2008-07-05 14 浏览
和大少在老銅行街,媽媽就快生日,要準備禮物,既要貼心又要合用,難度極高逛了好久,還是沒有收穫,宣佈投降了!天氣真的好熱好熱天氣熱想吃凍野,就呢度啦,唔使考慮士多啤梨奶凍一上木台就比佢既顏色嚇親,因為真係好似artificial color,不過一食落就知唔係喇,係真正既士多啤梨,哈哈!外形討好,味道又唔錯,正榴槤pancake每次必點,水準穩定,深得我心,外薄餡靚,相當難得架可惜location唔係commercial area,要走過這邊,在大熱天時的確不好受

逛了好久,還是沒有收穫,宣佈投降了!天氣真的好熱好熱

天氣熱想吃凍野,就呢度啦,唔使考慮

下午茶
2008-07-05 20 浏览
七月四日(星期五)同老公仔食完baby blue行左陣就去發記,不過好多人!要等廿幾張,咁我地拎完飛就行陣先食!armarm好,番到去就叫我地喇!!佢依舊食榴槤飄香,但係黎到個陣我仲以為佢比錯左tim,個樣冇之前咁好呢!點知,食都係,老公仔話d西柚酸,而榴槤太實,係咪唔係時候呢!?而我個芒果西米露都失色,mango唔夠甜,都唔夠mango汁!
七月四日(星期五)

armarm好,番到去就叫我地喇!!

2008-06-23 3 浏览
行過世貿中心行街見到時間又未到dinner就去左發記食甜品叫左個楊枝甘露食依然keep到水準夠凍,夠鮮,芒果唔酸,夠晒甜,好味道不過亞姐服務就覺得麻麻啦.....野食黎到一手扔落台度,搞到d水飛晒出黎希望佢地可以改善下啦
行過世貿中心行街

見到時間又未到dinner

就去左發記食甜品

叫左個楊枝甘露食

依然keep到水準

夠凍,夠鮮,

芒果唔酸,夠晒甜,好味道

不過亞姐服務就覺得麻麻啦.....

野食黎到一手扔落台度,搞到d水飛晒出黎

希望佢地可以改善下啦

$26 (其他)
2008-06-12 5 浏览
六月十一日(星期三)同老公食完hip行多幾步又去食甜品當然去佢既至愛-發記啦!等左一陣位,不過turnover好快!好快就食得喇佢又叫榴槤飄香,一陣陣既榴槤味飄過黎...佢話好正!而我呢叫左芒果西米露,都唔錯!好爽呀~因為有d冰o係入面!仲有好多mango tim!!
六月十一日(星期三)

同老公食完hip行多幾步又去食甜品

當然去佢既至愛-發記啦!

等左一陣位,不過turnover好快!好快就食得喇

佢又叫榴槤飄香,一陣陣既榴槤味飄過黎...佢話好正!

$25 (宵夜)
5月9日, 我好喜歡食榴槤~ 呀比就好唔喜歡~ 今日我地既難食大挑戰就輪到呀比挑戰榴槤班戟!!! 要食榴槤班戟, 梗係要去發記啦!!::: 榴槤班戟 ::: $23好大舊~ 而且榴槤比例多過忌廉好多, 好足料!! 切開pancake撲鼻而來係一陣濃郁既榴槤香~ (當然呢個時候呀比就覺得好臭!! 哈哈哈~ ) 食落口榴槤肉軟淋淋好杰身, 而且係一種熟透既金枕頭味~ 真係好好食呀~~~!! (當然呀比就食得好痛苦~~~)恭喜呀比挑戰成功~!!其實發記既其他甜品都好好食~ 不過就成日都超多人等位!!

::: 榴槤班戟 ::: $23

恭喜呀比挑戰成功~!!
其實發記既其他甜品都好好食~ 不過就成日都超多人等位!!
榴槤班戟
$11.5
榴槤班戟
2008-05-30 4 浏览
吃過了午飯後,慢慢的步行過去灣仔,途經世貿中心附近的板前,看一下時鐘,想不到一時三十分了還有人在等位置,這樣會不會吃得很趕呢﹖正想轉過頭看其他店,發現在旁的發記竟然沒幾個人,尤記得食友小漏漏那次的食評,於是一個箭步進去來個甜品。因為是第一次來,所以也習慣向店員問一下該店的主打出品,最後決定要了一個焗芒果酥皮卷。等了大約十分鐘,酥皮卷熱烘烘的出場了~酥皮經焗製後當然脆口鬆化,裡面的芒果肉差不多迫爆了酥皮,滿滿的賣相很吸引。酥皮卷上雖然放了很多糖粉,但剛好芒果的酸味中和了,令到整個甜品變成一個頗完美的"協奏曲"。一般甜品之內都會放進一點點的忌廉或吉士醬,但此舉在很多情況下反而影響到甜品原來"主角"的味道。對於這個味道溫和又不滯的甜品,我是頗滿意的~

對於這個味道溫和又不滯的甜品,我是頗滿意的~
焗芒果酥皮卷
焗芒果酥皮卷
2008-05-14 15 浏览
頭先在御品軒的朱古力奶凍吃得不慎愉快,有很不夠喉,于是很癲的即刻入到隔離的發記甜品再食多次!芒果紫米露($26)愛吃紫米的朋友當然不會放過,結果又很滿意。芒果大件又甜美新鮮,椰奶濃郁,可惜就是份量稍少。我的士多啤梨奶凍($23)個樣較為驚艷,開始都少少擔心味道會幾人工,不過食落即confirm是新鮮的士多啤梨鮮果味,可以放心食得落。分為兩層,上層偏果凍質感,下層則更似慕絲,奶味與士多啤梨味都很濃郁。比起滿記,發記的甜品似乎整得更用心思,個樣同埋味都精致少少,可惜就是地理位置不夠便宜,不然我一定會常常幫襯的。

2008-05-10 5 浏览
五月七日(星期三)食完一生之後,我地仲食埋發記!.....不用多說,老公仍然對佢既榴槤飄香讚不絕口!而我今次就試左木瓜奶,好味道!兩者既份量配合得恰到好處!正!
五月七日(星期三)

食完一生之後,我地仲食埋發記!.....

不用多說,老公仍然對佢既榴槤飄香讚不絕口!

$20 (宵夜)
2008-04-24 7 浏览
四月廿三日(星期三)同老公仔最興係食完正餐行多一兩步就食飯後甜品喇!食完御品軒行多兩三步就到發記,等左一個字都唔洗就有位,仲唔洗答檯tim!老公當然食佢既榴槤飄香...好正wor佢話水準可以keep住!而我叫左芒果西米露...芒果唔夠許留山咁甜,所以只可以比ok!...我都要學下食榴槤喇!
四月廿三日(星期三)

同老公仔最興係食完正餐行多一兩步就食飯後甜品喇!

我都要學下食榴槤喇!
2008-04-02 9 浏览
沉日O係公司同D同事們叫左外賣~4個"榴槤飄香"+1個"楊枝金露"+1個"杧果PANCAKE"除左"榴槤飄香"之外其他2樣都OK~係個"榴槤飄香"冇以前咁好食,可能唔係當做季節GE關係LA~D榴槤冇咁香,又冇咁濃味,口感亦都唔同左~真係冇O咁好食~~~
2008-03-21 10 浏览
炎炎夏日要降溫?!最好就係去發記食個芒果沙冰'好冰涼'完全令你熱氣消除'非常舒服-3-''另外叫左個榴槤jelly'幾奇怪'不過對於極度喜愛榴槤o既我'呢個jelly真係無得頂*
炎炎夏日要降溫?!最好就係去發記食個芒果沙冰'
好冰涼'完全令你熱氣消除'非常舒服-3-''
另外叫左個榴槤jelly'幾奇怪'
不過對於極度喜愛榴槤o既我'
呢個jelly真係無得頂*
2008-03-15 11 浏览
經過發記呢間分店,又入左去食楊枝金露...總係覺得...同深井有點分別,是心理作祟??就算芒果在分店食,都無咁甜,爽口的西米依舊,但好像汁底同所有配料例如金柚都唔係溶為一咁,不過都唔係難食..但我下次都係入深井食好d!
經過發記呢間分店,又入左去食楊枝金露...

但我下次都係入深井食好d!
2008-03-13 9 浏览
食飽晚飯就黎左呢度食甜品, 三個人order 左一份芒果班戟(三件) $23一份榴槤班戟(兩件) $23我食左一件芒果班戟先(味道ok, 但唔夠滿記好, 無乜cream, 又厚皮, 一般)兩位女仕就share一件榴槤班戟(佢地話好食)我本身係唔食榴槤既, 唔討厭, 但我唔食的係友人強烈推薦下, 我試食四份一件榴槤班戟一食落去, 哇, 好怪陣味, 但我未食過以為係咁當我食哂成舊之後, 兩位女仕再食埋剩低既果件榴槤班戟佢地即刻放低, 然後同我講舊榴槤班戟係有問題唉....中招
食飽晚飯就黎左呢度食甜品, 三個人order 左
一份芒果班戟(三件) $23
一份榴槤班戟(兩件) $23
兩位女仕就share一件榴槤班戟(佢地話好食)
我本身係唔食榴槤既, 唔討厭, 但我唔食的
係友人強烈推薦下, 我試食四份一件榴槤班戟
一食落去, 哇, 好怪陣味, 但我未食過以為係咁
當我食哂成舊之後, 兩位女仕再食埋剩低既果件榴槤班戟
佢地即刻放低, 然後同我講舊榴槤班戟係有問題
唉....中招
2008-02-28 7 浏览
同朋友們"烚下烚下"之後有點意猶未盡,朋友L提議食糖水,我第一個舉腳贊成,差唔多十一點黎到見門口都仲好多人等位,我地都起碼等咗十五分鐘,CWB果然係CWB...哈哈真係花多眼亂,呢樣又想食個樣又想食,諗黎諗去最終都係叫咗個楊枝甘露,本來想食榴槤飄香,但係剛剛打完邊爐燥燥地,費是火上加油啦...^Q^楊枝甘露-好過"滿"字頭,好食好多倍,大大舊芒果肉+芒果冰,真係正ar...可惜d沙田柚唔爭氣湯丸+黃金露(唔記得exactly個名,只知係南瓜露)-唔錯,但係唔夠南瓜味紫米+清心丸-見到已經飽哂,因為好"糊"狀,試咗朋友V一粒清心丸,感覺好似一舊咬唔開的上海年糕...哈哈榴槤班戟-好好味,由於食咗半件,所以唔係好夠喉tim芝麻糊+西米露-無試,但係睇落都好似幾滑咁整體黎講都唔錯,下次會試埋榴槤飄香^^

榴槤班戟-好好味,由於食咗半件,所以唔係好夠喉tim
芝麻糊+西米露-無試,但係睇落都好似幾滑咁

整體黎講都唔錯,下次會試埋榴槤飄香^^
2008-02-25 19 浏览
這個食評綜合了我2007年所有的光顧.發記是我的甜品最愛, 每次我在外國有朋友來, 我都會帶他們去的.榴槤最愛: 榴槤飄香, 榴槤布丁永遠最愛: 芒果糯米磁, 湯圓, 楊支金露最重要是他們的quality 每次都保持得很好. 不會因為太忙而突然變差.
這個食評綜合了我2007年所有的光顧.

榴槤最愛: 榴槤飄香, 榴槤布丁

永遠最愛: 芒果糯米磁, 湯圓, 楊支金露