2021-03-15 34 浏览
💛瘋鳥•「當你在外頭世界快要瘋了 / 來這邊坐坐歇歇」位於長沙灣內街嘅「瘋鳥」似台式文青cafe 店內入面座位舒適 啱晒約埋三五知己一齊gathering😚三重芝士炸蝦Pizza $115Pizza有八吋大😚 切開做四大塊😋每大塊都有炸蝦🍤 厚度啱啱好 底部香脆得來又鬆軟見到上面有大量芝士🤩但失望嘅係芝士冇咩拉絲🧀食落有芝士香味但唔會濃到食膩😚 炸蝦大大隻 肉質爽口 而且炸得香脆 食完Pizza之後充滿罪惡感🤤日式南蠻炸雞翼(6件)配他他醬 $55 雞翼新鮮炸起 熱辣辣好惹味😋 配上他他醬啱啱好😚不過唔算話好特別😚可以唔要嗌🤓•🍴 瘋鳥📍長沙灣順寧道65號地舖•
💛瘋鳥

「當你在外頭世界快要瘋了 / 來這邊坐坐歇歇」

三重芝士炸蝦Pizza $115

🍴 瘋鳥
📍長沙灣順寧道65號地舖
  • 三重芝士炸蝦pizza
2021-03-14 1668 浏览
bookmark左好耐嘅cafe, 今次同fd 終於試左環境幾chill, 角落有棵木樹,而牆上亦黏左d 經典電影poster, 同香港💛💛插畫家嘅作品同朋友叫左個burger, 佢beef patty 唔錯, 幾有牛肉香味, 包亦有烘熱過, 加左d veggie 蕃茄等, 不過就無加其他sauce 略乾左d, 一邊fries 都炸得香脆另外嘅炸雞salad 同朋友幾鐘意, portion 好generous, 有唔少炸雞. salad dressing 係好邪惡嘅honey mustard醬, 甜甜加埋mustard, 其實平時食salad 好似少見加呢個醬, 可能配合番個炸雞, 個味道又唔錯最後係個蟹肉pasta, sauce creamy 足味. spaghetti 略嫌腍身左d, 同只係加左蟹柳兩條.另外叫左杯flat white 太milky not my cup of coffee. 甜品叫左個chocolate mochi waffle 幾好食, 雖然mochi 存在感唔高, 不過個choc 雪糕幾香濃. 配埋即焗起waffle 幾好食
bookmark左好耐嘅cafe, 今次同fd 終於試左

• 蜜糖芥末烤雞沙律
2021-03-06 42 浏览
世界瘋了 你也被逼瘋了?嚟到瘋鳥就比自己瘋一次啦!一口氣叫左3個餐 實在太抵啦 😆首先有蜂蜜芥末牛角包之後有法式芝士火腿三文治而最正嘅係我叫咗蜜糖芥茉炸雞沙律🥗😍牛角包比較軟身 裏面有蛋黃醬仲有火腿最欣賞係佢每一樣野旁邊都會有沙律菜另外我跟咗個洋甘菊熱茶 茶壺好靚 茶包沖出嚟嘅茶都係燙口的 要慢慢滲 先可以將茶包裏面嘅味道帶出來坐喺窗邊位置慢慢品嚐都係一件賞心樂事炸雞沙律非常值得推介 炸雞全部煎得好香 而且每一舊都好Juicy 再加埋卡夫沙律醬 食沙律突然之間變得好輕鬆 絕對係想減卡路里一個好選擇
世界瘋了 你也被逼瘋了?
嚟到瘋鳥就比自己瘋一次啦!
一口氣叫左3個餐 實在太抵啦 😆

坐喺窗邊位置慢慢品嚐都係一件賞心樂事

炸雞沙律非常值得推介
炸雞全部煎得好香 而且每一舊都好Juicy
2021-03-04 54 浏览
cafe 位於長沙灣順寧街, 夜晚街上比較安靜, 走入cafe, 有一些輕鬆的背景音樂, 感覺寧靜舒服,客人都不自覺細聲聊天, 感覺很relax美式bbq豬肋骨($128) 配薯條和沙律, 豬肋骨很濃味,夠入味, 整體感覺ok蟹肉意大利粉($128)新鮮熱辣, 香濃忌廉味, 亦有很多蟹肉, 都幾滋味試一試佢嘅杏仁雪梨撻($48), 未食已經聞到香味,食落有雪梨的清甜,當中亦有淡淡的杏仁香,適當的微溫,是一個很不錯的飯後甜品還跟餐加了熱酒香朱古力, 連熱朱古力都有靚拉花,so sweet~ 飲落有很香的朱古力味, 唔太甜, 不過酒味不太突出

2021-03-01 62 浏览
呢間位於長沙灣嘅小店,餐廳唔算太大,大致有7-8張四人枱,午市黎黎都幾滿座餐廳食物價錢好貼地,午市套餐都係$6x-$8x, 價錢絕對吸引我地㨂咗兩個lunch set ,一個炸雞沙律,另一個就叫咗牛肉漢堡炸雞沙律🥗佢嘅份量唔算多,沙律菜都算新鮮爽口,炸雞就係已經幫你切成一小塊的,一啖一塊絕對無問題牛肉漢堡中間的漢堡扒都算厚身,唔會太乾,食落都有肉汁,而麵包都係有罕過底,好香脆Latte: 咖啡味唔算好濃,但有淡淡的香味,拉花都算有誠意

炸雞沙律🥗

牛肉漢堡

2021-02-28 59 浏览
.#哈比四圍食 #🍕 三重芝士炸蝦薄餅 $118嘩嘩嘩!啲芝士多得好誇張呀🤩芝士控嘅朋友見到一定瘋了呀🤤除咗超多嘅鹹香芝士,仲有無限次嘅拉絲😍面層仲有四大隻吉列炸蝦,批底唔會好厚又勁足料😎👍🏻🥭 芒果橙沙冰 $48芒果味較為濃郁,所以飲落冇咩橙味,但大大杯,可以慢慢傾吓飲吓嘢☺️🍫 酒香朱古力 $55我自己就幾鍾意呢一杯野,超濃郁嘅朱古力味,入口後滲出淡淡的酒香🥰🍝 蕃茄辣肉醬意粉 $60雖然佢話係辣肉醬,但係都唔係好辣係有少少辣香,佢唔係肉醬意粉嗰種,係蕃茄同茄子再加肉碎炒嘅意粉
#哈比四圍食 #
🍕 三重芝士炸蝦薄餅 $118
🥭 芒果橙沙冰 $48
🍫 酒香朱古力 $55
🍝 蕃茄辣肉醬意粉 $60

2021-02-28 47 浏览
Lunch Set $59起,無加一,又包嘢飲,性價比高。菠菜忌廉汁𩶘魚柳飯好大碟,魚柳煎得外脆內嫩,淋上醬汁後味道更濃郁。牛肉漢堡包入面夾住厚厚嘅漢堡扒、煙肉、大啡菇、番茄、生菜,材料豐富。套餐仲連埋粗切美國薯條同沙律菜,非常飽肚。餐飲點咗薄荷茶同泡沫咖啡。熱茶連茶包上,薄荷香氣清新,好解膩。咖啡味道普通,但口感幼滑,奶泡豐厚,都唔錯。最後叫咗份柚子芝士蛋糕做甜品。蛋糕分成啫喱、芝士蛋糕同餅底三層,層次豐富。另外再加埋柚子醬,酸甜開胃,甜而不膩。

泡沫咖啡
菠菜忌廉汁𩶘魚柳飯
煙肉大啡菇牛肉漢堡
柚子芝士蛋糕
長沙灣有好多小店,間間都有唔同特色,今次試左間坐得舒服、店員又nice既咖啡店,值得推薦比大家~講緊既就係瘋鳥,位於長沙灣順寧道65號地舖,環境相當闊落,靜靜地傾下計都唔錯。煙肉大啡菇牛肉漢堡配美國薯條份量十足既漢堡一上枱勁吸晴,大啡菇菇味濃郁,煙肉香脆惹味,厚切牛肉漢堡啖啖肉且肉汁豐厚,漢堡包鬆軟富彈性,薯條熱辣辣好鬆脆。牛油果醬煙三文魚法包法包烘得剛好,柔軟好有麥香,煙三文魚肥美豐滿,配以柔滑牛油果醬提升味道層次。伴碟沙律菜新鮮爽脆好清新。英式芥末烤牛脷牛脷口感軟嫩富彈性,配味道鮮明英式芥末醬,好有驚喜。洋金菊茶清新易入口,有助放鬆心情、舒解壓力。芒果蜜桃茶清甜解渴又好飲~
長沙灣有好多小店,
間間都有唔同特色,
今次試左間坐得舒服、
店員又nice既咖啡店,
值得推薦比大家~

講緊既就係瘋鳥,
位於長沙灣順寧道65號地舖,
環境相當闊落,靜靜地傾下計都唔錯。

煙肉大啡菇牛肉漢堡配美國薯條
份量十足既漢堡一上枱勁吸晴,
大啡菇菇味濃郁,煙肉香脆惹味,
厚切牛肉漢堡啖啖肉且肉汁豐厚,
漢堡包鬆軟富彈性,薯條熱辣辣好鬆脆。

牛油果醬煙三文魚法包
法包烘得剛好,柔軟好有麥香,
煙三文魚肥美豐滿,
配以柔滑牛油果醬提升味道層次。
伴碟沙律菜新鮮爽脆好清新。

英式芥末烤牛脷
牛脷口感軟嫩富彈性,
配味道鮮明英式芥末醬,好有驚喜。

洋金菊茶
清新易入口,有助放鬆心情、舒解壓力。

芒果蜜桃茶
清甜解渴又好飲~

2021-02-22
用餐时段
下午茶
3重芝士炸蝦pizza🍤見到有4條炸蝦已經覺得幾吸引😆食落都香脆😆個pizza 薄底但係偏硬身🤔但係芝士都好足都有ddd拉絲效果😆但係真係超多椒所以都好重椒🌶️味BBQ醬豬肋骨🐷哇都幾大份切到有8舊骨🦴本身個豬都係偏乾身🤔但係好彩d 醬夠match個豬🤣整體肥瘦分佈都算平均😇但係就沒咩驚喜感分享拼盤-炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯條最好食係個西蘭花🥦佢打碎左再混合芝士😄有一種食薯仔既感覺😆都係外脆內軟😄另外個菇都ok出色😀一咬都爆汁但係個炸粉同個菇有d味道分開既感覺🤨其他就無咩特別🤣🤣🤣🤣-🚽(5🌟滿分)咩事🤨餐廳入面居然沒🚽要到附近籃球場公廁🚽唉食得太飽但係又無乾淨🚽sad
3重芝士炸蝦pizza🍤

BBQ醬豬肋骨🐷

分享拼盤-炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯條
🚽(5🌟滿分)
尋日同朋友去食tea傾計☕ #朋友係要見嘅試咗呢間唔錯嘅小餐廳,餐廳環境幾舒服食物款式幾多,價錢亦好合理👌🏻.[焗黃金芝士煙肉扭扭粉]超有家嘅感覺😆芝士白汁扭扭粉 #細個成日食幾欣賞佢個sauce唔會太杰太稀,芝士味適中如果面頭再加少少煙肉脆脆&芝士粉就正🤤.[蜜糖芥末炸雞沙律]份量幾大,個樣都幾靚但我一般蛋黃沙律醬🙈真係好屋企feel個炸雞普通不太鮮嫩,有少少乾身😅.[啤酒炸魚配美國薯條]炸魚兩大塊,炸得金黃香脆😋魚肉無乜調味,少少扣分但比較出面好多餐廳都算ok.食物一般,#coffee 很好💞拉花亦好美花茶用 #teabag 重花香味🏵️✅喜歡可以靜靜和朋友嘆啡喝茶....#ca師奶餐廳_長沙灣 #瘋鳥
尋日同朋友去食tea傾計☕ #朋友係要見嘅
試咗呢間唔錯嘅小餐廳,餐廳環境幾舒服
食物款式幾多,價錢亦好合理👌🏻
[焗黃金芝士煙肉扭扭粉]
超有家嘅感覺😆芝士白汁扭扭粉 #細個成日食
幾欣賞佢個sauce唔會太杰太稀,芝士味適中
如果面頭再加少少煙肉脆脆&芝士粉就正🤤
[蜜糖芥末炸雞沙律]
份量幾大,個樣都幾靚
但我一般蛋黃沙律醬🙈真係好屋企feel
炸雞普通不太鮮嫩,有少少乾身😅
[啤酒炸魚配美國薯條]
炸魚兩大塊,炸得金黃香脆😋魚肉無乜調味,少少扣分
但比較出面好多餐廳都算ok
食物一般,#coffee 很好💞拉花亦好美
花茶用 #teabag 重花香味🏵️
✅喜歡可以靜靜和朋友嘆啡喝茶
#ca師奶餐廳_長沙灣 #瘋鳥
2021-02-20 38 浏览
瘋鳥 Hummingbird Coffee & Food 長沙灣 • 順寧道65號地舖星期五的一個下午,去到長沙灣,走進此餐廳,位置方便,裝修帶點高雅的佈置。環境不錯,舒服!食物方面,我們order了兩個午餐。啤酒炸魚薯條及芝士煙肉扭扭粉。味道不錯!如果按這個價錢,都是物有所值的。🙂飲品方面,我加了差價叫了兩柸Coffee。拉花有水準,味道兩個人可以舒服安靜的食野閒聊,這個地方也是值得推薦的。大家都可以來嘗嘗!
瘋鳥 Hummingbird Coffee & Food
長沙灣 • 順寧道65號地舖

飲品方面,我加了差價叫了兩柸Coffee。拉花有水準,味道

2021-02-18 52 浏览
今次嚟到長沙灣呢間遠離鬧市嘅cafe搵食,餐廳行木系裝修風,令人感覺非常放鬆悠閑,而且性質比仲非常高,人均唔洗$100就可以坐得舒舒服服嘆到個靚lunch焦糖洋蔥豬扒漢堡配美國薯條($68)炸豬扒外層微脆,肉質鬆軟,而且好大塊,焦糖醬汁好惹味,粗薯條好有咬口,呢個餐仲配埋新鮮沙律紅酒雜菌燴雞肉飯($66)雞肉份量好多,肉質嫩滑,配菜有西蘭花同番茄仔,醬汁濃郁夠味,送飯一流雜果麻糬窩夫($48)外脆內軟,加咗煙韌麻糬令口感更加豐富,面頭放咗少少蘋果同提子,生果都好新鮮,搭配鮮忌廉同糖漿都好夾午餐或者下午茶都會送自選熱茶,總共有六款,雖然係用茶包,但都會以茶壺送上櫻花荔枝茶(+$18)未飲已經聞到好香荔枝味,味道清新唔會太甜

用餐时段
下午茶
2021-02-17 37 浏览
今日帶仔仔去飛鳥食午餐,點一份主食焦糖洋蔥豬扒漢堡,送一壺熱茶,熱茶有幾種口味任點,幾歹食!!!漢堡有4層,豬扒又大塊,麵包又軟熟!!薯條係仔仔最愛,佢全部食完,口味一定唔差啦!!又叫份小食,日式焦糖雞翼,總共有6塊!!雞翼上撈埋沙律醬,一啖咬下去,肉嫩又唔會膩味!!!最後點了一份蜂蜜檸檬茶,一份甜品藍莓芝士蛋糕!!飲品雖然俾左4塊檸檬片,但只浸一半,又俾薄荷葉,飲起來唔會苦,酸酸甜甜,好好飲!!甜品口感好好,入口即化!!今日食得好滿足,好飽!!仔仔都好開心!!
2021-02-11 43 浏览
今日約咗朋友喺長沙灣交收 平時比較少嚟呢區 趁機叫佢提議一下 喺附近食午餐飲杯咖啡-🍔#焦糖洋蔥豬扒漢堡配美國薯條 $68炸豬扒有兩塊 外脆內軟有肉汁 現炸現食幾時都咁正 加埋新鮮蔬菜🍅🧅🥬同鬆軟麵包 手感口感兼備 厚切炸薯條🍟 百吃不厭-🍕#三重芝士炸蝦比蕯 $115八吋薄批有三種口味 炸蝦🍤炸雞🍗或者章魚燒🐙 偏向日韓風味 製作時間要10至15分鐘 我呢個三重芝士🧀加炸蝦嘅版本 有巴馬臣芝士 車打芝士同水牛芝士 勁多芝士拉絲 加埋酥香炸蝦 口感好豐富 最好同朋友分享 一個女仔未必食得晒-☕️#Latte $35🍫#Mocha $40鮮奶咖啡入口香滑 略嫌細杯咗啲 熱朱古力熱度夠 可可味濃郁 咖啡以外嘅上佳選擇-📍#瘋鳥長沙灣順寧道65號地下

🍔#焦糖洋蔥豬扒漢堡配美國薯條 $68

🍕#三重芝士炸蝦比蕯 $115

☕️#Latte $35

🍫#Mocha $40

📍#瘋鳥
長沙灣順寧道65號地下
  • 三重芝士炸蝦pizza
幾鍾意長沙灣呢邊 除咗有D2 place都有唔少Cafe ( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)而且物價都平啲😂 好少去Cafe $100埋單🤣呢間環境又靚又闊落又靜 做嘢都一流👍🏻❣️焦糖洋蔥豬扒漢堡配美國薯條 $68呢個價錢仲要配飲品‼️(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 豬扒大塊到突左一大忽🤣沙律幾新鮮加左芝麻醬😛 粗薯條幾脆有口感🍟包幾鬆軟 有好多配料疊到厚厚的🥰 不過生洋蔥我就不了🧅 最重點係佢焦糖洋蔥好淋 代替埋醬汁 令個漢堡甜甜地😍豬扒就醃過鬆軟 咸甜得剛好 份量又好大🍔❣️紅酒雜菌燴雞肉飯 $66味道唔錯 有好多雞肉🐓 尤其個飯煮得好靚😙❣️Ethiopia $55重點介紹佢哋嘅hand drip✨ 有幾款豆揀 而且價錢平過好多Cafe٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و好有層次唔會太酸 而且真係飲到description嘅味😍有rose, strawberry, yellow mango🤣❣️Latte +$15呢個奶就多咗啲 但跟餐黎講已經唔錯☕️
而且物價都平啲😂 好少去Cafe $100埋單🤣
呢間環境又靚又闊落又靜 做嘢都一流👍🏻