住左深井咁多年;;;29號果日成班FD黎深井玩;;玩玩下去發記食;;綿花冰前幾個月先;$36. 依家;$39楊枝金露好好味..MANGO好正;不過一句;都係貴;;$26走果陣諗住買個留連班CAKE俾老媽食啦;;;諗下好耐之前好似;$10-21個班CAKE...咁我就此住買MANGO班CAKE俾自己.買個留連班CAKE俾老媽啦/3\點知依家貴到.MANGO班CAKE $23 留連班CAKE $25
住左深井咁多年;;;
29號果日成班FD黎深井玩;;
玩玩下去發記食;;
綿花冰前幾個月先;$36. 依家;$39

走果陣諗住買個留連班CAKE俾老媽食啦;;;
諗下好耐之前好似;$10-21個班CAKE...
2010-07-29
  • 楊枝金露
我是從美國回港放暑假的學生,在深井住了十多年,故對深井的大部份食肆都有一定的認識。回到香港以後,一直都很想要去發記甜品吃甜點,但這一次的服務卻令我有點失望。我是大概7點多8點鐘到那裡吃甜點,因為時間很早的關係,故店內一位客人都沒有。到了以後,接待的員工一點笑容也沒有,而且當我想要點東西吃但想要知道份量的時候,該名員工卻好像一點都不清楚的樣子。另一方面,當甜點到的時候,這個員工卻一點餐巾或者紙巾也沒有給我。當我要結賬的時候,我只是想要多點一個外帶的芒果班,該員工便露出不耐煩的表情,對答的態度更是差勁,好像多我一個客人不多,少我一個不少的樣子。試想想,我去的時候是一個客人的沒有,而且我點的東西也不是便宜的那一些,更不是賴著不走坐一整天的。這個員工的態度也可以差到這樣,我不敢想象人多的時候會是怎樣。好了,話說回食物上,食物的品質不差,一直保留水準,沒有退步。我點了一客綠茶棉花冰,味道和外觀也不錯,只是配搭不夠統一。綠茶口味的棉花冰,本來有一點點綠茶應有的苦澀和甜味,而這個味道配合著紅豆的甜味是很好吃,但是問題是在那兩顆湯圓,包著的是黑芝麻口味。湯圓的本身是沒有問題的,外皮的質感柔軟,黑芝麻

綠茶口味的棉花冰,本來有一點點綠茶應有的苦澀和甜味,而這個味道配合著紅豆的甜味是很好吃,但是問題是在那兩顆湯圓,包著的是黑芝麻口味。湯圓的本身是沒有問題的,外皮的質感柔軟,黑芝麻也很香。但是,如果內裡包著的是紅豆口味,也許會帶來一點驚喜。不過這個也不是重點,大致上也很好吃,只是可以做得更好。
芒果班的芒果也很甜很多,不會像外面買到的那一些芒果班一樣,忌廉和芒果的比例是10比1,但在發記所吃到的,大概會是5比5。這個我很欣賞,用料十足,一向都是發記的特色,而這一次都沒有令我有太大的失望。

如果不理服務態度差,其實也是一間很好的食肆,東西好吃。但不知道是不是因為出了名,不怕沒生意,所以服務態度可以這樣的沒水準呢?
如果是這樣,那我強烈建議各位想要去吃深井發記甜品的朋友們,一定要在心情超好和極好EQ的狀態之下才可到此店吃甜品
本來吃甜點是可以讓吃的人心景更愉快,但是當你愉快以後,也許會有人把你的心情一踩踩到不知道哪裡去。
2010-07-22
$62 (其他)
  • 芒果班
2010-07-21 7 浏览
食完好咸的一餐........過黎找發記中和下......算多人.....但好在大家都快食快走.......入到去仲聞到榴槤味.......我守左幾年的戒.......唔食榴槤的我都食了叫了.......蛋雪花冰...........幾好食的.....好大碟....榴槤飄香.................無食到芒果西米...............無食到豆腐雪糕榴槤jelly........我叫的係.......上面有豆腐雪糕....好味.........而個底的jelly 係提子味的...中間有個吉洞內藏了榴槤........這樣少少地.....對我黎講就夠了.........總算滿意......唔可以話特別抵食..因為D甜品似海鮮價.......
食完好咸的一餐........過黎找發記中和下......
算多人.....但好在大家都快食快走.......

叫了.......
[等]蛋雪花冰...........
幾好食的.....好大碟....
榴槤飄香.................無食到
芒果西米...............無食到

唔可以話特別抵食..因為D甜品似海鮮價.......

值得試
2010-07-18
值得試
2010-06-29 14 浏览
同哥哥佢地食飽飯.佢地又話想食甜品.最後決定去深井.我最最最鐘意就係食棉棉冰.之前去其他舖頭都食過朱古力,同芒果味當然今次都唔放過依個機會啦.我地5個人叫左榴槤飄香,楊支甘露,榴槤PANCAKE,朱古力棉棉冰.同一直都好想試0既綠茶棉棉冰.其他野我都係試左少少.而冰冰就差唔多我食唒,朱古力味都幾香濃,仲有好多伴碟0既材料.GOOD GOOD 睇落都幾豐富呀.而綠茶唔太甜.所以建議食左綠茶味先好食其他甜品,如果唔係就食唔到佢真係0既味道啦

同哥哥佢地食飽飯.佢地又話想食甜品.
最後決定去深井.

當然今次都唔放過依個機會啦.

其他野我都係試左少少.而冰冰就差唔多我食唒,

而綠茶唔太甜.所以建議食左綠茶味先好食其他甜品,
如果唔係就食唔到佢真係0既味道啦
$37 (宵夜)
2010-06-07 21 浏览
食完燒鵝點都要去發記食個甜品一心諗住總店應該比旺角好食,點知都係咁樣,下次都係出番荃灣食。我地五個人叫左三個棉花冰,一個楊枝甘露同埋兩個班cake,d棉花冰真係麻麻地,一味得個大份,但味度就真係比起糖XX差得遠,芝麻味同榴槤味都唔好食..總之今日食乜都係差d。
食完燒鵝點都要去發記食個甜品
一心諗住總店應該比旺角好食,
點知都係咁樣,下次都係出番荃灣食。
我地五個人叫左三個棉花冰,一個楊枝甘露同埋兩個班cake,
芝麻味同榴槤味都唔好食..
總之今日食乜都係差d。
2010-06-06
2010-05-04 9 浏览
開業咁耐都係第一次嚟食, 一坐低見到隔離枱點解有坐山咁大嘅甜品, 睇一睇餐牌先知原來係棉花冰, 仲有好多味道添 ~ 見佢咁大個本來諗住叫一個甜品同男朋友仔share食就算, 因為見到隔離枱個哥哥仔都食唔晒, 但係男朋友仔話呢度嘅楊枝甘露好正, 唔同出面嗰d, 一定要叫, 所以最後都叫咗一個楊枝甘露同一個士多啤梨棉花冰. 楊枝甘露嚟到, 賣相都幾好, 入面d芒果仲要係一大舊一大舊, 唔同出面嗰d一粒粒, 味道唔會好甜, 好好味. 到我嘅棉花冰喇, 真係大得好誇張, 不過我鐘意 >v< 賣相好靚, 士多啤梨味好得, 但係真係要兩個人先食得晒, 食完好鬼飽 @@到最近知道大圍開咗分店, 又走咗去食, 今次食朱古力味, 嚟到一望, 咦, 乜細咗咁多嘅, 細咗成1/3都有 ?! 但係味道都ok, 不過如果朱古力再濃d就更加好. 之後買咗芒果同榴槤味外賣加多個湯圓同芒果布甸, 兩個棉花冰份量都唔算大.綜合各人意建, 芒果味夠濃好味, 榴槤味太淡, 唔得, 鐘意食榴槤嘅人, 就係鐘意嗰份又濃又臭嘅感覺, 希望可以改善啦 -3-湯圓方面, 一個唔食得辣嘅人話d薑汁好辣, 我有試過所

湯圓方面, 一個唔食得辣嘅人話d薑汁好辣, 我有試過所以唔知, 另外湯圓皮夠薄不過涵少, 我話皮薄但係又涵少你講咩呀, 佢話即係細粒囉.... -0-
芒果布甸 - 食到入面有芒果肉, 最底有一層mousse, 都好好味, 好啱小朋友食

有得揀嘅我一定會揀去深井食, 因為棉花冰嘅份量真係大好多, 咁會食得開心d ^0^
2009-12-12 6 浏览
有一晚,同學既屋企人請我食甜品。咁我當然唔會放過呢個機會啦,而且呢間甜品舖好好食架。芒果pancake雖然好普通,但又幾好食。因為芒果好新鮮,又唔算太酸。pancake皮又唔厚,真係幾好食架。酥皮芒果批呢個我無食過,不過佢地話幾好食既。好似酥皮加芒果既批,好得意架。即叫即整,等左三個字到啦。呢餐都唔錯既,除左唔使錢之外。野食同環境都唔錯,實有下次既。
甜品舖好好食架。

芒果pancake
雖然好普通,但又幾好食。因為芒果好新鮮,又唔算太酸。
pancake皮又唔厚,真係幾好食架。

酥皮芒果批
呢個我無食過,不過佢地話幾好食既。好似酥皮加芒果
既批,好得意架。即叫即整,等左三個字到啦。

2009-11-29 6 浏览
其實在一星期之前已經同朋友到深井發記試左新出的棉花冰! 好好味呀!! $36 一個,仲好大個既添~ ) 朱古力味濃,正!!! 榴槤味,食到最後還有些榴槤肉在內的! 不過士多啤梨咪就淡左d,不過如果濃左又可能會變藥水味! 本人比較鍾意朱古力味同榴槤啦!! 今日再同屋企人去,都係食朱古力味棉花冰,不過榴槤穌皮卷就失準lu.....>.< 希望下次佢會整得好食d 啦!!! 家姐仲話佢個杏仁茶湯圓好滑好正添~ 朱古力棉花冰 士多啤梨棉花冰 榴槤棉花冰

士多啤梨棉花冰
士多啤梨棉花冰
2009-11-28
$40 (宵夜)
2009-10-22 13 浏览
早幾年去發記的頻密度係一星期兩三次,因為真係幾好味,而且甜品多樣式,人氣高企,人流多咗,由一個舖位租埋隔離舖,星期五六日晚梗爆棚。自從出咗名,發記的水準真係大不如前,甜品粗製濫做,可以用難食來形容。有次食芝麻糊,杰撻撻、食杏仁糊,苦的,而且唔係軟滑而係好稀...又有次叫咗碗綠豆沙,稀到無可再稀,水還水、綠豆還綠豆,真係阿媽煲的仲好味,這樣簡單的糖水都整到咁難食...我現在是幾個月一次,只係貪有個地方坐下。p.s.以前未開發的發記甜品有誠意又好味好多,今非昔比。糖水店我仍然愛以前銅鑼灣新寧街的'滿屋'

我現在是幾個月一次,只係貪有個地方坐下。

p.s.以前未開發的發記甜品有誠意又好味好多,今非昔比。

糖水店我仍然愛以前銅鑼灣新寧街的'滿屋'
2009-09-07 8 浏览
昨天晚上同朋友食完飯嚟左呢度食甜品,10點左右,都不算好多人,等左一陣就有位,我們五個人,有兩個叫左榴槤飄香,一個叫左粟子蓉加湯丸,一個叫左豆腐花加芝麻糊,我叫左芒菓涼粉,另外再叫左一個焗香蕉pancake一齊食.我的芒菓涼粉好多芒菓,仲好甜添呀,好冰涼,好味,涼粉不會太大粒,朋友話粟子蓉都好味,湯丸則一般,因為不夠芝麻,如果再多一些更加好.另外的都好味.焗香蕉pancake好脆好香口,都好好味喎

2009-09-06
2009-09-01 12 浏览
2個人食左3款甜品究竟深井起家o既發記甜品同出邊o既分店有咩分別呢?--->答案係一樣......冇分別冇驚喜, 滿足到少食甜品o既朋友豆腐雪糕 + 芒果布丁, 算係幾特別o既款式, 幾新鮮 黑珍珠 + 涼粉條 + 水果...味道其實幾夾, 但一d都唔解渴, 因為太少汁啦~~~ 招牌榴槤pancake, 我覺得今次有d失色, 個皮太厚, 令到你食得完個皮已經感受唔到榴槤o既果肉........ B仔涼粉整得出色DLEE度可以滿足到想食普通甜品o既朋友, 因為西米露呀、涼粉類呀、黑珍珠類都有, 但唔係好特別同埋有新意o既類別........而且價錢都算係偏貴.........但個味道就唔會相差太遠!!!
2個人食左3款甜品
究竟深井起家o既發記甜品同出邊o既分店有咩分別呢?--->

豆腐雪糕 + 芒果布丁, 算係幾特別o既款式, 幾新鮮

黑珍珠 + 涼粉條 + 水果...味道其實幾夾
, 但一d都唔解渴, 因為太少汁啦~~~

B仔涼粉整得出色D

豆腐雪糕 + 芒果JELLY
榴槤PANCAKE & 雜果黑珍珠涼粉條
2009-08-24
$40 (其他)
豆腐雪糕 + 芒果JELLY
榴槤PANCAKE & 雜果黑珍珠涼粉條
2009-07-24 3 浏览
今日罕有地同屋企人入深井食飯,當然要嚟個飯後甜品~~叫咗個榴槤班㦸,亞媽食咗件,問佢好唔好食,佢話 ok 啦,我印象中佢嘅班㦸都幾得,個皮好軟又唔厚,cream 唔會太多,饀料又夠多,於是我都食番件先,點知一食就覺得有小小酸味,似乎係榴槤太熟同擺得耐,同個伙記講,木無表情唔多情願下都換咗一碟比我,雖然多咗嚿好似好著數咁,但要硬食佢果個唔信係酸咗嘅表情,唔抵!叫咗個豆腐雪糕配芒果啫喱,雪糕只有好淡豆腐味,芒果啫喱超實,我食咗一啖就無食,咁就賣 $29……楊枝金露又係唔記得廿幾蚊,好普通……其實去多幾次已經好似唔知食咩好,只不過有時去咗深井食飯,飯後想找個地方坐,就不其然去到發記,但這裡其實都唔係一個好好座同傾偈嘅地方,所以…….下次再嚟都唔知食乜好……可能飲杯果汁算 lu~~~~
今日罕有地同屋企人入深井食飯,當然要嚟個飯後甜品~~

楊枝金露又係唔記得廿幾蚊,好普通……
下次再嚟都唔知食乜好……可能飲杯果汁算 lu~~~~
2009-06-15 2 浏览
一向都覺得發記麻麻地, 不過揸開車, 反正順路, 而深井又得一間甜品店, 所以又來幫襯我order 了: 凍芒果紫米露加雪糕球 --> 由於天氣太熱, 一心想食d 冰凍甜品, 不過可惜個紫米露一d 都冇冰凍的感覺, 淨係得個雪糕球夠凍honey 食咗: 芒果西米露 --> 無乜特別不過佢地個芒果份量係好足夠, 差不多足足一整隻芒果比你同場還order 了糖不甩, 唔錯, 有口感同埋有d 薑味, 幾好食值得一提, 佢地上甜品的方法好一致, 務求要全枱人一齊上, 好少可一前一後, 避免了朋友食完但自己嗰樣野仲未到的麻煩感覺

honey 食咗: 芒果西米露 --> 無乜特別

不過佢地個芒果份量係好足夠, 差不多足足一整隻芒果比你

2009-06-14
$35 (宵夜)
2009-06-07 28 浏览
This is my favourite desert shop in Hong Kong. They really have decent desert although the price is a little bit costy but I really think it's worth it. especially those Mango pudding and the baked banana roll. So yummy!!!!
2009-06-07
$40 (宵夜)
  • Mango pudding and baked banana roll
2009-05-18 7 浏览
如果講我去食甜品的地方, 必然會係深井的發記, 雖然山長水遠, 但都值得專程揸車去尋晚食完晚飯之後, 又一次同女朋友舊地重遊, 次次一係食楊枝甘露, 一係食榴槤班cake的我, 今次試一試之前無食過的拿破倫食完之後, 覺得好可惜, 因為完來拿破倫係一樣咁好食的甜品, 之前都唔知係mug傢伙, 完來係多層脆脆的夾餅一層一層鋪上去, 配合埋cream嚟食, 美食當前, 一定要拍照留念啦試過之後, 下次食甜品唔會只係識叫楊枝甘露了
試過之後, 下次食甜品唔會只係識叫楊枝甘露了
$35 (其他)