐既食物只係用一個鐘已經清哂
係隻豬未熟之前有個幾鐘係唔知有咩好做
完全係一個好差既燒烤體驗
金牌乳豬 (已斬件)
至於乳豬既味道 真係麻麻

最後食左唔好食既乳豬 又油又膩
完!!!
2016-04-02
2016-03-27 463 浏览
燒烤從來是好友相聚的一個好去處,如果不介意消费多一点,可選擇馬鞍山的白石燒烤場,因此處場地寛敞,物資齊備而且衞生,連毛巾仔較剪都包装妥當,附設度身訂做燒烤網,最合懒人使用,還有海景觀赏。食物方面除了一般豬、牛、雞扒各式丸類之外,連海鲜都有,而且很新鲜,三寶丸完全冇雪氣味,我們七人要了份五人海鲜套餐,再加麵飽,新鲜菠蘿,一份雞翼及鱿魚,台式脆皮腸肉味濃厚多汁,他的麻辣雞翼非常惹味,必食推介。每人二百有找吃得滋味又放心。
2016-03-18 756 浏览
記得中學時代,某個上學天的早上,媽媽比平常早了一個小時叫醒我:「快d起身啦,白石難民營暴動丫,警察不斷查車,要早d出門口返學」就是這樣,我才知道白石這地方原來距離我很近,真的很近,坐的士也只是30元便到。自從白石難民營關閉後,感恩這片土地沒有變成高樓大宅,這裡興建了一個高爾夫球練習場,還成為了一個燒烤勝地。好多年沒有來過燒烤,原來這裡又重新改建過,成了一個集燒烤和遊樂設施於一身的休閒村。今天再來這裡,正是約了三五知己趁周末天氣轉涼,來聚一聚。三加五連同自己,一行九人,叫了一個十人的海鮮燒烤套餐。在這裡燒烤比到郊野公園更方便,不用辛辛苦苦「透爐」,這些功夫有職員代勞。爐火非常之靚,職員「日透百爐」,熟能生巧。5086或許大家平常都是用慣工人,不懂如何將食物弄得美味。不要緊,隨食物附送的「白石燒烤教室」幫到你!這本小冊子用圖文並茂的方式為大家介紹不同食物的燒烤方法,讓大家可以輕鬆燒出美味的食物。而店主之所以不惜工本地用厚紙彩色印刷,原來是為了讓大家可以用來撥火,真的很有心!像我這樣的網痴要留意,這個燒烤場是有免費WIFI服務的,密碼在服務台可以找到,很方便我們這些機不離手的朋友。今天的主角

爐火非常之靚,職員「日透百爐」,熟能生巧。
今天的主角現身了,我們叫了一隻乳豬,店員會為我們將豬放在支架上慢慢燒。
如果有大力士在場,不妨可以拿著豬叉自行燒豬。如果沒有信心的話,店員也會應要求幫忙燒豬的。
乳豬燒好後,服務台的「肉類切割技術員」又會提供切割服務。斬好後的乳豬記得趁熱食。麻醬跟麵是要分開的,但乳豬醬跟乳豬還是要拌著吃比較好。
如果幸運的話,風趣幽默的店長會出來教大家如何烹調,甚至親自為大家燒烤。

2016-03-12
  • 燒乳豬
2016-03-18 586 浏览
前陣子同幾個朋友興致勃勃話要去BBQ, 終於都約到啦~ 今次朋友話試下呢個係白石既燒烤埸. KAKA未去過白石, 如果你是揸車去, 跟住路牌不難找到. 佢地有一個好大既室外停車埸, 燒烤埸會有免費2小時的優惠, 之後就要自己比錢了. 話說燒烤場位於馬鞍山烏溪沙,飽覽吐露港、八仙嶺及船灣淡水湖大壩的景色, 而且佔地過萬呎, 大型露天BBQ場地、有蓋BBQ燒烤場、商務適用的多功能活動室與及好友共聚的優美海景獨立BBQ屋. 真係一家大細或自己同朋友黎都無得頂. 至於食物方面, 我們一行8人, 叫了個10人餐, 再加了隻必食的燒乳豬. 呢個餐包左海蝦蒜茸帶子蜜汁叉燒雞扒豬扒雞翼四寶丸芝士腸雞肉腸蕃薯粟米飲品扒類醃製得不錯, 很入味, 而且肉也不會很UN, 雞翼有蒜茸和黑椒味, KAKA比較喜歡黑椒味, 燒到脆脆的, 很野味~ 帶子和蝦都很新鮮~ 啖啖肉~ 乳豬說得上是必點當然是最出色, 但略嫌時間要燒很久, 但好野就係要等啦~ 如果冇咩耐性, 也可以叫那裡的工作人員幫忙! 加快可以食既時間!乳豬不得不讚真的外脆內嫩, 也不會太油! 而且味道不點醬料也夠味~ 還有這裡有大型吹氣area比小朋友玩

海蝦
雞肉腸
蕃薯
粟米
飲品

還有這裡有大型吹氣area比小朋友玩, 不過是要另外收費的~ 還有網金魚遊戲, 也見好多其他客人放風箏~ 更有客人在獨立屋唱k, 真的是很熱鬧~
2016-03-01
2016-03-17 625 浏览
友人提議各自帶子女來個親子BBQ! 一聽有點卻步,BBQ給我印象是那些自助燒烤場,爐和爐之間很迫,到處是拿著燒烤叉的人走來走去,很是危險,上網一看,原來我很「out」,經過一個下午,知道燒烤可以很親子,適合各年齡的bb,小朋友⋯從馬鞍山站有免費接駁巴士直達白石燒烤,如果不想等,可以像我們一樣乘的士,不過三十餘元。環境下車是一大篇空地,再經過白石golf場,便到白石燒烤,「很大啊~」是我當下第一個反應,這裡和以前到過的燒烤場比實在大得多,所有爐和爐之間不會很貼近。甚至大得要分了不同區域:設有頂蓋的,下雨,大太陽也不受影響;露天的:風和日麗感受陽光,而景觀開揚,對著一片大海很舒適!包廂:内設卡拉ok, 麻將桌,一團朋友玩樂一天毫無難度!小朋友玩甚麼?戶外:場內有一篇小草地,向著大海,很多小朋友都在這裡吹泡泡,跑跑跳跳。又有廢棄的造型車輛供拍照,小朋友很是喜歡,簡單的棄車又可玩上一陣子!充氣彈床嘉年華+小童N級方程式賽車沿路見到每個拖著大人的小朋友面上都是紅通通的臉頰,眼中是既滿足又累透,哈哈,我就十分肯定這個是放電好地方!幾個巨型充氣城堡完全吸引了我的目光,繽紛的色彩配搭奉旨狂跳,活潑的小
設有頂蓋的,下雨,大太陽也不受影響;
露天的:風和日麗感受陽光,而景觀開揚,對著一片大海很舒適!
包廂:内設卡拉ok, 麻將桌,一團朋友玩樂一天毫無難度!
小朋友玩甚麼?
戶外:
充氣彈床嘉年華+小童N級方程式賽車
幾個巨型充氣城堡完全吸引了我的目光,繽紛的色彩配搭奉旨狂跳,活潑的小孩一定愛上!
傍邊另有一個小童賽車,小男孩應該十分喜歡吧!
衛生滿分
所有不同味道,肉類,都獨立包裝,手套紙巾就連剪刀也是全新!保證衛生之餘,而味道也不會混成一團。
而店家更貼心準有一本燒烤小貼士,講解海鮮,肉類和雞翼等不同燒烤方法及心得,不禁要大大給個讚!
專人特制的燒烤爐,高度及通風位都經過細心設計,不用「寒起背」燒,而通風良好,輕易造出「一個靚火」,連老公都大讚。
我們點了一個十人海鮮套餐:有扇貝,海中蝦,豬扒,雞扒,蜜汁叉燒,雞翼,雜丸,腸仔,粟米,蕃薯。
水準質素合理。
扇貝跟據其小冊子上的心得燒,果然很入味又Juicy!完全不會「靭」,而且充滿牛油香!
蕃薯估不到是很creamy很甜,一件接一件不知不覺飽了一半。
海蝦也爽口,沒有很重雪味。
香茅豬扒雞扒, 很香,夠入味,蜜汁叉燒味道很對,不會[死甜]
我最愛是雞翼!! 是全翼, 平時自助燒烤都是提供雞中翼,全翼其實更滋味~~味道都不錯
飲品除了一般汽水,竟然有我愛的王老吉!哇~燒烤配王老吉太合適了吧!可以消消熱氣。
亮點是燒乳豬!
場內幾乎每爐必點乳豬或燒雞,我們也不例外,一開始就架上乳豬,約兩個多小時便可食,整個過程見證著由白雪雪慢慢變成紅卜卜,油亮油亮的,很好玩的過程!途中工作人員不時會過來視察,最後會主動推斬豬車,把豬肉分件,裝在大膠盒內,食不完直接蓋盒拿回家,十分方便!
乳豬的皮很脆, 肉質很鮮嫩, 汁多!調味剛剛好, 不會過咸而蓋過本身肉味。 也可能是自己有份燒所以更覺美味!
看起來小小的豬原來[很好肉], 我們只食了一半, 剩下要帶走.
2016-02-14
2016-03-03 683 浏览
難得約班朋友,燒野食就最好不過!大家都住新界區,最近聽朋友講白石唔錯,所以決定去試一試!喺馬鞍山就有shuttle 去白石燒烤場,其實都幾方便!大家正討論食乜好時,見到有得燒乳豬,大家一致認同!豪一豪佢叫埋個十人海鮮餐!白石風景好靚,地方大,真係好適合一班人黎玩!我地都好surprise,竟然每樣食物都係獨立包裝,好少燒烤場咁衛生!連厠所都好乾淨!仲有好鉗提供,真係好方便!職員拎隻乳豬黎,都幾有份量,都重重地!職員都會講解下點燒,仲有教學睇,都唔會唔識燒。燒燒下都會有職員黎問需唔需要幫手,都幾好服務。最後我地都比左職員燒,燒完仲幫我地切好,好方便呀唔洗煩!𡚒乳豬真係好好食,好香而且皮脆!都有好多肉,肉質鮮嫩,正!燒海鮮都不錯,扇貝同蝦都好鮮味!燒烤場有不同調味料,有牛油、鹽等等。配套都唔錯!蝦好大隻而且有膏,真係唔錯!仲要推介一下係香茅雞扒、豬扒!各種扒類都醃得好入味!香茅味好濃,每一啖都充滿香茅味!開頭以為十人餐好似唔夠食,但食到最後真係好飽!仲有d食唔唒。我覺得整體都唔錯,可以encore !! 風景美,食物味道好,環境乾淨!

喺馬鞍山就有shuttle 去白石燒烤場,其實都幾方便!

2016-03-01 613 浏览
新年流流最好就係團拜,但人多去一個人屋企又太迫。最後我地決定黎一個新春Bbq, 燒旺呢個新年!我地唔想hea 燒,新年想揀一間好質素嘅燒烤場賀新春!最後我地決定去白石!原因係嗰度有海景又有得燒乳豬!果然真係冇決定錯!去到風景確實唔錯,地方好大,唔迫,大家都燒得好舒服。呢個場地方好大,好適合一家大細一班人黎玩!嗰日咁岩有個吹氣樂園,好適合小朋友玩!大人又可以租麻將打下,哈哈,大家都得到娛樂! 我地十個人點左個十人海鮮餐再加一隻乳豬!新年唔係唔食好西嘛!你懂的! 真係要讚下呢個燒烤場細心,所有用具同食物都係獨立包裝!真係唔驚污糟!同埋餐具pack 裡面有一張燒烤教學!真係唔簡單,教你點燒乳豬、雞、扇貝等等!職員仲話如果我地燒乳豬燒到唔想燒係有專人代勞的!好窩心呀! 講下隻燒豬先,一拎過黎就已經心心眼!因為一直都好想咁樣燒乳豬!個大小係標準乳豬個大小,睇落唔錯!跟住教學咁燒,開頭係唔洗點理佢,等每十五分鐘先搞下佢!都唔難燒!可以安心燒下腸仔醫下肚先!燒到隻豬有d起色,我地就交左比專人同我地燒,哈,保證一定燒熟,自己未必全熟,話哂新手交比人燒安全啲! 隻豬熟左啦!顏色非常靚

隻豬熟左啦!顏色非常靚,好似同酒樓燒嘅一樣!好amazing !!
專人會比返隻豬大家影相,之後就幫我地切!服務好好!隻豬皮脆肉嫩,即燒即食好新鮮!唔需要點醬都已經好好食,肉汁係流出黎,從來未食過一隻乳豬係唔洗點醬而咁好食!

可以推介嘅仲有燒雞全翼!味道應該係黑椒味,好好食,皮又係燒得好脆,肉汁又係流出黎!

燒扇貝都唔錯!有教學,保證唔會燒唔好!先係爐邊解凍,再燒一陣,加牛油,牛油已包在醬料pack 內,如果唔夠味仲可以加鹽、黑椒調味。果然扇貝冇令我地失望,都正常size, 咬落去好新鮮彈牙!整個扇貝都充滿牛油味,愈肥膩嘅野係愈好味,正呀!

整體黎講,好唔錯!又衛生,食物又好食,服務又好!價錢合理,可以再黎!
  • 燒乳豬
2016-02-26 527 浏览
難得朋友請食出pool飯,作為新界人既我就大鄉里出城咁去下馬鞍山慶祝下啦~到左馬鞍山站再轉的士十分鐘唔洗就到左,回程我地行路返去發現原來都好近😂一入到去,員工帶左我地去玻璃房,嘩嘩嘩,第一次bbq有室內房又有埋麻雀、電視、飛標玩!仲有得帶cd唱埋k,呢日真係玩得好開心😂呢日一行十人叫左個十人乳豬海鮮餐Bbq會出現既野食基本上都有幾隻味既豬扒、雞全亦、扇貝、蕃薯、粟米等等...我覺得幾讚既係全部獨立包裝,唔似其他場咁一盤盤,咁樣比較衛生可取👍🏽另外仲包埋水同汽水各十罐首先員工一開爐就會放隻乳豬上丫叉到燒,仲會有個帥哥員工係到教我地點燒會好食啲,邊傾計邊幫我地燒左好多野😂真係好貼心燒到一半隻乳燒得左就會有人即場斬比你睇,再裝落個大盒慢慢食。隻乳豬啖啖肉,即燒既同酒樓食開真係完全唔同!個皮脆到卜卜聲,入口一咬入口即溶既些少肥膏加埋肉汁即噴滿成口....嗯肥十磅都制!所有野食都好新鮮,尤其海鮮!大蝦同扇貝真係食到鮮甜味!肉類唯一要話下既係泰式雞扒略嫌有啲太重口味,完全蓋過雞肉味...下次再黎應該會要求換返其他味哈哈另外好讚既係呢到風景好好,一到燒一到睇風景,仲有兩架靚車任你影😂手機好多記憶體都

呢日一行十人叫左個十人乳豬海鮮餐

另外好讚既係呢到風景好好,一到燒一到睇風景,仲有兩架靚車任你影😂手機好多記憶體都敗左係到。

總括黎講,呢間算係幾舒服既,員工態度很好(bbq場超旱有你懂的),CP值都算幾高!👍🏽👍🏽