2017-04-28
放學後接媽咪收工,喺銅鑼灣一帶有生活用品要買,買完之後就去金百利覓食,金百利廣場又唔少食肆,有平有貴。畀我哋發現咗一間比較平嘅麵食,就係位於8樓嘅痴心小麵。一去到我哋兩個人嗌咗一條酸菜烤魚,配料有:雲耳,魚腐,豆卜和蓮藕等酸菜烤魚$188條烤魚俾酸菜活埋,酸菜嘅分量非常之多,令整體嘅味道變得酸酸的,非常之開胃。成條魚經過香烤,所以非常之香脆,魚油味非常之重。一夾開條魚,發現魚肉都幾多, 魚肉都尚算嫩滑,不過食到中間,味道就比較清淡,要配上酸菜汁先好食。整體唔算多骨,食得都幾方便。來到食台灣嘢唔少得食抄手,骨湯抄手$42,一粒粒晶瑩剔透。個皮嘅質感非常之薄身,而裏面嘅肉粒唔會太大,唔會食到飽飽滯滯,分量剛剛好,個汁嘅味仲要唔錯。之後就嗌咗一個飯嘅套餐。晚市飯套餐嚟講有59蚊同65蚊嘅選擇,特別之處係包一盅湯或飲品,一碟蠔油生菜,一餸粟米白飯和是日甜品=4樣野,勁多嘢食之餘,唔會話好貴。紅蔥頭雞飯套餐$65生菜嘅口感夠清爽而且很新鮮,平衡番個肉類。湯係用咗六小時煲製而成,非常之清甜。而且味道唔屬於味精湯,而係帶有香濃嘅菇茸味呢!湯底下嘅湯渣有瘦肉同埋少量菇茸,材料非常之豐富,畀我我會揀湯而
畀我哋發現咗一間比較平嘅麵食,就係位於8樓嘅痴心小麵。
酸菜烤魚$188
成條魚經過香烤,所以非常之香脆,魚油味非常之重。
來到食台灣嘢唔少得食抄手,骨湯抄手$42,一粒粒晶瑩剔透。
紅蔥頭雞飯套餐$65
湯底下嘅湯渣有瘦肉同埋少量菇茸,材料非常之豐富,畀我我會揀湯而唔揀飲品 。
紅蔥頭雞都幾嫩滑,個汁都幾清香,帶微微香蔥味,不過些少油膩。
這時配上白飯係一流,不會太鹹,值得一提嘅係雞的分量都幾多下!
跟餐是日甜品係奶茶奶凍,味道非常之濃郁,帶有一股濃烈的奶茶味,奶味亦都好重。
同時又不太甜,很好食呢!!想不到有這麼高質。。可惜分量較少
餐廳全日不設加一服務費,餐牌上嘅價錢就等於埋單嘅價錢,感覺好抵食呀,咁多嘢食,食物質素亦不差,下次都會想同friend嚟食呢間!!