2019-04-07
人大左...想話約齊班FRD既腳真係難過登天,唯一最好既藉口就係「團年飯」,基本上無論幾忙好,呢一日都一家會竭盡所能地出席,為既都係想話比大家知道報個平安,一切安好,好頭好尾,所以呢一定要食餐好既。有朋友建議有一間好野o係佐敦-【男爵大排檔】,咁就梗係一於去食下啦。我哋叫左幾樣餸,有「金銀菜豬肺南瓜煲」、「辣子雞軟骨」、「富貴黃金蝦」、「啫啫芥蘭煲」、「鎮鋪口水雞」,真心沒有失望而回,我哋都食到捧住大肚子回家,一來每樣餸既份量都算少,而且真材實料,好味絕倫,所以我哋決定年尾約定返黎再刷餐勁既。「金銀菜豬肺南瓜煲」- 豬肺有清肺止咳之效,對急/慢生支氣管炎都有療效,南瓜亦有抗癌既療效,金銀菜豬肺湯味道清甜,可以潤肺治咳,而且更有護膚的功效,女朋友們都未分之喜歡。「辣子雞軟骨」- 看似一道家常下飯菜,也是一道好吃到停不了口的零食!但要煮得好,都好要睇大廚既功架,高温炸製後的雞軟骨,帶着焦香的酥脆感,小火慢炒後既辣椒釋放出獨特的香氣,送啤酒真心一絕。「富貴黃金蝦」- 新鮮生蜢既大蝦,每一隻都被金黃色的鹹蛋黃碎整整的沾滿全身,每一口都充滿著鹹香的餘韻。「啫啫芥蘭煲」- 啫啫芥蘭煲真心香到餐廳門
「啫啫芥蘭煲」- 啫啫芥蘭煲真心香到餐廳門外既抽煙中朋友們都話聞到香噴噴,芥蘭很鮮甜,沒有菜渣,所以話除了大廚功架之外,食材新鮮都非常之重要喔。
「鎮鋪口水雞」- 雞味濃郁、皮薄肉嫩、雖然叫得口水雞既都知道會辣的,辣味固然之會有,但又唔會搶走本身雞既香味,加上本身唔食太食得太辣既朋友都入到口,真心送飯一流。唯一較為可惜既係糖水於當日已經售罄,唯有下次再試下吧。
金銀菜豬肺南瓜煲
金銀菜豬肺南瓜煲