2021-03-05 694 浏览
經過呢到終於試到🤣🤣排左唔駛10分鐘就入得👏👏犇犇有禮個食字好正🤣因為有三款牛所以叫呢個名,全部都好嫩無筋,最鐘意係崩沙腩因為牛味最重😋個蕃茄湯底偏甜,個人prefer 酸啲,蕃茄煮淋啲更好。上海麵正常,野飲正常,墨魚春卷正常,唔需要特別試
經過呢到終於試到🤣🤣排左唔駛10分鐘就入得👏👏
犇犇有禮

個蕃茄湯底偏甜,個人prefer 酸啲,蕃茄煮淋啲更好。
上海麵正常,野飲正常,墨魚春卷正常,唔需要特別試
2021-02-25 5400 浏览
又係一間講咗好耐話想試嘅餐廳俾人評為最優秀香港餐廳 同深水埗開飯熱點 梗係要試吓啦起基隆街 地鐵站A2出口出 行咗陣已經到去到大概1:00 所以要等位雖然有職員叫飛 但係可以自己起張紙到寫低人數 然後自己撕走張有number嘅飛等位 好方便唔想用安心出行 更可以填表或者填google form!起門口等咗15分鐘左右就有位啦入面環境幾好 睇落乾淨 唔似茶餐廳/附近車仔麵檔 只係逼少少而且牆上面好多香港本土裝飾💛成個牆貼滿一啲本土小店 需要支持嘅餐廳落單有個版俾你同墨水筆剔非常簡單 易睇款式選擇多 麵都可以揀 又可以加料叫咗個 一貝子蕃茄湯麵 ($69)麵底要上海麵 湯底keep返 (佢可以加$10轉清湯 但係感覺一定要試蕃茄湯 亦係我黎嘅目的😆)賣相勁吸引 成個湯底好紅/橙 就知道有幾濃而且啲帶子同大花蜆好大粒 咁擺放 影相出嚟都靚啲 當然唔少得兩舊大大嘅真蕃茄🍅見到店入面個個都食得好開心 尤其上菜嗰時 可以見到啲人充滿盼望嘅眼神 我朋友嘩咗出聲😂我都引唔住即刻試啦🥢有5隻大花蜆 好易起 一整就甩出黎味道好新鮮 仲有海水鹹味架 好食!絕對唔係雪藏野 因為真係食到海鮮味至於帶子 有2大粒
又係一間講咗好耐話想試嘅餐廳
俾人評為最優秀香港餐廳 同深水埗開飯熱點 梗係要試吓啦

起基隆街 地鐵站A2出口出 行咗陣已經到
去到大概1:00 所以要等位
唔想用安心出行 更可以填表或者填google form!
起門口等咗15分鐘左右就有位啦

落單有個版俾你同墨水筆剔
非常簡單 易睇
款式選擇多 麵都可以揀 又可以加料

叫咗個 一貝子蕃茄湯麵 ($69)
一貝子蕃茄湯麵

賣相勁吸引 成個湯底好紅/橙 就知道有幾濃
而且啲帶子同大花蜆好大粒 咁擺放 影相出嚟都靚啲
當然唔少得兩舊大大嘅真蕃茄🍅
我都引唔住即刻試啦🥢
有5隻大花蜆 好易起 一整就甩出黎
至於帶子 有2大粒 帶子都好食 肉質淋 較落食到一條條 啖啖肉 不過帶子本身冇乜味 只係食到湯底味
上海麵底

嗰2片真蕃茄對有啲人黎講可能係配菜而唔食
但係宜到真係要食埋佢 因為連個蕃茄都好食過人 雖然已經唔會爆汁 但係仲保留住蕃茄味 質感比正常蕃茄硬少少
都仲好好食 證明湯底真材實料用好多蕃茄煲出嚟!
佢更加話湯底用新鮮騸牯牛肉同牛骨熬出黎 食就食唔到牛肉味 不過應該提取咗啲精華🐂
🍜上海麵麵質好正 勁好咬口 少少煙韌 又滑 比拉麵或烏冬硬少少 所以應該冇拉麵烏冬彈牙 但係相對比較特別 (個人覺得比起好多其他正統上海麵更好食)加上麵好索汁 配上濃濃嘅蕃茄湯入口 超好食!
食完仲覺得好想食多碗🤤究竟係我大食 定係佢太好食 不過佢麵份量唔算多
望住整低啲湯覺得好浪費
蕃茄湯底
真係好難得有間專做蕃茄湯底嘅麵店
仲要個湯底整得咁好食 咁有蕃茄味🥺
自己屋企一定整唔到
環境就真係逼少少嘅 同隔離張枱正頭拍埋 只隔住個版 不過可以接受嘅 都坐得舒服
服務幾好 幾有禮貌 又有笑容👍🏻
CP值算高!最平$49一碗麵 冇加一 咁高質 全部真材實料 抵食啦!主要係其他地方食唔到
明明啱啱先食完 宜家望住張相都留緊口水 好想再食❤️
午餐
一貝子蕃茄湯麵
上海麵底
蕃茄湯底
  • 一貝子
2021-02-23 230 浏览
朋友成日話呢度的🍅番茄湯濃郁美味,一直想來試吓,難得星期六空閒少少就來等吓位。中午12點半來到,等咗八個字就有得入座(店家採用自行攞籌制度,有位時店員會出來叫號數)。🍜滑一滑番茄濃湯上海麵 (6/10):湯底甜甜地,可能落咗牛肉煲或者用糖調味。上海麵淋身,牛肉口感一般,炒滑蛋就幾靚和大份,可惜食落不夠香。🍜滑一滑番茄濃湯通粉 (6/10):湯底和餸同上,通粉軟身普通,食食吓覺得自己同食緊普通茶記早餐無咩分別(仲貴咗添😅)。🍢鮮炸紫菜墨魚丸 (6/10):顏色偏白,比普通墨丸大粒,食落彈牙。🍢鮮炸腐皮墨魚蝦條 (6/10):脆口但味道淡。環境設施 (6/10):店舖小小坐得較逼,每張枱剛好放到兩碗麵和小食。服務質素 (7/10):店員態度有禮💛支持。回頭率 (5/10):今次食完都幾失望,因為用得「番茄」做主角,我會期望湯底是食得出番茄的新鮮原味,而且價錢不平,性價比一般,不過作為愛香港的一員,一試無妨。
滑一滑番茄濃湯上海麵
滑一滑番茄濃湯通粉
🍢鮮炸腐皮墨魚蝦條 (6/10):脆口但味道淡。
鮮炸紫菜墨魚丸、鮮炸腐皮墨魚蝦條
服務質素 (7/10):店員態度有禮💛支持。
2021-02-20
2021-02-18 306 浏览
首先👅下先,我算係重口味人仕同我d🦷係冇問題,同埋我本身都好鍾意食牛腩,有d結論想同大家分享下🙏🏻番茄帶子牛郎(帶子牛脷)個湯好咸,係唔可以空口飲,我飲左一啖之後,飲晒成支茶。帶子冇乜特別,牛脷唔知係咪炆得太耐,入口只要用脷一頂,竟然係化開,個種化開感覺係 d肉好梅嘅感覺⋯⋯我個人冇預過牛脷會係咁嘅質感。番茄犇犇有禮(牛面頰,牛坑腩,崩沙腩)呢個係招牌菜,個湯都係好咸,牛面頰算正常,但吸收太多個湯,所以都係好咸。牛坑腩同崩沙腩,好多筋同咬唔開酸辣涼拌牛面頰肉質正常,但調味又係好咸瑞士雞翼呢個應該係最正常,但又係咸到想講粗口🙈鮮炸腐皮墨魚蝦條呢個最正常,因為冇調味結論~我係有d失望嘅,因為去到見到好多人食同排隊,因為個到冇乜飲品選擇,我離開之後去買左支水飲(750ml),返到屋企之後都仲渴緊

番茄帶子牛郎(帶子牛脷)

番茄犇犇有禮(牛面頰,牛坑腩,崩沙腩)

酸辣涼拌牛面頰
肉質正常,但調味又係好咸

瑞士雞翼
呢個應該係最正常,但又係咸到想講粗口🙈

鮮炸腐皮墨魚蝦條
呢個最正常,因為冇調味

2021-02-18
2021-02-10 188 浏览
排左差唔多半粒鐘隊,好彩用餐環境一啲都唔擠迫。今次到訪,主要是品嚐傳說中最出名嘅蕃茄湯食品,聽聞足料無味精,嗰日落雨都等咗半粒鐘都要試吓。呢碗蕃茄牛腩湯麵,湯底確實用上不少鮮茄製作,清甜而足味,鍾意蕃茄嘅朋友多數會喜歡。麵食以幼麵入饌,口感都幾彈牙。沾滿晒啲蕃茄湯汁好鬼正呀肉類方面豬頸肉略嫌偏肥,牛腩方面,肉味頗濃,少量肥肉的位置口感明顯鬆軟啲。小食仲追加左麻辣滷水雞翼同埋咖喱牛脷!唔食得辣嘅我覺得兩樣小食都好辣,唔係好食到🥲要比男朋友食晒
排左差唔多半粒鐘隊,好彩用餐環境一啲都唔擠迫。

麵食以幼麵入饌,口感都幾彈牙。沾滿晒啲蕃茄湯汁好鬼正呀

2021-02-08 110 浏览
前陣子聖誕時候幫襯過團購火鍋套餐,湯底的確好濃,飲完唔會覺得好口渴,係真材實料嘅小店💛剛開張嘅時候都堂食過一次,牆身裝飾同之前有少少唔同,無私咁幫同路人賣廣告,令人好感動,真係值得再支持d相仲影得好靚,搞到間間都想去試吓!今次叫左滑一滑,滑牛好味,份量都算多,個滑蛋好香蛋味(而家周圍都食滑蛋但係好多時都係冇蛋味),面底都有幾款選擇,我自己就叫咗上海麵。飲品要另外加錢。唔係為支持而支持,的確係幾好食,回頭率高!

唔係為支持而支持,的確係幾好食,回頭率高!

2021-01-12
2021-01-26 169 浏览
聽咗好耐終於試到番茄師兄中午時段排了十多分鐘先有位番茄湯底果然很濃郁 完全不酸 反而有點甜選的兩款都沒有滑蛋 但看到網上照片很吸引 於是另外加錢滑蛋不負所望真的好滑 而且沒有因為浸係湯底而變老麵類推薦烏冬 QQ的像讚岐烏冬
犇犇有禮番茄濃湯麵 (新鮮牛面頰+新鮮牛坑腩+新鮮崩沙腩) (+炒滑蛋)
2021-01-21 109 浏览
開多啲分店!!次次食都要特登去到深水埗想日日食都唔得 第一次食完之後直接放棄咗譚仔嘅蕃茄而家出咗國近香港一定即刻沖去食仲有豆漿好好味老闆好Nice開多啲分店呀上餐速度又快支持黃色小店
開多啲分店!!
  • 滑一滑番茄濃湯麵
  • 飲品
2021-01-17 156 浏览
我好愛食番茄🍅!不論煮熟嘅、未煮嘅都愛食,所以任何食物同番茄有關都勁想試!番茄師兄唔使介紹啦!但我而家先去食,仲要佢開舖無耐就去,因為時間一晏就會大排長龍,輪椅要入就會非常非常困難!‼️♿️ 門口有一級,都幾高吓,所以一早帶定斜板就掂哂啦。舖內都幾逼,基本上只有近門口位先比較方便輪椅,如果想入舖食,最好早到有著數,佢哋開11:30,12點前好到喇,除非你買外賣啦。好!落order先!要咗:🔸帶子牛郎 !- 先講我最著重嘅番茄湯底!色水靚,感覺都好吸引!先飲一啖湯,整體偏甜,嗰種甜味並唔係砂糖嘅甜,而係蔬菜煮出嚟嘅甜,其實飲落係舒服嘅。蕃茄味唔算好濃郁,亦無蕃茄嘅酸味,for唔討厭食蕃茄既人會比較容易接受嘅,對於個人口味來講,係希望可以酸返多少少😝 牛郎代表乜?即係牛脷。勁厚切,但質感偏軟,基本上一咬就化開,唔需要點咀嚼。另外,每一塊牛脷都有被煎過,食食下覺得好似食緊鹹牛肉,呢下幾吸引。雖然話人哋湯頭偏甜,又唔夠酸但成碗差唔多飲晒,所以真係幾好飲嘅。

好!落order先!

要咗:
🔸帶子牛郎 !

牛郎代表乜?

雖然話人哋湯頭偏甜,又唔夠酸
但成碗差唔多飲晒,所以真係幾好飲嘅。
2021-01-11 125 浏览
Since there is no dine-in after 6pm, Tomato C Hing is having this Take-Away Hotpot Set for One offer again. For HKD$128, you get a delicious homemade tomato soup base, together with more than enough meat and udon for one. I actually saved 1/3 of the soup base to make noodles on the day after.The Prime Angus beef, local beef and US pork were very delicious, the fresh tomato soup base definitely topped up the flavour of the meat. The Japanese sashimi scallop was very fresh. The squid meat paste wa
Take-Away Hotpot Set for One

The Prime Angus beef, local beef and US pork were very delicious, the fresh tomato soup base definitely topped up the flavour of the meat. The Japanese sashimi scallop was very fresh. The squid meat paste was a bit too salty for my taste. The beef balls, squid sticks, fish balls were all so good! I particularly love the udon and the numbing spicy seasoning.

And all these gourmet only costed HKD$128! I would definitely love to have it again!
2020-12-15
外卖自取
Take-Away Hotpot Set for One
2021-01-11 174 浏览
第一次試蕃茄師兄唔係食佢既招牌蕃茄湯麵,而係試佢嘅期間限定外賣邊爐,sell佢嘅招牌蕃茄湯底$128/person 個湯係咁嘅其實又唔覺得個蕃茄湯好impressive,亦都冇期待嘅濃蕃茄味。反而有幾樣嘢幾驚喜😎1️⃣騸牯滑牛 - 騸牯牛係被閹割嘅牛,比起一般未閹割嘅牛肥美,供應一向有限,食落超滑又好鬆軟,估唔到呢個價錢有咁好食嘅滑牛👍🏽👍🏽👍🏽2️⃣生烏冬 - 保質期短的新鮮烏冬,要煮耐少少,好滑好好味3️⃣麻之一滴 - 呢個一定要加入混醬,有好輕微辣味,非常惹味!整體都唔錯好抵食,個湯底有進步空間
$128/person

個湯係咁嘅

反而有幾樣嘢幾驚喜😎
整體都唔錯好抵食,個湯底有進步空間
2021-01-10
外卖自取
2021-01-10 104 浏览
#滑一滑蕃茄濃湯烏冬 9/10 $49————————————由於其他食物嘅配料都唔係好啱我,呢款係唯一一樣我會食嘅嘢😂落單之後好快脆送到,一上到枱賣相超級吸引😍有騸牯牛柳5-6片、一大塊炒滑蛋🍳🐮同兩片蕃茄🍅識食之人梗係一開始飲咗啖湯先,真係好正!有香濃蕃茄味,唔會太鹹,唔覺得有味精🙈假如個湯再濃啲會仲好❗️牛柳非常爽口,唔韌亦無渣無筋💛炒滑蛋真心巨型,我諗有兩隻蛋,炒得好滑,火喉啱啱好啊🤤落單嘅時候可以揀麵底,如米線、拉麵、上海麵,而我就揀咗至愛嘅烏冬🥰麵質爽滑彈牙,以前食過一啲係好粉唔好食😕但係呢個真心值得推介!另外我加咗檸檬雪梨露$18,呢樣就唔算話太驚艷,而且佢有好多檸檬皮令我覺得有啲苦😟不過個玻璃樽可以加$5拎走~我自己最鍾意佢舖頭貼滿晒顏色鮮艷嘅文宣,推介大家去幫襯!

#滑一滑蕃茄濃湯烏冬 9/10 $49
————————————
由於其他食物嘅配料都唔係好啱我,呢款係唯一一樣我會食嘅嘢😂

我自己最鍾意佢舖頭貼滿晒顏色鮮艷嘅文宣,推介大家去幫襯!
📍深水埗人氣良心麵店 -- 番茄師兄🍅💛·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_深水埗#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_粉麵=======================Bookmark咗番茄師兄超級耐,不過每次想去食都見到長長嘅人龍🤭🤭前排決定早啲12:00就去到,唔洗排隊就入得~🙈不過坐低唔夠15分鐘已經開始出現人龍,良心小店嘅人氣果然好勁!🤪今次小編就試咗呢到嘅招牌麵☺️------------------------------⭐️滑一滑 配日式拉麵 ($49)椰菜(+$3)粟米($3)滑一滑嘅配菜有新鮮騸牯滑牛、炒蛋、原個番茄,小編另外仲加咗椰菜同粟米💁🏻‍♀️麵同餸嘅都好多,份量慷慨,女仔食應該好夠飽!💖炒蛋炒得滑身,幾有蛋香☺️牛肉食落軟腍,唔會有筋,惟肉味唔濃🤭而拉麵嘅軟硬適中,幾有咬口~👍番茄湯底係標榜用上新鮮牛骨再加上大量番茄熬製~聞落茄香濃郁,不過飲落小編就覺得偏鹹🙈個人都係比較喜歡鮮甜啲嘅番茄湯呢🙈------------------------------整體嚟講味道無預期中驚喜
📍深水埗人氣良心麵店 -- 番茄師兄🍅💛
#pigfoodiexhk_深水埗
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_粉麵
=======================
⭐️滑一滑 配日式拉麵 ($49)
椰菜(+$3)
粟米($3)

整體嚟講味道無預期中驚喜,個人覺得不過不失,屬正常水平,試過一次就好了🙈
賣相:6.8/10
前往方法:深水埗站A2出口
2020-12-18
午餐
2020-12-20 160 浏览
蕃茄湯有很多蕃茄蓉但是蕃茄味不濃郁感覺像滾湯多d又或者打邊爐個蕃茄薯仔湯底吃頭一兩啖還可以之後就比較悶雞翼就唔係好夠辣 整體還可以呢個價錢來講我就唔會想再食第二次了
蕃茄湯有很多蕃茄蓉
之後就比較悶

雞翼就唔係好夠辣 整體還可以

呢個價錢來講我就唔會想再食第二次了
2020-12-18 220 浏览
星期六下午一點去到,長長人龍,深知不秒。拎左飛,等左足足一小時十五分鐘,餓到心情都麻麻,但真係好想食。Menu貴精不貴多,主打番茄湯底,麵底可以自由選擇,拉麵、烏冬、上海麵,有少量配菜可以加錢添加,例如粟米、椰菜、滑蛋等等。我叫左帶子牛郎,即係帶子加牛舌,我諗黎呢到叫牛就無錯啦!因為湯底係牛熬製,牛舌係厚身,而且非常非常淋,唔需要點咬都可以分開,牛味都突出。帶子反而無咩特別,就係兩粒好熟的帶子。但有d失望的是兩舊番茄係凍的,即係煮好哂臨尾先放上去,而且有d硬。椰菜係我比$3加的,但都係得幾塊。係好食,或者等平日再黎,希望唔洗拍咁耐🙈
帶子牛郎

係好食,或者等平日再黎,希望唔洗拍咁耐🙈

帶子牛郎