2017-07-05 138 浏览
難得終於有個weekend好天,約埋班fd去左燒野食~呢個係烏溪沙既燒烤場,有專車係馬鐵站接送,都幾方便, 不過半個鐘先一班就疏左d.到左了~~呢度最近仲開左個地方變成水上樂園咁,夏天燒完野食跟住玩水真係爽皮~驚死你唔識燒野食, 有埋說明書教你燒,其實幾貼心~野食ok啦, 雖然唔係自助任食, 但佢份量都夠食的,不過野飲就唔多夠了有海鮮有肉~質素就ok啦,冇邊樣要特別推介, 佢其實有d特別款式的, 例如原隻燒乳豬~低太貴我地今次冇食到, 睇下次有冇機會啦其實呢度最大賣點係咁近距離望全知海燒野食, 實在係心曠神怡

到左了~~

驚死你唔識燒野食, 有埋說明書教你燒,其實幾貼心~

其實呢度最大賣點係咁近距離望全知海燒野食, 實在係心曠神怡

2017-07-04 118 浏览
今晚一行六人,大部分沙田友及馬鞍山友,其中一位有架七人車,提議去白石燒烤及睇日落,既然有車接送,一於奉陪到底。我們在櫃檯點了一個海鮮五人餐加燒雞,付錢後職員隨即帶我們到入面的燒烤位置,及立即幫我們起爐,及預備五人餐的食物給我們。海鮮有青口、扇貝及魚肉腸,肉類有雞中翼、雞扒、豬扒、香腸,加上各式雜丸、蕃薯及粟米等等,種類繁多,而雞肉及豬肉均已醃製好,方便快捷美味。至於原隻的燒雞,在爐上慢烤,好吃得來也非常有滿足感。雖然是六月尾夏天,但這裡位處海邊,於傍晚微風陣陣不但不會很熱,反而有點舒爽,又不用自備食物及燒烤用具,再加上日落海景,的確是不錯的朋友聚餐之處。而駕車的人士,就更為適合呢。

2017-06-30
2017-07-03 87 浏览
公司外籍同事第一次來港,為了要讓他品嚐一下港式地道燒烤,於是決定一行六人前往位於馬鞍山烏溪沙那個遠離凡囂的白石BBQ燒烤。到達時剛好看見日落,風景實在美極!我們決定點一個五人海鲜餐,當中包括海蝦、帶子、青口、叉燒、雞扒、豬扒、雞中翼、三寳丸、芝士腸、雞肉腸、豬肉腸、栗米及番薯。雖然種類繁多,我們仍然決定再加一隻金牌燒鷄,好讓鬼佬同事多試不同的食物。我對套餐非常滿意,那些食品都是自家醃製,不含味精,既是天然,又食得放心😀。鬼佬同事就最喜愛那隻燒鷄,不只有個熟手燒烤哥哥,於中場時候,把那隻肥鷄用專業手法燒得金黄脆皮 。燒烤場的所有食品均是獨立包裝,方便衛生,而且套餐已經包括水和汽水、炭、燒烤义、餐具、紙巾、小較剪、即棄手套、餐具、蜜糖、網及鉗,真的非常方便,最適合我們這一班喜愛燒烤但是又怕麻煩的上班族。鬼佬最喜歡那個獨一無二的不銹鋼燒烤爐,外置層架還可放置蜜糖及醬料等等,他還笑說回國後要覆製一個呢!

到達時剛好看見日落,風景實在美極

2017-06-30
2017-07-03 118 浏览
不受天氣影響,任何時候都可以一班人一齊燒烤。燒烤場是不二之選,既可以不受天氣影響,又可以不用辛辛苦苦買東買西。一坐下就一應俱全。白石燒烤場環境幽美,有一望無際的海景。邊燒烤,邊欣賞海景,感覺十分休閒。燒烤用品齊全,燒烤燒得乾乾淨淨,十分舒服。食物方面,質素很好👍。我最喜歡💕蒜蓉雞翼,蒜蓉味濃濃的。其實,其他所有燒烤肉都醃得味道不錯,而且味道款式很多,有咖哩,有黑椒,有蒜蓉等等。就連腸都有三款。丸類也不錯,魚蛋十分彈牙。我們選了海鮮套餐,有大蝦,有帶子,有烏頭。大蝦相當新鮮彈牙,蒜蓉帶子則十分鮮甜。最值得一提的是燒烏頭,烏頭肉質嫩滑,燒好都仍有豐富魚油,撒上少許鹽提鮮已相當美味。另外,我們還要了一隻金牌乳豬。就這隻乳豬就值回票價,可以食即燒即食的乳豬十分難得。乳豬肥瘦適中,簡直是皮脆肉嫩。乳豬肉的味道鮮美,乳豬的皮又薄又脆,就算多好吃的燒腩仔或酒樓乳豬,都沒有這隻現燒乳豬熱騰騰的一試難忘。三五好友一起玩樂吃喝,白石燒烤場是十分超值之選。下次要燒烤,我一定會再選這裡。

2017-06-27 140 浏览
放假一家大細有咩節目?! 大熱天時最好更係去游水啦! 白石燒烤最近新增多一個充氣水上樂園, 呢度除左可以BBQ外, 仲可以行過隔離玩埋水tim...交通亦算方便, 係烏溪沙站轉白石穿梭巴士, 大約10分鐘左右就到喇!! 不過就要留意穿梭巴班次, 每半個鐘一班, 即逢15分同埋45分鐘就有車, 班次都很準時啊~第一次黎呢度, 原來呢個BBQ場係有180度海景睇ga!!! 對住個海BBQ, 寫意得黎, 再吹吹海風, 就算夏天都冇想像中咁焗促咁熱....再加上附近都設有風扇, 所以冇想像中咁熱~大部分位置都有蓋, 就算落雨都唔怕, 同樣可以放心咁燒野食。呢度除左可以散叫BBQ野食外, 仲可以揀套餐, 套餐仲會包埋開爐費、燒烤網、鉗、蜜糖、炭兩包、餐具同埋燒烤叉。我地最後揀左個【5人海鮮套餐】, 適逢白石燒烤開業3周年, 套餐更享獲88折!!套餐包括:海蝦帶子青口蜜汁叉燒雞扒豬扒雞中翼海鮮三寶丸芝士腸雞肉腸豚肉腸蕃薯粟米水汽水每款食物都以獨立包裝, 更清楚標明野食名稱, 既清楚又方便衛生~野飲方面, 套餐已經包左5支水,同5罐罐裝飲品, 如果唔夠既,亦可到食物部再自行購買, 都係HK$9起。呢

套餐包括:
豚肉腸
蕃薯
粟米

汽水

呢度既肉類醃得都幾入味幾林, 特別係蜜汁叉燒、雞扒同埋雞中翼最為出色~

至於海鮮方面, 因為急凍關係, 未見新鮮度, 只可以蒜蓉牛油等配料調調味。

呢個套餐足夠我地5個人食到飽~

至於隔離既充氣水上樂園什得大人小朋友歡迎,分時段收費, 香港比較少有呢類既遊樂設施, 都值得一玩!!

埸內更提供其他康樂設施, 不防係呢個暑假一家大細、朋友入去BBQ, 玩樂一番吧!

2017-06-21 184 浏览
適逢父親節,對於熱愛bbq的父親大人,帶他到燒烤場燒烤慶祝,便最好不過!在友人的介紹下,我們來到馬鞍山的「白石燒烤」!把車子泊好後(頭兩小時免費,之後$10一小時),先到燒烤場的收銀處揀選食物套餐。我們揀選了5人海鮮套餐$959。海鮮套餐食物頗多元化,除了有紐西蘭半殼青口外,還有蒜蓉半殼帶子、彈牙海中蝦等;飲品方面,每人包一罐罐裝飲品和一支支裝水。購買完後,拿着單據進入已安排好燒烤場地就座。先開爐,再到海景士多領取飲品,然後到「食物/餐具換領處」領取配套用品和食物。每款食物都獨立包裝,方便衞生。此外,燒烤場的配套用品亦十分充足,除了燒烤網外,還為顧客提供較剪、紙巾、食物鉗等,細心加分!燒烤習慣,先燒腸仔、魚蛋、雞翼⋯重點是必須塗上多層蜜糖!再來⋯燒海鮮!幸好燒烤場為我們提供了燒烤網,燒海鮮時,只需放上網面,便可以了!方便又快捷!塗上牛油和蒜蓉的帶子和紐西蘭青口,惹味十足!整體來說,燒烤場地空間十足,食物種類多樣化;而且鄰近海邊不侷促,絕對是燒烤首選!

燒烤習慣,先燒腸仔、魚蛋、雞翼⋯重點是必須塗上多層蜜糖!

2017-06-18
庆祝纪念
父亲节
2017-06-18 252 浏览
今日父親節,難得全家放假,決定揸車去馬鞍山「白石燒烤」bbq慶祝!六點去到,燒烤場人流未算太多,我們先把車泊好!(凡惠顧燒烤場的顧客,可免費泊車兩小時,其後一小時$10)直行轉右去到收銀處揀選燒烤套餐。最後揀選了5人海鮮套餐$959,另外再加添一隻古法吊燒雞$138。五人海鮮套餐食物款式非常多,例如有彈牙海中蝦、蒜蓉半殼帶子、紐西蘭半殼青口等。根據單號入坐後,先到換領處領取餐具、飲品和食物;再找工作人員幫手開爐!燒烤的配套非常充足,細心為顧客預備較剪和燒烤網等,還有「白石燒烤教室」,提供bbq烹調小貼士,很窩心呢!排列好食物可以開動啦!燒烤網絕對是為懶人而設。我最喜歡塗上蜜糖的雞翼,外皮蜜味逼人,咬下肉質嫩滑!燒烤場環境寬敞,而且有上蓋覆蓋,即使下雨亦無損燒烤心情!混合了蒜蓉和牛油的青口和帶子,帶蒜香,非常惹味,肉質結實。最後是重頭戲,古法吊燒雞$138。燒雞外皮烤至金黃香脆,肉質嫩滑多汁,口感有點像炸子雞!
今日父親節,難得全家放假
,決定揸車去馬鞍山「白石燒烤」bbq慶祝!
直行轉右去到收銀處揀選燒烤套餐。
配件
五人海鮮套餐
排列好食物可以開動啦!

燒烤網絕對是為懶人而設
。我最喜歡塗上蜜糖的雞翼,外皮蜜味逼人,咬下肉質嫩滑
燒烤場環境寬敞,而且有上蓋覆蓋,即使下雨亦無損燒烤心情!
紐西蘭半殻青口
蒜蓉半殼帶子
混合了蒜蓉和牛油的青口和帶子,帶蒜香,非常惹味,肉質結實。
古法吊燒雞

紐西蘭半殻青口
蒜蓉半殼帶子
古法吊燒雞
2017-06-01 109 浏览
今日去左城門河踩單車~還完車後,在大水坑搭的士入黎燒野食門口有好大個停車場,可以泊車~仲有好多胡桃夾子!!!!好靚啊我地一行5人,叫左個5人海鮮餐,再加隻燒雞店員會幫手透爐,我地淨係拎野食番自己位燒~除左海鮮,食物全部都獨立包裝,幾衛生~飲品是每人一枝水+罐裝汽水/果汁/涼茶~隻雞係放在爐上燒~不會阻住我們燒其他野食,但又會慢慢燒到好靚,最後階段,店員會幫我們燒,然後切塊~餐廳有的燒烤包內有少量蒜蓉醬,可加上帶子上燒,正~餐廳有得借玩具車,好多小朋友在這條賽道上行駛!有好多款式,好羨慕佢地~我都想玩XDD不錯的地方,適合一家大小來BBQ哦
今日去左城門河踩單車~還完車後,在大水坑搭的士入黎燒野食

門口有好大個停車場,可以泊車~
仲有好多胡桃夾子!!!!好靚啊
我地一行5人,叫左個5人海鮮餐,再加隻燒雞
店員會幫手透爐,我地淨係拎野食番自己位燒~
除左海鮮,食物全部都獨立包裝,幾衛生~
飲品是每人一枝水+罐裝汽水/果汁/涼茶~
隻雞係放在爐上燒~
餐廳有的燒烤包內有少量蒜蓉醬,可加上帶子上燒,正~

不錯的地方,適合一家大小來BBQ哦
2017-05-28 125 浏览
唔知搞咩!由入場到開爐再有食物可以開始燒烤,咁都搞左30分鐘以上。食物執好放係度,唔叫人去攞,不停咁又出又入,叫人開爐,出去睇有嘢食攞未(因為係點完食物再出去攞),食物份量極小,味道一般。唔會再去。仲要一開爐唔理你幾多人,都係十人燒烤餐,我得三個人,有十支叉十隻碟同十隻叉........
2017-05-28 133 浏览
自大學之後 好耐冇BBQ了 今次大同聚會 終於可以再次瘋狂BBQ細個個陣成日都會自己買哂好多野食去燒大過左 冇咁多時間 自然就係會俾錢解決問題白石其實幾舒服 出面有得泊車 入面又夠大 黎得白石 當然係想食燒乳豬餐大大隻乳豬係你面前燒 10人海鮮餐加乳豬海鮮種類都幾多 有帶子 有海仲有好多蜆一般既丸 雞扒 牛扒 豬扒 都有唔少開頭怕食唔哂 食食下就好夠飽🙈🙈重點 乳豬來了 非常大隻 先拎黎俾你望望之後再拎埋一邊燒 燒到差唔多先幫你切開食其實都好體貼👍🏼👍🏼燒得好好 乳豬皮非常脆 好乾身 燒到最後都累了 大家連燒烤叉都唔用 直接用網燒 一兩個人燒 其他人繼續傾計😂去個日有小小雨 所以唔算多人 坐得好舒服 仲涼涼地tim 食物質素好有保證燒烤世外桃源😀😀😀
自大學之後 好耐冇BBQ了

仲涼涼地tim 食物質素好有保證
燒烤世外桃源😀😀😀
2017-03-19
2017-05-28 2736 浏览
天氣涼爽又想BBQ,想食得乾淨又舒服既我即時諗起白石燒烤。一行5人訂左爐6點鐘就到步,見佢地有個5人海鮮套餐就叫左。星期一至五就$950, 星期六間及紅日就$1090,平均每人都只係$200左右。廿幾包獨立既食物份量多之餘又乾淨衛生,又有晒全新餐具、鉗、燒烤網、叉、蜜糖一樽同埋兩包炭。最驚喜係有「古法吊燒雞一隻」!最初以為係比雞肉我地自己燒,但原來係原隻用鐵叉叉住吊住嚟燒,好正。燒到甘上下就會有員工走嚟幫手繼續燒煮及切開,再將雞件放入膠盒內比返我地,令我地食得方便又乾淨!雞肉入味又嫩滑,真係估佢唔到!//5人海鮮套餐//紐西蘭半殼青口(六隻)彈牙海中蝦蒜蓉半殼帶子(5隻) 蒜香雞中翼蜜汁雞中翼蒜香雞扒泰式雞扒黑椒雞扒海鮮三寶丸(魚蛋/龍蝦丸/墨魚丸)雞肉腸爆汁芝味芝士腸豚肉腸蜜汁叉燒黑椒豬扒咖哩豬扒蒜香豬扒甜心番薯(三條)香甜粟米古法吊燒雞一隻食材絕對唔馬夫,醃得入味又好味,品質唔錯!份量又多,我地之後再多兩個人都食唔晒,好飽!場內仲有大人同細路既娛樂!食完野,乾乾淨淨無手尾,停車場有2hr free parking, 打後都係$10/hr, 抵啦!

//5人海鮮套餐//
紐西蘭半殼青口(六隻)
彈牙海中蝦
蒜蓉半殼帶子(5隻)
蒜香雞中翼
蜜汁雞中翼
蒜香雞扒
泰式雞扒
黑椒雞扒
海鮮三寶丸(魚蛋/龍蝦丸/墨魚丸)
雞肉腸
爆汁芝味芝士腸
豚肉腸
黑椒豬扒
咖哩豬扒
蒜香豬扒
甜心番薯(三條)
香甜粟米
古法吊燒雞一隻

場內仲有大人同細路既娛樂!

2017-05-28
2017-05-26 2091 浏览
白石燒烤 馬鞍山白石第1950號免費穿梭巴士來往白石及馬鞍山新港城雖然今天有小小雨,但都沒有影響我們早已約好了的白石BBQ聚會,我們都駕車前往,有2小時免費停車,其後都是10元一小時。來到燒烤場地,從入場揀食物到取餐具、飲品,之後就到安排好的爐位,都感覺十分貼心。有大人和小朋友的娛樂活動。180度海景加上寬敞潔淨的環境,更有多個特色廂房供一大班人聚會。工作人員會為我們開爐,並附上工具,包括燒烤網,燒烤鉗,餐刀,餐盒,紙巾,毛巾,調味品,蜜糖等等,更有燒烤小冊子,讓大家燒烤無障礙。全部食物都是獨立包裝的,安全衛生方便。《5人海鮮套餐》古法吊燒雞一隻第一次用巨型叉子燒整隻雞,光一面都要燒上40分鐘,工作人員有為我們代勞,燒出來效果非常好,皮脆肉嫩風味十足,可以自己撕開或叫人幫手切開。紐西蘭半殼青口(六隻)、彈牙海中蝦、蒜蓉半殼帶子(5隻) 跟着他們的方法燒,果然完全無雪藏味,燒出來效果與新鮮帶子無異。青口燒時可以自行加入蒜蓉粒,燒烤時滲出的水份,真是令人垂涎欲滴。燒蝦可加上些鹽,味更鮮。蒜香雞扒、泰式雞扒、黑椒雞扒三款雞扒各有特色,都醃得非常入味,味道非常突出,軟腍多汁,燒到脆皮就剛好。蜜
白石燒烤 馬鞍山白石第1950號
免費穿梭巴士來往白石及馬鞍山新港城

有大人和小朋友的娛樂活動。

全部食物都是獨立包裝的,安全衛生方便。

《5人海鮮套餐》
古法吊燒雞一隻

紐西蘭半殼青口(六隻)、彈牙海中蝦、蒜蓉半殼帶子(5隻)
燒蝦可加上些鹽,味更鮮。
蒜香雞扒、泰式雞扒、黑椒雞扒

蜜汁叉燒
蜜汁叉燒肉質嫩滑,味道惹味,而且半肥瘦,件件都是厚切好吸引。
蒜香雞中翼、蜜汁雞中翼
蜜汁調味很好,味道有點像瑞士汁,鹹鹹甜甜的,有瑞士雞翼的感覺。

黑椒豬扒、咖哩豬扒、蒜香豬扒
三款豬扒調味各有特色且入味,同樣軟腍多汁,一點不韌,很香口。
丸類有:海鮮三寶丸(魚蛋/龍蝦丸/墨魚丸)、雞肉腸、爆汁芝味芝士腸、豚肉腸

甜心番薯(三條)和香甜粟米
人均消費大概也只是二百多元,包括所有工具用料,食物包裝及所有配套,性價比超高,相信很快我們會再來。
2017-05-19
2017-05-22 1484 浏览
一年一度的家族燒烤大會終於來臨,今年康樂事務掌門人揀了白石燒烤場。想不到這裏不衹是燒烤場咁簡單,小族人一進場便東奔西跑、嚷著要跳充氣彈床和放風箏。有飛鏢場供男族人大顯身手。又有無敵海景和醉人的黃昏景色,一眾女族人就1影相/自拍的停不了。還有個狗狗泳池,想不到連汪星人也照顧埋。財務掌門人選了十人餐 $1328,另加金牌乳豬 $638每款食物都以真空包裝,乾淨衛生,真是食得放心。海中蝦味道鮮甜,肉質爽彈。雞翼豬扒等都很惹味,不會過鹹。芝士腸和豚肉腸是我的最愛。 雞扒juicy番薯香甜烏頭肥美 乳豬經我們的御膳掌門人,用心燒了兩個小時 ,再經燒烤場那位年輕有禮的員工,以大火再燒15分鐘左右後,還替我們把乳豬斬件。乳豬外皮燒至卜卜脆,肉質嫩滑,又帶點油膩香韻,不消二十分鐘,衹剩下削去兩邊面珠登的乳豬頭。 接近尾聲洗手間仍然仍能保持乾淨衛生,可見老板是很用心經營的!白石燒烤真係要比個你!

想不到這裏不衹是燒烤場咁簡單,

小族人一進場便東奔西跑、嚷著要跳充氣彈床和放風箏。

有飛鏢場供男族人大顯身手。

還有個狗狗泳池,想不到連汪星人也照顧埋。

財務掌門人選了十人餐 $1328,另加金牌乳豬 $638

每款食物都以真空包裝,乾淨衛生,真是食得放心。

海中蝦味道鮮甜,肉質爽彈。
雞翼豬扒等都很惹味,不會過鹹。
芝士腸和豚肉腸是我的最愛。

雞扒juicy
番薯香甜
烏頭肥美

白石燒烤真係要比個
你!
  • 金牌乳豬
陣陣涼風輕輕吹送~趁 天氣還未太熱相約一班好友來到白石燒烤場燒烤、正 是黄昏日落裏風景醉人、場地 寬敞、有兒童遊樂設施、高爾夫球 場,連狗狗泳池也有(收費)、多間冷氣獨立屋……等等。場内多款燒烤材料供選擇……選了十人海鮮套餐 $1788 再加一隻乳豬 $ 638除了燒烤料和飲品還有 網,鉗、手套,剪刀、叉,蜜糖,飲品,炭……等,很齊備。每樣食物都用膠袋獨立包裝,清潔衛生,份量足夠。食物味道不錯, 尤其是香茅豬扒,鷄扒和鷄翼 醃得味道剛剛好,不鹹,味精不重, 吃後不覺口渴,蝦和帶子也很爽甜彈牙!乳豬自己精心燒了两個多小時、燒得皮脆肉嫩,非常 好味!果然慢工出细貨!、 若果自己冇耐性燒,也可以交由工作人員代燒 ,燒完的乳豬可交由他們代為斬件。這麽 寬敞 和設備完善乾淨衛生的 燒烤場現在不多了, 實屬難得!美食加美景,今次的燒烤聚會大家都很滿意!個人認為 雖然收費水平偏高,但食物,環境和員工服务態度等等,絕對物有所值的!

場内多款燒烤材料供選擇……

選了十人海鮮套餐 $1788 再加一隻乳豬

每樣食物都用膠袋獨立包裝,清潔衛生,份量足夠。

美食加美景,今次的燒烤聚會大家都很滿意!

2017-05-06
2017-05-08 255 浏览
有朋友自遠方來香港。所以安排一班朋友去BBQ. 由於人數多,所以決定選擇了一處風景優美及濶落的燒烤好地方。位置於馬鞍山烏溪沙附近不遠的地點。白石燒烤Whitehead barbecue。有附設停車場$10/hr. 如在那邊BBQ還免2小時啊!👍🏻我們order了1個10人海鮮套餐星期一至五$1588。如果是星期六,日公眾假期$1788。海鮮食物包括了海中蝦、蒜茸帶子、烏頭王。其餘是蜜汁义燒、雞扒、雞中翼(可選蒜香或黑椒)、三寶丸(魚旦/龍蝦丸/墨魚丸)、芝士腸、雞肉腸、豚肉腸、甜心蕃薯、香甜粟米。還有水及汽水供應。如果不夠的話可再自費添加。其實還有5人套餐有2款及10人套餐亦都2款可供選擇的。價錢可上白石燒烤網站參考。現在做緊週年慶promotion 17/4-31/8. 所有套餐88折。平日開爐費免及星期六、日䦕爐費半價。最值得一試是金牌乳豬$638 如喜歡可自行處理。店員亦都會幫你安排好燒烤爐及燒後斬件奉上。如果不喜歡動手亦可交給店員為你服務的。順便一提他們還有海景獨立BBQ屋,設有冷氣設施添。

我們order了1個10人海鮮套餐
星期一至五$1588。如果是星期六,日公眾假期$1788。

還有水及汽水供應。如果不夠的話可再自費添加。

其實還有5人套餐有2款及10人套餐亦都2款可供選擇的。
價錢可上白石燒烤網站參考。
最值得一試是金牌乳豬$638
順便一提他們還有海景獨立BBQ屋,設有冷氣設施添。

• 金牌乳豬