2021-02-20 176 浏览
11款特色餃子!皮滑餡靚大滿足!﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷ 單併/雙併湯餃 $42/8隻▶椰菜冬菇雲耳豬肉餃▷粟米芝士雞肉餃▶西洋菜豬肉餃▷菜心豬肉餃自從甜記開咗旺角分店就瘋狂食🤗好食到可以日日食😗每隻款都試過晒 皮薄餡多脹卜卜重口味:韭菜、芹茜、京蔥羊、洋蔥牛淡味:白菜、菠菜、西洋菜、香葉豆角甜:椰菜、菜芯、粟米芝士雞今次我想講吓個菜心餃 一試難忘!!我嗌嗰陣仲畀同事恥笑 菜心咁普通🤭點之係勁好食 勁甜 勁正!!同埋粟米芝士雞肉餃一定要嗌煎嘅湯餃冇咁好食 少層香煎脆皮失色咗我覺得就算唔加辣菜甫都已經好夠味一個人隊10隻都唔過分(其實8隻都好飽試業期間第一次嗌蕃茄薯仔魚湯但唔知畀咗碗咩湯我🤔之後再食就正常返 但都同長沙灣店唔同食長沙灣嗰間個湯係濃到有薯仔蓉但呢碗都冇乜味精feel可以飲晒嘅🤗﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣✐@tinkeedumpings✐甜記餃子旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖長沙灣昌華街23號富華廣場19號地舖
11款特色餃子!皮滑餡靚大滿足!

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

▷菜心豬肉餃

自從甜記開咗旺角分店就瘋狂食🤗
好食到可以日日食😗
每隻款都試過晒 皮薄餡多脹卜卜

重口味:韭菜、芹茜、京蔥羊、洋蔥牛
淡味:白菜、菠菜、西洋菜、香葉豆角
甜:椰菜、菜芯、粟米芝士雞

今次我想講吓個菜心餃 一試難忘!!
我嗌嗰陣仲畀同事恥笑 菜心咁普通🤭
點之係勁好食 勁甜 勁正!!

同埋粟米芝士雞肉餃一定要嗌煎嘅

甜記餃子
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖
長沙灣昌華街23號富華廣場19號地舖
2021-02-18 142 浏览
呢間甜記餃子聽過好耐,但一直未有機會試 。終於佢旺角開咗分店, 行過見到冇人排隊,就入去一試。睇完餐牌,最後叫左芫茜餃雞湯米線, 加熱豆漿。 等咗一陣熱辣辣米線好快到, 米線質地幾好夠滑, 主角芫茜餃亦都冇令我失望, 餃入面充滿咗香芹同芫荽嘅香味。 唯獨是雞湯底, 飲一啖發覺完全冇味淡如水, 可惜我又唔飲魚湯, 素湯又太單調,變相沒有選擇。 幸好還有隨臺附送的菜脯, 總算為湯底增加一點味道。 豆漿是支裝的沒有特別店員都是年輕人,服務態度不錯

店員都是年輕人,服務態度不錯
2021-02-01 319 浏览
睇見好多人介紹呢間餃子店,由深水埗都要行過黎試下。人流都唔少,不過街角既一日三餐仲多人。餐牌有大概十幾款餃子。叫左京蔥羊肉餃,洋葱牛肉餃。可以加錢轉煎餃。但係兩種水餃都無乜味,尢其京蔥羊肉餃更無味。size都唔算大,唔係好夠熱。餃子皮軟硬適中。揀配番茄薯仔湯,偏酸,感覺平時媽媽煲既傻仔湯更入味,由顏色都睇得出唔係太夠味,抑或無用味精所以咁呢。個人覺得其實呢個湯同餃子唔係好配合。唯一係地方都幾好坐。
餐牌有大概十幾款餃子。
唯一係地方都幾好坐。
2021-01-29 301 浏览
呢排我D朋友成日吹湊到甜記好好味,今日專登去旺角買,我諗緊唔知關唔關係外賣既問題,真係唔好食, 個芫荽餃冇乜芫荽味,個芝士餃普普通通!最值得欣賞嘅係因為我真係食得好淡,兩隻餃子都冇乜味,唔錯。個辣菜甫,好鹹好辣,個湯仲恐怖,薯仔蕃茄魚湯,無魚味,有蕃茄色,冇蕃茄味,咸到要洗腎,不過都要欣賞佢自動分湯,唔使加錢,如果唔係啲餃子真係掉得!個個都講到咁好食,但係多數都係去緊長沙灣果一間,好希望有機會去長沙灣堂食一次,為佢平反下!其實唔止我,呢間舖OpenRice有啲食評,有啲都係講佢好難食!

2021-01-19 337 浏览
🔸粟米芝士雞肉煎餃麵🌽🧀揀咗雞湯配台灣麵,個人覺得佢呢度嘅煎餃子同其他地方嘅餃子皮好唔同,有少少鬆化、酥脆既感覺,煎完一啲都唔會好油膩。餡料好重粟米味🌽反而芝士味就唔夠🧀🙊個雞湯幾清甜都幾好飲!🔸白菜豬肉餃湯麵🥬🐷揀咗蕃茄薯仔魚湯配米線,第一啖就要試吓佢個湯底先,飲唔出味精,清清地既蕃茄湯,仲有啲薯仔碎🥔白菜豬肉餃子味道正常,不過餃子皮好薄、餡料都幾多,唔錯!鐘意佢個門面,好有型😝
🔸粟米芝士雞肉煎餃麵🌽🧀

🔸白菜豬肉餃湯麵🥬🐷

鐘意佢個門面,好有型😝
  • 粟米芝士雞肉煎餃
2021-01-18 190 浏览
“雙併湯餃:香芹芫荽豬肉餃+椰菜冬菇雲耳豬肉餃”($42/8隻)“雙併煎餃:粟米芝士雞肉餃+京蔥羊肉餃”($46/8隻)呢間甜記餃子喺旺角開咗分店🥳地點比起去長沙灣方便🤣一場嚟到試咗4款餃子2款湯餃2款煎餃🤤湯餃個湯餃可以揀雞湯🐔/蕃茄薯仔魚湯🍅🥔因為同行人士唔鍾意蕃茄所以揀咗雞湯😂餃子每隻都好飽滿☺️湯餃揀咗香芹芫荽豬肉餃🐷食落芫荽味真係幾香😍椰菜冬菇雲耳豬肉餃就比較普通😆煎餃個樣金金黃黃好靚😍叫咗好多人推介嘅粟米芝士雞肉餃🌽🧀🐔粟米大大粒好甜😋但芝士味就唔算太濃另外嘅京蔥羊肉餃羊肉味幾香🐐而且唔會話太騷😋呢間餃子都值得試☺️
“雙併煎餃:粟米芝士雞肉餃+京蔥羊肉餃”($46/8隻)

呢間甜記餃子喺旺角開咗分店🥳
另外嘅京蔥羊肉餃羊肉味幾香🐐
而且唔會話太騷😋
呢間餃子都值得試☺️
2021-01-17 177 浏览
咁多款餃子,邊款最鍾意?——雙拼湯餃($42/8隻)懷疑自己揀咗最好食嗰兩隻味🤤大家仲食過啲咩正嘅餡話我知😍揀咗番茄薯仔魚湯,賣飛佛!!!欣賞佢湯入面有啲薯仔蓉🥰.👉🏻粟米芝士雞肉餃子粟米好甜又多汁😆!芝士唔算多,唔係爆芝士嗰種,但味道都足夠。雞肉口感比較實,所以食起上黎唔會好鬆散👌.👉🏻洋蔥牛肉餃大推👍🏻入面好juicy,洋蔥汁牛肉汁🤤呢隻食落口感就比起雞肉鬆散,可能因為入面汁多啲。洋蔥粒又令成件事口感豐富咗🥰——📍甜記餃子旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖
咁多款餃子,邊款最鍾意?
——
雙拼湯餃($42/8隻)
懷疑自己揀咗最好食嗰兩隻味🤤大家仲食過啲咩正嘅餡話我知😍
揀咗番茄薯仔魚湯,賣飛佛!!!欣賞佢湯入面有啲薯仔蓉🥰
👉🏻粟米芝士雞肉餃子
👉🏻洋蔥牛肉餃

——
📍甜記餃子
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖
2021-01-16 131 浏览
讚1.環境好,舒服闊落2.番茄魚湯真心好,入味,兩種餃子皮都好,羊肉餃子既餡夠羊味,西洋菜豬肉餡好味道!夠多汁;手拍青瓜超級多,好抵食,麻辣醬好開胃,同落得夠多彈1.店員要聽清楚單呢,我係點牛𦟌青瓜絲,唔係手拍青瓜呢

1.環境好,舒服闊落

1.店員要聽清楚單呢,我係點牛𦟌青瓜絲,唔係手拍青瓜呢
2021-01-08 347 浏览
「唔好意思呀!對唔住!對唔住!唔好意思呀!」呢一餐就由呢一句開場白開始啦! 🥺😅位於旺角分店嘅「甜記餃子」門口有一級當日無帶斜板,於是有2位食店哥哥+朋友一齊抬我張輪椅入食店,就係呢個時候,笨(本)人輾過其中一個店員哥哥隻腳🥺🥺🥺 我知道痛㗎,但佢無話我,仲笑笑口話無事無事...🥺🥺嗚...對唔字呀!🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️好!我要好好用心食呢一餐...叫咗2碗雙拼餃子,湯底要咗蕃茄薯仔魚湯。湯底好清甜,不時會見到蕃茄粒同埋薯仔囉,味道好似屋企湯,好飲喎,飲完唔會口渴。餃子size好大隻雙拼加埋有10隻,皮薄餡多,飲埋湯,勁飽足。🔸洋蔥牛肉餃 x 香芹芫荽豬肉餃-牛肉餃甜味較多,可能因為有洋蔥,好juicy。-芫荽味好出,愛荽人士必定要試!🔹芝士粟米雞肉餃 x 西洋菜豬肉餃- 淡淡芝士味,但粟米大粒又甜,好食。- 西洋菜餃都好食,菜比肉多,我like呀!佢哋嘅辣菜脯都好食,麻辣味,好惹味呀!佢哋有生餃,買返屋企自己煮都可以。‼️♿️ 除門口有級店,其實食店空間都唔算太逼枱櫈可以移動嘅,下次要帶板再食過!.....

位於旺角分店嘅「甜記餃子」門口有一級
嗚...對唔字呀!🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

好!我要好好用心食呢一餐...
叫咗2碗雙拼餃子,湯底要咗蕃茄薯仔魚湯。

餃子size好大隻
雙拼加埋有10隻,皮薄餡多,飲埋湯,勁飽足。

🔸洋蔥牛肉餃 x 香芹芫荽豬肉餃

-牛肉餃甜味較多,可能因為有洋蔥,好juicy。
-芫荽味好出,愛荽人士必定要試!

🔹芝士粟米雞肉餃 x 西洋菜豬肉餃

- 淡淡芝士味,但粟米大粒又甜,好食。

- 西洋菜餃都好食,菜比肉多,我like呀!

佢哋嘅辣菜脯都好食,麻辣味,好惹味呀!

佢哋有生餃,買返屋企自己煮都可以。

‼️♿️ 除門口有級店,其實食店空間都唔算太逼
枱櫈可以移動嘅,下次要帶板再食過!

2021-01-05 226 浏览
甜記餃子 呢度餃子好飽滿,多餡料韭菜同豬肉既比例配合得幾好,菜多肥豬肉少,健康之選餐廳將餃子三面都煎過,香口美味,餃皮都算薄蕃茄薯仔魚湯味道清甜,冇落味精台灣麵份量好多,麵質淋軟不過小編比較偏好少少硬,食落彈牙既麵P.S. 店內有菜脯提供,但略嫌比較鹹同唔太辣
甜記餃子

呢度餃子好飽滿,多餡料
韭菜同豬肉既比例配合得幾好,菜多肥豬肉少,健康之選
餐廳將餃子三面都煎過,香口美味,餃皮都算薄
蕃茄薯仔魚湯味道清甜,冇落味精
台灣麵份量好多,麵質淋軟
不過小編比較偏好少少硬,食落彈牙既麵

P.S. 店內有菜脯提供,但略嫌比較鹹同唔太辣
自從上個禮拜WFH之後就少咗出街食飯,同飯腳夾到返工日子,於是決定出去覓食~餃子控嘅我表示行遠少少🤏🏻都要嚟呢間,因為真係平❗️靚❗️正❗️呀~.💛雙拼10隻湯餃 - A椰菜冬菇雲耳豬肉餃🥟+ G 洋蔥🧅牛肉餃🥟配蕃茄薯仔魚湯 $46第一啖試佢嘅湯,湯頭好清甜,蕃茄薯仔嘅組合無得輸~食晒都唔會覺得口渴,證明真材實料唔係用味精~👍🏻啲餃粒粒皮薄餡足,啖啖食落都係好足料~A款入面椰菜同雲耳爽脆有咬口,反而唔太食到冬菇同豬肉~G款有我超鍾意食嘅牛,一定嗌嚟試試,好有驚喜,牛肉味好出,好似酒樓啲牛肉球咁~😋正~~.💛雙拼10隻湯餃 - B 香芹芫荽豬肉餃🥟 + C 粟米🌽芝士雞肉餃🥟配雞湯 $46雞湯正常,微鹹~B款飯腳就覺得太鹹了,唔知點解感覺啲芹菜好似鹹過頭,肉嘅份量比較少唔太食得到~反而C款嘅粟米甜甜哋,芝士味就唔太重,再多啲會更正~雞肉亦相對淡味啲,不過食落都係幾juicy嘅~.啲餃子🥟係好足料,10隻嘅份量都可以食飽咗我哋~😅.如果要挑剔嘅地方嘅係上菜時間真係好耐,等咗差唔多10-15分鐘先到,飯腳嘅🥟更加等咗半個鐘,隔離遲嚟嘅都有野食,問店員先知漏咗單~不過可能係試業期間,加上午市外賣🥡

啲餃粒粒皮薄餡足,啖啖食落都係好足料~

雞湯正常,微鹹~

啲餃子🥟係好足料,10隻嘅份量都可以食飽咗我哋~😅
如果要挑剔嘅地方嘅係上菜時間真係好耐,等咗差唔多10-15分鐘先到,飯腳嘅🥟更加等咗半個鐘,隔離遲嚟嘅都有野食,問店員先知漏咗單~不過可能係試業期間,加上午市外賣🥡嘅人超多,有啲甩漏不足為奇嘅,店員亦都會話幫你追吓,唔係hea你嘅~
2020-12-10
2020-12-21 290 浏览
新開餃子店💛 要光顧下新嘗椰菜冬菇雲耳豬肉餃併粟米芝士雞肉餃 (煎餃單併雙併都同樣價錢,8粒/$46) 外賣拎返屋企食雖然凍左少少,但仲脆卜卜,配上辣菜甫都幾夾 (雖然平時菜甫配湯餃😂),每粒餃子都好多餡,我比較喜歡佢菜餡多過肉,冬菇粒都打孖上,感覺健康好多😂😂😂會繼續encore 😋
新開餃子店💛 要光顧下

會繼續encore 😋
外卖自取
  • 煎餃
2020-12-17 236 浏览
呢間好出名,但食完感覺還好。本身好鍾意飲蕃茄薯仔湯,所以唔知道佢有蕃茄薯仔湯湯底覺得好吸引。但一送上黎,中間d湯渣係冰凍的,但湯係熱,唯一原因就係佢將湯渣雪藏左,客人要就倒出黎,所以幾失望。個湯有d唔真實,似落左茄膏。餃子就不過不失,價錢合理!而菜鋪都唔錯!
呢間好出名,但食完感覺還好。

餃子就不過不失,價錢合理!而菜鋪都唔錯!
2020-12-14 237 浏览
終於試到好多人推介既甜記餃子🥟🥟旺角開佐分店一於黎試試,之前星期六專登去到長沙灣店但原來係唔開😅大家留意返啦~食完話覺得有啲吹大佐,正正常常既味道啦,名過其實煎香芹芫茜🐷肉餃台灣麵(5隻) ($46)煎餃好香口👍🏻👍🏻芫茜控既我收貨😏啖啖芫茜味😋😋同係試既3款餃子中最好味👍🏻👍🏻但麵就試唔到了😭可能外賣同新開既關係執漏佐😭😭蕃茄薯仔魚湯都不錯,一飲都好有住家feel咁好足料,味精應該唔算多(掛)😋個菜甫一定要落,好惹味!粟米芝士雞肉湯餃呢個相對之下就普普通通,芝士味都重既,同隻隻都好多餡脤卜卜👍🏻香葉豆角🐷肉湯餃用豆角做餃子都比較少見所以試下,豆角比起其他菜都硬身,所以好有咬口👍🏻都幾好味👍🏻口水雞($50)不推介👎🏻不夠惹味不夠辣,完全唔係個回事,失望為食指數: 3/5性價比指數: 3/5推介指數: 3/5

煎香芹芫茜🐷肉餃台灣麵(5隻) ($46)

粟米芝士雞肉湯餃

香葉豆角🐷肉湯餃

口水雞($50)
不推介👎🏻不夠惹味不夠辣,完全唔係個回事,失望

為食指數: 3/5
性價比指數: 3/5
推介指數: 3/5
2020-12-09
15 分钟 (外卖自取)
想試依間好耐啦~因為frd係咁引我食話好好食依家開佐黎mk梗係要即刻去試😍又係依條街!!次次一轉入依條街間間都排晒長龍🙈.有別普通餃子店,小店主要用木系同白灰牆黎裝潢,感覺簡約得黎好文青,仲好光猛同舒服😌淨係餃子🥟款式已經有11款🤤湯餃同煎餃一樣咁受歡迎😍另外仲有麵set同小食~~.◽️雙併湯餃10甩 $46雙拼都唔使加錢啱晒我呢啲選擇困難🥰湯底可以簡雞湯或者蕃茄🍅薯仔魚湯~我簡佐後者🤤每碗都會再加一匙薯仔蕃茄蓉係面😚再帶啲魚既味🙈飲落好鮮甜!雖然唔係話真係超級濃味~但覺得襯餃子岩岩好🥰仲要咁大碗!! 真係好住家feel~~完全無味精既感覺!講完湯底終於到主角🥟!!分別要咗frd強推既粟米芝士雞肉餃🥟同西洋菜豬肉餃🥟😍粒粒都勁大甩勁飽滿~同埋個皮唔會話好厚岩岩好🙆🏼‍♀️前者每啖都咬到啲粟米粒🌽好甜🥰芝士味唔會特別話好出,但真係食到啖啖都好足料同juicy🤤🤤西洋菜餃都一樣55比例咁澎湃😚重點係每粒餃都會有湯底既餘韻~~真係好好飲haha🙈.◽️煎餃子🥟麵 $46依碗就簡佐雞湯同台灣麵,飲落比前者較清淡,有啲葱花調味咁~但重口味人士既我🙈再加佐啲自家製既菜莆中和返😍有少少麻辣,落完之後更加惹
想試依間好耐啦~
因為frd係咁引我食話好好食
依家開佐黎mk梗係要即刻去試😍
又係依條街!!
次次一轉入依條街間間都排晒長龍🙈

◽️雙併湯餃10甩 $46

粟米芝士雞肉餃🥟

◽️煎餃子🥟麵 $46
依碗就簡佐雞湯同台灣麵,飲落比前者較清淡,有啲葱花調味咁~但重口味人士既我🙈再加佐啲自家製既菜莆中和返😍有少少麻辣,落完之後更加惹味🤤係我鐘意既味道!麵質都幾爽口同有彈性~~配魚湯應該會入味啲🤔下次試下先🙈

煎餃要佐洋葱牛肉餃🥟覺得幾有驚喜😳食落牛肉味幾重~帶點洋葱🧅既香氣!煎到金黃色😍食落外脆內軟仲爆晒汁🤤點埋個醬醋真係perfert池🤤🙈
洋葱牛肉餃🥟

總結,真係甩甩餃都勁足料😍個人力推粟米同牛肉餃🤤湯底就蕃茄薯仔🥔夠住家I like 🥰 出街食唔等於要熱氣架嘛!重點係抵食又local~依家晚市無堂食一樣可以外賣返屋企慢慢嘆😍買生餃返屋企鐘意幾時食又得~
粟米芝士雞肉餃🥟
洋葱牛肉餃🥟